![]() |
Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..
pai cat timp ai lasat-o la intarit?
|
Quote:
Costurile si timpul de fabricatie al unui mulaj de fibra sint enorme si nu se justifica pt. o productie de casa. Spuneam intr-un post mai sus ca se foloseste spuma poliuretanica de inalta densitate ce se depune pe un cofrag de lemn de ex.,cu grosime de maxim 4 cm neprelucrata. In mod normal un flacon de 750 ajunge,cu conditia sa nu incerci sa nivelezi spuma. |
6 Attachment(s)
Quote:
desi pe flacoanele de spuma scrie "timp de uscare/intarire: 30-60 min", e indicat sa o lasi cel putin 1 zi, chiar si pe caldura asta. eu am folosit asta-iarna un tub de spuma, iar dupa 2 saptamani spuma nu se uscase la mijloc (era iarna) asa cum spune turbojack, indiferent ce metoda se alege (pentru a-ti confectiona un spoiler de la zero), te costa mult, sau daca folosesti lut, te costa mai putin dar muncesti de te saturi metoda cu spuma e foarte buna, dar este important sa stii cum sa procedezi - eu unul nu cunosc procedeul in intregime, dar am incercat....si iata ce-a iesit: |
stao o secunda...nu am zis nimic de pret in postul meu...am intrebat de cantitate...sa stiu sa nu cumpar prea putine...
Quote:
am pus spuma dar maine o sa va arat poze...acum am o intrebare...cu ce modelati??? ma intereseaza suprafetele drepte...am folosit pana acum 3 tuburi si o sa-l folosesc si pe al 4-lea pt umplerea unor goluri. eu zik a iesit binisor...acum sa-mi spuneti si voi dupa ce o sa vedeti pozele |
Nu nivelezi.....lasi asa cum se intareste...iar dupa ce s'a intarit...treci la "modelarea" cu cutitul sau panza de bonfaier...in cateva zile ...terminam si noi de "modelat" in spuma o bara ...o sa punem poze
|
:) mai fara suparare dar de cate ori sa spun...am inteles k nu o nivelez cand o torn...si sincer nici prin cap nu-mi trecea asha cv...eu am intrebat pentru suprafetele drepte cu ce nivelati(dupa ce s-a intarit :) ) adik ce "scula" ,k sa ma exprim asha, folositi...ma gandeam la un rashpel (cred k stiti c e ala) k am unu mai lat...dar ma gandeam cum faceti voi poate gasesc o metoda mai buna
|
Quote:
|
astept sa vad si eu pozele voastre cu spoilerele modelate cu spuma!sunt foarte curios!
|
Quote:
|
Quote:
:) Ca tot in lut lucreaza pentru caroseriile noi si prototipuri ... |
se pare ca e cam greu sa facem rost de lut...
|
intrebare ...fibra de sticla se prinde pe orice?adica se lipeste pe orice?de ex plastic? vreau sa adaug ceva de fibra la ceva de plastic si nu vreau sa se dezlipeasca dupaia:)
|
cum fac ca spumasa nu se prinda de fibra cand pun fibra? sau cum fac ca spumasa nu se lipeasca de modelul in care o pun pt forma initziala?
|
frozzen, cred ca ti-am raspuns pe mess la intrebare (pentru ceilalti: ca sa nu se desprinda fibra de plastic, trebuie nituita, ea se prinde un pic si fara nituri, dar la un soc mai mare se poate desprinde)
mae, de ce vrei ca spuma sa nu se prinda de fibra? consider ca e mai bine s-o lasi acolo pentru ca nu e nici prea grea si in acelasi timp ii confera o rigiditate mai mare piesei respective...daca totusi vrei sa o dai jos, foloseste folie de aluminiu (din aia pentru menaj) sau scotch de vopsitorie, sau chiar ceara de parchet in multe straturi (e cam greu sa dai pe spuma) sau las-o sa se lipeasca si pe urma o tai cu un cutit |
9 Attachment(s)
iata inceputul unui nou proiect de-al nostru: o bara de la o masina oarecare, pe care s-au aplicat 3-4 sprayuri de spuma numai pentru prelungirea ei; cu siguranta mai intra vreo 3 sprayuri cand ii vom da forma;
forma finala ramane secreta pana cand terminam, iar daca nu iese cum vrem, nu mai punem poze :twisted: il rog pe john sa puna vreo 2 poze cu bara initiala, ca eu nu am apucat sa salvez |
hmmm....decat spuma? pai si dupa realizarea modelului cu spuma! care e urmatoru procedeu?
