![]() |
Discutii pro/contra ROLLCAGE
Ceea mai important este sa scrui ca daca pui bara fara scaune scoica si hamuri in 4 poate deveni un real pericol!!!
gandestete, tevi peste tot, la un impact nu tine mai deloc scaunul orig sau una de sport, dai capul, piciorul in una si gata...poate masini va fi o paguba mai mica, dar tu sigur mosi... RAR nu lasa sa faci asa ceva...evdent de poate...spaga, dar nu e legal. Asta nu se numeste "anti roll bar" ca asta inseamna stabilizator...ce e la suspensie... Asta este Roll cage" si se proiecteaza pe calc(pentru o greutate cat mai mica) ori din experiente celor bartini fiindra nu vrei ca la un impact sa sara o sudura si teava sa fie proiectat direct in capul tau... Eu am lucrat 2 saptamani la proiectat pe al meu, inca e proiect dar analizat pe calc cu marimi exxacte, suduri calculata, material calculat...va avea ~60kg si de stil wrc impreza cu un adaos pentru de protectie la impact frontal si din spate... Diametrul este intre 40-50mm, material de la A50-C60, diferenta evident la locuri unde sunt forte mai mari. Daca faci un roll cage carenu vine de la o punta pana la ceealalta va upe probabil caroseria!!!Deci aveti grija... Spor in continuare |
Re: Anti-Roll Bar...(how to D.I.Y.)
daca folosesti la roll-bar materiale usoare(aluminiu) scade cu mult greutatea decat daca lai face din fier. am un ursuletz al carui roll-bar cantarea doar 7kg!!! cel putin asha zicea proprieterul. da io cred ca mai mult de 12kg nu avea;)
|
Quote:
pune ceva poze |
Chiar nu vad rostul unui roll-cage intr-o masina de strada!
La raliu sau curse mai merge dar la masina personala chiar nu vad rostul! Ma rog fiecare cu placerile lui! |
Quote:
vezi accidentul lui Teo Peter; vezi accidentul cu Cayenne .. pt asa cva are rost sau si un impact mai putin puternic..tot te ajuta si poate fara nici un impact ..doar asa pentru "PEACE OF MIND" |
[IMG][URL=https://img170.imageshack.us/my.php?image=18082007007dy2.jpg][IMG]https://img170.imageshack.us/img170/3808/18082007007dy2.th.jpg[/I
|
dar tu cine crezi k vrea sa stea incomod in mashina?dar nu vezi k pe zi ce trece apar pe strada numai "shoferi de shoferi" ... spre exemplu tipul de la Taxi 2000 Razvan dak nu ma inshel shi cu aia 2 de la Pro Tv au murit de pomana....shi eu m-am plimbat cu baiatul ala seara prin orash... shi puteam fi chiar eu in locul celor de la Pro Tv sau u sau oricine altcineva....asha k pana la urma dak stai sa analizezi problema cu shoferii asthia buni pe care ii aveam un roll cage este mai bine venit k orice
|
Si eu m-am gandit d multe ori la treaba asta... Sa-mi montez o cusca... Totusi cred ca la un impact foarte puternic unde s-ar ivi necesitatea unei custi pentru a te feri de doamna in negru, in primul rand sunt sanse foarte mari sa nu-ti reziste organele interne unei asemenea decelerari bruste... Si care ar mai fi diferenta intre a sta intre 4 scanduri cu look-ul impecabil la vedere sau cu capacul bine batut in cuie? Eu cred ca o astfel de cusca te-ar putea ajuta mai ales in cazul unei rostogoliri si nu a unui impact frontal, lateral... Deci, sansele ca un Roll-Cage sa fie elementul care sa te mentina in viata in urma unui accident pe drumurile publice sunt minime, reduse, ap. inexistente si deci diminuarea confortului + costurile aferente nu se justifica. Parerea mea :)
|
"Deci, sansele ca un Roll-Cage sa fie elementul care sa te mentina in viata in urma unui accident pe drumurile publice sunt minime, reduse, ap. inexistente si deci diminuarea confortului + costurile aferente nu se justifica"...eu cred ca te inseli foarte mult...gandestete ca te feresti de un nebun care vin spre tine...si pierzi controlul sari in sant si te rostogolesti...daca nu ai avea rollcage ar exista posibilitatea ca plafonul sa se aplatizeze si sa ajungi pitic in 1 sec...dar cu rolllcage si o centura in 6 puncte...ai posibilitatea sa de zgaltaie bine...(poate ceva organe interne rupte...)...dar astea se pot opera daca te ia o salvare in timp util...un rollcage este foarte bine venit in orice situatie...mai ales pentru masini cu o protectie scazuta pt sofer...de ex cum este a mea...este 1 lucru care am sa il fac la primavara...am si vb....este totul batut in cuie...trebuie doar sa vina primavara :D...
|
Hai ca am tot citit povestea asta aici cu argumente pro si contra.
