Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   RALIURI - COASTA - RALLY SPRINT - CRR (https://forum.4tuning.ro/585-raliuri-coasta-rally-sprint-crr.html)
-   -   Cand au inceput circuitele in Romania? (https://forum.4tuning.ro/585-raliuri-coasta-rally-sprint-crr/159581-inceput-circuitele-romania.html)

cornel1955 06-06-11 17:26

Re: Când au început circuitele în România?

2 Attachment(s)
Iaca 2 poze de la Hungaroring 1986 inaugurare circuit F1...5 minute inainte de start...pozele sunt prelucrate dar nu am putut mai mult:sad:...in cerculetz este moshu...romanii erau la coada dar dupa noi mai erau 1 bulgar 2 polonezi si 2 unguri :lol: ...dreapta mea e un ungur si grila urmatoare Gedeon si Ponta...Peteanu este o grila in fatza mea...4 romani si am fost singurul care a terminat cursa...MOTOR LADA 1300 Gr. A...Dacia a crapat...imi pare rau !!!...satisfactie imensa ca mam "dat" pe circuit inainte cu 3 saptamani inaintea lui Senna+, Nigel Mansell, Shumi si multi altii ...un circuit excelent dar ingust rau...daca scapai in fatza erai shmecher pt ca altfel nu aveai loc sa depasesti, iar steagurile albastre nu prea functionau ca mieii care le manevrau erau la "antrenament" pt F1 :evil::evil: si cu ocazia asta iam predat musca pe caciula lui Sebastian :twisted::lol:

ROAD EMPIRE 06-06-11 18:57

8 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by cornel1955 (Post 4378270)
Iaca 2 poze de la Hungaroring 1986 inaugurare circuit F1...5 minute inainte de start...pozele sunt prelucrate dar nu am putut mai mult:sad:...in cerculetz este moshu...romanii erau la coada dar dupa noi mai erau 1 bulgar 2 polonezi si 2 unguri :lol: ...dreapta mea e un ungur si grila urmatoare Gedeon si Ponta...Peteanu este o grila in fatza mea...4 romani si am fost singurul care a terminat cursa...MOTOR LADA 1300 Gr. A...Dacia a crapat...imi pare rau !!!...satisfactie imensa ca mam "dat" pe circuit inainte cu 3 saptamani inaintea lui Senna+, Nigel Mansell, Shumi si multi altii ...un circuit excelent dar ingust rau...daca scapai in fatza erai shmecher pt ca altfel nu aveai loc sa depasesti, iar steagurile albastre nu prea functionau ca mieii care le manevrau erau la "antrenament" pt F1 :evil::evil: si cu ocazia asta iam predat musca pe caciula lui Sebastian :twisted::lol:

Daca erau 2 unguri, cel mai probabil erau Csaba Kesjar si Kovacs Sandor.

Csaba Kesjar era unul dintre cei mai talentati piloti din europa pe vremea aceea. A cochetat la un moment dat si cu formula 1.
Din pacate si-a pierdut viata intr-un accident teribil la numai 26 de ani pe circuitul de la Norisring in 1988.

PS: in primele 5 foto - Csaba Kesjar, iar restul de 3 sunt cu Kovacs Sandor

cornel1955 06-06-11 23:32

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by ROAD EMPIRE (Post 4378518)
Daca erau 2 unguri, cel mai probabil erau Csaba Kesjar si Kovacs Sandor.

Csaba Kesjar era unul dintre cei mai talentati piloti din europa pe vremea aceea. A cochetat la un moment dat si cu formula 1.
Din pacate si-a pierdut viata intr-un accident teribil la numai 26 de ani pe circuitul de la Norisring in 1988.

