![]() |
|
Re: Cand au inceput circuitele in Romania?
Sunt de cu totul lta parere! Daca pe vremuri puteai sa construiesti sau sa modifici "pe genunchi" o masina si sa obtii si rezultate daca o faceai bine si mai stiai si sa o duci, acum nu mai este posibil. Si o spun din experienta. Atunci cand m-am apucat eu sa-mi fac cotetzul am vb cu unul din participantii in campionat care m-a intrebat ce vreu de fapt. "Sa-mi fac damblaua" zic. El: "Ai sa vezi, te dai de cateva ori de fun, dupa aia inevitabil te uiti in clasament si iti bagi unghia in gat. OK, mai surubaresti, mai inveti cu covrigul, urci putin. Dar ca sa urci de acolo ceva mai sus, apoi trebuie sa bagi mana in buzunar, si nu putin, ci adanc de tot!". Eu, cu ceva experienta si cunostinte tehnice in spate, ma gandeam ca nu e chiar asa, ca mai pilesc, mai inventez si o sa reusesc. GRESIT! Nu mai sunt vremurile alea, pe langa ca e tot mai greu de facut ceva pe ici-colo in vreo uzina, acum exista companii specializate care produc masini sau piese de competitie la nivel inalt si NU AI CUM sa te compari cu ei lucrand artizanal! O axa cu came n-ai cum s-o pilesti, tre' s-o cumperi, un diferential autoblocant la fel, nu mai zic de o cutie de viteze care costa >2000 euro s-o modifici la unii in Ungaria si tine sau nu, vine altul cu secventiala si iti rupe fashul oricum. Iar exemplele pot continua.
Da-mi un singur exemplu de masina din campionatul nostru construita artizanal si care face performanta! |
Quote:
P.s. in Bucuresti ai unde sa-ti faci piese. |
Golful a fost cumparat, drept ca avea in motor 4 pistoane de 2 feluri, insa nu l-a construit Mircea de la 0, cu atat mai putin artizanal. Logan-ul a fost construit, dar s-au cumparat c.v. secventiala, motorul facut la preparatori specializati in Renault etc., cred ca de banii care s-au investit in el se putea cumpara lejer o masina de formula.
Deci? Ce piese faci in Buc? Cutii secventiale, pinioane, grupuri conice, axe cu came, pistoane, diferentiale autoblocante?!? O bucsa de poliuretan, un amortizor intarit, usi si capote de fibra, da, alea se fac, dar nu iese o masina de curse doar cu atat. Eu n-am gasit in Ro unde sa echilibrez dinamic o volanta... Bine, dupa racer si Lola e facuta din piese "made in Resita"! Mai stau unii sa lustruiasca prin chiulase, teava de evacuare poate nu, dar sunt tot mai putini, majoritatea fac softuri la motoare supraalimentate, e mai simplu si mai curat, copy-paste si checksum, 200 euro. Ca nici alea nu prea ies si crapa fiarele e alta poveste. Vrei sa-ti povestesc ca nu am reusit sa fac un soft la o Fiesta? Nu "tziuning", ceva profi. Cunosc cazuri de motoare facute in Ro (cu piese cumparate pe bani grei) si trimise pe palet la stand de putere afara numai pt soft... |
1 Attachment(s)
Vrei sa-mi spui ca Exelixis nu pot sa fac un soft la un Ford Fiesta?! Cand ei au facut asa ceva! https://www.youtube.com/watch?v=mZw3SJm2MaU
Uite alte doua exemple facute de altcineva: E30 facut in Romania pentru drift : https://www.youtube.com/watch?v=OPPNnR4SnVU E30 facut in Romania pentru drag : https://www.youtube.com/watch?v=FhYYFQikbXE Pe str Biharia, undeva pe stanga, nu mai stiu a cata intrare este, intri, mergi pana in capat si faci dreapta, si pe stanga este un "mic" atelier cu foarte multe scule, stiu ca am fost cu un prieten sa-si faca acolo o piesa, dar nu mai stiu ce piesa, a trecut ceva timp de atunci .. In fine n-am chef de polemici, dar sunt foarte multe masini in Romania facute pe genunchi cu sute de cai care participa la drift sau drag (liniute) sa vezi acolo modificari artizanale, nu strica sa arunci un ochi si pe acolo sa vezi ce fac baietii, asta e unul din multe motive pentru care din ce in ce mai multi oameni se duc la drift, drag, si viteza in coasta pierde teren cu o viteza foarte mare ... P.S. Ti-am atasat o poza cu zona respectiva, am facut un patrat rosu aproximativ, dar nu stiu daca si echilibreaza dinamic o volanta, cu toate ca imi e greu sa cred ca nu cunosti atelierul respectiv. |
Nu ma mai lasa sa editez postarea de mai sus ..
