Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Divertisment (https://forum.4tuning.ro/31-divertisment.html)
-   -   JOC INTERACTIV - STII SI CASTIGI (https://forum.4tuning.ro/31-divertisment/1784-joc-interactiv-stii-castigi.html)

Bogdan_16v 30-09-04 02:01

Tehnic vorbind, ar trebui sa foloseasca la cresterea aerodinamicitatii-->frecarea cu aerul redusa, si la o mai buna apasare-->aderenta mai buna...cam incuietoare intrebarea... :wink: Am dat si eu o explicatie ca la Dalga... :D

Gratzian 30-09-04 02:52

pai... incercati pe rand.. sunt 2 intrebari implicite... :)

Al3xius 30-09-04 15:09

Pai unii le folosesc doar pentru aspectul exterior ...iar altii le folosesc pentru un grad mai ridicat de aerodinamicitate(am scris bine right? :oops: ) :roll:

CataNOS 30-09-04 15:48

iar altii le folosesc pt a prinde mai bine porcu de capacu` portbagajului :D

COObra 30-09-04 21:10

spoilerul - mareste coeficientul de aerodinamicitate (ce cuvant lung :lol: ), deci ajuta la \"spargerea\" aerului - scade consumul si creste viteza de varf
eleronul - creeaza forta de apasare pentru stabilitate, totodata dirijeaza curentii turbionali de aer din spatele masinii pentru a nu \"suge\" masina inapoi, asta tot pt consum si viteza
nu am vorbit de vitan tuning unde intradevar gasesti eleroane care sunt buna la agatatul porcului :D

CataNOS 30-09-04 21:11

pai porcu vine odata cu eleronu - pt apasare (la propriu) :D
Tuning by Hamann Mezeluri S.R.L. :lol:

SpeedeR 04-10-04 20:36

Ce face axul cu came?! de ce punand unul cu profil mai \"agresiv\" crestem calutii putere? :roll:

Bogdan_16v 10-01-05 12:51

Hmm, ca sa-l mai readuc la actualitate...axul cu came este sa zicem un fel de bara cu ecrescente numite culbutori care deschide intr-o anumita succesiune logica supapele de admisie si de evacuare...este actionat cu ajutorul curelei de distributie...Un ax cu came sport mareste deschiderea supapelor astfel incat sa intre in cilindru mai mult amestec carburant...Cele mai \"inteligente\" sisteme de axe cu came sunt VTEC si VVTL-i, care permit la o turatie mai mare deschiderea supapei de admisie mai mult si celei de evacuare nu foarte mult, astfel incat sa pastreze o presiune crescuta in cilindru si, prin urmare, un cuplu liniar...

Hondarul 12-01-05 08:42

Mai bagati fratzilor intrebari aici !!!!!! Chiar asa de incultzi suntem ? :lol:

xxdadixx 12-01-05 09:44

Hai ca pune eu una la care am dubii! Eleronul am citit mai sus bla bla. Este facut si sa apese masina ca sa inbunatateasca aderenta rotilor din spate. daca e asa cate kg ar trebui sa superte un eleron? :roll:

Hondarul 12-01-05 10:11

Un eleron adevarat trebuie sa aiba profil de aripa de avion intoarsa, nu sa ridice, ci sa apese. Nu e vorba de cate kg trebuie sa reziste, ca doar nu se rupe de la apasarea aerului, ci e vorba ca stabilizeaza spatele apasandu-l, cu o forta diferita, in functie de nevoi si de masina. Habar nu am cat rezista un eleron si la ce putere, adica greutate. Si nici nu cred ca poti masura. Porsche cand trece de 90 mph scoate un eleron automat, dar pe care il poti rupe usor cu mana, deci nu e prea rezistent.

Murarashu 12-01-05 11:31

Un eleron `adevarat` suporta apasare destul de mare, de la cateva zeci pana chiar la cateva sute de kg la viteze foarte mari (de exemplu la fostele masini din CANAM sau prototipurile de la Le Mans). Desi par fragile, eleroanele rezista pentru ca apasarea este disipata pe toata suprafata deportanta, nu este concentrata intr`un singur punct, ceea ce ar produce ruperea. Chiar si asa, elementele verticale sau imbinarile sunt rezistente; am vazut masini de F1 fiind impinse de elementele verticale ale eleronului (nu insa de aripile orizontale, care sunt mai fragile).

xxdadixx 12-01-05 15:08

Eleronul ala de porsche are si rolul de a capta aer la motor. Eu eram curios cate kg rezista un eleron pentru ca ma gandesc ca daca pui un eleron de fibra si o gonesti pe autostrada poti sa il rupi sau ceva de genul sau sa-l smulga aerul de pe masina si sa provoci accident celui din spate. Deci cat de sigure sunt eleroanele facute de cei care lucreaza in fibra?

