![]() |
Re: Când au început circuitele în România?
Primul probabil ca este tetraetilul de plumb.
|
Pfuuuuu !!!!!!!!!!!! ce de poze superbe. :shock:
Eu am inteles ca am intrat la boxe, dar vad ca mecanici astia ai mei au intarziat foarte mult cu schimbul de pneuri si am pierdut deja aproape un tur !:D |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Dar il facuse naravash !:D apoi s-a lecuit !:D:D:D |
Quote:
|
Quote:
|
Asteptam replici din tara mai consistente.
Nu rade, erai in Bucuresti, si voi aveati doar cozi la statiile de benzina. Iar noi, in provincie, aveam si cozi si doar un BON cu cota limitata !:rolleyes2iar pt 10 lt faceai !!si tumbe ! Veneam in Bucuresti, stateam la cozi noaptea, "mulgeam " la canistre, si fugeam acasa cu frica-n san, ca sa nu fiu oprit pe drum de Militie, si sa ma controleze. De parca le furam , ca sa nu zic de pericolul cu care circulam. Aceasta era viata, pentru a ajunge sa merg la o coasta, sau un raliu, sau sa alerg mai tarziu..... Si ma ajutau chiar cei care stiau ca alerg la raliuri si carora si astazi le multumesc ! stiu eu ca-s pe aproape :D:D:D |
2 Attachment(s)
sa mai atacam un tur, pana iese Road, pana se pregateste si Zero-cool, ....sa vedem daca nelutz e gata cu vorbele la receptie????
Circuit de viteza Albena 1982. participanti masinile ce alergau in raliul Nisipurilor de aur. In centru o masina interesanta. pana o va descoperi nelutz, sa va amintesc ca Nicolay Kazakov din orasul Gabrovo a preparat 2 masini Dacia 1300 cu care s-a alergat in campionatul lor si in raliuri balcanice. Chair fiul lui concura in primii sai ani de raliuri pe dacia |
Superbe pozele! Am si eu o intrebare ca probabil sunteti mai in masura sa-mi raspundeti. Raliul Bucovinei, pe unde se tinea mai exact si de ce s-a renuntat la el? :???:
|
Quote:
|
Quote:
|
Iau o pauza mica sa mai scormonesc dupa poze vechi si nu scapati in seara asta de mine :twisted::twisted::twisted:....ma invitat nevastamea in pod...o fi de bine ????
|
3 Attachment(s)
Am coborat din pod cu poze shock...luati de aici si mai am altele dar maine:twisted:
1-prima e poza de divortz (ca tot am vorbit de Elvira)...ce al dracu' sunt :twisted::twisted::twisted::twisted: 2- a doua este la Albesti inainte de coasta de la Vidraru...masina de curse era plina cu vin si apa minerala iar Fiatul 600 era al meu (fara vin si apa)...colegii de club sau dus sa goleasca continutul din Dacie iar eu am plecat in recunoastere pe coasta si am venit pe la 12 noaptea 3- Schleitz parcul inchis 1986 |
1 Attachment(s)
Evenimentele pe care le evocam aici, circuitele de viteza, aveau ecou si-n presa locala, reprezentata in 1979 !! de un cotidian "INAINTE ".
