![]() |
Re: Cand au inceput circuitele in Romania?
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
poate pun o intrebare prosteasca - unde testati pe vremea acea puterea la motoare, nu numai sa stiti cam cat era , dar sa si verificati daca dupa ceva modificari ulterior facute ati produs mai multa puterea sau nu s-a modificat cu nimic. Intreb asta , pentru ca sincer nu cred momentan in nici un dynotester de prin Bucuresti sau de prin tara ( ale unor tuneri consacrati) , care cica fac tuning , si la ei normal ca daca vii si iti umbla ei la masina SIGUR vei avea o putere mare la plecarea acasa , numai ca daca te duci la alt dynotest si nu le zici nimic ca ai umblat deja la masina si ei iti fac niste setari si setaje ( hahahaha) si la plecarea de la ei bineinteles si de acolo ai o crestere de putere si tot asa mai departe . Sincer nu am idee unde le verificati pe vremea acea sa si fiti siguri pe modificarile aduse motarelor ( mi-a venit intrebarea cand am vazut ca ziceai de motorul de LADA ca mergea si la 150 cai , dar safe era pe la 125 cai ) |
3 Attachment(s)
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
noi am facut ce am facut atunci si cat am putut, mai mult din mana si pasiune ajunsa la extrem de ne certam cu familia, decat din tehnologie, dar ma gandesc foarte serios la ce se poate face ACUM cu posibilitatile actuale care sunt imense dar pe bani din pacate pt cei tineri...nui incurajaza nimeni si asi propune pe acest topic sa luam un pic de atitudine contra celor care SABOTEAZA SPORTUL AUTO ROMANESC...putem chiar prin mass media...nu este o instigare , este un punct de vedere al unui grup de fosti piloti, arbitrii si chiar unui fost sef al federatiei auto, cu permisiunea domniei sale care vor sa intr totul in normalitate si sa ne regasim valoarea pe care o avem dar nu se poate materializa ...suntem o tara cu traditie in auto cu valori recunoscute mondial si ne zbatem in mocirla creata dupa '89 de unii intresati cu interese proprii...nu stiu daca va avea ecou mesajul dar merita incercat ca daca stam asa nepasatori la ce se intampla la noi la rubrica sport la TV vom vedea numai fotbal si K1....
|
Ca am fost intrebat de Nea Tibi - eu am un Opel Manta, am cumparat un cotetz cu 350€ si tot ce am facut la el a fost cu mana mea si in garajul propriu. Din pacate insa am cam ramas "intre etaje" cu dezvoltarea ei din lipsa de fonduri. Sunt niste poze cu ea aici pe forum, se gasesc intrand la profilul meu - albume.
Moshu, sunt poate alte posibilitati acum, dar banc de putere pt motoare nema in Romania, masina de prelucrat arbori cu came nema, de echilibrat arbori la fel... Pe standurile care masoara la roti nu poti seta cu adevarat un motor si cine isi permite il pune pe palet si-l trimite pe afara, cine nu se carpeste cum poate. Si nici prelucrari nu prea mai ai unde face, in anii 80 am facut o groaza de modificari- furate de la cei ca voi - intr-o uzina care n-avea treaba cu auto, am desenat si explicat meseriasilor - care erau intr-adevar meseriasi pe utilajele lor - si s-a executat. Acum ori gasesti un carpaci care face ca din pila, ori platesti cat nu face si tot nu poti fi sigur ca iese! Poate la Resita sa se mai poata face vreun pinion de cutie, dar cu siguranta nu e simpla treaba. Ce am constatat eu e ca, desi multi sunt nemultumiti de ceea ce se intampla in automobilismul romanesc, mai departe de barfe la coltul dubei de asistenta nu se intampla nimic, toata lumea isi vede propriul interes si nu cred ca s-ar putea organiza ceva ca la moto. Parerea mea, din nou, posibil sa gresesc. Mai in gluma, mai in serios, in 2009 cand s-a marit taxa de inscriere la coasta cu 50% am zis ca ma duc sa ma dau in Bulgaria, oricum de aproape 10 ani merg acolo si la mare si n-am mai calcat pe litoralul nostru... |
Quote:
|
Quote:
|
sigur nu deranjeaza,din contra eu sint curios