R.C. are avantaje si dezavantaje. Da ajuta în 90% din cazuri dar se pune problema, ce se întîmpla daca toti au R.C. ? Nu este acelasi lucru ca si cînd n-ai avea? În afara de asta, la o masina standard, e OK sa te protejezi. Se pune însa problema, ce faci cînd iei familia cu tine? Cum vrei s-o înghiesui pe nevasta + copil + mama soacra printr-e tavaraiele alea ce-s puse-n cruci printr-e scaune? Ce confort mai ai în masina aia si cum vrei sa l-e pui la toti centuri de siguranta racing cu fixare-n 7 puncte? Pt. ce toate astea? Numai pt. ca ti-e frica ca vine un tembel si da în tine ? R.C. se poate integra foarte bine în caroserie dar pt. asta trebuie s-o tai toata. Practic sa reconstruiesti masina, sa ascunzi marea parte a tavaraielor în praguri, aripi, cursul superior al caroseriei, pe sub capitonaje, facut practic la milimetru. O munca de te rupe si un pret de cost de nu-l poti duce si indiferent ce R.C. ai daca nu-i tras în fata si prin traverse unde-i fixat motorul, la un impact serios R.C. ul te protejeaza dar ai motorul cu cutie cu tot înfipt în burta si atunci ? Ce mare brînza ai facut ? Uite în poza de mai jos, un R.C. facut pt. o americana. Acu spune-mi unde vrei s-o înghiesui aici pe mama soacra ca te bate aia cu sucitoru de-ti sar capacele ? http://finaltouchpowdercoating.com/c..._Chassis_1.JPG |
dupa parerea mea ala este roll cage pt o masina de nascar...acum...ia zi-mi , tu o iei pe soacra ta cu masina de nascar ? :))
|
voi chiar credeti ca niste bare de otel va salveaza viata la 200 km/h ? gandeste`te ca intra in tine in timp ce mergi cu viteza asta unu care merge cu 150-180. In total, 350-380 km/h. Pai voi credeti ca sunteti in stare sa suportati o asemenea decelerare ? Chit ca tine R.C-u`, n`aveti cum sa supravietuiti din punct de vedere FIZIC, asa e omul facut. Iar la viteza aia, nu ai cum sa faci sa se disipe atata energie, sunt mai mult ca sigur. Ar trebui sa o "transmiti" mai departe in elementele caroseriei, sau unde mama dracu. Ceea ce e cam imposibil, este un impuls prea mare ca sa poate fi disipat.
Mai bine mergeti incet, nu dati banii pe tampenii. catre cel care a deschis topicul: Mai uite`te o data la acel tico accidentat, postat de tine. Daca tu crezi ca un roll cage te`ar mai fi pastrat intreg acolo, te inseli amarnic. Ia o carticica de fizica, eventual vezi poate gasesti un programel de calculator, si "reconstruieste" acel impact. Succes. Inca o data, mai bine mergeti mai incet si sunteti mai atenti. Chiar si la aia care intra in voi, daca mergeti cu atentie puteti sa preveniti impactele. |
nu is chear deacord cu tine , si daca intra altu in tine ?
|
eu zic ca daca mori sau nu in urma forteleor de decelerare care se exercita asupra corpului depinde de fiecare accident in parte.
dar daca masina nu se face ca si o placinta si habitaclu ramane cat de cat intact, mcar ai o sansa mai buna sa scapi cu viata. |
Hame...la 200km la ora...nu iesi cu viata de obicei nici din cele mai scumpe masini (nu ma refer la racing cars)...ma refer la un mert...bmw...stock...pur si simplu crapa organele in tine din cauza impactului si a fortelor. Rollcageul are alt rol...si numele lui iti spune ROLUL.... ROLLCAGE (cusca pentru rostogolire)...adica te ajuta in special cand te rastorni cu masina...sa nu te faci conserva sa mori...ai vazut vreodata o masina care se rastoarna fara rollcage cum arata si una cu rollcage cum arata? + is mai multe tipuri de rollcage...cele mai avansate iti ofera si protectie laterala...in fine...te intreb asa...daca tot este atat de inutil...dc drq sil mai pun toti de la raliu...drift...liniute??? (ma refer la pro's) dc naiba il mai punem...iti spun eu dc ...pentru ca daca ai 1 accident (nu frontal)....daca ai accident si incepi sa te rastorni si invarti (de la o explozie de cauciuc de exemplu) rollcage ala te tine intreg acolo...nu contorsionat intre acoperis bord si restul (chiar daca teai dat cu ea peste cap de vroe 5x)...iar tu daca esti bine prins in niste scoici cu niste centuri in 6 pct de rollcage si cu o casca...ai ffffff mari sanse sa scapi intreg!!!
