![]() |
Re: Când au început circuitele în România?
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Primul automobilist romana, inregistrat intr-o competitie oficiala in starainatate a fost Ioan Maican. In 1907 el a concurat in cursa de coasta de la Chateau – Thierry din franta cu un Tourand cu 60CP, ocupand un meritos loc trei.
Pri ul circuit de mari proportii organizat in Romania noastra, avand un caracter official, a fost pus in opera de Alexandru Berlescu in anul 1926. Acesta a plecat din Bucuresti in data de 11 octombrie, avand o lungime de 2447km pe un intenerar ce ducea prin Mizil-Buzau-Focsani, toata Moldova ...<ST1:p</ST1:p , Suceava-Nasaud-Dej-Baia Mare-Sighetul Marmatiei-Carei…- Orsova-Craiova_Pitesti. Oldsomilul pilotat de acesta a rulat fara incetare 50 ore si 15 minute ajungand la sosire in Bucuresti in data de 13 Octombrie. Media orara obtinuta a fost de 49Km/h. Media este excelenta tinand cont de starea precara a drumurilor fiind oarecum comparabila cu cea obtinuta de Henri Manu, care strabatuse <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-comhttps://forum.4tuning.ro/ /><st1:City w:st=<ST1:place w:st="on">Paris</ST1:place></st1:City> – Bucuresti, 2800km in 52h. Pasiunea pentru automobile si performanta determina sotii Butculescu sa incerce escaladarea Bucegilor cu un Citroen. In 17 iunie 1927 pleaqca de la Sinaia si ating tinata in 18 ore. In zilele de 16-17 iunie 1928 pe circuitul de la Sarthe s-a desfasurat Marele premiu Le Mans de rezistenta pe durata a 24h. Ulterior numit anduranta. La start s-au aliniat 33 concurenti printre care si echipajul fratilor Geroge si Matei Ghica, utilizand un Chrisler. La final cu o medie de 100,507km/h s-a clasat pe locul 4. Ei au fost incetiniti timp de 30 min de o defectiune tehnica, pana de cauciuc. La final au reusit sa ajunga doar 14 echipaje fapt care a subliniat meritul echipajului romana. La 6 iunie 1929 a av ut loc sosirea din Raliul Viena unde locul doi a fost ocupat de romanaul Ing. Nicolae Malla la volanul unui Bugatt 1500cc. <st1:State w:st="on"><ST1:pIncununarea cu succes a</st1:State> romanului Alexandru Berlescu in Cupa Orasului Monte Carlo din 1934(prima editie) a facut ca Muzeul Sportului din Romania sa poata expune o cupa de mare inemnatate. |
Quote:
Nu eu! ci datorita comentariilor de pe langa aceste postari, au aparut 1-2 intrebari, apoi eu le-am concentrat si le-am postat. Documentarea si raspunsurile voastre sunt peste asteptari, si ma mobilizeaza sa va dau alte ''' replici ". |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
- Am sunat si la Tutuianu, dar mi-a raspuns Tutuianu Junior :-) ... asa aveam numarul... am primit numarul lui Tutuianu Senior si am luat legatura si cu el... A fost amabil, a promis ca va cauta poze si inscrisuri de la cursele auto... O sa merg personal la Moldova Noua sa stau si la troci cu el.... A mai spus ca ne saluta pe toti cei de pe aici :-) - Am sunat si la domnul ing. Lajos Nabosnyi, sant foarte incantat ca dupa doua decenii jumate sa reusesc sa vb cu cel care a pus bazele formulei B8 Easter in Romania... A spus ca citeste cu interes tot ce scriem aici... ...Daca ar exista o masina a timpului m-as intoarce acolo in anii 80 cu un aparat foto si cu o duzina de carduri pt memoria aparatului sa incarc vreo 100 GB... as fi multumit :twisted: - Am sunat si la domnul Wilhelm KULPINSKI, nu am reusit sa dau de el dar nu ma las pagubas, maine sun din nou.... sant curios daca mai mestereste la vreun Easter :-) PS: Gabi.. cum facem sa poata domnul Nabosnyi sa isi faca username... el a spus ca a incercat dar nu a reusit... acum seara mai vb cu el si poata imi explica de ce nu reuseste sa se inregistreze... |
Quote:
|
Bravo, Nelutz!
Dl. Kulpinski, cu care am vorbit acum cca o lună, chiar mi-a spus că lucrează la un nou Easter. Mă bucur că ai reuşit cu dl. FUCHS, sper să şi obţii articole diun presa vremii şi fotografii. Lui Lelu ŢUŢUIAN te rog să-i dai şi o fişă de sportiv, ţi-o trimit pe mail, să o completeze şi el şi fiul lui. Nu uita şi de dl Schmelas, Ciurciu,.... |
Nelutzu citez ce ai sicris mai sus "...Daca ar exista o masina a timpului m-as intoarce acolo in anii 80 cu un aparat foto si cu o duzina de carduri pt memoria aparatului sa incarc vreo 100 GB... as fi multumit " NU ITI VA AJUNGE 100 DE GIGA...MAI PUNE MULT PESTE...CREDEMA !!!
|
1. pt Cornel : "replici " a se citi, caut alte poze, inscrisuri, documente sau amintiri , mai putin stiute.
Si totusi, prima realizare a lui Igiescu era albastra , cu roti normale. A fost o surpriza totala, intrucat el ( asa imi amintesc) era necunoscut la data la care a solicitat licenta si drept de participare. Si nu ma inseala memoria sa spun mai tinerilor cititori, ca venea la curse, sofer pe catar, apoi mecanic, apoi pilot in cursa, si tot el mecanic in parc.Parca il asista sotia. Eu asa imi amintesc easterul si brosura cu anexa J. Nu am gasit 2 poze ....inca cu el si masina 2. pt nelutz69: asadar suntem in ceata : se pare ca la Oradea apare primul easter, dar primul performant a fost cel facut de Lenzi Moldovan. Cautarile noastre, comentariile si mai ales faptul ca suntem cititi, ne motiveaza sa continuam. |
Quote:
|
Quote:
sa vezi startul si numele pilotilor...iar la capitolul mecanici el era ca mine...mecanicii nostrii erau nevestele...sa vezi ce mai cara nevastamea roti si canistre cu benzina :lol: :lol: |
Quote:
Hehehe..., am vb cu domnul ing. Lajos Nabosnyi, si am povestit mult, e inca sprinen si inca e in lumea sportului cu motor, ca oficial si indeosebi cu arbitrajul si cronometrele electronice... o sa va povesteasca multe de indata ce reuseste sa activeze USERNAME-ul... eu sant elucidat cine a facut primul Easter, pt mine e clar, bazele formulei B8 Easter sant acolo la Oradea... Si din cate am inteles de la domnul acum se construieste inca unul, mai mult de 60% e gata.... si sper ca nu e si ultimul care se construieste... Quote:
|
| All times are GMT +2. The time now is 18:44. |
- Copyright 2026 4Tuning