Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   VERSUS AUTO (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto.html)
-   -   Manuala vs. automata (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto/78383-manuala-vs-automata.html)

Gixer 24-02-10 21:01

Re: Manuala vs. automata

Quote:

Originally Posted by eMH (Post 3119580)
Nu intotdeauna ce e ieftin e si slab.
Si nu intotdeauna ce e scump isi merita banii!

Ai zis si tu un cliseu asa ca o vorba in vant, foarte general valabila.
eu cunosc problemele pe care le are noua cutie automata de la MBz.
Inafara de aceasta celelalte mai vechi erau foarte bune.

Gixer 24-02-10 21:07

Quote:

Originally Posted by The_Mask (Post 3120373)
Gixer sa inteleg ca automatele oferite de Mercedes sunt mai bune decat DSG / PDK, nu aduc in discutie cele dupa Ferrari & Co.?

:D

Pai vb strict de automate, si anume doar cu selector de programe PRND321; si astfel cele mai bune fiind pana nu demult cele de la MBz.
Daca era vb aici si de secventialele cu +/- (ca la motocicleta ) atunci nu ma bagam prea tare pt ca nu le cunosc asa de bine....asta este, n-am condus Ferrari :cry:

Gixer 24-02-10 21:09

Quote:

Originally Posted by MariusFastBoy (Post 3119768)
Referitor la aceasta tema ...eu personal prefer cutia manuala deoarece e distractia mai mare nu cred ca sa conteze foarte mult dar este doar parerea mea :)

Daca ai fi avut ceva de la E55 AMG in sus n-ai mai spune chiar asa de convins asta....poate chiar ai zice contrariul :P

ZaNe94 01-03-10 22:47

manual, ca e de condus sportiv. si consumu e mai mic, ca la automat tre sa turezi sa mergi tare

GTR 02-03-10 00:46

Quote:

Originally Posted by ZaNe94 (Post 3137477)
manual, ca e de condus sportiv. si consumu e mai mic, ca la automat tre sa turezi sa mergi tare

Tu intelegi ce ai scris? :)))))

Bogdan_mb 03-03-10 01:42

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3120586)
Ai zis si tu un cliseu asa ca o vorba in vant, foarte general valabila.
eu cunosc problemele pe care le are noua cutie automata de la MBz.
Inafara de aceasta celelalte mai vechi erau foarte bune.

Si care ar fi problemele la "noile cutii automate" ? Ma gandesc ca faci referire la 7G :?:

Shuba88 03-03-10 03:58

Personal as alege oricand una manuala, eu vreau sa conduc masina nu ea sa ma conduca pe mine ;)

GTR 03-03-10 04:21

Quote:

Originally Posted by Shuba88 (Post 3141407)
Personal as alege oricand una manuala, eu vreau sa conduc masina nu ea sa ma conduca pe mine ;)

In Sacele si eu as prefera manuala, in Bucuresti unde ziua margi 10 m si te opresti si tot asa, prefer manuala + ca acum la generatiile noi multe automata au posibilitatea de a schimba manual, doar ca sub alta forma

Shuba88 03-03-10 14:28

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3141410)
In Sacele si eu as prefera manuala, in Bucuresti unde ziua margi 10 m si te opresti si tot asa, prefer manuala + ca acum la generatiile noi multe automata au posibilitatea de a schimba manual, doar ca sub alta forma

Faptul ca stau in Sacele asta nu inseamna ca nu umblu in alta parte :D De exemplu am locul de munca in Brasov, plus ca circul mult mai mult in Brasov decat in Sacele si e intradevar , cateodata mias dori una automata ca disper de la intaia-doua-frana :D, insa, atunci cand nu e trafic ,invarti de covrig ca un copil mic pe camp care sta in bratele lui tata incercand sa "conduca",dar defapt mai are gramada de invatat, asta am vrut sa subliniez.
Automatele sunt pentru lenesi, sau pentru cazuri extreme cum ar fi Bucurestiul ;)

GTR 03-03-10 18:35

Quote:

