![]() |
Re: -- All About Opel Manta --
GOGOGO marii mecanici de manta....stie vreunu cum?
Cum zic "marii mecanici" daca-ti zornaie cutia de viteze tu trebuie sa bagi rumegus in ea.........:lol: :lol: :lol Poate intreaba un user un mecanic .......:lol: :lol: :lol: |
De unde sa stie mecanicii .....hai ca ma duc la pescuit....vbim maine......se practica o gaura in capacul intinzatorului si se fileteaza cu un tarot da 6.....un surub care sa-ti intinda "mecanic" lantul de distributie te salveaza de la un dezastru sigur cand presiunea sistemului de ungere va fi foarte mica........:lol:
|
Merci, chiar salut intrarea pe forum a unui om care STIE! Si la Lada practicam pe vremuri faza cu surubul in "dopul" intinzaorului, avea niste gheare ca la creioanele mecanice si aluneca tija intinzatorului pe-acolo. Mai tare ca Manta aia e greu, mi-a povestit un pretin ce frane are + carburatoarele alea care fac bani grei si nu ai de unde sa le iei... Apropo, 45mm sau 48? Nu-i port pica lui Florin (nu-l cunosc personal, amicul care mi-a adus axa e bun prieten cu el), asta e, eu am incercat sa dau de urma masinii si n-am reusit, a reusit el. Chiar nu se pune problema sa-i reprosez ceva dar mi-ar parea rau s-o tina degeaba.
Aha, inteleg eu ca sifonul are menirea sa tina o cantitate de ulei baltind pe chiulasa, corect? Cam cat de inalt trebuie sa fie? Am vz ca exista pompe de ulei majorate pt CIH dar n-am dat de urma nici uneia... Nu mai zi de mecanici, "zed" al nostru avea un motor "proaspat reparat, n-are 1000 km" care pe langa ca era plin de ulei mai rau ca al meu care nu mai avea came la 2 cilindri deloc mai stingea si becul de ulei la >2500 rpm si asta fara sa fie incalzit tare... De aia ma iau de el cu mega mecanicii lui. Cica "garantez ca e bun, tre' schimbata pompa de ulei". Trece o saptamana si posteaza: "s-a blocat motorul!". Sunt satul de meseriasi de genul asta, nu i-as tine nici in congelator! |
asta e frate......nu prea mai sunt mecanici bunii....toti zis ca stiu meserie..si....
|
si eu salut intrarea facuta de domnul, si pasii care par destul de interesanti ...
ar trebuii sa ma duc cu mantaua la el ... dar n-am banii necesari sa-i platesc sfaturile si ideeile ... |
1 Attachment(s)
baieti vreti niste jante ...300 de euro.. pe 15
|
@john17
M-ai intrebat de un sistem de franare mai bun si solutia este sa montezi discuri pe spate. Mantaua mea avea trei pompe de frana identice.....doua montate in locul celei originale si una intre scaune pentru frana de mana. Cele principale aveau un balansier din care reglai repartizarea fortei de franare intre fata si spate. Daca o treci pe discuri pe spate se poate pastra vecha pompa de frana centrala dar obligatoriu trebuie o pompa suplimentara in masina pentru frana de mana pe care o inseriezi pe traseul conductei de frana pentru spate. Pentru a o trece de pe tamburi pe discuri operatiunea este oarecum simpla:se demonteaza platanul care tine cilindul de frana si se face pe freza din duraluminiu un suport care prinde etrierul de doua din cele patru urechi de prindere ramase libere. Inainte de a face suportii de dural procura-ti mai intai discurile de frana de diametrul dorit si care care sa se potriveasca pe suruburile rotii astfel poti face masuratorile corecte pentru frezorul care-ti va face suportii de dural. Daca zici ca-l cunosti pe Nuta si daca stii ca masina mea a ajuns la el roaga-l sa te lase sa masori discurile de spate si-ti fac eu rost de ele din cataloagele mele de piese auto dupa dimensiuni. Carburatoarele alea erau WEBER si erau de 50 parca.....dar exista o formula de calcul pentru a-ti alege dimensiunea optima de carburator functie de alezaj cursa si turatie maxima prin care calculezi debitul de aer absorbit de motor....asta in episodul urmator:lol: |
Pt discurile spate nu e o problema, am mai facut astfel de modificari, inclusiv frana de mana. Nu stiu ce as putea sa pun pe fata mai mare, citeam ceva de Vauxhall de nu stiu care (=Omega A), numai ca aia are jantele pe 5 gauri. Pe spate as "exporta" discurile de fata ca am 3 randuri bunicele!