PS: in primele 5 foto - Csaba Kesjar, iar restul de 3 sunt cu Kovacs Sandor

nu...nu erau ei erau 2 unguri care sunt in lista de la riga '86 care o am in pdf si foto...iti dau o copie...era Zoltan Stiller si inca unul...ii vezi pe clasamentul atasat

cornel1955 07-06-11 00:09

2 Attachment(s)
ca orice om si pilot imi pare rau de ce aud cand moare un pilot...in pozele care leai bagat aici Road este o chestie care depindea de regulament..CASCA PILOTULUI TREBUIE SA FIE LA MINIM 5 cm DE VARFUL ROLLBARULUI...este clar ca sunt masini diferite..prima este mult peste 5 cm, iar a doua este sub 5 cm :lol:...la a2-a poza nu se vde numarul de concurs...poate nu e acelasi pilot:rolleyes2

ROAD EMPIRE 07-06-11 07:23

4 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by cornel1955 (Post 4379310)
ca orice om si pilot imi pare rau de ce aud cand moare un pilot...in pozele care leai bagat aici Road este o chestie care depindea de regulament..CASCA PILOTULUI TREBUIE SA FIE LA MINIM 5 cm DE VARFUL ROLLBARULUI...este clar ca sunt masini diferite..prima este mult peste 5 cm, iar a doua este sub 5 cm :lol:...la a2-a poza nu se vde numarul de concurs...poate nu e acelasi pilot:rolleyes2

Este acelasi pilot, dar a pilotat pe o gramada de masini. Era un fel de Playboy al Estului.
In legatura cu copia PDF este super. Trebuie sa vad cine erau acesti 2 piloti, pentru ca e clar ca nu sunt asa de celebrii ca si Csaba. Dar cautam.....:-)

Pana atunci sa va arat si munca de pionierat :D
Din dorinta de a face ceea ce fac cei mari, au aparut in Resita, pe langa echipele de automobilism, cele de karting. Traditia curselor se pastreaza si astazi, dar circuitul este binentels diferit de cel ilustrat in poze.

Pozele sunt realizate in jurul anilor 1984- 1985.

ROAD EMPIRE 12-06-11 20:14

12 Attachment(s)
Pentru coasta de la Teliu s-au inscris 13 concurenti, care vor pilota superbele lor masini ce au facut istorie in secolul trecut

Pe virajele de la Teliu, romanticii vor avea ocazia sa vada pe asfalt, ruland in tromba, bolizii ce au facut istorie in anii ’70-’80. Astfel, vor fi 13 adevarate „regine” ale curselor, incepand de la Mini Morris, trecand pe la Alpine A110 si terminand cu Porsche 911. Este recordul de participare al masinilor de epoca in acest sezon de coasta, iar noutatile sunt Lancia Fulvia HF, pilotata de ex-premierul Calin Popescu Tariceanu, Fiatul 124 Abarth, condus de Horatiu Ionescu Cristea, Austin Mini Special, cu Valentin Bradateanu la volan si Mini Cooper, strunit de Alexandru Ciolan.

Liderul clasamentului la bolizii de epoca este brasoveanul Gunter Graef, care, cu al sau Porsche 911SC a dominat primele doua „duble” ale Campionatului National de Coasta. Graeff este urmat de Dan Spuderka, pilot ce a fost doar la Campulung, la rundele inaugurale ale sezonului, dar care va veni la Teliu cu a sa Alfa romeo GT Junior. Podiumul clasamentului la „epoca” este incheiat de Borbely Lorincz, care struneste un BMW 2002 Ti. Dar, pentru cei 13 piloti, care vor veni la Teliu cu splendidele lor masini, probabil ca va conta mai putin cerbicia unei curse. Imensa va fi placerea de a concura cu aceste bijuterii.

via: http://www.motorsportnews.ro/
foto: Bogdan Barabas

ZerO_CooL 12-06-11 20:26

2 Attachment(s)
Lipsesc celelalte doua:
Pozele sunt facute de ervinbv.

Teliu nu i-a purta noroc lui „Gugu”
Intrecerea istoricelor a fost lipsita de sare si piper, intrucat Horatiu Ionescu Cristea a abandonat dupa „cronometrate”, dar nu de surprize. Astfel, „Gugu” Graef s-a rasucit pe traseu, inainte de ploaie si a fost batut de Horia Popescu. Se parea ca nimic nu este pierdut pentru pilotul brasovean, dar a venit ploaia si nici o „istorica” nu a mai „calcat” pe traseu. Astfel, victoria i-a revenit lui Horia Popescu (Alpine A110), Graef fiind sa se multumeasca, din nou la teliu, cu „argintul”. Ultima treapta a podiumului a fost ocupata de Christian Biernatek (BMW 2002ti).
Sursa: autorally.ro

valentin.nemtanu 14-06-11 19:21

Excelente imagini !
Oare cand vom vedea la Istorice un Easter renovat ?
Oare ar fi posibil sa apara cineva ? ai vreo banuiala Cornel??

