![]() |
Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..
-12-RABDARE??? gasesti peste tot, daca ai rabdare :lol:
sa vedem: -1.le faci singur, ca nu iti da nimeni imprumut, nici macar contra cost; -pentru 2.,3.,4.,6.,7.,8.,9.,10.,11.-te duc eu sa-ti cumperi, ca doar stai la 50 metri de mine :D -5.-tre sa ne mai interesam :rolleyes2 , eu am incercat cu ceara de parchet in 4-5 straturi si n-am fost multumit -slay3rexe, daca ai rabdare vei vedea si o matrita de bara, in curand...in toate etapele, sa zicem.... |
Salut oameni buni...
Am si eu un sfat pentru incepatori (me included) in ale "fibrariei" Am vazut azi la un magazin de piese auto, un kitt format din o bucata de fibra ("fo" 2 m patrati, cred) un tub de rasina (250 ml) si un tubulet de intaritor (20ml) la fenomenalul pret de 39 de lei. Ce-ar fi sa incepem cu totii sa facem practica cu "aieste" chestii inainte de a ne apuca sa facem spoilere si eleroane. Pe mine ma bate un gand de niste suporturi de boxe in partea din spate a masinii, facute din fibra, integrate in tabla masinii si vopsite la culoare.(fac poze daca pasioneaza pe cineva). Cred ca este mult mai avantajos sa iei toate maclavaisurile in cantitati mai mici, chiar daca este mai scump, vezi daca ai mana si talent, daca nu te duci la baietii care se ocupa cu astea, platesti, si ai rezolvat treaba. P.S. Acel kitt de fibra este pentru reparatii la spoilere sau alte minuni crapate prin trafic. P.S. 2 tot la acel magazin ( k eu de fapt d-aia m-am dus ) se fac la comanda, sprayuri de vopsea in orice culoare (aka culoarea masinii proprietate personala), costa tot cam 39 de lei Sorry pentru postul cam lung, e doar o parere personala. |
-una dintre observatii ar fi ca acel kit (cred ca te referi la SOUDAL) costa cam mult acolo, incearca sa mai cauti (in ct costa max. 275 mii)
-in al doilea rand, kitul contine o bucata de 30x70cm de fibra :sad: -eu cred ca, acolo unde se cheltuiesc 390 mii, mai merge o suta...asa ca de 500 mii iti cumperi 2 litri de nestrapol si 1 mp de stratimat, intaritorul fiind inclus in pret pt. cei doi litri...si poti sa incerci de mai multe ori, ca nu-ti va merge din prima... -"mana si talent" nu-ti trebuiesc in cantitati mari :D , trebuie in principal sa ai rabdare sa poti da o forma, este putin mai greu dar cred ca oricine poate sa faca asa ceva cu putin efort ;) PS: la kitul de care vorbesti este cam greu de amestecat solutia, intrucat intaritorul este pasta din aia tip chit auto. |
Ai dreptate, kitt-ul era SOUDAL, dar acesta costa 35 de lei.