|
aloo domnii de la tuning :) ...ce amortizoare merg la manta??... stiu ca de la volvo mai merg .......
|
Quote:
Da vad ca te pricepi....asa ca sunt convins ca poti adapta si discuri mai mari pe fata daca zici ca ai adaptat pe spate....te sfatuiesc sa-ti cauti etrieri de aluminiu pentru a reduce masa in miscare pe suspensie;) |
Poate ma juta si pe mine careva de pe aici ... am un OPEL MANTA din 84' aflat in stare buna cu o mica exceptie :)) : l-am bushit de un taximetrist si acum plang dupa piese (aripa dr. fata, grila, ochelari faruri, spoiler si eventual capota).Eu mai am ceva piese de caroserie (mai am inca 2 MANTA aproape dezmembrate), dar nu gasesc spoiler (nu-mi spuneti ca se poate face din fibra:) ).In rest, masina este in stare mai buna decat ma asteptam cand am luat-o (este in proportie de 90% originala : tapiterie galben+negru -patratele, RECARO, praguri de 400, jante in 5 spite OPEL , eleron IRMSCHER si multe altele.... ) dar lovitura asta chiar m-a dat peste cap
Ajutati-ma sau mai bine scapati-ma de ea.Merita sa fie repusa pe drum ... chiar daca o dau nu uit niciodata senzatia demarajului cu o MANTA (2.0cmc, cutie GETRAG 5tr. ). |
incerc eu sa te ajut...macar jumate....
|
1 Attachment(s)
Quote:
|
bara spate ... nu poti aduce ? ? ?
|
Quote:
Eventual o vand .... daca o ia careva. |
Quote:
ce sa ne mai incurcam cu mailuri...iti dau nr de tel man....:lol: .:0722649200 Florin. |
Quote:
dar o sa sap in mod special pentru Opel Manta acum ca am intrat pe forum si o sa fac cerere speciala pentru ea cu toate ca nu mai oferteaza nimeni masina asta;) ... Sper sa nu-mi dea "clientii" prin gura cu raspunsuri "gen tip model".....aaaa....este scump am gasit second mai ieftin...... |
1 Attachment(s)
deci....dak gasesti...imi iei si mie iti dau banii inainte...
|
Sfat nr.....
Quote:
|
2 Attachment(s)
Cu saibele sub arcuri n-as risca... Si asa deschiderea fiind mai mare arcurile se taseaza mai mult. Din ce am vz la altii nu sunt probleme cu arcurile originale, nu falfaie supapele in ture. Poate doar niste arcuri din aceeasi sursa cu axa.
