![]() |
Re: Cand au inceput circuitele in Romania?
Quote:
|
pentru mine discutia es cam difuza,masina despre care este vorba,este cea galbena si sta de vinzare,sau?
cine este cel care a cumparato sau vrea sa o cumpere? |
Mai jos cateva poze cu Sportiva lui Grigoras din starea actuala.
Ce vremuri apuse .Priviti la ceasurile de pe bord , turometru de LADA ( pana la 9000 rpm ) , ceas de presiune de ulei de autobuz Skoda hidramat, si temperatura de apa de la bordurile de camion . Asa se alerga pe atunci si erau si performante |
Quote:
|
Quote:
Omul spune ca a luat masinii cu 3000 de euro de la Puiu Rusu exact asa, dar intr-o stare mai buna din acele vremuri si o vinde la pretul de 5500 pentru ca a mai adaugat inca 9 roti in pret. Este un pret exagerat de mult, dar el se tine tare ca va lua masina la el in Anglia si o va face mult mai tare decat a fost vreodata. Chiar e pacat de masina, caci am aflat si foarte multe date tehnice despre aceste spurcaciuni si pentru tineri, masina era exceptionala, fara indoiala. Asa sta acolo si rugineste, ajunge fier vechi ca multe alte prototipuri...exemplu Barchetta lui Werner. |
daca am inteles bine motorul a fost de Dacia,de unde a provenit cutia secventiala ?
|
Nu, motorul a fost VW de 2 l si cutia secventiala pe Novele de gr H de la uzina, nu vb de Cupa Nova.
Dpmdv caroseria nu valoreaza mare lucru, poate cel mult ca are un pedigree. Miezul era mecanica, respectiv motorul si cutia. Cu suma ceruta eu zic ca se poate construi ceva similar pe o caroserie la alegere. Iar de inviat... Apropo, mai stie cineva ceva de proiectul TG in care era angrenat Nelutzu? |
John,asa cum am vazut eu pozele cu caroseria,ai dreptate,nu cred ca merita banii fara motor si cutie cred ca nu are nici o valoare, dar asta trebuie sa stie fiecare pentru el.
Despre proiectul TG 86 nu mai stiu nimic,dar poate apare Nelutzu si face lumina in intuneric |
Quote:
Quote:
:D |
Nu gasesc cum sa pun o iconita din aia cu ochii mega bulbucati!!! Ce sa zic, ai invatat bine in Italia cu cutia, si mare curaj ai pentru o astfel de intreprindere. Nu pot decat sa-ti urez succes!
Iar daca proiectul nu e top secret mi-ar placea cate o imagine - doua (zeci, sute) :-) |
o sa pun si poze:-P clar ca pun,
....am crezut ca e usor sa sudezi niste tevi sa asezi bratele pe cadru si sa arunci un motor si gata ai o formula,:D hahaha..... dar nu e deloc asa,sper sa reusesc si sper sa am si timp cat mai stau pe acasa si sa nu fiu nevoit sa plec iara prin tari straine sa muncesc, sincer m-am saturat... |
Hallo Nelutz
bipost inseamna 2 locuri,sau? daca este asa insemna ca pilotul nu sta in mijloc,cea ce duce la foarte multe complicatzii.trebuie sa fi foarte atent cu drag Tibi |
1 Attachment(s)
Quote:
... zilele astea ma pun sa fac masa de lucru pe care va fi realizat cadru si chiar masina de fapt :) ... ... desenul de mai jos este defapt o schita facuta de mine intre un model OSELLA PA10 si modelul GI.PI. o1-81 ... caroseria din fibra va fi foarte asemanatoare cu GI.PI. dar nu asa scurta, ci va avea dimensiunile apropiate de o OSELLA PA10 dar cu 10cm mai scurta... ... cand voi face prima sudura la masina poate o sa deschid un topic separat daca si prezinta interes.... |
Nelutz,iti urez mult succes,am sa urmaresc interesat
totusi trebuie sa te atentionez,constructia este mult mai complicata decit un easter fiinca masina ,dea lungul axei nu este simetrica,eu am construit in 1992 o astfel de masina,am injurat ca un birjar si miam dorit de cel putin 100 de ori,sa fie o masina simetrica. Dar,capul sus si la treaba,daca ai nevoie de sfaturi,poate pot sa te ajut Tibi |
1 Attachment(s)
1985 - Viteza pe circuit Buzau si Viteza pe traseu montan Magura
Ovidiu Puiu Groapa mergea pe un Opel coupe achizitionat in urma unei licitatii si era o "raritate " pe pistele de concurs :D |
Modelul este Opel GT, f frumos dar cu mecanica la fel de arhaica (,) ca si Manta mea - chiulasa de tuci (fonta) cu camera de ardere "pana", punte rigida spate. Doar masele mai bine repartizate, motorul fiind in spatele axei fata.
