Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   VERSUS AUTO (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto.html)
-   -   Lada vs. Dacia (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto/40713-lada-vs-dacia.html)

White_Dragon 03-01-10 14:34

Re: Lada vs. Dacia

k.lada iti dau perfecta dreptate la tot ce spui.

k.lada 03-01-10 16:22

1 Attachment(s)
si o reclama senzationala :D

k.lada 11-01-10 06:04

1 Attachment(s)
dotari de care dacia nici nu visa :D

White_Dragon 11-01-10 11:49

Cam care este pretul in acest moment la o Lada in stare acceptabila?

Alejandro 11-01-10 11:51

depinde de la cine o cumperi - poate sa fie un mos care ii cunoaste adevarata valoare!!! deja intra la oldsmobile daca are piese 100% pe ea rusesti si pretul acesteia ar fi undeva la 2000-3000 euro iar daca este stare buna ca tinichigerie si cateva mizilicuri la mecanica daca dai 1500 pe ea e mult!!!

k.lada 11-01-10 11:52

una in stare acceptabila e pe la 400 eu, pe la 800-1200 gasesti adevarate bijuteriii (cam rare, majoritatea oamenilor cer preturi exagerate, chiar daca masina e o cazatura :( ) :D Bine, bijuterii in concordanta cu folositul in Ro! Cele la scoruri de 3000-4000 euro se gasesc pe mobile.de (mobile.ro), au km parcursi in jur de 35000 sau sub, stare originala, nefolosite !
Daca se preteaza o cumparare, trebuie avut grija la caroserie, aripile se schimba, sa fie intreg pe cat se poate pragurile, portiunea de podea in imediatamente apropriere a pragului, si lonjeronul lateral (care e perpendicular pe lonjeron, langa suportii de cric), podeaua, turnurile telescoapelor din fata, contraaripa! Ca restul se schimba fara probleme ! Chiar si aceste repere se schimba, numai e un pic de bataie de cap cu ele ( eu schimb toate aripile (fata/spate), fusta fata, fusta spate, pragurile, podeaua portbagajului, un invelis de la turnul telescopului, lonjeroanele, etc). Deh, sunt ambitios :oops:

Alejandro 11-01-10 11:53

k.lada tu vorbesti de masini din tara? sau din afara?

lord_wader 30-01-10 22:47

Quote:

Originally Posted by k.lada (Post 2940682)
Pe asta de unde ai scos-o ? :))) Creed ca te-ai gandit mult la fraza asta istorica :)) O Lada 1500, cu motor de 1.5 sau un 1600 cu motor original de 1.6, in mintile ei, papa foarte multe masini ! Poate Matizul il papa, daca Lada merge in 2 pistoane, sau daca are motor praf ! SI 1200-le S motor 1300 cm3 papa matizul din cauza diferentialului mai scurt !

https://www.youtube.com/watch?v=5VtVdKh5lCQ

ok, poate a fost cam fortata comparatia dintre matiz si lada dar cred ca ai inteles ceea ce am vrut eu sa subliniez. Poate ca nu am ales cel mai fericit exemplu, dar compara tu o lada STOCK vs un polo de 1.2 de 70CP sau cu alte masini de genu asta cu motor de pana in 1.4 sa vezi daca mai are lada vreo sansa. Sa fim seriosi .. o lada 1500 STOCK poate doar sa viseze la 167km/h si 14.5 suta asa cum reuseste un polo. Si eu vorbesc aici despre lada STOCK care face suta in 17' -la fel ca si matizu si dacia apropo de asta-, nu fel si fel de lazi tunate, cu motoare de Gti sau de 100CP cum spui si tu ca exista.Deci putina obiectivitate nu ar strica... ce masini sa "pape" o lada care face suta in 17?
Abia Lada Kalina 1118 cu motor de 1.6 scoate suta in 13s si un topspeed de 170km/h. Daca comparam Lada Kalina cu loganu de 1.4 constatam ca au performante apropiate in ciuda celor 200cmc in plus la lada, deci se poate spune ca in momentul asta marca Dacia a evoluat mai mult decat Lada. De loganul de 1.6 8v nici nu mai vorbesc ala e mult peste kalina la performante dar aceeasi cilindree. Iar Lada Europa 1.6 16v nici pe departe nu e la nivelul loganului 16v, cu o performanta de 12s, si un design ce aduce mai mult a vechea lada samara si LOL jante pe 13', care arata hilar. Poate doar Lada Priora sa mai salveze putin onoarea marcii cu performanta dar cu aspectul ala de masina coreana din anii '90 nu stiu ce sa zic....

