Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   RALIURI - COASTA - RALLY SPRINT - CRR (https://forum.4tuning.ro/585-raliuri-coasta-rally-sprint-crr.html)
-   -   Cand au inceput circuitele in Romania? (https://forum.4tuning.ro/585-raliuri-coasta-rally-sprint-crr/159581-inceput-circuitele-romania.html)

gigipopandau 01-05-12 09:41

Re: Când au început circuitele în România?

Quote:

Originally Posted by 7CS61 (Post 5003364)
....stiu numai ca pe vremea noastra pentru noi parfumul era mirosul de benzina, ne simteam cel mai bine cand mancam impreuna (ce aducea fiecare) pe capota masinii de concurs, distractia cea mai mare era sa vezi chipul politistului :!::suspiciou care ne oprea pe drum si nu intelegea cum "vine" masina a doua dupa prima fara sofer :!: cautandu-l disperat peste tot si asa mai departe. Da au fost timpuri frumoase dar ele apartin de trecut iar lumea se desvolta in continuare.....

Asa este si mia placut treaba cu militianu'...dar pt cine nu stie cum "venea" a doua masina dupa prima trebuia sa le dai detalii mieilor behhheee care nu cunosc....era vorba de un triunghi montat in prinderea barii de fatza si legat de masina de tractare de carligul de remorcare...am vazut o secventa la Oradea in '83 parca ?? cand au vrut unii sa plece acasa si desteptul de pilot (nu spun cine era) a scos cheile de contact din a doua masina si la primul viraj sa blocat volanul si sarit peste un rond de flori...la cursa urmatoare a venit cu masina pe platforma :))

7CS61 01-05-12 14:26

Quote:

Originally Posted by gigipopandau (Post 5004803)
Asa este si mia placut treaba cu militianu'...dar pt cine nu stie cum "venea" a doua masina dupa prima trebuia sa le dai detalii mieilor behhheee care nu cunosc....era vorba de un triunghi montat in prinderea barii de fatza si legat de masina de tractare de carligul de remorcare...am vazut o secventa la Oradea in '83 parca ?? cand au vrut unii sa plece acasa si desteptul de pilot (nu spun cine era) a scos cheile de contact din a doua masina si la primul viraj sa blocat volanul si sarit peste un rond de flori...la cursa urmatoare a venit cu masina pe platforma :))

Sa fi fost in 1978 cand impreuna cu toata familia ne deplasam la Baia Mare - circuit si coasta - "tragand" masina de concurs cu triunghiul dupa noi. Am cedat insistentelor baiatului (10 ani) si l-am lasat la volanul masinii de concurs cu stricte indicatii sa nu se atiga de volan in timpul mersului. Spre deosebire de exemplul dat de tine am pozitionat cheia de contact pe pozitia corespunzatoare si ... la drum:peace:
Pe la Chisinau Cris iata ca apare militianul si ne opreste! :!::confused:
"Unde este soferul de la a doua masina?" Nu-l vazuse pe copil inca, era prea micut ca sa-l vezi cufundat in scaunul scoica.
"Nu ne trebuie sofer, am zis noi, masina vine si asa dupa noi."
"Nu vorbiti prostii, pe mine nu ma pacaliti voi si iata ca il descopera pe "sofer"".
"Santeti nebuni sa puneti un copil la volan, va arestez pe loc."
A durat mult timp pana l-am lamurit despre ce este vorba, inclusiv demonstratii practice ca intradevar masina a doua urmeaza pe prima fara a fi necesar un al doile sofer. Cu greu - si nu sant convins nici astazi ca a intales - ne-a dat drumul. O conditie a pus si avea dreptate, lu-ati copilul la voi in prima masina "ca daca va mai opreste cineva" o sa zica ca eu (el) nu am observat...:!::confused:
Spre dezamagirea baiatului care se simtea foarte bine acolo a trebuit sa-l luam la noi ca sa ne continuam drumul.
Salutari la toti :!::suspiciou

26WRC 01-05-12 14:32

Quote:

Originally Posted by gigipopandau (Post 5004803)
Asa este si mia placut treaba cu militianu'...dar pt cine nu stie cum "venea" a doua masina dupa prima trebuia sa le dai detalii mieilor behhheee care nu cunosc....era vorba de un triunghi montat in prinderea barii de fatza si legat de masina de tractare de carligul de remorcare

semnalizare si stop de frana canci...

