Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Dacia tuning (https://forum.4tuning.ro/134-dacia-tuning.html)
-   -   Turbina pe Solenza (https://forum.4tuning.ro/134-dacia-tuning/105874-turbina-solenza.html)

Alejandro 19-11-09 10:29

Re: Turbina pe Solenza

bine zis - paleti topiti - ne trebuie o turbina tot de pe un alt benzinar.

crazyfornova - eu am zis ca 150 de cai se pot obtine CHIAR BINE DE TOT (ce-i adevarat nu la roata - la volanta) dar asta e doar pt un motor preparat pt 1-2 MAxim 3 curse la o competitie.
Am in plan acel proiect cu chiuloasa de pe clio 1.4 16v si o sa o realizez doar ca momentan nu am gasit una care sa imi convina si pretu - pe langa chiuloasa mai trebuie alta galerie de evacuare, alta galerie de admisie, electronica luata de pe aceeasi masina etc etc.

alex- 10-12-09 13:58

sa faci 16v iti trebuiesc alte pistoane....
din motoru de 1.6 pe nova sa scos 110cp (aspirat)din auzite, si 1.6 turbo cu pistoane de dacie la la 0,5 a mers fara probleme cu aprindere de gtt si carb de gtt

Alejandro 10-12-09 18:18

da stiu ca pt 16 valve imi trebe pistoanele de la 16valve fiindca au 4 scobituri in cap nu doar 2 ca la 8 valve!!!

tm86srg 10-12-09 19:59

din cate stiu eu sa faci un motor turbo trebuie decomprimat. Lucru care este mai greu decat de comprimat, nu imposibil dar mai greu. Pistoanele care sunt in motor ar rezista la turbo dar la o presiune mica. Cum se spunea si pe aici la un 0,5 poate un 0,6 bar dar problema este softul, iar durata vietii motorului va scadea drastic. Mai simplu, dar mai scump e compresorul care sa-l poti dezactiva. Oricum nu merita investitia. Mai bine alt motor

Alejandro 10-12-09 20:06

mai bine alt motor - cand va aud ma astup!!!! Fiabilitatea motorului nu are de suferit atata timp cat amestecu de aer benzina e facut OK, compresorul sau turbina ruleaza in presiunea admisa - iar ca fiabilitate motorul are de suferit doar atuncea cand amestecul nu este ok - se vor produce detonatii si se topesc pistoanele!!!!

InYourMind 10-12-09 20:31

W0lverine faci parte din fanatik care esti ? Si ia spuneti merge pana laorma turbo pe solenza ?

tm86srg 10-12-09 21:31

Quote:

Originally Posted by Alejandro (Post 2879594)
mai bine alt motor - cand va aud ma astup!!!! Fiabilitatea motorului nu are de suferit atata timp cat amestecu de aer benzina e facut OK, compresorul sau turbina ruleaza in presiunea admisa - iar ca fiabilitate motorul are de suferit doar atuncea cand amestecul nu este ok - se vor produce detonatii si se topesc pistoanele!!!!

Si detonatiile mai puternice ce produc?? NU cumva uzura?? Daca tu ii dai mai mult aer, adica ii faci admisie fortata, nu trebuie sa-i dai cumva si mai multa benzina?? Automat creste detonatia. Sufera pistonu, sufera biela, sufera cuzinetii si tot asa. Deci...

Alejandro 10-12-09 21:45

Si eu ce am zis mai sus? Nu am zis ca daca ii faci un ameste aer benzina corect - masurat bine cu dispozitivele de masurare gaze, in tandem cu dyno e imposibil sa nu-ti iasa un soft calumea !!!!! Normal ca la mai mult aer ii dai mai multa benzina!!!!

Bogyciu 11-12-09 07:24

Chiar si cu un amestec corect explozia din cilindru va fi mai mare. Apare uzura in ce zicea SRG mai sus

Alejandro 11-12-09 10:42

Pai normal explozia din cilindru este mai mare fiindca motorul este supra-alimentat - dar daca stam sa gandim logic - temperatura de ardere tot aceeasi va fi tot aceeasi temperatura o are un foc in capul a 3 chibrite unite, cat in capul a 6 chibrite, doar ca cele 6 chibrite dezvolta mai multa caldura - ceea ce intr-un motor se va traduce cu mai multa putere. Si nicidecum ceea ce a-ti zis voi nu afecteaza motorul ca fiabilitate.

ATENTIE: MOTORUL ESTE AFECTAT CA FIABILITATE DACA SE DEPASESC VALORILE MAXIM ADMISE DE REZISTENTA LA TENSIUNE, INTINDERE, MOMENTE DE TORSIUNE SI FORFECARE - ATUNCEA UN MOTOR ARE CU ADEVARAT DE SUFERIT.

Fie ca scoti 120 de cai dintr-un motor aspirat sau ii scoti pe supra alimentat - iar motorul a fost calculat din fabrica sa suporte 140 de cai - el tot aceeasi fiabilitate o are (la acest ultim alineat nu stiu daca m-ati inteles ceea ce am vrut sa explic).

Bogyciu 11-12-09 20:14

Nu e valabil ce ai zis tu in ultimul alineat pt Solenza. Motorul asta pt a ramane aspirat si sa ajunga in 120 de cai ii reduci f mult din fiabilitate. Ca sa ii pui turbo, poti depasi valoarea asta dar acelasi lucru, fiabilitatea scade f mult.