Si am fost acolo, la Magura in '85! Spectator, bineinteles. Oare atunci era regulamentar sa ai geamurile deschise? |
banui ca Opelul are un motor de 1900,serie 90CP bulbucatura pe capota dreapta spate motor de Opel Rekord putin modificat
geamurile deschise bine pentru pilot,rau pentru aerodinamica,bineinteles ca a fost interzis,Grigoras avea o mica ferestruica |
[
Si am fost acolo, la Magura in '85! Spectator, bineinteles. Oare atunci era regulamentar sa ai geamurile deschise?[/QUOTE] Am fost si eu acolo ! la start/ sosire.....ca oficial, cred comisar spaortiv ! Nu era permis dar.........!! Masina era o atractie deosebita in parcul plin de Dacia de N, de A, etc. Imi amintesc ca a cam ' tusit " dupa Raliul Vrancei pe macadam si apoi a stat p-acasa in ' covalescenta " !:-) si s-a despartit de campionate . |
Dap, cred ca ~90 cp avea stock. Au fost cu motoare de 1.1 (!!!) si 1.9, un prieten de-al meu a avut inainte de 89 unul galben cu motorul mic, iar eu am fost aproape sa cumpar unul rosu de 1.9, tot pe vremea comunismului, costa mai mult decat o Dacia noua" la liber"... Masini de strada, nu de curse. Acum ar fi pont o coaja de GT, mecanica de Manta vine la fix! Dar sunt obscen de scumpe fiind rare si colectabile.
|
3 Attachment(s)
1996- Start etapa de coasta de la Soveja cu:
- 49 - Eduard Diaconu - 51 - Alexandru Stoican - 54 - Lucien Hora Unul dintre conometrori Marian Dragomir |
Quote:
|
2 Attachment(s)
circuit Resita 198.....:-)
|
1 Attachment(s)
La start 3 nume celebre si 3 marci unicat in anii '80;
- Nicu Grigoras, Cornel Motoc, Werner Hirschvogel :D |
GT ala avea intr-o perioada si GPL :)
Prostise la un moment dat multa lume (in gluma) atunci ca a aruncat niste pastile (aspirina) in tank (care era gol), turnand apa peste si pretinzand ca sunt pastile care degaja un gaz similar cu vaporii de benzoil :)) Dzeu sa te ierte nea Puiu...... a fost primul pilot care m-a luat, ca si copil, in dreapta la un anternament (BMW 3 - rechin). S-a mirat cum de nu am dat la ratze :) |
Superb topicul, pacat ca s-a stricat acum, spre sfarsit sau nu e inca sfarsitul?
