Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   RALIURI - COASTA - RALLY SPRINT - CRR (https://forum.4tuning.ro/585-raliuri-coasta-rally-sprint-crr.html)
-   -   Cand au inceput circuitele in Romania? (https://forum.4tuning.ro/585-raliuri-coasta-rally-sprint-crr/159581-inceput-circuitele-romania.html)

ROAD EMPIRE 19-05-13 19:50

Re: Cand au inceput circuitele in Romania?

Quote:

Originally Posted by DanSGH (Post 5475360)
Aceasta este monopostul lui Lucien Hora - Lola : http://www.***********/photos/daniel...7944/lightbox/

Aceasta este cel de-al doilea monospot din campionat, al lui Andrei Dumitresu - Tatuus : http://www.***********/photos/daniel...ream/lightbox/

Si Radical-ul lui Radu Fenyo care participa si la etapele de coasta si la cele de auto slalom : http://www.***********/photos/daniel...7627284365860/

P.s. sper sa nu se considere reclama link-urile postate de catre mine.

daca vrei pune pozele direct. vad ca e restrictie de linkuri:idea:

DanSGH 19-05-13 19:53

Quote:

Originally Posted by ROAD EMPIRE (Post 5475353)
pai asa este si Hungaroring Track Day ! Te duci , te dai si cu asta basta. NU DESPRE ASTA E VORBA !!!! :arrow::twisted::evil:

Daca se vrea se poate organiza o cupa privata cum au facut cei din RoSBK (ROMANIAN SUPERBIKE) un campionat care se desfasoara numai pe circuite, nu cum au fost etapele organizate de catre FRM (de anul asta si ei organizeaza pe circuitele din afara tarii), o cupa, un campionat, o competitie auto pe circuitele din afara!

racerVTM 19-05-13 19:56

Quote:

Originally Posted by cornel1955 (Post 5475266)
Daca lui Paul ii este frica de circuit...sorry ...Horia tatal lui +RIP, bun prieten cu mine nu avea nici o frica...era la bataie roata la roata si avea sange in el, asta una la mana , adoua la mana noi trebuia sa scoatem o masina sa reziste cel putin "6 duble" cum ziceam noi (o dubla =1 coasta-1 circuit) cum era calendarul de atunci...deci trebuia sa fie si bomba si fiabila...aici este greu sa gasesti compromisul...Tibi stie ca inainte si dupa fiecare coasta noi mai umblam pe "sub fuste" si o tunam pt coasta-circuit, dar ideea sa reziste...la Hungaroring '86 am fost singurul roman care a terminat cursa cu motorizare Lada, tunata la bun simtz ;) ...oricum motorul de Lada 1600 cmc lam testat la maxim (150 cp) cat am putut eu dar lam lasat la 124 CP din ratiuni care sau dovedit benefice :lol: ... "nu e usor sa alergi la limita ta si a masinii" ...citat din ce a zis Paul....limita ta tio faci singur si selfcontrolul trebuie sa mearga brici in cazul unor piloti echilibrati psihic...pilotul si masina trebuie sa fie un tot unitar si trebuie sa o iubesti mai rau ca pe nevasta :lol: ca sa te asculte...nevastamea ma alerga cu paru' ca la 4 dimineata ma culcam pe patul pliant la garaj langa Easter :lol:

poate pun o intrebare prosteasca - unde testati pe vremea acea puterea la motoare, nu numai sa stiti cam cat era , dar sa si verificati daca dupa ceva modificari ulterior facute ati produs mai multa puterea sau nu s-a modificat cu nimic. Intreb asta , pentru ca sincer nu cred momentan in nici un dynotester de prin Bucuresti sau de prin tara ( ale unor tuneri consacrati) , care cica fac tuning , si la ei normal ca daca vii si iti umbla ei la masina SIGUR vei avea o putere mare la plecarea acasa , numai ca daca te duci la alt dynotest si nu le zici nimic ca ai umblat deja la masina si ei iti fac niste setari si setaje ( hahahaha) si la plecarea de la ei bineinteles si de acolo ai o crestere de putere si tot asa mai departe . Sincer nu am idee unde le verificati pe vremea acea sa si fiti siguri pe modificarile aduse motarelor ( mi-a venit intrebarea cand am vazut ca ziceai de motorul de LADA ca mergea si la 150 cai , dar safe era pe la 125 cai )

DanSGH 19-05-13 19:57

3 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by ROAD EMPIRE (Post 5475361)
daca vrei pune pozele direct. vad ca e restrictie de linkuri:idea:

Mersi!

cornel1955 19-05-13 20:24

Quote:

Originally Posted by racerVTM (Post 5475369)
poate pun o intrebare prosteasca - unde testati pe vremea acea puterea la motoare, nu numai sa stiti cam cat era , dar sa si verificati daca dupa ceva modificari ulterior facute ati produs mai multa puterea sau nu s-a modificat cu nimic. Intreb asta , pentru ca sincer nu cred momentan in nici un dynotester de prin Bucuresti sau de prin tara ( ale unor tuneri consacrati) , care cica fac tuning , si la ei normal ca daca vii si iti umbla ei la masina SIGUR vei avea o putere mare la plecarea acasa , numai ca daca te duci la alt dynotest si nu le zici nimic ca ai umblat deja la masina si ei iti fac niste setari si setaje ( hahahaha) si la plecarea de la ei bineinteles si de acolo ai o crestere de putere si tot asa mai departe . Sincer nu am idee unde le verificati pe vremea acea sa si fiti siguri pe modificarile aduse motarelor ( mi-a venit intrebarea cand am vazut ca ziceai de motorul de LADA ca mergea si la 150 cai , dar safe era pe la 125 cai )