ZerO_CooL 14-06-11 19:27

Eu pe el imi doresc sa-l vad la istorice. https://forum.4tuning.ro/134-dacia-tu...ml#post4393842

SEBASTIAN 14-06-11 20:47

Quote:

Originally Posted by valentin.nemtanu (Post 4397055)
Excelente imagini !

Ma indoiesc ca exista o omologare serioasa pentru acele dispozitive.
Oricum cred ca le-ar fi greu in conditiile actuale cand chiar si la noi exista concurenta pentru acel nivel.

Quote:

Originally Posted by ZerO_CooL (Post 4397073)
Eu pe el imi doresc sa-l vad la istorice. https://forum.4tuning.ro/134-dacia-tu...ml#post4393842

Frumos exemplar, ar fi ceva sa apara pe pista.

valentin.nemtanu 14-06-11 21:22

Parerea mea e ca termenul folosit de " dispozitive " e cam .... agresiv ! cred ca unul mai neutru, era mai nimerit !:sad:

Dar pe de alta parte, un easter astazi l-ar face pe acel participant sa fie adesea pe podium. La VTM sunt doar 3 : Hora si fratii Dumitrescu, si adesea doar 2. Si ce poate fi mai placut decat momentul de final cand, fie la grupa, fie la clasa, chiar si la debutanti, e superb sa fii cateva clipe pe podium. este o implinire si o multumire pentru efortul depus, pentru renuntarile altor placeri, pentru curajul de a fi la start. :D
este si "combustibilul " pentru a continua !!:-)

SEBASTIAN 14-06-11 21:30

In concluzie in Romania ca la nimeni.
Asa este ai dreptate am facut la misto o cerere odata sa ma inscriu cu loganul la D... si am fost refuzat :lol:

Poate daca ar fi mai multe ar merge facuta o noua grupa E.

Totusi eu ma refeream la I sa intre acolo ma refeream de necesitatea omologarii si le spun dispozitive pt ca nu au omologare FIA.

Pacat ca situatia curselor din Romania are o evolutie total anevoioasa.

ROAD EMPIRE 15-06-11 18:40

9 Attachment(s)
Mai jos va prezint cateva imagini de la Cupa “Păcii şi Prieteniei” 13-14 sept. 1986.

1. programul
2.Monoposturile lui Tiberiu Gedeon si Peteanu
3.Turul de onoare pe bulevardul Lenin
4.Maşinile Tatra de intervenţie, trei la număr, au participat la două dintre concursurile din Reşiţa.
5. si 6. Monopostul societătii “ITA Piteşti”
7. - 8. si 9. În overall-ul portocaliu/galben al lotului judetean al CJAK Caras-Severin, este marele actor Constantin Diplan.

SEBASTIAN 15-06-11 19:15

Echipajele de interventie rapida din cate-mi amintesc se chemau Nardi si foloseau Tatra care era echipata cu un motor H8 racit cu aer de peste 4l, 4,3-4.4.
Erau masini usor pregatite avand puterea si cuplul peste modelele de serie.
Mai are cineva lista cu oficialii acestui concurs?

cornel1955 15-06-11 20:47

Quote:

Originally Posted by valentin.nemtanu (Post 4397055)
Excelente imagini !

Da, am o banuiala ca se pregateste ceva la Oradea...dar este spre F3 nicidecum Easter, ...gandestete ce ar face 124 CP -420 Kg in fata unui monopost de 400 CP la 500 Kg ???:rolleyes2...Easterele ar trebui sa mearga la "istorice" , nu se pot compara cu performantele de acum...ar fi frumos dar azi se merge din interes nu din pasiune, asa ca sponsorii fiind ca si inexistenti nu cred sa mai vedem asa ceva pe pista :sad:

cornel1955 15-06-11 21:17

Apropos de ce ziceam mai devreme...124 CP...puterile motoarelor de Lada (Easter) nu au fost date publicitatii nici acum...nu se stie cat avea Estonia, Metalex, Avia, si Narva ale nemtilor....este vorba de 1600 cmc, la 1300 nici acolo nu stim nimic decat amaratii de 90 CP ai mei:rolleyes2...de Dacia nu se pune problema ca oricum crapa....nu putea sa tina pasul cu Lada decat la coasta pe distante scurte....traiasca Fiat 124 si 125 !!!

