![]() |
Re: Totul despre taxa auto pentru maşinile rulate
Quote:
Ar trebui "sa pun botu" la vrajeala asta de 2 bani ca au fost prost administrate? Staul daca vrea poate. Dar a fost mai usor sa astepte "investitii straine" pe premiza "da Doamne sa nu vina". Privim la Oltchim. Ce stim despre el? Stim ca a avut promisiuni din partea statului (din partea prim-ministrilor Nastase, Tariceanu, Boc si Poanta) in care Statul ii asigura de sprijin. Si i-au asigurat de i-au ... rupt. In baza promisiunilor (care exista si pe hartiii semnate si stampilate de toti dobitocii de primi ministrii) Oltchim-ul a facut credite. Cand STATU' a vazut ca isi onoreaza constat creditele, a inceput sa intervina cu "legislatia Europeana", bagandu-le pe gat anumiti furnizori de materii prime din export. Materii prime care s-au dovedit de o calitate inferioare celor utilizate pana atunci de Oltchim. Si uite asa au mai pierdut din clienti. Anul trecut cand licitatia a fost castigata de Diaconescu ce s-a intamplat? Nimic. Au anulat licitatia pe motiv ca Diaconescu nu are banii. La cateva saptamani dupa anularea licitatiei, daca mai intereseaza pe cineva, daca aducem in prim plan situatia internationala, rusii au decis sa construiasca conducta de alimentare cu gaz catre Europa prin BULGARIA. Asta dupa ce de aproape un an vorbeau doar de RO. Si dupa toate astea ma repet: crezi ca "pun botu" la tot ce se spune in parlamentul RO. Sa mai vorbesc despre minele de aur ale RO care au fost falimentate, apoi utilajele au fost vandute la fier vechi? Scriu doar PHOENIX-SA. Cea mai importanta mina de aur a Romaniei. Sa mai vorbesc despre uzina SEMANATOAREA, VULCAN, Fabrica de conserve Valea Rosie? Atunci ce sa mai zicem de Flota vanduta de Basu' Sau toate astea au fost "prost administrate" din greseala? Nu au fost prost administrate ci a fost "rea vointa" (ca sa nu folosesc totusi termeni calomniosi in opinia unora). E o diferenta destul de semnificativa. |
Datoria publica a Romaniei:
1982 - 13 miliarde $ 1987 - 9.7 miliarde $ iunie 1989 - 0 ZERO (ZERO LEI, ZERO $, ZERO ...). In IUNIE 1989, nu la 12 aprilie 1989 cum anunta tovarasu' (Dumnezeu sa-l odihneasca), ROMANIA NU MAI AVEA NICIO DATORIE EXTERNA. . .. ... 01.01.2013 - 66 MILIARDE $ (sau 51 miliarde EURO) Ma scuzati pentru offtopic. |
vreau sa cumpar Audi A4 95 an,inmatriculat in 2010 in Tm inainte pe Mehedinti,cum verific daca a platit taxa auto,timbrul auto sau nu ?
Eu am talonul masini,si asigurarea pe fostul propietar,urmeaza sa cumpar masina,cum verific masina,fostul propietar daca a platit sau nu taxa,el spune ca nu se plateste nimic. :) |
pt o masina care a fst cumparata pe leasing in 2006....in 2009 s-a achitat leasingul si s-a inmatriculat pe persoana fizica.....acum vreau sa o vand....aveti idee daca se plateste taxa? nu s-a platit niciodata pana acum
|
Quote:
Taxa speciala datorata la prima inmatriculare s-a aplicat incepand cu data de 01.01.2007 si facea referire doar la autovehiculele aflate la prima inmatriculare in RO. Deci in 2009, cand s-a terminat leasingul, a fost reinmatriculata (transcrisa) nefiind nesesara plata taxei. De la 01.01.2013 se aplica legea 9/2012 in toata "splendoarea" ei nesuspendata, iar cumparatorul va trebui sa plateasca Timbru de Mediu chiar daca masina se afla deja inmatriculata pe RO, intrand sub incidenta transcrierii dreptului de proprietate. |
ms mult pt informatii.....
|
timbrul de mediu intra in vigoare de pe 15,03. daca vand masina pana atunci mai platesc taxa?
|
Quote:
|
Salutare. Am si eu o intrebare ca nu mi-e clar. Am cumparat o masina in 2010 de la o societate leasing care achizitionase si inmatriculase prima data masina in septembrie 2007. Teoretic ei au platit taxa deoarece era in vigoare din Ianuarie 2007. Care este situatia mea in cazul in care vreau sa vand masina?
