![]() |
Re: autostrada sau bataie de joc?
de azi intr-un an promit sa "vizitez" acest topic sa vad ce mai peticesc la ea
pentru ca la un pret de cateva milioane pe km ar trebui teoretic sa fie buna(aici ma refer la asfalt) la bani care s-au investit ar trebui sa nu apara nici macar o gaurica de 1x1 cm ,ca un exemplu deabia astept dungile alea galbene care directioneaza traficu pe sensu celalalt:D,sa vedem atunci cine abereaza si cine nu pana atunci nu ma mai bag in discutii de oameni mari pe tema minunatei autostrazi(a 3 din tara cu o lungime de 42 km in anul 2009,si a celorlalte 2 care nici alea nu sunt mai grozave) retineti -aprox 300 km de autostrada la sfarsitu lui 2009,nu vi se pare bataie de joc? Fin |
Quote:
Sub nici o forma nu iau apararea statului, dar nici nu vorbesc numai sa ma aflu in treaba. |
Categoric 300 de km in 2009 pentru tara noastra sunt mult prea putini. si sunt sigur ca va mai dura ceva pana cand sa avem si noi o autostrada care sa ne duca dintr-o parte in cealalta a tarii, dar asta nu inseamna ca autostrada care tocmai s-a inaugrat e una rea(fie ei si numai 40 de km). nu am auzit pe nimeni care sa fi fost pe autostrada si sa nu fie multumit de ea! bun? am lamurit-o?
acum sa ne radem putin. uitati aici un episod din industrial junkie despre autostrada, vedeti ca are 3 parti. si aici stirile de pe realitate TV cluj de la inaugurarea autostrazii. auzim acolo cateva lucruri interesante. si anume ca autostrada, initial trebuia sa coste undeva la 5mil/km in final ajungand la 11... mai apar si cateva din motivele pentru care a devenit mai scumpa.. dar, mai incolo berceanu spune si un lucru mai interesant, si anume ca in mod normal nu la pretul / km nu ar trebui pusi si cei pentru restituiri de terenuri si pentru mutarea utilitatilor... eu nu am auzit nicaieri sa se specifice daca 11 mil sunt cu sau fara astea. ma rog, cu sau fara, tot mult. dar... decat nimic :) a, si se mai spune acolo ca la anul se vor finaliza inca 48 km de autostrada.. hac? :)) iar in ceea ce priveste subiectul, cum va rezista autostrada in timp, hai sa lasam conceptiile noastre si sa lasam timpul sa decida.. cine stie? |
Quote:
|
Quote:
-12.850.000 m cubi material escavat -7.050.000 m cubi material de umplutura -650.000 m cubi ciment turnat -5.900 m structuri -101.000 m piloti -80.000ml conducte de drenaj -720.000 m cubi fundatie de balast -425.000 m cubi fundatie de piatra sparta -850.000 tone mixtura asfaltica -240.000 m parapeti -169.000 m patrati gard de protectie -68.000 m patrati marcaj rutier. Scuze am uitat sa-ti raspundmai demult. |
Nu vreau sa iau apararea nimanui si sunt convins ca s-ar fi putut lucra mai bine, mai repede si probabil mai ieftin. Dar de ce nu incercam sa vedem si partea plina a paharului? Am observat in special la romani, tendinta de a da mereu vina pe altcineva, tendinta de a fi mereu nemultumit, si mai ales de a nu vedea gunoiul din proprii ochi.