Cu multa documentare, priceput la reportaje de fotbal si alte jocuri, jurnalistul recunoscut nota un reportaj, pe care il atasez ca document. Bine ca a avut loc si atat, si mai bine ca l-am gasit :-) Vezi, Cornele, cu ce m-am pregatit sa va prezint, si, sa-l urmaresc in acest tur pe Road !! Acu, acu, cu tehnica " aspiratiei " poate il iau :D:D:!::!: |
Quote:
|
2 Attachment(s)
Inca una mai rara :-)
1979 Cupa Siderurgistului la Hunedoara (articol din r. Autoturism) |
O fi luat "gume soft" si-s inca reci :D
cat despre urmarire, nu te baza pe mine ca-s de! Straja la Alba :D vreo 2 -3 zile, apoi am pregatit inca 2 raritati ! Dar cu identificarea bobocilor din 978, cum ramane ??:cry: |
Quote:
- Pe BV170 o fi Dodo Urdea, urmat de Politehnica Bucuresti, cu Mihai Alexandrescu ?? si Virgil Balas parca.....aoleo ce rau e da cand i-a sucit fata aia de la receptie mintea lui Nelutz........ |
2 Attachment(s)
Quote:
Cea mai veche si valoroasa masina din tara e un Dijon Button care e tatal Renaultului, iar prin descendenta bunicul Daciei ! :D:D Sunt 3 asemenea masini in lume. Practic o trasura la care s-a adaugat un motor si un fel de caseta de directie . Este expusa la casa memoriala A. I. Cuza din Galati . PS: daca tot am adus vorba de Renault, sa va arat inca o raritate cu Marcel Renault in timpul unei curse in 1903. |
4 Attachment(s)
Quote:
|
Quote:
|
1 Attachment(s)
Quote:
App. de jante: Sa va spun una povestita de Dan Niristeanu !;) "Era in primavare lui 1983. Impreuna cu fratele meu, copilot si coactionar, ne-am deplasat la Cluj la Laurentiu Moldovan de la care am obtinut acel set minunat de 4 roti. Primul lucru pe care ni l-a cerut a fost sa nu spunem de la cine le avem, fapt bine inteles de noi, pentru ca trebuia sa ascundem cat mai bine pe executantul lor!!De ce??. Pentru ca ele fusesera executate in Romania!! Undeva in tara, "cineva" a faurit acele roti!!.Inelele de 3 sau 4 toli erau confectionate din doua foi de aluminiu prin roluire, buza fiind imbracata a treia oara. Miezul era din aluminiu de f. buna calitate (din care se executau carterele de motoreta Mobra). Nu-mi vine sa cred ca CSM Resita nu a fost partase la aceasta "infractiune". Poate sunt si altii care stiu!!" ... stiu ca mai de mult prin ani `80, o mana de mesteri confectionau aceste jenti intr-un atelier din uzinele Resitei.... Nelutzu sigur stie despre ce e vorba :-) |
Quote:
|
Apropos tot de jante facute in romania , pe vremea aia am dat 4500 de lei pe amandoua ceea ce reprezenta 2 salarii si jumatate :shock:
|
Cuvantul din dictionar FELICITARI e prea mic, e prea putin, e insuficient pentru voi, si pentru initiatorul topicului.
Marturisesc ca sunt deja pasionat, apropiat, participant la evenimentele automobilistice, licentiat cu ani ....asadar, apropiat familiei, dar astazi sunt placut impresionat de diversitatea informatiilor de aici, unele chiar in premiera sau inedite,( pt mine) si incep sa inteleg de ce am depasit 34000 de accesari !! Bravo baieti ! Cred ca daca nu eram decat simplu cititor m-ati fi imbolnavit, :D Incerc sa adun cele necesare si pentru concurentza :D ( a se citi topic cu istorie de raliuri !!!) |
Quote:
|
Ce am postat mai sus a fost din suflet bineintzeles....ce ma intristeaza este ca nu mai apar "fosile" pe aici desi stiu ca suntem "urmariti" :lol:..asta inseamna ce trebuie sai provoc si nu stiu cum :rolleyes2 ...Eugen, Tibi Gedeon, Tibi Ciurciu, Kulpinski, Nabosniy, fostii mei colegi de club si multi altii care stiu ca ne acceseaza ...UNDE DRACU' SUNTETI SI DE CE NU VENITI PE AICI SA MAI "COTIZATI" SI VOI CU CEVA POZE SAU INFO ???????...suntem un grup de pasionati inraiti de cursele de odinioara....veniti aici sa ne amintim si cu ajutorul vostru de ce sa facut odinioara....sau poate nu va face placere...:shock::rolleyes2
|
Eu am impresia ca te cam alintzi prin paddock ! pe pista esti cu ochii pe Road, hmmmm, dar....dar....mai bine rezolva problemele restante :
- poza de grup 1978...????:?::?::idea: - poza de iarna cu arbitrii......??:rolleyes2 - ba si la Circuit Albena ai putea zice ceva.. cat despre povestile tehice, gen , motor, carburator, jante secrete, etc....platforma de transport....sa ne spui lucruri interesante te tot asteptam... asadar si prin urmare, baga mare, baga mare....ca de poze te sustin.. |
De ex: cine te-a dus prima data la curse? dar cine te-a indrumat....la primul contact.
