![]() |
Re: Când au început circuitele în România?
Quote:
:arrow: Cupa Pacii si Prieteniei 1985 / 6 Etapa nr: 6. Albena (Bulgarien) 22.9.1985 Turisme Gr A2 : Clasament 1. Vlastimil Tomasek CSSR Lada 21011 2. Michail Tarakanow UdSSR WAS 21011 3. Aleksej Grigoriew UdSSR WAS 21011 - Clasament natiuni: 1. UdSSR 2. CSSR 3. Bulgarien 4. Rumänien 5. DDR :arrow: |
Am o intrebare, si cred ca domnu Rusanescu e in masura sa raspunda, poate stie mai multe...
Cine a construit primul Easter in Romania? L. Moldovan sau W. Kulpinsky?... "La prima vedere, Wilhem Kulpinsky pare un simplu mecanic auto. La 67 de ani, nimic din înfăţişare nu-l trădează pe tânărul ce odinioară gonea nebuneşte în cursele de Formula Easter, replica est-europeană a binecunoscutei Formula 1. Iar orădeanul mai are un secret: este primul român care a construit artizanal o maşină pentru curse Easter." citat extras din :http://old.bihoreanul.ro/articol/zia.../8530/0/print/ sau ? "Detinatorul acestui record inedit este Laurentiu Moldovan (Lentzi pentru prieteni). A murit la 75 de ani (+ 06 Iunie 2008...) la volanul masinii sale de curse. De-a lungul anilor, a cistigat titluri de campion national la viteza in coasta si de circuit. Maestru al Sportului in 1980, a fost constructorul primului automobil de curse de tip „Easter” din Romania."... citat din : http://beta.cluj4all.com/stiri/stirile-zilei/ |
Quote:
|
Quote:
|
6 Attachment(s)
Quote:
Aveţi dovada că şi Lenţiu MOLDOVAN (Cluj) şi Wilhelm KULPINSKI (Împreună cu ing. L. NABOSNYI-Oradea) au construit Easter în acelaşi an 1980 şi au concurat toţi trei, în afară de concurs la etapa de viteză în coastă BĂIŞOARA din octombrie 1980. Ester-ul lui Lenţiu era denumit L.G.M. 1. Rusănescu |
Când au început circuitele în România?
Info importante pentru BH 59 FIF, în special, dar şi pentru ceilalţi:
Ludovic NÁBOSNYI Str. EMIL ISAC nr. 2A, ORADEA, BIHOR, 410183 ROMÂNIA, 0259 414 733, 0744 290 809 ________________________________________ Wilhelm KULPINSKI Str. AURORA nr. 3, ORADEA, BIHOR, 410547 ROMÂNIA 0259 419 940 ________________________________________ Am vorbit cu dl. Kulpinski aşteaptă să-l suni BH 59 FIF. Are în construcţie un nou Easter. BH 59 FIF te rog să-mi trimiţi adresa ta de mail: [email protected]. Rusănescu |
Kulpinski face un nou Easter? tare asta, mergeti la el si aflati noutati... Daca si DUCU repara Easteru(ex Dobre) pe care la cumparat de la Oravita vor fi 2 Eastere, mai trebuie unu si facem clasa de Easter din nou pe Coaste :D
Un VIDEO unde apar Formule Easter, cred ca ultimele ... oricum in afara de filmu asta eu nu am vazut filmari cu Easterele.... interesant ca filmul nu e din Romania, ci de la un post TV francez M6... calitate buna.... Am remaecat pe SABIN MUNTEANU in film....:twisted: Vizionati si bucurativa: https://www.youtube.com/watch?v=Zdhix...layer_embedded |
:dribble: D-le Rusanescu, multumim. Maine dupa ce termin alergaturile de dimineata ii voi contacta.