Pentru mai multe detalii vizitati-ne la: https://www.4tuning.ro/calculator-timbru-mediu-2013/ |
Finalmente se poate contesta noua taxa pentru a inmatricula masina fara a o plati sau nu?
Caci ordonanta data prevede doar stabilirea variabilelor de calcul ,formula ,cuantumul si denumirea....in rest fiind o taxa doar cu denumirea schimbata si modalitatea de calcul modificata ma gandesc ca fundamentul atacarii acesteia (plata unei sume de bani oarecare-cu titlu definit in "n" moduri de-a lungul anilor ,fara fundament real vis a vis de consumatorul final) ramane acelasi (calcarea unui tratat european X).Alte pareri?Ca poate gresesc...nu? |
nu se poate contesta,deoarece nu mai exista discriminare intre masinile deja inmatriculate si masinile neinmatriculate,toate platesc aceeasi taxa.
Dar intrebarea mea este...daca mi-am achizitionat o masina deja inmatriculata in iulie anul trecut,am facut contract vanzare-cumparare si am impus-o la fisc,dar nu am facut RAR-ul,trebuie sa platesc timbrul de mediu? |
Quote:
In acest caz, din pacate, trebuie achitat timbrul de mediu. Nu conteaza data cand a fot achizitionata masina sau data cand se plateste taxa ci conteaza data la care se depune dosarul la DRPCIV pentru inmatriculare/transcriere. De aceea au existat persoane care au platit taxa de poluare pe 11-13 martie, iar pe 15 cand au fost la DRPCIV li s-a refuzat dosarul. |
Ok,iti multumesc pentru raspuns.
|
salut
imi poate spune si mie cineva ce emisii are motorul de pe bmw e46 318i facelift 1895 cm3 an 2001 /7 euro 3 cred ca este dar nu stiu ce emiisi co2 are ptr calcul timbru? |
Quote:
http://www.autocentral.ro/taxa-auto/bmw/3-series-e46/ |
Imi si imaginez cati romani s-au inghesuit buluc sa plateasca statului mii de Euro pt. masinile lor care valoreaza 1-3.000E
Astia ne cred si prosti. |
Quote:
Saptamana trecuta, am fost la Adm. Sector 5 (probleme cu un PFA inchis de 5 ani dar la care inca imi vine impozit forfetar), iar in 30 min au fost cam 11 persoane care au solicitat calculul taxei (valori intre 300 si 5000 EURO) si care mergeau apoi sa o plateasca. Am vb cu aproape fiecare si spuneau ca nu au ce sa faca. Persoane cu varste de la 23 pana la peste 40 ani (cred), barbati si femei. Sigur acest caz nu este unul izolat. |
sa dai 5000 euro pe taxa chiar tre sa fii nebun mai bine o desfaci bucati ..
|
Quote:
ca fapt divers: taxa era pentru un van de 7+1 pe care omul il luase de la o cunostinta (2000 euro), diesel, euro 3. |
Salut! Intervin si eu aici cu o probblema. Am cumparat o masina anul acesta in februarie, inmatriculata in romania in 2008, cu taxa platita. Am strans toata documentatia, am luat adeverinta de la anaf in luna martie, cam pe 15. Merg ieri la Inmatriculari Pipera, unde nu mi-au acceptat dosarul pe motiv ca s-a schimbat formularul de la anaf si nu mai e valabil din 29.03.2013, si m-au trimis din nou la ANAF. Aici imi spun oamenii ca trebuie sa fac dovada platii, pe care a facut-o primul proprietar..al 4 lea dealtfel...undeva in calarasi. Acum trebuie sa ma apuc sa caut primul proprietar..? E singura solutie?
