![]() |
marime anvelope, cum afecteaza performantele?
in talon si in prezent folosesc 195/65/15. daca o sa folosesc 195/50/15 in ce privinte imi afecteaza performantele/consumul,stabilitatea..s.s.m.d...?
top speed-ul scade si demarajul creste? dar eroarea de viteza o sa fie mai mare, in sensul ca arata mai mult decat am, sau cum? astept pareri de la cei care stiu la ce ma refer ;) multumesc anticipat! |
Re: marime anvelope, cum afecteaza performantele?
daca diametrul exterior al rotii scade, viteza finala scade si nu inteleg de ce ti-ar creste demarajul ! pt aceeasi viteza motorul trebuie sa ti se invirta mai mult nu ?
195 = latimea cauciucului , 15=diametrul jentii,65 respectiv 50=grosimea cauciucului mai precis distanta de la marginea jentii pina la pamint. din punctul meu de vedere si nu numai consumul o sa-ti creasca un pic , stabilitatea nu ,viteza reala scade riscul sa-ti distrugi jentile in gropi creste MUUULT |
Quote:
|
Va creste si consumul pentru ca, pentru a avea o viteza....sa zicem de 100 kmh, motorul va fi mai turat, roata fiind mai mica decat initial
|
ca o CONCLUZIE: da, consumul creste (nu foarte mult) deoarece suprafata de rulare se mareste.. orkm e cu dus-intors treaba...
- ai cauciuc ingust.. ai viteza un pic mai mare.. stabilitate.. mai mica putin, protectie mai mare la gropi...dar aspect inestetic....:idea: - ai cauciucuri late.. din start.. aspect "placut" :D stabilitatea creste (o spun din propria experienta) masina fiind mai rigida, demarajul la fel creste, insa nu foarte mult, viteza maxima.. scade...(suprafata mare de contact cu asfaltul.. deci motorul "trage" mai "greu" si de asemenea cum spunea "mad manta" creste riscul de a-ti farama jantele la gropi.... ca al ce drumuri avemmm :rolleyes2 so... fiecare alege ce vrea :) |
am trecut de la 175 65 r15 la 205 50 r16 si iti spun ca stabilitatea creste de nu iti mai recunosti masina devine mai rigida..dar suportabila nu sa-ti rupa fundul in 2 iar consumul creste la drum lung dar nu cu mult...parerea mea sa mergi pe cauciucuri mai late...nu pentru aspect ci pentru stabilitate o sa te indragostesti crede-ma
|
Quote:
|
195 reprezinta latimea in mm a caii de rulare, 50 sau 65 car ziceai reprezinta procentajul din latime care il are cauciucu in inaltime. adica 127 mm daca e de 65 si 98 daca e de 50. acum daca pui un cauciuc mai mic decat diametru standard al masinii iti va da eroare f mare vitezometru (indica mult mai mult decat are) si vei avea un demaraj mai usor la viteze mici si mai greu la viteze mari. consumu o sa creasca simtitor, cam un litru ceva de genu. daca pui roti mai mari se intampla totul invers (cum am eu)
|
si eu am trecut de la 195/60/15 la 225/40/18 :twisted:
- arata mult mai bine,este mai rigida dar asta nu ii da neaparat stabilitate , adica pe drum drept fara imperfectiuni sta bine-bine , dar dai de "valuri" facute de tiruri si te cam muta de pe banda . |
ce ziceti voi am avut eu pe masina ,e diferenta mare de la 195/65/15 la 195/50/15 ,faza cu consumul si top speed nu o stiu dar stiu ca ai demaraj mai bun iar stabilitate mai mare,cu 65 e barca nu prea o simti deloc sub tine pe 50 e alta treaba sta bine pe curbe e rigida ,bine eu am si suspensie sport...
|
Majoritatea de aici vorbiti de latimea cauciucului. Cel ce a facut topicul vorbea despre marimea talonului cauciucului... sa nu creem confuzie.
