Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Colt Legislativ (https://forum.4tuning.ro/221-colt-legislativ.html)
-   -   Totul despre taxa auto pentru maşinile rulate (https://forum.4tuning.ro/221-colt-legislativ/99944-taxa-auto-masinile-rulate.html)

alex.panciu 18-08-13 13:26

Re: Totul despre taxa auto pentru maşinile rulate

Quote:

Originally Posted by HerrDoc (Post 5551732)
Dar explica-mi si mie care teapa care vroia sa ti-o dea si care vreau eu sa o dau, ca vorbiti toti de tzeapa! Parca aveti mania tzepei cu sau fara motiv, tzeapa sa fie! Eu imi recuperez taxa pur si simplu si nu ascund lucrul asta! Iar daca anaf da adeverinta ca banii nu sunt recuperati, nici cel care o cumpara de la mine nu plateste taxa! Deci unde e tzeapa care vreau eu si toti care recupereaza taxa sa o traga cumparatorului???

hai sa iti explic...atat timp cat ii spui omului ca taxa e platita,dar esti in curs de recuperare si el accepta sa cumpere masina de la tine,nu este nici o teapa....
daca nu informezi omul ca tu recuperezi taxa si ii dai adeverinta ca este platita si el o cumpara,asta se numeste teapa...pentru ca el cumpara masina de la tine,o inmatriculeaza,iar cand va vrea sa o vanda,o va vinde pe pret de neinmatriculata pentru ca tu ai luat taxa inapoi si cel care o va inmatricula va trebui sa platesca taxa....

HerrDoc 18-08-13 13:44

Quote:

Originally Posted by alex.panciu (Post 5551861)
hai sa iti explic...atat timp cat ii spui omului ca taxa e platita,dar esti in curs de recuperare si el accepta sa cumpere masina de la tine,nu este nici o teapa....
daca nu informezi omul ca tu recuperezi taxa si ii dai adeverinta ca este platita si el o cumpara,asta se numeste teapa...pentru ca el cumpara masina de la tine,o inmatriculeaza,iar cand va vrea sa o vanda,o va vinde pe pret de neinmatriculata pentru ca tu ai luat taxa inapoi si cel care o va inmatricula va trebui sa platesca taxa....

Pai asta asa e, dar eu tot repet ca i-am spus omului si el a propus solutia asta...probabil e interesat sa nu plateasca acum si ulterior ramane de vazut, chiar si in anuntul de vanzare am scris situatia taxei dar lumea insista cu "tzeapa"

trafy-vr6 18-08-13 22:04

Daca ai informat omul, nu este teapa. EL cumpara masina fara sa se gandeasca ca o sa o vanda vreodata...:idea:

iBluBear 27-08-13 10:15

Buna ziua,

Va rog ajutati`ma intr`o problema:

Am actionat in instanta ilegalitatea taxei auto in 2011, la care am primit instiintare ca taxa platita imi va fi restituita + dobanda.
Opozitia a facut desigur recurs asupra dobanzii (fiind destul de mare) si a castigat.
Din pacate am avut un avocat ce nu s`a ocupat deloc de dosar, si nu am mai facut recurs in privinta dobanzii.
Am sunat la tribunal pt a cere detalii asupra dosarului si am fost instiintat sa astept rescrierea dosarului, ce inca nu a fost efectuata. Am prins astfel o pasa proasta, deoarece toata lumea de la tribunal, inclusiv curtea de apel este in concediu, aparent.
Va rog daca ma puteti lamuri cum pot grabi procesul de a`mi recupera suma platita.
Sunt cam urgentat de faptul ca intr`o luna voi parasi tara.

valihg 18-09-13 08:10

Imi puteti spune va rog la Dacia Logan 2009 1.5 DCI cu I rosu ( ca vad ca se poarta :) ), ce emisii de co2 are, (g/km)? Doresc sa cumpar una si nu are platit timbru verde si trebuie sa trec emisiile de co2 ca sa pot face calculul taxei.
Va multumesc!

onymen 18-09-13 09:47

taxa e prea mare la un logan din 2005,mai ales ca e diesel.
Are un vecin un logan din 2005 si nu are taxa platita,a lui e benzina si e taxa undeva la 1500 euro,deci la diesel va fi mai mare.