Originally Posted by Shuba88 (Post 3142563)
Faptul ca stau in Sacele asta nu inseamna ca nu umblu in alta parte :D De exemplu am locul de munca in Brasov, plus ca circul mult mai mult in Brasov decat in Sacele si e intradevar , cateodata mias dori una automata ca disper de la intaia-doua-frana :D, insa, atunci cand nu e trafic ,invarti de covrig ca un copil mic pe camp care sta in bratele lui tata incercand sa "conduca",dar defapt mai are gramada de invatat, asta am vrut sa subliniez.
Automatele sunt pentru lenesi, sau pentru cazuri extreme cum ar fi Bucurestiul ;)

Asta ziceam si eu, nu vreau sa o iei ca o ofensa, chiar si circulatia din Brasov este lejera pe langa aia din Bucuresti, 20 ani de zile am fugit de automata, acum pt masina de Bucuresti nu mai vreau sa aud de manuala.

Dadutu 06-06-10 12:20

daca vrei performante mai bune manuala...iar daca vrei sa conduci mai lejer automata..

_anaconda_ 06-06-10 12:56

Cine ti-a spus tie asta ? Ultimele cutii automate cu doua ambreiaje dau clasa inclusiv la performanta cutiilor manuale. Cand o sa schimbi tu treptele cam in 10 milisecunde sa postezi un film pe forum.

mistreku 06-06-10 19:22

Quote:

Originally Posted by _anaconda_ (Post 3420020)
Cine ti-a spus tie asta ? Ultimele cutii automate cu doua ambreiaje dau clasa inclusiv la performanta cutiilor manuale. Cand o sa schimbi tu treptele cam in 10 milisecunde sa postezi un film pe forum.

pai alea nu snt tot cutii manuale? cu 2 ambreiaje? cred ca s-a mai subliniat de cateva ori diferenta intre cutiile cu convertor de cuplu si cele cu ambreiaj. era vb de comparatia intre cutiile manuale, unde intra si secventiale si cele automate, cu convertor de cuplu. si alea nu stiu daca schimba mai repede decat o manuala.

_anaconda_ 06-06-10 19:27

Sunt tot cutii automate, nu sunt din alea clasice dar sunt automate. Eu cel putin nu as putea spune ca un Golf DSG, Veyron, Porsche PDK sau M3 DKG au cutii manuale. Nu cred ca a stabilit nimeni ca la capitolul automate intra doar cele clasice :).

mistreku 06-06-10 19:33

Quote:

Originally Posted by _anaconda_ (Post 3420784)
Sunt tot cutii automate, nu sunt din alea clasice dar sunt automate. Eu cel putin nu as putea spune ca un Golf DSG, Veyron, Porsche PDK sau M3 DKG au cutii manuale. Nu cred ca a stabilit nimeni ca la capitolul automate intra doar cele clasice :).

eu cred ca producatorii, din start.. SMG - sequential MANUAL gearbox, de ex. si s-a mai vbt si pe thread de acelasi lucru, anume confuzia intre cutiile cu ambreiaj si cele cu convertor. :)

_anaconda_ 06-06-10 19:37

Ce treaba are SMG cu ce spun eu (cutii cu dublu ambreiaj gen DSG) ? Alea sunt cutii automate, adica nu stiu cum ai putea considera cutiile alea manuale...:rolleyes2.

Cutiile se impart simplu in manuale si automate, automatele sunt de mai multe tipuri, nu stiu cine a impus limitarea ca doar alea cu convertor de cuplu sunt automate. Restul ce sunt ? Manuale in niciun caz, doar nu ai pedala de ambreiaj, ai acceleratie si frana, restul stie ea ce sa faca.

mistreku 06-06-10 19:43

Quote:

Originally Posted by _anaconda_ (Post 3420803)
Ce treaba are SMG cu ce spun eu (cutii cu dublu ambreiaj gen DSG) ? Alea sunt cutii automate, adica nu stiu cum ai putea considera cutiile alea manuale...:rolleyes2.

