![]() |
Re: Manuala vs. automata
Americanii au automate pe masini din anii 50 dar totusi, pe modelele sportive am vazut ca in general se poarta in continuare manuale chiar si la ei.
Asta e si parerea mea, pe o masina sportiva de multe ori este de preferat o manuala clasica, ai alt control al masinii cu ambreiaj clasic,tragi altfel de motor. Pentru o masina de zi cu zi fara mari valente sportive deci orientata spre alte chestii gen confort, e preferabila automata. |
Quote:
|
M3, 911 turbo si nu numai au in oferta transmisii cu dublu ambreiaj, gen DSG. Piata o cere, sunt cele mai performante. Puse in linie dreapta, manuala/automata clasica vs dublu ambreiaj se vede clar diferenta.
|
Sofat inseamna sa conduci o masina sau sa schimbi viteze ? Sau vrei sa spui ca viitorul M3 GTS, F430 Scuderia, CLK Black Series, Nissan GTR etc. sunt masini fara feeling ? Este doar o abordare diferita nicidecum gresita.
Ma repet, incearcati o masina mai potenta pe un drum virajat (si cat mai liber de preferinta, eventual chiar un circuit) cu cutie secventiala (sa aveti si mainile ocupate :-) ) si mie greu sa cred ca nu o sa va placa. |
Din limitata mea experienţă cu motoare mari (peste 3 litri) cred că doar o automată le poate pune īn valoare cum trebuie, din ce spune folclorul urban īnţeleg ca motoarele foarte puternice sunt supuse la un stress prea mare cu o cutie manuală şi că automata se impune, nu ştiu īnsă dacă e pe deplin adevărat, poate alţii ar putea lămuri chestiunea că pe mine mă depăşeşte, nu am cunoştinţele necesare să pot explica/demonstra teoria.
|
Intradevar decat sa ai parte de asemenea situatii : https://www.youtube.com/watch?v=gJycR...layer_embedded mai bine alegi varianta automata :lol:
|
|
Quote:
|
am condus cand eram mai mic(acum 2 ani) un buggy pe plaja si normal, avea cutie automata :), sincer acum ca am inceput sa merg destul de bine pe masina lu taicamiu, imi place mai mult cu manual, face parte din placerea condusului :) (intalnita in "vasta" mea experienta:lol: )
si din cate am auzit si cum e si logic, consumul e mai mare la automata, totusi eu ma gandesc ca ar trebui sa afecteze si durata de viata a motorului cutia de viteze(adica sa fie mai scurta la cele cu automat), nah asta zic din logica mai mult :) si totusi cica ar fi mai bune astea manuale pentru condus sportiv eu prefer manual :), astea automate sunt de lenesi si pentru cei care nu se pot descurca cu ambreiajul :) (nu am prejudecati in legatura de felul cum conduc femeile caci am cunoscut multe care conduc foarte bine) |
Quote:
De ce Mercedes are NUMAI automate pe toate motoarele cu >200 de cai?:) |
Quote:
|
Pentru inceput:
Cutie de viteze automata = cutie de viteze care schimba automat treptele de viteze. Poate fi ea SMG, DSG, hidramata, etc... DACA SCHIMBA SINGURA TREPTELE DE VITEZE, E AUTOMATA Majoritatea celor care au postat aici n-au condus niciodata o masina cu cutie automata. Cei ce au trecut de la cutie manuala la cutie automata si au condus cel putin o saptamana, zi de zi, o masina cu cutie automata (indiferent de model), pot sa confirme: Nu te mai intorci la manuala, decat pentru distractie. Cei ce se plang ca apasa frana cu stangul la masina cu cutie automata, nu au condus automata nici macar 2 zile. De reflexul ala scapi dupa maxim 2 ore de condus. Poti pleca si cu automata de pe loc cu scartaieli de roti, daca stii cum. Poti face drift foarte usor cu o masina cu cutie automata (si tractiune spate). Pentru cei ce nu stiu ce inseamna 3,2,1 de pe schimbatorul cutiilor automate (modele mai vechi): Treptele 3,2,1 blocheaza cutia in viteza respectiva: ex: -daca pui pe 1 va merge doar in viteza 1, nu va schimba automat treapta de viteza. -daca pui pe 3 va merge in viteza 3, dar va retrograda daca apesi pedala la podea. Unele cutii de viteze automate mai au si posibilitatea de a dezactiva overdrive. Dezactivatea overdrive face mai efectiva frana de motor. Kikdown-ul e functia de retrogradare la cutiile de viteze automate. Daca apesi brusc, pana la jumatate pedala de acceleratie, cutia trece in treapta inverioara pentru o accelerare mai "vioaie" Daca apesi pedala pana la podea, cutia retrogradeaza 2 sau 3 trepte de viteze (da, sare din a 6-a in a 3-a) pentru o acceleratie puternica. Cat despre performante, oricat de bun sofer ai fi si oricata experienta ai avea, n-ai nici o sansa sa schimbi atat de bine vitezele ca o cutie automata. PS. Stiu ce vorbesc. Am 3 masini cu cutie manuala si 3 cu cutie automata si le-am condus cel putin 50.000 Km pe fiecare. |
Quote:
|
Quote:
totusi, @eu_simplu, nu ar trebui sa simti la schimbarea automata a vitezelor ca pedala de acceleratie nu mai da roade, ca merge in gol? ca eu din cate tin minte am simtit asta doar cand i sa rupt cureaua la primu pana mi sa dat altu::lol: (nu ma luati in nume de rau, era pe duca, a spus si proprietaru) totusi nu exclud sa fie un sistem mai rudimentar, nu stiu :-?? |
La cei 16 ani ai lui ,ZaNe94 a condus pana acum sute de masini ca sa isi faca asa o parere interesanta despre subiectul topicului:shock:
|
Quote:
|
aha, multumesc de raspuns, dar daca e asa, consumul de ce e mai mare?