trafy-vr6 18-09-13 11:14

euro 4, 120 co2, 603 euro

trafy-vr6 18-09-13 11:15

euro 4, 120co2, 603 euro

onymen 18-09-13 11:58

taxa e prea mare la un logan din 2005,mai ales ca e diesel.
Are un vecin un logan din 2005 si nu are taxa platita,a lui e benzina si e taxa undeva la 1500 euro,deci la diesel va fi mai mare.

valihg 19-09-13 09:18

Probabil s-a mai pus intrebarea asta pe forum dar nu o gasesc! Cine plateste in momentul de fata timbru verde (sau cum s-o numi), cumparatorul sau vanzatorul? Daca doresc sa cumpar un logan 2009 de la primul proprietar, iar acel prim proprietar in 2009 cand a cumparat masina, probabil nu a platit taxa de prima inmatriculare, pentru masinile noi nu se plateste. Mai trebuie platita taxa de timbru verde in momentul asta?

Va multumesc !

john17 21-09-13 15:20

Rog o parere avizata:
Una buc autoturism cumparat in leasing extern in 2006.
A avut numere din aceleaa cu rosu care au expirat.
Atat pe cartea de identitate cat si pe talon apare ca detinator (nu utilizator!) o societate comerciala - ____ srl.
Aceasta societate doreste sa inmatriculeze autoturismul.
Trebuie sa plateasca timbrul de mediu? Detinatorul NU se schimba, acelasi srl ramane.
Multumesc.

onymen 21-09-13 15:23

Era inscrisa masina cand a cumparat-o?
Daca nu era inscrisa cand a cumparat-o,trebuie sa plateasca timbrul.

peugeot 505 30-09-13 14:53

Salutare.
A mai avut cineva de ridicat bani(taxa de mediu) de la afm Bucuresti sector 6?
(eu tot incerc sa dau de ei dar nu raspund la telefoane), Daca a mai avut cineva probleme cu ei si au rezolvat, o idee ceva?
Multumesc

babone 07-10-13 11:08

Salut,am si eu o intrebare,cand te duci la RAR cu masina adusa din afara,in vederea inmatricularii ca sa-ti faca cartea ,itp si etc ,aveti idee pe ce perioada sunt valabile acele acte?

onymen 07-10-13 12:42

60 de zile daca nu ma insel

capricosti 16-10-13 08:34

Stie cineva cum se ia in calcul vechimea unei masini pt Taxa 2013 ?
La Calculator Taxa 2013 apare ceva de genul:
[I]>12 ani...<=13 ani, 2000,2001
>13 ani...<=14 ani, 1999,2000
Cum se stabileste corect unde se incadreaza masina ?

Concret, este vorba de o masina inmatriculata prima data in 19 oct 2000. Ma intereseaza daca dupa data de 20 oct 2013 se calculeaza

_peste 13 ani (>13 ani, 1999,2000), :?: sau
_mai putin sau egal 13 ani (<=13 ani, 2000,2001) :?: .

Sau vechimea >13 ani luata in calcul incepe abia dupa 20 nov 2013 ???

onymen 16-10-13 15:45

Da,dupa 13 oct masina va deveni mai batrana si va fi taxa mai mica

capricosti 16-10-13 21:26

OK, multumesc, o sa merg saptamana viitoare la birourile ANAF si daca e asa atunci o sa si platesc Taxa.

La inceput asa ma gandisem si eu dar am avut o discutie cu cineva care sustinea ca ''<='' dureaza inca 30 de zile de la data cand se implineste un an, si ca abia pe urma scade taxa (adica in nov in cazul prezentat de mine).

oldsellerros 17-10-13 20:29

Salutare,

Pun si eu o intrebare in speranta ca poate stie un coleg vreo cale de a evita taxa auto 2013.

Am gasit in Germania un Audi A4,1.9 TDI, 131CP din 2003 cu norma de poluare Euro 3, emisia de CO2 ~= 149g/km ; taxa auto 2013 e undeva la 2700 euro !!! mai mult de jumatate din cat as da pe masina...

