![]() |
Re: Cand au inceput circuitele in Romania?
2 Attachment(s)
Quote:
De la stanga la dreapta : 1... ? 2....? 3. Stoican Alexandru (Duti) Primul stiu ca e pilot Timisorean, (Foto 1 jos) Al 2-lea cred ca Zaberca Jr. Ovidiu :rolleyes2 cred :) Al 3- lea este Duti din Resita ( din pacate acum nu mai este printre noi)(Foto 2 jos) http://194.88.148.41/?mmid=5a5f213abdac83d848 cele 2 fotografii de jos sant de la CNVTM Iulie 1997 'CUPA MONTE CARLO' |
Nelutu nici nu ai reaparut bine aici si neai dat peste cap cu poze de mare valoare :) ...esti vreun guru cumva sau nu stim noi ? ? :D...superbe poze si la mijloc este intradevar Ovidiu Zaberca (din ce se vede in poza)....cu Metalexurile New generation mai spart...ce frumos arata...inseamna pasiune pt ce au creat batranii atunci !!!...si lasa vrajeala :) ...asteptam si Trento 2013... :) :) :)
|
Apropo de poze Nelutu vreau sa spun ca am gasit timoneria din spate de la cutia de viteze identica cu a mea la Metalex...am marit una din poze si ce sa vezi ? timoneria lu' moshu' la indigo cu exceptia cardanului final...hehehehee...cine a copiat de la cine ? a mea era made in '84 :) :) si era conceputa de mine...coincidenta ???
|
Quote:
|
Am o intrebare pt domni Rusanescu si Nemtanu, ... ce criterii trebuie indeplinite ca sa poti aduce la start in campionat o masina, de exemplu un prototip cum au fost F EASTER. ?
|
Cred că ar fi cel mai bine să întrebi la FRAS. Acolo e o Comisie tehnică şi poate să dea un răspuns autorizat, dacă le trimiţi fotografii şi caracteristicile tehnice. Preşedintele CT este dl. Lucian GIRBACIU şi poţi să-i adresezi întrebarea: http://2010.fras.ro/ro/comisii/comis...ucian-garbaciu
Probabil că trebuie să completezi şi un paşaport tehnic, formular pe care poţi să-l primeşti tot de la FRAS. Baftă. |
2 Attachment(s)
Quote:
....daca tot am intrat sa nu vin cu mana goala pun o poza cu greii de altadata care au sprijinit acest sport :-P Premiere la o Cupa Judeteana in 1996 https://lh4.googleusercontent.com/-5...1996%25202.JPG 1 Smelas (Organizator) 4 Tibi Ciurciu (Director ACR) 8 Stoican Alex (pilot) https://lh5.googleusercontent.com/-K...a%25201996.JPG restu va zic zilele astea ca nu stiu cum ai cheama :) |
Quote:
|
Motorizarea la EASTERUL lui Ernestin era Motor DACIA cu o serie de modificari specifice.
|
Poti sa enumeri modificarile facute?ne-ar fi si noua de ajutor si poate mai invatam una alta:D
|
Hallo
in acel timp exista pentru motorul Dacie 1300 folosit in Easter un regulament ce putea fi modificat cred ca asemanator cu grupa A.Motorul lui Ernest a avut in acel timp "aproape" acelasi modificari ca si motorul meu eu am colaborat cu Ernest il cunosc de foarte mult timp, inca din vremea mea ca motociclist la CSMResita ma ajutat si atunci foarte mult Hallo BTL gordini daca te intereseaza,am sa fac o lista cu modificarile mele.Ceau T.Gedeon |
Quote:
Chiulasa: arcuri mai tari sau duble (se poate...unii o sa spuna ca nu dar eu am mers cu ele :) ) talere din dural pt racire mai buna si saibe de duramit sub arcuri pt izolatie termica...supapele marite asta iti va spune Tibi cat, canale admisie evacuare marite si lustruite sati faci mustata in ele !!! atentie sa nu dai in canalele de apa !!!!!!!! ...poti lua din chiulasa 5 mm fara probleme...7 mm sunt la limita...oricum si asa trebuie sa frezezi in pistoane....bunnnnn USURARI : biele 510 parca originalul si 420 tuning perfect echilibrate si lustruite, la arbore se poate "da jos" 1 kg, volanta nu mai stiu dar se face subtire rau :) ...daca te tine buzunaru' disc de ceramica si tot ansamblul arbore-volanta-placa echibrat sub 1 gram la 40.000 ture (asa era al meu si la Dacia si la Lada facute la fostul INMT)...la pistoane se poate umbla la usurari dar este o treaba delicata si de mare precizie... AXA cu came...eeeeee aici e buba ! :) iti trebuie o axa cu came cu alte