Cutiile se impart simplu in manuale si automate, automatele sunt de mai multe tipuri, nu stiu cine a impus limitarea ca doar alea cu convertor de cuplu sunt automate. Restul ce sunt ? Manuale in niciun caz, doar nu ai pedala de ambreiaj, ai acceleratie si frana, restul stie ea ce sa faca.

pai SMG-ul nu e tot tot o cutie "automata", dupa criteriile tale? ca nu are ambreiaj.. si totusi, producatorul a etichetat-o ca manuala..

_anaconda_ 06-06-10 19:45

Eu nu am adus in discutie SMG ci cutiile dual clutch care sunt 101% automate, despre alea era vorba ca sunt mai performante ca alea manuale. Scurt :flower:.

Despre SMG sincer nu zic nimic ca nu ma intereseaza nici cat negru sub unghie. Poti sa o consideri hibrid intre manuala si automata:D.

mistreku 06-06-10 19:52

Quote:

Originally Posted by _anaconda_ (Post 3420822)
Eu nu am adus in discutie SMG ci cutiile dual clutch care sunt 101% automate, despre alea era vorba ca sunt mai performante ca alea manuale. Scurt :flower:.

Despre SMG sincer nu zic nimic ca nu ma intereseaza nici cat negru sub unghie. Poti sa o consideri hibrid intre manuala si automata:D.

pai a fost inclus si SMG-ul aici, prin definitia ta pt cutiile automate. iar DSG, DKG e tot cam acelasi lucru, cutii cu 2 abreiaje. deci care au ambreiaje. diferenta intre ele si o manuala este modul in care utilizatorul interactioneaza cu ele.

du-te si mai cauta un buchet de flori, ca astea erau cam ofilite. :)

_anaconda_ 06-06-10 19:55

Intr SMG si DSG sunt jdemii de diferente tehnice. Oricum ai pune problema, tot mai aproape de o cutie automata decat de una manuala este,

:bunch:

Bogdan_mb 06-06-10 22:26

Quote:

Originally Posted by mistreku (Post 3420816)
pai SMG-ul nu e tot tot o cutie "automata", dupa criteriile tale? ca nu are ambreiaj.. si totusi, producatorul a etichetat-o ca manuala..

cum sa nu aiba ambreiaj ? SMG cat si F1 de la Ferrari sunt cutii secventiale, ce inseamna asta defapt, ca ambreiajul este actionat hidraulic automat de catre masina sau manual daca intervii tu prin padele/schimbator.

Cutie automata = cutie care poate schimba vitezele automat, fara interventia soferului, deci aici intra dublu ambreiaj, secventiale, convertizor de cuplu, chinez care face asta sub capota etc. Faptul ca poti interveni tu peste ea nu o face automata, doar mai distractiva si mai nou mai performanta.

_anaconda_ 06-06-10 23:04

Cred ca a vrut sa zica () ca nu ai pedala de ambreiaj.

22VIN 06-06-10 23:17

Din cate am citit SMG este acelasi principiu cu Easytronic de care am si pe Vectra.
Este o cutie manuala ca toate manualele cu actionari hidraulice asupra ambreiajului si schimbarii treptelor.

mistreku 07-06-10 00:49

Quote:

Originally Posted by _anaconda_ (Post 3421456)
Cred ca a vrut sa zica () ca nu ai pedala de ambreiaj.

exact, dar el nu mai citi toate post-urile. se iarta! :))

p.s. astea da! buchet mai serios!

GTR 07-06-10 05:46

Va certati ca ruptii.

Cutia manuala este la care schimbi manual vitezele, autoamata - care le schima singura, indiferent de sistem, restul cutiilor noi sunt sunt si manuale si automate adica si cu optiune de a schimba automat si de schimbat manual, asa ca astea nu prea isi au rostul in discutie.

mistreku 07-06-10 11:12

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3421748)
Va certati ca ruptii.

parerea ta.. era doar o discutie pe tema cutiilor, cu mai multe puncte de vedere. trebuie sa fie o cearta mereu?