cea ce priveste motoarele eu personal nu am stiut niciodata citi CP am avut indiferent daca Dacia sau Lada.Noi in Resita am vrut sa construim un stand de proba au existat si desene,dar din lipsa de timp am renuntat,pregatirea masinilor a avut prioritate motorul de Lada maxim 150CP din motorul de 1600 cu posibilitatile de atunci la 8000 ture,1300 la 8500 motorul de serie chiar si pentru 1600 a fost supradimensionat si ca gabarit si ca greutate, foarte multe componente puteau fi usurate,din pacate la gabarit dimensiuni exteriore nu sa putut face prea mult nemtii au avut un motor cu ungere cu carter sec au plasat motorul mai jos raportul de comprimare a fost limitat,la inceput 1:10,cred ca la urma a fost la liber nu mai stiu sigur tetraetil trebuia sa folosesti ca produs antidetonant,fiinca benzina de98 avea ceva mai putin,eu am folosit ani de zile ulei Castrol RS,il mai folosesc si astazi,nu ma dezamagit niciodata eu am avut o lista cu modificarile care trebuiau sau puteau fi facute cred ca au fost peste 100,daca faceai totul aveai cca150CP |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Cornele,fiecare dintre noi avea micile lui secrete,eu am folosit ani de zile Castrol R 40,amestecat in benzina ulei de 2 timpi efectul era acelasi ca la tine
Racer,cea ce eu stiu sigur,la Riga exista un radar,eu acolo am fost regitrat cu 219kmh.pentru cursele din tara nu am avut probleme prea mari cu frinele,dar afara frinele mele mau lasat in pana abandon Hungaroringplacute arse,la Schleitz ultimultur am fost pe fier,dar a fost mai bine asa ca si tankul de benzina a fost gol 30litri la 100km |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
despre vitezele maxime , tot faceam acum niste calcule , de trei simpla si matematica de clasa 2a, cam asa imi iesea si mie unmax de 200- 210km/ora si asta presupund fara reductorul care il ziceati in posturile mai de demult ( care defapt nu e reductor ci e multiplicator ) . Problema era cuplu motorului care era jos de tot la turele alea mari si nu il puteai duce la max de ture cu ultima treapta a cutiei , ca nu putea motorul , nu ca nu vroiati voi ( bineee , si mai depinde si de ce roti foloseati ca diametru vorbind ) |
Quote:
|
Cind am construit masina nu am stiut ca voi participa la curse afara din tara,si intara nu am avut probleme,la coasta era evident si la cicuitele in oras,nu mai stiu exact dar mai repede 170 nu am fost niciodata,important era demarajul la iesirea din curba
nemtii pentru Schleitz puteau angrena la coborare pina la270kmh,dar masina lor a fost si din punkt de vedere aerodinamic construita pentru viteza mari |
Quote:
si presupun acum din ce vad scris de tine , ce ziceam eu ca foloseati multiplicator intre cutie si motor , era defapt ,cum scria mai inainte , adica reductor . nu? |
Quote:
|
Quote:
|
voi mai bagati capu' la treaba si vedeti cum am facut noi atunci chestiile astea :
sa stii ca exista si acum oameni pasionati de curse si mai ales de motoare si cutii de racing , dar , dar , nu mai ai unde prelucra si modifica mai nimic , ( sa nu vorbim si de partea financiara ) .Pe vremurile acelea totul se facea in fabrici comuniste , si dupa cum spune si numele , comuniste , era totul mai pe vorbe , relatii , un gratar , o bere , o prietenie mare cu cineva priceput si tot asa , adica mai usor cu banii , dar acum totul costa si mult rau .De exemplu , SETCAR ( in Brasov ) s-a desfiintat , sau cel putin asa stiu eu , si acolo mai faceam unele piese de cursa , si pe la Sinaia una alta , la Steagu sau Tractorul , dar in fine , mai nimic nu mai exista, Resita ce a mai ramas pe metereze , dar nu stiu cat ca si acolo este falimentul in jurul fabricii si topaie . In fine, usor usor , dispare si zvacul din sangele racerilor romani si placerea de a mai modifica ceva . Eu am ceva idei de un motor de logan ( renault bineinteles ) cel de 1.4 nu cel de 1.6 ( ala e cu cursa cat dieselul si tot lumea il foloseste la Cupa Logan de zici ca e tractor nu alta) de a produce niste motoare race ( numai motoare ) si sa le pun pa masinile diversilor prieteni sa se dea cu ele .Si apoi voi spune ce am facut la ele . Intai sa vad rezultatele si apoi ma laud ,dar in fine , sper anul asta sa scot ceva . Am uitat sa iti zic , eu sunt mecanic la baza si cu asta ma ocup 98% din timp |
Quote:
|
Apropo, INMT Bucuresti inca mai are bancul de echilibrare dinamica si chiar este in parametrii si mai ales acum are si un update ( cu niste senzori mai de precizie ) facut pentru o precizie mult mai mare . Deci cine vrea mai poate echilibra dinamic acolo ,bineinteles daca vrea si daca are ce .Acum totul se cumpara si se monteaza doar .