Ref la sifonul de care ai amintit, intuiesc eu ca gaura e cea indicata de triunghiul rosu in cele 2 poze, ideea e ca nu stiu cat ulei sta acolo si cat poate sa preia din caldura, mai degraba mentine axa cu came "scufundata" si poate nu mai ajunge rotunda ca a mea care era pe masina. Totusi, cat de inalt sa fie sifonul? 3, 5, 10 mm? |
Quote:
Apropo de motorul tau "20N" nu te mai chinui sa-l comprimi din chiulasa...pune doar pistoane de "20E".... Pistoanele tale au o camera de ardere prelucrata in ele cu adancimea de 4.4 mm fata de pistoanele de "20E" care o au de 3.5 mm.....asa ca nu te mai chinui sa-ti comprimi motorul "20N" din chulasa....este mai simplu sa-ti pui pistoane de "20E" ca merg "d-acolo" si faci 110 cai..... "20N"-ul tau are din cauza asta raport de compresie 8:1 iar "20E"-ul are raport de compresie 9.2:1 si face 110 cai .... Vis a vis de sifon te sfatuiesc sa-l faci de 15 mm....daca nu ai incredere in mine suna la CARENINI si intreaba-l pe el. Si daca tot vrei putere din motorul tau adevarata provocare este sa-ti pui pe acelasi bloc de 95 alezaj pistoane biele vilbrochen si chiulasa de "C24NE" care a fost montat pe frontera si omega "A" ......asta da provocare......faci 200 de cai foarte usor... |
Sfat pentru cei ce vor sa faca curse cu Manta:
Incercati sa scapati de tot cauciucul ce tine de puntea spate tendoane stanga dreapta.....bara panhard included...... Bucsele din poliuretan sunt cea mai simpla solutie. N.B. si la cuplajul ce prinde tubul de aluminiu al puntii de spate de caroserie(ala prin care trece cardanul)....franele de motor si acceleratiile intercalate la intervale scurte vor da o miscare elastica care va va "deranja". rigidizarea lui ar fi o solutie castigatoare mai ales ca torsioneaza puntea si la frane.....8) |
Nu e vb de polemica de prost gust si nu contest priceperea celor care au preparat acea masina! Ai dreptate, e mai lunga deschiderea insa si inaltimea camelor e mai mare la axa mea, de aceea am spus ca nu as risca saibe. Urmeaza oricum sa fac un "popic" in loc de tachet hidraulic cu care sa verific tasarea arcurilor si distanta care ramane intre supape si piston inainte de a asambla definitiv motorul. Da, majorarea la 2.4 ar fi o solutie pe care as putea s-o aplic la alt bloc, deocamdata raman la 2.0. In locul pistoanelor de 20N am montat unele de 20S care nu au scobitura, doar 2 frezari in dreptul supapelor dar oricum nu creste raportul cat as vrea eu:-)
Ai si sursa pt bucse? Pt fata am gasit pe net, nu ieftine, dar exista. Brate inteleg eu ca nu prea se arata (am mai intins antene in stg-dr)... Vazusem pe ebay parca la o firma "sofort neu", tre' sa mai sap si sa imi mai barai pretinii din Germania (eventual sa mai sparg si o banca pe parcurs). Sper ca nu te-ai suparat, nu pretind ca le stiu eu pe toate si o parere avizata e binevenita oricand! |
Daca vrei sa-ti faci ceva "hard" poti sa-ti faci singur basculele din teava de otel a carei duritate trebuie sa o cunosti neaparat...faci un triunghi pentru bascula inferioara si un tirant pentru cea superioara.
Prinderile basculelor de caroserie le poti lasa pe vechiul sistem sau poti schimba locul de prindere in partea dinspre in spate a masinii ....important este sa-ti ranforsezi pe caroserie urechile de prindere al basculelor prin dublarea lor cu tabla sudata cu CO2. Ca sa fie "treaba treaba" in loc de bucse monteaza rulmenti de tip "uniball". Bascula superioara o poti face cu lungime variabila(ca o bieleta de directie) astfel incat sa-ti poti regla din ea caderea rotilor pe fata(operatiune imposibila la modelul de serie:-) ) |
Ar fi o varianta, dar e nitelus "fastidioso" ca sa zic pe limba lui Carenini :-)
Momentan vreau sa ies cu ea "evo 0" si daca se va dovedi ca are potential trec mai departe! |
4 Attachment(s)
cateva poze cu manta mea....
|
@john
Trebuie sa fii putin "matto" ca sa iesi din multime...:lol: |
Am vrut sa modific dar se pare ca merge infect ori netul meu ori siteul asta.....
@john Nu este o masina cu potential....s-a nascut moarta ca si performanta dar este ceva special pentru care faci pasiune..... |
1 Attachment(s)
Matto sunt, ma dispera ca n-am timp cat as vrea si deja sunt un pic panicat ca nu mai termin. Acum vreau s-o inchei asa, cu modificari minime si s-o vad mergand iar in functie de rezultate/dispozitie stabilesc pasii urmatori - racing sau neoane si subwoofere de seara pe strasse. Stiu ca nu e o masina cu care sa bati la VTM, nu-mi fac nici o iluzie, eu am vrut o tractiune spate, un BMW 2002 era idealul meu insa n-am gasit nik convenabil si 4000 chiar nu dadeam pe una, + ca mi-ar fi fost mila s-o ciomarlesc si sa-i pun rollbar.