Unu, eu la revolutie eram in clasa a-V-a si doi, dupa revolutie s-a stricat totul in Iasi, fie bun sau rau, asa ca orice varianta de sport cu motor antedecembrist il cunosc doar din auzite, povestite si extrem de putin din poze, poze de pe net evident. Dupa decembrie 1989, Iasul a devenit un oras mort, in care avem doar mall-uri si birturi cu toate tipurile de manele, pitiponci si pitipoance. Pe Ovidiu Groapa l-am intalnit de 2 ori in viata asta: - o data in 1999, cand a cumparat motorul de pe a mea Alfa Romeo Giulietta 116, din 1986, motor de 2 litri, pentru a-l pune pe o Alfa Giulia, Alfa care inca se afla in Iasi, restaurata cum trebuie de cineva intreg la minte. Dupa Giulietta mea si acum imi pare rau, dar student fiind...venit spre zero, piese scumpe, mecanici prosti, toate au dus la dezmembrarea masinii. Restul de masina a ajuns la dezmembrari si apoi, se zice, la niste tigani, care au pus motor de dacie pe ea. cum oare au adaptat motor de dacie pe o masina cu motor fata, cutie spate si cardan in priza? acolo sigur era un nicu grigoras.. :)) - a-2-a oara, l-am intalnit ca pacient, eu fiind medic, undeva prin anul 2005. Pe Dinu Hutu l-am intalnit o singura data, in anul 2012, tot ca pacient, intalnirea avand loc prin intermediul unui pilot de raliu, Sorin Ivanschi. Prin prisma meseriei/ locului de munca, a masinilor ce le am in curte am intalnit urmatoarele "personagii" de mai jos: - prin prisma meseriei si-a locului de munca l-am intalnit pe unul din mecanii lui Groapa si Hutu, acum spre pensie si sofer pe una dintre salvarile spitalului unde lucrez. El este cel sau unul din cei ce au gordinizat Dacia 1100 a lui Groapa- C-tin Caunic. - incercand si reusind intr-un final eroic sa modific o chiulasa de dacie cu supapele de admisie la 30 grade am dat peste motoristul la acea vreme a celor doi de mai sus, singurul din Iasi care mai modifica cate ceva pe la chiulase, blocuri motor etc..- Leiba, numele mic nu-l stiu. Ambii imi povesteau cum Puiu Groapa facea C.A.R. peste C.A.R. pentru a putea participa la curse. - cautand sa refac niste amortizoare am dat peste Dumitru Popa, nea Mitica-amortizor, de la Brasov, nu stiu daca e ruda cu fratii Popa, si el participant la cursele antedecembriste prin intermediul clubului Nicolina Iasi, dupa cate am aflat doar ca mecanic, sper sa nu gresesc. - de mentionat mai sunt si fratii Urma, unul la Tehnoton, altul la CFS, care ajutau cu prelucrari metalice, strung, freza, tratamente termice. - or mai fi, dar eu fie nu-i stiu sau i-am uitat, spre rusinea mea. Waw cat am scris, daca am fost off-topic se poate sterge mesajul, nu-i bai... |
Multumim Albert !
In cateva pagini mai inainte pe acest topic sau pe " fratele " lui,( cel de raliuri ) cu rabdare, vei gasi multe poze cu ieseni, postate de mine cu ajutorul lui Laurentiu Popa si a lui Robert Ruff ( alias Radu Dobrescu ) aduse din Germania !. La curse, adesea, cu mult entuziasm, Puiu Ovidiu Groapa, ":D inchega motorul "cu piese disparate, de la prieteni din service, etc si mergeau nu f.f f. bine dar el termina si cursa si motorul.:D Ex. pistn spart, rampa rupta !! etc etc Inaintea festivitatilor de premiere, in timpul de contestatii sau alt timp organizatoric, Puiu ne povestea intr-un dulce grai moldovenesc, cu termeni specifici, multe amintiri, adesea evenimente reale spre deliciul tuturor. Pe scurt facea un ' show" ! Renumita poveste cu ciupercile mancate de o comisie venita in control !! si dupa masa resturile date la caine. mai apoi sosi cineva in casa spunand ca a murit !! cainele ! Si toti mesenii, mai ales cei din comisie, inebunisera ca din cauza ciupercilor, dar....... il calcase o masina ....:rolleyes2 de raliu !! si altele, cate si cate..... |
Albert, daca mergeai la el la restaurant, cand inca mai traia desigur, ai fi auzit multe povesti legate de 'cursele de alta data'.
Ai pomenit numele Caunic :) Doamne cat am umblat dupa omul ala sa imi regleze doua carburi orizontale la Manta :) Daca la iarna ajung in Romania promit ca o sa caut toata colectia mea de reviste Autoturism si scanez tot ce pot. Pana atunci, imi rod zabala stiind ca am poze cu nemiluita si nu ajung la ele :( |
Quote:
aceleasi carburi orizontale de la mine? off-topic- sa ma laud ca te-am avut acum ceva vreme si pe tine ca pacient? :)))) a ta e manta alb-sidefiu de la service-ul de pe sipotel? tot acolo, intr-o perioada era si golful tau alb... |
4 Attachment(s)
Imagini rare si documente de la Circuitul de viteza Timisoara
|
foarte multe nume cunoscute pe listele de inscriere
stie cineva unde a fost traseul,poate un timisorean? |
1 Attachment(s)
aveti alaturat schita !
