![]() |
Re: Cand au inceput circuitele in Romania?
La Mulți Ani!
Un 2014 BUUUUUUUUUUUUN DE TOT! |
LA MULTI ANI !:D
|
1 Attachment(s)
prin amabilitatea domnului M.Serban.
- 1982, Ene Gheorghe la start VTM Magura Buzau, Dacia 1100 |
1 Attachment(s)
La Multi Ani!!
Cam liniste pe aici de ceva timp. Unde este Nea Cornel? Oare mestereste la un easter si nu ne spune nimic? Dubioasa treaba.. Domnul Tibi, daca aveti buna placere, mai povestitine cate ceva din epoca de aur, intamplari petrecute la curse, va ascultam cu mare drag. Multumesc Pana una alta, mai incarc o poza, Andrei Bellu si Nicu Grigoras. Mult respect, Nicu. |
Eu ma crucesc !!! Oamenii scriu aici in comentarii ca habar nu au avut despre istorie. Deci noi de 5 ani am batut apa in piua aici pe topic?! :(
https://www.4tuning.ro/index.php?modu...26#comm_471082 |
Tocmai acela e rostul articolului. Sa afle cat mai multa lume.
Nu trebuie sa te minunezi ca habar nu are lumea, cand singurele cuvinte scrise si unicele imagini din ziua de azi sunt despre Bianca, silicoane si scursuri ale societatii. Si unicele stiri din motorsport romanesc de la TV... scuzati, nu exista asa ceva. Sunt multe pagini pe acest topic, de altfel sursa acelui articol. Daca poate cineva sa adune mai multe informatii despre subiect, despre Easter sau despre cursele romanesti in general, o istorie, cine sunt concurentii, cine a participat, ce masini erau, poze de arhiva si asa mai departe, facem o serie de articole ca sa afle mai multa lume despre trecutul pe 4 roti al Romaniei. |
Quote:
2. Mai sunt multe de prezentat, de povestit. Dificil, ( mi se pare mie ):???:ca unii din concurentii pe care i-am cunoscut/arbitrat/concurat....au poze, au comentarii si nu -s dispusi sa le prezentam aici, eschivand..sub pretexte pentru a nu starni comentarii contradictorii!! Asadar, va invit prieteni forumisti sa continuam !:-) ca nu muncim in zadar! |
adevarat,de povestit ar fi foarte mult,atit despre constructia masinilor cit si despre curse,dar eu nu stiu daca intereseaza intradevar pe cineva
|
Domnul Tibi, Eu am un mare respect pentru Dumneavoastra, sunteti Unul din valoarile Romaniei, dar din pacate noi nu stim sa apreciem asta....NU MA REFER LA CEI DE AICI. Sunt mai importante curvele/tigani de la tv si masoni care ne conduc. Asta e tara.
Domnul Tibi, puteti incepe a povesti despre constructia unui easter de la 0. Ce piese foloseati pe vremea aceia, unde modificati axele cu came, unde usurati piesele si cat (detali), despre suspensie, directie, ce anvelope foloseati. Mai vreau sa aud intamplari de la curse, bune/rele, aici le este locul. Sper ca m-ati inteles. Va doresc numai bine. Road- Am vazut si eu articolul, nu trebuie sa ne minunam, asta e tara, sunt oameni interesati si oameni neinteresati de istoria Romaniei. 90% din ei, habar nu au de unde sa inceput totul, dar vorbesc de curse. VREMURILE ALEA NU SE MAI INTORC NICIODATA. Cand ma simt in stare am sa scriu o carte. Road, T-Gedeon, D-Rusanescu, V-Nemtanu, Nelutu, C-Bibiri (care nu apare deloc pe aici, de si iam trimis mail), + multi alti de aici, va doresc multa sanatate, sa avem Puterea... si sa ducem tot ce am inceput, inainte. Peste cateva zile va onorez cu ce-am mai mesterit in ultima vreme la batrana dacie. Cu respect, Nicu |
Quote:
de exemplu pe mine ma intereseaza ce se mai intampla cu reconditionarea/ resuscitarea :D lui TG86 sau acel monopost nou facut de d-l Kulpinski ! poate ne spune cineva , ceva ! |
1 Attachment(s)
Pana apare Nelutu cu vesti noi despre TG86 si OSELLA, mai incarc o poza cu, maestrul Grigoras la o premiere.