Ori cum ce trebuie sa luati in considerare la schimbari de genul e si efectul placebo... |
O sa trec la subiect scurt. am golf 1 si in talon e trecut r 13 155 inaltimea balonului se lasa la aprecierea mea nefiind trecuta in talon. Vreau sa trec pe cele mai late cauciucuri posibile si o inaltime de 55 sau 50, exista 205 la r 13? acuma insa e alta problema masina nu e pe numele meu si proprietarul e plecat dincolo am cartea si talonul masinii(cel vechi) dar daca politia ma opreste pe strada si mi l ia ce fac? ar fi normal sa imi ia talonu tinand cont ca deja nu se mai tine cont de masrimea jantelor in taloanele noi.
|
Quote:
|
Quote:
ideea e urmatoarea: tu ai acum 195/65/15 deci raza rotii in ansablu este 15 inches + 195*65%(in mm)= 317.25 mm adica o circumferinta de 2*pi*Raza = 1993.34 daca pui 195/50/15 o sa ai o raza de 15 inches + 195*50%(mm) = 288 mm adica o circumferinta de 1809.56 mm Considerand ca ai acelasi tip de jenti(si e mult de discutat aici) si acelasi tip de cauciuc(materialul din care e facut, tip, etc) ai o diferenta de -183.78 adica un raport de -9.22%. Adica daca indicatorul tau acum ti-ar indica exact(ceea ce nu e cazul) la o viteza de 100km/h cu noile jenti si roti te vei deplasa de fapt cu 90,78 km/h. deci 1) da top speed scade. 2) demaraj creste depinde considerand ca lasi rotile umflate la fel si e acelasi tip de cauciuc si cum cuplul motorului nu ti s-a schimbat vei avea fix acelasi demaraj numai ca rotile ti se vor uza mai repede cateva explicatii f f sumare presiunea = forta/suprafata presiunea e aceiasi, forta e aceiasi(greutatea masinii nu s-a modificat) rezulta suprafata tre sa fie aceiasi normal acolo e o elipsa unde atinge cauciucul pamantul dar pt simplitate consideram ca e dreptunghi, deci acu ca ti-a scazut latimea rotii rezulta ca tre sa fie o bucata mai mare din cauciuc care va fi in contact cu pamantul la noile roti de 195/50/15 deci nemaifiind in aer se raceste mai greu cauciucul(deformare -> conduce la incalzire -> uzura). Este extrem de pe scurt ce ti am prezentat si mai sunt si alti factori ce trebuie luati consideratie, dar ideea e ca nu are rost sa faci aceasta modificare Daca vrei demaraj mai mare treci de la 195/65/15 la 225 45 R17 si lasa-le mai dezumflate putin si tinand cont ca astea oricum sunt facute dintr-un material mai moale(din cauza explicatiilor de mai sus) au o aderenta mai buna(unu se mareste suprata dezumflandu-le si 2 au indice de frecare ami mare decat astea pe care le ai acum) +> demaraj mai mare Hai ca tre sa ma car, poate iti voi mai da niste explicatii in caz ca mai esti interesat si voi mai gasi niste timp |
DAca eu am jante pe 15 , cat de late pot sa pun cauciucurile ? am acum 195 , pot sa pun 205 ? sau care e treaba? :|
|
trebuie sa stii ce J are janta, J= latimea care poti sa o pui , ET= cat de mult iti iese janta in exterior sau in interior
|
:( si de unde stiu asta man ? Stiu ca sunt BBS pe 15" in 4 prezoane atat...
Unde pot sa caut asta , pe net ? cat suporta Janta? |
pai vezi ca scrie pe janta J si ET, ori intre prezoane , ori pe interiorul jantei,daca is 7j , 195 sunt numai bune.
|
este o mica greseala in postul meu anterior, am uitat sa pun /2 diametrul jentii, dar calculele au fost facute corect.