incrucisari, adica avans la deschidere si intarziere la inchidere...profilul la came poate fi normal sau "cu palier" adica tine supapa deschisa in punctul ala la fel, automat si inaltarea la supape trebuie mai mare, in functie de axa se calculeaza "sherpii" si evacuarea finala Tibi poate sati dea formula...exista varianta 4-2-1 sau 4-1 cum am mers eu...e simplu nu e mare inginerie daca te pricepi un pic...noi leam facut fara 10 mii de testere si electronice si au mers perfect...leam facut cu cronometrul in mana... daca esapamentul se franjureaza la capat ceva e gresit si gazele nu rezoneaza ok pompa de ulei cu debit marit, radiator de ulei si mai sunt foarte multe alte "secrete"....GATA DEOCAMDATA...TO BE CONTINUED !!! Vine Tibi acum cu completari/modificari si date noi :) ....masa cine o da pt ponturi ??? heheheheee !!! :) |
Quote:
Am observat ca ati avut mai multe masini, sau mai multe carene diferite in decursul anilor... povestitine despre fiecare cate putin... 1 Avem masina #115 Rosu/Alb/Negru CPP1986 Riga #115 – Tiberiu Gedeon http://www.ussr-autosport.ru/images/...e115gedeon.jpg 2 Avem masina #115 Rosu/Galben CPP 1988 Riga – Tiberiu Gedeon http://www.ussr-autosport.ru/images/...e115gedeon.jpg 3 Avem masina #7 Galbena (nu stiu anul) ??? Valea Domanului Resita http://only-romania.com/wp-content/u...riu-Gedeon.jpg |
4 Attachment(s)
Multumesc Cornele pt. informatii,si tin sa precizez ca multa lume se ascunde cu referire la modificarile facute la dacie, mai ales acuma dupa ce au apus demult acele vremuri.Vorba mea "trecem peste ":lol:. Nu ca ar fi greu de facut toate acele modificari in ziua de astazi si mai ales cu tehnologia de care dispunem, dar lipsa de informatie precum si cunostintele putine despre tot ce s-a modificat fie in curte fie in fabrica ,nu putem sa readucem la viata entuziasmul unora care mai vor sa faca ceva.
Referitor la evacuare am dat la cineva sa-mi confectioneze(Vezi foto)" serpisorii'' 4-1, si imi place cum merge, acuma intrebare: teava de 40mm a-ti folosit-o vreodata ? precum si evacuarea finala tot de 40mm. Cum vi s-au parut carburatoarele weber dcoe fie ele de 45 sau 40? O intrebare la care gandesc de mult timp si nu am reusit sa aflu un raspuns : din toate moficarile aduse unui motor de dacia cu toate piesele dacia si nu de alta marca,cati cp pot fi scosi max.?fara turbo,compresoare,etc. Nelutule va trebuii sa iti iei "bon de ordine" si sa astepti la rand:lol::lol:;) |
Hallo
du ai observat foarte bine,de fapt am construit 3 eastere Primul impreuna cu Tibi Ciurciu dupa un plan facut de Pisti Meszaros cadru de teava,motor si cutie Dacia 1300 cred ca a fost in anul 1982 eu am participat numai la coasta am avut in primul an numai licenta de coasta. Din pacate masina a fost foarte grea undeva pela 600kg.in iarna 82/83 am usurat aproximtiv 100 de kg,mai mult nu am putut.Eu mai am citeva poze(masina a avut nr.16)dar nu stiu cum sa bag pozele in ForumMasina am vinduto lui Cioca cred ca in anul 84 duap incheierea campionatului despre primul easter deocmdata atit Am o rugaminte la domnul Rusanescu unde gasesc regulamentul technic pentru Easterul de atunci.Multumesc BTL gordini eu pot sa descriu destul de amanuntit cum am pregatit motorul meu de atunci fara secrete,dar vreau sa spun de la inceput ca este o munca de "chinez batran"pregatirea unui motor,nu ajunge numai inlocuirea unor componente data viitoaore mai mult Cu drag T.Gedeonl |
1 Attachment(s)
Pozele sunt foarte simplu de pus! Dupa ce deschizi "post", putin mai jos de chenarul unde deobicei scrii,exista un buton "Manage Attachaments" . Dai click pe el si iti apare un chenar ca si in imaginea pe care o voi atasa ca sa vezi cum e. Apoi dai acolo pe "CHOSE" alegi poza, apoi dai pe butonul UPLOAD. dupa ce a treminat de uploadat poza si dupa ce aiterminat de scris dai normal "Submit reply".