Va multumesc. |
Mai ai vreo doua variante:
1)Mergi la AFP unde s-a achitat taxa (Calarasi etc.) si soliciti eliberarea unei fotocopii de pe chitanta, dar cred ca va trebui sa ai seria si numarul chitantei + data; 2)Mergi la Institutia Prefectului - Judetul **** (unde a fost prima data inscrisa masina) - SPCRPCIV (serviciul inmatriculari) si acolo faci o cerere prin care soliciti eliberarea de fotocopii de pe toate actele din dosarul de inmatriculare, inclusiv chitanta de plata a taxei. Te va costa 6 lei sau cam asa ceva. Din pacate, nu cred ca se rezolva pe loc.... trebuie sa faci doua drumuri sau sa soliciti expedierea fotocopiilor prin posta. La cerere atasezi copie de pe carte identitate proprietar, carte identitate vehicul, contract de vanzare-cumparare etc. Later edit: trebuie sa te incadrezi in termenul de 5 ani de la data inmatricularii masinii, altfel este posibil sa nu mai existe documentele in arhiva (sunt date spre distrugere). |
Quote:
pentru cei care nu cred: http://portal.just.ro/InstantaDosar....AwMDAwOTEyNDY* |
Quote:
Nu mai zic de aia care au masini doar asa ca sa aiba masina in fata blocului. |
Cum va pare argumentatia de mai jos?
"O data cu intrarea in vigoare a OUG 9/2013 care prevede plata unui timbru de mediu la inmatricularea masinilor, si care a inlocuit vechea taxa auto, s-a creat o intrega nebuloasa ce persista si acum, la aproape 30 zile de la intrarea sa in vigoare.Oamenii au fost indusi in eroare cum ca aceasta gaselnita legislativa nu va mai putea fi contestata in instanta, si ca aceasta taxa este corect aplicata.Studiind indeaproape problema, am observat ca si aceasta lege incalca anumite principii de drept si nu numai. De la insiruirea de directive ale Uniunii Europene pana la principiile dreptului civil, aceasta taxa este la fel de ilegala ca si predecesoarea ei.Desi Guvernul a incercat sa acopere vidul legislativ al taxei de poluare, acesta nu a reusit decat sa modifice temeiul de drept al actiunilor in instanta. Astfel, in cazul masinilor inmatriculate inainte de 2007, Guvernul a ajuns la concluzia ca o scutire exclusiv pentru aceste masini nu se poate realiza, deoarece ar constitui discriminare, astfel ca solutia pentru care s-a optat este recalcularea cotelor pentru masinile vechi, in functie de perioada de viata, astfel incat suma de plata sa scada.Dar Ministerul Mediului a dat cu o mana si a luat cu alta, deoarece in cazul proprietarilor de masini care au dat statul in judecata pentru restituirea taxei incasate ilegal, daca acestora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum si a celor care au inmatriculat autoturismele fara achitarea taxei, noul timbru va fi platit la prima vanzare a masinii rezultand astfel incalcarea (contrara principiilor de drept!!!) autoritatii de lucru judecat.Pentru proprietarii de masini euro 3 si euro 4, taxa a crescut atat de mult incat uneori depaseste valoarea masinii. Ori in acest caz primul principiu care se incalca este cel ar circuitului civil. Sa facem un execitiu de imaginatie: la o masina care valoreaza 3.000 de euro si la care taxa este 2.000 de euro, practic proprietarul ar trebui sa o vanda cu 1.000 de euro pentru a se incadra in valoarea reala a masinii. In principiu, se impoziteaza vanzarea cu aproximativ 80%.Timbrul de mediu este contrar legislatiei europene in materie si ne aflam intr-o situatie asemanatoare cu cea generata de prevederile OUG 50/2008 republicata si Legii 9/2012, specificul situatiei de fata fiind determinat de neconcordanta intre prevederea interna si cea comunitara.Astfel, argumentele instantei europene nu tin de criteriile folosite de legiuitorul roman pentru determinarea timbrului de mediu pe care le declara corespunzatoare si conforme dreptului comunitar (a se vedea cauza 402/09), ci de efectul descurajant al unei taxe in sine pentru importul autovehiculelor de ocazie.De asemenea insusi in art. 4 din OG nr. 9/2013 instituie reguli de la abaterea ordinii publice prin perceperea acestei taxe pentru categoriile de autovehiculele prevazute de la lit c si d. Odata o taxa platita, odata data o sentinta prin care se arata faptul ca aceasta a fost nelegal perceputa, fapt atestat de o sentinta civila, nu se mai poate solicita inca odata aceasta plata.Suma reprezentand timbrul poate fi contestata si atunci cand persoana care urmeaza sa inmatriculeze sau sa transcrie dreptul de proprietate asupra unui autovehicul rulat poate face dovada ca autovehiculul sau s-a depreciat intr-o masura mai mare decat cea indicata in grila.De asemenea timbrul de mediu exista la nivelul intregii Uniunii Europene dar valoarea lui este simbolica, nu depaseste cateva sute de euro spre diferenta de legea timbrului de mediu din Romania care prevede niste sume astronomice pentr anumite categorii de masini creand astfel un blocaj in piata auto. " sursa este http://www.dailybusiness.ro//bloguri...-instanta-2257 Discutand azi c-un avocat ,a propos de cele de mai sus ,acesta mi-a spus ca e mai greu de gasit/pus in text motivatia legala(la modul in care sa tina in fata judecatorului) in contestarea acestui bir dar toata chestiunea e de timp .... si omul a fost judecator la viata lui. Eu personal sunt gata sa ma agat de orice speranta... Pareri ,sugestii ,comentarii ? |
Sperante ne facem cu totii, insa articolul respectiv este mult prea optimist... as mai putea adauga cel putin 3 motive pentru care taxa nu e tocmai legala raportat la legislatia romaneasca, insa UE nu mai poate avea nimic de reprosat taxei in forma actuala.