|
Quote:
Nea Mitica...jos palaria !!! acum bat si io campii dar cred caii bat bine...nu trebuie sa ne batem cine la facut primul Easter...important este ca sa facut in ROMANIA....cred dupa opinia mea ca toti lau facut in acelasi timp....si bravo lor !!! dupa aia am venit si noi new generation :) sa invatzam de la maestrii Lentzi si Wilhelm...a fost vorba de pilotaj...nu te poti concentra sa fi si constructor si sa ai si veleitati de mare campion...cine a avut sa vazut...oricum sportul la B8 Easter sa facut cu mari sacrificii din partea celor care au mers pe ele si cred ca trebuie punctat acolo unde merita....din pacate materiale din reviste sunt ingropate de mult :( |
Quote:
Vizionare plăcută, Rusănescu |
Interesant, probabil dupa atatia ani au facut curat in arhive iar cineva le-a postat, nu e usor sa pui mana pe un documentar al unei Televiziuni...Filmul e noupe net, m-am uitat cand a fost postat, a fost postat de curand, eu am fost al 42-lea vizitator :shock:, deci nu puteam sa il vedem ca nu a existat pana acum cateva saptamani....
https://www.youtube.com/watch?v=Zdhix...layer_embedded |
Nelutzu , vezi ca sunt cateva cadre cu Easter-e si in link-urile puse mine ;) din '87 de la circuitul de la Pitesti :D
|
Quote:
Însă acum sunt tineri debutanţi care vor să alerge pe maşini foarte puternice şi atunci vor fi ei "sclavii" maşinilor puternice pe care nu vor reuşi să le stăpânească.... M-am luat cu vorba... |
Quote:
Aşa că.... aşteptare uşoară. Rusănescu |
Voi a-ti vazut site-ul asta ? Datorita incapatanarii mele am reusit sa dau de o informatie extrem de pretioasa : in ultima etapa a Campionatului National de Viteza in Circuit din 1989 , desfasurata pe 1 octombrie la Satu Mare , unchiul meu , Niculae ( Nicolae ) Eugen , a obtinut locul 5 la Grupa C iar in finalul campionatului urca pe locul 9 in clasamentul anului 1989 al grupe C laViteza in Circuit . Totodata pe 6 octombrie la Viteza in Coasta etapa desfasurata la Brasov pe traseul Rasnov - Valea Cetatii obtine tot locul 5 la Grupa C :D :D :D
http://www.imagebam.com/image/12f857117849910 http://www.imagebam.com/image/0022a1117971343 http://www.imagebam.com/image/12f857117849910 Daca veti avea rabdare sa "sapati" prin pagini veti gasi clasamente , interviuri si multe informatii si ceva imagini de la circuitele de viteza din anii '80 . :) Si o precizare , mai bine spus ERATA , cursa de la Pitesti care apare in linkurile postate de mine in paginile anterioare a fost in luna mai a anului 1989 asa ca imi cer scuze pentru inducerea in eroare nu a fost voita :oops: http://www.imagebam.com/image/6b71b7117844814 Totodata uitandu-ma peste toate numerele postate acolo , am observat ca cenzura si-a facut treaba in sensul ca dupa cursa din iunie de la Galati si pana la cea de la Resita din septembrie nu s-a mai desfasurat nici o etapa din Circuit si cred ca intreruperea de 2 luni este urmare a evenimentului de la Oradea ( iulie sau august ? ) , intrucat in numarul pe luna octombrie nu se mai dau decat clasamentele cursei de la Satu Mare si clasamentele finale ale anului 1989 , clasamente in care Gh. Preoteasa nu mai apare deloc...dupa cum nici in clasamentul etapei de la Resita nu apare deloc.....Singura mentiune a decesului lui Preoteasa apare in primul numar al revistei Autoturism din anul 1990 fara a mentiona etapa si locul ei de desfasurare . |
Il asteptam cu nerabdare, multumim.
|
Quote:
|
Quote:
|
Asa cum am mai spus moshule in posturile anterioare noi , romanii , nu mai avem piloti . Cei tineri au nasul prea sus ca sa vada pista pe care ruleaza si "parbrizul" prea limitat ca sa accepte sfaturi si sa vada limitele iar cei "batrani" sunt prea secretosi si prea inchisi in ei , plus ca a intervenit "vedetismul" din pacate......