7CS61 01-05-12 14:41

Quote:

Originally Posted by 26WRC (Post 5005135)

Nu este adevarat. Instalatia am realizat-o corect (priza cu stecker,cablu):lol:, aveam de toate altfel nu ne lasa "balaurul" mai departe mai ales ca era desja pe innoptate...:lol:

valentin.nemtanu 01-05-12 14:52

Quote:

Nu e adevarat !
Nici chiar asa, se faceau legaturi electrice cu priza intre masini !
Un singur inconvenient era: nu accepta masina trasa viraje stranse sau mers inapoi mai mult de cativa metri. Astazi e un pic mai dificil de explicat si inteles ca solutia era atat de simpla si eficienta, dar nu se practica de mult ani. 9 sau cel putin eu nu am mai vazut):-)

gigipopandau 01-05-12 18:59

Quote:

nu era nici un canci WRC...prin priza de remorca se facea un circuit direct cu masina din spate...aveai pozitii semnalizare si stop pe frana...toata treaba era sa nu scoti cheia din contact...

valentin.nemtanu 01-05-12 19:23

poate, dar 25WRC, nu ne iubeste ! si asta nu de la triunghiul de remorcare !

gigipopandau 01-05-12 19:53

Quote:

Originally Posted by valentin.nemtanu (Post 5005151)
Nu e adevarat !
Nici chiar asa, se faceau legaturi electrice cu priza intre masini !
Un singur inconvenient era: nu accepta masina trasa viraje stranse sau mers inapoi mai mult de cativa metri. Astazi e un pic mai dificil de explicat si inteles ca solutia era atat de simpla si eficienta, dar nu se practica de mult ani. 9 sau cel putin eu nu am mai vazut):-)

Merge Vali si acum...daca ai vointa si ingeniozitate cum au romanii...eu la masina de gr A aveam niste silece-blocuri pe capul triunghiului si mergea perfect si la viraje stranse...un an mai tarziu nu mai aveam nevoie ca imi facusem Easter si il caram pe remorca :))

valentin.nemtanu 01-05-12 20:02

Quote:

Originally Posted by gigipopandau (Post 5005461)
Merge Vali si acum...daca ai vointa si ingeniozitate cum au romanii...eu la masina de gr A aveam niste silece-blocuri pe capul triunghiului si mergea perfect si la viraje stranse...un an mai tarziu nu mai aveam nevoie ca imi facusem Easter si il caram pe remorca :))

Te cred, dar nu l-am perfectionat, si prin '87 ne-am facut o platforma pe punte de Aro, tractata de Aro si asa am mers 3 campionate.

gigipopandau 01-05-12 20:33

Quote:

Originally Posted by valentin.nemtanu (Post 5005473)
Te cred, dar nu l-am perfectionat, si prin '87 ne-am facut o platforma pe punte de Aro, tractata de Aro si asa am mers 3 campionate.

cunosc treaba asta....

Daniel_DRV 01-05-12 20:39

Notă moderator: Sunteţi rugaţi frumos să păstraţi un limbaj şi un comportament adecvat. Valabil pentru toţi !Vă mulţumesc pentru înţelegere.

ROAD EMPIRE 02-05-12 19:32

2 Attachment(s)
circuit pe Baneasa 1995

valentin.nemtanu 02-05-12 19:45

Quote:

Originally Posted by ROAD EMPIRE (Post 5006917)

circuit pe Baneasa 1995

Super Road! cine era pe R 5 ?