Care ar fi optiunile pentru a nu plati acei ~2700 euro ?

Merci frumos de raspusuri!

quick_5hifter 17-10-13 21:29

Deocamdata nu exista nicio cale ca o persoana fizica fara handicap sa inscrie masina fara sa plateasca taxa, nici sa o recupereze in cazul in care o plateste.

In schimb :!: Curtea de Apel Constanta a admis un recurs al unei persoane care a solicitat restituirea taxei platite in intervalul 01.01.2013 - 15.03.2013, deci pe vremea taxei pentru emisiile poluante, dar in perioada in care Legea nr. 9/2012 se aplica in intregime. Intre taxa aplicabila in acel interval si taxa actuala exista foarte mari asemanari, iar motivarea deciziei din acel recurs, desi nu extraordinar de convingatoare, ne da sperante ca pe viitor se va mai deschide o "portita" de evitare a actualei taxe. Va recomand sa va inarmati cu rabdare, iar noi, cei care suntem cat de cat in domeniu, va vom tine la curent cu tot ce e nou.
Pentru inceput, voi incerca sa pun un link sau un atasamtent cu decizia respectiva, in zilele ce vor urma.

babone 24-10-13 13:22

Salut ,am si eu o mica intrebare,trebuie sa ma duc cu noua masina la rar pentru a face cartea si itp-u iar eu din cate stiu astia cam fac figuri daca pe masina sunt alte roti decat cele trecute in carte.Problema este ca in carte sunt trecute roti de 14" iar eu pe masina am roti de 15" insa m-am uitat in spatele capacelului de la alimentare iar acolo sunt trecute si anvelopele de 14 " si cele de 15" ,ce am eu pe masina este exact ce scrie pe capacel pentru cele de 15".Va fi ok la rar in configuratia asta ?Eu din cate stiu ,au si ei in baza lor de date marimiile admise de producator pentru masina respectiva insa imi este frica sa nu-mi dea revenire ca sa am mort copt pe masina ce scrie si in brief-ul masinii.

omaigadlol 24-10-13 14:20

Daca le ai scrise acolo e 99% ok, eu aveam masina incaltata cu anvelope de 15", pe stalp aveam 15", 16" si 17". Ghici ce mi-au trecut oamenii in carte: doar 16" :)

trafy-vr6 01-11-13 09:48

Am o intrebare, Golf 4, 1.4 din 1999 ce euro este ? euro 2 ?

onymen 01-11-13 13:11

100% EURO 2

trafy-vr6 02-11-13 08:30

iti multumesc

DanyFCS 02-11-13 13:38

Un link cu un calculator pentru calcularea taxei la o masina adusa din Germania? :-)

onymen 02-11-13 16:39

Intra pe autovit,derulezi jos de tot pagina si la coloana SERVICII dai acolo Timbru de Mediu

DanyFCS 03-11-13 13:26

Daca e sa fie taxa cat imi arata acolo ... nu e bine deloc :lol::lol::lol:

onymen 03-11-13 15:57

Atunci renunta la masina ;)

omaigadlol 04-11-13 19:11

Ce masina vrei sa iei si cand a fost inscrisa? vezi ca si emisiile CO2 au o pondere maricica.

DanyFCS 05-11-13 19:08

Quote:

Originally Posted by onymen (Post 5605518)
Atunci renunta la masina ;)

Masina trebuie neaparat ...

Quote:

Originally Posted by omaigadlol (Post 5606416)
Ce masina vrei sa iei si cand a fost inscrisa? vezi ca si emisiile CO2 au o pondere maricica.

Este vorba de un Ford Transit 8+1, prima inscriere 11.2006 , CO2 e 195g si din cate am observat la toate e cam acelasi...:cry:

onymen 05-11-13 19:20

Intradevar la cate emisii are ma doare capu numai cand ma gandesc cat e taxa plus ca e diesel,dar daca zici ca trebuie neaparat,faci cumva sa o inscrii.Numai bine

alynex 06-11-13 06:53

Salutari!
Vin si eu cu niste intrebari legate de taxa asta minunata.
Masina e inmatriculata in 2012 platit frumos tot, tot, tot.
Am inteles ca pot recupera taxa, prin dare in judecata, asteptat, etc.
In acte eu sunt proprietar(prostia ce am facuto sa vreau trecuta pe mine...) si doresc sa o trec pe numele talalui.Motivul...RCA pe mine este 800/juma de an, pe tata ii 400/an...