|
Quote:
Quote:
....vesti noi nu am dar vreau sa va provoc sa gasim poze si informatii despre un pilot ce a activat la un club din Timisoara .... si anume Eduard Biernatek a mers prin anii 80 cu un BMW 2002 de culoare galbena, in anul 1984 a fost sigur si la Nationalele de la Resita atat pe Coasta cat si pe Circuit... Am baza in Road ca gaseste ceva :-P va salut :D |
Christian, cel care a participat recent la gupa masinilor istorice tot cu BMW banuiesc ca este fiul sau, nu cred ca ar fi asa greu de contactat.
|
3 Attachment(s)
Salut Nelutu, hai ca am scormonit pe undeva si am gasit doua poze mai recente, cu Eduard Biernatek. Este stabilit in Germania. Incerc, sa iau legatura cu dansul si il rog sa ne povesteasca un pic despre trecut +poze daca mai detine. Christian Biernatek, este nepotul lui si alearga la grupa istorice cu un BMW 2002.
|
2 Attachment(s)
Mai incarc cate ceva:
1- Grigoras langa o skoda 130rs 2- Batrana Dacie. |
ca sa incep povestea de la zero,ar trebui sa incep cu primul meu contact cu sportul cu motor si anume ca motociclist scriem anul 1971,8 august ora 14 am primit permisul de conducere,ora 16 in aceiasi zi primul contact cu piatra cubica intro curba in Cilnic sat lipit de Resita coata julite,genunchi la fel,dar mai rau arata motocicleta si nici nu a fost a mea.De atunci iubesc sportul cu motor.
In toamna mam inscris la CSMR sectia moto si intro dupa amiaza mam prezentat la garajul moto templul motociclismului,pe urma si automobilismului resitean .Antrenor atunci Werner Hirschvogel,care ma luat in primire prezenti au fost mai multi Michi Wetzler,Ghinti Seuchenstein si mie miau tremurat genunchi la intrebarea mea unde este motocicleta mea de curse,mia explicat Werner ca eu am sa primesc o motocicleta cu renume mondial cea ce a fost adevarat MV Agusta ,4 timpi 125ccm ceilalti sau amuzat copios si eu am aflat imediat si motivul motocicleta era demontata pina la ultimul surub si eu am stiut atunci despre motoare cit stiu acuma despre cintatul la pian NIMIC data viitoare mai departe cu drag Tibi |
Wowww ! se naste un serial. SUPER !!
Nelutzu vad ca sunt si altii carescormonesc,ceea ce nu poate decat sa ma bucure :) |
Quote:
Nea Tibi :D asteptam |
Dl Tibi scrieti cat mai mult,suntem destui care doar citim,nu scriem fiindca nu avem ce suntem prea tineri.
@INMT poza cu batrana dacie pusa de tine este a baiatului din Pantelimon? |
Va urma un articol despre Daciile de curse din Romania.
Asadar, daca aveti, poze mai mari si informatii, eventual o lista cu participantii de la coasta si raliu, ce modificari aveau masinile, etc, va rog sa le postazi aici. Nu e usor sa cauti in mii de posturi intinse pe 270 de pagini. |
eu am sa continui "serialul" vreau numai sa intreb daca sa continui cu activitatea mea ca motocicist fiindca este o legatura cu automobilismul sau sa scriu direct despre automobilism nu vreau sa plictisesc pe nimeni
garajul,dupa cite stiu mai exista a jucat timp de 20 de ani un mare rol pentru mine |
Salut Vioar, masina este a mea, tin minte, parca ai vazut-o live atunci cu carburatoarele. Numai bine
Acum, Road, Nelutu, Nea Valentin, ce ziceţi, facem echipa sa-l ajutam pe Hondarul cu articolul? Haideti va rog, sa mearga treaba bine, cu cine incepem? Va ascult |
As face si o serie numita "File de istorie pe 4 roti: Pilotii Romaniei din trecut".