SAX1987 07-06-10 12:30

Am condus si eu acum o luna un Clio 1.6 16v din 2003 automat. Nu mi-a placut deloc. Tot cautam ambreiajul si eram cu mana pe schimbator , vroiam sa schimb:D.. Poate daca as fi mers mai mult cu ea m-as obisnuii dar nu-mi9 place , prefer manuala .

GTR 08-06-10 11:14

Eu am mers 300 km in Bucuresti in ultimele 3 zile si abea astept sa achizitionez o automata de frecat prin Bucuresti, in rest este discutabil, dar ca feeling inca prefer manuala.

22VIN 08-06-10 21:59

Eu conduc tot timpul si automata si manuala. La inceput a fost nasol pentru ca fiind obisnuit cu manuala mi se mai intampla sa calc frana cu ambele picioare (reflexul frana+ambreiaj):lol: - masina nu avea nici 100km la bord si era sa intre o Solenza in mine din cauza asta. Dar dupa 2-3 zile m-am obisnuit si acum le conduc pe amandoua fara sa am nevoie de acomodare, pe langa reflexul de ambreiaj la manuala mi s-a format si cel de a nu folosi piciorul stang la automata.
Astfel, mi-am format opinii clare despre ambele: la drum lung nimic nu se compara cu manuala, si cand merg cu automata o tin pe manual. Dar in oras, in aglomeratie, automata e sfanta.

mistreku 08-06-10 22:57

Quote:

Originally Posted by amphetamine (Post 3427207)
Dar in oras, in aglomeratie, automata e sfanta.

total de acord. prinsei o aglomeratie intr-un orasel de aici, cand veneam de la munca, mi-a luat 40 de min sa parcurg 6km. vis! vis-a-vis de prima impresie cu automata, stateam cu stangu pe frana, depresand usor (ca pe ambreiaj) si acceleram constant, asteptand sa plece masina de pe loc. rezultatul: un scartait de tren comunist in gara, si asta chiar sub privirele sefului (lucram la o firma de inchirieri auto pe atunci). moment blond de tot!

Bloutzu 08-06-10 23:29

Momentan detin un Astra G din 2003 cu cutie AUTOMATA P R N D 3 2 1 (Sunt depasit de atatea denumiri nu ma prea pricep) insa dau si eu cu parerea.

Are motor de 1.8 16v benzina , am gasit si am reusit sa conduc un 1.8 16v benzina manual , drept sa zic nu prea mi`a placut.Am convocat la o mica intrecere si nu prea a reusit sa se tina de mine mai ales cand apasam pe sport si urca pe la 5-6000 de ture i se cam bulbucau ochii dupa mine...Detin masina de vreo 2 ani si nu am avut o problema legata de acest subiect. Cu toate ca mai am doru de a conduce o manuala :)

Referitor la consum e cam acelasi depinde cine e dementu` care o conduce.

P.S. Parerea mea de nepriceput este ca la acest model (opel astra g) e mai reusita automata.:shock:

GTR 09-06-10 01:45

Quote:

Originally Posted by mistreku (Post 3427374)
total de acord. prinsei o aglomeratie intr-un orasel de aici, cand veneam de la munca, mi-a luat 40 de min sa parcurg 6km. vis! vis-a-vis de prima impresie cu automata, stateam cu stangu pe frana, depresand usor (ca pe ambreiaj) si acceleram constant, asteptand sa plece masina de pe loc. rezultatul: un scartait de tren comunist in gara, si asta chiar sub privirele sefului (lucram la o firma de inchirieri auto pe atunci). moment blond de tot!

Poate ne traduci si noua ce ai vrut sa spui.

22VIN 09-06-10 08:32

Quote:

Originally Posted by Bloutzu (Post 3427450)
Momentan detin un Astra G din 2003 cu cutie AUTOMATA P R N D 3 2 1 (Sunt depasit de atatea denumiri nu ma prea pricep) insa dau si eu cu parerea.