Succes Tibi si asteptam pozele :-) |
Quote:
|
1 Attachment(s)
Quote:
prima incercare cu poza |
Quote:
|
Quote:
:rolleyes2va reamintesc de filmul de la Schleizer Dreieck clasa E1300 EASTER CPP 1986 VIDEO https://youtu.be/_MwN0EyoR8E Pokallauf für Frieden und Freundschaft der sozialistischen Länder am 03.08.1986 auf dem Schleizer Dreieck der Klasse E1300. Livemitschnitt - by GRJTV |
Va rog sa va uitati atent la poza asta, este sau nu de la Resita? e o poza care nu se cunosc pilotii si motoarele de cei catre o au postata.... mie asa mi se pare ca e virajul din colt de la fosta frizerie din Lunca Pomostului spre Politie :) oare???
http://www.motorrennsportarchiv.de/w.../2013/01/3.jpg |
Quote:
|
Treaba cu "munca de chinez batran" poti sa o mai spui o data Tibi....este ENORM DE MUNCA si ce am dat eu pe aici este un indicator nu realizarea unui motor tare...daca vreti este orientativa....performanta asa cum am mai spus consta in multe alte secrete si giumbuslucuri care leam facut noi atunci....pregatesc un dosar complet cu toate "minunile " care le faceam atunci, pentru tinerii care au incredere in batrana Dacie....toti o sa ma barfeasca acum citez "PAI BAI TU DE CE AI MERS PE LADA 1300 SI 1600 ?".....raspunsul este simplu :atunci nu aveam posibilitate de seturi motor fratuzesti si Dacia crapa cu brio....Lada nu am reusit sa distrug motorul....acum ai acces la piese originale si se poate face o Dacie sa mearga bomba si fiabila :)....pana si suruburile de biela pot fi originale....cu toate solutiile minune de filete de atunci se desfaceau dupa o dubla coasta -circuit
|
Hallo BTL gordini
pentru a puea spune daca evacuare ta este buna sau mai putin buna ar trebui sa stiu despre ce motor este vorba si ce vrei sa faci tu cu motorul.Pentru un motor de cursa es te nevoie ca cele 4 tevi care ies din chilulasa sa aibe acalasi diametru si aceiasi lungime(foarte important) din poze cred ca la evacuarea ta sint tevile de lungime diferita Hallo Cornel din pacate cu calitatea pieselor ai dreptate.pe deasupra motorul de Dacia a fost un motor technik depasit in special axa cu came in bloc,la 8000 de ture era gata cu drag Tibi |
George Burianu
http://gsptv.ro/stiri/masina-un-vis-...rand-prix.html |
Toate parerile m-au incantat si multumesc pt. sfaturi .Lucrurile de care discutam s-au facut cu multa munca si mai ales cu multe incercari care au dus la succese ,dar si la un rasp.destul de sigur: motorul de dacia nu a fost gandit pt. al duce la extrem, si eu vreau ca multi tineri sa inteleaga ca putem sa-l inbunataim f. mult pt. ai creste puterea dar nici bataia de joc nu poate face minuni:idea:. Vreau sa precizez ca prin amabilitatea unor pers. de pe acest forum lucrurile merg pe un drum bun si speram sa vedem cat mai multe dacii la evenimente sportive, nu ca si partcipante la curse, dar macar in deschiderea competilor pt. a delecta publicul cuputinele masini care le mai avem.