Bancul de test de la Uzina de la Pitesti sa traiesti dar mai aproape era INMT Bucuresti....aveau tot ce trebuie...satisfacut ? :twisted: ...tunarea eu o facem cu alta chiulasa si alt carburator...si garnitura de chiulasa din cupru de 0.3 mm...in rest totul era la fel. Nu aveam nevoie de prostii dastea cu dynotest pt ca nu aveam calculator, era aprindere normala cu delco electronic si se masura puterea motorului nu puterea la roata ;)...ca fapt divers o axa cu came de Lada gr A eu am dat pe ea 3000 lei pe vremea aia de la INMT care miau facut si masuratorile...fa calculul la bani acum :twisted:

racerVTM 19-05-13 20:35

Quote:

Originally Posted by cornel1955 (Post 5475404)
Bancul de test de la Uzina de la Pitesti sa traiesti dar mai aproape era INMT Bucuresti....aveau tot ce trebuie...satisfacut ? :twisted: ...tunarea eu o facem cu alta chiulasa si alt carburator...si garnitura de chiulasa din cupru de 0.3 mm...in rest totul era la fel.

Foarte satisfacut . Pistonele si bielele erau stoc ?? Chiulasa de Lada era buna ca era crossflow si permitea modifcari de canale si mariri de supape. Oricum , din ce inteleg eu , comprimarea motorului era maxim posibila ( si chiar garnitura extrasubtire ) dar benzina nu trebuia super 100 sau peste , ca sa nu detoneze?? sau puneati tetraetil de plumb in ea ( ca se gasea in vremea aia in rafinarii ) sa ii urcati cifra octanica ? Ce nu imi dau seama , erau asa de rezistenti arborii cotiti de LADA si de bine echilibrati ?? Ca presupun ca motorul il invarteai la ture mari ( mai sus de 8000 cred ) si din ce am pus eu mana erau niste biele grele rau de fabrica si pistoanele grele ca naiba .

cornel1955 19-05-13 21:10

Quote:

Originally Posted by racerVTM (Post 5475422)
Foarte satisfacut . Pistonele si bielele erau stoc ?? Chiulasa de Lada era buna ca era crossflow si permitea modifcari de canale si mariri de supape. Oricum , din ce inteleg eu , comprimarea motorului era maxim posibila ( si chiar garnitura extrasubtire ) dar benzina nu trebuia super 100 sau peste , ca sa nu detoneze?? sau puneati tetraetil de plumb in ea ( ca se gasea in vremea aia in rafinarii ) sa ii urcati cifra octanica ? Ce nu imi dau seama , erau asa de rezistenti arborii cotiti de LADA si de bine echilibrati ?? Ca presupun ca motorul il invarteai la ture mari ( mai sus de 8000 cred ) si din ce am pus eu mana erau niste biele grele rau de fabrica si pistoanele grele ca naiba .

Am zis in paginile dinainte ce am facut in mare la motor dar repet si nu este un secret, cred ca nu se va supara nimeni...ansamblu vilbrochen-volanta usurat mult (multi nu au crezut dar sau convins) si echilibrat la 40. 000 t/m abatere 1 gram, biele usurate aproape la jumatate lustruite si echilibrate pe balanta medicinala ca atunci nu aveam electronice :twisted: , chiulasa asa cum ai zis, benzina 98 +tetraetil+ulei de ricin....mai vrei ???? mai sunt zeci de interventii asupra motorului si in special la chiulasa unde consta secretul, dar nu dam totul in vileag acum...oricum Lada impinsa la bun simtz (8500 t/min) nu crapa, am incercat eu in teste si nu am reusit :lol: , material rusesc foarte rezistent...poate sati confirme si Tibi Gedeon

cornel1955 19-05-13 21:51

noi am facut ce am facut atunci si cat am putut, mai mult din mana si pasiune ajunsa la extrem de ne certam cu familia, decat din tehnologie, dar ma gandesc foarte serios la ce se poate face ACUM cu posibilitatile actuale care sunt imense dar pe bani din pacate pt cei tineri...nui incurajaza nimeni si asi propune pe acest topic sa luam un pic de atitudine contra celor care SABOTEAZA SPORTUL AUTO ROMANESC...putem chiar prin mass media...nu este o instigare , este un punct de vedere al unui grup de fosti piloti, arbitrii si chiar unui fost sef al federatiei auto, cu permisiunea domniei sale care vor sa intr totul in normalitate si sa ne regasim valoarea pe care o avem dar nu se poate materializa ...suntem o tara cu traditie in auto cu valori recunoscute mondial si ne zbatem in mocirla creata dupa '89 de unii intresati cu interese proprii...nu stiu daca va avea ecou mesajul dar merita incercat ca daca stam asa nepasatori la ce se intampla la noi la rubrica sport la TV vom vedea numai fotbal si K1....