Daca facem o paralela cu ceea ce se intampla la momentul asta in tara, o sa vedem zeci, sute de oameni care au ramas inzapeziti in camp, dand interviuri unde 95% din cuvintele spuse de ei exprima nemultumire si blesteme fata de autoritati, mereu vor sa dea vina pe cineva, insa daca sunt luati la bani marunti, se va descoperi ca majoritatea au plecat la drum cu cauciucuri de vara, de lanturi probabil multi nici nu au auzit, au plecat la drum lung bagand benzina de 10-20 lei, in conditiile in care au fost avertizati de meteorologi de conditiile vremii, fac scandal cand agenutul de circulatie nu le permite accesul pe un drum cu mari sanse de inzapezire, ba mai rau, imediat cum agentul se uita in alta parte ei se furiseaza pe acel drum, ignorand avertismentele, sau isi exprima nemultumirea fata de utilajele de deszapezire, chiar daca vad cu ochii lor ca imediat cum a trecut un utilaj, in urma lui zapada se depune imediat din cauza viscolului puternic, ca si cand nimeni nu ar fi trecut pe acolo. Dar ei nu.......in continuare sustin ca cineva nu si-a facut treaba, cineva sigur e vinovat in toata treaba asta(si niciodata nu sunt ei vinovati), si le place sa creada ca romanii mereu sunt mai prosti decat strainii, cu toate ca buletinele de stiri sunt pline si de incompetenta strainilor in fata multor probleme. Si revenind la autostrada noastra, nu pot sa neg ca totul a mers ca pe roate, nu pot sa neg ca nu s-a furat, sau ca nu se putea face totul mult mai bine. Sunt convins ca se putea. Dar de ce nu putem vedea cei 42 km ca un mic(poate chiar foarte mic) progres, sau de ce nu putem vedea ca pe langa cei 42 km finalizati, mai sunt inca multi km aproape de finalizare. De exemplu autostrada Bucuresti -Ploiesti, din ce-am citit pe net ar fi finalizata in proportie de 80-85%. Si cu siguranta si la alte tronsoane s-a lucrat si se lucreaza. Iar in legatura cu pretul, oricine si-a construit o casa s-a lovit de expresia "socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa". Pentru mine nu conteaza cat fura capii, atat timp cat se si face ceva. Poate se face mai putin decat am avea noi potential, insa ceva tot se face. Tot ce imi doresc, macar sa fie facut totul cu cap. Daca A 3 are in momentul de fata 42 km, macar acei 42 km sa fie buni, si sa tina mult in timp, sa nu aiba probleme cum a avut A2-ul, care dupa prima iarna era plin de gropi... |
Nu prea te poate contrazice nimeni, eu unul ader la ideea ta complet.
|
Complet de acord cu barladi, mai putin partea cu:
Quote:
|
Sistemul este īn aşa fel construit īncāt şi eu şi tu şi oricine ar fi, la fel ar face...
|
Quote:
Quote:
|
Este anormal si nesanatos sa ajungem sa credem ca furtul poate fi scuzabil sau justificabil, chiar si intr-o masura mai mica :(. Inteleg ca daca intri in hora, trebuie sa bati acelasi pas cu 'ailalti..but..but !! Eu am o idee de ceva timp, cine se inhama la proiecte mari pe banii comunitatii, pe bani publici adica, sa garanteze ca va face lucrarea cum trebuie ! Sa garanteze cu un deget, cu o mana, un picior...cu puscaria..sa vezi dup-aia cum isi dau toti interesul. Sunt o leaca radical, dar cu vba buna nu se face nimic. Si ajung cu ideea la civilizatia vestica. Cum s-a ajuns asa ? Pai cu amenzi usturatoare sau alte pedespe asemenea si desigur un sistem al justitiei functional.
|
Sigur ca e anormal, nu scuz pe nimeni şi liniştit i-aş lăsa să facă munca silnică pānă acoperă contravaloarea daunelor provocate, dar sistemul nu face asta şi nici n-o s-o facă prea curānd īn Romānia, ce să mai vorbim de garanţii concrete privind efectuarea lucrarilor pe bani corecti şi la termenele cerute.
|
Quote:
Inseamna ca s-a muncit,nu gluma,din cate am inteles e genul acela de autostrada "dreapta" care trece prin dealuri si e suspendata pe anumite portiuni unde sunt vai. Si nu vad de ce trebuie sa o luam la misto..orice km in plus e bun. |
Din pacate asta este lumea in care traim. Coruptia a existat inca din cele mai vechi timpuri si e prezenta in toate tarile. Probabil la noi e mai cocheta, insa si sistemul este un pic diferit. Cel mai des cuvant intalnit printre cei care conduc este "tunul". Da cat mai multe tunuri cat esti la putere pentru ca pe urma nu se stie ce se poate intampla, asa cel putin esti asigurat ca ai stors tot ce ai putut. Pana nu va conduce cineva care sa nu fie corupt(sau cel putin nu la un nivel asa inalt), si nu se va adopta o legislatie care sa fie adoptata si respectata de toata lumea, nu se vor schimba prea multe.
Nu am avut ocazia sa conduc pe autostrazile din Germania, insa din spusele prietenilor am inteles ca este destul de multa ordine - banda a 2 este folosita doar pentru depasiri, si daca esti prins ca incalci aceasta regula esti aspru amendat. La noi e un pic altfel : daca ai putin tupeu si cateva pile, aproape ca il poti face pe politist sa-si ceara scuze ca te-a oprit. Cum spuneam si mai sus, cel mai important lucru la o astfel de lucrare este rezistenta in timp. Si cel mai corect lucru, in cazul in care capii ar fi corecti, este sa fortezi compania care a construit autostrada sa-ti dea garantie pe lucrare, o garantie de 15-20 de ani, si orice avarie sa fie reparata pe banii companiei constructoare. Sa vedeti atunci lucru de calitate, pentru ca nimeni nu s-ar risca sa o faca prost, sa stea pe urma in fiecare an sa o repare |
Quote:
|
| All times are GMT +2. The time now is 20:12. |
- Copyright 2026 4Tuning