Cel despre care vorbeam eu era o alta marca, si avea dupa cum am mai spus 250 ml de rasina. (respectiv, vizibil mai multa fibra, nu scria pe ambalav cat exact) SOUDAL-ul are doar 150, si intaritorul este intr-o cutiuta mica , ca cel de la kitul auto. O sa mai caut atunci, dac asoui ca pot sa gasesc si mai ieftin, pe se alta parte eu trec in fiecare zii pe la baneasa, in drum spre munca, deci nu ar fi o tragedie sa ma opresc la baietii "sheia" de la ROMPOLIMER. Din cate am inteles tre' sa vii cu bidonashul la tine, huh? Merci de reply |
quick_5hifter astept rabdator in bancutza mea ;) dar nu este nevoie neaparat de matritza de bara. se poate orice matritza. sa intezeleg si eu odata pt totdeauna cum se face
|
alex1002ro, nu stiu unde gasesti astea in bucuresti, ca eu nu sunt de-acolo...dar oricum la rompolimer mi-a zis cineva ca trebuie sa-ti aduci recipient de-acasa
slay3rexe, sunt multe metode, nu le stiu pe toate, nici macar jumatate cred, dar am improvizat de fiecare data si am reusit in mare parte...de exemplu acum, peste bara mea de la tico vreau sa mai adaug o "buza", am pus spuma direct pe bara, peste spuma am pus hartie adeziva de vopsitorie, iar acum vine fibra peste (dupa care, bineinteles, finisajele) - in felul asta poti face orice adaugare peste orice piesa, iar daca vrei sa nu mai folosesti nituri pentru a fixa fibra de plastic/metal, dai multe gauri cu bormasina in locul unde vrei sa bati fibra, ca sa intre in ele rasina (in cazul meu e mai complicat, nu mai pot da bara jos de pe masina si de aceea am apelat la spuma, daca o puteam da jos in locul spumei puneam ipsos, luam matrita, dadeam matrita jos, dadeam jos si ipsosul si IN matrita turnam noua piesa) |
merci omule. faza cu spuma am citit aici pe forum.daca nu ma insel postat chiar d tine. dar.. sunt mai idiot ;) vreau sa vad cu ochii mei. ma refer la faza cu ipsosul, sau ceva facut cap coada. nu completare cum ai facut tu. merci o sa mai astept poate se mai iveste careva care sa faca si poze.
|
o sa vezi si poze, si cu ipsos, si cu spuma, si cu ambele, si fara...dar nu mai postam cu poze pana nu terminam bara ;) ca daca nu iese, se arunca... si nu mai au rost pozele :-)
|
Quote:
Ba au rost,dar se trec la rubrica :asa nu se face. :) |
5 Attachment(s)
hai salut lume ! de curand mam apucat sami fac si eu barile si altele pe la masina din fibra ceva cunstintze am si vad ca a iesit ceva misto . la bara fata am facut prelungire am pus 2 straturi de stratimat acum vad ca e beton. mam apucat si de bara din spate la fel tot prelungire si maine sau poimaine sper sa termin de finisat la ele , dar nu stiu exact ce chit sa folosesc pt bari. am fost in orash si am intrebat la un magazin de vopseluri care tineau si chit care ar fii mai bun cel de tabla sau cel de plastic si mia zis ca pt fibra mai bun e ala de plastic . era la juma de kg parca si costa 215 mii . fiind prima data cand am facut o bara din fibra am cam facut niste greseli s acum am in bara niste denivelari dar o sa incerc sa le aduc la fata cat de cat cu bucatzele mici de fibra ca sa nu incarc mult cu chit.
ce parere avetzi de bara si de incinta de boxe experimentala amplasat in portbagaj ? |
Quote:
tace si face bv,chiar imi place cum a iesit pana acum,bara aia parca te manaca :D astept rezultatu final |
Bravo ..Spor la treaba in continuare ...Bara aia fata ...ar merita niste poze mai detaliate sa vedem cum arata ...ai mare grija la simetrie...incearca sa zici si tu cum ai facut forma initiala pana sa dai fibra , iar apropo de chit...foloseste cu incredere chit de fibra , este la cutie de tabla de 1/2kg scrie bodyfiber parca pe cutie este cel verde + intaritorul aferent.
Daca o sa o chituiesti tot singur incearca sa faci cantitati mici la inceput sa vezi cum se da...iar un alt sfat ar fii sa dai straturi foarte subtiri de chit dupa care vezi unde mai e nevoie |
arat interesant spoilera ,desi e cam prea joasa.Nu era rau daca faceai o buza jos.
