Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Tot ceea ce nu poate fi incadrat (https://forum.4tuning.ro/32-poate-incadrat.html)
-   -   DEX-ul 4tuning (https://forum.4tuning.ro/32-poate-incadrat/155988-dex-4tuning.html)

andi_cimpean 28-11-09 22:28

DEX-ul 4tuning

Eu unul am ajus de curand la concluzia ca nu stapanim termenii automobilistici, ma refer aici diversi termeni din mecanica.

Haideti sa ne "culturalizam"

1. Janta (singular) - Jante (plural) = Partea exterioară periferică a unei roți de autovehicul, de bicicletă etc., construită astfel încât să permită montarea pe roată a unui pneu. --> denumire populara dar gresita totusi - jenti, genti, geanta.

2. Chiulasa (singular) - Chiulase (plural) = Piesă care închide cilindrii unui motor cu ardere internă --> denumire populara dar gresita totusi - chiuloasa

3. Bara (singular) - Bare (plural) = aici nu am gasit exact definita in DEX, dar banuiesc ca aici nu sunt probleme de perceptie. --> denumire populara dar gresita totusi - bari

4. Ralanti = Mers încetinit al unui motor cu ardere internă --> denumire populara dar gresita totusi - relanti

Bineinteles eu nu am acoperit toata lista de termeni, dar fiecare poate veni cu anumite completari, pe masura ce depistati ca anumiti termeni sunt folositi gresit.

P.S. Completari, nu comentarii.

manu_96xls 29-11-09 22:21

Re: DEX-ul 4tuning

Pe mine mă irită cel mai rău când văd scris Olcit , denumirea corectă fiind OlTcit...

bmwm5 29-11-09 22:22

sau Porche...

Sasha 29-11-09 23:07

porche boxer ;)

_anaconda_ 30-11-09 08:56

Quote:

Originally Posted by andi_cimpean (Post 2845133)
Eu unul am ajus de curand la concluzia ca nu stapanim termenii automobilistici, ma refer aici diversi termeni din mecanica.

Haideti sa ne "culturalizam"

1. Janta (singular) - Jante (plural) = Partea exterioară periferică a unei roți de autovehicul, de bicicletă etc., construită astfel încât să permită montarea pe roată a unui pneu. --> denumire populara dar gresita totusi - jenti, genti, geanta

Am mai spus-o si o repet...

Quote:

JÁNTĂ, jante, s.f. Partea exterioară periferică a unei roți de autovehicul, de bicicletă etc., construită astfel încât să permită montarea pe roată a unui pneu. ♢ Expr. A rămâne (sau a fi) pe jantă = a) a avea cauciucul dezumflat; b) (fam.) a rămâne fără bani, a fi lefter. [Var.: geántă s.f.] – Din fr. jante.
Eu cel putin nu il folosesc dar www.dexonline.ro spune ce spune, asa ca nu va pripiti sa trageti concluzii.

dagosh88 01-12-09 14:22

Gresit: Axa cu came /// Corect: Arbore cu came [ Parte a Sistemului de Propulsie (Motor) cu rol de transmitere si transformare a miscarii de rotatie in miscare de translatie catre supapele de admisie si evacuare. Este pozitionat in chiulasa si este actionat de miscarea arborelelui cotit.]

Gresit: Semering /// Corect: Simering [ Inel de cauciuc (garnitura elastica), cu insertie metalica avand aplicat un arc pe exteriorul suprafetei de contact cu axul, ce serveste la impiedicarea trecerii lichidelor (etansare) dintr-o componenta mecanica in alta.]

Gresit: Jiglor /// Corect: Jiclor [Element al carburatorului sub forma unui tub cu unul sau mai multe orificii prin care se pulverizează în carburator debitul de combustibil necesar formării amestecului carburant la motoarele cu ardere internă alimentate cu benzina.]

Gresit: Delcou /// Corect: Delco [Este un ansamblu format din ruptor si distibuitor cu roluri distincte: ruptorul intrerupe si contacteaza circuitul primar al instalatiei de aprindere,iar distribuitorul repartizeaza curentul de inalta tensiune la bujiile montate la chiulasa, in ordinea de aprindere prestabilita.]

Gresit: Cauciuc,guma /// Corect: Anvelopa, Pneu

andi_cimpean 01-12-09 20:49

Bine punctat dragosh88 dar la ultima parte cu gumele, nu neaparat este asa cum spui tu.

Bineinteles, este indicat sa spui pneu, anevolopa, dar este prea pompos, sa spun asa...

Este ca si cum ai spune mereu, ca tu nu ai o masina, ci ai un automobil sau autovehicul.

VaLeX 01-12-09 21:06

Prezoane , nu Brezoane cum am vazut intr-un post.

GJ 64 GAB 01-12-09 21:11

Un pic nu cum văd peste tot umpic!

KAY_ 02-12-09 22:13

marsarier din frantuzescul "marche-a-rier , care inseamna a merge cu spatele

Din neatentie si eu am scris gresit odata .

Mustang 03-12-09 08:18

Quote:

Originally Posted by DOHC16 (Post 2856886)
marsarier din frantuzescul "marche-a-rier , care inseamna a merge cu spatele

Din neatentie si eu am scris gresit odata .

O sa te superi ca te corectez, dar corect frantuzeste e: marche-arriere. :lol::lol::lol:

KAY_ 03-12-09 08:59

Ai dreptate, m am grabit cand am scris copy/paste :D

andi_cimpean 03-12-09 11:03

Am vazut ca este des folosit termenul "suporti" referindu-se la acea parte tehnica, care sustine o placuta de inmatriculare sau un alt obiect.

Termenul corect este suport (singular) si suporturi (plural)

"Suporti" reprezinta o stare cu care te confrunti in momentul respectiv (ex: Suporti ca nu ai ce face) sau o indatorire (ex: Suporti cheltuielile)

(!8Y_M 08-12-09 17:14

portbagaj (portbagaje)= dispozitiv (sau spatiu) intr-un vehicul de transport in (sau pe) care se tin bagajele

Evoluzione 09-12-09 19:38

Quote:

Originally Posted by Mustang (Post 2857503)
O sa te superi ca te corectez, dar corect frantuzeste e: marche-arriere. :lol::lol::lol:

Fara liniuta si cu accent :lol: "marche arričre" :-P

:lol:

Pe mine ma irita: Maseratti si Buggati. :shock:

Se scrie _ M A S E R A T I _ si _ B U G A T T I _ !

All times are GMT +2. The time now is 13:46.

- Copyright 2026 4Tuning