k.lada 02-02-10 21:56

1 Attachment(s)
Prietene, daca crezi ca un 1500/1600 face suta in 17 secunde, inseamna ca esti rau informat ! Datele in manuale si in carti spun alta, intreaba un posesor care are masina in stare buna si motorul refacut calumea ! Numai alea cu motoarele in pioneza fac atat ! poate nu fac suta in 10 sec, si nu au o viteza finala de mach1 ,dar fac suta in 14 max 15 ! Asta cu conditiile in care toate reglajele sunt facute calumea, masina e STOCK, motorul in puterile lui! Bine, sunt foarte multi factori care altereaza timpul , una dintre ele e si raportul diferentialului, in masina fiind puse cam ce era pe raft, netinandu-se cont de nimic. Dar daca luam in considerare un motor de 1.5/1.6 avand cutie in 4 sau in 5, grup de 4.1, indubitabil se poate atinge timpul acela. Cat despre top speed, la intalnirea din Bv (mai sus e un film cu lada alba cu nr din bucuresti) , a venit cu o viteza de 150 km/h (nu din spuse), ci confirmate de un fost coleg Ladist, care a participat la intalnire cu masina lui, Fiat Albeea, din bucuresti mergand in spatele sus numitei Lada. Asta cu cutie in 4 trepte ! atasez o poza (sper sa nu se supere colegul) despre un road-trip al unui prieten pana in Germania, pe autostrada, sa vedeti ce face o cutie in 5 tr cu motor original avand peste 180000 km, 4 persoane + bagaje in masina. Pe cat punem pariu ca o sa se conteste acuratetea vitezometrului, cu toate ca a fost verificat (gps pe bord) ?

Parerea mea in legatura cu comparatia cu polo:
1) vrei sa compari doua masini, care fac parte din diferite categorii de gabarit
Lada nu uita are 41xx mm lungimea, 1620 mm latimea, greutatea 980 kg, 1045 kg cu sofer, toate lichidele si jumatate de rezervor. Umple tu polo ala pana la 1050 kg si mai discutam dupa aia ! Datele polo 1.2 :
# 1.2 L straight-3 6-valve petrol, 55 PS (40 kW)
# 1.2 L straight-3 12-valve petrol, 65 PS (47 kW)
# Length: 3897 mm
# Width: 1650 mm
# Height: 1465 mm

Si in plus e vb de Dacia vs Lada :P
Off ce as vrea sa am odata masina gata, sa va demonstrez pe viu astora care pur si simplu nu inteleg.

k.lada 02-02-10 22:43

Si referitor la Polo, daca ma lasi sa compensez injectia cu o pereche de carburi DHLA40, respectiv motoarele sa aiba raportul de compresie la fel, promit ca dupa ce e gata masina mea, facem testul !

tzomihai 02-02-10 23:08

salut baieti,observ ca sunt cam agitate apele aici!
citeam mai sus (cateva posturi) de motor stok si comparatie cu polo 1.2 70 de cai! e adevarat ca se discuta altfel,dar nu uitati sa luati in considerare ca lada are din fabricatie chair si 1500 de kg si eu zic ca la 1100 cat are masina mea(am uitat sa zis ca am o lada 1500:D) cu si cu porcu la volan(adica eu) inca 90 si cu 100 de kg de scule(mai repar si masinile altora si mi-e lene s-o las la subsol,nu de alta da e greu de carat) la aia 75 de cai amarati care ii are crede-ma ca da cu tine in scaun! ia pune tu pe un polo de 1.2 asta de se vorbea de el 1100 de kg fara sofer,baga si 90 de kile de sofer si tusa de scule si sa vedem ce mai faci cu el si cat iti consuma :D

cine are vro problema cu franele de la lada sa ma contacteze si fac pariu pe ce vrea el ca ii domenstrez ca bate si loganu la franare:D(o sa ma conteste multa lume la faza asta!) si chair si polo ala mult laudat!(daca sunt aerisite bine franele multe masini dastea noi nu ii stau in fatza face chiar si ABS-uri!)

Alejandro 02-02-10 23:30

tzomihai - eu stiu ca lada e o masina buna si are servo frana dar nene - nu uita Discuri VENTILATE - cu ABS (8.0) BOSCH - chiar crezi ca daca tehnologia avanseaza masinile nu merg spre progres? Atuncea hai sa ne luam cu totii masini vechi ca si alea sunt la fel de bune ca astea noi - avantaj mare nu mai dam banii pe cojile astea noi, nu mai ardem bani pe Casco, banci si alte alea! Spune-mi tu mie cum cu un cauciuc mai ingust 167-175 opresti o masina de-o tona fata de-o masina cu aceeasi greutate dar cu frane de generatie mai noua, tehnologie mai noua si nu in ultimu rand cauciucuri mai late!