Se foloseste chit de fibra de sticla.Se da cu smirghel de 60 toata bara,apoi se trage chit pe unde e nevoie.Dar atentie,daca nu ai masina de slefuit,slefuieste-l cit este inca neintarit,putin elastic,cu apa ,ca altfel iti sar ochii din cap, asa se intareste si se ia greu jos.Si nu cumpara la 1/2 de kil ca nu-i rentabil si nu-ti ajunge.Ia o cutie de 1.8-2 kile. La finisari se foloseste chit poliesteric si apoi filler. Bafta. |
vroiam sa scriu 1 / 2 kg = 1 sau 2 kg:P scuze daca s'a inteles la 1/2.
In rest exact ce a zis turbojack.Spor la treaba si asteptam in continuare poze mai detaliate cu bara fata |
salut suedez1 si bun venit printre noi, astia "cu nuca" :lol:
-felicitari pentru initiativa! (dupa calculele mele, 90% isi doresc, 20% incearca, 5% reusesc sa faca ceva, 1-2% reusesc sa faca ceva bine, 60% isi cumpara gata facute si restul raman cu dorinta) -sunt curios daca ai proiectat pe pc/hartie bara aia, pentru ca asa la ochi nu ai mari sanse sa-ti iasa....trebuie luat totul pas cu pas, nu merge direct... -succes in terminarea proiectului cu bara! incintele ti-au iesit bine, dar trebuiesc finisate cu chit de fibra asteptam alte detalii in legatura cu bara |
7 Attachment(s)
salut! ms pt apreciere tuturor ! bara da e ceva misto dar am si muncit ceva la ea tinand cont ca asta e prima data cand lucrez cu fibra si nu am folosit nici o matritza . singurul lucru care ma ajutat a fost bara originala care acum e sub fibra de sticla . ideile pt bara au fost multe am incercat sa fac o matritza din ipsos la sugestia unui prieten nu a mers prea mare bataia de cap se intareste repede si de abia dupa 4 zile potzi sa te bagi sa smirgheluiesti! asa ca mam gandit la altceva si anume am scos bara am asezato cu fat in sus pe un suport(adik un scaun) si am plecat cu o prelungire undeva de deasupra proiectoarelor peste toata chestia asta am venit cu un fel de carton, foaie de carton aveam ceva prin beci nu stiu cum se cheama exact, pe care am intinso bine si am prinso de bara pe interior cu scoci astfel incat sa dau o panta intre partea superioara a barii si capatul prelungirii (nu cred ca atzi inteles :( ) . dupa asta am venit cu un start de fibra am lasat sa se inatreasca , am trasat desenul pe fibra (provizoriu) ca sa nu irosesc materialul pt ca oricum urma sa decupez ( desenul a fost facut pe pc cu paint) . curios fapt care unl inteleg poate imi rasp voi dupa primul strat era ok suprafata dupa al doilea a iceput sa prinda niste denivelari . hmmm? si era putin asimetrica oricum acum sa rezolvat (traiasca chitul) . asta e prima bara pot spune experimentala vreau sa o termin sa vad ce iese si dupaia poate ma apuc sa fac alta :P mai calumea dar acelasi design . pozele d e mai jos sunt cu bara in stadiul de bloc compact si by the way mam apucat si de bara spate e cam aiurea (alt experiment) dar e un inceput :P la bara spate o sai modific chestia aia pe mijloc am taiat prea mult o sa vina ceva de genul semicerc in fine va arat maine sau poimaine tresa bat fibra pe ea ! bafta
|
rog frumos cunoscatorii sami spuna si mie de unde as putea cumpara si eu chit de fibra mai ieftin (bucureti)
multumesc anticipat |
adresez o rugaminte moderatorilor de pe forum: sa se faca o sub-sectiune separata, in cadrul sectiunii "troubleshooting/how to...", cu titlul "fibra de sticla" sau "tuning exterior concret, nu virtual"...sau macar sa se faca acest topic sticky...daca se poate, daca nu, multumesc oricum :D
|
Adresez aceeasi rugaminte... Subiectul este foarte important si merita sa fie "sticky". Iata ca, dupa mai multe pag. de teorie, oamenii si-au luat inima-n dinti si au spart gheata. In sfarsit ceva concret (dupa quickshifter, evident, care oricum e "tata" lor) :dance:
|
Excelenta ideea cu "sticky". Cu atit mai mult cu cit 90% din syling este cu fibra de sticla.