Judecatorii au fost mai mult obligati, ca sa ma exprim asa, sa admita cererile de inmatriculare fara taxa ori de restituire a taxei, datorita obligatiilor impuse de UE, insa acum nu stiu daca vor mai tine cu "poporul" in detrimentul statului... |
Quote:
|
Quote:
Legea 9/2012 a fost in vigoare de la 10.01.2012 si a fost aplicata de la 13.01.2012 cand s-au dat atat normele metodologice (HG 9/2012) cat si Ordinul ministrului finantelor (Ordinul 28/2012). Forma completa s-a aplicat pana la 31.01.2012, cand s-a dat OUG 1/2012 si s-a suspendat pana la 01.01.2013 impunerea taxei de poluare pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra uni autoturism inmatriculat in RO. Deci de la 31.01.2012 s-a platit taxa de poluare doar pentru masinile aflate la prima inmatriculare in RO. Acelasi c...t de lege cu vechea lege. La fel de ilegala si impotriva tratatului UE. Deci dosarul pe care l-ai prezentat, este pentru o MASINA care NU A MAI FOST INMATRICULATA IN RO. La 01.01.2013 a revenit forma completa (s-a terminat valabilitatea oug 1/2012) si taxa se aplica si masinilor deja inmatriculate in RO. Din acest motiv, nu s-au mai castigat procese. Inca. Quote:
Cu taxi: la un pret de 1.4 ron/km => 5000x4.4/1.4 = aproximativ 16.000 km cu taxiul Cu masina personala: la un pret de 6 ron/litru si un consum de 9 l/100km (destul de mare) =>5000x4.4/6x100/9 = aproximativ 41000 km (unii ii fac in 3-4 ani) Quote:
Au si astia o matematica la fel ca cei care au facut formulele pentru timbrul de mediu si le-au umplut de paranteze de zici ca sunt ziduri si nu poate trece nimeni peste ele. Sunt 2 case/firme de avocatura care se "zbat" cu "pieptul in pumni" ca ei castiga procesele. |
salutare,( sper ca am postat la rubrica potrivita ) am si eu o nedumerire legata de inmatricularea unei masini, precizez ca nu am mai avut treaba cu taxa asta nemernica.