ROAD EMPIRE 02-05-12 19:51

1 Attachment(s)
Daniel Ungur !8)

7CS61 02-05-12 20:09

Quote:

Originally Posted by ROAD EMPIRE (Post 5006917)
circuit pe Baneasa 1995

Ma scuzati, eu sant relativ nou si fara experienta pe aicea. Astazi dimineata am fost pe drum cu treburi cand pe Smartphon am primit un mesaj ca s-a publicat ceva nou pe forum. Am deschis Smartphonul si am vazut ca ai publicat ceva in legatura cu aparitia unei carti a istoriei sportului cu motor scrisa de doi autori, din pacate primul nume (sa ma scuze) l-am uitat dar al doilea era Corneliu Tit, am citit chiar si recenzia (superficial) ca ma aflam cu alte treburi prin oras. Acum am ajuns acasa si vreau sa aprofundez informatia si nu mai gasesc contributia de pe forum? :confused: Stie cineva unde a fost mutata s-au ce s-a intamplat cu ea? Nu era formulata obscen si cred ca era chiar pe materie. Va rog sa ma informati, ma intereseaza sa cumpar cartea.
Cu stima,
:help:

valentin.nemtanu 02-05-12 20:14

Da, adevarat !
Informatia a venit pe celallt topic despre raliuri si a fost publicata/postata de Road.
Am solicitat si eu mai multe informatii, dar probabil inca nu a citit,
Va trebui sa-l cautam pe autor( i ) !

ROAD EMPIRE 02-05-12 20:32

1 Attachment(s)
"Destine de campioni” schiţează portretele a circa 600 de sportivi, care au scris istoria sportului auto la noi, de la data reluării acestei fascinante activităţi, în îndepărtatul an 1968. Autori: Nicolae Cosmescu şi Corneliu Ţiţ

7CS61 02-05-12 20:55

Quote:

Originally Posted by ROAD EMPIRE (Post 5007009)
"Destine de campioni” schiţează portretele a circa 600 de sportivi, care au scris istoria sportului auto la noi, de la data reluării acestei fascinante activităţi, în îndepărtatul an 1968. Autori: Nicolae Cosmescu şi Corneliu Ţiţ

Multumesc, din 25.05.2012 sant pentru o saptamana in Timisoara (de fapt de origine sant Timisorean) asa ca il voi contacta pe Domnul Tit personal si imi voi cumpara cartea. Nu numai ca sant un (fost) Timisorean dar am practicat sportul cu motor intensiv intre 1975 - 1983 (in Resita) asa ca vedeti de ce ma intereseaza thema.
Apropo, daca sant atatea greutati aicea cu forumul (desi eu sant in principiu pentru respectarea regulilor impuse de cel care pune platforma la dispozilie) va propun sa schimbam. Eu pot deschide imediat un nou forum asemanator si daca ma gandesc bine o voi face-o neconditionat. Cei ineresati ma pot contacta prin E-Mail [email protected]. Totusi trebuie sa o spun de la inceput ca o conduita civilizata este necesara, iar cei care cred ca argumentarea folosind organele genitale fie feminine fie masculine s-au jignirile personale ajuta la ceva vor fi din nou dezamagiti...:lalala: Argumente civilizate cu placere chiar daca reprezinta o parere diferita, in final santem toti niste pasionati a-i aceste theme si este normal sa avem si pareri diferite. Asta nu ne da dreptul sa ne jignim. Ce am face daca am sta lao masa rotunda? Ne-am da in cap unul altuia? :punch:
Cu stima si simpatie ;)

ROAD EMPIRE 02-05-12 21:01

Quote:

Originally Posted by 7CS61 (Post 5007055)
Multumesc, din 25.05.2012 sant pentru o saptamana in Timisoara (de fapt de origine sant Timisorean) asa ca il voi contacta pe Domnul Tit personal si imi voi cumpara cartea. Nu numai ca sant un (fost) Timisorean dar am practicat sportul cu motor intensiv intre 1975 - 1983 (in Resita) asa ca vedeti de ce ma intereseaza thema.
Apropo, daca sant atatea greutati aicea cu forumul (desi eu sant in principiu pentru respectarea regulilor impuse de cel care pune platforma la dispozilie) va propun sa schimbam. Eu pot deschide imediat un nou forum asemanator si daca ma gandesc bine o voi face-o neconditionat. Cei ineresati ma pot contacta prin E-Mail [email protected]. Totusi trebuie sa o spun de la inceput ca o conduita civilizata este necesara, iar cei care cred ca argumentarea folosind organele genitale fie feminine fie masculine s-au jignirile personale ajuta la ceva vor fi din nou dezamagiti...:lalala: Argumente civilizate cu placere chiar daca reprezinta o parere diferita, in final santem toti niste pasionati a-i aceste theme si este normal sa avem si pareri diferite. Asta nu ne da dreptul sa ne jignim. Ce am face daca am sta lao masa rotunda? Ne-am da in cap unul altuia? :punch:
Cu stima si simpatie ;)

Pai cui am dat eu in cap ? si azi mi-a fost sters un post tocmai cu prezentarea acestei carti !