k.lada 16-06-11 09:49

Asa e! Detin documentatie asupra motoarelor preparate de Metalex (descriere, caracteristici, poze), daca e interesat cineva/publicul larg sa-mi spuneti unde sa le "basculez" !

saby-sebastian 16-06-11 10:19

5 Attachment(s)
Estonia 21 Formel Mondial construita 1989 motor 1600cc 110kw(150hp) pozele sunt de pe mobile.de si masina costa 13.000eAttachment 2047052

Attachment 2047053

Attachment 2047054

Attachment 2047055

Attachment 2047056

saby-sebastian 16-06-11 10:30

15 Attachment(s)
MT 77 Formel Easter Ulli Melkus an 02.1979,1598cc,145kw(197hp)Original Rennwagen von Ulli Melkus,
im Einsatz bis 1989,
Höchstgeschwindigkeit 260 km/h,
Gewicht: 420 kg,
Motor: Lada 4 Zylinder mit Doppelwebervergaser,
Rahmen: Gitterrohrrahmen,
km Stand: ?
Holzlenkrad mit Dural-Alu-Speichen,
Armaturen:
links Wassertemperatur,
Mitte:
Drehzahlmesser,
rechts:
Öldruckmesser,
Sitz, Aluschale mit Schaumstoffauflage, kunstlederbezogen,
Armaturenbrett rechte Seite.:
Fernbedienung Waagebalken Bremskraftverteilung Vorder- zu Hinterachse,
Schalter für Nebelschlusslicht,
Fernbedienung für Feuerlöscher,
Kontrolllampe für Öldruck,
Starterknopf Anlasser,
Öldruckmesser,
Armaturenbrett linke Seite :
Fernbedienung Stabilisatorhärte,
Zugeinrichtung für Batteriehauptschalter,
Zündung ein/aus,
Schalter ein/aus für Drehzahlbegrenzer,
Kontrolllampe Zündung,
Anzeige Wassertemperatur,
Sechspunkt-Sicherheitsgurt,
2 Schultergurte,
2 Beckengurte,
2 Beingurte,
zentrale Öffnung mittels Nockenhebel, datele sunt in germana nu am vrut sa fac traducerea sa fiu criticat ca am scris ceva gresit masina costa 40.000e sursa e tot mobile.deAttachment 2047062

Attachment 2047063

Attachment 2047064

Attachment 2047065

Attachment 2047066

Attachment 2047067

Attachment 2047068

Attachment 2047069

Attachment 2047070

Attachment 2047071

Attachment 2047082

Attachment 2047083

Attachment 2047084

Attachment 2047085

Attachment 2047086

valentin.nemtanu 16-06-11 10:49

Asa baieti ! Asa suntem " acasa " pe acest thread/ topic sau forum de vechi circuite/ coaste/ raliuri.....
Aceasta e starea normala pentru care am adunat , noi, impreuna 35000 de accesari. Aceasta e " pista de concurs " pentru noi.

In alta ordine de idei: stiti de pista de la Poznan ?
Sambata, am vazut-o, am calcat pe ea, m-am dat pe ea!
Revin cu amanunte, la primul semnal de interes :D

ROAD EMPIRE 16-06-11 11:05

9 Attachment(s)
Cupa “Păcii şi Prieteniei” 13-14 sept. 1986.

Aspecte din timpul cursei !

Rusanescu 16-06-11 12:42

Quote:

Originally Posted by SEBASTIAN (Post 4399639)
Echipajele de interventie rapida din cate-mi amintesc se chemau Nardi si foloseau Tatra care era echipata cu un motor H8 racit cu aer de peste 4l, 4,3-4.4.
Erau masini usor pregatite avand puterea si cuplul peste modelele de serie.
Mai are cineva lista cu oficialii acestui concurs?