|
Quote:
este de apreciat ca se discuta in detaliu nu doar generalitati,in curand voi incerca si eu sa fac o masca la faruri :D |
ce inseamna sticky?????????
|
Quote:
Succes, PS: scuze ca nu m-am sesizat pana acum,dar vazand ca-i ordine si pace pe topicul asta,fiind numai oameni seriosi,n-am mai intrat sa pot observa solicitarea voastra,dealtfel foarte intemeiata;) |
-multumesc mult moderatorilor pentru sticky! (pentru slay3rexe: "sticky" inseamna ca acest topic ramane intotdeauna in partea de sus a paginii ;) )
-multumesc si userilor care apreciaza ca incercam sa ajutam, si va asigur ca eu nu sunt nici pe departe "tata' lor", nici nu am vrut sa sugerez asa ceva prin faptul ca am pus mai multe poze cu ce am lucrat...eu sunt incepator, fata de multi de pe-aici care probabil n-au destul timp sa posteze sau nu au apucat sa faca poze cu lucrarile lor... "taticii lor" ar putea fi considerati (nu neaparat in ordinea data de mine): -turbojack -protuning -alcatel -x'ray'eyes (care daca ar posta pe-aici, cu siguranta am avea ce invata si de la el) -multi altii care se ocupa cu creatii, nu cu copiere (nu e usor nici macar sa copiezi un spoiler, dar e un procedeu care nu implica nici un pic de imaginatie, de aceea cei ce creeaza un spoiler de la zero si mai iese si foarte frumos - aici nu ma includ si pe mine - au parte de toata stima!) Felicitari celor care au initiativa sa se apuce singuri de asa ceva, doar pe baza a ce au citit aici sau oriunde pe internet (adica in lipsa de indrumare profesionala "face-to-face") ! asteptam in continuare poze cu incercarile voastre, reusite sau nu. |
azi am fost si mi-am procurat materialele necesare...parerea mea...nu sunt f scumpe...pe 4 m2 panza si 2kg de rasina am dat 37 lei... cineva spuse in paginile anterioare k pe 1 m2 d panza si 1kg d rasina a dat ~30 lei...dar sa stiti k si intaritorul se plateste...mie mi-la trecut pe factura...am cumparat de la rompolimer...si inca cv...am mai citit tot aici k i-ti trebuie recipient in care sa-ti puna rasina...este total adevarat...i-a luat lu ala cv k sa-mi gaseasca o sticla... acum am si eu 3 intrebari pt voi...cred k s-au mai spus raspunsurile dar eu nu prea le-am vazut :D 1.cand dau prima oara cu rasina...nu las rasina sa se intareasca si dupa aceea pun panza si incep sa o imbib cu rasina...si 2...dupa ce am pus primul strat de fibra...astept sa se intareasca toata smecheria si dupa aceea ma apuc de al 2-lea strat??? si 3 la sfarsit...dupa ce am pus si al 3-lea strat trebuie sa dau cu rasina peste el??? sper sa-mi raspundeti si mie la intrebari si sa nu ma luati la shto' k sa ma las sau alte chestii...la intrebari m-am gandit eu si mi-am gasit raspunsuri "logice" dupa mine...dar vreau sa fiu sigur...multumesc
Quote:
|
da ai dreptate despre firma insa pe noi ne cunoaste si ne da si asa pe pers fiz
sa nu folositi nestrapol de la policolor ca e cea mai proasta rasina,aia de la rompolimer e superbuna,noi folosim d'aia de iarna,chiar acu m-am intors de acolo am luat 6 kg de rasina @matza daca ai matrita tre sa-i dai cu ceara alcool si apoi rasina stratimat si incepi si bati la ea,straturile poti sa le dai unu dupa altu ,2 sunt suficiente pt inceput (ca sa nu consumi mult material),cand vei capata experienta sa lucrezi cu 3 pt rezistenta |
ms pt raspuns...dar...inevitabil...mai am o intrabare...mica si chiar nu am de unde sa o stiu p'asta...voi cata rasina folositi la 1 m2 de panza
|
cata intra :))
nu te zgarci la rasina ,tre sa o bati ff bine sa nu faca bule de aer |
asta intrebare o am si eu: la 1 m2 de panza cam cata rasina intra in 2 straturi. asa cu aproximatie. in stadiul incepatorilor :)
a... si inca ceva. scuze... din buzau stiti pe undeva de unde pot cumpara materialele necesare? |
Quote:
|
si o masca ceva pt gura!! sa nu le inhalezi...sunt periculoase daca ajung in plamani!!