Are motor de 1.8 16v benzina , am gasit si am reusit sa conduc un 1.8 16v benzina manual , drept sa zic nu prea mi`a placut.Am convocat la o mica intrecere si nu prea a reusit sa se tina de mine mai ales cand apasam pe sport si urca pe la 5-6000 de ture i se cam bulbucau ochii dupa mine...Detin masina de vreo 2 ani si nu am avut o problema legata de acest subiect. Cu toate ca mai am doru de a conduce o manuala :)

Referitor la consum e cam acelasi depinde cine e dementu` care o conduce.

P.S. Parerea mea de nepriceput este ca la acest model (opel astra g) e mai reusita automata.:shock:

A fost sigur ceva de la masina cealalta de vina: ori soferul, ori masina. Este cunoscut faptul ca o cutie automata e mai lenta - schimba mai lent si tu ai si doar 4 trepte, deci evident ca-s mai lungi si mai slabute.

mistreku 09-06-10 12:54

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3427666)
Poate ne traduci si noua ce ai vrut sa spui.

era legat de postul anterior. spunea cineva ca i se intampla (prima oara cand mergea cu automata) sa franeze cu ambele picioare, datorita obisnuintei de la manuala. mie mi s-a intamplat la plecarea de pe loc (tot prima oara) sa incerc sa "debraiez" din pedala de frana cu stangul, adica s-o folosesc ca pe pedala de ambreiaj in timp ce acceleram in acelasi timp cu dreptul. rezultatul a fost ca tineam rotile putin infranate si acceleram, iar asta s-a tradus intr-un scrartait groaznic cu vibratii, de ziceai ca se rupe masina in doua. si asta sub privirile mai mult sau mai putin "duioase" ale sefului (masina era a lui).

Bloutzu 09-06-10 14:27

@amphetamine - ce sa zic e probabil ...nu mi`a trecut prin cap sa facem si un schimb de masini :P :oops: Cu toate ca nu am incredintat-o nimanui nici macar pentru o mica tura...:rolleyes2 E mai sanatos asa ;)

Hondarul 09-06-10 15:58

Eterna polemica... Mai nou, eu personal mi-am schimbat parerea. Nu cred ca exista vreun dezavantaj al cutiei automate in fata celei manuale. Prefer cutia automata la orice ora, pentru ca are multe avantaje fata de cea manuala. In plus, cutiile noi schimba mai repede ca cele manuale. Nu degeaba toate supercarurile noi au cutie automata/secventiala si optional manuala.

ionut_cluj 09-06-10 16:13

Quote:

Originally Posted by Hondarul (Post 3428855)
Eterna polemica... Mai nou, eu personal mi-am schimbat parerea. Nu cred ca exista vreun dezavantaj al cutiei automate in fata celei manuale. Prefer cutia automata la orice ora, pentru ca are multe avantaje fata de cea manuala. In plus, cutiile noi schimba mai repede ca cele manuale. Nu degeaba toate supercarurile noi au cutie automata/secventiala si optional manuala.

Si eu am trecut de vreo 3 ani la automata, si-mi place mult mai mult decat cea manuala. Depinde de context, dar nu vad avantajele cutiei manuale nici la drum lung.

Hondarul 09-06-10 16:46

Pentru ca nu are... :lol::lol::lol:

E buna doar pentru drift sau daca vrei sa faci ceva special cu rotile motoare, gen burnout, etc. Dar asta nu e un motiv foarte practic.

Bogdan_mb 09-06-10 20:41

imi place si mie manuala, doar ca am incercat o automata secventiala pe o masina care merge cat de cat in combinatie cu drumuri virajate.... dupa asta am si uitat de schimbator 8)

aleks 10-06-10 13:13

Quote:

Originally Posted by Hondarul (Post 3428855)

Total deacord cu tine, cu două observaţii: 1) e mai bună mai ales la maşinile mai de doamne-ajută, la alea ieftine sau mai vechi parcă o penalizează īn loc s-o ajute. şi 2) cred că sunt prea fixist/depăşit/romān să renunţ la bătrāneasca şi decrepita mea cutie manuală, deşi văzusem şi afară că mai toată lumea trece la automate, de ani buni deja :)

All times are GMT +2. The time now is 21:57.

- Copyright 2026 4Tuning