In care as publica cu mare drag povesti precum cele incepute de TG53. Cu poze daca sunt, evident. Lumea este interesata, dar nu sunt multi cei care intra pe forum. Trebuie sa le servim mai la indemana informatia. Asadar, va rog, orice informatii, jurnale, povesti, detalii tehnice, orice aveti din trecut, le astept cu drag si le monitorizez aici. Le adun si cand am nelamuriri intreb. Articolul cu Formula Easter l-am facut din propria initiativa, motiv pentru care se poate sa existe greseli. Dar la unul cu DAcia, cu raliuri, piloti, cu ajutorul vostru sunt sigur ca iese ceva mai calitativ. |
[QUOTE=INMT-Bucuresti;5653282]Salut Vioar, masina este a mea......./QUOTE]
poti da detalii despre masina? eu unul as fi interesat... |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Si asta numai cu dacii! carburatoare weber dublu corp la grupa V.... fara cuvinte!.... ASI DA ORICE MASINA DE AZI CA SA POT CONDUCE ASA O DACIE!... Pina una alta conduc un Volvo :P |
Re: Când au început circuitele în România?
Quote:
Eu ......parca o banui ca era rosie- caramizie !! sau urmatoarea a fost asa si-mi joaca mintea feste :-) Ce iti pot spune, e ca la acea data am simtit o mare nedreptate, o frustrare sa vina cu masina de la Bucuresti la Braila, si sa nu i se permita sa intre pe circuit intrucat nu avea clasa, iar Mircea numai de promenada nu a acceptat ! Insa, la acel concurs decizia o luau comisarii si directorul de concurs, eu fiind abia de 2 ani arbitru III si nu participam la sedinta comisarilor !! Frustrarea pe care am simtit-o ca gazda m-a urmarit si la alte intalniri cu Mircea Ilioaia, dar el trecuse mai usor peste....si se mandrea ca era o premiera inaintea celor de la uzina ! |
Aduc aici o parte a comentariului facut de domnul Maziliu Ovidiu , considerand ca si acest moment nefericit a fost trecut de unii dintre noi in momentul iesirii in decor, si face parte din viata pasionatilor :
" L-am cunoscut pe Adrian Iovan cu ani in urma, era genul de om pe care-l vezi o data si nu-l uiti niciodata. Dar nu despre omul Iovan e vorba acum, ci de pilotul care a pus "conserva" pe burta, pe munte, printre copaci. Cine-a dat vreodata in ceva parapet/copac/stanca, stie prea bine cum e cu secunda aia dinainte de impact. Ai vid in cap, arunci tot balastul din creier, nu auzi nimic, e liniste. Si esti singur, doar tu cu fierul de sub tine. Traiesti inclestarea aia de o secunda cu incetinitorul, ti se dilata pupilele si procesezi la maxim toate imaginile, cadru cu cadru. Da, poate, cu 2, 3, 5 secunde inainte, iti trec prin minte mii de alte imagini, ti se deruleaza viata cu viteza luminii. Dar atunci, in acea secunda finala, uiti de orice si dai tot. Reflexele, concentrarea, instinctul, antrenamentul, pe toate le pui in acea clipa la treaba, cu o determinare de care nu te credeai vreodata in stare. ............" |
continuare
iarna 71/72 belea mare pe capul meu,examen de bacalaureat,examen de admitere la subingineri si problema cea mai mare,o motocicleta de curse demontata pina la ultimul surub Wener ma luat la el in boxa(boxa mare) am primit o cheie pot sa vin cind vreau,si noaptea singura observatie alui Werner ai grija de scule(eu nu am avut pe atunci nici o surubelnita) sperantza mea ,cea ce priveste montarea motorului meu MZ ul 175 a lui demontat pe masa el schimba in fiecare iarna vilbrochenul eu studiez motorul lui,dar nu seamana nici pe departe cu al meu ziua urmatoare raspunsul "tantalaule,al tau este 4 timpi.are supape,axa cu came,pompa de ulei si al meu(Werner)este 2 timpi canale de admisie,transfer na fain,acuma sint mai prost ca inainte sfatul lui Werner vorbeste cu Iulius(Ceia) si el motociclist si coleg de boxa cu Werner si acuma si cu mine zis si facut si asa,incet,incet am montat motorul si am invatzat o gramade cu scoalla am avut noroc examen reusit student cu bursa la subingineri la Resita,dar jumate din anul competitional 72 a trecut sieu nu am nici o cursa continuarea urmeaza |
Quote:
|
Quote:
|
4 Attachment(s)
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Poze/detali nu am, dar se poate vedea live la curse, peste cativa ani. Sa traim pana atunci.