Quote:
|
Asa cum ti-a zis si Armandot trebui sa vezi ce scrie pe janta. undeva pe ea o sa gasesti ceva ca in poza asta:
https://forum.4tuning.ro/picture.php?...ictureid=24104 https://forum.4tuning.ro/picture.php?...ictureid=24104 6J*14 reprezinta o janta cu latimea de 6 inch si diamterul de 14. 6 inch = 152.4 millimeters deci iti trebuie un cauciuc mai lat decat valoarea asta acum cat de lat? Aspect Ratio si lăţime janta. aspect ratio este raportul dintre īnălţimea secţiunii anvelopei si lăţimea sa. Raportul de aspect este uneori denumit "serie" de anvelope. Deci, seria 50 īnseamnă orice anvelopa cu un raport de aspect de 50%. Matematic este destul de simplu, iar cifra rezultată este ştanţată pe toate anvelopele, ca parte a informaţiilor de calibrare: Aspect ratio = Īnălţimea secţiunii/Lăţimea secţiunea 225 50 R16. Daca latimea jantei e prost dimensionata fata de latimea avelopei poate duce ori la balonarea excesiva (si explozie) ori la sarirea cauciucului de pe janta la viteze mari, ca in imaginea de mai jos: https://forum.4tuning.ro/picture.php?...ictureid=24107 https://forum.4tuning.ro/album.php?al...ictureid=24107 Pentru seria 50 şi de mai sus, lăţimea jantei este de 70% din lăţimea secţiunii de anvelopei, rotunjita la cea mai apropiată valoare de 0.5. De exemplu pentru o anvelopa cu caracteristicile 255/50R16 , transformam in inch 255 mm => 10,04 inch. 70% din 10,04 inch = 7.028 inch rotunjit la cel mai apropiat 0.5 => alegem 7 inch(cealalta valoare fiind 7,5 inch pe care am fi putut-o alege) . Deci pt cauciucul asta trebuie sa luam o janta 7Jx16. Pentru seria 45 si mai jos, latimea jantei este 85% din latimea anvelopei, rotunjita la cea mai apropiata valoare de 0,5. luam ca exemplu un cauciuc de 255 45 R17, latimea e tot de 10,04 inch dar 85% din 10,04= 8,534 inch deci rotunjim la 8,5 => alegem niste jante de 8½Jx17 acum te-ai lamurit cm trebuie calculata latimea anvelopei fata de latimea jentii. NU uita indicatiile din postul meu anterior legat de raza totala a rotii cand faci schimbari. In afara de eroarea la viteza se da peste cap si kilometrajul, intervalele de service le vei face aiurea si tot asa... in caz ca diferenta va fi mare intre ce vine din fabrica si intre ce dimensionezi tu. Mai sunt inca 2 notatii in prima figura. H2 si ET45. H2 este prrofilul jentii in acest caz este double hump(daca te ai uitat vreodata in interiorul unei jenti ai vazut ca nu e perfect plata ci are niste jgheaburi) ET45 semnifica faptul ca janta are un inset de 45 mm, adica nu se prinde chiar in mijlocul jentii ci cu 45 de mm mai inspre exterior(sosea, sau partea care o vezi din janta). E foarte important si aspectul asta, dar despre asta in episodul urmator ca am obossit scriind |
daca eu imi pun cauciucuri mai scunde, face ca demarajul la vit mici sa creasca si cel la vit. mari sa creasca + top speed mai mic?
nu crede-am ca demarajul la vit. mari creste + consumul! |
salut, orice auto, mai putin comunistele, au pe stalpul stanga(sofer) dimensiunile recomandate de producator jane, cauciucuri. dupa caz nerespectarea dimensiunilor recomandate atrage de la sine erori km, bucse uzate prematur, pompa servo la fel iar in cel mai grav caz cutia de viteza are de suportat. consumul e oarecum neglijabil dar restul nu prea...
|
Sunt perfecte detaliile date . (MULTUMESC )
O sa ma uit exact , pe Jante ce scrie ... miercuri ma duc acasa in vrancea sa imi iau masina si sa o aranjez putin! :) |
Quote:
|
capricosti , fain ceea ce zici tu ..
Abia astept sa vad ce jante am si ce cauciucuri pot sa pun! oricum stiu ca sunt BBS , in floare asa , ceva de genul jantele ..adica nu au 3-5-7 spite ...daca ma intelege cineva ce vreau sa zic :D |
Quote:
|
Quote:
|
la masinile noi, atunci cand schimbi pneurile, trebuie setat din calculator pt ca masina sa stie cu ce cauciucuri este incaltata. astfel stie cum sa traga cel mai bine, cel putin asa stiu eu!
|
da si ce setez eu pe un golf III ? se poate?