Va rog sa-mi spuneti Dani, greseala mea ca nu m-am prezentat cu mult timp in urma:D. |
8 Attachment(s)
Stefan Vasile
Dupa parerea mea, unul din cea mai importanti piloti pe care i-a avut Romania. Nascut pe 18.09.1952 la Frasinet, Calarasi. Casatorit, are un baiat, Radu VASILE, pilot de raliuri Debuteaza in cursele auto in 1973. 1973-1978 – participa la campionatele de VTM, viteza pe circuit si raliuri, ca pilot privat si al I.O.B. Balsi 1978-1980 – Component al echipei Unirea Tricolor Bucuresti pe Dacia 1300 si Renult 8 Gordini. Paticipa in toate cele 3 competitii: VTM, viteza pe circuit si raliuri 1981-1999 - Component al echipei de raliuri al Uzinei de Automobile Dacia din Colibasi pentru care a participat la raliuri din Campionatul National, Campionatul European, Campionatul Mondial si Campionatul Balcanic de Raliuri. Stefan Vasile este si in momentul de fata cel mai bine clasat pilot roman din Campionatul Mondial de Raliuri (din perioada postbelica) Obtine titlul de Maestru al Sportului din 1980 Membru al lotului National de Raliuri intre 1978-1990 Rezultate marcante: Trei titluri de campion absolut de raliuri (1984,1986,1990) Multiplu campion de grupa si clasa la VTM, circuit si raliu Cele mai bune clasari internationale: 1985 Raliul Acropolis (etapa in Campionatul Mondial) Locul 3 clasa 1300 grupa A Locul 25 clasament general 1985 Raliul Portugaliei (etapa in Campionatul Mondial) Locul 1 clasa 1300 grupa A Locul 18 clasament general 1986 Turul Europei Locul 2 clasament general |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Road cu toata stima pt tine si eforturile tale de postat te rog frumos renunta la postat la sectiunea RALIU ....ce dracu teai imbatat ???? aici vb de vtm-circuit...Stefan Vasile este si a fost pilot de exceptie si nu vad rostul acestei postari...este un om extraordinar, il cunosc personal dar nu inteleg ce cauta acolo in sherparia dela FRAS...HAI POATE APARE OVIDIU MAZILU SAMI ZICA CEVA DE DULCE :))) ...AM PLECAT LA ANIVERSARE SCUZE !!! |
punctele slabe la motorul D1300 leam cunoscut si eu, dar nu am putut intotdeuna sa le eliminez de cele mai multe ori au fost probleme financiare.Socoteala este de fapt foarte simpla daca vrei sa dublezi puterea motorului ai nevoie de piese de buna calitate si asta insemna bani buni.un exemplu trait pe propia mea piele:prepararea unui motor BMW cel de 4 cilindri din M3 E30 cu 199 CP a costat 120.000 DM in anul 1992,a avut atunci 415CP si dupa 10 ore de funktionare trebuia sa fie revizuit.
|
Quote:
|
Quote:
Afla ca in anii 1975- 78, cand am inceput sa arbitrez in campionate, dar mai ales la circuitele de viteza din Braila, " legea " se stabilea intre 3 familii : Vasile, Motoc si Ionescu- Cristea si Dumitrescu. Nume de respect si stima pentru acei ani de inceput. In acea vreme, tatii, ca piloti, veneau cu baietii lor la start si care incepeau sa se dea pe circuite sau coaste. Asa s-a scris istoria . Atunci, l-am cunoscut pe Vasile Vanghele ( cu o dacia galbena ) cu baiatul lui Stefan Vasile, si care intra pe circuit ca dublura - uneori- pe R 8 Gordini a lui Genu !! Asa ca observatia nu e chiar la locul ei. :sad: Abia prin anii '80 a preluat volanul de la raliuri fiind simpatizat de Scobai Ovidiu, care il remarcase de la coaste. Daca Road ne aducea si o poza din acei ani era super, sau un clasament, poate.:-) Dar pana una- alta, mai gandeste putin cand ai replici '" derapate ", si cand faci comentarii despre cei care sunt prezenti de cca 40 de ani. Cand ei incepeau cursele, cand luau primele licente, macar tu aveai carnet, ca de comentator de peluza .....m-am lamurit. |
2 Attachment(s)
Gata ! zis si facut :-)
Stefan Vasile - Circuit Polivalenta Bucuresti 1975 |
2 Attachment(s)
Stefan Vasile chiar a mers la Viteza pe Circuit si la VTM ;)
|
Quote:
|
Quote:
|
Rog moderatorii sa nu taie aceste dispute intre noi ca sa se vada cine are aport la thread si cine provoaca dezordine...am reusit sal scot din "barlog" pe Tibi Gedeon pilot de exceptie si fost motociclist si bun "dushman" al meu de curse :) si mai am cativa de scos din "barlog" pt ca e pacat sa se duca "pe apa sambetei" info ca aici...suntem urmariti in toata lumea si apare un neavenit sa faca ce ???? nu va reusi sa distruga acest forum....am muncit mult aici si va rog sa tineti cont de asta....oricum daca dispar eu dispar toti...si sal informez pe dom' Nemtanu ca am permis de conducere din 1974 si cupe mai multe ca el :)
|
...placutele de frana erau foarte performante modificate sa tina 2-3 circuite (daca stiau mieii de la revizie ma impuscau direct )..
Cornele, numai tu sa crezi ca nu stiam ! Dar erati 5-6 prezenti la start si revizia mai ...accepta. :-) |
1 Attachment(s)
sa ne amintim de coaste !
|
| All times are GMT +2. The time now is 22:04. |
- Copyright 2026 4Tuning