Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   RALIURI - COASTA - RALLY SPRINT - CRR (https://forum.4tuning.ro/585-raliuri-coasta-rally-sprint-crr.html)
-   -   Cand au inceput circuitele in Romania? (https://forum.4tuning.ro/585-raliuri-coasta-rally-sprint-crr/159581-inceput-circuitele-romania.html)

cornel1955 14-03-14 15:29

Re: Cand au inceput circuitele in Romania?

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5679594)
in primul rind ma bucur ca ai iesit din birlog,in al doilea rind cea ce scrii despre monococa este adevarat,in fata noi am avut amortizoarele in interior cu un system de bascula+ranforsari interioare.
Reductorul a fost si el greu eu am avut de gind sal dau afara si sa montez si eu un motor de Lada.Din pacate,asa cum am mai scris odata,undeva mai sus monococa mea a avut foarte multe fisuri in tabla de aluminiu eu am renuntat foarte greu la monococa,fiindca idea a fost amea constrctia din tabla,dar nu am avut incotro,o noua constructie din aluminiu singur nu am putut realiza.
Am o intrebare si asi fi foarte bucuros daca miai raspunde monococa ta a avut fisuri in tabla sau nu?

Eu sunt ca ursul...hibernez...pe vreme nasoala nici pe aici nu am chef sa ies ! Monococa nu a avut nici o fisura dar nu a mers decat un sezon...pana la revolutie cand mam lasat de sportul asta....a mea era asamblata cu o solutie gen poxipol intre table si nituita cu nituri pop dar putine la numar si iam mai dat eu vreo 500-1000 in plus in punctele de unde am scos ranforsarile din fier si compensate cu mici "petice" din aluminiu de 3 mm...ar fi interesant sami spui unde ai avut fisurile si cam cat de mari erau...adica daca structura de rezistenta era afectata....ma refer in principal la semi sasiul pe care era prins motorul si cutia, la cele 4 puncte de prindere...voi face un desen cum am gandit eu prinderea si a iesit foarte usoara dar si fragila in acelasi timp...
Te salut cu drag de la mare departare !

cornel1955 14-03-14 16:35

1 Attachment(s)
uite si o schita de prindere a semisasiului de monococa cu scuze pt desen...teava era teava de scaun de Dacia luata de la uzina, aceiasi teava din care am facut primul Easter si toti au zis ca se va rupe...nu sa rupt nimic nici in romania nici in CPP si cred ca primul (cel de la avatar)mai merge si azi la Augustin Damian, mustaciosu' ala simpatic

TG53 14-03-14 23:27

multumesc Cornele,pentru raspuns,este exact cum am banuitsi anumenomocaca mea a fost prima si calitatea tblei a fost alta.Noi am adus tabla de la Slatina,primele 2 foi pentru cele doua jumatati leam primit imediat,celelalta 8 citeva zile mai tirziu ca model am indoit primele doua stinga,dreapta al meu si am observat deja atunci mici fisuri,care la celelalte nu au aparut tabla a fost ceva mai moale
fisuri mai mari am avut in colt unde afost fixat sasiul ajutator,dar cele mai periculoase au fost in dreptul umerilor,in fata rolbarului fisuri transversale,nu dea lungul.Si monococa mea afost nituita si lipita cu lipici doua componente putea ca dracu asta a fost problema mea ghinion

john17 15-03-14 06:37

A untura de peste putea lipiciul ala :-)
Solutia lipirii foilor de tabla intre ele cum ati gasit-o? Stiu ca Lotus lucra asa, insa nu retin cand anume au inceput. Se construiau atunci masini de competitie din tabla de Al lipita?
Daca a iesit Cornel din hibernare presimt ca se anima topicul! :-)

TG53 15-03-14 09:26

in anii cred ca 1978-1980 ultimele F1 Renault au fost asa construite tabla de AL nituita si lipita am avut pe acea vreme citeva magazine in limba franceza cred ca editate de Renault foarte bune si cu multe poze .lipiciul avea numai functia de a amortiza vibratziile tocmai ca sa nu apara fisuri caroserie din tabla de AL numai lipite nu cred ca au existat cel putzin eu nu cunosc partea mecanica o preluau niturile

cornel1955 15-03-14 12:26

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by john17 (Post 5679855)
A untura de peste putea lipiciul ala :-)
Solutia lipirii foilor de tabla intre ele cum ati gasit-o? Stiu ca Lotus lucra asa, insa nu retin cand anume au inceput. Se construiau atunci masini de competitie din tabla de Al lipita?
Daca a iesit Cornel din hibernare presimt ca se anima topicul! :-)

Noi o numeam A+B si mirosea ca dracu', dar ne faceam treaba cu ea...Lotus a mers pe solutia asta lipici+nituri cand alerga Graham Hill, lipiciul tinea tablele si erau un fel de ranforsare dar niturile preluau socurile mecanice, momentele de torsiune etc...am iesit intradevar din hibernare dar am rugamintea sa nu ma mai supere cineva pe aici ca am un mesaj off-topic pt ei...poza de mai jos :))

TG53 15-03-14 13:16

cu asta nu nimeresti nimic ca nu ai nici macar o luneta,HaHaHa gluma
banuiesc ca este o constructie proprie sau?
cea ce priveste constructia primului Easter intre timp a construit si Costica cadrul afost mai usor avind deja un model si el a organizat o trupa de soc,mecanici,un sudor,strungar am construit impreuna multe piese in comun pentru ambele masini si asa a mers relativ repede pina au stat masinile pe roti.
in curind merge mai departe

cornel1955 15-03-14 13:47

Trimitemi tu o luneta :)) dar chiar nu am nevoie...cu primul Easter ai dreptate, eu lam facut din poze vechi din Sport si Tehnica, nu aveam nici o documentatie...nimic si totusi am reusit sa facem ceva in tara asta "pe genunchi" in timp ce altii aveau la dispozitie conditii de uzina....