Poate ca ne trebuie o generatie nou de la A la Z ca sa se schimbe ceva....Cu toate criticile , pe care cred ca mi le voi lua , tot ceea ce am spus este adevarat si asta se vede in toate cursele de la noi : "tinerii cocosi" tin penajul foarte sus in padock si la start , insa isi pierd penele pe traseu sau in decorul acestuia iar "batranii vulpoi" merg "inchisi" dar sigur spre si pe podium....Este un conflict intre generatii si o invidie care nu isi are rostul si care nu va duce la nici un rezultat bun . Pacat...... Referitor la "old days" , pentru mine unul , perioada aia de inventii , improvizatii , reparatii si imbunatatiri de ultim moment si toate masinile alea , incluzand aici si Easter-ele , erau ceva de domeniul SF-ului , pur si simplu nu puteai sa nu vibrezi de emotie doar cand le vedeai in parcul rece si sa sari in sus cand incepeau sa ruleze pe pista . Pilotii lor erau eroi , prieteni si supraoameni , indiferent de cine castiga.....Mi-aduc aminte ca si cei ce abandonau sau ieseau pe locurile codase primeau aplauze la scena deschisa pe cand acum.......sunt luati la misto , fluierati , trimisi "sa mai invete" s.a.m.d Pacat....suntem o natiune cu un sport care are o istorie frumoasa , scrisa cu multe sacrificii de toti cei ce si-au investit tineretea si viata in el dar care acum a fost lasat in paragina si in uitare....... |
5 Attachment(s)
Quote:
|
Am vorbit la telefon cu Eugen Peteanu "dusmanul meu" #1 pe pista cand alergam... diseara ma suna si apare si el aici....tot inainte ca pionierii :) cred ca este de bine...exact ce spuneam pe la primele pagini sa adunam "fosilele" aici ca se pot obtine informatii pretioase si ADEVARATE...si poate niste sfaturi utile pt tinerii care au masini si le scapa de sub ei :D....fara rautate dar asa este ...poate putem sa le dam un sfat sau ajutor sau niste tehnici de pilotaj , orice pentru a ridica stacheta sportului auto la noi la nivelul la care sa faca fata in concursuri internationale si sa nu mai fim "coada" curselor cum era pe vremuri...acum avem material sportiv de cea mai buna calitate...daca ai bani si talent ai un loc pe podium asigurat :)
|
Secretomania "batranilor" la care am facut referire Moshule nu este acea secretomanie voluntara , autoimpusa , rau-voitoare , ci este cea fortata de imprejurari si oamenii cu care intra in contact.......Exista o vorba in neamul nostru romanesc ce spune asa : numai cine nu intreaba nu primeste raspuns . Asa si aici.....Pilotii tineri si cu "spate" vin cu material competitional cal.I , cu multi bani in buzunar si multa publicitate "gratuita" insa fara pic sau cu mult prea putina experienta si asa dau cu "oistea in gard"......Se pretind atot-stiutori , atoate-cunoscatori , asi ai volanului si nu au nici macar cel mai mic indemn sa interactioneze cu un "vulpoi" macar asa de politete....nu mai vorbim de sfaturi , idei si alte avantaje pe care le-ar putea obtine daca ar avea bun simt si un pic de minte.....Nu-mi spune ca nu ai auzit macar o data in viata cuvinte precum : casat , terminat , bosorog , fosila etc. etc.