|
Quote:
Atatea intrebari si nimicuri degeaba. Cu ce te deranjeaza daca iti arata kilometrajul cu plus/minus 5-10 km/h in bord ? Oricum nu mergi la limita impusa pe segmentul acela de drum Si da , chiar e o problema faptul ca masina va frana mai repede si nu vor mai scartaii rotile cand mergeti reising pa curbe |
Quote:
Iar legat de coborarea talonului (in cazul pastrarii aceleiasi marimi de janta si latime a cauciucului), singurul avantaj ar fi nu imbunatatirea stabilitatii (sau depinde ce intelege fiecare prin stabilitate), ci raspunsul mai rapid al directiei din cauza ca anvelopa nu va mai "rula" inainte de a schimba directia deoarece talonul va fi mai rigid. Viteza pe viraj va ramane aproape aceeasi fiindca este direct proportionala cu latimea benzii de rulare. Cea mai buna solutie este cea prezentata de Gargamel, adica adoptand in acelasi timp o marime mai mare a jantelor pt. a compensa scaderea circumferintei. Va pot spune ca eu am adoptat aceeasi solutie (de la 195/60 r14 toate 4 - la 215/40 r17 fata + 255/40 r17 spate) si din punctul meu de vedere ce am castigat la capitolul dinamica este mult mai important decat orice dezavantaj dobandit. P.S. Daca va ingrijoreaza consumul, pretul cauciucurilor sau parerea RAR-ului va sfatuiesc sa pastrati rotile OEM, fiindca nu exista economii in tuning!:tenisclap |
Quote:
Intradevar, nu conteaza cat arata vitezometrul, dar e bine de stiut cat este acel +/- pe contorul de km pt a putea stabili mai corect care e consumul/100km si cand trebuie schimbate ulei, filtre, curele, etc. Si eu cred ca sunt mai avantajoase cauciucurile late, iar daca se tine cont de compatibilitatea dimensiunilor ca sa corespunda cu diametrul initial nu mai apare problema cu eroare +/- la bord. |
Recomandat e ca dimensiunile anvelope noi sa nu depaseasca circumferinta celei vechi cu mai mult de 3%, din cauza fenomenului de "brake failure". Nu intotdeauna conteaza asa mult pt consum dim anvelopei cat conteaza greutatea jantei. Am avut personal pe Supernova 195/45/15, Brock B2, care impreuna ajungeau la aprox. 19kg bucata, fata de 12,5 cata vea roata initiala pe 13 cu cauciuc. Intr-o luna de zile am mancat un set de placute, nu mai zic ce super demaraj aveam (parca aveam remorca) si consum cu cca 2l in plus(cu toate ca 195/45/15 e putin mai mic in diametru). In schimb am castigat f mult la stabilitate, uitam sa ating frana la drum lung. Acum am 175/55/15, cu ATS Cup 5,5J, impreuna 11,5kg, adica putin mai jos decat cele originale. Inca nu am apucat sa testez cum trebuie masina (pt ca umblu cu rotile de iarna acum) dar sunt sigur ca se va comporta mult mai bine decat cu cele stock.
In concluzie, trebuie tinut cont de f multi factori cand se aleg jantele si anvelopele: dim vechi, dim noi, greutatea jantei, ET, J, puterea masinii, cuplul masinii... Pt cei ce vor sa puna anvelope mai late si sa isi faca o idee cum se vor aseza pe masina fata de dimensiunile care le au acum (distante fata de aripi si suspensie) pot folosi cu incredere calculatorul din link: http://www.rims-n-tires.com/rt_specs...&text1=&text2= |
Quote:
|
Quote:
PS: in cazul meu fiind vorba de o masina veche , contorul este mecanic...::oops: :twisted: ::D |
salut.
|
Quote:
IN fine... Eu mi-am luat un set de jante pe 16" cu 9j cu anvelope 205/50 si 225/50 si vreau sa le montez pe un vectra b cu suspensie stock...credeti ca ar fi sanse sa atinga pe undeva?ms:-) |
Dimensiunia cauciucurilor este ok, dar conteaza mult ce ET au jantele. Intereseaza-te la altii care au Vectra ca a ta ce ET este indicat...
|
salut baieti
am citit tot topicul dar degeaba nu pre am inteles mare lucru.va rog sa imi spuneti ce dimensiune maxima pot folosii pentru urmatoarele jante 6jx14h2 et 35? va multumesc anticipat jantele sunt pe 14 |
daca am avut jenti pe 14 si acum am pe 15 cum imi afecteaza performantele?
astept si eu un raspuns |
| All times are GMT +2. The time now is 23:55. |
- Copyright 2026 4Tuning