TG53 15-03-14 22:32

Cornele,asa este pe genunchi si cu ce am avut la dispozitie exact de asta mam hotarit sa descriu mai amanuntit ca sa stie lumea.Eu am sa continui si asi fii bucuros de ajutorul tau,insa eu am sa descriu asa cum a fost,cit imi mai amintesc,sar putea ca adevarul sa supere pe unul sau altul dar asa sint eu

cornel1955 16-03-14 05:52

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5680211)
Cornele,asa este pe genunchi si cu ce am avut la dispozitie exact de asta mam hotarit sa descriu mai amanuntit ca sa stie lumea.Eu am sa continui si asi fii bucuros de ajutorul tau,insa eu am sa descriu asa cum a fost,cit imi mai amintesc,sar putea ca adevarul sa supere pe unul sau altul dar asa sint eu

Stai linistit ca nu se va supara nimeni ca vorba romaneasca cine se supara i se taie nasul cine nu se supara i se taie p... Oricum trebuie sa recunoastem toti ca pionieratul la formula Easter au fost cei mai frumosi ani ai nostri si chiar daca am muncit pe branci, neam certat cu familia si am inventat tot felul de solutii pt performanta, fara nici un fel de documentatie sau calcule de rezistenta...am fost niste cobai cu voia noastra....Nea Fane Iancovici saracu' spunea ca nu sar urca pe asa ceva ca astea sunt cosciuge pe roti...astea toate au ramas acolo in arhive si mai putin in arhivele romanesti si asta este trist...dute pe www.puru.de si ne vei gasi acolo pe toti prin pasiunea Dlui Ray Puruker pt cursele de odinioara...sper sa nu se supere cineva pt adresa dar este singurul site unde am gasit cele mai multe info despre pilotii romani...la noi nimic sau foarte putin si mai mult ce sicriem noi aici din ce ne mai aducem aminte...Apropo de inovatii Easterul din '89 a avut in cursa 418 kg dar era trecut la 421 ...hehehehehee !!! cine dracu ne cantarea atunci ? decat la Hungaroring neau cantarit in '86 dupa cursa...sauzim de bine ca belele curg !

TG53 17-03-14 15:24

dupa cum am scris mai sus,intre timp sta easterul pe roti,pentru suspensia di fate am folosit fuzetele,discuri de frina si etriere de frina asa cum leam demontat din dacia cumparata,cea facuta paket,pentru spate la fel numai ca am taiat de pe fuzeta bratzul de directia,cel de care era in original fixata bieleta.In momentul respektiv nu am avut nici amortizoare si nici arcuri,leam inlocuit cu o teava care putea fi modificata in lungime pentru diverse masuratori.
Intre timp am demontat motorul,cutia,planetarele si puntea din spate de pe Dacia cumparata la cutie am hotarat sa nu modificam,pentru inceput ,rapoartele lipsa acuta de timp si bani,am montat numai un grup scurt .La motor,pentru inceput lam demontat,am controlat toate piesele,am modificat numai raportul de compresie 1:10 si lam montat lal loc cu garnituri noi.Cea ce imi mai aduc minte ca am compartimentat baia de ulei,pentru inceput cum am crezut noi ca este mmai bine.La volanta,lui Cornel are sa ise zburleasca parul,nu am facut,pentru inceput nimic,frica si lipsa de experientza asa am montat motorul,cutia si planetarele in sasiu fara galeria de admisie evacuare,dar am inceput cu constructia timonriei schimbator de viteza,actionarea ambreiajului la inceput mecanica
in curand am sa continui

ROAD EMPIRE 17-03-14 19:06

2 Attachment(s)
KARTING! ;)

TG53 23-03-14 10:41

pina acuma a mers constructia easterului foarte bine,dar acuma incep problemele
tank de benzina 30 litri,compartimentat pentru cantitate mai mica la coasta tot ce am incercat canistre,bidoane nu se potriveste nimic eram furios si dezamagit Ianci baci a observat ca ceva nu este in regula Tibor asa ma numea el asta nu este nici o problema tu faci desen si rost de tabla de zinc si eu fac la tine un tanc de benzina zis si facut in citeva zile tancul a fost gata,a facut imediat doua si pentru Ghergel,am montat tancul in sasiu,am conectat furtunele la pompa de benzina si unul pentru aerisire ,lam umplut virf cu benzina nu curge nimic atita timp cit a fost easterul la mine nu am avut cu tancul nici o problema
urmatoarea problema VOLANUL ?