Mie, de ex: regretatul Ionescu Cristea Nicolae, m-a purtat intr-o Dacia 1100, o tura de circuit in antrenamente, pe circuitul din Braila 1975, ( poza am publicat-o mai sus ) si la coborare, cand eram in al 9-lea cer, fascinat de emotii dar si satisfacut de scartzilaia rotilor , mi-a spus textual: " Baiete, daca te apuci de curse si vrei si podium, apoi ai sa ramai fara pantaloni pe tine ! Si vezi, ca-s mai multe momentele dificile, necazurile, greutatile decat satisfactiile si avantajele !!":D Si....si......n-am ascultat, :D:D:Ddar mai am in:Dca pantaloni, asa ca ma mai dau......inca!! |
Si ca sa nu vorbim vorbe sa vorbim FAPTE (nu pot da IP persoanei respective din motive lesne de intzeles)dar noi pe langa curse unii se mai pricep si la IT...Eugen Peteanu a fost aici, Mircea Ponta, Ghe Teodor "Teo"...Ovidiu Mazilu...Kulpinski...si altii... asta din ce am "vazut" si aflat eu...de ce nu iesiti aici mieilor ???/ beheheheee !!!!
|
Quote:
|
2 Attachment(s)
Pentru ca saptamana viitoare stiu ca va avea loc Raliul Clujului sa va readuc un pic in atmosfera de altadata de pe strazile Clujului - Napoca ;), pe vremea Circuitelor de Viteza.
Cu amabilitatea unui localnic si anume domnul Edwin Keleti vom face un tur imaginar al Circuitului de la CLUJ ...asadar: START - Startul era in fata la Consiliul Popular, la statuia cu lupoaica spre directia str Napoca (casa Studentilor), deci invers sensului de circulatia a masinilor astazi. Urma un viraj de dreapta la coloane (unde este clubul Fashion), apoi la clubul Diesel se facea din nou dreapta, ocolind biserica. Dupa inca un dreapta in fata la Melody, se intra la stanga pe Petru Groza, actuala Eroilor (pe partea care acum e pietonala), apoi la colt cu cinema Victoria se intra in stanga pe straduta. Dupa 100 metri se facea dreapta pe 6 martie inspre catedrala ortodoxa, din nou dreapta spre teatru, iar la stop dreapta pe Eroilor pe partea stanga a drumului (prin fata pe la Transilvania si cofetaria Carpati), completand un tur de pista. (SOSIRE) PS: E. Keleti "Imi aduc aminte in '81 cand a aparut saracul Lenti la etapa de la Cluj a Cupei Pacii si Prieteniei la karting si a prezentat in premiera Formula Easter. Era prima care se construise in tara si lumea striga in extaz: Formula 1, Formula 1" |
Quote:
|
Quote:
In plus fata de asta, in general la cursele de viteza se faceau reduceri de greutate peste tot. Cursele fiind scurte (coasta) si relativ scurte (circuit) nu erau mari consumuri de curent, asa ca...exit! La exit ma refer, nu ca plecau fara demaror :lol: , ci ca se oprea incarcarea bateriei pe timpul cursei...adica alternatorul se invartea din fulie liber fara a mai produce incarcare si deci castigai cativa cai.... Pe langa asta erau geamuri de plexiglas, capote si panouri de usi din aluminiu, se gaurea tot ce se putea (de ex balamalele capotei, pedalele, suportii de alternator, etc). Lucrurile se faceau foarte stiintific. Unii faceau sectiuni in chiuloasa ca sa vada pana unde pot largi galeriile de admisie si evacuare! ETC.....;) |
Quote:
|
Quote:
|
1 Attachment(s)
Si ca sa fiu in ton cu ce se va petrece zilele astea.