k.lada 03-02-10 08:07

Alejandro, poate multi o sa sariti pe mine, dar din proprie experienta, ABS-l nu scurteaza distanta de franare, ci de fapt mareste. Distanta de franare e scurtata numai in anumite cazuri. NU vedeti cat de hilare sunt filmuletele cu testele de ABS/ESP ? intr-un filmulet cu ABS+ESP, se comparau 2 masini, un mercedes cobra benzinar, tractiune spate, si ceva mai nou cu abs+esp tractiune fata :)) . Mergeau fata in fata pe un drum ingust cu viteza, unde nu incapeau doar daca unul derapa un pic in sant, exact asa a fost, cobra a evitat impactul, astfel i-a fugit funduletul in sant, dupa care cumva a redresat. Big deal and where is the point ? Binenteles ca cealalta masina aproape nici n-a clintit. S-a discutat chestia asta la facultate (eu sunt student la AR <autovehicule rutiere>) si s-a ajuns la concluzia ca sunt bune pt unii. Pt majoritatea cazurilor, cei care chiar stiu sa conduca cat de cat, "real drivers" aceste sisteme sunt niste simple artificii. S-a discutat despre corectorul electronic de traiectorie (esp), ce se intampla daca te-ai incadrat pe o traiectorie gresita, iar esp-ul nu te lasa sa corectezi, iar exista un pericol de impact iminent ? (suna cam armaghedon, dar sunt scenarii dintr-astea). Eu nu sunt anti progres tehnologic, dar pt mine un dispozitiv ca si abs, esp ar incurca mai mult decat ar ajuta. Poate pt cel care isi iau o namila de audi cu multi cp si n-o poate tine pe drum fara astea si cu traction control e utila, dar cel putin pt mine nu. Si in plus, daca ar fii chiar asa de utile si de super dispozitive, de ce in masinile de curse nu se utilizeaza (cel putin ABS-ul ?) ? Eu nu cred ca nu se monteaza pt ca e asa de super bun, scurteaza distanta de franare, ci din alte motive. Orice competitor ar platii f mult sa franeze si mai eficace. Cu discurile ventilate, alta mancare de peste. Alea-s intr-adevar mai bune, indubitabil, daca sunt si perforate iar sunt folosite cu placute ceramice, sunt super eficiente.
Iar intelegeti, ca majoritatea pasionatiilor de Lada nu sunt oameni parliti care nu isi pot permite alta masina mai contemporana, majoritatea noastra detin alte masini, cu care isi fac necesitatile zilnice, iar pe langa asta, au Lada cu care nu car car legume zilnic la piata si le folosesc pana ce depasesc si termenul de "rabla", "bomba pe roti", "pericol public". Nu suntem oameni cu botnita, lesa, limitati, care doar atata pot sa vada, si stiu, cazanele lor. Majoritatea le ingrijim, le intretinem, si incercam sa le avem in stare cat mai buna.

Alejandro 03-02-10 10:20

Eu n-am zis ca sunteti oameni limitati - etc - n-are rost sa continuam pe tema preferintelor auto ci pe tema franarii - desi si aia este off-topic.!
2 masini in test - Dacia Logan fara abs si Dacia Logan cu ABS - cum explici ca Dacia Logan cu ABS are distanta de franare mai scurta decat cel fara ABS. Fara sa ma laud provin dintr-o familie care in tot arborele genealogic suntem prima generatie care ne putem numi soferi - adica tata e sofer profesionist - are peste 30 de ani experienta in care a condus si masini cu ABS si cele fara ABS - si eu si el sustinem ca ABS este un sistem foarte inteligent de franare - explica-mi tu mie de ce cand franezi o bicicleta cu ambele roti (fata/spate) fara sa blochezi roata te vei opri intr-o distanta mai scurta decat daca ai frana cu spatele - blocand roata si acesta ar incepe sa te plimbe portat de fortele G. Sa fim seriosi - tot timpul progresul in tehnologie este mai bun!
Ca si raspuns la masinile de concurs foarte multe au ABS - doar ca nu se lauda atata pe aceasta tema - toti discuta de diametrul discurilor, ce placute au etc - cum crezi ca ar putea stapani o masina intr-o curba normala la viteze foarte mari si in franare - voi cu automobilele fara ABS daca vi-i se blocheaza roata nu mai aveti directie in schimb cei cu ABS (anti-blocking sistem) - inca mai au directie fiindca rotile nu le sunt blocate!
Reclama cu cobra e o frectie la picior de lemn - imagineaza-ti scenariul urmator - mergi pe drum un tir pe contrasens depaseste, tu esti obligat sa iesi putin cu jumate de masina in decor (ploua torential, inafara de asfalt unde e ud - decorul este noroios si mazgos) - cum te-ai invarti tu ca titirezu daca nu ai avea ABS - si cum s-ar comporta masina cu ABS?

ESP-nonESP - util/inutil - pt cei care chiar nu ii simt bine venita prezenta in dotarea masinii - exista buton on/off!