|
finisam spuma cu o substanta pe baza de nestrapol si un praf special (nu mai stiu cum ii zice, dar stiu de unde se cumpara :lol: ), apoi aplicam un strat de fibra de sticla, apoi mai aplicam inca 1-2 straturi, apoi nivelam frumos cu aceeasi substanta de care am zis mai sus, apoi daca mai e nevoie mai dam niste chit, daca nu...aia e! sistemul de prindere il avem, forma va aparea pe parcurs...spuma ramane pe loc ;)
|
oricum felicitari ca esti cam singuru care arata si da informatii despre genu asta de procedee ....majoritatea tin secret!
|
ms quick_5hifter cautam informatzia aia cu dezlipitul pt ca vroaim sa iau forma actualei bari sa prelucrez doar pe formade spuma fara a strica bara. pe care vreau sa o pun la loc pe masina pana termin proiectul casa pot merge cu ea.
|
am inteles.
noi avem bari de rezerva, de la dezmembrari ;) |
[QUOTE=quick_5hifter]finisam spuma cu o substanta pe baza de nestrapol ...QUOTE]
Altceva decit nestrapolul nu gasiti,nu de alta dar este o mizerie care iti face in final fibra foarte casanta?Eu folosesc alte rasini care imi mentine fibra totusi elastica ,altfel mi-ar veni toate spoilerele inapoi in punga de 1 leu .:) Decit sa las spuma pe bara mai bine imi fac matrita din tabla de aluminiu (gasiti la tipografi ca deseuri) ,o formez si o tai cum vreau cu foarfeca de croitorie,o lipesc cu scotch de ambalaj,trag o mina de nestrapol,las sa faca "priza",apoi mai trag 3 miini cu fibra si gata lucrarea ,fara matrite si dureri de cap.Dar sa nu se uite nimeni ce e in dosul barii.;) Sa indrepti matrita de spuma cu bomfaieru e cam greu sa pastrezi linia dreapta.Eu folosesc pt. ajustari de acest fel, flex cu pinza de smirghel lamelar de 25 sau maxim 40,dupa care nivelez artistic cu masina de slefuit orbitala, tot cu pinza de 40 sa ia shpan mult,in timp ce am aspiratorul cuplat la "scule" . Matrita este foarte important sa fie plana ,caci altfel onduleurile vor trebui umplute cu chit care este mult mai scump decit spuma .Ca sa nu mai vorbim de greutatea produsului finit. Si apropo de greutate,la barile integral refacute mai folositi intarituri de tabla ?Nu de alta ,insa la un impact fibra aia se face pulbere si va treziti cu motorul in brate. Quote:
Se poate.Polizezi cu rizuri adinci muchiile de plastic in profunzime apoi asezi fibra in straturi unul peste altul in trepte,adica stratul unu trebuie sa treaca peste stratul doi,etc.Dar ai nevoie de rasina mai elastica ,nu nestrapol ca aia crapa la prima solicitare mecanica. |
si cum s-ar kema rasinile alea minunate? (desi intzeleg ca nu ejti in RO acum deci nu cred ca ne poti ajuta f mult in legatura cu furnizorii...poate ebay ceva..)pt quick: poti sa te interesezi cum se keama substantza aia pe baza de nestrapol si praful "special" ?
|
acea substantza + "praful special" rezolva problema porilor si a micilor denivelari? rezulta o substantza vascoasa care poate fi modelata ? sau ....??? dupa cum zici tu pare ca daca aplici kestia aia klumea nu mai e nevoie de kituit? adeca scap si de shmirghel :) ??????
|
[QUOTE=johnjamesjohn]si cum s-ar kema rasinile alea minunate?..QUOTE]
http://www.prochima.it/listino/listino_main.htm Aici aveti cam tot ce vreti,inclusiv preturi.IVA compresa este TVA inclus. Resina=rasina agenti distacanti=agenti antilipire lana di vetro=pinza fibra sticla Cu restul termenilor cred ca va descurcati. |
-turbojack, la noi nu gasim decat nestrapol romanesc (policolor) care e mizerabil, e prea gros, se imbiba greu in stratimat, se intareste greu, e dificil de slefuit si mai are si o culoare roz-bombon; in afara de asta, se mai gaseste un nestrapol de import pe la astia care confectioneaza ambarcatiuni, dar e de 2 ori mai scump decat cel romanesc (200 mii litrul) - noi din asta folosim in ultima vreme.