|
Pentru ca nu te lasa sa conduci subturat si ai pierderi mai mari in transmisie fata de o manuala, oricum diferenta de consum la cutiile automate noi este infima,unele sunt chiar mai economice decat cele manuale.
|
Quote:
Ideea e ca o cutie automata urmareste mersul optim al motorului, ne tinand cont de consum.(cel putin asa se intampla la cele de generatie mai veche, nu cunosc la cele mai noi din proprie experienta.) |
Din experienta personala, in cazul celor mai noi, secventiale, nu prea ai cum sa egalezi nivelul turatiei optime dat de automata. Consumul marit (in unele cazuri) se datoreaza in cea mai mare parte din cauza pierderilor ceva mai mari din transmisie.
|
Conduc destul de mult o masina ce are cutie automata (si motor destul de marisor, 2.8l) dar pentru distractie oricand as prefera o manuala. In oras, ma simt mult mai bine cu automata, nu stres, nu nimic. Si e adevarat ce s-a zis mai sus, piciorul stang pe frana ai tendinta sa il pui la inceput, dar dupa doua trei ture iti trece. :) Numai bine.
Vali |
Quote:
E drept ca pentru drift sau pentru curse pe circuit manuala e mai potrivita.cerculetele sunt mai greu de facut( dar nu imposibil)cu auto:D. La drag insa, se schimba complet situatia, cutia auto intotdeauna o sa stie sa schimbe mai bine si mai repede decat cel putin 95% din soferi.mentionez ca nu orice cutie auto:comparatia la care ma refer e intre doua cutii in perfecta stare de functionare. inainte de a-mi lua masina, am condus 20+ toyota supra,manuale si auto, cu puteri intre 220 si 495 cai.M-am oprit la auto.Credeti-ma, isi face treaba:twisted: sub nici o forma nu elimina placerea condusului sau feeling-ul ca ai herghelia la dispozitie:D:lol: Deaseamenea, cred ca automata e mai eficienta la motoare mari de la 2.5in sus, la motoare mici consumul e mai mare fata de manuala. Si cutia auto merge cat se poate de bine si pe diesel(aici contrazic un post al cuiva de mai sus)am un 530 din 2000 cu 195cp- sweeeeet:D. inainte de a o lua, am testat si manuala..-pt. mine, auto e superioara. Totusi, e greu sa tragi o linie pt ca totul se reduce la feeling-ul care-l ai in spatele volanului: suntem diferiti si acel feeling e la fel de diferit pentru fiecare sofer si stil de condus. PS Mentionez ca cele de mai sus reprezinta parerea mea bazata pe experienta personala si nu sunt cine stie ce mecanic profesionist sau mai stiu eu ce!:-) |
sincer sa fiu nu am mers cu automata pana acum, dar...nu cred ca mi`ar placea la fel de mult ca o cutie manuala :)
|
Quote:
Desigur... dupa prima zi pe automata, mi-am schimbat complet parerea. |
Quote:
|
Quote:
Condu automata si te astept sa scrii parerea aici. |
Sunt uimit ca, din ce in ce mai multi pasionati de masini au descoperit ca si mine(eu acum 4ani), faptul ca, si automata poate fi placuta la condus....oricum mai ales acuma cand aglomeratia e tot mai mare e din ce in ce mai apreciata.
|
Nu-mi plac drumurile de peste 100 km cu o automata, insa in oras mi se pare ok. Am una manuala si va da-ti seama ca Manuala aleg.:shock:
|
Quote:
|
Parerea mea: sa posteze doar cei ce au condus si o cutie automata (cel putin 100 km) si o cutie manuala. Ar fi niste raspunsuri corecte, nu doar presupuneri.
|
Quote:
|
Si ca masina de alergat, majoritatea celor care stiu ce vorbesc ar confirma faptul ca o cutie dual clutch e ideala.
|
sunt de parere ca cutia auto este pt lenesi..mai putin cele de tip DSG:D dar intr-adevar intr-un oras cu trafic infernal ca Bucurestiul esti mai putin stresat cu auto:)
|
Quote:
|
de acord ca e mai confortabil..cu masini cu CV auto nu am mers decat ca pasager insa..Clio 1.4 16V Auto si un Passat vechi de 1.6 automatic..
|
manuala evident.Sunt persoane care sunt mai comode si prefera automata de regula cele mai inaintate in varsta.eu unul nu mias lua automata pentru ca automatele perfomante sunt scumpe pe cand o manuala ca e noua sau veche nu e asa de scumpa plus ca am auzit ca sunt si pacatoase automatele.
|
adevarat..cele de tip mai vechi consuma mai mult masina are vit maxima ceva mai mica demaraj un pic mai slab etc..si exista probleme..chiar si la cele de tip DSG din cate am inteles
|
Quote:
|
Quote:
|
:shock: La 15 ani aia de 25 probabil ti se par antichitati.
|
| All times are GMT +2. The time now is 07:36. |
- Copyright 2026 4Tuning