Recunosc , sunt cinic si extrem de direct , dar asta e adevarul......Crezi ca nu s-ar putea relua istoria Easter-elor ? Sunt destui "pustani" cu talent mecanic , ingineresc si multi piloti talentati dar , din pacate , nu pot razbate prin naclaiala asta care a ajuns automobilismul sportiv romanesc , datorita "cocoseilor" care nu vor decat prima pagina in revista si intrare gratuita in cluburile de noapte....Si cu asta tac din gura ca am luat "gaz" si nu ma mai opresc......In alta ordine de idei : poze de la Oradea '89 care are ? |
Quote:
La noi nu e mai deloc mediatizat acest sport, din pacate, peste tot numai stiri din fotbal si barfe:sad: Dupa revolutie au inceput incet, incet sa dispara toate Daciile din raliuri, unde s-au dus la casat? Ma bucura sincer faptul ca au intrat si masinile clasice la VTM, ca eu unu m-am saturat sa vad doar Evo-uri si Impreze. |
Quote:
|
Si oricum masina preferata a mea este fiat 600...motor de Kawasaki 1200...este un Easter carosat, nu mai este nimic de serie pe ea decat forma :).....e criminala masina si andrea vellei merge excelent !!! sa auziti acolo cum se ia un start fara sa inneci motorul cum fac multi boschetari pe la noi cu spritzuri pana moare motorul :D
https://www.youtube.com/watch?v=XLHRKk2MGQs si in filmul 2 cand mia furat numarul meu din '86 ...heheheeeeeeeeeeeeeeeee!!!! https://www.youtube.com/watch?v=e_basyOjWoM&NR=1 |
Quote:
foarte bine popa san...esti popa sau e coincidentza ....astia vor sa ma faca popa la floresti la mine ca cica seman cu un popa mai bine ca astia care ii avem :) ...salutari de la moshu' si asa este treaba in romania ...ai dreptate dar nu poti face nimic ...arogantza omului care are bani si nu stie nimic (asta nu pot intzelege cum poti face bani in tzara asta de cacat daca esti un tampit )...era bine sa spui si cati ani ai ca sa stiu daca trebuie sa iti mai explic ceva despre ce a fost...e bine ca e din ce in ce mai multa lume pe aici si multumim mult si ne bucuram ca mai sunt oameni care apreciaza ce am facut noi pe vremuri... |
@cornel 1955 satul este floresti sau floresti-stoenesti?
Ca ma uit pe harta si gasesc amandoua localitatile in giurgiu. O sa va fac o vizita pentru a pune pe hartie ca sa vad daca am puterea financiara sa ne apucam. |
Quote:
|
Sa ramanem la subiect :twisted:
CUPA PACII SI PRIETENIEI 1986 / 1 Etapa nr: 1. Poznan (Polen) 25.5.1986 Turisme Gr A2 1300ccm 1. UdSSR 2. Bulgarien 3. Polen 4. DDR 5. CSSR Formula Easter 1300ccm 1. DDR 2. Polen 3. CSSR 4. Ungarn 5. UdSSR |
CUPA PACII SI PRIETENIEI 1986 / 2
Etapa nr: 2. Most (CSSR) 1.6.1986 Turisme Gr A2 1300ccm 1. CSSR 2. DDR 3. Bulgarien 4. Ungarn 5. UdSSR 6. Rumänien Locul 11. Victor Nicoara /Rum /Dacia 1300 :arrow: Formula Easter 1300ccm 1. UdSSR 2. DDR 3. CSSR 4. Ungarn 5. Polen :arrow:.... |
CUPA PACII SI PRIETENIEI 1986 / 3
Etapa nr: 3. Budapest (Ungarn) 1986 Turisme Gr A2 1300ccm , 23 ture = 92,3km la Start 25 la Finis 21masini... 1. Oldrich Vanicek /CSSR /Skoda 130LR 2. Gerhard Hahnel /DDR /Lada 2105 3. Petr Bold /CSSR /Lada /2105 4. Nicu Grigoras /Rumän. /Dacia 1310 - - 9. Stefan Iancovici /Rum /Dacia 1310 10. Victor Nicoara /Rum /Dacia 1310 11. Constantin Cluca /Rum /Dacia 1310 Clasament natiuni: 1. CSSR 2. Rumänien 3. DDR 4. Ungarn 5. Bulgarien 1986 Hungaroring, Budapest - foto by ferdi:-) https://img100.imageshack.us/img100/9505/hr8610.jpg #105 - Constantin Ciuca RO - Dacia 1310 finished 11th https://img23.imageshack.us/img23/2749/hr8611.jpg #103 - Victor Nicoara RO Dacia-1310 finished 10th :rolleyes2 https://img140.imageshack.us/img140/8420/hr8613.jpg |
Especialy for Mr. Rusanescu si nu numai :) CINE ESTE PRESEDINTELE FRAS ACUM ? pt ca invitatia organizatorilor si sefilor de autoclub de la Schleitz din 8 iulie este o treaba nemaipomenita si cum a subliniat cineva mai sus deplasarea acolo pentru cei care au concurat in perioada aceea ar trebui sponsorizata de federatie si de statul roman de fapt ... citez : "voi ati ridicat steagul Romaniei acolo" daca e corect...