Deocamdata sta "closhca" in garaj si uite ce-a crescut sub ea :-) |
criminal ...
|
Cumpar motor d opel manta urgent.. 2.0 injectie sau mai mare.. sau chiar 2.0 carb cum am avut.. sa mearga perfect.. id cineva2002ro.. am nev neaparat va rog
|
Browser-ul este un program cu ajutorul căruia se poate "naviga" prin Web - adică afişează documente plasate pe diferite calculatoare conectate prin Internet la reţeaua World Wide Web. Un browser este alcătuit dintr-un set de programe care permit manevrarea informaţiilor bazate pe text şi elemente de grafică şi rularea unor programe pe care documentele le pot include (applet-uri, scripturi). Fiecare browser are o casetă de text unde utilizatorul introduce adresa documentului dorit. În cazul în care utilizatorul nu cunoaşte adresa exactă de identificare a documentului(URL-ul), acesta poate introduce un text semnificativ pe care documentul ar trebui să îl conţină. Browser-ul transmite acest text unor aplicaţii speciale existente în Web, programe numite motoare de căutare. Acestea caută în multitudinea de documente existente respectivul text, oferind apoi ca rezultat o listă de adrese ale unor documente care conţin respectiva "cheie" de căutare. Utilizatorului nu îi rămâne decât sa aleagă - eventual prin încercări - locaţia dorită. Există mai multe astfel de programe de navigare Web, dar cele mai cunoscute sunt Internet Explorer, Firefox, Opera şi Netscape Navigator.
Acest articol din domeniul informaticii este deocamdată un ciot. Puteţi ajuta Wikipedia prin dezvoltarea lui. Adus de la "http://ro.wikipedia.org/wiki/Browser" .......:lol: :lol: :lol: cica browserul este de vina cand nu poti accesa siteul....:lol: :lol: :lol: nu ca astia l-au facut de rahat...:cry: :oops: |
salut baieti.. m-am bagat si eu in seama cu mantaua mea... am facut un mic topic la masina mea opel ;) poate ne cunoastem mai indeaproape noi posesorii de manta :D.. mai multe capete gasesc solutiile bune cand e nevoie de ele ;)
|
cyclops a zis:
Quote:
|
lumeeeeee mi am gasit senator 2.5 ...iau masina cu totu la super pret....si refac motoru de la 0 si il urc pe manta mea...
|
@zbvz: aici e topicul cu masina mea https://forum.4tuning.ro/116-masina-mea-opel/49910-my-opel-manta-gt-2-0-a.html
@robert.. super.. o sa fiu si eu curios sa aud motorul ala cand va fi gata ;) |
1 Attachment(s)
Am mai pus vreo 4 suruburi aseara la cotetz, brate superioare reconditionate, punte intarita (la axele bratelor inferioare - sageti). Nu am gasit niste tampoane limitatoare pt suspensie, "trompele" puntii erau vai mama lor si am sudat capace de tabla cu piulita (incercuit) in speranta ca gasesc ceva dar nimic... Pana la urma tai din tampon de traversa cv de Dacia daca azi-maaine nu inventez altceva. Saptamana asta o las pe roti (sper)!
|
cat te-a costat articulatia ? adika pivoti. bucsi etc.. care sunt preturile ? poti sa imi faci si mie o lista te rog ? ca sie u tre sa o schimb toata
|
Nu stiu prin ro unde gasesti, dar pe e-bay anglia se gasesc kituri de bucshi jmechere (powerflex) la ~ 116 GBP setul spate si 162 GPB kitul fatza. Ca bani suna groaznic de mult, dar si powerflex e firma care se respecta in domeniul cauciucaraiei e genul asta...
|
asta e...ma ingnorati cand va intrebam cate ceva..acum apelati la mine ..mdea..nu stiu mecanica...dar uite ca ajut lumea ...cu piese cat cunosc si eu..fie....bafta la proiectele voastre....eu tac si fac asa usor..
|
| All times are GMT +2. The time now is 19:36. |
- Copyright 2026 4Tuning