Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Cum facem rost de mai multi cai putere ? (https://forum.4tuning.ro/19-facem-rost-cai-putere.html)
-   -   suspensie si tinuta de drum (https://forum.4tuning.ro/19-facem-rost-cai-putere/50382-suspensie-tinuta-drum.html)

AlliedComposites 16-11-07 08:40

Re: suspensie si tinuta de drum

Quote:

Originally Posted by Hexer (Post 1201106)
Este o dacie 1100

ambitios de tot :shock: are vre-un avantaj, e macar usoara, sau vrei tu sa faci asta doar fiindca iti place tie forma, si ca nimeni nu a facut asa ceva?

audi_quattro 16-11-07 22:00

bloodfart, cand ti-ai modificat suspensia, ai schmbat bara antiruliu odata cu arcurile sau la o data diferita?
A doua chestie: ai pus bare antiruliu modificate in fata si in spate?

audi_quattro 16-11-07 22:04

Hexer, m-am mai gandit la ce ai spus cu bratele de carbon si ideea mi se pare tot mai proasta. Daca nu reusesti sa faci piese care sa fie bune atat la controlulrotii cat si la solicitarile de pe strada, va trebui sa faci piesele probabil mai grele decat unele din metal. Iar asta nu are voie sa se intample.

Hexer 16-11-07 23:59

Quote:

Originally Posted by bloodfart (Post 1201364)
98% dintre noi nu suntem cu nimic exceptionali, deci vrem doar ceva misto pentru zi cu zi, si din cand in cand cate o iesire pe cate un circuit...

Problema e cand nu pe circuit incerci noua achizitie...si in romania nu exista circuit.

Referitor la masina, in vremea lui era aproabe cea mia buna in curse. Daca pot sa fac si mai bine, asta inseamna ca am facut ceva remarcabil. Masina este munca de diploma, daca pot sa fac ceva din ea, insemna ca sunt un inginer relativ bun.

Hexer 17-11-07 18:13

Quote:

Originally Posted by audi_quattro (Post 1201315)
@Hexer
Ideea cu brate de carbon nu e rea, trebuie doar sa fi extrem de atent deoarece carbonul poate fi solicitat optim doar intr-un anumit fel, adica in cazul tau ar urma sa fie suficient de bun la indoire si supere. Dar daca il soliciti la compresie, ai pierdut, se face tandari. Asta e marele dezavantaj.
Calculele le poti face linistit cum ai sugerat, prinderile originale trebuind sa reziste. As recomanda doar intarirea acestora in caroserie si folosirea unor suruburi de rezistenta ridicata.
Cu cat faci bratele suspensiei mai scurte, cu atat o sa ai modificari mai mari ale caderii si convergentei pe cursa efectiva a rotii. Ideea asta nu este de loc buna pentru ca faci masina mai putin buna.
Dupa cum ti-am zis, ai grija la unghiuri si dimensiuni de genul deportului. Tabla o poti modifica ca sa montezi oricum rotile pe care le vrei, trebuie doar sa ai grija sa se potriveasca peste frane, sa ai distanta minima intre janta si orice piesa a suspensiei cam 10 mm si sa nu dai cu janta in bieleta de directie atunci cand virezi maxim rotile. Daca ai probleme, trebuie montate stop-uri in caseta de directie sau undeva pe suspensie. Doar ca o sa pierzi din raza de virare importanta in oras.

Da, porobabil si eu abandonez idea: brat din carbon, sunt prea multe factori de luat in sema, trebuie multe teste facute, asta insemana multi bani in plus...si nu neaparat justificat.
Eu dupa roti proiectez ansamblul de disc frana si etrier, asa incat sa intre peste acesta janta de competitie (intre etrier si janta ramane 5mm de distanta). In conditi normale am sa rulez pe jate renault 16ts dublate (renault 12 gordini), astea fiind din tabla, o sa am loc mai mare intre janta si etrier, cam 15mm.
Ca sa intre aceste jenti fara flanse trebuie sa scurtez sau reproiectez bratul de directie + cu asta castig si manevrabilitate mai mare (raza mia mica de virare) ceace in conditi extreme sau la drift e foarte important.

Pentru catva care nu inteleg de ce vreau sa latesc masina din bratele de suspensie, motivul es una foarte simpla, daca mijlocul jantei nu este la locul proiectat original devine instabil masina (deci la curse este exlus flansele si jentile care ies foarte tare afara) ramane o singura optiune, butucul sa fie mai afra.
Acuma vine urmatoarea intrebare: "De ce vreau sa fie mai lata masina?"
Raspuns simplu, cu cat pot sa fac mia lata masina cu atat cobor centrul de greutate, asta inseamna stabilitate mult mai mare.
Acuma vine urmatoarea intrebare: "De ce nu copor suspensia masinii?"
Raspunsul e, dupa o valoare nu am unde sa mai coboara masina fiindca se intampla ce sa intamlat cu SENA...masina a ajuns pana la pamant, aderanta pierduta...restul va las voua sa ghiciti. Sau pur si simplu nu mai pot sa ma umplu cu masina pe drumuri publice numai cu greutati mari...