k.lada 03-02-10 11:22

Unu la mana, daca franezi in scenariul descris de tine, nu de invarti in nici o directie. Absolut fals ! Te duci drept ca sania, in cazul in care ai franele bine reglate ! In caz ca ai luat itp-ul pe naspa, si ai dezechilibru mare, te duci oblic in directia in care frana prinde mai tare. Si asta in cazul in care te sperii si apesi frana pana la fund fara sa dozezi forta de franare. Te poti invarti ca titirezul (am patit-o eu odata) in cazul in care esti pe gheata, ai viteza (am coborat o panta), si ai dezechilibru la puntea spate. Dar in acest caz, cu abs sau fara, faci pirueta ! Poti sa ai orice sistem ca tot te duci daca n-ai aderenta.
Am si eu un prieten, sofer bun, tinde spre profesionalism. Asa de fain a luat o usa pe nisip, din cauza abs-ului, de numa. Am zis, absul e util pt unii, in unele cazuri. Iar la faza cu Loganul, nu stiu ce sa zic, esti sigur ca franeaza mai bine, sau ala fara abs a avut un sofer mai putin experimentat ? Eu am un 1.4 mpi chel, fara abs si inafara faptului ca e tare frana, si prinde brusc, nu am observat nimic deosebit. La alte masini, nu e asa! Distantele de franare la fara sunt un pic mai scurte decat la cele cu abs!
"A June 1999 National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) study found that ABS increased stopping distances on loose gravel by an average of 22 percent.
(Source : Anti-lock braking system - Wikipedia, the free encyclopedia)"
"While ABS offers improved vehicle control, and may decrease stopping distances on dry and especially slippery surfaces, it can also increase braking distance on loose surfaces such as snow and gravel."
Si sa nu uitam scopul pt care a fost creat ABS, sa fie masina mai controlabila in timpul franarii bruste, chiar si in detrimentul lungirii distantei de franare !

Alejandro 03-02-10 14:24

offf - fara suparare - esti foarte incapatanat si simt ca ma lupt cu morile de vant - cand se efectueaza teste de franare, demaraj, pt notarea unor performante se folosesc aceeasi soferi nu soferi diferiti - aceeasi soferi pe masini diferite! - am condus Logan fara ABS si conduc actualmente (Loganul meu Laureat PLUS - CU ABS) - cel cu ABS franeaza mai bine in orice situatie!!!!
Chiar trebuie sa desenez de ce chiar daca ai echilibru 101% perfect pe toate rotile (la franare) daca o parte prinde mazga si cealalta aderenta si tu n-ai abs te invarti? Chiar trebuie?

lord_wader 03-02-10 15:00

Quote:

Originally Posted by k.lada (Post 3044027)
Prietene, daca crezi ca un 1500/1600 face suta in 17 secunde, inseamna ca esti rau informat ! Datele in manuale si in carti spun alta, intreaba un posesor care are masina in stare buna si motorul refacut calumea ! Numai alea cu motoarele in pioneza fac atat ! poate nu fac suta in 10 sec, si nu au o viteza finala de mach1 ,dar fac suta in 14 max 15 !

ok, sa presupunem ca ai dreptate, dar de ce pe net eu am gasit doar date care confirma cele 17s pt. lada 1500?Exemplu:

* Omapaino: 1010 kg
* Kantavuus: 400 kg
* Huippunopeus: 150 km/h
* Kiihtyvyys 0-100 km/h: 1500S: 1973-1980, 17 s
1500SL: 1977-1983, 17.5s
1500combi:1979-1980, 17s
etc.

* Moottorityyppi: VAZ-2103
* Iskutilavuus: 1452 cc
* Sylinterin halkaisija: 76 mm
* Iskunpituus: 80 mm
* Sylinterinkannen tyyppi: 2101-1003011
* Puristussuhde: 8,5
* Venttiilejä: 8

* Huipputeho: 75 hp @ 5600 rpm
* Suurin vääntö: 106 Nm @ 3400 rpm

Quote:

Cat despre top speed, la intalnirea din Bv (mai sus e un film cu lada alba cu nr din bucuresti) , a venit cu o viteza de 150 km/h (nu din spuse), ci confirmate de un fost coleg Ladist, care a participat la intalnire cu masina lui, Fiat Albeea, din bucuresti mergand in spatele sus numitei Lada.

da, asa e, nu am negat, ba chiar era imposibil sa atinga mai putin la cei 75CP din moment ce o dacie cu 54CP atingea 140 , 150 scrie la datele tehnice 150 s-a confirmat, dar.... 150 tot nu-i 167 din exemplul meu .

Quote:

Parerea mea in legatura cu comparatia cu polo:
1) vrei sa compari doua masini, care fac parte din diferite categorii de gabarit

Stiu ca nu e combinatia ideala, stiu ca fac parte din clase diferite, stiu ca una e de conceptie nou si una veche, dar era doar un exemplu, nu am vrut sa apelez la exemple mai "drastice" gen VW, ford, si alte masini de familie din perioada '70-95 care ar face de ras lada,dacia etc.
Eu ti-am dat exemplul ca sa iti arat unde se situeaza o lada comparativ cu alte masini la o eventuala intrecere

Quote:

Datele polo 1.2 :
# 1.2 L straight-3 6-valve petrol, 55 PS (40 kW)
# 1.2 L straight-3 12-valve petrol, 65 PS (47 kW)
# Length: 3897 mm
# Width: 1650 mm
# Height: 1465 mm

eu am gasit si asa, de fapt la modelul acesta ma refeream:
Motor Volkswagen Polo 1.2 70 CP:
- Capacitate cilindrică (cmc): 1198
- Cutie de viteze: 5 M/T
- Putere maximă (CP@RPM): 70@5400
- Cuplu maxim (NM@RPM): 112@3000
- Viteza maximă (km/h): 165
- Acceleraţie 0-100 km/h (s): 14,1
- Carburant: benzină

k.lada 03-02-10 15:02

Daca vrei sa te convingi ca n-ai dreptate, scoate siguranta de la abs, si du-te pe un loc cu pietris, mazga, si o sa vezi ca nu o sa te duci in laturi cand franezi, si nici nu o sa te intorci ! Iar testele abs vs non abs cu 2 masini nu e chiar veritabil ! Sunt n factori care pot sa difera. Ca sa fie veridic testul si sa te convingi, dute intr-un loc unde e drept, fa un test cu abs, masoara. Repeta pt acuratete. Dupa aia scoate siguranta de la ABS, si repeta-l ! Asa sistemul de franare va ramane la fel cu acelasi uzuri, doar variabila cu abs se va schimba. O sa vezi ca am dreptate. Sunt mecanic auto, lucrez de mic copil ajuntandu-l pe tata si pe alti mecanici in domeniu. Am testat si eu cu un Opel Astra care a venit la mine pe motiv ca n-a avut frana. Dupa ce am schimbat pompa centrala, am mers fara abs, si dupa ce am reconectat abs-ul l-am testat si asa ! Dar hai sa nu fim off-topic !

Alejandro 03-02-10 15:13

Omule - deci cand ai 2 suprafete una asfalt(partea stanga a masinii calca cu rotile pe asflat) si cealalta mazga noroi - si alte cele (partea dreapta calca cu rotile din dreapta acolo) cum naiba sa nu te intorci daca nu ai abs - fac referire la situatiile unde trebuie sa franezi de urgenta si bagi picioru in frana - sa fim seriosi cati din toti soferii din aceasta lume in situatii criza nu baga picioru in frana BRUSC - 99% fac asta - fiindca este instinctiv - daca tu esti ZEU in ale sofatului bravo tie - dar atuncea ce dracu cauti aicea sa bolboroesti teorii si conspiratii si nu esti prin vreun atelier cu echipa de mecanici sa pregatesti masina pt sezonu urmator de VTM, RALLY CROS, DTM etc...
P.S. ca sa ma intelegi am sa-ti fac un desen!

k.lada 03-02-10 15:14

Datele din manuale sunt pur si simplu de ordin informativ. Gandeste-te ca de atunci ('76)cu cat s-a schimbat anumite chestii (de ex tolerantele la montaj), de la primul model au aparut 3 tipuri de carburatoare, din ce in ce mai performante, delocoul cu avans vacuumatic, cutie de viteza cu alte rapoarte, alte diferentiale, etc, etc. Intre timp s-a imbunatatit tehnologia fabricarii pieselor (pistoane, segmenti, cuzineti, etc) daca se compara un motor produs in 76 original cu 10000 km e mult mai slab decat unul reconstruit cu piese de azi, bune. Stiati cand a fost omologata Lada 1200 in ungaria a avut consum 16 % ? Si asa a fost omologat ? Pentru ca pur si simplu nu a fost reglat cum trebuie carburatorul.
Da, atinge 150 in 4!!! trepte, cu 5 trepte cu siguranta merge peste ! Gandeste-te ca intr-a 5 pe drum drept la aproape de 3500 rot are ~135, pana in 5500 mai este mult ! Si in plus nu uita , ca la majoritatea masinilor noi (cred ca si Polo), se da puterea nominala a motorului, nu cati cai are la roata ! La astea sovietice se da BHP-ul, dupa standardele GOST deci atat are la roata !

Alejandro 03-02-10 15:22

1 Attachment(s)
ATENTIE - DISCUTAM CAZUL NON -ABS IN DESENUL URMATOR
Desenul nu e complicat - masina merge inainte - e obligata sa iasa in decor pt a evita un impact frontal - rotile din dreapta desi blocheaza incearcand sa franeze si nu au destula aderenta - cele din stanga blocheaza, avand aderenta sporita la carosabil fata de cele din dreapta (tinzand sa traga masina inspre oprire - adica inspre inapoi - vezi sageata 1) - - sageata 3 indica faptul ca masina pe partea dreapta nu are aceeasi aderenta de franare - deci eficacitate franare aproape de 20-30% - inca tinde sa mearga inainte - astfel se creaza sageata 2 - o forta G apare care trage spatele masinii sa iasa inafara traiectoriei drepte !!! Zi-mi ca in acest caz nu e bun abs-ul ca eu il si impusc pe ala care o sa mai implementeze pe noile masini sisteme de securitate moderne!
Fata de comportamentul din imagine al unei masini NON ABS - pictat anterior in imagine - o masina cu ABS nu permite blocarea rotilor de pe carosabil astfel sageata 3 dispare desi distanta de franare nu va fii la fel de scurta ca si in cazul unei franari pe uscat cu toate cele 4 roti - ABS-ul va va oferi pacea sufleteasca ca in orice carosabil nu veti pierde directia vehiculului dvs.

lord_wader 03-02-10 15:29

Quote:

