![]() |
Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..
Quote:
PS.Incercam sa ne ajutam intre noi cum putem.....asta nu inseamna sa repetam chestii care au fost destul de clar explicate(doar pentru ca unora le este lene sa caute). https://forum.4tuning.ro/showpost.php...&postcount=239 |
Ati mai gasit vreo solutie pt matrite,ceva mai usor de modelat dar destul de rezistent?Am inebunit cu ipsos-ul,ma spart! Ceva poze noi la ce ati mai fabricat?M-am apucat sa imi fac masca de la radiator,dar timpul nu este in favoarea mea(lucrez zi de zi ,duminica dupa 3 sunt liber).Bafta baieti!
|
Quote:
|
sal...nu am mai intrat de mult pe forumul asta..si asta pt ca am avut de lucru:D ...bag nijte poze cam prost facute dar sper sa se intzeleaga...
|
salut, wellcome back!
daca ai incercat sa atasezi vreo poza, sa stii ca n-ai reusit, cel putin la mine nu apare nimic...daca nu, asteptam cu nerabdare! d81cristian, e greu cu ipsosul ca e prea fragil, la fel si cu eurogletul...unii folosesc chit auto, dar te usuca de bani pentru un model... |
2 Attachment(s)
astea sunt mai veki...
|
felicitari.. arata bine... insa alea 2 din dreapta sunt cumva Tweetere???? de ce nu ai pus unu stanga unu dreata unu stanga???
inca o data felicitari :) cat te-au costat materialele si timpul :) |
10 Attachment(s)
Primele 4 sunt de sapt trecuta..
Ultimile 6-var. aproape finala... |
super talent, ai facut o treaba de milioane!! tocmai ma pregateam sa-ti spun ca bordul nu e perfect finisat, dar probabil ca asa se vede in poza si ca in realitate e mai bine...
ne poti da detalii cum ai dat forma fetelor de usi? si cu ce ai finisat suprafata incintelor? (presupun ca ai folosit si chit de fibra, si chit normal, si spritz-chit, dar nu-mi dau seama exact...) PS: sper ca incinta aia mica si alba din portbagaj era pusa acolo numai ca sa le tina fixe pe celelalte 2 mari...:rolleyes2 |
bordul si fetzele de usi sunt facute anul trecut si cred ca au costat undeva la 5 mil cu toate materialele si am lucrat vreo 2 luni....fiind primul proiect de genul asta si neavand pic de experientza....
bordul a fost prima kestie facuta si a fost o greseala pt ca nu aveam deloc experientza si am cam dat buleala...kiar nu este deloc finisat bine pt ca nu ma pricepeam la asa ceva...vreau la vara ailalta sa-l dau jos si sa iau treaba de la capat...eu unul nu sunt multzumit de cum a iesit bordul...usile au iesit ceva mai bine... deci...sunt finisate cu chit normal si cu spritz ...problema a fost timpul relativ scurt (vacantza) dupa cum stii kitul de fibra este f greu de finisat si neavand o masina de slefuit klumea nu reuseam sa termin ce aveam in kap....cutia alba este defapt suportul pt statzie si are intradevar rolul de a le tzine pe cele mari....ideea era sa fac o incinta dintr-o bucata dar nu mai aveam acces la roata de rezerva si nici nu as mai fi putut sa lucrez afara ci trebuia sa fac totul in masina...iar kestia aia ar fi ramas acolo pe vecie...asta e...nu am decat o masina si trebuie sa ma mai si folosesc de ea :( intrebare...cum credetzi ca e mai bine sa montez wooferele? cu magnetul in sus sau in modul clasic? ma gandeam ca cei care le monteaza invers o fac doar la figuri dar se pare ca nu este doar o moda...poate cineva sa dea o explicatzie mai detaliata? si inca ceva...ce diametru si lungime ar trebui sa aibe gurile (tuburile) de "aerisire" care se monteaza la incinte? trebuie sa se tina cont de anumiti parametri? etc |
dap, ai dreptate, trebuie sa privesti mai intai partea practica si apoi pe cea estetica :-) - prima data nu vazusem pozele cu statia, si incinta aia mica avea un decupaj de difuzor oval...m-am gandit ca vrei sa lasi acolo difuzorul :oops:
oricum ai facut treaba buna, si imi place ca e asimetric portbagajul...dar nu sunt probleme cu sunetul din cauza ca difuzoarele sunt montate diferit? si inca o chestie: cumva incintele de subwoofere au incinta comuna cu ovalele? ca asta nu e bine deloc, toata presiunea rezultata din miscarea subwooferelor se va amortiza in ovale, ceea ce le va uza prematur...si rezultatele vor fi mai slabe |
fetzele de ushi : am desenat forma pe o placa de pal (noroc ca era dreapta) dupa care am folosit o juma de sac de rigips :) (rigipsul se intareste in cateva minute si trebuiesc folosite cantitatzi mici) am adaugat rigips pe placa din pal si am incepul sa modelez folosindu-mi imaginatzia (la oki) ...a trebuit sa tin cont de diametrul cercului format de manivela geamului....manerele au trebuit facute separat deoarece scobitura era f greu de realizat neputand fi decofrata si de aceea am preferat sa o fac ulterior si sa o atasez...