Si iti mai spun un lucru...tu spui de mersul preventiv, iti dau dreptate...dar uite...merg pe e85 preventiv...100km/h...si vine fraieru de pe contrasens beat sau ce o fi...pai in cazul asta parca am umpic mai multa incredere sa trag de volan sa ies cu masina pe camp si sa ma rostogolesc de nebun (ca ma ajuta rollcage si centura)...decat sa o dau cu el frontal sau lateral...sau...intelegi? Cu stima |
https://www.youtube.com/watch?v=hri-57kWgPg Vezi cum masina a ramas intreaga...soferul imediat a plecat mai departe
https://www.youtube.com/watch?v=-gYjkL_584M ...vezi cum sa comportat masina in momentul cand sa rasturnat?...eu pun pariu ca soferul e viu si nevatamat... Si acum dovada incontestabila: https://www.youtube.com/watch?v=ddc35...eature=related Ei...uitate pe slowmotion si ai sa vezi cum plafonul este tinut aproape in forma initiala...iti spun eu ca daca nu avea rollcage nu avea nici cea mai mica sansa...caci masina era sandwich din 1 rasturnare...asa sincer...eu cred ca soferul ala a scapat...nu zic ca a iesit si a dansat pe masina imediat dupa...dar spun ca in final a trait... Later edit: uite comentariu dp yotube la ultimul filmulet Quote:
|
da ma, stiu ce inseamna ROLL, multumesc. Stiu foarte bine ce ai zis mai sus, insa cititi ce a scris initiatorul topicului, anume ca dupa ce a vazut tico`ul ala vrea sa isi puna R.C. si acum spuneti si voi, daca intra unu FRONTAL in tine si tu esti in tico, daca ai roll cage scapi ? Daca asta spuneti, va rog sa imi faceti un desen prin care imi exemplificati exact locurile prin care pierdeti energia.
Da, pt raliu si rostogoliri da, dar nu pt o masina cu care mergeti zi de zi. Daca intra unu in tine in Bucuresti iti spun eu ca nici macar nu ai unde sa te rostogolesti. Iar daca iti vine ala beat din fata, cred ca poti sa franezi brusc si sa tragi masina langa sosea, pe orice strada ai fi (ai zis ca mergi cu 100 km/h). In fine, banii vostri sunt in joc, nu ai mei, faceti cum credeti de cuviinta. Sper sa nu incepem o polemica, nu`mi plac certurile de fel |
e okay ca se discuta despre roll cage .. dar sa nu uitam mesajul initial al topicului si anume HOW TO .
personal cred ca pt o masina de zi cu zi in care mergi sa iti iei castraveti sau ieis la club seara cu ea sau mergi la lucru dimineata nu merita investitia/montajul dpdv al confortului pt o masina cu care ai de gand sa participi insa la raliu sau curse sau sa te urci cu ea pe coclauri e okay si chiar indicat . |
cele mai multe accidente se petrec afară, sfatul Lion e să stati in casă .. dacă e scris să se intâlnească incidentul cu problema .. asa va fi, cu sau fără roll cage..
|
Quote:
|
masinile moderne au o structura deformabila , airbaguri frontale ,laterale, centuri pretensionate, coloana de directie retractabila in caz de accident , pedalier gandit sa nu iti secere picioarele etc etc toate la un loc facand diferenta dintre moarte si viata sau viata intr-un carucior cu rotile . nu incercati sa faceti din tico un bolid de 5 stele NCAP ca nu iese, doar va ingreunati masina inutil . Investiti in ceva mai sigur , in alta masina , circulati cu atentie , dati prioritate masinilor mari sau mergeti cu metroul.
|
Quote:
|
de ce e asa coerct ? fotele de decelerare apar la impact frontal, crezi ca in cazul asta habitaclul ramane intact ? eu zic sa va mai ganditi o data. la rostogolire da, dar nu cred ca vreunu merge la raliu, ca sa se rostogoleasca (in timp ce merge la mare, munte, sau prin oras). incercati sa va scoatei din minte faptul ca la impact frontal draciile alea de bare vor pastra habitaclul intact. singurul lucru pe care il vor face este acela de a va intra in cap.