-ne poti trimite materialele prezentate in acel link? la noi nu gasim nici macar substante anti-lipire, gel-coat-ul se face din nestrapol+pudra de talc (vai de mama lui, dupa ce ca se aplica si se slefuieste foarte greu, mai e si casant). -la bari nu folosim intariri metalice; gandeste-te ca la baza este bara originala a masinii, care ramane si ea acolo, dedesubt, sub spuma si fibra; nu are cum sa fie mai putin rezistenta bara finala decat bara originala. -johnjamesjohn, substanta aia speciala se cheama "aerosil" sau ceva de genul asta, oricum incepe cu "aero..."; o sa-ti spun exact sambata, cand ne aprovizionam din nou cu materiale; substanta este intr-adevar mai vascoasa decat nestrapolul, datorita prafului adaugat, si rezolva cu siguranta problema denivelarilor, ca doar asta e rolul ei, dar cu porii nu stiu sa-ti zic...eu nu am incercat pana acum, dar a venit vremea :D ; ce stiu despre ea: se slefuieste mult mai greu decat chitul auto, dar cred ca e un pic mai rezistenta decat cel din urma. -turbojack, mai poti explica inca o data procedeul cu tabla de aluminiu, de la zero? scuze pentru insistenta, dar eu unul n-am inteles cum faci matrita :rolleyes2 |
Quote:
Te-ai uitat la preturi?Astea sint destul de scumpe. Actualmente folosesc 3-4 feluri de rasini la care variaza doar timpul de uscare-intarire (pina la 24h,chiar) si platesc 8-12 euro flaconul de 0,750 kg. Cit despre trimis este aproape imposibil.Taxele postale sint exorbitante cu atit mai mult , cu cit sint substante chimice.Varianta cu portbagajul nu este mai stralucita,deoarece daca iti gasesc 10 cutii de ex. iti vor cere licenta de import,etc.In plus de cind cu aceste timpenii cu teroristii ,au inebunit toti vamesii si politistii cind vad flacoane cu chimicale. Singura varianta este sa gasiti un distribuitor local,care are toate licentele necesare,fara de care eventualele amenzi sint astronomice. Din pacate de multe ori distanta a ucis initiativa. Din punct de vedere strict economic ,o eventuala expediere pina in RO aduce produsul finit la un pret superior unor piese gata facute de o firma de tuning. Acum despre matrita de tabla. Aceasta metoda o folosesc la montaje direct pe masina,in special cind trebuie sa adaug sau modific spoilere deja facute (asa zisele universale) Tabla o prind cu popnituri de bara mama, dupa care o formez cum vreau,apoi atasez fibra si o prelucrez.Mult mai simplu decit cu matrita,mai rapid si cind clientul nu vrea sa plateasca o avere si nu conteaza ce este in spatele barii ;) este cel mai practic asa. Am fost obligat initial sa recurg la aceasta metoda deoarece aveam un sef cretin care incurca mereu codurile la spoilere cind le comanda,si primeam mereu alta marfa decit ce aveam nevoie.Antologic a fost cazul cind pt. un Fiat coupe a comandat kit de Bravo.Spoilera a trebuit sa o tai in 6 bucati si sa o refac complet din bucati.Cum termenul de predare era iminent nu mai era timp de reexpediere.Aici zilele de intirziere se platesc cu diminuarea procentuala din pretul executiei :( . Matrite integrale am facut putine deoarece nu am timp de asa ceva. Dar la citeva am experimentat asa:pe un schelet de scinduri,cit mai apropiat de dimensiunea barii am format tabla la forma dorita.tabla foloseam din bidoanele de diluant de 5 L din care aveam din belsug,peste care suflam apoi un strat subtire de spuma.Avantajul este ca matrita nu se deformeaza si foloseam 1-2 tuburi de spuma.Prelucrarea o faceam doar mecanic ,cu masini de slefuit orbitale cu smirghel de 25-40 si freze.Peste spuma suflam apoi ceara si matrita era gata. |
fac putin off topic dar cu scop educativ : cine din bucuresti lucreaza la ceva acum...sau cine poate sa-mi arate si mie sa ma lamuresc odata pt totdeauna cum se pune fibra aia...