au un perete despartitor intre ele dar practic sunt puse in aceeasi incinta dar compartimentare diferita....am fost constient de kestia asta de la inceput dar sunt niste solutii de compromis pe care trebuie sa le faci....la fel si cu bordul..te limiteaza anumite forme si sisteme de prindere si montare care nu te lasa pur si simplu sa i-ti folosesti imaginatia la maxim si sa faci ce te taie capul :( sper sa nu afecteze prea mult faptul ca sunt dispuse astfel |
hai ca acum am vazut ultimul reply....este bine ca ambele subwoofere sa fie montate la fel, nu prea conteaza daca sunt cu magnetul afara sau inauntru, miscarea lui este "du-te/vino" si parcurge aproximativ aceeasi distanta de la "punctul mort" in afara si de la "punctul mort" in interior, deci raspunsul este: clasic sau nu, important e sa fie montate la fel unul cu celalalt.
in legatura cu diametrul tubului de "aerisire", asta ar fi trebuit sa fie ultima ta grija...in primul rand cred ca incintele tale sunt cam mici pentru modul "bass-reflex", dar oricum spatiul din portbagaj e mic si nu aveai de ales... foarte important este ca gaura sa nu fie mai mica decat e necesar, pentru ca in felul asta vei avea un fel de sunet de "delay" (intarziat) care nu e tocmai placut...dar nu trebuie sa fie nici cu mult mai mare, pentru ca atunci aerul care circula prin acel tub nu va mai avea impactul dorit (ma rog, aici n-am stiut cum sa formulez...) dimensiunile tubului sunt valabile cam pentru orice putere, importanta e doar marimea difuzorului; diametrul standard: -7,5 cm pentru cel de 25 cm -10 cm pentru cel de 30 cm -15 cm pentru cel de 38 cm -pentru dimensiuni mai mari nu stiu :oops: la cele de 15 cm, pot sa-ti spun ca lungimea tubului este de asemenea de 15 cm, dar nu stiu sa-ti spun ce se intampla daca tubul e mai scurt... o alta conditie este ca tubul sa fie orientat la fel ca subwooferul si sa se afle pe aceeasi suprafata, nici asta nu stiu exact de ce si nici nu stiu ce se poate intampla daca NU.... |
vreau sa intorc si celalalt woofer cu magnetul in sus dar nu prea ma lasa statzia care ar lovi in con...dar am sa mut un pic statzi mai in stanga si o sa rezolv problema...o sa arate mult mai bine cu ambele dif in sus :)
aha...am intzeles ...daca datele pe care le spui sunt kiar importante (si banuiesc ca da) mie i-mi trebe cel de 10cm avand in vedere ca wooferul e de 12"...momentan am pus un tub de 5 cm dar nu am observat nimik in neregula...problema este ca nu am nici o suprafatza dreapta pe toata incinta si nu prea am unde sa montez acest tub...de aceea am optat pt unul cu diametrul mai mic ..astfel se poate aseza cat de cat mai bine pe o suprafatza convexa |
2 Attachment(s)
un difuzor care arata bine pe partea "ingropata" merita montat invers, ca la noi e ceva destul de rar intalnit...e cazul si la tine, si la mine (pun si eu o poza cu un subwoofer de-al meu)
legat de incintele tale pentru ovale si subwoofere...nu e nici o problema in cazul in care EXISTA totusi un perete intre ele, iar faptul ca nu sunt egale...nu e o mare problema, rezonanta oricum vor avea, cred ca vei fi multumit de acustica, doar in cazul unei competitii SQ ar fi probleme, dar nu cred ca e cazul... in cazul in care nu gasesti tub de dimensiunea standard, poti pune, de exemplu, 2 tuburi de 10 cm in locul unui tub de 15...trebuie calculata suprafata gaurii dupa dimensiunile pe care ti le-am dat eu mai sus, si poti face mai multe combinatii. eu cred ca totusi iti trebuiesc 3-4 tuburi pentru fiecare incinta...pune tot de 5 cm, dar pune macar 3... |
daca bag 2 tuburi nu influentzeaza cumva "airflow-ul" ?
iar pt ovale pe 3 canale trebuiesc asemenea tuburi ? |
Quote:
in legatura cu tuburile... acestea se pun in functie de parametrii difuzorului in momentul cand calculezi volumul incintei. in functie de marimea si lungimea tubului difuzorul coboara mai bine in frecventa si le reda foarte bine... inainte de constructia incintelor trebuia sa calculezi... eh asta e acum ai facut o treaba buna :) felicitari :) |
Quote:
in legatura cu airflow-ul...asta e si ideea, daca unul nu ajunge, incearca 2 (dar sa fie orientate in acelasi fel, si cat mai apropiate) -> unii fac aerisirea direct din pal, dreptunghiulara, dar la tine nu e cazul...nu ai suprafete drepte o-kh3, ai dreptate, dar arunca o privire pe 2-3 site-uri cu firme de muzica auto si vei vedea ca specificatiile sunt foarte asemanatoare de la o marca la alta, pentru o marime anume....intr-adevar, sunt unele difuzoare care sunt capabile de performante mai mari in incinte mai mici, asa cum unele difuzoare necesita incinte mai mari etc (de ex. kicker cere incinta mai mare, iar JL audio au modele concepute pentru incinte foaaaarte mici) |
cine stie unde gasesc si eu latex sau cauciuc sisiconic(luchid) pt mulaje????...
|
cauciuc siliconic---rompolimer ;)
|
2 Attachment(s)
Salut! am nevoie de o idee... m-am supraestimat putin in dorinta de a monta boxe ovale pe usile din fata, in sensul ca am zis sa montez boxele, ca vad eu dupa cum fac incinta din fibra...
boxele le-am montat cu niste platbanda de aluminiu relativ usor...e, acum mi-am cam dat seama cum as putea sa fac incintele din fibra daca ar fi sa nu le mai dau jos niciodata... dar eu vreau sa poata fi demontabile (nu cu ciocanu'): in caz ca ma loveste careva in una din usi si trebuie reparate sau in caz ca imi vin alte idei in viitor... ma gandeam sa trasez cu niste baghetele mici (cam 1 cm x 1 cm) dim mdf exact exteriorul incintei (am facut deja asta la una din usi, prinzand fiecare bagheta provizoriu cu cate un holzsurub in plasticul fetei de usa), sa le lipesc intre ele si sa scot tot cadrul pentru a-l ramforsa si mai bine...apoi cu un oval din mdf de forma boxelor si cu o panza semi-elastica sa dau forma incintei... de aici incolo la partea cu fibra ma decurc cat de cat... ideea era ca nu pot sa-mi imaginez un sistem de prindere / desprindere eficient si durabil... poate in experienta voastra ati mai avut de-a face cu asa ceva... merci oricum am pus si poze cu boxele montate pe usi |
n-am inteles tot ce ai zis acolo, dar sper ca am prins ideea:
-in primul rand n-ai spus daca vrei sau nu sa maresti decupajul in usa -in al doilea rand din cate am inteles eu, nu vrei o incinta care sa sune bine, ci doar sa arate bine -in al treilea rand, tot din cate am inteles eu, nu vrei sa folosesti fibra de sticla, deci ai gresit un pic topicul...fa un topic nou la sectiunea audio si acolo iti vor raspunde persoane mai avizate in domeniu -si ca sa nu ramai chiar "cu mana goala", te sfatuiesc sa faci totul din inele de pal suprapuse, ca o piramida, de la mic la mare ca sa zic asa...cel mai mic inel sa fie langa difuzor, iar cel mai mare sa fie prins pe usa (marimea celui mai mare -> atat cat iti permite spatiul) |
stai asha k eu am inteles...pe unde stai in bucuresti...poate poti sa-mi faci o vizita sa vad shi eu ce este pe sub boxe..cum este...etc...sper sa intelegi ;) si ne sfatuim atunci la fata locului
|
oops :oops: acum vad mai bine ca ziceai ceva si de fibra...