AlliedComposites 17-11-07 19:40

Quote:

Originally Posted by audi_quattro (Post 1202720)
bloodfart, cand ti-ai modificat suspensia, ai schmbat bara antiruliu odata cu arcurile sau la o data diferita?
A doua chestie: ai pus bare antiruliu modificate in fata si in spate?

1: da, de fiecare data, fiindca vara pot sa testez saptamanal vinerea la pista... arcuri, amortizoare, bare, cauciucuri de autocross, schimbarea de camber, tierod-urile (nu stiu pe romaneste scuze) din spate, etc... acuma am luat un set de coilovers la mana a doua pentru una din masini ca pretul era prea bun sa zic nu, si astept sa vina primavara si sa incep sa ma joc cu ele... sunt ajustabile in sus si in jos, si cu tarie ajustabila... probabil ca o sa ia cateva zile la pista pana gasesc setting-ul perfect dar nu sunt in nici o graba, fiindca fac asta doar pentru distractie

2: normal ca amandoua... daca te uiti la toate mesajele mele, de la primul, mereu am spus sa le schimbe pe amandoua ca sa pastreze balantul masinii.... numai la prima masina am luat intai bara din fata, si dupa vreo luna si pe aia din spate, ca atata lume pe net mi-a zis ca cica nu vrei bara uriasa in spate... varza... diferenta tot s-a simtit si a fost misto, dar dupa mine nu se compara cu barele si mai mari. daca sti sa conduci, nu ai ce probleme sa ai de la bare intr-o masina normala... e foarte usor sa te obisnuiesti cu noua tinuta de drum

AlliedComposites 17-11-07 19:52

Quote:

Originally Posted by Hexer (Post 1202844)
Problema e cand nu pe circuit incerci noua achizitie...si in romania nu exista circuit.

Referitor la masina, in vremea lui era aproabe cea mia buna in curse. Daca pot sa fac si mai bine, asta inseamna ca am facut ceva remarcabil. Masina este munca de diploma, daca pot sa fac ceva din ea, insemna ca sunt un inginer relativ bun.

mai bine faci cat mai mult din caroserie din carbon in loc de acele brate, poti sa reduci greutatea mult mai mult asa...

daca iti place sa faci singur, fa-ti capota si portbagajul din fibra de sticla... doar fata de dinafara, fara a copia partea interioara... le faci niste balamale, si le pui pe masina cand te duci la curse.... nu ar trebui sa-ti iasa la mai mult de 2-3 kilograme... vrei sa fie doar forma, nu sa fie rezistent sau altceva... eu asa le fac la clientii care au masini dedicate pentru pista, sau care sunt seriosi la capitolul intreceri: 3 straturi de carbon, si piesa prinsa cu balamale noi... iese cu mai bine de 5 kg mai usor decat o piesa de "carbon" care o cumperi de la o firma de tuning, fiindca alea sunt de fapt din fibra de sticla, si numai stratul de deasupra e carbon ;)

Hexer 17-11-07 20:07

Quote:

Originally Posted by bloodfart (Post 1203818)
mai bine faci cat mai mult din caroserie din carbon in loc de acele brate, poti sa reduci greutatea mult mai mult asa...

daca iti place sa faci singur, fa-ti capota si portbagajul din fibra de sticla... doar fata de dinafara, fara a copia partea interioara... le faci niste balamale, si le pui pe masina cand te duci la curse.... nu ar trebui sa-ti iasa la mai mult de 2-3 kilograme... vrei sa fie doar forma, nu sa fie rezistent sau altceva... eu asa le fac la clientii care au masini dedicate pentru pista, sau care sunt seriosi la capitolul intreceri: 3 straturi de carbon, si piesa prinsa cu balamale noi... iese cu mai bine de 5 kg mai usor decat o piesa de "carbon" care o cumperi de la o firma de tuning, fiindca alea sunt de fapt din fibra de sticla, si numai stratul de deasupra e carbon ;)

Prima oara sa fie gata masina, cu tablarie perfecta, totul la linie. Cand e gata facem matrita dupa aripi, capota si cam tot ce merita si nu tine nimic numai aspect.
Sper ca nu depasesc greutatea originala a masini (760kg, ce este mult mai putin decat orice alta din categorie).
Deci sigilare, incalzire, subwoofer exlus :(
La fel si pasageri :D

AlliedComposites 17-11-07 21:08

Quote:

Originally Posted by Hexer (Post 1203836)
Prima oara sa fie gata masina, cu tablarie perfecta, totul la linie. Cand e gata facem matrita dupa aripi, capota si cam tot ce merita si nu tine nimic numai aspect.
Sper ca nu depasesc greutatea originala a masini (760kg, ce este mult mai putin decat orice alta din categorie).
Deci sigilare, incalzire, subwoofer exlus :(
La fel si pasageri :D

aripile nu-s asa de grele cum ar parea (nu stiu, poate fiindca e veche masina poate e tabla daia solida si poate e grea la a ta) si nu prea merita.... capota, portbagaj, si USI e cam tot ce poti sa faci... la usi castigi cel mai mult.... dupa, geamuri din lexan, si normal, masina golita pana la tabla, inclusiv sistemul de incalzire... sincer, nici nu mi-as pierde timpu cu a face prea mult la tablarie, decat daca o faci ca sa o si conduci zi de zi si vrei sa arate gigea

Hexer 17-11-07 21:12

Vom vedea la ce ajungem cu proiectul, cat de radical va deveni.
Sa fac o masina de competitie trebuie multi bani, dar acea sa fie bun si legal si pe strada...inca atata.

