![]() |
Re: noua generatie de motoare >>super tare<<
Dupa cate se vede in desen motorul functioneaza pe ciclul Otto : bujie , admisie prin ferestre (fara supape ) dupa cum afirma producatorul . Nu inteleg ce combustibil foloseste la compresia aia si nu se autoaprinde la compresia aia ( ca din cate rezulta din desen este in admisie amestec carburant ) .Asta daca nu face o injectie directa de benzina in camera de ardere la momentul potrivit dar nu rezulta din desen . Oricum si la 25:1 raport volumetric e greu cu benzina (n-am auzit folosita numai de la cei cu diesel care au alimentat gresit ) iar la 70:1 e chiar interesanta solutia .
|
era vorba de diesel, chiar zice de diesel ecologic la un moment dat
|
Quote:
ceva imi spune ca nu e asa... eu stiam de 1 galon = 12 l |
Quote:
Printre altele, din desenul schematic nu prea rezulta camera de ardere variabila si miscarea pistoanelor,care am inteles ca este oscilanta. Un diesel cu compresie volumetrica 70:1 ar trebui sa aiba performante si randament remarcabile. Mi-as dori sa fie adevarat ce spun ei si nu ce cred eu. Sunt oameni care spun ce stiu si sunt oameni care stiu ce spun. |
de acord. bujiile la diesel sunt incandescente si ajuta la explozie pe frig, cand datorita temperaturii nu se autoaprinde motorina. ramane de vazut ce tip de combustibil sau cu ce e amestecat.
|
Pe site n-au precizat daca motorul functioneaza in ciclul Otto sau Diesel, de altfel declaratiile lor sunt cam dezamagitoare:
- pana acum toate testele s-au facut cu o sursa exterioara de aer comprimat, motorul a rulat prin forte proprii foarte putin timp, si alimentat cu motorina; - cifrele privind puterea maxima sunt estimari, nu au fost masurate direct; - la capacitatea de peste 13 litri sunt de asteptat puteri intre 850-3000 CP, la un autoturism ma indoiesc ca va avea aceeasi "cilindree". Avantajul decisiv era reprezentat de dimensiunile reduse pentru capacitatea sa, nu de puterea litrica. Apropo, daca s-ar construi unul pentru un autoturism, ar fi ceva mai mare decat un pachet de biscuiti, cam de dimensiunile unei galeti de inghetata :D ~Nautilus |
Rapoartele hp/kg le au motoarele de aviatie, acolo interesul este sa ai un motor cat mai puternic si cat mai usor. Ma indoiesc ca un motor ca cel prezentat poate bate motoarele din aviatie si sa aiba si fiabilitate. Ma indoiesc ca un motor cat o galeata poate avea sute de hp. Mai este o problema, motorul respectiv orice ar face tot spre ciclul Carnot teoretic tinde. Sa fie un randament mecanic mai mare decat a ciclului Carnot teoretic (aprox. 42%) de ex. 70% , restul de 30% este evacuat sub forma de caldura.
La 700 kW putere mecanica, disipi 300 kW sub forma de caldura. Ma indoiesc ca un obiect cat o galeata poate face chestia asta, chiar de-ar fi sa disipe numai 100 kW. In aceste conditii, un sistem de racire capabil sa mentina temperatura normala, ar fi atat de sofisticat incat ma indoiesc ca ar incapea intr-o masina. La astfel de randamente, temperaturile in camera de ardere ar depasi cu mult valorile existente in motoarele Diesel si Otto. E clar ca motorul nu se face cu materiale obisnuite. Daca vor reusi sa faca ceea ce spun, desi mi se pare ca nu cunosc chestiuni elementare de termodinamica (e o chestie de premiul Nobel sa contesti randamentul ciclului Carnot teoretic,in conditiile atmosferei de pe Terra), cred ca toti vom fi incantati de o astfel de revolutie in tehnnica transformarii caldurii in lucru mecanic. Tuturor ne-ar conveni sa avem motoare de sute de hp, de dimensiunile unei galeti si sa consume 1-2l de carburant/100km. |
Randamentul ciclului Carnot teoretic (imposibil in practica) e mult peste 42%. Exista motoare Diesel maritime care pot functiona la un randament de 50% la cea mai economica turatie.
Graficul de mai jos arata randamentul posibil al unui motor functionand in ciclul Carnot: http://upload.wikimedia.org/wikipedi.../3d/GFImg3.png ~Nautilus |
Diferentele de temperatura dintre sursa calda si cea rece le poti obtine practic intr-un motor? Motoarele Diesel de care vorbesti tu,de pe nave, cu rotatii de aprox. 200-300 rotatii/min. sunt motoare Diesel in 2 timpi, de puteri foarte mari si este vorba de 50% randamentul total - o parte din caldura este folosita la incalzire, alte utilitati (dusuri, calorifere etc.), nu transforma 50% din caldura in lucru mecanic. Iar in diagrama pe care ai trimis-o, randamentul incepe de la 40% (deci imposibil de obtinut randamente proaste - sub 40%). Deci teoretic motoarele nu pot functiona sub 40% randament.
|
Motoarele cu cel mai mare randament fabricate pana acum sunt turbinele cu gaze folosite in aviatie, marina, termocentrale. Si sunt mult sub 40% randament mecanic.
|
deocamdata se foloseste la maxim tehnologia actuala a motoarelor. in paralel sunt investiti bani in alt tip de propulsie (cine zice ca marile concerne nu dezvolta, si nu cumpara ideile astfel aparute) ca doar nu dau raportul departamentelor de cercetare-dezvoltare publicului larg...lexus scoate din ce in ce mai multe masini hybride. mercedes are si el o gramada de modele blue nu mai stiu cum, ecologice...bmw e cu hidrogenul la seria7...si astea sunt tehnologiile cunoscute disponibile maselor, nu neaparat cele mai bune. e clar ca se vor pastra pt armata si pt anumite nevoi strict secrete tehnologiile avansate
|
Aici se invoca principii teoretice noi. Firmele dezvolta motoarele hibride, de fapt masini cu motoare termice si tractiune electrica, iar motoarele cu hidrogen merg tot pe ciclul Otto sau turbine cu gaze. Principial nimic nu e nou in afara de combustibil. Hidrogenul are putere calorica mai mare decat benzina, dar costurile de obtinere a hidrogenului sunt uriase. Pilele de combustie cu hidrogen sunt inca la nivel de experiment, costurile fiind inca uriase si oricum nu sunt motoare termice.
In topic era vorba de o generatie noua de motoare termice. |
Quote:
|
Quote:
|
Daca v-ar fi lasat lenea sa cititi toate paginile cu atentie, ati fi vazut ca e vorba de un motor experimental, care poate functiona ca Diesel si alimentat cu motorina, si care are cilindreea de 13.89 litri. In conditiile astea, 850-3000 CP nu reprezinta decat ~61-215 CP/litru, ceea ce nu depaseste posibilitatile motoarelor clasice cu piston si nici limitele tehnologiei de azi a materialelor. Avantajul sta in dimensiunile si greutatea reduse, in primul rand - motoare de 13 litri exista pe camioane grele, dar nimeni n-ar vrea un motor de TIR pe masina lui. Daca ar produce unul la cilindreea unui autoturism obisnuit, 2-3 litri, ar avea dimensiunile unei galeti de inghetata
~Nautilus |
| All times are GMT +2. The time now is 05:48. |
- Copyright 2026 4Tuning