Rusanescu 28-03-14 18:35

EXCLUSIV. Pentru conformitate şi acurateţe, „Ei au fost primii”, un A la Z boltă peste ani al premierelor din automobilismul sportiv al Timişoarei. Şi pentru clarificări, dat fiind recenta revendicare a anumitor întâietăţi
vineri 28 Mar, de webmaster
Unul dintre cei doi Maeştri ai Sportului din istoria automobilismului sportiv timişorean, Corneliu Ţiţ, fost pilot şi navigator, cu titluri naţionale dar şi unul balcanic în palmares, arbitru şi antrenor al lotului naţional de raliuri, precum şi o enciclopedie în domeniu, semnând mai multe complexe volume de specialitate, din categoria anuarelor, dar şi „Destine de campioni”, cu portretele raliştilor autohtoni de rang, semnează în rubrica sa din josul primei pagini, CAI PUTERE, o trecere în revistă a premierelor timişorene pe 4 roţi, „Ei au fost primii”, ca o reparaţie de claritate, pentru conformitate, sugerată de alte recente revendicări. Aşadar…
În ultima perioadă, odată cu apariţia diverselor surse de informare, a crescut exponenţial şi numărul persoanelor care îşi arogă paternitatea în varii privinţe. Astfel, şi în domeniul sportului auto şi de karting au apărut unele afirmaţii cum că X ar fi cel care a iniţiat evenimentul Y, urmate imediat de replica lui Z, contracarând prin a spune că dumnealui a pus pe roate iniţiativa, şi nu X. Ceea ce ne-a sugerat ideea de a scrie „Ei au fost primii”…
Spre exemplu, s-a afirmat recent într-un comunicat al ACR-CJAK Timiş, despre domnul Ladislau Giurisici, că este „pentru prima dată în istoria sportului românesc când un timişorean face parte dintr-o structură la un asemenea nivel”.
Sincer, ne bucură promovarea domnului Giurisici, şi îi dorim succes, numai că ar fi necesare anumite clarificări, şi anume că în anul 1974, când lua fiinţă Federaţia Română de Automobilism şi Karting (F.R.A.K.), care încorpora toate capitolele sportului automobilistic românesc, a fost creată şi Comisia de Competiţii, în cadrul căreia a fost cooptat şi un timişorean, Dorin Borlovan.
Ulterior, în structurile F.R.A.K. au mai fost cooptaţi şi Cornel Ţiţ, în cadrul Comisiei de Antrenori, respectiv Gheorghe Gelca, membru în Consiliul Federal.
Ulterior, domnul Cornel Jurcă a afirmat, într-o consemnare în mediul online, că domnul Giurisici ar fi aşadar al doilea timişorean, dar abia după domnia sa. Şi iată cum două persoane îşi arogă paternitatea în acest caz, fără ca vreunul să manifeste acurateţe în privinţa informaţiei lansate, în condiţiile în care, de fapt, primul timişorean care a făcut parte dintr-o structură la nivel înalt a fost Dorin Borlovan.
Cu această ocazie, ţin să evidenţiez o serie de personalităţi care şi-au adus contribuţia în decursul anilor precedenţi la propăşirea şi dezvoltarea sportului automobilistic timişorean, şi care din păcate au fost deja uitaţi.
Aşadar, „Ei au fost primii”…
Primul preşedinte al Comisiei Judeţene de Automobilism şi Karting: ing. Anton Avramescu.
Primul raliu, etapă de Campionat Naţional, organizat de Timişoara, la iniţiativa lui Dan Dragomirescu, în 1969: Raliul „Sud-Vest”.
Primul echipaj timişorean participant la o etapă de Campionat Naţional de Raliuri: Grigore Berenyi & Romulus Colesnic (pe Alfa Romeo).
Primii campioni naţionali de raliuri ai Timişoarei: Mircea Chicin & Corneliu Ţiţ (ITA Timiş), în 1976.
Prima echipă campioană naţională de raliuri a Timişoarei: ITA Timiş, în 1976, în componenţa Mircea Chicin, Corneliu Ţiţ – căpitan, Virgil Bălaş, Gheorghe Nistor, Grigore Berenyi, Constantin Bercea, Lucian Drăgulescu, Helmuth Untch şi Romulus Colesnic.
Primul campion naţional de viteză în coastă al Timişoarei: Tiberiu Molnar (Agronomia Timişoara; antrenor Virgil Bălaş), în 1980.
Primul campion naţional de karting al Timişoarei: Milan Ostoin (LIA Timiş), în 1980.
Prima echipă campioană naţională de karting a Timişoarei: ITA Timiş, în 1986, în componenţa Doru Ţăranu – antrenor, Ioan Heigl, Constantin Vînău, Nicolae Kozma, Milan Ostoin, Marcel Venturini, Dan Szaplonczai, Marius Grecu şi Pavel Ţăranu.
Primul concurs internaţional de automobilism organizat în Timişoara: Raliul „Porţile de Fier”, în mai 1973, cu plecarea din Beograd şi sosirea la Timişoara, unde s-a desfăşurat un circuit de viteză, în centrul civic, iniţiatori fiind Dan Dragomirescu şi Anton Avramescu.
Primul arbitru internaţional de automobilism al Timişoarei: Dorin Borlovan.
Primul timişorean care a făcut parte din structurile F.R.A.K.: Dorin Borlovan.
Primul club studenţesc de automobilism din România: înfiinţat la Timişoara, în ianuarie 1974, fondatori aiAsociaţiei Sportive Medicina fiind dr. Lucian Florescu, ing. Grigore Zoiade şi ing. Paul Scladanyi. „Medicina” avea să organizeze în acelaşi 1974 prima ediţie a Raliului Studenţilor, în care au luat parte 71 de echipaje din toată ţara. De remarcat că raliul s-a derulat într-o perioadă în care în România era înregistrată prima criză de carburanţi, benzina comercializându-se pe bonuri, dar chiar şi aşa peste 70 de echipaje s-au aliniat la start.
Primul campionat naţional universitar, adresat exclusiv studenţilor: la Timişoara, în 1982, la iniţiativa cluburilor Agronomia (antrenor, ing. Virgil Bălaş) şi Politehnica (antrenorul echipei, Corneliu Ţiţ).
Prima ediţie a Raliului Juriştilor: la Timişoara, în 1978, la iniţiativa lui Dorin Borlovan, între timp competiţia ajungând la a XX-a sa ediţie.
Prima echipă din România care să-şi doteze bolizii cu instalaţii de emisie-recepţie: ITA Timiş, la iniţiativa lui Romulus Colesnic.
Prima echipă care să deţină un autobuz special amenajat pentru deplasarea la concursuri: echipa de karting LIA Timiş, la iniţiativa inginerului Ivan Heigl.
Prima victorie timişoreană într-o etapă de Campionat Naţional: Gheorghe Nistor & Corneliu Ţiţ, în 1978, la „Raliul Zăpezii”, la Braşov, învingându-i la ei acasă pe Ludovic Balint şi Gheorghe Udrea. Succesul a fost dublat de echipajul Grigore Berenyi & Petru Toth, clasat pe locul 2 la general.
Prima întrecere monomarcă în motorsportul românesc: Cupa Dacia Nova, în 1997, în organizarea firmei Procar din Timişoara (manager Dan Boboescu).
Primul Campionat Judeţean din România: cel din Timiş, iniţiat în anul 2000 de Alexandru Borlovan. Ulterior, Ladislau Giurisici a preluat organizarea competiţiei, ajunsă la ediţia a XV-a şi bucurându-se de o numeroasă participare.
Prima participare timişoreană într-o etapă de Campionat Mondial: Bogdan Adrian Stanoiev & Dănuţ Haţigan, în 2008, pe locul 8 la clasă în „Raliul celor 1.000 de lacuri”, în Finlanda, una dintre cele mai dificile etape ale calendarului competiţional.
Nu prima, dar cea mai valoroasă performanţă realizată de timişoreni s-a consemnat la „Raliul Dunării”, în 1977, într-o etapă de Campionat European, echipajul Constantin Bercea & Corneliu Ţiţ clasându-se pe locul I la grupa I şi la clasa 1.300 cmc, respectiv locul 5 la general, performanţă consemnată şi în revista de specialitate britanică „Rally Racing”. Raliul a constituit şi etapă în Campionatul Balcanic iar punctele acumulate de către timişoreni selecţionatei României au fost decisive în câştigarea primului loc la Balcaniada din 1977.
Ca alte menţiuni, în anii 1987, 1988, 1989 şi 1990, datorită numărului foarte mare de participanţi, Federaţia Română de Automobilism şi Karting a creat şi cea de-a doua grupă valorică, Divizia B. Echipajul timişorean Bogdan Stanoiev & Octavian Cazan obţinea în 1988 locul 1 în Divizia B, Seria I, promovând în Divizia A.
„Raliul Banatului” a avut 22 de ediţii, ultimele zece constituind etape în Campionatul Naţional de Raliuri, organizate fiind de AS Motorsport Blitz (preşedinte, ec. Cornel Jurcă).
În anul 1979, din echipa ITA Timiş făcea parte şi pilotul Helmuth Potche, originar din Giarmata, care a imigrat în Germania, angajându-se la concernul Audi, unde a devenit unul dintre cei mai apreciaţi tehnicieni ai instituţiei, fiind promovat în funcţia de director.
În anul 1980, Romulus Colesnic a imigrat în Germania împreună cu familia, incluzându-l pe fiul său, Călin, pe-atunci în vârstă de 10 ani. Actualmente, Colin Kolles este team-manager al echipei de F1 Force India.
În fine, Timişoara deţine actualmente 2 Maeştri ai Sportului la automobilism, şi anume Arpad Szalai şi Corneliu Ţiţ, iar din echipa Uzinelor Dacia au făcut parte şi 4 timişoreni, şi anume Arpad Szalai, în anii 1977, 1978, 1979 şi 1980, Andrei Vinţă, în 1977, Corneliu Ţiţ, în 1981, şi Dinu Vela (1997).
*
În ultimii ani, Corneliu Ţiţ a editat volumul al III-lea al “Anuarului Automobilismului Sportiv din România 1968-2004″, al cărui autor este, completându-l cu perioada 2005-2009, iar “DESTINE DE CAMPIONI”, de timişoreanul Corneliu Ţiţ şi Nicolae Cosmescu, a apărut în aprilie 2012 la Editura Quattroprint Timişoara, ca o complexă lucrare ilustrată, în 470 de pagini, schiţînd portretele raliştilor de rang din automobilismul sportiv românesc.
Sursa:sporttim.ro