Am tot citit pe net diverse informatii dar nu imi dau seama de un lucru, treburile stau cam asa : vreau sa cumpar o masina, dacia pe numele ei si 1310 prenumele. Masina e fabricata in 2001, inmatriculata tot in 2001 pe o asociatie familiara. In anul 2009 a fost reinmatriculata de acelasi nene ( masina are un singur propietar ) direct pe numele lui, fara firma , fara asociatie..etc. Dansu a zis ca la reinmatriculare a urmat tot procedeul normal, cu politie si zicea ca nu a platit nimic in plus, cu atat mai mult vreo taxa de mediu/timbru. Acum intrebarea mea, daca eu vreau sa trec masina pe numele meu platesc taxa auto/ timbrul de mediu, chiar daca masina a mai fost inmatriculata inca o data dupa 2007 ( stiu ca era legea aia la masinile inmatriculate inainte de 2007 ) ? iar daca sa zicem iau fiscalul de la el, si ma apuc sa o inmatriculez, cand mi se cer banii respectivi, asta in cazul in care trebuie sa platesc ? cand merg la financiar sa o trec acolo, sau cand merg la politie ? Oricum varianta putin probabila, doar nu sunt nebun sa dau pe masina 500 e si apoi inca 500 sau cat e inmatricularea. Multam ! |
Quote:
Sau poti sa vorbesti cu omul sa o tina pe numele lui, ii platesti impozitul si eventualele amenzi cat masina se afla in posesia ta. |
Quote:
Pana aici toate bune si frumoase. Problema apare acum cand timbru de mediu se aplica si pentru transcriere deci si pentru masinile deja inmatriculate pe RO. Deci si pentru Dacia 1310 (doar daca nu cumva e dobandita prin mostenire iar transcrierea se face in termen de 2 ani). Timbu de mediu se achita in vederea inmatricularii/transcrierii. Deci va fi nevoie de el cand se merge la DRPCIV, cand se depune dosarul pentru inmatriculare. Nu la inregistrarea fiscala. Nota de plata pentru Timbru de mediu se face de catre ANAF (atentie ca sunt profitori si nu respecta termenul legal de emitere a notei in maxim 2 zile lucratoare de la solicitare). Si ca sa te iei cu mainile de cap ce se intampla in tara asta, acum, TIMBRU DE MEDIU pentru batrana DACIA 1310 din 2001, este 7-800 EURO sau 900-1000 in functie de data primei inmatriculari. https://www.4tuning.ro/calculator-timbru-mediu-2013/ Scuze ca sunt eu cel cu vestile proaste. |
nu am gasit ceva explicit, asa ca va intreb pe voi sau pe careva care a trecut prin aceeasi situatie fiindca sunt ingrijorat tare:
am luat o masina de la un roman care la randul lui a luat-o de la un bulgar cu procura totala (asa ii zice), fara vanzare cumparare. va intreb: 1)ca sa inmatriculez definitiv maisina, imi trebuie vanzare cumparare de la bulgar sau e de ajuns de la romanul care prin procura avea dreptul sa o vanda? 2)pt numerele rosii, provizorii, ce trebuie in plus si de unde fac rost? va multumesc anticipat! |
Multumesc de raspunsuri.Asa ma gandam si eu, ca o platesc :( dar ce s-ar intampla sa zicem daca o cumpar si o ( imi) bag in financiar, ar ramane inmatriculata la rutiera. Din ce stiu eu ar fi o problema dowr daca mi-ar ridica talonul nu ? Asigurarea pe numele cui ar trebui facuta? ( momentan revanzarea nici nu intra in calcul ) Am sa incerc sa-l conving sa ramana actele asa, mai ales ca suntem si vecini la 2_3 blocuri, domnul mai are cateva urme lasate de comunism in el.
Si acum mai am o intrebare, si anume : pentru o masina adusa in tara in 2008, deci plqtita taxa asta nesimtita, la vanzare urmatorului propietar ii va trebui dovada patii - chitanta -? Nu de alta dar eu sunt din Bucuresti si masina a fost inmatriculata in timisoara. |
Quote:
Nu au bazele de date corelate intre politie si ANAF insa in caz de "poc", chiar daca nu esti tu cel vinovat, daca se va ajunge la Politie, vei fi chestionat despre proprietarul masinii. Quote:
Quote:
Quote:
Dovada asta se foloseste cand se depunde dosarul la DRPCIV. TERMENUL LEGAL de eliberare a acestei dovezi este de MAXIM 2 ZILE LUCRATOARE. Daca se depaseste termenul (au fost cazuri in care nici dupa doua saptamani nu s-a eliberat) se cere audienta la presedintele administratiei fiscale respective. Si se rezolva a 2-a zi. |
Nu vreau sa para reclama.
S-a lansat o petitie online "Jos timbrul de mediu" Sunt nevoie de 100.000 de semnaturi pentru a avea o speranta ca aceasta taxa auto ar cadea http://jostimbrudemediu.info/ |
ok, mersi x.bitza pentru raspunsuri. La treaba cu dovada platii presupun ca trebuie sa merg in judetul unde s-a platit nu? Pana acum am rezolvat treaba cu inmatricularea, , am convins propietarul sa o lase pe numele lui cu conditia sa pastreze el cartea de identitate ( sa o poata radia in cazul in care o vand eu mai departe fara sa il instintez. ( lucru care sigur nu se va intampla ))
|
Quote:
Practic, daca lucrurile se complica, a explicat quick_5hifter cateva comenatarii in urma: Quote:
|
Ai recuperat taxa?
|
Re: Calculator pentru taxa de prima inmatriculare
Quote:
|
Quote:
|
Quote: