Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Masina mea Dacia (https://forum.4tuning.ro/109-masina-mea-dacia.html)
-   -   Dacia 1300 la a doua tinerete - BR 98 NIG (https://forum.4tuning.ro/109-masina-mea-dacia/38440-dacia-1300-doua-tinerete-br-98-nig.html)

B-76-WOT 01-06-09 22:20

Re: Dacia 1300 la a doua tinerete!!!-BR 98 NIG

pai nig-ul a avut odata cand era mai deschisa la culoare, butul ca chargerul

faustino 01-06-09 23:00

Eu nu inteleg de ce se mai discuta, din moment ce omul a zis clar ca nu va schimba culoarea masinii....

Fauru_13_XWN 02-06-09 00:38

Quote:

Originally Posted by Nastase Bogdan (Post 2369590)
Daca spui tu..:rolleyes2..dar nu esti dragut sa ne prezinti ce-ai mai lucrat tu la masina?..ca de facut afirmatii si de judecat pe altii e usor;)
Multumesc..

nici nu ma obosesc sa dezbat subiectul,cind vei face tu cu mina ta modificari si nu vei achizitiona piese si lucruri facute de alti si incercate pe alte daci atunci poate
dac tu esti una din persoanele care se aprinde la mistouri ...ghinionul tau
dupa cum ai vazut nu am topic cu masina pe acest sait nu sufar de vedetisme poze etc poate cind va fi vopsita va aparea si masina mea in rest pe parte mecanica masina este impecabila si cine stia masina poate sustine treaba asta
ps. masina mea nu sta in garaj este acoperita de cerul liber,merge pe ploaie si merge si zilnic....................si mistouri si intepaturi vor fi in todeauna dac te aprinzi se va face misto si mai tare ,dac sti sa treci peste ele rizind jos palaria

si dac iar se sterge ce am scris ghinion nu vei vedea ce am avut de zis

Nastase Bogdan 02-06-09 06:17

Quote:

Originally Posted by Fauru_13_XWN (Post 2372817)
nici nu ma obosesc sa dezbat subiectul,cind vei face tu cu mina ta modificari si nu vei achizitiona piese si lucruri facute de alti si incercate pe alte daci atunci poate
dac tu esti una din persoanele care se aprinde la mistouri ...ghinionul tau
dupa cum ai vazut nu am topic cu masina pe acest sait nu sufar de vedetisme poze etc poate cind va fi vopsita va aparea si masina mea in rest pe parte mecanica masina este impecabila si cine stia masina poate sustine treaba asta
ps. masina mea nu sta in garaj este acoperita de cerul liber,merge pe ploaie si merge si zilnic....................si mistouri si intepaturi vor fi in todeauna dac te aprinzi se va face misto si mai tare ,dac sti sa treci peste ele rizind jos palaria

si dac iar se sterge ce am scris ghinion nu vei vedea ce am avut de zis

La varsta mea problema principala o reprezinta TIMPUL...crede-ma ca de mic copil mi-a placut tot ceea ce era legat de surubarit si demontat/remontat..:rolleyes2
Chiar mi-ar placea f mult sa caut informatii, sa studiez solutii constructive, parametrii, dimensiuni, etc si sa mesteresc imbunatatiri la masina dar nu am mai deloc timp liber..cand aveam 20-22 de ani aveam 50 de mii de lei vechi/zi pentru mancare si stateam la camin in Brasov..nici nu ma gandeam la ceea ce fac acum cu masina asta, dar nu ratam nici-un raliu si nici-o adunare de masini prin Brasov(am vazut si primele probe pe care le facea 77 COX in jurul parcului Titulescu).

De felul meu sa sti ca tin la gluma, dar din partea ta mi s-a parut ca e rautate, nu anumite glume mai ales ca noi am mai avut cateva discutii;)..acum am inteles cum stau treburile.

P.S: sa stii ca si a mea ruleaza zilnic si e expusa tuturor pericolelor din trafic, nu o tin la naftalina..pot confirma cei care trec in fiecare zi prin fata service-ului la care lucrez si o vad parcata acolo;)

alex55 03-06-09 17:42

2 Attachment(s)
pentru bogdan,

Nastase Bogdan 03-06-09 20:32

4 Attachment(s)
Si ca tot se spunea ca e multa vorbaraie si progresele stagneaza, iata cateva ghidusii nou sosite..:rolleyes2..admisia e pentru prietenul Iulica;)

De la Alex55 va veni saxofonul si toba intermediara, ambele din inox8)..astfel se va obtine o evacuare cu serpisori pe care se va suda ca saxofon teava de inox si intermediara de inox va completa traseul8)

Multumesc Alex, am sa-ti trimit datele:-)

vali vtk 03-06-09 22:00

beton galeria pentru orizontale , pe modelul asta carburatoarele se monteaza fara "vibratoare" direct pe galerie ,s-ar putea sa trebuiasca niste garnituri mai groase sa nu atinga fluturasul de la clapete in galerie,dar o sa trebuiasca facuta flansa la chiulasa , poate asa se apuca si Iulica de treaba :lol:

Nastase Bogdan 04-06-09 09:29

Mda..tocmai m-am intors de la R.A.R unde am fost cu interventii in speranta de a face rost de o hartie/act ceva care sa-mi puna in legalitate jantele si pneurile pe 15''..in zadar insa..in tarisoara noastra si sa vrei sa platesti si tot nu poti face nimic care sa te ajute in imbunatatirea performantelor la o Dacie..:rolleyes2

andi_cimpean 04-06-09 11:16

ti-au bagat faza aia...ca daca modelul nu avut din fabrica asa ceva nu ai cum sa montezi pe masina...sau eventual sa omologhezi...nu?!

Nastase Bogdan 04-06-09 13:07

Quote:

Originally Posted by andi_cimpean (Post 2380276)
ti-au bagat faza aia...ca daca modelul nu avut din fabrica asa ceva nu ai cum sa montezi pe masina...sau eventual sa omologhezi...nu?!

Nu..pur si simplu legislatia noastra nu permite la Dacia jante mai mari de 13'' si cu asta basta..:rolleyes2
Mi s-a mai spus ca a fost cineva cu pile mari pe la Bucuresti si tot nu a avut ce face..si ca si daca le dau 10000 de euro si tot nu ma pot ajuta..asta e,mergem blat cat se mai poate..

Boycu 04-06-09 19:27

Din Pacate Traim In Romania Si Asta Ne Ocupa Tot Timpul......:sad::sad:

b08ygs 04-06-09 22:26

daca iti schimbi talonul si iti iei modelul european, dimensiunile la jante/cauciucuri nu mai sunt trecute in el, un motiv in minus sa mai faca gura, ca politia daca nu scrie ce ai pe ea nu ar avea de ce sa se ia, logic vorbind:)

andi_cimpean 04-06-09 22:54

Quote:

Originally Posted by b08ygs (Post 2382229)
daca iti schimbi talonul si iti iei modelul european, dimensiunile la jante/cauciucuri nu mai sunt trecute in el, un motiv in minus sa mai faca gura, ca politia daca nu scrie ce ai pe ea nu ar avea de ce sa se ia, logic vorbind:)

Logic vorbind...dar prinderea la prezoane?...crezi ca nu stiu capetele de creta ca Dacia este in 3 prezoane si ca nu se poate omologa un alt sistem de prindere? poate Politia Rurala sa nu stie;)...dar restul?:(

cannavaro 04-06-09 22:57

In talon nu e trecut numarul de prezoane.

andi_cimpean 04-06-09 22:59

Quote:

Originally Posted by cannavaro (Post 2382322)
in talon nu e trecut numarul de prezoane.

nici nu este nevoie...nu sunt multe trecute in talon...dar totusi ei te pot "arde" in sensul asta... (iti dai seama ce ar fi sa treaca fiecare beculet ce culoare are)

Ati vazut doar ARR-ul ca isi face din ce in ce mai mult simtita prezenta.

Nastase Bogdan 05-06-09 06:15

Quote:

Originally Posted by b08ygs (Post 2382229)

Nu pacalesti pe nimeni in felul asta..orice militian stie ca mai mult de 13'' nu ai voie pe berlina si chiar daca il iei ca ti-ai facut mologare individuala la ele ii cere actul..fara el, tot ala esti..;)

Si cei de la R.A.R au spus ca nu conteaza asa mult numarul prezoanelor(mai ales ca au fost berline iesite din Uzina cu prindere in 4x100) ci dimensiunile cauciucurilor si a jantelor.

In sfarsit, jantele mele fiind si f "discrete" pe o 1300 am sa fiu mereu luat la intrebari pentru ele..asta a situatia:rolleyes2

Mandeologul 05-06-09 11:41

Interesanti gaborii astia mai ales ca majoritatea intra pe pile deci ilegal (caz penal), si cum aplica ei legea si se agita din cauza unui inch in plus la o janta de dacie... Traim in Romania etc. etc.

alex55 05-06-09 14:11

trebuia sa iti dai seama ca o sa bati drumu degeaba la RAR...inca traim pe vremea lu Ceausescu la capitolu asta...si nu numai

PS:am pus azi coletu :!:

Ja_Rule 05-06-09 19:01

Ar fi bine macar sa ne omologheze cauciucurile mai late ...

Hexer 09-06-09 08:43

Quote:

Originally Posted by Nastase Bogdan (Post 2378769)
Si ca tot se spunea ca e multa vorbaraie si progresele stagneaza, iata cateva ghidusii nou sosite..:rolleyes2..admisia e pentru prietenul Iulica;)

De la Alex55 va veni saxofonul si toba intermediara, ambele din inox8)..astfel se va obtine o evacuare cu serpisori pe care se va suda ca saxofon teava de inox si intermediara de inox va completa traseul8)

Multumesc Alex, am sa-ti trimit datele:-)

nu merita sa pui serpisorii respectiv, e mult prea scurta prima parte cu cele 4 tevi. Lungimea lor ar trebui sa fie minim 1m la un motor norml de dacie care nu trece de 6000 rpm.
Eventual merita sa modifici in 4-2-1, astfel tai colectorul si faci cate 2, cum era original, asta mereg inca 60-70cm separat si undeva la cutie se unesc, practic putin mai lunga decat originalul.
Daca o pui asa, o sa ai rezultate mai slabe decat cu cea originala...

Ps. sherpi atat de scurti se pun la motoare de F1

popasan 09-06-09 09:22

3 Attachment(s)
Asa ar trebuii sa arate niste serpi de "curse", calculati si facuti cu cap.

In ultima poza se vede niste serpisori de la o Dacia Sport care a alergat in CNR, traseu 4-2-1, asa cum zice Hexer.

Hexer 09-06-09 12:11

Quote:

Originally Posted by popasan (Post 2392290)
Asa ar trebuii sa arate niste serpi de "curse", calculati si facuti cu cap.

In ultima poza se vede niste serpisori de la o Dacia Sport care a alergat in CNR, traseu 4-2-1, asa cum zice Hexer.

Correct.

Daca luam in calcul ca serpii pus de tine (cel de pe mecaparts) sunt petnru chiulasa crosflow (tip alpine) si pentru o turatie peste 7000...pentru una de dacie si asta e prea scurt.

Cel de dacia sport 4-2-1 iti da mai multi Nm si merge pe o plaja de turatii mai mari, ce e necesar la coasta.

Nastase Bogdan 09-06-09 13:43

Ce sa va zic..dupa ce imi vin si restul de piese pt evacuare, le pun cap la cap iar apoi pe masina va anunt cum se comporta si daca sunt diferente(in rau)...
Oricum, din cate vad eu evacuarea luata de mine nu e home made..deci e si ea calculata probabil..:rolleyes2

Dar daca imi puteti explica cu traseul 4-2-1..la ce va referiti, adica cum se face sau ce diferente apar?:???:
Multumesc

Hexer 09-06-09 19:02

Quote:

Originally Posted by Nastase Bogdan (Post 2393057)
Ce sa va zic..dupa ce imi vin si restul de piese pt evacuare, le pun cap la cap iar apoi pe masina va anunt cum se comporta si daca sunt diferente(in rau)...
Oricum, din cate vad eu evacuarea luata de mine nu e home made..deci e si ea calculata probabil..:rolleyes2

Dar daca imi puteti explica cu traseul 4-2-1..la ce va referiti, adica cum se face sau ce diferente apar?:???:
Multumesc

http://mecaparts.com/Equipement/mp1434.gif
Daca te uiti la asta vezi ca partea de serpi este macar 2 ori mai lung decat la tine. Si asta e o evacuare pentru motorul 1.6 gordini de competitie, deci turatii si mai mari.
Idea este cu cat e mai mare turatia efficienta (unde vrei puterea si cumplul) cu atat mai scurte serpi iti trebue. Ale tale sunt mult prea scurte petnur orice motor.

Daca tot e facut e mai usor sa modifici, pe strada nu merita sa pui serpi 4 in 1 (ce ai tu). Mai bine tai colectorul in doi, si pe o portiune faci cu 2 tevi restul.

Ceva de gen :

http://www.autoall.com/images_produc...-HC92EX-CR.jpg

Dupa aceasta poze poti merge cu dimensiunile. In general daca prima parte (cel cu 4 tevi) are 30cm uratoare trebue sa aiba undeva la 40cm (celcu 2 tevi) dupa care merge intr-o sincura teava pana la capat.

Poate sa fie facut de firma dar nu e bine calculat cu siguranta, asta iti pot asigura eu. Daca te uti nici n-au aceasi lungime tevile, ce nu ar fi problema daca diferenta ar fi 1cm...dar e mult mai mult.

Nastase Bogdan 09-06-09 19:34

4 Attachment(s)
Multumesc pentru sfaturi si poze Hexer.
Oricum,ca idee, de ce cu galeria originala merge bine si cu acesti serpisori care sunt mai lungi decat la original ar merge mai rau?..dupa cum spui tu ar trebui sa se comporte mai bine la turatii mari(pt ca sunt clar putin mai lungi decat la galeria orginala)..:rolleyes2

Maine am sa-i masor si iti spun cat au fata de original.

In seara asta mi-au sosit si restul de componente pentru evacuare, componente din inox:-)
Din cele doua saxofoane voi face unul care va cuprinde serpisorii si teava de inox de la celalalt;)
Urmeaza cateva taieturi si imbinari sudate apoi totul pe masina dar nu inainte de a curata si lustrui interioarele8)

TheEnZo 10-06-09 01:52

Aicea invat si eu lucruri noi, noi da proaste !
De cand se calculeaza o evacuare dupa lungime ? Teoretic conteaza volumul intern si forma, si la cata fizica stiu eu, ca volumul nu este egal cu lungimea ! Cel mai important lucru este ca in fiecare segment din ala pana in momentul in care se unesc in o bucata sau 2 bucatii sa fie fix acelas volumul.
La fostu meu volvo avea din fabrica serpi si evacuarea era 4-2-1, si ca lungime sectiunea de 2 tevi era foarte mica , mult mai mica decat lungimea unui segment de la sarpe, din ce am invatat aicea trag concluzia ca cei de la volvo sunt niste prosti, ce invat la facultate iar este o prostie , si ce am citit in cartile lui A.Graham Bell sunt iar niste aberatii ... ciudat ...
Dar in schimb aicea se compara motorul de dacie cu motorul 1.6 gordini de competie ... (cred ca multi de aicea au avut ocazia sa vada live un astfel de motor ).
Eu nu inteleg termenu de turatie eficienta dintr'un post de mai sus si nu am vazut motor pana acuma la care cuplu maxim si CP max sa fie la aceasi turatie.

O evacuare totusi nu trebuie sa fie extrem de libera la un motor aspirat ca aia numai este masina de zi cu zi, am tot vazut specimene din astea prin tara cu dacii cu teava din cap in altu si cand urca o bordura de 15cm ambala motorul in a 1 a in 4000-5000 rpm ca sa poate sa urce ...

Si totusi cum calculam o evacuare dupa lungimea segmentelor din care este compusa ?? :-?

Hexer 10-06-09 02:52

Quote:

Originally Posted by TheEnZo (Post 2395057)
Aicea invat si eu lucruri noi, noi da proaste !
De cand se calculeaza o evacuare dupa lungime ? Teoretic conteaza volumul intern si forma, si la cata fizica stiu eu, ca volumul nu este egal cu lungimea ! Cel mai important lucru este ca in fiecare segment din ala pana in momentul in care se unesc in o bucata sau 2 bucatii sa fie fix acelas volumul.
La fostu meu volvo avea din fabrica serpi si evacuarea era 4-2-1, si ca lungime sectiunea de 2 tevi era foarte mica , mult mai mica decat lungimea unui segment de la sarpe, din ce am invatat aicea trag concluzia ca cei de la volvo sunt niste prosti, ce invat la facultate iar este o prostie , si ce am citit in cartile lui A.Graham Bell sunt iar niste aberatii ... ciudat ...
Dar in schimb aicea se compara motorul de dacie cu motorul 1.6 gordini de competie ... (cred ca multi de aicea au avut ocazia sa vada live un astfel de motor ).
Eu nu inteleg termenu de turatie eficienta dintr'un post de mai sus si nu am vazut motor pana acuma la care cuplu maxim si CP max sa fie la aceasi turatie.

O evacuare totusi nu trebuie sa fie extrem de libera la un motor aspirat ca aia numai este masina de zi cu zi, am tot vazut specimene din astea prin tara cu dacii cu teava din cap in altu si cand urca o bordura de 15cm ambala motorul in a 1 a in 4000-5000 rpm ca sa poate sa urce ...

Si totusi cum calculam o evacuare dupa lungimea segmentelor din care este compusa ?? :-?

Macar cineva avea vreme de pierdut si citea macar o carte de tuning mai bun.

Sa luam una dupa alta ca sa nu trebue explicat de 2 ori...

1. prima sectiune calculezi dupa lungime fiindca diametrul este dat...aia nu prea poti si merita sa schimbi.
2. cu un diamteru mare incetinesti gazele, deci nu merita sa mergi prea mare.
3. nu trebue sa aiba exact aceasi volum, ci contra, 3-4ccm diferenta este solutia cae mai buna.
4. probabil ca nu aveau loc, probleme cu temperatura (ar fi racit prea tare gazele pentru cataliyator) sau nu conta ce pun, daca ne uitam multe din masinile cu motoare aspirate cu o capacitate sub 60 cai/litru nu tin cont de forma de evacuare.
5. mai citeste inca o data cartea ca eu nu am citit nimic ce ar spune ca n/am dreptate.
6. am vazut motor gorde in r12 si r17, cu 12 am si mers... comparatia era pe baza de evacuare, daca nu ai inteles mai ceteste postul sau cartea, daca vrei iti pot da inca cateva titluri de carti pe tema asta.
7. turatia efficienta este intre maximul de Nm si maximul de Hp. Deci daca cuplul maxim apare la 4000 si caii apar la 6000, turatia efficienta, unde vrei sa folosesti motorul, implicit evacuarea este intre 4 si 6 mii rpm...
8. Calculatia are pe baza turatia unde vrei sa folosesti evacuare, unde sa aiba effect, cati cai astepti de la motor, ce axa are in el, cilindreea, aditional mai poti da diamtrul primei portiune de teava.

Ca idee, cu cat e la turatii mai mici locul unde vrei sa folosesti de sherpi cu atat mai lunga ar trebueia sa fie. Evident asta se poate calcula axact...dar de multe ori faci ceva in mare si speri ca va fi bun (ce din prima se vede ca nu e ok nici daca pui nu o sa fie).

ceva de gen ar fi ideal:
http://dinamitkipufogo.hu/files/lada/06.jpg

Muttley 10-06-09 08:29

2 Attachment(s)
Hexer, daca se considera urmatoarele ipoteze pentru un motor de Dacie:
- colectorul original are tevile scurte (vezi prima poza);
- cuplul maxim e la 3000 rpm cu colectorul original.

Cum se va comporta motorul cu colectorul din a doua poza, cuplul va scade sau va creste si la ce turatie se va obtine, la una mai mare sau mai mica decat cu evacuare standard?

SirNenea 10-06-09 15:03

aici este threadul unei masini
daca vreti sa vorbiti si sa explicati mai pe larg acest subiect puteti deschide un thread unde sa vorbiti cat vreti dar nu poluati aici threadul cu acest subiect

aleks 10-06-09 15:27

Ca să nu fie supărare, şi pentru că discuţia interesează multă lume, am creat topic nou cu posturile de aici: https://forum.4tuning.ro/showthread.p...94#post2396294

cicisxn 11-06-09 23:57

1 Attachment(s)
e vreo sansa sa ajunga vreodata masina asa:

Nastase Bogdan 12-06-09 07:56

Quote:

Originally Posted by cicisxn (Post 2400822)
e vreo sansa sa ajunga vreodata masina asa:

Cat e pe mainile mele, nu..

aborigenu 15-06-09 12:56

3 Attachment(s)
carbelitoru'

Nastase Bogdan 15-06-09 14:01

Quote:

Originally Posted by aborigenu (Post 2408804)
carbelitoru'

E ok, te sun pentru inca cateva detalii
Multumesc:-)

Nastase Bogdan 15-06-09 19:10

3 Attachment(s)
Pentru Pety666 si eventual pentru alti useri care sunt interesati de schema legaturilor pentru trecere de la ceasuri de bord de 1300 la unele de R12 TS;)

Asa le-am facut la mine, nu garantez ca se potriveste la fiecare, dar macar orientativ:rolleyes2

pety666 15-06-09 21:41

mersi mult...sper sa-mi fie de real folos :D

Nastase Bogdan 16-06-09 19:37

7 Attachment(s)
Zilele astea am taiat bucatele evacuarile pentru a le reunii in formula cea mai buna, am eliminat cu biaxul excesul de sudura din interiorul gatului colectorului iar apoi a inceput munca cea mai migalosa de curatat/lustruit interioarele..acum sunt la faza de smirgheluit din ce in ce mai fin:-)

Zilele acestea trebuie sa soseasca si un carburator dublucorp si apoi vedem ce am obtinut:rolleyes2

GRIGO 16-06-09 23:30

Quote:

Originally Posted by Nastase Bogdan (Post 2412723)
Zilele astea am taiat bucatele evacuarile pentru a le reunii in formula cea mai buna, am eliminat cu biaxul excesul de sudura din interiorul gatului colectorului iar apoi a inceput munca cea mai migalosa de curatat/lustruit interioarele..acum sunt la faza de smirgheluit din ce in ce mai fin:-)

Zilele acestea trebuie sa soseasca si un carburator dublucorp si apoi vedem ce am obtinut:rolleyes2

hm ... interesanta metoda de slefuire ...

Ja_Rule 17-06-09 10:41

Bogdan, nu vreau sa te laud .. dar metoda gasita de tine e excelenta

Nastase Bogdan 17-06-09 11:47

Quote:

Originally Posted by Ja_Rule (Post 2414173)
Bogdan, nu vreau sa te laud .. dar metoda gasita de tine e excelenta

Am invatat si eu de la altii..asa ne facem mari:-)
Ideea e ca pe timp ce cureti interiorul tevilor invelisul sarmos al furtunului se "zbarleste"(ies sarmele) si devine din ce in ce mai eficient;)

Acum la smirghel e mai interesant..piele la degete sa fie:-)

All times are GMT +2. The time now is 22:08.

- Copyright 2026 4Tuning