Originally Posted by k.lada (Post 3046344)
Datele din manuale sunt pur si simplu de ordin informativ. Gandeste-te ca de atunci ('76)cu cat s-a schimbat anumite chestii (de ex tolerantele la montaj), de la primul model au aparut 3 tipuri de carburatoare, din ce in ce mai performante, delocoul cu avans vacuumatic, cutie de viteza cu alte rapoarte, alte diferentiale, etc, etc. Intre timp s-a imbunatatit tehnologia fabricarii pieselor (pistoane, segmenti, cuzineti, etc) daca se compara un motor produs in 76 original cu 10000 km e mult mai slab decat unul reconstruit cu piese de azi, bune. Stiati cand a fost omologata Lada 1200 in ungaria a avut consum 16 % ? Si asa a fost omologat ? Pentru ca pur si simplu nu a fost reglat cum trebuie carburatorul.

Pai dupa principiul asta ar trebui ca si daciile 1310 mai noi fabricate dupa 1995 sa zicem, sa prinda 160 si sa scoata suta in 14s. Cu toate acestea o dacie e la fel de "impotenta" chiar daca e din 1985-si e in stare buna- chiar daca e din 1997.

Quote:

Originally Posted by k.lada (Post 3046344)
Da, atinge 150 in 4!!! trepte, cu 5 trepte cu siguranta merge peste ! Gandeste-te ca intr-a 5 pe drum drept la aproape de 3500 rot are ~135, pana in 5500 mai este mult !

Nu uita ca multe masini isi ating topspeedul in tr.4, iar in tr5 nici nu ating vreodata aceeasi turatie maxima ca in tr4 pooate doar pe elevator dar nici asa

Alejandro 03-02-10 15:34

lord_wader - gresesti - Dacia 1410 dedicatie (chiar daca e cu motor pe injectie) scoate suta in 14 secunde

tzomihai 03-02-10 17:21

@lord wader!
cutia cu 5 ctrepte a fost facuta pentru eficienta de consum strict!(vorbim la dacie)imi cer scuze dar nu am stat sa urmaresc chiar toate posturile tale si deci nu stiu daca ai mers cu 4 trepte,dar daca da cu atat mai bine deci sti doarte bine ca viteza a5a este strict de croaziera,asa ca,la 3500 rpm si 135 la ora cu zici tu(ceea ce e perfect valabil)unde ai un consum mic,ca s-o duci la 5500 e destul de greu si dureaza(in a 5a) deci vei folosi a4a si cum raportul de turatie de intre 500 si 800 de ture intre trepte,o duci in a4a pe la 5500 unde consumi destul si dupa ii dai a 5a sa mergi mai tare! hai sa lasam treapta 5 pentru croaziera si consum redus ca e mai bine!
@alejandro!
eu nu am condus logan cu abs si deci vorbesc din auzite de la altii(care au condus si respectiv soferi de taxi)
Tin sa il felicit pe tatal tau la fel si pe tine pentru ca sunteti soferi profesionisti si deci aveci ceva experienta acumulata(mai mult tatal tau dar bravo si tie) dar vreau sa iti zic(si te rog nu o lua ca pe un repros sau ofensa) ca prin natura numelul ABS inseamna anti blocking system si deci nu are cum sa scurteze o distanta de franare!(daca tot ai experienta in condus si ai mers si cu batrana dacie inseamna ca stii ca pe gheata nu se da cu picioru in frana)deci ABS-ul a fost proiectat exact pentru situatiile asta in care apare panica si bruschezi frana; ABS-ul iti ofera posibilitatea de a avea inca directie pe masina si sa poti evita obstacolul din fatza! ai dreptate in ceea ce zici cu logan fara ABs si cu,intradevar s-a scurtat distanta de franare pentru ca la loganul fara(care tinsa precizez cu toate contestatiile care le voi primi) este prost proiectat si nu franeaza bine(ba doar fata ,ba 3 roti ba doar una) eu am parit asa cu un logan de 35000 de km si cand pui frana se inclesteaza rotile si te dai cu sania! loganul e proiectat prost!! lunag in calcul volumul masinii(dimensiunile) raportat la motor si la franare! loganul de 1.4 e COTETZ(va rog nu intelegeti gresit,nu va jignesc masinile ci doar pe proiectantii lor!) cu 1.6 nu am mers deci nu ma pronunt!

Pe mine tata m-a invatat asa(si tata nu e profesionist desi are carnet din '92) si il citez: "de la 60 la ora deja vrana nu iti mai ofera siguranta ca nu il vei lovi pe ala din fatza ta! deja la peste 60 la ora,daca nu te impaci bine si cu directia, cu siguranta vei intra in cel din fatza ta!

cat despre discurile ventilate; ele au fost proiectate pentru a permite racirea discului mai repede si a avea eficienta la franari repetate si agresive(la limita derapajului) pe distante scurte deci comparatia ta e egala cu zero! daca pui frana brusca fie ca ai sau nu discuri fentilate in momentul in care rotile sunt inclestate e ca si cum nu ar fi ventilarea! Daca imi ziceai de discuri perforate era cu totul altceva!