Acum vin intrebarile
Daca o trec pe tata, mai pot sa cer recuperarea taxei, eu sau el?

Daca depun cererea de restituire, apoi trec pe tata in acte, mai ramane valabila cererea?
Sau pot sa depun cererea, si dupa schimbarea proprietarului?

Dupa recuperarea taxei, va trebuii platita noua taxa, sau aceasta e necesara, doar dupa ce vand masina, altei persoane, in acel timp taxa fiind deja recuperata?

onymen 06-11-13 07:00

Daca o vei trece pe numele lu taicatu el va trebui sa depuna dosarul pentru recuperarea taxei pentru ca el figureaza ca fiind proprietar.Tu din acel moment nu mai ai legatura cu masina.
Iar daca recuperezi tu taxa si dupa aceea vinzi masina lu taicatu el cand va dori sa transcrie masina pe numele lui va trebui sa plateasca taxa.
Ti-am raspuns in limita cunostintelor mele.
Numai bine.

alynex 06-11-13 10:59

Mersi frumos!
Deci o poate recupera el,ca proprietar, cu toate ca am platito eu.Bun

Acum mai ramane daca se va recalcula noua taxa,dupa recuperarea celei vechi si va trebui replatita,sau imi este returnata si va trebui achitata cand masina va ajunge la al3lea proprietar?

quick_5hifter 06-11-13 12:54

Quote:

Originally Posted by onymen (Post 5607371)
Daca o vei trece pe numele lu taicatu el va trebui sa depuna dosarul pentru recuperarea taxei pentru ca el figureaza ca fiind proprietar.Tu din acel moment nu mai ai legatura cu masina.
Iar daca recuperezi tu taxa si dupa aceea vinzi masina lu taicatu el cand va dori sa transcrie masina pe numele lui va trebui sa plateasca taxa.
Ti-am raspuns in limita cunostintelor mele.
Numai bine.

Nu e adevarat! Parerea mea este ca, decat sa dai un raspuns gresit, mai bine nu-i dai deloc, ca nu se supara nimeni.
Adevarul este in felul urmator: nu intereseaza pe nimeni cine este proprietarul masinii atunci cand ceri recuperarea taxei. Singurul lucru care conteaza este CINE A PLATIT TAXA. Oricate vanzari au intervenit intre timp, doar platitorul taxei poate cere restituirea ei. Singura exceptie de la aceasta regula este o vanzare a dreptului de a cere restituirea taxei, printr-un contract (separat de contractul de vanzare-cumparare al masinii).
Nu declansa niciun fel de demers pentru recuperarea taxei pana cand nu te hotarasti cine ramane proprietar. Asadar, parerea mea este sa transcrii intai dreptul de proprietate pe numele tatalui tau, apoi sa ceri restituirea taxei de la AFP (mai nou, DGRFP). Daca ai de gand sa vinzi masina in viitorul apropiat, nu cere restituirea taxei inca. Ai la dispozitie 5 ani, incepand din prima zi a anului urmator celui in care s-a platit (in cazul tau, ai timp pana la 31.12.2017). Unul din avantaje este ca poti vinde masina fara ca noul proprietar sa plateasca taxa, urmand apoi sa-ti recuperezi si banii de taxa platiti de tine, iar celalalt avantaj este ca suma platita se va restitui CU DOBANDA DE LA DATA PLATII SI PANA LA RESTITUIREA EFECTIVA. Poti ajunge, in 3-4 ani, sa primesti inapoi dublul sumei sau chiar mai mult.

alynex 06-11-13 13:30

Acum m-am lamurit.Dupa ce trec masina pe tata, am sa inaintez si procesul.

Multumesc frumos!

click 07-11-13 02:53

Buna,

Mi-am cumparat un Audi A4 din 2004 in Noiembrie 2012 si nu am platit taxa de inmatriculare.Am dat statul in judecata inainte ca taxa sa fie transformata in Timbru de mediu.