Autospecialele erau TATRA ale firmei NAREX care ani de zile şi după 90 au asigurat intervenţiile la diverse curse de viteză pe circuit.

SEBASTIAN 16-06-11 19:53

Asa este ai dreptate, nu am mai retinut denumirea corecta.

cornel1955 16-06-11 20:43

Quote:

Originally Posted by k.lada (Post 4400981)
Asa e! Detin documentatie asupra motoarelor preparate de Metalex (descriere, caracteristici, poze), daca e interesat cineva/publicul larg sa-mi spuneti unde sa le "basculez" !

chiar aici "basculeaza" cu multumiri, pt ca acum poate se mai afla ceva...atunci nu se stia nimic...multumiri pt info si lui Saby...acum imi explic de ce bazaiau aia pe langa noi romanii in halul ala...la diferenta de 30-50 CP este normal:evil:...asta era la 1600...sa vedem puterile de la 1300...acolo e mai dureros ca sa mers multi ani ...1600 sa dat drumu in 1988 ;)

saby-sebastian 16-06-11 21:20

6 Attachment(s)
MT 77 Rennwagen ex. Heiner Lindner anul constructiei 08.1986 putere 92kw(125cp) motor 1300cc Attachment 2047858

Attachment 2047859

Attachment 2047860

Attachment 2047861

Attachment 2047862

Attachment 2047863

cornel1955 16-06-11 21:23

Quote:

Originally Posted by valentin.nemtanu (Post 4401145)
Asa baieti ! Asa suntem " acasa " pe acest thread/ topic sau forum de vechi circuite/ coaste/ raliuri.....
Aceasta e starea normala pentru care am adunat , noi, impreuna 35000 de accesari. Aceasta e " pista de concurs " pentru noi.

In alta ordine de idei: stiti de pista de la Poznan ?
Sambata, am vazut-o, am calcat pe ea, m-am dat pe ea!
Revin cu amanunte, la primul semnal de interes :D

vad ca te tii de prostii la batranetze...cu piste straine :lol:...ia uite ca dupa aproape 30 de ani aflu si eu puterile de la Easterele din CPP-CPF...pana in '90 sa tinut totul secret...e de bine !

saby-sebastian 16-06-11 21:27

ma bucur ca am putut fi de folos cu ceva urmaresc inca de la inceput postarile dumneavoastra domnilor asteptam alte povesti haisoase si poze din pod prafuite:-)

cornel1955 16-06-11 21:38

Hahahahaaaa...eram sigur...Metalex era facut si preparat la o uzina cu specific de aviatie din Praga(daca nu gresesc) ca si Avia pe care a mers Vaclav Lim (pilot de exceptie)....pai noi 80-90 CP si ei erau peste suta ??? este normala diferenta...treceau pe langa noi cu 10-20 Km/h fara sa se forteze:evil:...multumesc Saby

cornel1955 16-06-11 21:43

Quote:

Originally Posted by saby-sebastian (Post 4402586)
ma bucur ca am putut fi de folos cu ceva urmaresc inca de la inceput postarile dumneavoastra domnilor asteptam alte povesti haisoase si poze din pod prafuite:-)

Chestia cu "pozele din pod" a cazut cel putin la mine pt ca am epuizat "stocul"...tot ce am postat aici au fost poze facute de mine si nevastamea si daca te uiti in urma ai sa vezi ca au fost destule...asteptam si pe altii sa vina cu vechituri :lol:

saby-sebastian 16-06-11 21:47

le-am privit pe toate de cel putin 2-3ori dar sunt sigur ca mai sunt multe persoane care mai detin poze din acele vremuri ma refer la cei din garda veche

cornel1955 16-06-11 22:01

Quote:

Originally Posted by ROAD EMPIRE (Post 4401189)
Cupa “Păcii şi Prieteniei” 13-14 sept. 1986.