SpeedeR 12-01-05 23:11

Re:

Quote:

Originally Posted by \"xxdadixx\"
Este facut si sa apese masina ca sa inbunatateasca aderenta rotilor din spate. daca e asa cate kg ar trebui sa superte un eleron? :

Exact kilogramele unui porc adult ,ajuns in perioada de Craciun.... Eleronul mai trebuie sa suporte si apasarea unei bucate de slanina,a 2-3 cepe si a unei bucate de paine atunci cand propietarul ieleronului iese la padure....

Am raspuns corect?!

Gratzian 13-01-05 12:07

nu sunt multumit de raspunsul cu spoilerul....
sper ca puteti scoate mai mult de atat.....

the_mav 13-01-05 12:32

Quote:

Eleronul mai trebuie sa suporte si apasarea unei bucate de slanina,a 2-3 cepe si a unei bucate de paine atunci cand propietarul ieleronului iese la padure....
are totala dreptate speeder :twisted: ... dar totusi e cam incomplet raspunsul...
pe langa cele mentzionate, nu trebuie sa uitam ca eleronu' nu are numai rolu' de a suporta o greutate.... de asemenea el foloseshte la a te da bengos in fatza prietenei necunoscatoare in ale mashinii (numai daca e insotzit de viniluri cu NIKE sau BOSS :shock: :shock: :shock: shi din boxele patrate FIRST de la luneta se aude gutza+vijelie+florin salam :shock: :wink: ), are totodata rolul de a sustzine a 3-a lampa de stop rosie care la frana oscileaza dreapta-stanga (originala made in Vitan :wink: ) si de asemenea mai are rolu' de a creste pretu' mashinii in targul saptamanal cu circa 300-500 Euro (\"e de firma... vere...l'am luat din colibashi acu' 4 zile...mi l'au instalat baietzii direct in uzina...care este.. :shock: :shock: :wink: )
atat mi-a venit acum in minte...

ps: sunt foarte, foarte suparat... :evil: :evil: :evil: o mana criminala, sub protectia unei mishcari subversive de pe acest forum, a inkis topicul Acura de la Divertisment exact in momentu' in kare gasisem shi eu un client sa-mi skimb mashina... pentru a putea primi raspuns de la partenerul de schimb si a-i adresa in continuare cateva intrebari, rog sa se redeschida topicul :twisted: :twisted: :wink:

florin_cars 31-01-05 01:53

cineva a zis ca eleronul are si rolul de crestere al vitezei--gresit, cu eleronul chiar pierzi viteza, dar castigi stabilitate, fara eleron, multe modele rapide ar 'decola' pur si simplu. Prima Cobra Coupe construita de caroll shelby fara eleron ar fi decolat la peste 200km/h, cu eleronul in schimb a pierdut 25km/h din viteza maxima dar a devenit stabila.
Quote:

daca pui un eleron de fibra si o gonesti pe autostrada poti sa il rupi sau ceva de genul sau sa-l smulga aerul de pe masina si sa provoci accident celui din spate. Deci cat de sigure sunt eleroanele facute de cei care lucreaza in fibra
Fibra din cate stim nu e folosita doar la eleroane, si deci nu se poate rupe chiar asa usor, doar sunt caroserii intregi construite din fibra si inca nu s-a auzit de masini 'dezbracate' din cauza aerului care le-a smuls caroseriile de fibra. Banuiesc ca vorbeai la general, despre eleroane STAS nu de producatori artizanali care cine stie cat intaritor pun in rasina si ce compozitie utilizeaza.