@quick_5hifter peste spuma are cv dk dau cu chit normal pt masina...si peste el pun fibra (ai zis k finisezi spuma) ??? ma gandesc la faptul k asta este prima oara cand fac asa cv si vreau sa iasa cat de cat bine... si nush de voi dar pe mine toata lumea ma descurajeaza(cunoscuti,familie,prieteni, cei care stiu) numai pe forum aici m-a incurajat lumea...ms mult si spor la treaba tuturor |
Quote:
Baieti ,va admir pt. perseverenta,pt. faptul ca vreti sa faceti din nimic ceva de valoare. Tineti-o tot asa. |
este ceva rau ca vreau sa invat??? nu cred k s-a nascut nimeni invatat...de citit am citit topicul asta de x ori cap coada...dar teoria nu prea te ajuta mult ci practica...daca tot nu o sa se gaseasca nimeni...o sa ma prind eu pana la urma cum se pune si gata...ma scuzati k am deranjat cu postul meu...vroiam putin ajutor...
|
terminati odata cu nestrapolul de la policolor.e cea mai proasta rasina de pe piata.gasiti absolut toate materialele pentru prelucrat fibra de sticla la ROMPOLIMER,in baneasa.www.rompolimer.ro,tel 0212011305.daca nu sunteti multumiti de produsele lor,si vreti sa scapati de ele,ma sunati pe mine(0748999555)si eu cand ajung la bucuresti dupa materiale,vi le cumpar eu.
|
matza, ai inteles gresit ce-a scris turbojack in ultimul post. nu cred ca a scris la misto.
-mai scriu o data cum e cu procedeul de aplicare la fibra de sticla, daca nici acum nu intelegi, da un copy/paste la textul de aici, scoate la imprimanta si, dupa ce ti-ai luat ce-ti trebuie, fa ceea ce scriu mai jos pas cu pas, cu foaia langa tine: ---elementele de baza ale fibrei de sticla: stratimat (panza, plasa), nestrapol (rasina), accelerator (cobalt), intaritor (chimperox) ---sa presupunem ca iti cumperi 1 litru de nestrapol si un metru patrat de stratimat; la un litru de nestrapol pui ~50 grame accelerator (are acelasi efect pe care il are adrenalina pentru anestezic, de exemplu); acceleratorul poti sa-l pui si sa-l amesteci cu nestrapolul chiar si cu o luna inainte de prelucrarea fibrei, nu se intareste in lipsa chimperoxului; ---chimperoxul se pune in nestrapol exact in momentul cand vrei sa prelucrezi fibra, ai putin timp la dispozitie sa aplici solutia; proportia este de 2 dopuri chimperox la 1 litru nestrapol, dar prepari maxim 100 grame de nestrapol pentru inceput, la care adaugi mai putin de un sfert de dop de chimperox; amesteci bine solutia (ideal ar fi intr-un recipient de metal), apoi aplici solutia cu o pensula pe suprafata ce are rol de matrita sau suport, apoi pui o fasie de stratimat pe suprafata pe care ai dat solutia, apoi cu pensula bati bine pe toata suprafata stratimatului, ca sa se imbibe bine, si faci in asa fel incat sa elimini bulele de aer, macar pe cele mari; daca stratimatul nu s-a imbibat suficient, mai aplici cu pensula si deasupra un pic de nestrapol, dar nu excesiv ---dupa ce ai terminat nestrapolul din recipient, sau atunci cand ai terminat piesa dorita, imbibi pensula intr-un alt recipient cu nitrodiluant (de data asta este obligatoriu ca recipientul sa fie metalic, sau din plastic foarte gros); apesi pensula pe fundul recipientului, la interior bineinteles, ca sa o cureti mai bine de nestrapol, apoi o stergi pe o carpa si repeti procedeul ---daca nestrapolul preparat incepe sa se intareasca, abandoneaza-l si prepara altul, ca nu mai faci nimic cu el. ---incepe cu o piesa mica, si cand te obisnuiesti cu procedeul, poti sa treci la piese mai avansate ---orice nelamurire suplimentara se poate lamuri aici, ca sa priceapa si altii, si mai ales acum ca avem pe cineva experimentat sa ne explice mai bine tot pentru matza: nu te sfatuiesc sa dai chit pe spuma, e prea greu (ca masa, nu ca procedeu) si te costa si mult....mai bine faci cum zice turbojack, slefuiesti bine spuma si nu mai dai nimic in afara de fibra, iar la final dai chit peste fibra (eu nu am masina de slefuit, si oricum am spuma de calitate redusa, ca nu stiu ce anume sa caut) siadimet, eu din constanta nu am posibilitatea sa cumpar de la rompolimer, si nici nu prea-mi convine sa ma deplasez la bucuresti pentru cativa litri de rasina si altele...oare se poate comanda online? |
cate straturi de stratimat ai pus la o bara de masina?