pai de ramforsare prea mare nu ai nevoie, trebuie doar sa prinzi boxa pe pozitie si pe urma sa-i dai o forma care sa stea fixa pana cand s-a intarit fibra, ca pe urma daca pui 2-3 straturi de fibra va fi suficient de rigida problema e ca va trebui ca incinta sa aiba un perete lipit pe fata de usa, pentru ca altfel nu poti face etansare buna niste poze mai clare nu poti pune? |
@ MaTzA - stau in zona calea calarasilor...poate pe week-end sa ne vedem
@ quick_5hifter - pot taia din usi cat e nevoie...la cat am taiat pana acum - ideea e sa se auda bine intr-un final si tocmai de aia vreau sa fie detasabila / demontabila toata distractia, pentru cand mi-oi lua si eu niste boxe pe componente si voi reface incinta...nu ti-ar veni sa crezi insa cum suna si asa, fara nimic (chiar daca nu le dau la max ca nu e bine nefiind restrictionate de o incinta) - ideea cu cercurile din pal e buna, dar este totusi vorba de o usa si ar fi prea grea lucrarea, asa ca ar merge doar in ideea de a face un fel de matrita pe care sa torn finalul. - si in continuare ramane cea mai mare intrebare pentru mine...cum fac totul demontabil? stiti si voi cum conduc unii pe la noi (chiar acum 3 zile mi-a facut unu usile "de comanda" cat a fost parcata....) si daca va fi nevoie de o interventie de reparatie a usii, nu vreau sa muncesc din nou.. mai fac maine poze si le pun, cu boxa jos, etc ..sa se vada tot... |
singura varianta pe care o vad in prezent, in lipsa pozelor clare, este sa fixezi toata incinta NUMAI de fata interioara a usii, adica partea care vrei sa fie detasabila, iar apoi sa lipesti cumva partea de metal cu partea de plastic, astfel incat sa fie etansa usa si sa poti sa o desfaci fara mari sacrificii si eforturi (as sugera siliconul transparent, aplicat in asa fel incat sa nu se vada)
stiu pe cineva care a taiat o parte din tabla de la interior a usii, in partea de jos (armatura aia pe care se prinde plasticul), si a construit o incinta din mdf in interiorul usii...dar e complicat si implica modificari de care tu te feresti :D iti recomand o antifonare, macar cu aluband, si atunci vei putea da volumul la maxim fara probleme :-P |
merci de sugestii...o sa ma mai gandesc in weekend cu "opera" in fata... usile toate sunt antifonate deja cu dynamat extreme - si tabla exterioara, si cea interioara (de sustinere a fetei de usa)..nu mai pun poze azi, pun dupa ce mai meshteresc in weekend la ele...
|
Daca faci incinta din fibra,prinderea e simpla.Aici ma refer la o incinta cam cum e explicat pe undeva pe sus.