daca a facut cineva un accident frontal si a avut roll cage, motiv pt care a supravietuit, rog sa posteze aici. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
ba da, poate sa iti gaureasca teasta. despre cazul sgm nu stiu, nu am vazut. |
Quote:
uite |
pare ca s`a rostogolit, si cred ca era si vreo cursa sau ceva. insa eu intreb: pt o masina cu care te duci zi de zi la munca, te duci l amare, la munte (mai pe scurt iti faci treaba) merita sa iti pui ? si in caz ca te loveste frontal o ai degeaba. sgm-ul a izbit un stalp. pe o masina cu care mergi la curse, raliu etc, da, merita, ar putea sa te scape. dar asa... poate doar sa iti rupa capul. la prorpiu
|
Quote:
|
Normal ca nu duce nicaieri. E pur si simplu absurd sa faci un R.C. de competitie într-o masina cu care mergi sa cumperi castraveti la piata numai de frica ca nu carecumva sa dea careva în tine.
Cred ca daca DISCIPLINA si GÎNDIREA LOGICA s-ar pune în functie în circulatia rutiera româna, astfel de idei handicap de disperare, nici n-ar mai apare. |
si eu zic la fel. cineva deschisese un topic in care ne saluta, tocmai din Londra. spunea omul ca acolo trec zile intregi fara sa auzi un calxon, si ca lumea merge extrem de civilizat. la noi de ce nu se poate ?
|
Quote:
eu cu masina in afara de faptul ca merg cu ea la munca, nu fac decat sa o alerg(si in drum spre munca), dar in buc nu sunt accidente pt roll cage. nu ma duc cu ea la Cora:) carrefour:) sau alte chestii si daca as avea o masina care sa merite(nu tico) si as avea bani ar fi una din investitiile bune |
Quote:
|
ar fi o investitie buna daca te duci cu ea la curse (legale sau ilegale, cum or fi) sau daca vrei sa iti faci masina de raliu. in caz de ceva, te protejeaza si castravetii :lol:
daca ar fi si ei un pic mai civilizati... ar fi altceva poate eu ce sa mai zic, era sa mi`o faca ACEEASI tipa de 2 ori, la 2 semafoare consecutive. intra pe banda mea fara semnal, dar in nesimtire, imi taia fata urat. zicea probabil "lasa ca pune ala frana". asta e problema la noi in Romania, nesimtirea. dar astea e deja alte discutii :-j (dezacord intentionat) |
Quote:
hai ca facem offtopic |
Hai ca ati stricat topicul de tot.... daca aveti impresia ca nu merita roll-cage pe Tico, va propun sa dati un search pe ebay.de cautand "rollcage golf 1" sa vedeti cate repere gasiti...si pe urma faceti o scurta comparatie Tico-Golf 1 din punct de vedere al dimensiunilor si al rezistentei la impact (cel putin la prima vedere)... oare pentru Golf de ce s-au gandit atatia ca merita?
Pentru cei ce pun la indoiala rezistenta unui ROLL-cage in cazul unei rostogoliri, va sugerez sa va ganditi de 2 ori. Cand am facut topicul, am dat drept exemplu acel accident in care Tico-ul respectiv era parcat... si sunt foarte convins ca ar fi aratat cu totul altfel daca avea un roll-cage. Analizand importanta unui roll-cage, chiar daca impactul prea mare te face sa iti pierzi viata, MACAR RAMAI INTREG SI LA SLUJBA DE INMORMANTARE VEI PUTEA STA CU SICRIUL DESCOPERIT! Si totusi, la un impact cu soc mai mic poti sa mori si din cauza convexitatii masinii (devenita intre timp concava). Aici apare importanta roll-cage-ului. Pentru cei ce vor sa-si puna roll-cage pe Loganul cu care fac taxi... nu mai zic nimic, v-au spus-o altii mai devreme (cu soacrele etc.). @Hame: inainte sa ma trimiti pe mine sa invat fizica, iti propun sa-mi arati si mie diferenta intre un impact frontal cu un zid la 100 km/h si un impact frontal intre 2 autoturisme de aproximativ aceeasi statura si masa, cu viteza de 100 km/h fiecare. Parerea mea este ca viteza lor nu se aduna, tu ce parere ai? Pe de alta parte, multumesc pentru ajutor si pentru faptul ca ai fost on-topic! Vei avea (in)satisfactia sa vezi un Tico dotat cu roll-cage, din pacate nu