7CS61 02-05-12 21:04

Quote:

Originally Posted by ROAD EMPIRE (Post 5007060)
Pai cui am dat eu in cap ? si azi mi-a fost sters un post tocmai cu prezentarea acestei carti !

Mesajul meu nu s-a adresat tie ( ma scuzi dar la 67 ani folosesc adresarea directa, accept si inversul :lol: ) ci in general. Scuza-ma daca formularea nu a fost clara destul...

val238 05-05-12 01:40

Quote:

Originally Posted by cornel1955 (Post 4152094)
foarte interesante documentatiile Nelutzu ...multazam...eu ma refeream la cand au inceput in romania CPP, la ei da au inceput in '81...chestia cu ceausescu (cu litere mici ca nu merita..cred ca este mort in cuba:)) )nu cred ca e adevarata pt sportul cu motor era acoperit de un mare general care am uitat cum il chiama...cred ca la luat dracu' si pe el :)) ceusescu nici nu stia de cursele astea...i se dadea raportul ca se testeaza masini noi romanesti care sa le vindem la prietenii arabi si asta ii convenea mielului ...beheheheee !!! ca sa vezi cat era de documentat generalul lui peshte...la festivitatea de premiere din '85 cand am iesit vicecampion a spus ca se merge pe masini de 13.000 cmc...:)) da' ce dracu' erau camioane ??? toata sala a izbunit in ras numai el nu stia ce se intampla si radea si el ca prostu'...heheheeeeeeeeeeee !!! Apropo Nelutzu' nu mai te lua dupa ce sicrie presa locala, mai bine intreaba-ne pe noi care am fost acolo...cu mare placere cat nu ma lasat memoria va ajut pe toti dezinteresat :) si ca sa vezi ca tot noi avem informatiile cele mai adevarate sati dau iar niste nume mari : Olteanu+R.I.P. -Vezeanu+R.I.P. Scobai, Stefan Vasile, Zarnescu, Marin Dumitrescu, Cornel Caprita, Dorin Motoc+R.I.P, Cornel Motoc...si mai am surprize....va spun ceva numele astea??? mari piloti romani !!!

Sa nu-l uitam pe Iancivici Stefan !!!!! ar fi pacat ....a fost si va ramine un nume in sportul cu motor din acele timpuri....( si as vrea sa mentionez ca a fost ca un tata pentru mine) Dumnezeu sa-l ierte !!!!:neutral:

valentin.nemtanu 05-05-12 05:43

Quote:

Originally Posted by val238 (Post 5010195)
Sa nu-l uitam pe Iancivici Stefan !!!!! ar fi pacat ....a fost si va ramine un nume in sportul cu motor din acele timpuri....( si as vrea sa mentionez ca a fost ca un tata pentru mine) Dumnezeu sa-l ierte !!!!:neutral:

A fost reamintita prezenta lui in toate formele de concursuri desfasurate in Romania anilor 75...85... chiar si poze pe ambele topicuri.
Bine ai venit aici! Te rog spune-ne mai multe despre activitatea ta in automobilism si amintirile tale petrecute pe circuite, coaste.....asa cum te afli departe de noi.
Poate nu te taie / sterge nimeni !

john17 15-05-12 15:59

Vazurati pe lista de inscrieri de la Teliu monopostul Estonia? Eu nu am vz niciunul live pana acum, ma gandesc ca poate cei care le stiu ar fi bucurosi sa il vada!

valentin.nemtanu 16-05-12 05:27

Am extras o amintire a d-lui Radu Dobrescu despre initiative ramase-n faza de proiect:

In anii “ 70” ne-am gandit la Federatie ca am putea face ca tara noastra sa fie cunoscuta mai bine in strainatate si daca am
organiza competitii din Calendarul FIA. Am fost avansati cu afilierea Coastei de la Gutai-Maramures si ce bine ar fi fost daca am fi avut o etapa a Capm. European de Coasta in Romania la Gutai-Baia Mare.....Ing.Paul Alexandrescu se ocupa de prevederile FIA, eu aveam actele tehnice gata facute pt omologare doar ca autoritatile locale nu au vrut sa auda de cateva investii minime (parapeti metalici) ici si colo.....

wazzaaa 19-05-12 11:09

Se va intampla in Crevedia, langa Bucuresti :

Titi Aur: “Construiesc un autodrom de 5 milioane de euro”

aditza579 20-05-12 21:59

1 Attachment(s)
Pagina 2, poza 30.
Pagina 9, pozele 119, 120 si 121.
Pagina 15, poza 212.

Sa vezi si sa nu crezi. Uitati-va, este o forumla Easter in toata splendoarea ei, la Coasta de la Teliu de anul acesta. Visul unora dintre noi, de a vedea un Easter aprticipand in zilele noasre, s-a implinit. Masina a fost inscrisa in concurs ca si Formula Estonia, dar este clar ca este un Easter. Dupa ce mi-am dat seama? Paai, jante modulare Gotti Mecca, pe butuc de Dacia, fuzeta pe fata e de Dacie, doar ca este montata invers, cu bratul de directie in fata, planetare de Dacie, etriere la fel, cutia de viteze, clar de Dacie, iar Formula este condusa de Borbely Lorincz. Mare mi-a fost mirarea sa vad asa ceva. Felictari pilotului! M-am bucurat enorm si am vrut sa impartasesc cu voi toti bucuria mea!

valentin.nemtanu 21-05-12 07:02

Multumim frumos !
Dar Teliu a mai venit in 2012, cu cateva raritati ! Interesanta infuzia de " piese rare " . Mai spune-ne cate ceva, de la fata locului !:D

valentin.nemtanu 21-05-12 07:12

Dupa mine esti de departe " omul zilei " la Teliu!
Noi, toti , cei de acasa care n-am vz Teliu 2012, dupa reportajul prezentat de tine si pozele postate nu mai avem de comentat !
Multumim frumos ! felicitari !
Sponsorii baietilor acum is multumiti ?

aditza579 21-05-12 08:04

Nu am fost prezent acolo, dar dupa cum am mai zis pe aici, sunt extrem de pasionat de Coasta si Raliurile din Romania, in special de prima. Si incerc sa aflu cat mai multe posibile. Ceea ce am postat pe aici este absolut tot ce am gasit despre aceasta masina, pe care am descoperit-o in poze. Sunt elev si nu pot ajunge la toate etapele din Romania dar incerc sa ajung la cat mai mult.

Da, a fost foarte frumoasa atmostera la Teliu anul acesta dar pacat de cele 3 accidente destul de grave. Prepelita, Onoriu si Spuderka. Primii doi au cazut cu masina intr-o prapastie de vreo 3 metri, unul dupa altul, fix in acelasi loc, masina una langa alta, ambii au iesit nevatamati dar un pic cam ametiti. Spuderka, pe ud, a blocat franele de la Alfa Romeo, si a cazut cu ea intr-o prapastie de vreo 10 m. Masina nu arata rau, dar structura de rezistenta este grav afectata, si se pun semne de intrebare daca mai este recuperabila. El nu a patit absolut nimic. Foarte frumoasa grupa istoricelor, pentru prima oara in Romania, divizata in doua, prima castigata de Mini Cooper 1300 al lui Marian Cosma, si a doua de DeTomaso-ul Pantera lui Horia Popescu.
Per total a fost un we reusit, daca nu luam in considerare prima etapa anulata dintr-un motiv banal, dar organizarea nu a putut rezolva nici aceasta mica problema si daca nu luam nici cele 3 daune. Numai bine tuturor!

Tin sa precizez ca Easterul, denumita pe lista de inscrieri "Formula Estonia", nu a terminat cursa dar nu se specifica nicaieri motivele, oricum vehiculul nu a fost vatamat.