Aspecte din timpul cursei !

penultima poza e de milioane...era virajul inainte de coborare spre Barzava...pe coltz era o carciuma cu parapetul care se vede...era sa sar acolo pt ca unde e Easterul alb nu ploua si unde e cel rosu ploua torential(1985)...am facut pana de cauciuc chiar pe virajul cu carciuma si eram pe slik-uri....imposibil de oprit masina...totusi am ratat parapetul :lol: dar am scapat carciuma heheheeee!!!

k.lada 17-06-11 12:41

14 Attachment(s)
Cum ca s-a solicitat documentatie despre motoarele preparate de Metalex, o sa postez un articol/poze despre chiulasa 16v dezvoltata de Metalex pentru toate motoarele clasice de Lada, respectiv o Lada 1500 8v preparata de Metalex. Articolul a fost tradus din ceha in maghiara, si eu l-am tradus in romana. Imi cer scuze pentru posibilele greseli gramaticale/de exprimare.

"Compania Metalex a dezvoltat un motor Lada, 16v in masinile de competitie ale companiei. Motoarele, se bazeaza pe blocurile Lada 2101 (1200), Lada 2106 (1600) respectiv Lada 2103 (1500).
Principalii actori ale acestor modificari sunt P. Bolda si K. Jilka. Ei au avut doua alternative: marirea turatiei maxime dezvoltate de aceste motoare, sau imbunatatirea gradului de umplere a cilindrilor. Astfel s-a optat pentru a se folosii 4 supape/cil, putand in acest fel atinge amandoua posibilitati de imbunatatire. Motorul de Lada 2101 are cursa 66 mm. Pentru a se mari capacitatea la ~1300 cm3, acesta a fost alezat la 79 mm de la 76. Astfel, s-a atins raportul dintre alezaj/cursa la 0.83, care este o valoare mica.
Chiulasa dezvoltata este universal, se poate monta pe orice bloc-motor Lada classic.
Distributia pe lant cu za dubla a ramas la fel ca si la motorul de serie, pinionul vilbrochenului e tot identic, roata dintata a arborelui de antrenare a pompei de ulei/delcoului/pompei de benzina identic, astfel schimbandu-se doar rotile dintate ale arborilor cu came. Datorita faptului ca motorul a devenit mai scund (chiulasa 16v are o inaltime mai mica decat cea 8V), in ciuda faptului ca s-a adaugat inca o roata dintata aferenta pinionului arborelui cu came nr2 , lungimea lantului nu s-a schimbat esential. Sistemul de aprindere a fost mutat la capatul arborelui cu came care actioneaza supapele de evacuare. Arborele de antrenare a fost astfel utilizat la antrenarea pompei de benzina mecanice respective a pompei de ulei, care s-a montat in partea din fata a motorului, in exterior. Prin mai multe experiente, s-a ales pentru ungere sistemul cu carter uscat. Astfel, s-a schimbat baia de ulei, optandu-se pentru una din aluminiu, aproape dreapta, avand nervure de intarire, si care in interior facilitau scurgerea uleiului. In interiorul baii s-a montat un anti-val. Uleiul ajunge cu ajutorul conductelor la pompa de ulei montata in exterior. Pompa de ulei aflata incarcasa de aluminiu, ca si constructie e identica cu cea originala, diferea doar inaltimea rotilor dintate, care e de 1.5 ori cat cele originale.
S-a mai adaugat inca o supapa by-pass, care in cazul cresterii excesive a presiunii, dirijeaza uleiul in exces intr-un rezervor exterior care are capacitatea de 5l. Admisia uleiului in rezervor se face excentric, astfel cu ajutorul fortelor centrifugal, se separa uleiul de aer. Din rezervor se alimenteaza pompa , care, dupa ce uleiul este filtrat, ajunge in circuitul de ungere, care a ramas neschimbat. Inainte de intrarea in filtru, dupa caz, se poate monta un radiator de ulei.
Chiulasa este turnata integral din aluminiu. Supapele de admisie se situeaza in partea din stanga, cele de evacuare in dreapta, intr-o linie. Supapele de admisie sunt inclinate cu 20 grade, cele de evacuare cu 30 grade. Fiecare are portul lui, separat in chiulasa.Pistoanele folosite, asemanator cu cele originale, au 3 segmenti. Segmentul de foc, este din otel cromat, cel de compresie, este din otel turnat. Pistoanele au bolturi “flotor” , asigurat cu sigurante seeger, iar capul acestora este bombat. Fiecare cilindru are o bujie avand filet M14x1,25, ce se situeaza in mijlocul camerei de ardere.
Raportul de comprimare al motorului e de 10,9. Vilbrochenul e identic cu cel original, doar ca acesta e din otel, munca lui V. Krejbich. Masa vilbrochenului e de 18420 grame.
Chiulasa e fixate de bloc cu 10 suruburi, gaurile binenteles plasate in aceasi pozitie ca la chiulasa 8v. Garnitura de chiulasa e metalica, constructie proprie. Supapele, arcurile de supape, provin de pe FIAT 127, forta arcului mare e de 620N iar celui mic 120 N.
Arborii cu came, sunt introdusi din fata inspre spate, jocul axial e limitat de folosirea unei placi in forma de semiluna metalica, plasata in partea din fata. Ungerea pieselor se face similar ca si la chiulasa 8v. Supapele de admisie au joc de 0.1mm, si deschid cu 49 grade inainte de PMS si se inchid cu 79 grade dupa PMI.
Supapele de evacuare au jocul de 0.2, si deschid cu 77.5 grade inainte de PMI, si se inchid cu 42.5 grade dupa PMS. Astfel reiese ca arborele cu came pt admisie are 308 grade, cel de evacuare 300, si deschiderea supapei de admisie e 9mm, cea de evacuare 5mm (camele adm/ev au profile asimetrice). Greutatea componentelor e foarte mica, tot ansamblul (supapa+arcuri+placuta reglare) cantarind 150 grame, astfel motorul poate atinge in functionare pana si 10000 rot/min.
Canalizatiile de admisie/evacuare sunt lustruite ,astfel au rezistenta gazodinamica mica.
De obicei se folosesc carburatoare WEBER/DELLORTO de 45, sau un sistem de injectie mecanic, similar cu Kugelfischer, avand presiune de injectie 2.5 MPa.
Sistemul de alimentare e alcatuit din pompa originala Lada, cu membrana, sau cu pompa electrica.
Aceasta chiulasa a fost testat pe toata gama de motoare, evidentiate sunt cele de 1750 cm3, care au vilbrochen original care asigura cursa pistonului de 80mm, respectiv care au alezaj de 83.5 (bloc motor de Lada 1600, alezaj 79mm std dezvoltat, cu camasi).
Ca si performante, motorul produce 121kW (165 cp) la 7200 rot/min. Cuplul maxim de 170Nm se obtine la 5000 rot/min. Viteza medie a pistonului e 19.2 m/s.
"

