![]() |
DEX-ul 4tuning
Eu unul am ajus de curand la concluzia ca nu stapanim termenii automobilistici, ma refer aici diversi termeni din mecanica.
Haideti sa ne "culturalizam" 1. Janta (singular) - Jante (plural) = Partea exterioară periferică a unei roți de autovehicul, de bicicletă etc., construită astfel īncāt să permită montarea pe roată a unui pneu. --> denumire populara dar gresita totusi - jenti, genti, geanta. 2. Chiulasa (singular) - Chiulase (plural) = Piesă care īnchide cilindrii unui motor cu ardere internă --> denumire populara dar gresita totusi - chiuloasa 3. Bara (singular) - Bare (plural) = aici nu am gasit exact definita in DEX, dar banuiesc ca aici nu sunt probleme de perceptie. --> denumire populara dar gresita totusi - bari 4. Ralanti = Mers īncetinit al unui motor cu ardere internă --> denumire populara dar gresita totusi - relanti Bineinteles eu nu am acoperit toata lista de termeni, dar fiecare poate veni cu anumite completari, pe masura ce depistati ca anumiti termeni sunt folositi gresit. P.S. Completari, nu comentarii. |
Re: DEX-ul 4tuning
Pe mine mă irită cel mai rău cānd văd scris Olcit , denumirea corectă fiind OlTcit...
|
sau Porche...
|
porche boxer ;)
|
Quote:
Quote:
|
Gresit: Axa cu came /// Corect: Arbore cu came [ Parte a Sistemului de Propulsie (Motor) cu rol de transmitere si transformare a miscarii de rotatie in miscare de translatie catre supapele de admisie si evacuare. Este pozitionat in chiulasa si este actionat de miscarea arborelelui cotit.]
Gresit: Semering /// Corect: Simering [ Inel de cauciuc (garnitura elastica), cu insertie metalica avand aplicat un arc pe exteriorul suprafetei de contact cu axul, ce serveste la impiedicarea trecerii lichidelor (etansare) dintr-o componenta mecanica in alta.] Gresit: Jiglor /// Corect: Jiclor [Element al carburatorului sub forma unui tub cu unul sau mai multe orificii prin care se pulverizează īn carburator debitul de combustibil necesar formării amestecului carburant la motoarele cu ardere internă alimentate cu benzina.] Gresit: Delcou /// Corect: Delco [Este un ansamblu format din ruptor si distibuitor cu roluri distincte: ruptorul intrerupe si contacteaza circuitul primar al instalatiei de aprindere,iar distribuitorul repartizeaza curentul de inalta tensiune la bujiile montate la chiulasa, in ordinea de aprindere prestabilita.] Gresit: Cauciuc,guma /// Corect: Anvelopa, Pneu |
Bine punctat dragosh88 dar la ultima parte cu gumele, nu neaparat este asa cum spui tu.
Bineinteles, este indicat sa spui pneu, anevolopa, dar este prea pompos, sa spun asa... Este ca si cum ai spune mereu, ca tu nu ai o masina, ci ai un automobil sau autovehicul. |
Prezoane , nu Brezoane cum am vazut intr-un post.
|
Un pic nu cum văd peste tot umpic!
|
marsarier din frantuzescul "marche-a-rier , care inseamna a merge cu spatele
Din neatentie si eu am scris gresit odata . |
Quote:
|
Ai dreptate, m am grabit cand am scris copy/paste :D
|
Am vazut ca este des folosit termenul "suporti" referindu-se la acea parte tehnica, care sustine o placuta de inmatriculare sau un alt obiect.
Termenul corect este suport (singular) si suporturi (plural) "Suporti" reprezinta o stare cu care te confrunti in momentul respectiv (ex: Suporti ca nu ai ce face) sau o indatorire (ex: Suporti cheltuielile) |
portbagaj (portbagaje)= dispozitiv (sau spatiu) intr-un vehicul de transport in (sau pe) care se tin bagajele
|
Quote:
:lol: Pe mine ma irita: Maseratti si Buggati. :shock: Se scrie _ M A S E R A T I _ si _ B U G A T T I _ ! |
bun topic... am si eu o problema grava cu baietii cu : genti,jenti etc... Jante sau Janta ce ii asa de greu?
|
Ceva extrem de des intalnit:
JICLOR: Element al carburatorului sub forma unui tub cu unul sau mai multe orificii prin care se pulverizează īn carburator debitul de combustibil necesar formării amestecului carburant la motoarele cu ardere internă alimentate cu benzina. Nu "JIGLEUR", "JIGLOR" "JIGLEOR" cum des vezi. TUNING, nu "tunning" |
Majoritatea userilor nu stiu termenul corect pentru materialul care acopera interiorul masinii.
Ma refer aici la TAPISERIE Am vazut ca multi scriu TAPITERIE = 1. Meseria tapițerului. 2. Atelier, prăvălie īn care se lucrează sau se vānd obiecte făcute de tapițer. Am vazut cazuri in care multi scriu in loc de "eram - era", "eream - erea". Revin si spun, ar fi bine totusi ca acest thread sa fie facut STICKY. Nu de alta, dar nu prea stim termenii corecti. |
Aici imi pare rau dar nu e in totalitate corect ceea ce zici.
Este corect sa zici si tapiterie (tapițerķe/tapiserķe (partea tapițată a unei mobile) ) Peste tot se foloseste "tapiterie" cand te referi la partea tapitata a canapelei, scaunelor masinii etc. Tapiserie inseamna: TAPISERĶE tapiserķi f. 1) Lucru de mānă cusut pe canava după conturul unui desen (cu fire de lānă sau de mătase). 2) Țesătură ornamentală folosită la acoperirea pereților sau a mobilei. 3) Īmbrăcăminte a unei mobile, realizată din astfel de țesătură. 4) Parte a unui obiect de mobilier acoperită cu asemenea țesătură. [G.-D. tapiseriei] /<fr. tapisserie "Tapiserie" se foloseste pentru acele materiale tesute ce infatiseaza peisaje/scene pe care le vedeai sau inca le mai vezi agatate pe peretii caselor taranesti. Deci atat timp cat ai scaunele imbracate cu "Rapirea din Serai" e corect sa zici "tapiserie":lol: Poate ca nu este in totalitate corect, dar nu ai sa vezi niciunde scris "tapiserie". |
| All times are GMT +2. The time now is 04:11. |
- Copyright 2026 4Tuning