P.S ABS: de ce masinile de raliu nu au ABS????? daca nu stiai afla acu!( 1 ca nu ii ajuta la franare (pentru ca ABS-ul franeaza cand vrea el nu cand iti trebuie tie) si 2 pentru ca e o greutate in plus pe masina(dar asta nu e principalul motiv) deci e inutil!)

revenind la subiectul forumului, nu credeti ca e mai ok daca discutiile pe aceasta tema le bagam in perioada 1970 -- 1995 si strict intre LADA si DACIA,eu cred ca asta a fost menirea temei cand s-a deschis:D:D:D

tzomihai 03-02-10 17:27

cine nu a condus o troaca(fie ea lada sau dacia) va garantez ca a pierdut foarte mult din experienta condusului,ba pot sa zic ca a pierdut esentialul condusului!

Pentru patrioti(am citit prin primele pagini si nu mai tin minte numele utilizatorului!) : Daca tot vreti sa fiti patrioti mergeti la piata si cumparati legume si fructe de la tzaranii nostrii si cand megeti la farmacie luati pastile de la Antibiotice Iasi, mi se pare mult mai patriotic decat sa aleg o masina frantzuzeasca! Eu sunt patriot prin cumparaturi de la piatza,in domeniu auto mai merg inca pe partea ruseasca

Alejandro 03-02-10 17:33

tzomihai - oare sa ai discuri neventilate dar perforate nu e acelasi lucru ca si cand ai avea discuri ventilate dar neperforate? - eu zic ca e cam la fel - se folosesc astfel de artificii pt a scapa de caldura acumulata din frecare placuta de frana - disc de frana! nu mai are rost sa continuam offtopicul cu sisteme de franare - de la Lada vs Dacia a-ti ajuns la Logan - deja ma ofticati - de cand a aparut Loganu e mare star - ba e bad-boy - ca deh romanii cred ca e proiectat rau - ba e superstar - laudat ca e asa si pe dincolo!

ATENTIE - TZOMIHAI - NU SUNT SOFER PROFESIONIST - CI PROVIN dintr-un sofer PROFESIONIST - si vreau ca pe viitor sa-l depasesc in tot ceea ce face el mai bine - iti multumesc pt felicitari! -

Vreau sa ma lamureasca careva - pt ce trebuie sa existe astfel de topicuri Marca Vs Marca - parerea mea ca sunt nascatoare tot timpu de flame-uri!
Daca as avea bani as cumpara si o 1310 si o Lada 2107 - cu motor de 1500 -

tzomihai 03-02-10 17:42

perforarea discului e un upgrade la cel ventilat! prea putin probabil sa gasesti disc perforat fara ventilatie desi nu exclud varianta! ( ATENTIE!!! ventilatia de face in cantul discului)

nu ai notinui despre ingineria care s-a facut la UAP iti zic eu(tot din spusele celor de acolo) e vai si amar!(daca imi va permite timpul o sa relatez niste chestii despre prima masina romaneasca pur-sange iesita pe portile UAP)

Alejandro 03-02-10 17:46

da stiu ca se face in cantul discului! asta ziceam ca ori e una ori e alta ambele impreuna sunt mai bune decat una singura (ventilare/perforare)
La ce fel de notiuni te referi?

lord_wader 03-02-10 17:58

Quote:

Originally Posted by tzomihai (Post 3046740)
@lord wader!
.
revenind la subiectul forumului, nu credeti ca e mai ok daca discutiile pe aceasta tema le bagam in perioada 1970 -- 1995 si strict intre LADA si DACIA,eu cred ca asta a fost menirea temei cand s-a deschis:D:D:D

asa e.
Eu am votat pt. dacia la poll, pt design, asa cum am mai spus cu vreo cateva pagini in urma parerea mea ca dacia cu elemente de tuning arata mai bine decat lada tunata.
Daca as avea 10puncte de impartit intre lada si dacia 1300/1310 excluzand dacia "zambetul lui Iliescu" asa da asa:
*design: 7 puncte dacia-3 lada. Din fata dacia e mai frumoasa, din lateral la fel, din spate sa zicem ca ambele arata naspa
*performanta: desi conform datelor tehnice gasite de mine ambele masini ar fi sensibil egale, totusi lada dispune de 75CP si topspeed mai mare, deci 6puncte lada-4 dacia
*fiabilitate: 7 puncte lada-3 dacia
*confort, piese schimb si consum: 5-5puncte

Asta e parerea mea, am avut o dacia 1310, in afara de design nu mi-a placut nimic la ea. As alege oricand in loc de lada sau dacia, un oltcit :-P poate se gandeste creatorul subiectului sa includa si aceasta masina in subiect. Ar fi interesant atunci de vazut cine ce prefera

tzomihai 03-02-10 18:28

la cum s-a facut masina,mai exact la cata lipsa de informare!

tzomihai 03-02-10 18:46

offtopic: e vro sesiune de bazar? am niste carburi orizontale de vanzare si sa stiu unde le pun, nu vreau sa pun aiurea!