Va mai prezint un mic remember al “Bucuresti Grand Prix” 1936 Circuitul stradal din capitala care a gazduit Grand Prix-ul Bucurestiului interbelic era situat pe soseaua Jianu (in prezent Bulevardul Aviatorilor). Startul se dadea din fata statuii Aviatorilor, pe directia pietei care azi poarta numele lui Charles de Gaulle, unde se ocolea rondul din mijloc, iar intoarcerea se facea in locul numit “Bordei”, aproape de podul peste lacul Herastrau. Pe drumul de intoarcere catre Statuia Aviatorilor se rula pe partea stanga. Suprafata era piatra cubica, doar ca intr-o stare mai buna decat acum. Prima editie (1936) a “Bucuresti Grand Prix”, in aceasta configuratie, a fost castigata de Iorgu Ghica, pe un Maserati, la categoria curse, respectiv de Petre Cristea, la categoria sport. Din anul urmator, competitia devine internationala, echipa BMW trimitandu-si pilotul-emblema, Ernst Henne. Mercenar de cariera, neamtul a castigat lejer cursa masinilor sport. Autor a 76 de recorduri moto de viteza cu BMW, Henne a inceput cu Mercedes in 1934, un prim sezon de curse auto in care a scapat cu viata dintr-un accident teribil la teste pe Nürburgring, apoi la Pescara a fost implicat in accidentul in care a murit Guy Moll si in final a trait scena dramatica a desprinderii acoperisului in timpul unei tentative de record de viteza terestra. Adevarata vocatie si-a descoperit-o in cursele de masini sport cu BMW 328 (in stadiul de prototip), cu care castiga Eifelrennen 1936, iar un an mai tarziu la Bucuresti. Henne a trecut in nefiinta in 2005, la venerabila varsta de 101 ani. Dupa un email la BMW Historisches Archiv, am avut surpriza sa primesc prin posta un CD cu aceste imagini din patrimoniul istoric al firmei bavareze, infatisandu-l pe Ernst Henne in Marele Premiu al Bucurestiului. Tot la editia 1937, a avut loc o cursa a masinilor de Grand Prix, castigata de elvetianul Hans Rüsch (Alfa Romeo 8C-35), un pilot privat cu dare de mana. Petre Cristea castiga in 1938, la volanul unui BMW 328, o editie in care s-a luptat cu pilotul oficial BMW, Paul Heinemann. Aidoma turneelor de tenis din zilele noastre, in anii ’30 existau in lume pana la 60 de intreceri care purtau titulatura de Grand Prix. Dar cele mai importante erau cele nationale, dintre care unele (GP-ul Frantei, Germaniei, Marii Britanii, Belgiei etc) punctau in Campionatul European, precursorul Formulei 1. Cele de prima importanta erau onorate de prezenta celor mai buni piloti ai momentului, cu masini de top. Celelalte erau la indemana pilotilor locali, atunci cand vreo mare echipa nu decidea sa-si ofere o sesiune de teste in regim de concurs. Grand Prix-ul Bucurestiului facea parte din aceasta a doua categorie valorica. Si tot ca in tenisul actual, in cazul acestor curse de mai mica anvergura, numarul si calibrul concurentilor inscrisi la start depindea in mare masura de premiile puse la bataie de catre organizator. Momentul de glorie al circuitului de pe B-dul Jianu s-a consumat pe 25 iunie 1939, cand Hans Stuck lua startul la Bucuresti, la volanul unui Auto Union de Grand Prix. Asa cum scrie chiar pilotul german in cartea sa de memorii din 1967, a castigat detasat intrecerea. Participarea lui intr-o cursa slab cotata precum aceasta a avut un scop propagandistic, acela de a sublinia in ochii publicului roman forta Germaniei. Locul secund i-a revenit lui Petre Cristea, pe un BMW 328. Alt mare pilot roman, Jean Calcianu, a terminat al treilea, la volanul unui “demodat” Ford V8. Aceasta cursa a fost precedata de una rezervata masinilor sport (purtand rotile de rezerva si aparatorile de noroi), in care germanul Paul Heinemann a castigat, urmat de reprezentantul nostru, Theo Kunz (ambii pe BMW 328 ). A doua zi, Stuck a fost invitat sa prezinte bolidul Auto Union familiei domnitoare a Romaniei in incinta Palatului Regal din Bucuresti, unde a facut sa rasune brutalul V16. Bolidul, o capodopera a genialului dr. Ferdinand Porsche, era o curiozitate prin faptul ca uriasul motor de 6.000 cmc era plasat in spatele pilotului, iar tevile de esapament (cate una pentru fiecare cilindru) ieseau deasupra motorului. Cei 16 cilindri erau rezultatul a doua motoare V8 puse in tandem, cu un unic ax cu came, montat la mijloc. Acest veritabil monstru mecanic era capabil de o performanta iesita din comun pentru decada ’30: 100 CP/litru! Cu un an inainte, germanul stabilise recordul Feleacului – legendara proba de coasta din tara noastra – la 3’54” care nu a fost batut pana azi. Stuck a mai concurat in Romania si in alte doua ocazii: la cursele de coasta de la Feleac (1929) si Poiana Brasov (1938 ). In anii ’70, Marele Premiu al Bucurestiului a fost reeditat, de aceasta data fiind vorba de o cursa de turisme, pe un circuit stradal improvizat in cartierul Floreasca. |
Quote:
|
Quote:
|
| All times are GMT +2. The time now is 20:23. |
- Copyright 2026 4Tuning