Un proiect romanesc http://www.bluestreamline.ro/ro_home |
Stiu atelierul, NU pot echilibra volanta! Prelucrari, rectificari fac, si f bine.
Dpmdv drift & drag sunt altceva, n-au decat sa se indrepte cati vor incolo, nu ma pasioneaza. Dar gata co off topicul. |
1 Attachment(s)
Stefan Iancovici pe vremea cand activa la moto!
Clubul METALUL BUCURESTI -- 1965- Instantaneu din atelier ( Dovit, Iancovici,Seiler,Vasilescu, Magureanu). |
Quote:
0761.596.290 / 0732.952.851 http:// www. tuningmall. ro/transmisie/volanta-usurata/volanta-usurata-profesional-329551.html Si ai dreptate, gata cu off topicul. |
John si Dan,pentru a continua discutia,eu asi fi curios sa stiu de exemplu cind au cumpatar Dumitrestii Tatuus cu motoru original 2,0l ce au vrut sa faca cu masina,sa concureze asa cum este si in ce clasa sau au stiut de la bun inceput ca vor un motor de 3 l,concurentza,aceiasi problema de ex.si pentru Radu Fenyo cu radicalul
cea ce stiu eu sigur este ca in momentul de fata la Resita nu se mai poate face aproape nimic,uzina care ma sprijinit pe mine numai exista,numai sint masinile si numai sint meseriasii presupun ca asta este sicauza pentru care nu se misca nimic si cu TG86.In viitor am sa fac o lista cu ce sa putut face atunci si vom vedea ce mai exita azi |
6 Attachment(s)
Radu Fenyo la inceputul anului si-a cumparat "jucaria" asta cu motor K20A FD2 Mugen, dar nu stiu de ce nu a participat cu ea.
Legat de monoposturi am citit undeva, dar nu mai stiu unde, ca cica de la anul nu ar mai avea voie cu motoare de 3l ... Poate ne ajuta John, ca eu nu cunosc regulamentul FRAS. |
sti ceva mai mult destre masiina,cetip de radical,ce motor,ce cutie,ce diferential,in ce clasa sau grupa se in cadreaza,de ce nu a pparticipat multe intrebari dupa cite am auzit eu pina in momentul de fata ramane la 3,0l open
|
anunt FRAS
" Federatia Romana de Automobilism Sportiv September 5 Primul circuit de viteza din Romania ! Sub tutela F.R.A.S. va avea loc prima competitie de TIME ATTACK ce urmeaza a fi organizata in premiera pe noul circuit de viteza "Motor Park Romania" de la Adancata. Pentru aceasta etapa-pilot ce va avea loc in a doua jumatate a lunii octombrie 2014, vor fi admisi competitorii detinatori de licenta FRAS de viteza in coasta, automobilele urmand a fi incadrate pe grupe si pe clase conform regulamentului Campionatului National de Viteza in Coasta Dunlop in vigoare. In urma desfasurarii acestei prime competitii, atat proiectul de Campionat National de Time Attack 2015, cat si cel al Campionatului National de Viteza pe Circuit 2015, vor fi finalizate si supuse aprobarii Consiliului Federal F.R.A.S., pana la incheierea actualului sezon competitional."" |
VOM TRAI SI VOM VEDEA COASTA PE CIRCUIT DE VITEZA SI TE LUPTI CU CEASUL SI NU CU CONCURENTUL FOARTE "EXCITANT"
|
Pai din cate vad eu se vorbeste in text de 2 campionate distincte ! unul de time attack si de unul de viteza pe circuit. Sau nu mai vad eu corect?
|
Quote:
Mai multe nu stiu .. |
| All times are GMT +2. The time now is 06:08. |
|
- Copyright 2026 4Tuning