Thomas Everywhere 08-02-10 15:28

clar ca aleg dacia. Am avut Dacia si e o masina buna. In primul rand ca arata mult mai bine ca o lada...Lada=cutie.
Despre rezistenta Lada e mai rezistenta. Dar si dacia poate fi daca sti cum so tii, dar sa spui ca Lada=cutie arata mai bine e penibil :))
Dacia mai ales cele CN2,CN3, CN4 arata misto. Lada are un design urat, badaran, comunist si e patratoasa. Dacia are niste forme mai rotunde si arata mai bine.

lord_wader 08-02-10 16:54

https://www.youtube.com/watch?v=QTLlr...eature=related

liniutza lada vs solenza. imi place cum pleca lada, curios de tare, dar pe traseu pierde cuplu, probabil in treapta a 3a la schimbare pierde puternic.

Alejandro 08-02-10 21:54

Quote:

Originally Posted by Thomas Everywhere (Post 3064735)
clar ca aleg dacia. Am avut Dacia si e o masina buna. In primul rand ca arata mult mai bine ca o lada...Lada=cutie.
Despre rezistenta Lada e mai rezistenta. Dar si dacia poate fi daca sti cum so tii, dar sa spui ca Lada=cutie arata mai bine e penibil :))
Dacia mai ales cele CN2,CN3, CN4 arata misto. Lada are un design urat, badaran, comunist si e patratoasa. Dacia are niste forme mai rotunde si arata mai bine.

Pt tine THOMAS - abtinete cu remarcile de genu "Lada=Cutie" - poti spune diplomat si in alt mod mai finut de exemplu prefer Dacia fiindca in viziunea mea are un design mai frumos! Asa da drumu toata lumea la badaranisme si incep jignirile si flame-urile si nu e civilizatie nici frumos nu e!!!:evil::evil::evil:

k.lada 09-02-10 10:08

Quote:

Originally Posted by lord_wader (Post 3065073)
https://www.youtube.com/watch?v=QTLlr...eature=related

liniutza lada vs solenza. imi place cum pleca lada, curios de tare, dar pe traseu pierde cuplu, probabil in treapta a 3a la schimbare pierde puternic.

Motorul in cel mai bun caz e de 1.3 :D

tzomihai 10-02-10 08:59

sunt tare curios cati din voi stiu ce inseamna LADA si cati stiu ce inseamna DACIA(eu unu habar nu am ce inseamna DACIA(lasand daca ai cap ia-ti alta) nu prea cred ca au botezat-o dupa numele tarii din anii 100 dupa Hristos!)

Alejandro 10-02-10 09:28

stiti - m-am uitat la episodu 1 din sezonu 14 top gear cel in care vine Jeremy Clarkson si prietenii lui cu Aston Martin DB9, Ferrari 149 California, Lamborghini Gallardo Roadster in Romania sa mearga pe transfagarasan - au vazut si ei in premiera Sandero - erau minunati de ea - ... sarim peste cateva chestii neimportante... si intr-un moment bizar dar fascinant Clarkson ii cumpara lui James May (pletosul) o Sandero - - - derulam inainte - si primele impresii au fost urmatoarele: O MASINA GROZAVA - MOTOR, SCHIMBATOR , SCAUN, PARBRIZ, CAROSERIE & 4 ROTI - esentialul condusului! (MENTIONEZ CA JAMES MAY a sarit din Lambo in Sandero) si a spus toate acestea - revenind la Dacia vs Lada (masinile clasice) alea ambele sunt esenta condusului prima cu tractiune fata si cea de-a doua cu tractiune spate!

lord_wader 10-02-10 13:38

Cei de la top gear au fost mereu partinitori,subiectivi, patrioti si manati de interese. Mereu in topurile lor trebuia sa fie o masina englezeasca cand era evident si pentru un neavizat, ca mine asa, ca nu avea ce sa caute acolo respectiva masina. Cred ca au primit ceva bani sa faca reclama la Sandero. Imi amintesc ca intr-un episod au desfiintat la propriu si la figurat o Lada. Spuneau ca aia nu e masina care prinde numai 45 in treapta a2a. La sfarsit au distrus-o. Cred ca e si pe youtube filmarea

Alejandro 10-02-10 13:40

da tot pe youtube distrug un S500 (sau S600) nu mai stiu exact il distrug efectiv - ii arunca scaunele din piele la gunoi :( in fine deja am deraiat si suntem offtopic!

LADA RULZZZ - asta fiindca are tractiune spate si din alte considerente de-ale mele!

lord_wader 13-02-10 17:23

Vad ca s-a adus in discutie loganul, urmasul daciei. Ar fi interesant deci si niste comparatii intre logan, sandero si noile LADA. Sa vedem cum stam acum la performanta, design, preturi. Ce a fost a fost, dacia 1310 si lada 1500 isi au locul lor in istoria acum ar fi interesant sa vedem cum stam si cu prezentul. Deci cine are date si poze sa posteze va rog

All times are GMT +2. The time now is 11:52.

- Copyright 2026 4Tuning