|
Quote:
|
Quote:
|
1 Attachment(s)
Manta lui John in 2011 la Sinaia, o sa caut in calculatorul vechi poate mai gasesc cateva, dar din nefericire am pierdut foarte multe fotografii din el si am recuperat foarte putine ...
|
Quote:
|
Merci, merci! Ca sa nu fiu complet deplasat o sa pun un link de youtube ca stiu ca e acceptat, la sfarsit e adresa site-ului meu unde, pe langa poze, am scris pe scurt cate ceva despre masina: https://youtu.be/xeuEuswoEKI
Scuze de off topic Ziceti voi ca se mai poate echilibra un vilbrochen la INMT?! Eu ma gandeam ca ar trebui sa aiba Turbomecanica, dar acolo nu prea mai poti baga nimic... De studiat. Daca al meu cotetz, care nu cred nici in ruptul capului ca ar avea >150 cp pt ~900 kg, face >160 km/h la deal (4 mi se termina la 158 si de cateva ori a trebuit sa dau 5), mi se pare f posibil ca Easterele sa faca vitezele de care s-a vb! Rotile lor banuiesc ca erau toate 13', ca si cele de formula de astazi care insa au balonul mai mare - Morcov de ex punea pe Golf gume sh de la puntea fata Dallara. |
reductorul sau multiplicatorul a fost montat numai pe monococa,al doilea Easter facut de mine a avut avantage si dezavantage ideal a fost penteru duble din tara unde era o coasta si si un circuit perechea de pinioane era schimbata in 10 minute dar bineinteles treptarea in cutie ramanea,se modifica numai viteza finala dezavantaj plus se pierdea si un pic de putere.atunci nu am avut de ales,fiindca am avut osingura cutie grup special,montat in cutie pe partea cealalta
la TG86 al 3 lea easter am avut mai multe cutii,cu treptare diferita,pe care le montam acasa si la cursa schimbam numai cutia complet la TG 86 mergea foarte repede |
John.masina imi place,ce motor si in ce clasa este incadrada.Derapajele sint spectaculoase,dar aduc numai pierderi de timp,dar probabil tu stii acest lucru
|
Quote:
|
Quote:
Tot INMT ( institutul sau facultatea cum ii mai zice acum ) este varianta cea mai buna, deoarece acolo este gen laborator de probe si teste si mai poti face ceva.Idea este ca mai nou, la motoarele mai noi ma refer , ansamblul vibrochen este OK ( usor adica ) el de fabrica si nu mai ai ce echilibra mare lucru si chiar nu este necesar. De exemplu , SUPERNOVA ( bomba pe roti +400cp ) turbo a lui PUIU RUSU , avea vibrochen si bloc motor de diesel ( max 4500 rpm de fabrica ) si la cursa mergea si la 9000 rpm cu varfuri de 11000 rpm ( si mai sus dar limita electronica ) si nu avea nici o treaba cu rezonante si vibratii . Si Opelul tau , axe si chiuloasa cu injectie progresiva ( dubla injectie ) sa ai si il duci in 11000 rpm si nu are nimic . |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
De ce crezi ca Onoriu (oricum nu imi place ce a facut din masina aia , dar este alta treaba ) a fost in Ungaria sa isi prepare masina , pentru ca acolo inca se mai poate face ceva si rezonabil la pret |
| All times are GMT +2. The time now is 04:25. |
- Copyright 2026 4Tuning