ROAD EMPIRE 21-05-12 16:51

1 Attachment(s)
TELIU 2012

valentin.nemtanu 21-05-12 17:55

Doresc c eva amanunte despre Radical sport, despre Dacia Nova si istoria ei, despre masinile 414 si 415 .......cine ne informeaza ?
multumiri anticipate:D

ROAD EMPIRE 21-05-12 18:33

6 Attachment(s)
Ca o prezenta surpriza, pentru mine cel putin, apare Nova construita de Viorel Obrejan, cea cu ABF si carburatoare, 6 trepte, aia de facea spectacol pe la inceputul anilor 2000, cand a facut-o Obrejan si s-a mai evidentiat cu Calin Poenariu la volan, dar de prin 2007-2008 nu s-a mai auzit nimic de ea. Surpriza, este prezenta condusa de Mihai Trifu.

Inca una cu Easterul lui Borbely si una cu 415-ul :-)

valentin.nemtanu 21-05-12 18:44

Da, Nova , super nova, am recunoscut-o si mi-a placut ! Trifu a renuntat oare la Golf ? daca o invata bine, va avea un cuvant greu in campionat !
Si sa ne gandim ca mai sunt 2-3 surprize care nu s-au " copt" la prima etapa de campionat, asadar vor fi mereu mai interesate coastele !:D
Nu prea stiu amanunte despre Radical si de ce nu are clasa, grupa...etc.. inca?

aditza579 21-05-12 19:05

Quote:

Originally Posted by valentin.nemtanu (Post 5032900)
Da, Nova , super nova, am recunoscut-o si mi-a placut ! Trifu a renuntat oare la Golf ? daca o invata bine, va avea un cuvant greu in campionat !
Si sa ne gandim ca mai sunt 2-3 surprize care nu s-au " copt" la prima etapa de campionat, asadar vor fi mereu mai interesate coastele !:D
Nu prea stiu amanunte despre Radical si de ce nu are clasa, grupa...etc.. inca?

Dom' Valnetin, Nova se tine, e locul 2 la H3, imediat dupa Duta si 12 la Open ceea ce zic eu, este un rezultat fantastic, pentru o masina mai vechiuta.

In ceea ce priveste Radicalul, nu are clasament, pentru ca din cate am inteles eu, a fost descalificat dupa niste verificari tehnice. Am sa va tin la curent in legatura cu decizia luata in privinta aceasta, daca mai aflu ceva nou.

ZerO_CooL 21-05-12 19:10

A terminat pe 4 la H3 Nova, dupa Duta, Sanu' si Costi Stratnic.

aditza579 21-05-12 19:16

Da, aveti dreptate, am citit 12 la general si am zis si 2 la H3. Greseala mea, scuze.

valentin.nemtanu 21-05-12 19:44

La H3 e " inghesuiala " ! Acum s-a deschis concurenta si la H4, care era " seaca " anul trecut !
Eu estimez o intrecere palpitanta la H3 in continuare, si chiar daca podiumul e " ciuntit " de Duta , deocamdata in forma de zile mari ! asa ca eu vad pe altcineva pe 2 si 3, candidati cu certe posibilitati.

ZerO_CooL 21-05-12 19:47

Nu e nici o problema. Mi-a placut foarte mult cum a mers Nova, dar nu cred ca o sa fie usor sa prinda podiumul la H3, e bataie mare acolo. Cat despre Radical, in clasamentul general apare, si mai apare in clasamentul grupei E, unde e singur. Problema e la clasamentul debutantilor, unde ar fi fost normal sa apara, daca tot i-a fost permisa inscrierea. Conform regulamentului, debutantii au voie doar cu automobile de H, N, sau A.

ROAD EMPIRE 21-05-12 20:00

2 Attachment(s)
@ 2 foto cu amabilitatea lui Borbely Lorincz.

ESTerul !!!!!!!!!! de laudat acest efort si asteptam si alti pasionati.

valentin.nemtanu 21-05-12 20:05

Quote:

Originally Posted by ROAD EMPIRE (Post 5033022)
@ 2 foto cu amabilitatea lui Borbely Lorincz.

ESTerul !!!!!!!!!! de laudat acest efort si asteptam si alti pasionati.

Nu se putea sa nu vii cu imagini super! dar unde-i Cornel :?::?::?: sa ne comenteze ceva , ca s-a ivit acum ocazia !:D

All times are GMT +2. The time now is 13:06.

- Copyright 2026 4Tuning