john17 19-05-13 22:28

Ca am fost intrebat de Nea Tibi - eu am un Opel Manta, am cumparat un cotetz cu 350€ si tot ce am facut la el a fost cu mana mea si in garajul propriu. Din pacate insa am cam ramas "intre etaje" cu dezvoltarea ei din lipsa de fonduri. Sunt niste poze cu ea aici pe forum, se gasesc intrand la profilul meu - albume.
Moshu, sunt poate alte posibilitati acum, dar banc de putere pt motoare nema in Romania, masina de prelucrat arbori cu came nema, de echilibrat arbori la fel... Pe standurile care masoara la roti nu poti seta cu adevarat un motor si cine isi permite il pune pe palet si-l trimite pe afara, cine nu se carpeste cum poate. Si nici prelucrari nu prea mai ai unde face, in anii 80 am facut o groaza de modificari- furate de la cei ca voi - intr-o uzina care n-avea treaba cu auto, am desenat si explicat meseriasilor - care erau intr-adevar meseriasi pe utilajele lor - si s-a executat. Acum ori gasesti un carpaci care face ca din pila, ori platesti cat nu face si tot nu poti fi sigur ca iese! Poate la Resita sa se mai poata face vreun pinion de cutie, dar cu siguranta nu e simpla treaba.
Ce am constatat eu e ca, desi multi sunt nemultumiti de ceea ce se intampla in automobilismul romanesc, mai departe de barfe la coltul dubei de asistenta nu se intampla nimic, toata lumea isi vede propriul interes si nu cred ca s-ar putea organiza ceva ca la moto. Parerea mea, din nou, posibil sa gresesc. Mai in gluma, mai in serios, in 2009 cand s-a marit taxa de inscriere la coasta cu 50% am zis ca ma duc sa ma dau in Bulgaria, oricum de aproape 10 ani merg acolo si la mare si n-am mai calcat pe litoralul nostru...

cornel1955 19-05-13 23:00

Quote:

Originally Posted by john17 (Post 5475605)
Ca am fost intrebat de Nea Tibi - eu am un Opel Manta, am cumparat un cotetz cu 350€ si tot ce am facut la el a fost cu mana mea si in garajul propriu. Din pacate insa am cam ramas "intre etaje" cu dezvoltarea ei din lipsa de fonduri. Sunt niste poze cu ea aici pe forum, se gasesc intrand la profilul meu - albume.
Moshu, sunt poate alte posibilitati acum, dar banc de putere pt motoare nema in Romania, masina de prelucrat arbori cu came nema, de echilibrat arbori la fel... Pe standurile care masoara la roti nu poti seta cu adevarat un motor si cine isi permite il pune pe palet si-l trimite pe afara, cine nu se carpeste cum poate. Si nici prelucrari nu prea mai ai unde face, in anii 80 am facut o groaza de modificari- furate de la cei ca voi - intr-o uzina care n-avea treaba cu auto, am desenat si explicat meseriasilor - care erau intr-adevar meseriasi pe utilajele lor - si s-a executat. Acum ori gasesti un carpaci care face ca din pila, ori platesti cat nu face si tot nu poti fi sigur ca iese! Poate la Resita sa se mai poata face vreun pinion de cutie, dar cu siguranta nu e simpla treaba.
Ce am constatat eu e ca, desi multi sunt nemultumiti de ceea ce se intampla in automobilismul romanesc, mai departe de barfe la coltul dubei de asistenta nu se intampla nimic, toata lumea isi vede propriul interes si nu cred ca s-ar putea organiza ceva ca la moto. Parerea mea, din nou, posibil sa gresesc. Mai in gluma, mai in serios, in 2009 cand s-a marit taxa de inscriere la coasta cu 50% am zis ca ma duc sa ma dau in Bulgaria, oricum de aproape 10 ani merg acolo si la mare si n-am mai calcat pe litoralul nostru...

pe vremuri si nu sunt un fan al comunistilor, ba din contra, existau bancuri de motor test si pantografe de copiat axe cu came sau de facut axe dupa ce ii dadeai mielului la incrucisare ca grade si palier rotund sau drept, etc...acum ai dreptate nu mai exista asa ceva...sau poate exista dar nu le mai stim noi...pinioane mai fac mieii de la fosta turbomecanica Militauri si le fac bine daca il cunosti pe meserias...ce stiu sigur ca pe vremea aia nu exista sa nu fac rost de o piesa prelucrata dupa schita mea sau lagare oscilante (uni-ball) , tabla de aluminiu sau strungar care imi facea ce vroiam...asta este si voi va luptati cu un grup mic de interese foarte mari care eu personal leasi da foc :2gun:

cornel1955 19-05-13 23:18

Quote:

Originally Posted by john17 (Post 5475605)
Ca am fost intrebat de Nea Tibi - eu am un Opel Manta, am cumparat un cotetz cu 350€ si tot ce am facut la el a fost cu mana mea si in garajul propriu. Din pacate insa am cam ramas "intre etaje" cu dezvoltarea ei din lipsa de fonduri.

De ce nu bagi pozele aici ???? cred ca nu deranjaza pe nimeni...