cornel1955 28-03-14 20:37

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5683683)
pina acuma a mers constructia easterului foarte bine,dar acuma incep problemele
tank de benzina 30 litri,compartimentat pentru cantitate mai mica la coasta tot ce am incercat canistre,bidoane nu se potriveste nimic eram furios si dezamagit Ianci baci a observat ca ceva nu este in regula Tibor asa ma numea el asta nu este nici o problema tu faci desen si rost de tabla de zinc si eu fac la tine un tanc de benzina zis si facut in citeva zile tancul a fost gata,a facut imediat doua si pentru Ghergel,am montat tancul in sasiu,am conectat furtunele la pompa de benzina si unul pentru aerisire ,lam umplut virf cu benzina nu curge nimic atita timp cit a fost easterul la mine nu am avut cu tancul nici o problema
urmatoarea problema VOLANUL ?

la rezervor a fost problema si la mine pt ca tancul de Trabant de 26 l nu intra i spatele meu din cauza extinctorului dublu si a trebuit sa fac unul artizanal din tabla groasa galvanizata si cositorita mulata dupa monococa (partea de spate) si prevazut cu sorb si panouri anti balans ...initial am vrut sa il fac la 20 l dar in final a iesit din greseala pe la 18 l...nu au fost probleme la intern dar daca era ceva de CPP sigur ramaneam in pana prostului...volanul (ca sa tio iau inainte :D ) lam facut din teava de 1/2 toli si avea 28 cm diametru !!! , altfel intrarea si iesirea din masina era o problema...problema mare la monococa erau ranforsarile interioare in spatele puntii fata unde nu aveai loc cu picioarele si te cam loveai in ele...nu stiu Mircea Ponta cum intra in dracovenia aia cu picioarele lui de elefant :))...cred ca baga 3 perechi de jambiere sa nu se raneasca...apropo de fuzete fata (de Dacia) voi face un desen cu ce a mai ramas din ele dupa vizita la frezor la usurare...toti au spus ca sunt dus cu capu' dar mai mult de jumatate din greutate sa dus la gunoi...sai dea Dumnezeu sanatate baiatului ala pt rabdarea care a avuto cu mine cu strungarie si frezari...bratele de directie taiate si "mutate" in fatza , sudate nu prinse in suruburi cum ar fi fost normal, dar au tinut si nu sa rupt nimic...pe la pagina 18 sau 20 John facea o afirmatie ca masinile de atunci, acum, nu ar corespunde normelor de securitate prevazute in regulament...la voi la Resita sau facut niste crash-test pe o monococa supusa sacrificarii...soc lateral rezista la 5 t forta...Roll-bar 8 tf, restul, soc frontal , torsiune si alte teste poate iti aduci tu aminte ! Asa ca Mr John no offense dar chiar eram aparati de tehnologia anilor respectivi exact ca Senna, Damon Hill si altii de la formula 1,2 sau3, nu de un regulament idiot actual unde sunt inventate tot felul de gadgeturi cu upgrade in fiecare an ca sasi ia unul si altul cascavalu'...ca nu ar corespunde regulamentului e una dar ca nu sunt sigure e cu totul alta mancare de peste :)...Tibi sami spui cum ai facut extinctorul ca al meu scuipa o duza de la picioare in sus si una direct in cap cu actionare de pe stanga sau dreapta masinii...Sauzim de bine ca belele curg !

john17 29-03-14 06:15

Banuiesc ca nu ai poze cu fuzetele, dar mor de curiozitate sa vad desenul! Mai ales ca am in studiu o modificare la Manta sa ii pun 5x120 si pe fata si vreau sa transform unele de BMW.
Nu-i cu suparare, dar siguranta a evoluat mult din anii '80 si nu toate masurile sunt mofturi. Habar n-am avut ca s-au facut astfel de teste! Inca un lucru devenit imposibil in ziua de azi...
Teava de 1/2' nu facea volanul f greu? Sau nu era din cea pt instalatii ci avea peretele mai subtire? Mi s-a parut geniala treaba cu teva de scaun pt sasiu!

TG53 29-03-14 13:13

in primul rind vreau sa mi ridic palaria in fata D-lui Rusanescu sint placut surprins si totodata impresionat de multimea de informatii foarte interesenta tot asa mai departe Mitica
Cornele,eu vorbesc aici de primul meu Easter mam decis sa descriu pentru cei interesati totul cronologic este pentru mine mai simplu cea ce priveste volanul meu propuneri au fost multiple un Fan mia adus si o roata de le un ventil de caldura cred ca avea 10kile eu am vrut sal fac demontabil deja pe vremea aceea am folosit un butuc de ambreiaj si un capat de la o priza directa butucul de ambreiaj lam nituit pe un sablon de tabla de 2mm rotund cu 3 spitze pe ambele parti am nituit doua inele de lemn rusesc un material extraordinar putea fi taiat,frezat,strunjit si la urma lustruit volanul lam strunjit pina a fost rotund priza directa am sudato in teava de legatura la caseta de directie si asa am putut sa montez,demontez volanul
John,cea ce priveste crash testul noi am facut cite ceva in aceasta directie,in primul rind a fost dorintza lui Pisti Meszaros care a fost un perfectionist dar numai la Easterul cu monococa de aluminiu am sa revin cu detalii cind am sa descriu constructia easterului nr.2 pina atunci rabdare
continuarea urmeaza

cornel1955 29-03-14 18:24

Quote:

Originally Posted by john17 (Post 5686392)
Banuiesc ca nu ai poze cu fuzetele, dar mor de curiozitate sa vad desenul! Mai ales ca am in studiu o modificare la Manta sa ii pun 5x120 si pe fata si vreau sa transform unele de BMW.
Nu-i cu suparare, dar siguranta a evoluat mult din anii '80 si nu toate masurile sunt mofturi. Habar n-am avut ca s-au facut astfel de teste! Inca un lucru devenit imposibil in ziua de azi...
Teava de 1/2' nu facea volanul f greu? Sau nu era din cea pt instalatii ci avea peretele mai subtire? Mi s-a parut geniala treaba cu teva de scaun pt sasiu!

Nu am poze dar in seara asta voi face un desen handicapat si maine il voi posta aici...ATENTIE ! ce am facut eu NU ESTE RECOMANDABIL pt masini grele...fuzeta de Dacie devenise de nerecunoscut...teava pt volan era 1/2 toli cu 1,5 mm peretele si 1 m lungime gasita de mine intro Lada care ne veneau pe tren din URSS :))...cred ca era folosita de KGB ca stimulent pt muncitori...o teava foarte dura desi aparent fragila...am pastrato 3 ani de zile in debara la bloc...cu teava de scaun de Dacia nu a fost ideea mea ci a lui Bobita Hlebovski INMT cu Easterul lui facut cu 1 an inaintea mea si dupa care a fost copiat primul meu Easter #112 cu mici modificari si multe usurari.

cornel1955 29-03-14 18:41

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5686501)
in primul rind vreau sa mi ridic palaria in fata D-lui Rusanescu sint placut surprins si totodata impresionat de multimea de informatii foarte interesenta tot asa mai departe Mitica
Cornele,eu vorbesc aici de primul meu Easter mam decis sa descriu pentru cei interesati totul cronologic este pentru mine mai simplu cea ce priveste volanul meu propuneri au fost multiple un Fan mia adus si o roata de le un ventil de caldura cred ca avea 10kile eu am vrut sal fac demontabil deja pe vremea aceea am folosit un butuc de ambreiaj si un capat de la o priza directa butucul de ambreiaj lam nituit pe un sablon de tabla de 2mm rotund cu 3 spitze pe ambele parti am nituit doua inele de lemn rusesc un material extraordinar putea fi taiat,frezat,strunjit si la urma lustruit volanul lam strunjit pina a fost rotund priza directa am sudato in teava de legatura la caseta de directie si asa am putut sa montez,demontez volanul
John,cea ce priveste crash testul noi am facut cite ceva in aceasta directie,in primul rind a fost dorintza lui Pisti Meszaros care a fost un perfectionist dar numai la Easterul cu monococa de aluminiu am sa revin cu detalii cind am sa descriu constructia easterului nr.2 pina atunci rabdare
continuarea urmeaza

Scuze Tibi ca trec de la una la alta dar eu prefer sa merg in paralel cu toate constructiile ca sa se vada si diferentele ca altfel mam ramolit si uit ce miam planificat :))...interesanta faza cu volanul...eu am folosit doua carcase de Trabant pt cremaliera sudate la oglinda, cu alt modul la pinion si ax ceea ce mia permis un volan foarte mic si mutat un pic mai sus ca sa poata moshu' sa intre dar mai ales sa sar repede din el in caz de doamne fereste cum am patit la Vidraru :D in '89 ...asteptam urmarea la consructia ta...Tot inainte !

cornel1955 29-03-14 20:08

1 Attachment(s)
si ca sa nu mori de curiozitate John si sa ai un somn linistit daca mai vii aici in seara asta uite ca am facut desenul handicapat al fuzetelor fata (cele de spate identice dar cu 25% mai grele) ia de la moshu' dar sa nu faci ce am facut eu :)) !!! Cotele cu "-" sunt cotele normale minus X mm...am taiat in carne vie :D si ma injurat frezorul dar era prietenul meu si nu se pune !

john17 29-03-14 21:38

Merci, merci! Da' stiu ca ai scobit, nu gluma! Ai pus rulmenti capsulati pe ambele parti? Ca altfel iesea vaselina prin gauri. Nu mi-ar fi trecut neam prin cap sa fac strecuratoare acolo! :-) Inteleg ca bratul pt bieleta l-ai pus mai jos, altfel nu pricepeam de ce sa-l sudezi in partea opusa in loc sa inversezi fuzetele stg-dr (nu sunt sigur insa ca axa pivotilor trece prin centrul rulmentului la Dacia, la Manta insa da si ma gandeam sa pun de BMW E46 stg pe dr pt ca la mine caseta e in fata si la BMW in spatele puntii). Dar de scobit sigur nu voi scobi in ele, cel putin nu atat!.
Tare aia cu teava si kgb-ul! :-) Apropo de cheia de vana a lui Nea Tibi, am inginerit si eu un butuc de volan care a ajuns nicovala/bucsa de batut pe el, eram mic si prost si cand l-am desenat si nu m-am gandit ca iese ditai dihania....

cornel1955 30-03-14 07:08

Quote:

Originally Posted by john17 (Post 5686695)
Merci, merci! Da' stiu ca ai scobit, nu gluma! Ai pus rulmenti capsulati pe ambele parti? Ca altfel iesea vaselina prin gauri. Nu mi-ar fi trecut neam prin cap sa fac strecuratoare acolo! :-) Inteleg ca bratul pt bieleta l-ai pus mai jos, altfel nu pricepeam de ce sa-l sudezi in partea opusa in loc sa inversezi fuzetele stg-dr (nu sunt sigur insa ca axa pivotilor trece prin centrul rulmentului la Dacia............

Da rulmentii erau capsulati si schimbata vaselina cu una grafitata de tren de aterizare de avion...practic pana in 150-200 de grade nu prea isi schimba compozitia...vaselina normala sarea ca la dus prin gauri si dupa ce am gaurit miam dat seama de prostie :)...mam enervat si am marit gaurile si leam invelit cu scotch de vopsitorie sa nu intre praf si dupa aia am inlocuit scotchul cu o fasie de fibra de carbon care ma costat pe vremea aia o garla de bani...bratul de directie nu mai era cel original si era foarte usor, parca era de Lada sau Trabant ????!!! nu mai stiu...asta este ratiunea pt care nu am inversat fuzetele, bratul de Dacia era de 2 ori mai greu decat ce am inginerit eu acolo...gaura din brat de pe fuzeta unita cu o linie imaginara cu pivotul superior trebuie sa cada la mijlocul axei spate, altfel daca e in fata masina este supraviratoare iar daca pica in spate tii curba drept :))...la capitolul "usurari extreme" erau altii mai dementi decat mine unul era Nicu Grigoras R.I.P dar nici lui nu ia trecut prin cap sa gaureasca suruburi mai mari de M10 prin mijloc cu decalire si calire ulterioara

john17 30-03-14 08:06

Dap, la celebra Dacia turbo tin minte ca si cheia de contact era ciur! :-)
Dati-i inainte, e de departe cel mai interesant topic de pe forum, pt mine cel putin!

TG53 30-03-14 09:31

John,cu cheia de contact a lui Nicu ai dreptate,imi amintesc exact ca la un start antrenament sa rupt in doua,ciotul a ramas in contact si Nicu a alergat ca intzepat de viespie sa caute o scula dupa parerea mea,asta cu cheia a fost un pic exagerat
Cornele,cea ce priveste extinctorul,habar nu am cum a functionat fiindca nu lam incercat niciodata

ROAD EMPIRE 30-03-14 12:55

1 Attachment(s)
ITA Cluj - parca in 1983
Am recunoscut 3 personaje - de la stg - Rudi Fancsali, Ita Muresan, Avram Mihai.

cornel1955 30-03-14 17:01

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5686791)
John,cu cheia de contact a lui Nicu ai dreptate,imi amintesc exact ca la un start antrenament sa rupt in doua,ciotul a ramas in contact si Nicu a alergat ca intzepat de viespie sa caute o scula dupa parerea mea,asta cu cheia a fost un pic exagerat
Cornele,cea ce priveste extinctorul,habar nu am cum a functionat fiindca nu lam incercat niciodata

Exagerat dar in final se aduna si Nicu stia si nu purta tricou cu maneca lunga pt ca se adauga la greutate...tricou subtire, cu maneca scurta, negru de regula si costumul de pilot deasupra :)) cat ar fi fost de frig...Baba rabda frumusetea !!!...la capitolul usurari inca nu am terminat, mai am si alte taine dar vorba lui Tibi pe rand si data aviatoare la Sezonul X ep Y :) Tibi eu nu team intrebat de probe la extinctor, team intrebat cum lai facut, probe la extinctor am facut eu dupa care am schimbat buteliile interioare (2) si lam umplut cu praf....este un dezastru ce poate face unul dublu cum aveam eu...o juma de zi mia trebuit sa curat masina cu mecanicul meu dar ideea este ca isi facea treaba foarte bine, iar in situatii nashpa ai vrea sa ai cat mai multe sa scuipe pe tine !!!

cornel1955 30-03-14 17:46

Quote:

Originally Posted by ROAD EMPIRE (Post 5686869)
ITA Cluj - parca in 1983
Am recunoscut 3 personaje - de la stg - Rudi Fancsali, Ita Muresan, Avram Mihai.