|
Neplăcut că avem parte de astfel de specimene şi în traficul rutier, lucru care este şi mai grav că nu ţin seama că nu sunt singuri şi uneori provoacă sau pot provoca incidente cu deznodământ nefericit atât pentru ei, dar mai ales pentru ceilalţi.
************************************************** ************* Am vorbit cu dl. Nabosnyi la Oradea şi a promis că va ieşi pe forum cu o povestioară, doar aşa de dragul istoriei construcţiei de monoposturi în România din anii 70...80. Chiar şi cu ceva fotografii de arhivă. Aşteptare uşoară |
Quote:
Dar şi la ACR, că pe vremea aceea era FRAK-ACR, este preşedinte domnul Constantin NICULESCU, de multe mandate de 4-5 ani. Director sportiv la CNAK (fost FRAK) dl. Ioan OLARU. Îmi pare rău dar cu nici unul dintre cei doi preşedinţi nu am comunicat de mai mulţi ani, cu cel de la FRAS din decembrie 2008, iar cu cel de la ACR din iunie 2004. Aşa că cineva dintre voi le poate trimite acea invitaţie de la Schleiz şi veţi avea, probabil, şi răspunsuri. Aveţi contactele lor pe site-urile respective. |
CUPA PACII SI PRIETENIEI 1986 / 3
Etapa nr: 3. Budapest (Ungarn) 1986 Formula Easter 1300ccm, 23 ture = 92,3km la Start 25 masini 1. Vaclaw Lim /CSSR /Avia AE3 2. Bernd Kasper /DDR /MT 77-2 3. Jiri Vesely /CSSR /RAF 86 - - 18. Corneliu Bibiri /Rum /Lada - Tiberiu Gedeon /Rum /Dacia / abandon / probleme tehnice / ??? - Eugen Peteanu /Rum /Dacia /abandon / probleme tehnice / frane Clasament natiuni: 1. CSSR 2. DDR 3. Ungarn 4. Polen 5. Rumänien #112 - Cornel Bibiri RO / Formula Easter : motorizare Lada http://194.88.148.40/?mmid=9d26db5c16d859734 #111 - Eugen Peteanu RO Dacia/ abandon datorat franelor... ??? https://img9.imageshack.us/img9/3388/hr86111.jpg #115 - Tiberiu Gedeon RO / Formula Easter : motorizare Dacia https://img522.imageshack.us/img522/4765/hr86115.jpg |
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Cornel, Nelutzu, şi ceilalţi,
Am răspuns mai sus de BUDAPESTA-Hungaroring-1986. Domniile lor au pixurile în mână şi sunt ordonatorii de conturi bancare ale respectivelor entităţi. Ştii cum se spune: cine cere nu piere...... Încă mai trăim!!! |
Quote:
si ce e mai grav ca se dau jos oameni din functii ....oameni care au facut ceva pt sportul cu motor si se baga altii ....ca ei sun mai tari...fratilor automobilisti cand o sa terminati cu mancatoria asta pentru functii ???? PACAT !!! |
Quote:
|
| All times are GMT +2. The time now is 02:38. |
- Copyright 2026 4Tuning