TG53 20-05-13 07:47

sigur nu deranjeaza,din contra eu sint curios
cea ce priveste motoarele eu personal nu am stiut niciodata citi CP am avut indiferent daca Dacia sau Lada.Noi in Resita am vrut sa construim un stand de proba au existat si desene,dar din lipsa de timp am renuntat,pregatirea masinilor a avut prioritate
motorul de Lada maxim 150CP din motorul de 1600 cu posibilitatile de atunci la 8000 ture,1300 la 8500 motorul de serie chiar si pentru 1600 a fost supradimensionat si ca gabarit si ca greutate, foarte multe componente puteau fi usurate,din pacate la gabarit dimensiuni exteriore nu sa putut face prea mult nemtii au avut un motor cu ungere cu carter sec au plasat motorul mai jos
raportul de comprimare a fost limitat,la inceput 1:10,cred ca la urma a fost la liber nu mai stiu sigur tetraetil trebuia sa folosesti ca produs antidetonant,fiinca benzina de98 avea ceva mai putin,eu am folosit ani de zile ulei Castrol RS,il mai folosesc si astazi,nu ma dezamagit niciodata
eu am avut o lista cu modificarile care trebuiau sau puteau fi facute cred ca au fost peste 100,daca faceai totul aveai cca150CP

cornel1955 20-05-13 20:24

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5475809)
sigur nu deranjeaza.....
motorul de Lada maxim 150CP din motorul de 1600 cu posibilitatile de atunci la 8000 ture,1300 la 8500 motorul de serie chiar si pentru 1600 a fost supradimensionat si ca gabarit si ca greutate, foarte multe componente puteau fi usurate,din pacate la gabarit dimensiuni exteriore nu sa putut face prea mult ...tetraetil trebuia sa folosesti ca produs antidetonant,fiinca benzina de98 avea ceva mai putin,eu am folosit ani de zile ulei Castrol RS,il mai folosesc si astazi,nu ma dezamagit niciodata
eu am avut o lista cu modificarile care trebuiau sau puteau fi facute cred ca au fost peste 100,daca faceai totul aveai cca150CP

Uitete mai sus cat am usurat si ce am usurat si echilibrat si ai sa vezi de ce mie nu mia crapat motorul niciodata chiar la 8500 ...Tibi pe langa Tetraetil de plumb mai trebuia un ulei suplimentar foarte volatil care iti marea compresia...dansul se numea ulei de ricin care mirosea de la o posta dar pe langa ele eu mai foloseam si nitrometan periculos pt supape dar dozat ca lumea era OK....:lol: ....era o reteta proprie, ilegala dar se inchideau ochii pe vremea aia...Olaru care era starter atunci si pt care am si acum o stima deosebita, imi facea cu ochiul la start :lol: ... hai ca mam turnat singur dar nu conteaza...beheheheeee !

racerVTM 20-05-13 21:16

Quote:

Originally Posted by cornel1955 (Post 5476646)
Uitete mai sus cat am usurat si ce am usurat si echilibrat si ai sa vezi de ce mie nu mia crapat motorul niciodata chiar la 8500 ...Tibi pe langa Tetraetil de plumb mai trebuia un ulei suplimentar foarte volatil care iti marea compresia...dansul se numea ulei de ricin care mirosea de la o posta dar pe langa ele eu mai foloseam si nitrometan periculos pt supape dar dozat ca lumea era OK....:lol: ....era o reteta proprie, ilegala dar se inchideau ochii pe vremea aia...Olaru care era starter atunci si pt care am si acum o stima deosebita, imi facea cu ochiul la start :lol: ... hai ca mam turnat singur dar nu conteaza...beheheheeee !

cam ce viteze maxime atingeati pe vremea aia ?? sunt curios , de frane , de aia intrebam , ca mai trebuie sa si opresti jucaria dupa cate o linie dreapta . Nu cred ca in ultima treapta a cutiei de viteza il mai duceai la 8000rpm , nu avea cuplu destul , sau daca da , insemna ca sareati de 225 km/ora , ceea ce nu cred

cornel1955 20-05-13 21:36

Quote:

Originally Posted by racerVTM (Post 5476693)
cam ce viteze maxime atingeati pe vremea aia ?? sunt curios , de frane , de aia intrebam , ca mai trebuie sa si opresti jucaria dupa cate o linie dreapta .

Iti cam venea sangele in cap de la 220 la 50 dar asta era chestie de antrenament...pe mine cel mai rau ma deranja casca ...de la 850 gr pe franare cred ca avea 5-6 kile,,,discuri total etrieri Dacia, discuri neventilate dar in instalatie era lichid Lockheed de avioane rezistent la 210 grade din ce miau spus cei care mi lau dat iar la rulmenti vaselina de tren de aterizare de avion an21 , distribuitoare Trabant , 2 pompe frana Trabant fata-spate cu cantar si reglaj manual fata-spate....

racerVTM 20-05-13 21:49

Quote:

Originally Posted by cornel1955 (Post 5476723)
Iti cam venea sangele in cap de la 220 la 50 dar asta era chestie de antrenament...pe mine cel mai rau ma deranja casca ...de la 850 gr pe franare cred ca avea 5-6 kile,,,discuri total etrieri Dacia, discuri neventilate dar in instalatie era lichid Lockheed de avioane rezistent la 210 grade din ce miau spus cei care mi lau dat iar la rulmenti vaselina de tren de aterizare de avion an21 , distribuitoare Trabant , 2 pompe frana Trabant fata-spate cu cantar si reglaj manual fata-spate....

in ultima treapta a cutiei de viteza il mai duceai la 8000rpm ???? , nu avea cuplu destul cred, sau daca da , insemna ca sareati de 225 km/ora , ceea ce nu cred

TG53 20-05-13 21:51

Cornele,fiecare dintre noi avea micile lui secrete,eu am folosit ani de zile Castrol R 40,amestecat in benzina ulei de 2 timpi efectul era acelasi ca la tine
Racer,cea ce eu stiu sigur,la Riga exista un radar,eu acolo am fost regitrat cu 219kmh.pentru cursele din tara nu am avut probleme prea mari cu frinele,dar afara frinele mele mau lasat in pana abandon Hungaroringplacute arse,la Schleitz ultimultur am fost pe fier,dar a fost mai bine asa ca si tankul de benzina a fost gol 30litri la 100km

racerVTM 20-05-13 21:54

Quote:

Originally Posted by cornel1955 (Post 5476723)

ca sa ne mai destindem nitel .... Iti cam venea sangele in cap de la 220 la 50 .... presupun ca te refereai la capul cu casca pe el , nu? ca dincolo era sange destul , altfel nu alergai in cursele alea

cornel1955 20-05-13 22:02

Quote:

Originally Posted by racerVTM (Post 5476744)
in ultima treapta a cutiei de viteza il mai duceai la 8000rpm ???? , nu avea cuplu destul cred, sau daca da , insemna ca sareati de 225 km/ora , ceea ce nu cred

Noi nu aveam kilometraj dar din turometru la 8500 rpm ne cam dadeam seama de viteza reala functie de rapoartele din cutie...220 a fost viteza maxima a mea la Schleitz '86 pe coborare din padure spre sat...si am mai spus aici, nemtii si rusii cred ca aveau 250 sau 260 cand treceau pe langa noi...iacul de par la final era nemernic rau ca ajungei cum am zis mai sus la 50 km/h de la aprox 220...

racerVTM 20-05-13 22:04

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5476751)
Cornele,fiecare dintre noi avea micile lui secrete,eu am folosit ani de zile Castrol R 40,amestecat in benzina ulei de 2 timpi efectul era acelasi ca la tine
Racer,cea ce eu stiu sigur,la Riga exista un radar,eu acolo am fost regitrat cu 219kmh.pentru cursele din tara nu am avut probleme prea mari cu frinele,dar afara frinele mele mau lasat in pana abandon Hungaroringplacute arse,la Schleitz ultimultur am fost pe fier,dar a fost mai bine asa ca si tankul de benzina a fost gol 30litri la 100km

imi inchipuiam eu ca la domeniul placute de frana nu prea aveati din ce alege pe vremea acea, doar dacia dispunea de discuri de frana iar la oltcil mai tarziu , Ceva de prin aviatie , nu mergea o adaptare ( placute ma refer ) asa sa nu se vada si sa inchida lumea ochii??? Cu tamburi , nimeni nu a incercat ???? oricum cred ca pun o intrebare idioata , ca erau grei ca dracu .

despre vitezele maxime , tot faceam acum niste calcule , de trei simpla si matematica de clasa 2a, cam asa imi iesea si mie unmax de 200- 210km/ora si asta presupund fara reductorul care il ziceati in posturile mai de demult ( care defapt nu e reductor ci e multiplicator ) . Problema era cuplu motorului care era jos de tot la turele alea mari si nu il puteai duce la max de ture cu ultima treapta a cutiei , ca nu putea motorul , nu ca nu vroiati voi ( bineee , si mai depinde si de ce roti foloseati ca diametru vorbind )

cornel1955 20-05-13 22:16

Quote:

Originally Posted by racerVTM (Post 5476776)
imi inchipuiam eu ca la domeniul placute de frana nu prea aveati din ce alege pe vremea acea, doar dacia dispunea de discuri de frana iar la oltcil mai tarziu , Ceva de prin aviatie , nu mergea o adaptare ( placute ma refer ) asa sa nu se vada si sa inchida lumea ochii??? Cu tamburi , nimeni nu a incercat ???? oricum cred ca pun o intrebare idioata , ca erau grei ca dracu .

despre vitezele maxime , tot faceam acum niste calcule , de trei simpla si matematica de clasa 2a, cam asa imi iesea si mie unmax de 200- 210km/ora si asta presupund fara reductorul care il ziceati in posturile mai de demult ( care defapt nu e reductor ci e multiplicator ) . Problema era cuplu motorului care era jos de tot la turele alea mari si nu il puteai duce la max de ture cu ultima treapta a cutiei , ca nu putea motorul , nu ca nu vroiati voi ( bineee , si mai depinde si de ce roti foloseati ca diametru vorbind )

Taci si asculta ! Eu nu am zis aici ce rapoarte foloseam...iar daca vrei sa ne contrazicem eu renuntz si te las pe tine sa imi spui pe ce masina am mers , esapamentul era 4-2-1 cuplu motor care dupa minte si testele mele a mers perfect....lasa matematica pt ca nu ajungi nicaieri....BY si e cum zic eu....voi mai bagati capu' la treaba si vedeti cum am facut noi atunci chestiile astea :twisted:...de ce ma fortezi sa zic niste rapoarte care le am prin pod pe undeva si nu le mai tin minte...daca vrei voi cauta si iti voi da solutia cum am ajuns eu acolo si cei din lotul national

TG53 20-05-13 22:24

Cind am construit masina nu am stiut ca voi participa la curse afara din tara,si intara nu am avut probleme,la coasta era evident si la cicuitele in oras,nu mai stiu exact dar mai repede 170 nu am fost niciodata,important era demarajul la iesirea din curba
nemtii pentru Schleitz puteau angrena la coborare pina la270kmh,dar masina lor a fost si din punkt de vedere aerodinamic construita pentru viteza mari

racerVTM 20-05-13 22:27

Quote:

Originally Posted by cornel1955 (Post 5476793)
Taci si asculta ! Eu nu am zis aici ce rapoarte foloseam...iar daca vrei sa ne contrazicem eu renuntz si te las pe tine sa imi spui pe ce masina am mers , esapamentul era 4-2-1 cuplu motor care dupa minte si testele mele a mers perfect....lasa matematica pt ca nu ajungi nicaieri....BY si e cum zic eu....voi mai bagati capu' la treaba si vedeti cum am facut noi atunci chestiile astea :twisted:...de ce ma fortezi sa zic niste rapoarte care le am prin pod pe undeva si nu le mai tin minte...daca vrei voi cauta si iti voi da solutia cum am ajuns eu acolo si cei din lotul national

Nu te supara ,pleaseee, ca nu vreau sa te atac , intrebam si eu , stii ca omul curios moare repede ,........ glumeam .
si presupun acum din ce vad scris de tine , ce ziceam eu ca foloseati multiplicator intre cutie si motor , era defapt ,cum scria mai inainte , adica reductor . nu?

cornel1955 20-05-13 22:32

Quote:

Originally Posted by racerVTM (Post 5476808)
Nu te supara ,pleaseee, ca nu vreau sa te atac , intrebam si eu , stii ca omul curios moare repede ,........ glumeam .
si presupun acum din ce vad scris de tine , ce ziceam eu ca foloseati multiplicator intre cutie si motor , era defapt ,cum scria mai inainte , adica reductor . nu?

Tibi Gedeon a folosit acest system cu intermediar, eu am mers cuplaj direct Lada-cutie Dacia ;)

racerVTM 20-05-13 22:32

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5476806)
Cind am construit masina nu am stiut ca voi participa la curse afara din tara,si intara nu am avut probleme,la coasta era evident si la cicuitele in oras,nu mai stiu exact dar mai repede 170 nu am fost niciodata,important era demarajul la iesirea din curba
nemtii pentru Schleitz puteau angrena la coborare pina la270kmh,dar masina lor a fost si din punkt de vedere aerodinamic construita pentru viteza mari

jos palaria , 170km/ora , este ceva mai realistic si chiar foarte bun pentru 130cai ai motorului. Cu rapoartele finale existente pe atunci si greutatea de 850 kg nu prea se putea mai mult ca si viteza , dar normal , ca si azi si maine si ieri , cu un grup scurt sau cu niste rapoarte scurte in primele trepte scoti masina din viraj ca un fulger si ajungi la 170km/ora imediat ( si asta era important de multe ori ) dar la circuit pe linia dreapta nu mai ajunge

racerVTM 20-05-13 22:47

voi mai bagati capu' la treaba si vedeti cum am facut noi atunci chestiile astea :

sa stii ca exista si acum oameni pasionati de curse si mai ales de motoare si cutii de racing , dar , dar , nu mai ai unde prelucra si modifica mai nimic , ( sa nu vorbim si de partea financiara ) .Pe vremurile acelea totul se facea in fabrici comuniste , si dupa cum spune si numele , comuniste , era totul mai pe vorbe , relatii , un gratar , o bere , o prietenie mare cu cineva priceput si tot asa , adica mai usor cu banii , dar acum totul costa si mult rau .De exemplu , SETCAR ( in Brasov ) s-a desfiintat , sau cel putin asa stiu eu , si acolo mai faceam unele piese de cursa , si pe la Sinaia una alta , la Steagu sau Tractorul , dar in fine , mai nimic nu mai exista, Resita ce a mai ramas pe metereze , dar nu stiu cat ca si acolo este falimentul in jurul fabricii si topaie . In fine, usor usor , dispare si zvacul din sangele racerilor romani si placerea de a mai modifica ceva . Eu am ceva idei de un motor de logan ( renault bineinteles ) cel de 1.4 nu cel de 1.6 ( ala e cu cursa cat dieselul si tot lumea il foloseste la Cupa Logan de zici ca e tractor nu alta) de a produce niste motoare race ( numai motoare ) si sa le pun pa masinile diversilor prieteni sa se dea cu ele .Si apoi voi spune ce am facut la ele . Intai sa vad rezultatele si apoi ma laud ,dar in fine , sper anul asta sa scot ceva . Am uitat sa iti zic , eu sunt mecanic la baza si cu asta ma ocup 98% din timp

cornel1955 20-05-13 22:47

Quote:

Originally Posted by racerVTM (Post 5476816)
j Cu rapoartele finale existente pe atunci si greutatea de 850 kg

Vorbesti singur si pe dinafara...masinile aveau 420 Kg si cu asta am terminat discutia..mai punete la punct cu matematica

racerVTM 20-05-13 22:54

Apropo, INMT Bucuresti inca mai are bancul de echilibrare dinamica si chiar este in parametrii si mai ales acum are si un update ( cu niste senzori mai de precizie ) facut pentru o precizie mult mai mare . Deci cine vrea mai poate echilibra dinamic acolo ,bineinteles daca vrea si daca are ce .Acum totul se cumpara si se monteaza doar .

racerVTM 20-05-13 22:56

Quote:

Originally Posted by cornel1955 (Post 5476836)
Vorbesti singur si pe dinafara...masinile aveau 420 Kg si cu asta am terminat discutia..mai punete la punct cu matematica

cu pilot cu tot si cu plinurile facute ????

racerVTM 20-05-13 23:05

Quote:

Originally Posted by cornel1955 (Post 5476836)

scuze , dar eu ma retrag , nu imi plac exagerarile . o seara buna

DanSGH 20-05-13 23:33

1 Attachment(s)
Manta lui John in 2011 la Sinaia, o sa caut in calculatorul vechi poate mai gasesc cateva, dar din nefericire am pierdut foarte multe fotografii din el si am recuperat foarte putine ...

racerVTM 20-05-13 23:38

Quote:

Originally Posted by DanSGH (Post 5476879)
Manta lui John in 2011 la Sinaia, o sa caut in calculatorul vechi poate mai gasesc cateva, dar din nefericire am pierdut foarte multe fotografii din el si am recuperat foarte putine ...

stiu masina ,se misca bine , si pilotul jos palaria , OK, un motor ii mai trebuie mai sus nitel in cai si o cutie mult mai scurta pentru coasta si iese un pachet bun

john17 21-05-13 05:19

Merci, merci! Ca sa nu fiu complet deplasat o sa pun un link de youtube ca stiu ca e acceptat, la sfarsit e adresa site-ului meu unde, pe langa poze, am scris pe scurt cate ceva despre masina: https://youtu.be/xeuEuswoEKI
Scuze de off topic
Ziceti voi ca se mai poate echilibra un vilbrochen la INMT?! Eu ma gandeam ca ar trebui sa aiba Turbomecanica, dar acolo nu prea mai poti baga nimic... De studiat.
Daca al meu cotetz, care nu cred nici in ruptul capului ca ar avea >150 cp pt ~900 kg, face >160 km/h la deal (4 mi se termina la 158 si de cateva ori a trebuit sa dau 5), mi se pare f posibil ca Easterele sa faca vitezele de care s-a vb! Rotile lor banuiesc ca erau toate 13', ca si cele de formula de astazi care insa au balonul mai mare - Morcov de ex punea pe Golf gume sh de la puntea fata Dallara.

TG53 21-05-13 07:09

reductorul sau multiplicatorul a fost montat numai pe monococa,al doilea Easter facut de mine a avut avantage si dezavantage ideal a fost penteru duble din tara unde era o coasta si si un circuit perechea de pinioane era schimbata in 10 minute dar bineinteles treptarea in cutie ramanea,se modifica numai viteza finala dezavantaj plus se pierdea si un pic de putere.atunci nu am avut de ales,fiindca am avut osingura cutie grup special,montat in cutie pe partea cealalta
la TG86 al 3 lea easter am avut mai multe cutii,cu treptare diferita,pe care le montam acasa si la cursa schimbam numai cutia complet la TG 86 mergea foarte repede

TG53 21-05-13 07:16

John.masina imi place,ce motor si in ce clasa este incadrada.Derapajele sint spectaculoase,dar aduc numai pierderi de timp,dar probabil tu stii acest lucru

cornel1955 21-05-13 07:36

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5476970)
reductorul sau multiplicatorul a fost montat numai pe monococa,al doilea Easter facut de mine a avut avantage si dezavantage ideal a fost penteru duble din tara unde era o coasta si si un circuit perechea de pinioane era schimbata in 10 minute dar bineinteles treptarea in cutie ramanea,se modifica numai viteza finala dezavantaj plus se pierdea si un pic de putere.atunci nu am avut de ales,fiindca am avut osingura cutie grup special,montat in cutie pe partea cealalta
la TG86 al 3 lea easter am avut mai multe cutii,cu treptare diferita,pe care le montam acasa si la cursa schimbam numai cutia complet la TG 86 mergea foarte repede

Pt Schleitz am folosit o cutie poate prea lunga dar mau ajutat vitezele 1-2-3 si uitete la filmul cu startul sa vezi ce tare am plecat...5 era lunga rau si pierdeam putere dar sus pe palier si la vale la intrarea in padure mergea bomba :lol: la Riga am luat tzeapa ca era mai imbarligat circuitul si in dreptul radarului eram abia la 157 km/h :twisted: iar rusii si nemtii aveau 180-190

racerVTM 21-05-13 07:48

Quote:

Originally Posted by john17 (Post 5476941)
Merci, merci! Ca sa nu fiu complet deplasat o sa pun un link de youtube ca stiu ca e acceptat, la sfarsit e adresa site-ului meu unde, pe langa poze, am scris pe scurt cate ceva despre masina: https://youtu.be/xeuEuswoEKI
Scuze de off topic
Ziceti voi ca se mai poate echilibra un vilbrochen la INMT?! Eu ma gandeam ca ar trebui sa aiba Turbomecanica, dar acolo nu prea mai poti baga nimic... De studiat.
Daca al meu cotetz, care nu cred nici in ruptul capului ca ar avea >150 cp pt ~900 kg, face >160 km/h la deal (4 mi se termina la 158 si de cateva ori a trebuit sa dau 5), mi se pare f posibil ca Easterele sa faca vitezele de care s-a vb! Rotile lor banuiesc ca erau toate 13', ca si cele de formula de astazi care insa au balonul mai mare - Morcov de ex punea pe Golf gume sh de la puntea fata Dallara.

la Turbomecanica nu prea se poate intra , este farmacie la bancul lor de echilibrare mecanica , deoarece s-au dus vremurile comuniste unde orice nenea intra si repara si facea ce piesa vroia el , acum, totul e pe bani si pe factura ( mare rau suma ) , dar oricum nu au sdv-rile necesare unui vibrochen.Fac numai ansamblele de turbo ( pe care le monteaza in toata lumea , mai ales pe Mercedes - nu este reclama este realitatea ) si le verifica la 300.000 rpm ( nu e gresit 30o mii ) .
Tot INMT ( institutul sau facultatea cum ii mai zice acum ) este varianta cea mai buna, deoarece acolo este gen laborator de probe si teste si mai poti face ceva.Idea este ca mai nou, la motoarele mai noi ma refer , ansamblul vibrochen este OK ( usor adica ) el de fabrica si nu mai ai ce echilibra mare lucru si chiar nu este necesar. De exemplu , SUPERNOVA ( bomba pe roti +400cp ) turbo a lui PUIU RUSU , avea vibrochen si bloc motor de diesel ( max 4500 rpm de fabrica ) si la cursa mergea si la 9000 rpm cu varfuri de 11000 rpm ( si mai sus dar limita electronica ) si nu avea nici o treaba cu rezonante si vibratii . Si Opelul tau , axe si chiuloasa cu injectie progresiva ( dubla injectie ) sa ai si il duci in 11000 rpm si nu are nimic .

racerVTM 21-05-13 08:28

Quote:

Originally Posted by racerVTM (Post 5476996)
la Turbomecanica nu prea se poate intra , este farmacie la bancul lor de echilibrare mecanica , deoarece s-au dus vremurile comuniste unde orice nenea intra si repara si facea ce piesa vroia el , acum, totul e pe bani si pe factura ( mare rau suma ) , dar oricum nu au sdv-rile necesare unui vibrochen.Fac numai ansamblele de turbo ( pe care le monteaza in toata lumea , mai ales pe Mercedes - nu este reclama este realitatea ) si le verifica la 300.000 rpm ( nu e gresit 30o mii ) .
Tot INMT ( institutul sau facultatea cum ii mai zice acum ) este varianta cea mai buna, deoarece acolo este gen laborator de probe si teste si mai poti face ceva.Idea este ca mai nou, la motoarele mai noi ma refer , ansamblul vibrochen este OK ( usor adica ) el de fabrica si nu mai ai ce echilibra mare lucru si chiar nu este necesar. De exemplu , SUPERNOVA ( bomba pe roti +400cp ) turbo a lui PUIU RUSU , avea vibrochen si bloc motor de diesel ( max 4500 rpm de fabrica ) si la cursa mergea si la 9000 rpm cu varfuri de 11000 rpm ( si mai sus dar limita electronica ) si nu avea nici o treaba cu rezonante si vibratii . Si Opelul tau , axe si chiuloasa cu injectie progresiva ( dubla injectie ) sa ai si il duci in 11000 rpm si nu are nimic .

si am uitat sa mai precizez, biele de aluminiu si pistoane race scurte cu un segment doar ( de drag race )

cornel1955 21-05-13 09:12

Quote:

Originally Posted by racerVTM (Post 5476996)
la Turbomecanica nu prea se poate intra , este farmacie la bancul lor de echilibrare mecanica , deoarece s-au dus vremurile comuniste unde orice nenea intra si repara si facea ce piesa vroia el , acum, totul e pe bani si pe factura ( mare rau suma ) , .

Cu parere de rau dar iar vorbesti fara sa cunosti si nu este bine sa dam informatii eronate...nici pe vremea aia nu putea intra "orice nenea" pt ca era militarizat tot....eu ce am facut acolo am facut prin C-tin Hlebovski, Bibi Ursu, grasu' de Marinescu amicul meu bun si altii de acolo cu legitimatie...eu nu am intrat niciodata acolo...le dadeam piesele, banul si imi veneau inapoi la garaj asa cum am comandat !...tratamentul termic la pinioane il faceam "peste gard" pe Bd. Constructorilor mai jos de podul Ciurel

racerVTM 21-05-13 10:11

Quote:

Originally Posted by cornel1955 (Post 5477040)
Cu parere de rau dar iar vorbesti fara sa cunosti si nu este bine sa dam informatii eronate...nici pe vremea aia nu putea intra "orice nenea" pt ca era militarizat tot....eu ce am facut acolo am facut prin C-tin Hlebovski, Bibi Ursu, grasu' de Marinescu amicul meu bun si altii de acolo cu legitimatie...eu nu am intrat niciodata acolo...le dadeam piesele, banul si imi veneau inapoi la garaj asa cum am comandat !...tratamentul termic la pinioane il faceam "peste gard" pe Bd. Constructorilor mai jos de podul Ciurel

este exact ce spuneam eu si nu este eronat , intra oricine avea prieteni sau relatiii, acum nu intra NIMENI . Asta este diferenta de atunci si acum ( acum numai cu bani si daca se poate , daca nu pa , go in Hungary si fa acolo ) scuze ,poate sunt agresiv dar asta este realitatea.
De ce crezi ca Onoriu (oricum nu imi place ce a facut din masina aia , dar este alta treaba ) a fost in Ungaria sa isi prepare masina , pentru ca acolo inca se mai poate face ceva si rezonabil la pret

All times are GMT +2. The time now is 04:25.

- Copyright 2026 4Tuning