|
Am auzit la emisiunea Grila de start (digi sport) ceva ca s-ar pregati un circuit stradal la Constanta de 1 mai - stie cineva ceva? Poate n-am inteles eu bine...
Quote:
Imi place cum comenteaza dumnealui orice, se baga fix ca musca in c__ul calului... Cum a mers Mircea Padurean pe jos pana la salvare dupa accidentul de la Resita, agravandu-si leziunile la coloana, isi mai aduce aminte? Ca operatiunea aia a fost in ograda lui... https://www.youtube.com/watch?v=rT4kDdPtUXQ&t=1m10s |
road,din pacate poze nu mai am,din putzinele pe care leam avut au ramas in tara la un prieten care lea depozitat in pivnita si au fost distruse la o inundatie
|
1 Attachment(s)
de ce toata lumea ? :-P adica cei din diverse publicatii romanesti scriu si spun ca Jean Calcianu a castigat in 1939 Marele Premiu al oraşului Belgrad ...
|
2 Attachment(s)
Quote:
Undeva am văzut, sper să găsesc unde. Am găsit: Belgrad 1939 - un adevar ce trebuie spus Desigur ca ati citit ani la randul prin presa romanesca ca pilotul roman Jean Calcianu a castigat in 1939 Marele Premiu al orasului Belgrad. Realitatea este cu totul alta, si ea nu scade cu nimic din palmaresul marelui pilot roman. Cursa de la Belgrad a avut loc pe data de 3 septembrie 1939 si avea sa fie ultimul Grand Prix desfasuarat in Europa, pana dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. In clasamentul general se cumulau punctele obtinute in cursele desfasurate in Germania (Nürburgring), Elvetia (Bremgarten), Belgia (Spa-Francorchamps) si Franta (Reims-Gueux), restul curselor, printre care si cele desfasurate la Belgrad si Bucuresti in 1939, fiind un instrument util de promovare a marcilor participante cat si de antrenament. Asta nu insemna insa ca marile echipe ale momentuluinu nu le acordau importanta, dimpotriva, rivalitatea era atat de mare incat fiecare cursa prilejuia mari batalii. Circuitul belgradean masura 2790 m si era unul stradal, situat in zona parcului Kalemegdan, in unele portiuni existand treceri peste sine de tramvai. Erau parcurse 50 de tururi care insumau 139,5 km. Dupa sesiunea de calificari pole position-ul a fost castigat de Mercedes, prin Manfred von Brauchitsch (1:14.2). Lang, care fusese cel mai rapid pana la prestatia colegului sau, a dorit sa revina pe pista insa Neubauer, seful echipei Mercedes, l-a oprit. Castigatorul Marelui Premiu al Belgradului, cursa denumita Belgrad Cuty Race, a fost Tazio Nuvolari (Auto Union D – cu timpul 1:04:03.8), urmat de Manfred von Brauchitsch (Mercedes W154 + 7.6) si Hermann Paul Müller (Auto Union D +31.6). In cursa au mai luat startul pilotul privat local, Boško Milenković (care a concurat pe un batran Bugatti T51), care a reusit sa se claseze pe a patra pozitie (la 19 tururi) si Herman Lang (Mercedes W154) care a condus la schimb cu Walter Bäumer abandonat in urma unui accident petrecut in turul al 17-lea. Pilotii Maserati (Villoresi si Pietsch) si Alfa Romeo (Sommer) nu s-au prezentat la cursa iar Stuck si Bigalke de la Auto Union nu au luat startul. In a doua zi de antrenamente vestea ca Germaniaa invadat Polonia a cazut ca un traznet. Organizatorii, pusi in fata unui dezastru financiar, au facut mari eforturi sa convinga echipele germane sa nu renunte la cursa. In dimineata cursei a sosit