|
ms mult quick_5hifter acum chiar k am inteles...citisem topicum asta de o gramada de ori dar nu gasisem informatiile concret...cat despre spuma si eu tot de calitate inferioara folosesc(se fac niste goluri in ea incat poti baga un deget) dar mai exista pistol si tuburi pt acel pistol si aceea cik ar fii mai buna...asa am citit pe tub
|
acidutzzu, eu am pus pana acum 2-3 straturi de stratimat, asa cum este el (ca poti sa-l destratifici in 2 sau chiar 3 straturi, dar eu l-am pus intreg)
matza, acum am primit si eu niste spuma pentru fetele de usi ale lui tau, dar sunt din alea pentru pistol....ai idee cum arata un pistol pt. spuma? si cam cat costa? nu de alta, dar nu m-am lovit pana acum de asa ceva si nici nu am timp zilele astea sa umblu prin oras sa ma documentez inca vreo 2 sfaturi: nu intrati in contact direct cu nestrapolul, nici cu chimperoxul si nici cu nitrodiluantul, toate sunt foarte toxice. folositi manusi chirurgicale macar (eu am folosit din alea textile cauciucate) si e foarte indicat sa folositi masti de respirat si ochelari subacvatici (cei pentru flex/polizor etc. au spatii de aerisire, si atunci nu mai au nici un rost) - eu mi-am distrus stomacul din cauza inhalarii vaporilor rezultati din reactia nestrapolului cu chimperoxul, mai ales ca primele 2 piese le-am facut in balcon, timp de ~4 luni, zilnic, fara nici o protectie (abia dupa 2 luni mi-a picat fisa sa folosesc manusi -- deh, mie nu mi-a zis nimeni ce si cum :lol: ) |
am vazut cum arata pistolul si azi ma duc sa vad cat costa...o sa spun tot azi
am fost si am vazut....doamne...~120 lei costa...eu folosesc spuma de 10 lei tubul si-mi fac treaba cu el(cat de cat) |
avantaj la spuma poliuretanica de pistol e ca se gaseste cu diferite densitati,si nu mai raman atatea gauri de umplut.eu mi-am dat seama abia dupa 1 an.pt quick 5 hifter:mergi la cargus sau la fan curier in constanta si intreaba cat costa sa-ti trimita cineva din buzau un colet de n kg.si vorbim.cu fan curier,de la pitesti la buzau,un esapament complat de logan a costat 300 000.
|
la curier rapidnu sut preturi mari
Ce are densitatea spumei cu capacitatea de a umple zonele greu acesibile???? densitatea se refera la greutatea /volum |
Quote:
Intr-un post mai vechi spuneam ca e necesar sa folositi spuma de mare densitate.Aia inseamna ca pur si simplu e mai compacta,se prelucreaza usor si nu ramin gauri.Eu folosesc tuburi de 0,75 kg si imi face 40-50 litri de material.Spuma este intr0o varietate foarte mare.Luati unul mai scump dar care pace spuma mai compacta si mai multa decit 3-4 mai ieftine care face spuma ca shvaiteru.Financiar este mai bine. |
Salut , urmaresc forumul de ceva timp si in special acest topic si am si eu o intrebare presupunand ca s-a executat piesa din fibra suportii in care se prinde pe masina din ce si cum se fac?
|
Quote:
Depinde de tipul barii. La astea mai noi la care bara este pur si simplu o coaja care se "trage" peste bara metalica e simplu.Nu necesita suporti. La modelele vechi ,se folosesc suportii originali care se incastreaza in fibra. |
| All times are GMT +2. The time now is 15:30. |
- Copyright 2026 4Tuning