SEBASTIAN 17-06-11 13:44

Din cunostintele mele codurile VAZ pentru Lada se refera la caroserie, avand posibilitatea sa difere motorele adica 2107 a fost 1300 si 1500, varianta cu 4 faruri.
2104 era cea combi si 2109 din cate mai stiu Samara.
Sursa de inspiratie a modelelor pare a fi Fiat si Seat modelul 124.

k.lada 17-06-11 13:57

Sebastian, se refera si la motor, si la caroserie ;)
Codurile de motor sunt:
2101- 1.2
21011-1.3
2103-1.5
2106-1.6
2105-1.3 pe curea
2121- 1.7 de Niva
Caroseria incepe cu codul masinii, (ex 2101 = Lada 1200, 2103= Lada 1500), dupa care e urmat de inca o cifra care desemneaza varianta lui (motorizare respectiv pozitia volanului, stg/dr), dupa care urmeaza o cratima, si doua cifre, si subvarianta lui.
Exemplu de cod de caroserie Lada 1200 kombi (2102):
2102 (1.2), 2102(1)-01 (1.3), 2102(1)-02 (1.3), 2102(2) (1.2), 2102(3) (1.5), 2102(4) (1.3), 2102(6) (1.5)
Exemplu Lada 1600 (2106)
2106: motor 1.6 (cod motor 2106) volan stg
2106(1): motor 1.5 (cod motor 2103) volan stg
2106(2): motor 1.6 volan pe dreapta
2106(3): motor 1.3 (21011) volan pe stg
Morala e, ca rusii au facut nspe mii de variante, si au pus ce aveau pe raft ;) Exact asa e si cu grupul conic, indiferent de motorizare, nu prea s-a respectat o lege, s-a cam pus ce era pe raft.