Sc0OTeR 06-02-05 20:59

Sa mai puna cineva o intrebare :!:

florin_cars 07-02-05 00:06

cine stie ce este supravirarea?
si la masinile cu ce punte motoare actioneaza mai usore/des ??

alexutzu 07-02-05 08:03

Re:

Quote:

Originally Posted by \"florin_cars\"
cine stie ce este supravirarea?
si la masinile cu ce punte motoare actioneaza mai usore/des ??

ce este supravirarea iti dai seama si din denumire, virarea prea mare/larga, SUPRA - virarea, efectul asta face ca masina aproape sa se invarta pe loc

si actioneaza mai des la masinile care au tractiune spate, de asta si fac mai mult spectacol

Sc0OTeR 07-02-05 21:04

Supravirarea este legata si de distributia masei pe punti. Ideal este 50%-50% pentru un comportament neutru. Daca greutatea este mai mare pe puntea fata, teoretic masina va avea un caracter subvirator, si daca greutatea va fi mai mare pe spate masina va avea un caracter supravirator

florin_cars 08-02-05 02:11

multumit de raspuns(le tot incurcam inainte, dar mi-e clar acuma) si desi distributia maselor are si ea un cuvant de spus totusi puterea controleaza efectele de subvirare/supravirare.

urmatoarea intrebare alexutzu !!!!

alexutzu 08-02-05 11:44

rog pe altcineva sa puna intrebarea urmatoare, nu de alta dar nu imi trece nimic prin cap si nici nu prea sma pricep asa ce sa intreb :oops:

Murarashu 08-02-05 12:09

OK, am sa intreb eu ceva; e o chestie pe care nu am gasit`o pana acum explicata bine. La masinile de F1 in anii `70 ecartamentul spate era mai mare decat ecartamentul fata. Astazi insa ele sunt sensibil egale, ba chiar ec. fata e mai mare decat cel spate; asta am vazut si la multe masini de serie de astazi; ec. fata este cu cativa mm/cm mai mare decat cel spate. Care e influenta diferentei de ecartament fata/spate asupra comportamentului masinii, bineinteles judecata si in contextul puntii sau puntilor motoare (fata, spate sau ambele) ?

the_mav 08-02-05 12:18

pai... la o prima gandire logica, de bun simtz...considerandu-se ca se merge cu fatza, ecartamentul marit al puntii fata determina din start o stabilitate mai mare la atacarea virajelor...
inca o chestiune care mi se pare logica ar fi faptul ca greutatea partzii fatza a autoturismului (motor, subansamble, etc, etc) ar fi distribuita pe o suprafata de contact (adika puntea) mai mare (pt ca s-a marit ecartamentul), ceea ce ar duce implicit la o distributie mai uniforma a greutatzii...
de asemenea, aceasta marire de ecartament POATE fi datorata imbunatatirii sistemului de suspensii (de la elicoidale la bare de torsiune, brate multiple, suspendate/intercalate, etc, etc)... logic cred ca ar fi nevoie de ceva mai mult loc la puntea fatza pt implementarea acestor inovatii sau modificari

dar stai sa te gandeshti: puntea fatza cu ecartament marit fata de puntea spate => aerodinamica scazuta (rezistenta la frecarea cu aerul mai mare, datoprita suprafetzei mai mari de contact) :wink: :? :roll: :wink:
dar in acelasi timp, nu credetzi ca datorita acestei puntzi cu ecartament marit, imediat in spatele ei se poate crea un curent de aer care poate ajuta aerodinamica autoturismului (sau mashinii de F1) sa \"alunece\" mai ushor decat la puntzile clasice.... :?: :roll: :wink: ...adika per total sa imbunatatzeasca aerodinamica ?

parerea mea shi ideile proprii :roll: :? :wink:

alexutzu 08-02-05 13:51

mai mult de atat nu cred ca trebuie sa sti

un raspuns cat se poate de bun , nu stiu daca este corect dar conform TEORIEI LOGICE asa este

deci mav pune intrebarea

the_mav 08-02-05 15:34

de fapt sunt 2-3 intrebari foarte stranse intre ele:

in cazul unei mashini cu tractiune spate, la o deplasare cu o viteza constanta pe un drum drept, in conditii optime ale suprafetei de rulare, viteza de rotatie a rotilor fata este egala sau nu cu cea a rotilor spate?
ce influenteaza aceasta viteza de rotatie? Cu cat se deplaseaza o roata la 1 rotatie a motorului?