Daca faci prindere directa cu suruburi,holtsuruburi prin fata incintei arata mizerabil.Deci ramine solutia cu suruburi prin spate. Executi incinta,si o pasuiesti sa vina bine pe fata de usa.Cauta niste suruburi de M5 cromate (de M6 sint cam prea groase),ceva mai lungi in functie de grosimea panoului de usa (dar minim de 35 mm),pe capul carora sudezi in "T" o tablita de 2x1 cm ,sa zicem. Pe dosul incintei,pe partea ce se aseaza pe panou ,cam la 1-2 cm de marginea ei,fixezi aceste suruburi,eventual polizezi un canal in material pt. ca din planul ce se aseaza pe panou sa iasa doar filetul surubului.Odata fixat surubul (chiar lipit cu poxipol sau ceva similar) se "bate"fibra peste acel cap cu tablita sudata pt. a-l rigidiza.Daca ajunge rasina pe filet (inevitabil de altfel) nu-i nici o problema se rectifica f. usor cu o filiera inainte de montaj.Se pot fixa asa 6-8-suruburi cit este necesar pt. dimensiunea incintei. Cind totul e gata pt. montaj se picura putina vopsea pe capatul surubului si apoi se ataseaza incinta pe panou exact in locul destinat ei.Vopseaua va lasa semne pe panou unde se vor da gaurileCare trebuie saq fie cu 1-2 mm mai mari decit suruburile. Se monteaza incinta cu difuzorul scos ,pt. a putea face stringerea prin interior .Atentie,sub piulita se pune saiba lata ,sau mai exact extralata pt. o fixare mai buna si chiar o mica garnitura de cauciuc Nu se stringe la singe,ci cu simt ,deoarece se poate smulge surubul din insertia de fibra.In cazul in care ,datorita constructiei incintei ,a arhitecturii ei,ramine distanta prea mare de la planul de unde iese surubul si pina la panou, se va monta un distantor,tot in ideea de a nu smulge suruburile prin stringere. Bafta! |
merci de ghidarea "pas cu pas"... o sa incerc ceva de genul asta! deja imi pare bine ca am apelat la voi :D ca ma plictisisem sa-mi storc creierii sa re-inventez roata...va tin la curent cu poze etc fiindca mie imi pare a fi o lucrare destul de complexa si complicata si se pot invata multe din urmarirea realizarii ei de catre cei interesati... weekend placut
|
3 Attachment(s)
Cateva poze cu ce am facut (sunt incepator):
|
Arata binisor.La asamblare pe aripa ,polizeaza cu disc smirghel lamelar 10-15 centimetri marginea aripii,si bate fibra peste pasaj si minim 10 cm peste tabla atit pe interior cit si pe exterior.Asa imbinarea va fi mai durabila fara sa crape chitul .
|
Nu o sa bat fibra peste ele le prind cu suruburi si piulite prin interior iar pe marginea pasajului pun cheder subtire gen termopan...Mai am de finisat pana sa intre in productie..
|
Quote:
Aha.Ai adoptat solutia de la Land Rover,care insa foloseau dibluri de plastic.E mai practic asa, fiind demontabile.;) |
Da asa am vrut sa le fac.
|
hai ca usor usor invatati ... a inceput sa`mi placa .. bravo
trebuia sa bagi si un pic de vopsea in rasina, pt ca in cazul unei zgarieturi sa nu se vada aiurea .. oricum te descurci de minune ca incepator ... bafta |
1 Attachment(s)
astia au si fibra de carbon!!!!!!!!!!!! :)
cine ma lamureste si pe mine ce inseamna stratima-pudra/emulsie/liant pudra...mat pudra ????? un link..http://www.bioweapons.com/Fiberglass1.htm |
daca te uiti...mai in josul paginii scrie...carbon
kevlar aluminizata |
Quote:
|
imi dati si mie o idee cum sa "umflu`" aripile ? adica cum sa fac matricea asa cum a facut Cambera... multumesc frumos :)
|
[QUOTE=fiat_uno;577438]... cum sa fac matricea asa cum a facut Cambera... .QUOTE]
De ce nu il intrebi prin pm? |
| All times are GMT +2. The time now is 20:05. |
- Copyright 2026 4Tuning