vestea ca Anglia a declarat razboi Germaniei. Intoarcerea in Germania s-a facut prin Slovenia si Austria, pe drumuri secundare de munte, existand zvonul ca in Ungaria se pregatea confiscarea combustibilului (in convoi exista o cisterna cu combustibil special de curse). Sosite la uzinele constructoare. Camioanele au fost rechizitionate de armata germana. Cortina avea sa cada peste cursele de automobile pana la sfarsitul razboiului. Dupa desfasurarea cursei a fost organizata pe acelasi circuit o cursa la categoria “Sport” unde a participat romanul Jean Calcianu alaturi de o serie de piloti locali. “Mosu” cum era poreclit de prieteni nea Jean, a castigat detasat cursa, concurand cu o Alfa Romeo. Masina, care fusese cumparat in stare de epava si reparata de Calcianu, fusese utilizata in trecut de echipa de competitii a uzinei milaneze, Nuvolari activand pentru Alfa Romeo inainte sa ajunga la Auto Union. De aici s-a nascut legenda ca Tazio Nuvolari si-ar fi recunoscut fosta masina. S-a mai spus in presa romaneasca a anilor ‘70-80 ca Nuvolari l-ar fi complimentat pe Calcianu, pentru repararea masinii (vanduta cu motorul distrus) si maiestria cu care evoluase, ba mai mult, ca a vrut sa faca un tur de circuit cu fosta sa masina dar sefii Auto Union s-au opus din ratiuni de imagine. Aceste lucruri pot fi posibile, ceea ce este insa straniu este cum nimeni din presa romanesca, timp de decenii, nu s-a intamplat ce facea Tazio Nuvolari la Belgrad, ba din contra, am intalnit chiar recent si dezvoltarea povestii, cum ca Nuvolari a fost invins de Calcianu. Lucrurile ar fi putut fi astfel clarificate cand Calcianu era in viata. Trebuie sa mentionez ca au fost si oameni care mi-au reprosat ca am readus adevarul in acesta poveste. Mi se pare insa nefiresc sa continuam sa ne mintim singuri. Personal sunt un mare fan al lui Calcianu, si am in general un cult pentru toti pilotii romani din perioada de pionerat a automobilismului, cu mari eforturi am reusti sa strang in timp multe obiecet legate de activitatea sa (cupe, medalii, fotografii, documente) asa incat nu ma poate acuza nimeni de “daramare unui mit”, cum s-a exprimat intr-o discutie privata un coleg jurnalist acum ceva vreme. Jean Calcianu a fost un mare pilot, un mecanic de exceptie, calitati care l-au facut pe insasi maestrul absolut al industriei de automobile, Ettore Bugatti, sa-l angajeze pentru o buna perioada de timp in uzina sa. Este evident si vreau sa subliniez faptul ca in toata cariera sa Jean Calcianu a concurat in cursele internationale cu masini mult inferioare adversarilor sai. Daca ar fi avut sansa sa intre intr-o echipa de uzina Calcianu ar fi scris altfel istoria automobilismului romanesc. Palmaresul si cariera sa raman insa stralucite si fara aceasta victorie care ii este atribuita eronat. Fotografia care ilustreaza acest material mi-a fost trimisa cu multi ani in urma de un batran istoriograf sarb, care a scris o carte despre cursa belgradeana (coperta in foto). Informatiile asternute mai sus mi-au fost confirmate si le-am completat din mai multe surse credibile, asa incat sper ca eroarea reluata atatea decenii sa dispara. Sursa: Automobilia.ro |
Quote:
|
|
| All times are GMT +2. The time now is 00:40. |
- Copyright 2026 4Tuning