200SX 08-02-05 22:34

Re:

Quote:

Originally Posted by \"the_mav\"
Cu cat se deplaseaza o roata la 1 rotatie a motorului?

sa-mi zici si mie daca sta careva sa-ti faca calculele !!! te rog frumos

din cate stiu eu deplasarea rotii (spate) v-a depinde in mod direct de rapoartele din cutia de viteze, treapta in care te aflii si de rapoartele din diferential.

asta in caz ca vrei deplasarea rotii in grade, daca o vrei in milimetrii poate ca ar trebuii cunoscut si diametrul rotii

PS: sper ca n-am gandit prea complicat

Scuzati OFFTOPICUL dar pare cam grea intrebarea

revenind ONTOPIC oricat de optima ar fi suprafata de rulare tot nu o sa se invarta rotile fata si spate in mod egal

the_mav 09-02-05 08:02

bine 200 sx... e aproape complet raspunsul si ai dreptate...
ma rog, uite aici niste informatii si calcule mai mult decat interesante..
http://home.planet.nl/~monstrous/tutcar.html

deci... 200sx baga intrebarea...

Murarashu 09-02-05 08:52

Re:

Quote:

Originally Posted by \"alexutzu\"
mai mult de atat nu cred ca trebuie sa sti

un raspuns cat se poate de bun , nu stiu daca este corect dar conform TEORIEI LOGICE asa este

deci mav pune intrebarea

Asta e un post de arbitru, sau ce ? :evil:
Raspunsul e balbait si destul de putin coerent; dar cum poate fi cat se poate de bun daca nu stii daca e corect ? :evil:
Oricum, daca tot s`a trecut mai departe, whatever... Totusi, cei care pun intrebarile nu cred ca au nevoie de cineva care sa le explice cat e de corect sau de bun raspunsul la propria lor intrebare.

the_mav 09-02-05 08:55

fair play-ul e fair play...
nu e nici un fel de problema ca dupa ce va pune 200 sx intrebarea sa mai postezi si tu 1,2,3 intrebari... doar suntem aici sa invatzam, nu sa ne certam...
oricum, personal mi se pare topicul asta unul dinter cele mai interesante... asha ca e foarte bine sa avem cat mai multe intrebari cu cat mai multe raspunsuri... shi cat mai complete si documentate...
:wink: :P :wink:

florin_cars 09-02-05 23:19

un raspuns fara fond dar sunt sigur ca e corect ref la intrebarea cu diferentza de ecartamente f/s dar nu zic ca e si singurul valabil.
am citit undeva sau am auzit la o emisiune auto(sunt foarte sigur), ca ecartamentul spate se proiecteaza deliberat mai mic comparativ cu fatza pt un mai bun unghi de bracare, nu mai retin dar era ceva cu faptul ca rotile spate urmeaza rotile din fatza(evident) si in curba e de preferat ca axa spate sa fie mai ingusta ca sa urmeze mai indeaproape 'urma' celei din fatza sa nu iasa masina cu spatele prea in exteriorul curbei.

Sc0OTeR 10-02-05 22:32

Sa mai puna cineva o intrebare :roll:

200SX 11-02-05 08:33

Cum functioneaza o turbina cu geometrie variabila? si ce inseamna geometria variabila la o turbina. exemple de stfel de turbine

Sc0OTeR 11-02-05 23:35

Geometria variabila la o turbina inlocuieste wastegateul, deci nu mai ai nevoie de wastegate daca este o turbina cu geom variabila. Presiunea nu creste odata cu volumul gazelor, ci se pierde din presiunea in turbina ca sa nu bage presiune prea mare in motor. Stiu ca nu e complet raspunsul, exemple ar fi turbinele de pe motoarele hdi ale lui Peugeot, si de pe unele tdi-uri :)

florin_cars 19-02-05 03:02

in ce an a aparut aerul conditionat pe masini?
stiu ca in anii 30 dar nu mai stiu marca..

alexutzu 20-02-05 16:15

stiu doar ca a fost inventat de un negru (parca) dar nu stiu mai mult de atat :P

florin_cars 20-02-05 20:30

dk tu zici ca era negru, s-ar putea sa fie plauzibila varianta pt ca oricum in USA a aparut A/C dar tare as vrea sa stiu marca pe care a aparut

BMW_M 20-02-05 22:09

din cate am gasit pe net ,se pare ca asta e prima masina cu aer conditionat.................. 1939 Packard

florin_cars 22-02-05 00:25

eu stiam ca e de prin anii 30, deci e posibil. Stiam ca nu se putea opri A/C dekat dk se oprea motorul. nasol, nu?
dk mai are cineva vre-o varianta, bine dk nu, puneti alte intrebari

All times are GMT +2. The time now is 05:17.

- Copyright 2026 4Tuning