Bai Road esti de belea ...sus era sicris PCR si jos la parasolaru' Daciei sicrie BRIGITTE, pe mieii aia beheheee inafara de Ita Muresan sorry nui cunosc pt ca nu am avut tangenta cu ei dar era bine ca existau alaturi de alti nebuni ca noi

TG53 30-03-14 18:18

Cornele,se pare ca inbatranesc,nici daca ma omori nu mi amintesc unde a fost plasat,sau de unde a provenit extinctorul la primul easter,la monococa cred ca a fost sub genunchi,dar nici aici nu mai sint sigur,poate sti tu,la ultimul easter cred ca am avut doua mai mici plasate lateral,undeva linga radiatoare

cornel1955 30-03-14 18:45

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5686969)
Cornele,se pare ca inbatranesc,nici daca ma omori nu mi amintesc unde a fost plasat,sau de unde a provenit extinctorul la primul easter,la monococa cred ca a fost sub genunchi,dar nici aici nu mai sint sigur,poate sti tu,la ultimul easter cred ca am avut doua mai mici plasate lateral,undeva linga radiatoare

Heheheee asta inseamna ca stau mai bine cu memoria ...normal sunt mai tanar :D...stiu ca la Hungaroring am avut probleme ca specifica regulamentul (nu stiu nici io numi aduc aminte) minim 5 kg de praf...ori eu aveam 2 sudate la capete de 2,5 l, pana la urma sa lamurit treaba ca leam zis sami dea butelii de presiune si praf si le fac proba intro punga de plastic si so cantareasca dupa aia...la echipa Romaniei se legau de orice cacat cat de mic...au vrut sami gaureasca roll-bar-ul sa vada cat de gros este in carne...parca eram vreun pericol major pt restul care aveau 10-20 de cai in plus....a fost o aventura la Hungaroring 1986...in schimb dupa cursa unde am fost singurul roman care a terminat neau cantarit pe digital pe 4 roti si miau dat o diploma pt cea mai echilibrata masina din concurs si 6000 de forinti cu care in loc sa iau sapunuri si deodorante si ciocolata la copii miam luat gume si ulei sintetic care la noi nu se gasea :))

TG53 31-03-14 11:00

ceace priveste fuzetele si eu am usurat dar abia in iarna,dupa primul sezon dar mai mult cu polizorul si cu flexul si nu atit de mult
dicul de frina a fost aproape la fel ca a lui Cornel beleaua a fost ca trebia sa folosesti intotdeauna placutze noi de frina daca erau prea subtiri zburau afara cauza de abandon 1986 Hungaroring cu monococa
dar sa continui cu primul Easter problema mare arcuri si telescoape am hotarit neavind altceva sa scurtam telescoapele de Dacia corpul exterior scurtat si cu un filet,tija si cilindrul interior pe exterior un filet cu doua piulitzr mari sa poti regla arcurile rezultatul a fost un monstru greu si care nu functionn asa cum am fi dorit noi,dar pentru inceput leam montat asa dorintza de a vedea cum se conduce un Easter era prea mare pentru a putea face multe mofturi arcuri facute in uzina UCMR la fel de monstruoase ce sai faci eram la inceput
continuarea urmeaza

cornel1955 31-03-14 15:30

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5687266)
ceace priveste fuzetele si eu am usurat dar abia in iarna,dupa primul sezon dar mai mult cu polizorul si cu flexul si nu atit de mult
dicul de frina a fost aproape la fel ca a lui Cornel beleaua a fost ca trebia sa folosesti intotdeauna placutze noi de frina daca erau prea subtiri zburau afara cauza de abandon 1986 Hungaroring cu monococa...................
........................................
continuarea urmeaza

Asa este cu franele, dar in Bucuresti era un mosh pe langa piata Sudului care iti facea placute cat vroiai de groase si dintrun material gen azbest care avea eficienta la franare incomparabil mai buna decat originalele....beleaua era ca se duceau foarte repede si ca sa nu zboare din locas le schimbam la 2 duble coasta-circuit...la Riga 1986 fiind multe ture si circuitul cu multe viraje si franari am terminat la limita...daca mai erau 2-3 ture cred ca zburau si ateriza moshu' direct in padurile alea

TG53 31-03-14 18:24

mie mia zburat placutza dreapta la Hungaroring exact la sfirsitul liniei drepte ,inaintea virajului dreapta atunci am strins bucile,te rog sa ma crezi dupa aceea am modificat si eu placutzele am adaugat e partea din spate cred ca 2 mm tabla dar solutia nu era prea buna urmatoarele discuri nu leam mai subtiat,ci am gaurit radial ceva in genul discurilor ventilate munca de chinez batran

cornel1955 06-04-14 21:03

6 Attachment(s)
Observ ca am cam ramas singuri aici cu vizionari garla si nici o poveste romantica de odinioara cu taiat cu bomfaierul sau ciocane date in deget...Pai sa facem galagie !!! ESPECIALY FOR PAUL GEANTA SI BAIATUL SAU din America si Canada poze cu Paul facute de mine personal si folosite de altii fara acordul meu...prima poza Braila 82 nu este facuta de mine dar primesc reclamatiile aici fara suparare, ultima este cu Vladimir Stanoevici tot INMT Buc si cred sunt amintiri placute...Poza 3 si 6 coasta Valea Domanului Resita '82, poza 4 circuit viteza Resita '82 si #5 coasta Vidraru tot '82...toate sunt Gr A2 sau 1 jumate cum era atunci

cornel1955 06-04-14 21:19

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5687445)
mie mia zburat placutza dreapta la Hungaroring exact la sfirsitul liniei drepte ,inaintea virajului dreapta atunci am strins bucile,te rog sa ma crezi dupa aceea am modificat si eu placutzele am adaugat e partea din spate cred ca 2 mm tabla dar solutia nu era prea buna urmatoarele discuri nu leam mai subtiat,ci am gaurit radial ceva in genul discurilor ventilate munca de chinez batran