|
matza, eu am zis de cateva ori de manusi...nu ai luat in calcul...si nu e vorba neaparat de mancarime (de unde ai scos-o pe-asta?) cat e vorba de usturime! reactia are loc PE PIELEA TA si din cauza asta frige si ustura...nu mai zic ca dureaza cateva zile pana scapi de murdaria de pe maini
cat despre cantitate...intra in jur de 1 litru sau mai mult la 1mp, daca e rasina buna, si vorbesc de un singur strat rasina se da mai intai pe piesa sau pe suport, apoi se bate stratimatul bine, apoi se mai da un strat numai daca e nevoie (si de obicei e nevoie), iar la aplicarea celui de-al doilea strat trebuie dat din nou un strat cu pensula, la fel ca prima data, ca sa iasa cat mai putine bule...e foarte important ca straturile sa fie bine prinse intre ele, altfel o bula mai mare, prin contorsiuni repetate, se poate mari si poate duce la rupere mult mai usor... rasina nu trebuie aplicata chiar excesiv pe stratimat, pentru ca daca e prea multa devine casanta si nici asa nu-i bine...ideal e sa dati rasina pana cand nu se mai vad bine fibrele stratimatului, si e bine sa ramana oarecum denivelata suprafata, pentru a se fixa mai bine chitul (acolo unde se foloseste la final) de asemenea, e foarte important sa nu ramana nici un centimetru de rasina fara stratimat...rasina simpla, chiar in 10 straturi, nu are pic de rezistenta fara stratimat ;) |
Quote:
|
salutare... foarte interesant threadul de aceea vreau si eu sa ma joc sa zicem cu fibra de sticla pt ca as avea niste idei de pus in practica si fibra de sticla ar fi exact ce imi trebuie pt proiectele mele....