A trecut un an si inca nu am primit hotararea judecatoreasca,nimic.Am vorbit cu avocatul iar acesta mi-a spus ca am prins vacanta judecatoreasca in perioada Iulie-August si ca mai trebuie sa astept.

Tinand cont de faptul ca dosarele sunt publice(un fel de a spune) ma tot uit pe site-ul tribunalului judetului in care locuiesc sa vad daca imi apare ceva,insa deocamdata nu.Atunci cand primesti primul termen iti apare dosarul pe site.

As vrea sa va intreb cat a durat la voi pana ati primit hotararea judecatoreasca?Un prieten a primit hotararea judecatoreasca in a 7-a luna.Nu mai stiu ce sa cred,sunt confuz.

Multumesc.

coco_stancu 11-11-13 15:05

@ Alynex, vezi ca este posibil ca la dosarul de recuperare a taxei sa-ti ceara originalul de la cartea masinii, nu stiu sigur dar parca asa am auzit si daca in original apare alt proprietar nu se va mai putea recupera.
Este o chestie pe care am prins-o din zbor, intereseaza-te si de acest aspect inainte.
Bafta!

quick_5hifter 11-11-13 15:51

Quote:

Originally Posted by click (Post 5607998)
Buna,

Mi-am cumparat un Audi A4 din 2004 in Noiembrie 2012 si nu am platit taxa de inmatriculare.Am dat statul in judecata inainte ca taxa sa fie transformata in Timbru de mediu.

A trecut un an si inca nu am primit hotararea judecatoreasca,nimic.Am vorbit cu avocatul iar acesta mi-a spus ca am prins vacanta judecatoreasca in perioada Iulie-August si ca mai trebuie sa astept.

Tinand cont de faptul ca dosarele sunt publice(un fel de a spune) ma tot uit pe site-ul tribunalului judetului in care locuiesc sa vad daca imi apare ceva,insa deocamdata nu.Atunci cand primesti primul termen iti apare dosarul pe site.

As vrea sa va intreb cat a durat la voi pana ati primit hotararea judecatoreasca?Un prieten a primit hotararea judecatoreasca in a 7-a luna.Nu mai stiu ce sa cred,sunt confuz.

Multumesc.

Dosarul trebuia sa apara pe portalul instantelor chiar inainte de a primi termen.
Mai exista o marja de timp in care se asteapta refuzul de la serviciul inmatriculari (30 zile) si inca o luna termen pentru a contesta refuzul de a efectua inmatricularea. Dar de aici si pana la un an de zile e cale lunga... cred ca ar trebui sa il iei serios la intrebari pe avocat.
PS: vacanta, vacanta, dar suntem in noiembrie... wtf?

Quote:

Originally Posted by coco_stancu (Post 5610729)
@ Alynex, vezi ca este posibil ca la dosarul de recuperare a taxei sa-ti ceara originalul de la cartea masinii, nu stiu sigur dar parca asa am auzit si daca in original apare alt proprietar nu se va mai putea recupera.
Este o chestie pe care am prins-o din zbor, intereseaza-te si de acest aspect inainte.
Bafta!

In primul rand nu e vorba de recuperarea taxei.
In al doilea rand, la dosar de recuperare taxa ti se cere dovada inmatricularii autovehiculului in Romania (printre altele), deci nu neaparat cartea de identitate a vehiculului (poate fi si o simpla adeverinta, chiar si copie a talonului).
In al treilea rand, niciodata nu ti se va cere originalul unui act de stare civila, de inmatriculare sau alte asemenea, doar in cazul in care ceri anularea acelui act (ex.: divort, unde depui certificatul de casatorie in original, in vederea anularii).
In al patrulea rand, cum am zis si mai sus, atunci cand nu stiti ceva, este mai bine sa nu raspundeti, ca nu e cu suparare. Daca se dau 10 informatii gresite si una buna, persoana interesata nu va sti de unde sa aleaga. Nu conteaza cine detine masina in prezent, conteaza cine a platit taxa si daca taxa respectiva a fost folosita la inmatriculare.

All times are GMT +2. The time now is 01:48.

- Copyright 2026 4Tuning