al meu. Totusi, sper ca nu vei afla niciodata utilitatea acelui roll-cage pe acel Tico (in traducere: sper sa nu aiba vreodata vreun accident cu el, ca sa-si dovedeasca utilitatea celor ce n-o inteleg). Am facut topicul pentru ca aveam cu acel Tico niste planuri mult mai mari decat carat castraveti si alte astea, planuri ce implicau si un motor mai puternic, deci acel roll-cage nu ar fi avut doar rol de siguranta, ci si de rigidizare. Cand am facut topicul, nu stiam fizica decat cat stiu si acum, de-asta am si apelat la ajutorul altora care STIU DESPRE CE E VORBA. Pentru cei ce nu inteleg, nu au nevoie sau nu vad importanta, sunt de parere ca ar trebui sa va mutati pe forumuri cu pitipoance, crosetat, panselute si cornulete umplute. Nu toti vor sa-si foloseasca masina la carat cartofi si plimbat p1sd3 la mall (sau invers)! Am rugamintea ca moderatorii sa lase pe acest topic doar chestiuni legate de titlu (care poate fi, de asemenea, modificat in "ROLLCAGE - cum, unde, de ce?"). |
S-a adus in discutie faptul ca, in ciuda faptului ca habitaclul ramane in stare buna, socul este foarte mare si omul nu poate supravietui. Ei bine, nu este chiar asa. Corpul uman poate rezista la niste forte G impresionante, insa poate ramane cu sechele.
Sa va amintesc de un experiment realizat la inceputul anilor '50 daca imi aduc bine minte de un anume tip. Acesta a avut curajul sa se urce intr-o masina ce rula pe o cale ferata. Ce era special este faptul ca aceasta masina prindea 1000 km/h in 4 secunde, si printr-o frana cu apa, se oprea intr-o singura secunda. Forta la care omul asta a fost supus este de 40 G ! Culmea, dar a supravietuit. Isi pierduse vederea, dar dupa cateva ore a inceput sa vada din nou. Si pe deasupra, a trait si pana la 90+ ani. Treaba cu roll-cage-ul este foarte simpla. Va dau drept exemplu un impact lateral pe partea stanga. Fara rollcage: caroseria amortizeaza socul, insa cel care a intrat in lateral ajunge peste sofer. De unde soferul iese destul de sifonat, cu multe rani deschise. Cu rollcage: rollcage-ul isi pastreaza forma, soferul este supus unui soc mai mare, insa nu suporta si alta rani facute de deformarea caroseriei. |
Quote:
Pai simplu. Un R.C. NU SE SUDEAZA DE CAROSERIE ci se face individual AUTOPORTANT iar tablaria se fixeaza de R.C. Ce se face acolo cu daciile alea vechi este o veritabila tîmpenie si nu R.C. deoarece degeaba se fixeaza tavaraia de tabla ca se rupe tabla care e prea sensibila în punctele principale de rezistenta la un impact serios. Un R.C. trebuie sa fie ca o cusca cu design de masina daca se vrea o siguranta deplina si nu tîmpenii fara rost. AICI, cîteva crash-uri de nascar. La unele daca ne uitam atent, zboara toata caroseria cu motor cu tot în toate directiile. Ce ramîne este R.C. ul STABIL cu pilotul în el si asta se poate numi un R.C. corect. Daca dacia din filmuletul tau ar fi avut un R.C. corect nu s-ar fi rupt în halul ala. |
daca tot vrei sa compari cum se comporta roll-cage-uririle ti-as recomanda sa nu o faci cu nascar ,si bullshituri din astea.
cel mai apropiat lucru ar fi masinile de WRC. 1. pt ca sunt masini normale de zi cu zi la baza. 2. pt ca saunt absolut street-legal. 3. pt ca accidentele care le au le au pe drumuri normale, nu pe circuite |
NASCAR nu este Bullshit deoarece acolo se circula cu viteze mult mai mari. La linutele de oras cam cu 50% din Speed-ul de circuit si cu mai multe impedimente si pericole pe drumurile publice.
Asta ar fi una iar a doua, daca chiar faci un R.C. la o cutie de dacie ce are tabla ca celofanu, pai atunci STRAPUNGE TABLA si nu suda DE TABLA ci TABLA de R.C. care o strapunge ca alt fel n-ai facut nimic. E la fel de Street legal. |
| All times are GMT +2. The time now is 00:47. |
- Copyright 2026 4Tuning