se ofera cineva sa imi explice ca unui incepator pas cu pas cum se foloseste fibra de sticla.... am citit toata ziua ce ati scris voi aici ... sa zicem ca am prins o parte din idei dar parca tot am nevoie de cineva care sa imi explice ca unui invatacel.. acum ramane la alegerea voastra cum puteti sa ma ajutati ori aici pe forum ori pe mess asa ca va las id-ul meu de mess: o_kh3 sa decideti:D o zi buna |
Superb thread si multumiri celor care au dat sfaturi. Vreau si eu sa-mi fac barile de pe masina plus praguri, dar am 2 intrebari:
1. La gaurile din bara (pentru semnalizatoare, proiectoare, aerisiri si mai ales la radiator, etc) cum se procedeaza? Cum se fac gaurile respective? Se taie in fibra de sticla intarita, apoi se alungesc inspre interior cu niste fibra sau cum? 2. Vreau sa fac aripi umflate...cum se lipeste fibra de tabla? Multumesc mult. |
pentru o_kh3: promit ca o sa-mi fac timp pentru un nou post detaliat, dar pana atunci asigura-te ca ai materialele necesare:
-nestrapol -stratimat -intaritor (chimperox) -eventual cobalt (accelerator) -pensule de 2-3 cm latime, nitrodiluant/nitrosolv, demulant, pahare plastic rezistente sau recipient de tabla cu gura mai mare, manusi cauciucate, masti vopsitorie, panza de bomfaier, cutter, foarfeca etc. pentru Fabulous: 1. depinde de la o masina la alta a.pentru masinile care au semnalizarile "la fata", se poate face cum ai zis tu, e valabil si pentru proiectoare (fixezi bucatile de fibra la 90 de grade, le prinzi cu 'L'-uri metalice si bati fibra pe interior, peste 'L'-uri); b.mai e varianta cu mulajul dupa proiector/semnalizator: imbraci semnalizatorul in scotch de hartie (pe alocuri poti folosi si folie aluminiu, peste care pui scotch de hartie), apoi iei mulajul dupa toata partea de semnalizare care vine "ingropata", adica tot ce nu e portocaliu, apoi scoti piesa de pe semnalizator si o potrivesti bine pe bara, tai ceea ce iese in plus si o lipesti cumva sa vina bine pe pozitie; nu uita sa decupezi in zona unde se scoate becul, ca sa nu fii nevoit sa faci asta cu piesa fixata pe bara. 2.inainte de toate, dai forma finala a aripilor folosind spuma poliuretanica, chit auto, ipsos sau altceva; dupa aceea faci matrita din fibra, in matrita torni piesa finala si o fixezi pe pozitie cu scotch sau orice altceva; in zonele unde e nevoie de rezistenta, poti folosi pop-nituri; in alte zone, foloseste un flex cu disc pentru metal si fa niste zgarieturi mai mari, fara mila :)), iar din loc in loc poti sa dai si niste gauri in metal, in jurul piesei de fibra sau chiar si prin ea, apoi bati fibra in jurul piesei si peste ea astfel incat sa acoperi si gaurile; la final, daca e posibil (dupa intarirea fibrei) dai jos aripa si bati fibra si prin interior, in zona gaurita, ca sa faca priza cu exteriorul; unii se multumesc sa prinda fibra de tabla doar cu nituri, dar acolo creste riscul sa cada chitul ;) succes! |
salutare am si eu nevoie d putin ajutor,am si eu un renault 9 si m-ar itneresa si p mien km kt ma costa un spoiler fata facut d voi?pls kre face asa ceva sa imi spuna si mie km la kti bani ajunge ,doar el asa nevopsit fara plasa fara nik
|
Depinde de masina,de arhitectura semnalizatoarelor.
daca faci bara din fibra si apoi tai gauri cu flexu,arata mizerabil,de aceea se configureaza din fibra un umar pt. ca acea gaura sa aiba nista margini mai rotunjite si lampa sa fie montata ceva mai adinc (cam 1 cm ). Ar mai fi varianta sa faci bara,tai gaurile de lampi,polizezi marginile ei 2-3 cm de la gaura , cit sa mai ramina putina grosime de fibra si apoi atasezi alta fibra pt. a configura acele gauri dupa dorinta.Este valabila aceasta varianta si cind vrei sa atasezi alte prize de aer pe spoiler,mult mai la indemina decit sa refaci intregul spoiler.;) |
Quote:
te salut o zi buna |
n-ai pentru ce! deocamdata stau cam prost cu timpul, intru doar asa pe fuga, dar poate intre timp iti poate zice altcineva...daca nu, cu prima ocazie postez tot eu ;) (e foarte mult de spus pentru prima incercare, daca ma incadrez in 25-30 de randuri sa zic merci :lol: )
ionutz-ubh, incearca la bazar auto/oferte extinse, la topicurile dedicate comertului, aici e vorba doar de instructiuni pentru a lucra cu fibra si de realizari/esecuri etc |
| All times are GMT +2. The time now is 01:11. |
- Copyright 2026 4Tuning