Pai la capatul liniei drepte iti venea inima in gat...cand incepea coborarea pana la spatiul de franare crestea turatia de la 7800 la 8500...tot acolo in 86 dupa noi la o luna :twisted: sa deschis oficial circuitul pt F1 iar Shumi sia pierdut aripa deportanta exact pe coborare si sa oprit in cauciucuri ...era daca tin minte bine la Renault:rolleyes2

TG53 07-04-14 13:13

Cornele,ca intotdeauna poze faine,de fiecare data ma bucur cind vad poze de la Vidraru,nu stiu de ce dar a fost una din coastele mele preferate
cea ce priveste Hungaroring,inaugurarea a fost 10 august 1986,noi am vazut primul antrenament vineri 8 august venind de la Schleiz care a fost pe 3 august cea ce imi amintesc exact toti pilotzii de F1 au iesit de mai multe ori in decor,la iarba verde pe atunci si injurau de mama focului ca trebuiau sa incruciszeze mainile pe volan curbele nu ieseau dintro bucata cum erau ei obisnuitzi.Noi am plecat vineri mai departe spre casa,dar eu mam intors am avut un unchi in Budapesta care mia facut rost de un bilet si am vazut duminica cursa a cistigat Piquet,Senna 2,Mansell 3
Placutza mia zburat anul urmator,in01987
nu stiu daca mai citeste cineva aici in forum,ar fi bine de stiut,dar ce sai faci,inmasura posibilitatzilor eu scriu mai departe AHOI

Rusanescu 07-04-14 13:15

Continuă Tibi că cititori sunt mulți.

valentin.nemtanu 07-04-14 13:23

citim, citim....sunt discutii interesante, amintiri placute, amanunte tehnice importante din pionieratul formulelor,.....continuati ! ms frumos

john17 07-04-14 14:16

+1 cititor! :-)
Am sa fac un desen (extra-handicapat) pt ca nu mi-e clara o chestie pe care a spus-o Cornel mai inainte, aia cu axa pivotului + levierul de directie al fuzetei care ar trebui sa pice pe centrul puntii spate, am vreo 3 tipuri de fuzete in studiu si la toate levierul de directie e in plan cu axa pivotului, daca nu chiar mai in afara, deci nici poveste sa ajunga acolo... Nu s-o aplica la masinile de serie, sau poate n-am priceput eu bine..?

cornel1955 07-04-14 14:35

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5690422)
Cornele,ca intotdeauna poze faine,de fiecare data ma bucur cind vad poze de la Vidraru,nu stiu de ce dar a fost una din coastele mele preferate
cea ce priveste Hungaroring,inaugurarea a fost 10 august 1986,noi am vazut primul antrenament vineri 8 august venind de la Schleiz care a fost pe 3 august cea ce imi amintesc exact toti pilotzii de F1 au iesit de mai multe ori in decor,la iarba verde pe atunci si injurau de mama focului ca trebuiau sa incruciszeze mainile pe volan curbele nu ieseau dintro bucata cum erau ei obisnuitzi.Noi am plecat vineri mai departe spre casa,dar eu mam intors am avut un unchi in Budapesta care mia facut rost de un bilet si am vazut duminica cursa a cistigat Piquet,Senna 2,Mansell 3
Placutza mia zburat anul urmator,in01987
nu stiu daca mai citeste cineva aici in forum,ar fi bine de stiut,dar ce sai faci,inmasura posibilitatzilor eu scriu mai departe AHOI

Asta cu Vidraru poti sa o mai zici o data Tibi pt ca a fost si preferata mea...multi se speriau de ea si primul care baga panica in concurenti era Ilie Sporea care se uita peste parapet si zicea "Daca sari afara aici nu te mai aduna cu toate pensetele din jud. Arges"...o coasta completa dupa parerea mea si de mana 100%...dupa ea urmeaza Valea Domanului si Stana de Vale dupa opinia mea...pozele de mai sus leam bagat la rugamintea baiatului lui Paul Geanta si cred ca iam facut o surpriza placuta...ati vazut ca trebuie un pic de galagie ca se dezmorteasca moshii...sa auzim de bine ca vine Apocalipsa :lol:

cornel1955 07-04-14 15:02

Quote:

Originally Posted by john17 (Post 5690444)
+1 cititor! :-)
Am sa fac un desen (extra-handicapat) pt ca nu mi-e clara o chestie pe care a spus-o Cornel mai inainte, aia cu axa pivotului + levierul de directie al fuzetei care ar trebui sa pice pe centrul puntii spate, am vreo 3 tipuri de fuzete in studiu si la toate levierul de directie e in plan cu axa pivotului, daca nu chiar mai in afara, deci nici poveste sa ajunga acolo... Nu s-o aplica la masinile de serie, sau poate n-am priceput eu bine..?

la masinile de serie nu ai sa vezi nici unghiul de fuga exagerat de la masinile de formula si nici geometria rotilor fata avand in vedere si tractiunea pe spate, ampatament, ecartament, etc...eu am aflat asta de la resiteni si de la INMT....daca vrei testeaza pe o macheta ce am zis eu in postul trecut...bracheazai rotile la maxim si impingeo pe un suport nisipos si ai sa vezi urmarea...eu am facut dupa regula mea si a mers perfect, altii pot sa faca ce le trece prin minte ! voi face si un desen poate nu sa inteles bine

All times are GMT +2. The time now is 18:17.

- Copyright 2026 4Tuning