Hai sa o luam logic, vad ca esti baiat istet si nu e nevoie de desen :). Daca pui turbo pe un motor aspirat, si prin absurd faci toate reglajele ca motorul sa merga "rotund", nu apar tensionari mai mari in cuzineti, biele(in general astea cedeaza primele)...? Explozia e mai puternica, pistonul e impins cu forta mai mare in jos, cuzinetul e supus unei forte mai mari... Am dreptate sau nu?

Multi au facut conversie pe turbo de la aspirat, dar f multi au avut probleme cu motorul apoi. Nu stiu daca se lauda cineva de cate ori a schimbat cuzinetii dupa o tura "de forja" (cunosc cazuri) sau mai grav cu bielele iesite prin bloc :), majoritatea se rezuma la cresterea exceptionala de putere si cat de "grav" trage masina.

Turbo pe aspirat e un subiect delicat, usor de realizat la prima vedere, dar la care apar complicatii din te miri ce. Astfel se face ca in Romania (unde toti sunt profesori in toate) au aparut ca ciupercile dupa ploaie "turbatele", insa f putine din ele pot merge la capacitate maxima, iar nu de putine ori limita dintre "extrem" si "failure" e depasita, cu stiinta, fara sa se gandeasca cineva la consecinte.

Eu unul deocamdata sunt in perioada de informare (ca fapt divers), daca se va pune vreodata problema sa trec la un asemea nivel am sa iau in considerare toate variantele posibile, si am sa o adopt pe cea mai sigura. Nu are rost sa omori un motor doar de dragul de a te lauda cu "fas-uri" la semafor.

Spor eventualilor curajosi :D !

Alejandro 11-12-09 22:57

Da ai dreptate Bogyciu cu ce zici - intr-adevar apar solicitari mai mari - dupa cum am zis in postul anterior orice piesa care se proiecteaza de catre un inginer este data in functiune la 60% din potentialul de 100% - ca sa mai aiba "tuneri" de unde manca o paine! (aicea deja intram in economie, mafie etc - sa nu o ardem in oftopic) Iar ce am zis eu cu 120 de cai - am zis o cifra pur fictiva pt un exemplu pur fictiv. Eu unul sunt de parere ca in maxim 0.4 bari motorul de solenta va rezista!!! - exemplu concret - un Logan 1.6 Mpi din cluj cu compresor - lucreaza in 0.6 bari din cate imi aduc aminte - marea discutie o gasiti pe loganclub si numele Kingpin Mobile.

DJ_Primaru 11-12-09 23:56

Da intradevar se poate pune...caz concret king pinu de MS.masina are motor de 1.6mpi 90cp pus compresor si toate celea...masina are aprox 157CP...sau (unpik km offtopic cj25bbi,logan 1.5dci 65cp pus compresor si turbo marit plus alte modif dus la 143cp)ambele masini merg f bine si nu au pb din cate stiu.si king pinu are buton magic:P cand il apasa motoru ii pune pe asfalt toti cei 157caluti..knd nu..ramane la 90...cel putin ase am auzit...in viitoru apropiat am si eu intentia de a pune turbo pe supernova...130-140cp poate reusesc sa scot...acuma mai ramane problema fiabilitatii...oricum trebuie sa ma mai documentez sa vad ce si cum...apropo...stie cineva ceva de o supernova de cluj cu turbo dusa la 180cp?

Alejandro 12-12-09 00:01

DJ PRIMARU sa nu confundam turbo diesel, DCI (care au deja turbina din fabrica si componentele interne sunt facute sa suporte mult mai multe "magarii" decat internele unui aspirat)... deci DCI-ul e alta poveste - referitor la CJ 25 BBI

StreetStyle22 12-12-09 00:02

Quote:

Originally Posted by DJ_Primaru (Post 2883519)
Da intradevar se poate pune...caz concret king pinu de MS.masina are motor de 1.6mpi 90cp pus compresor si toate celea...masina are aprox 157CP...sau (unpik km offtopic cj25bbi,logan 1.5dci 65cp pus compresor si turbo marit plus alte modif dus la 143cp)ambele masini merg f bine si nu au pb din cate stiu.si king pinu are buton magic:P cand il apasa motoru ii pune pe asfalt toti cei 157caluti..knd nu..ramane la 90...cel putin ase am auzit...in viitoru apropiat am si eu intentia de a pune turbo pe supernova...130-140cp poate reusesc sa scot...acuma mai ramane problema fiabilitatii...oricum trebuie sa ma mai documentez sa vad ce si cum...apropo...stie cineva ceva de o supernova de cluj cu turbo dusa la 180cp?

BBI probabil vrei sa spui ca are Turbocompresor,nu turbo si compresor. :).
Eu sunt de parere ca pe Logan,Solenza...nu s-ar merita turbo pe 1.4 8v,1.6 8v,mai bine ai incerca sa pui un motor de 2.0 16v care cu cateva modificari ai trece de 190 de cai fara ca fiabilitatea sa fie grav afectata.

All times are GMT +2. The time now is 05:08.

- Copyright 2026 4Tuning