SEBASTIAN 17-06-11 16:47

Da cam asa a fost.
Si au mai fost modele cum ar fi 2107 - 1500...
https://www.youtube.com/watch?v=Kdh7vwXej7Q

cornel1955 17-06-11 22:26

sa il lasam pe Gica - contra care este el si sa urmarim ideea lui Ioan 09...
tare materialul si traducerea e nota 10...nuti face probleme...in mare modificarile chiulasei, arcurilor de la supape, saibe de teflon sub ele si oalele din dural de aviatie si alte trucuri le aveam si eu, dar capul rautatilor la motorul cu 4 supape a fost inginerul auto si pilotul Peter Bold pe care il cunosc personal si daca il intrebi ceva de motor poti sa bei 4 beri pana termina el sati povesteasca(un om deosebit)...am facut "greseala" la schleitz dupa antrenamente, am baut 4 beri la hanul unde eram cazati , dar am aflat si multe secrete care nimeni nu ti le da pe tava...problema este ca ei aveau 125CP la 1300cmc vs. 90CP ai mei, putere care eu o aveam la 1600cmc....din materialul care lai postat reiese si alezajul unui BLOC MOTOR SPECIAL "pe comanda"...poate acum ma crezi ca am bagat 124 Abarth in el :)

cornel1955 17-06-11 23:05

6 Attachment(s)
si sa va dau ceva poze de exceptie din vremea cand se faceau masini adevarate...mie dor de o masina fara computer si zece mii de senzori care unul de la turbo la masina mea am dat 7 milioane....un cacat de 20/20 mm din plastic...sa vadeti ce construiau cehii pe vremuri...bagati mouse-ul pe poza si vedeti anii la fiecare masina...

cornel1955 18-06-11 17:21

as avea si eu o rugaminte la adminii acestui forum...sa nu taie disputele dintre noi, ma batrani, mai tineri pt ca de aici iese progresul, din contraziceri...de ce nu le lasati postate ca sa se vada valoarea fiecaruia....inclin sa cred ca se fac niste jocuri aici...am intrat si pe alte thread-uri 4tuning si este ceva normal ca "ala" se injura cu "celalalt"....aici fiind maxima audientza probabil ca protejati ceea ce de fapt nu trebuie protejat...lasati nene mesajele pe post pt ca sunt constructive...sau vreti sa va fac comunisti ca numai acolo se practica treaba asta...nu stau ca idiotul sa pierd vreme si bani pe acest site...ar trebui sa va ganditi si la aspectul asta...si daca nu va intereseaza insemneaza ca am dreptate...jocurile sunt facute de sus (SI TOTI STIM DE CINE E DIRIJAT)si vorbim degeaba pe aici...de fapt nu vb degeaba ca 35000 de audientze inseamna ceva...daca este sa taiati posturi taiati la cei fara bun simtz si la aia care vorbesc din "carti"....am incercat din tot sufletul sa revigorez cu noutati si cu poze si cu info, dar vad ca Gica-contra apare mereu cu sfaturi parca ar fi Mesia pe forumul asta....EXISTA OPTIUNEA DE BANARE PT ANUMITE IP...eu sau el :evil:

SEBASTIAN 18-06-11 19:45

Poate ca mi-a scapat dar nu am retinut care erau modificarile pentru vibrochen si biele.
Cum s-a rezolvat pe motorul de Lada problema distributiei care creea disconfort destul de repede daca se mergea in forta?

cornel1955 18-06-11 20:18

Quote:

Originally Posted by SEBASTIAN (Post 4406488)
Poate ca mi-a scapat dar nu am retinut care erau modificarile pentru vibrochen si biele.
Cum s-a rezolvat pe motorul de Lada problema distributiei care creea disconfort destul de repede daca se mergea in forta?

11,5 kg initial si 7 kg dupa usurare , volanta foitza de hartie si echilibrare la 40.000 t/min la INMT....550 grame vs.320 gr. la biele(daca mai retin bine..se usura 30% fara risc)....cu distributia intreabal pe Marin Tiganu' ca el mia dat pontul...dar tie cred ca nu til va da si nici eu nu iti spun ;)

All times are GMT +2. The time now is 17:13.

- Copyright 2026 4Tuning