Dintre cei de pe lista de inscriere prezentata mai sus, unii resiteni, erau pe aici activi, pana mai ieri! Ii asteptam cu comentarii!:-) |
8 Attachment(s)
Sa mai ramanem pe vestul tarii ...pe la Satu Mare in anii 83 si 86 si ...surpriza!
|
1 Attachment(s)
si tot 1983 Resita !
|
7 Attachment(s)
Am mai gasit cateva tot cu Resita 83! ( scuze daca una nu pare a fi tot din acel circuit)
|
poze excelente care trezesc multe amintiri
sa tinut circuitul in Timisoara pe 10 aprilie 77 cred ca nu,fiindca afost dupa cutremur anul 1977 a fost anul meu de pauza Motociclism am fost din martie pina in septembrie la armata,de acea nu mai stiu |
4 Attachment(s)
Marin DUMITRESCU reprezintă pinionul de transmisie între generaţia de aur ilustrată de Calcianu şi Cristea şi generaţia clasicilor, apărută după anul 1967. Marin Dumitrescu a fost campion la motociclism viteză la 125 cmc activând la clubul sportive Steaua şi Dinamo şi campion la motocros. Debutează în 1948 în cursele de viteză pe circuit, cu Jeep-uri modificate. Bucurându-se de condiţii propice, Marin Dumitrescu devine, între 1949 şi 1958, strângătorul majorităţii titlurilor de campion absolut de viteză pe circuit şi coastă. A concurat şi în raliuri, alături de Petre Vezeanu, Ştefan Iancovici. Ultimul titlu de campion l-a câştigat cu Dacia 1300, în anul 1976. A activat ca sportiv legitimat la: C.C.A., DINAMO, STEAUA, CICLOP, ACR Bucureşti. Este fondator al cluburilor: UNIREA TRICOLOR Bucureşti, POLITEHNICA Bucureşti. A fost antrenor al echipei de viteză POLITEHNICA Bucureşti. În anul 1978 a scris o carte autobiografică: „Un sfert de veac la volanul bolizilor”.
Lucrări: Marin DUMITRESCU Marin Dumitrescu a lucrat întreaga iarnă 1948-1949 a lucrat la pregătirea unor bolizi care să participe la curse sub culorile echipei „VULCAN”. Datorită largheţii regulamentelor de atunci, prepararea automobilelor de curse depăşea stadiul bricolării, ajungându-se la adevărate prototipuri. Monopostul „VULCAN”, preparat şi pilotat de Marin Dumitrescu, era o armă redutabilă în cursele de viteză pe circuit din Bucureşti, împotriva unor bolizi de Grand Prix mult mai puternici: Maseratti, Duesenberg, Alfa Romeo. În 1946 a construit două automobile performante de curse, utilizând mecanica BMW la uzina VULCAN. În 1973 a construit prima maşină românească de performantă de curse (DACIA 1300) Palmares : 1945-1975 Multiplu campion naţional absolut la viteză în coastă şi viteză pe circuit (« adunătorul tuturor titlurilor de campion absolut la coastă şi circuit » - Almanah Auto 1973). În total peste treizeci de titluri de campion naţional absolut şi la grupe. Internaţional Raliu: -1967 locul II cls general, Raliul TRANSBALCANIC, copilot Ştefan IANCOVICI. Palmares Naţional: Raliu: -1969 Campion Naţional clasa IV, Vice-Campion Absolut, copilot Petre VEZEANU Viteză în coastă: -1968 Campion Naţional Absolut -1970 Campion Naţional Clasa II -1972 Campion Naţional Clasa III -1973 Campion Naţional clasa IV, Vice-Campion Naţional -1976 Campion Naţional clasa VI — MARIN DUMITRESCU ( |
1 Attachment(s)
Si cativa din " actorii" acelor ani ' 80 !
|
2 Attachment(s)
In grupa C ) modificari la liber) evoluau granzii!
|
1 Attachment(s)
13 ! mai 1979 Circuit de viteza Braila
Duel Stefan Iancovici cu Andrei Bellu ! |
4 Attachment(s)
Victor Patriche originar din Bacau si pilot de raliuri in div B pana in 1989, prezent in zilele noastre pe traseele de coasta !
|
| All times are GMT +2. The time now is 16:09. |
- Copyright 2026 4Tuning