AlliedComposites 17-11-07 21:14

cat despre bratul ala din carbon... nu e greu sa faci un tub din carbon, si sa-l faci cat de tare vrei, si folosesti si kevlar si carbon ca sa nu se sparga (castile de motocicleta din carbon, folosesc de fapt mult kevlar exact din acest motiv)... ce nu imi este mie clar e, cum faci locurile unde se prinde bara la capete? ai o poza?

AlliedComposites 17-11-07 21:21

Quote:

Originally Posted by Hexer (Post 1203931)
Vom vedea la ce ajungem cu proiectul, cat de radical va deveni.
Sa fac o masina de competitie trebuie multi bani, dar acea sa fie bun si legal si pe strada...inca atata.

pai cred ca trebuie sa o faci de curse, ca altfel nu prea merita tot efortul si banii care ii bagi in ea dupa mine :???: si eu am vrut marea cu sarea la prima mea masina, si am bagat mai bine de 20,000 in ea :???: era rapida normal, dar prea incomoda, nu puteam sa merg cu ea tot timpul, era mereu in reparatii sau in garaj pentru alte imbunatatiri sau tuning... iti trebuie doua masini daca vrei sa o faci pe una bengoasa de tot... la inceput e ok, ca nu faci modificari mari, dar in timp sta din ce in ce mai mult in garaj, si tu te plimbi cu autobuzu :(

e misto sa o faci macar odata in viata, e o experienta foarte misto si poti sa inveti o tona, deci o recomand la toata lumea, dar e un hobby scump de tot cand devi serios

Hexer 17-11-07 21:45

Am 2 masini, deci nu se pune problema, dar cu masina modificata vreau sa ma invart si in oras, nu numai pe remorca. Vreau sa joc cu ea, la stopuri plecari si de gen (evident intre conditi normale). Vreu sa folosesc masina cand vreau eu, joi ride in oras, pista, autistrada...cam pentru ce restul cumpara porsche, AMG, ///M si restul masinilor cu tendinte mai sportive.
Stiu ca pentru drift nu e cea mai buna varianta din cauza greutatii in spate.
Pentru VTM ar fi mult mai bun, in rest motorsportul costa foarte mult.
Nici nu sunt un pilot sau firma de tuning de competitie, vom vedea la ce ajung cu aceasta masina, sper sa adun experienta, mai totul o sa fie facut de mine, toate prelucrarea, proiectarea, calculatiile, piesele in mare masura, numai la departament de motor o sa fie un pic "tuning de calatog" (pistoane, biele, axe cu came), dar am vreme, inca 3 ani, nu ma grabesc nicaieri.

audi_quattro 18-11-07 20:14

In ceea ce priveste usile de carbon, mai exista o alternativa care te poate multumi atat pe strada cat si pe circuit. Ia piesele de tabla pe care le ai si pe care vrei sa le usurezi si du-te cu ele la o baie de acid. Acolo poate fi redusa grosimea tablei si a pieselor de rigidizare, fara a schimba forma, asa ca vei putea sa usurezi destul de mult usile, aripile si capotele. E mult mai ieftin decat sa refaci totul din carbon si ajungi la valori asemanatoare de greutate.

In ceea ce priveste suspensia, ai mare grija.
Daca te-ai apucat deja in mod serios de lucru, poate ca ai strans deja niste date, cum ar fi pozitia originala a punctelor de pivotare a suspensiei, cele pe care le-ai insemnat in poza pusa undeva mai devreme pe forum.
Daca le ai pe toate, ma refer la cele vechi, inclusiv punctele directiei - adica cel de prindere al bieletei pe fuzeta si cel de prindere al bieletei de cremaliera, offset-ul jentii, marimea rotii si bineinteles, ce planuri ai pentru masina noua, ma pot uita sa vad ce iese intr-un program de cinematica.

Nu de alta, dar am impresia ca faci niste greseli, sau nu inteleg eu bine si ar fi pacat sa iti rupi gatul.

Hexer 18-11-07 20:26

In ce program sa iti fac desenul cu datele de marime exacte?
Sa fie acolo si datele de grosime sau numai layout-ul?
Autocad sau Solidworks?

Mersi mult pentru ajutor.

All times are GMT +2. The time now is 23:23.

- Copyright 2026 4Tuning