![]() |
Re: Tutoriale tuning manual machete!
Ok, poate e o intrebare proasta, dar ma rog sunt mai nou in domeniu
Pt a revopsi o macheta, din cate stiu trebuie: -sa dau cu diluant, inderpartand vopseaua originala -sa dau cu un vopsea spray Intrebarile sunt: -Cu cate straturi trebuie sa dau? Sa dau primul mai subtire, si al doilea mai gros? -Ce trebuie sa fac pentru a evita asa-numitele bule de aer pe vopsea (poate nu asa se numesc, dar sper sa intelegeti la ce ma refer) |
-cu diluant nu prea merge.incerca decapant.
-dai cu grund/spritz-chit/primer si apoi dai un strat subtire ,apoi inca unu subtire ,apoi unul mai grosut.pana crezi ca e bine.dar nu exagera 4-5 sunt destule -si sa astepti sa se usuce bine straturile ,de preferabil 24 de ore dar daca nu ai timp 2-3 ore e destul intre straturi |
Decapant pentru indepartarea vopselei (atentie ataca plasticul), primer pentru acoperirea defectelor (zgarieturi etc), vopsea la spray. La vopsire respecta instructiunile de pe tub, straturile se dau la 10-15 minute distanta, sa fie subtiri (sa nu balteasca vopseaua pe macheta).
Pe unele tuburi am vazut ca nu se scriu niste instructiuni esentiale: spatiul in care vopsiti trebuie sa aiba o temperatura de minim 15 grade Celsius (recomandat ar fi vreo 20 de grade). Durata de uscare a vopselei in profunzime parca e de vreo 24 de ore, incearca sa nu pui degetele pe ea inainte de cele 24 de ore. Ai grija sa degresezi bine macheta inainte de vopsire (eu folosesc apa calda si detergent, poti folosi diluant dar ai grija cu el la piesele din plastic). Daca folosesti primer respecta instructiunile (pe tubul meu scrie sa se utilizeze vopsea acrilica peste stratul de primer); daca vrei sa acoperi si cu lac respecta instructiunile (aceeasi poveste cu vopseaua acrilica). Daca folosesti lac lasa vopseaua sa se usuce complet (macar 24 de ore); risti sa interactioneze si sa se increteasca si o iei de la inceput. |
Merci mult bmw548 si kagula, insa nu am inteles un lucru: cum adica sa degresez macheta, sa o spal sau ce?
Si 10-15 minute intre straturi si dupa ce dau ultimul strat sa las macheta 24 ore? Scuzati-mi offtopicul, dar n-am mai revopsit nici o macheta pana acum si nu ma prea pricep |
sALL...AM UN VIPER RT/10 ... ESTE DECAPOTABILA...SI AS VREA SA II DAC UN "aCOPERIS" ...VREAU SA O FAC CAM CA SI MASINA LUI Tengu...stie cineva cum pot face acest lucru?(a...si nu are rotile din spate...cum le pot face?)Stima
|
Prin diferitele operatiuni pe care le faci se depun mizerie, praf, grasimi pe suprafata pe care o vei vopsi. In felul asta vopseaua nu va avea aderenta pe metal si se va ciobi repede, in cazul prafului/mizeriilor ele vor iesi in relief. Inainte sa o vopsesti macheta trebuie degresata pentru a elimina impuritatile, cum spuneam si mai sus eu folosesc apa calda si detergent, iar apoi uscare rapida; se poate folosi cu succes si diluantul (cu ajutorul unei carpe curate pe care pui putin diluant stergi macheta), doar ca trebuie sa il eviti in cazul pieselor din plastic.
Nu stiu cum vei vopsi, ce fel de vopsele vei utiliza...cum am spus si mai sus ar fi indicat sa fie de la acelasi producator si sa fie de acelasi tip pentru a nu interactiona neplacut. Metoda utilizata de mine: - strat de primer/grund subtire (nu are sens sa incarci mult) pentru a crea o baza foarte buna pentru vopsea si pentru a observa eventualele defecte (zgarieturi, defecte de matrita etc). Eu las primer-ul cam 24 de ore sa se usuce perfect inainte de a trece mai departe. Folosesc primer la spray Duplicolor. - primul strat de vopsea cat mai subtire; 10-15 minute de pauza, examinata macheta cu atentie (de la distanta fara sa o atingi) pentru a vedea daca exista probleme, daca totul e ok mergi mai departe cu vopsitul; inca un strat de vopsea, inca 10-15 minute de pauza, daca e nevoie aplici si un al treilea strat. Eu folosesc vopsele Duplicolor acrilice la spray. - lasi macheta in pace 24 de ore sa se usuce bine (vopselele lucioase contin solventi in cantitati mari, solventi care se evapora greu si pot cauza surprize). - dupa 24 de ore verifici cu degetul intr-o zona ascunsa daca e uscata vopseaua (daca nu raman amprentele e ok), apoi aplic un strat foarte subtire de lac, lasat 10-15 minute apoi un strat normal de lac. - 24 de ore la uscat, cand vrei sa iei macheta pentru reasamblare pui usor degetul intr-o zona ascunsa sa verifici daca e perfect uscata. Edit: toate operatiunile trebuie facute intr-o zona bine ventilata, uscata, cu temperatura in jurul valorii de 20 de grade, foarte curata (sa nu existe praf, scame etc). Intre operatiuni sa ai o cutie de carton mai mare la indemana pe care sa o pui peste macheta pentru a nu exista probleme (scame, impuritati, eventuale insecte daca vopsesti vara). In cutie practici niste gauri (nu prea mari in diametru) in partea inferioara pentru a permite circularea aerului si uscarea vopselei. |
Foarte bine explicati pasii de urmat pentru vopsire. Eu obisnuiam sa vopsesc pe balcon, dar acum s-a ingrosat gluma cu temperaturile scazute. Sa vedem ce parere vor avea vecinii cand ma apuc sa vopsesc pe scara... :(
|
nu pe scara.in uscatorile.eu am calorifer .incainte cu doua ore sa vopsesc inchid gemu sa se incalzeasca si dupaia vopsesc linistit
|
la mine e mai greu cu uscatoria fiindca nu toti locatarii au cheie de acolo, nu mai zic ca e la etajul 10...
|
faci rost de cheie.si eu am facut rost.si ai lift nu?
|
Am lift dar avand in vedere ca sunt aproximativ 40 de apartamente in bloc, oameni care nu par prea binevoitori si eu abia m-am mutat acolo, e greu sa fac rost de cheie. Oricum cred ca o sa incerc sa imi vopsesc machetele in alta parte pe perioada iernii. :D
|
dece nu ti le vopsesti in fata usii de la bloc...vecini nu au ce sa spuna...doar esti in fata usii :lol:
|
Ideea era sa vopsesc la caldura, ca asa vopseam si pe balcon....
|
Quote:
deschizi geamu si incepi sa vopsesti....si gata :D.....si cand tie rece inchizi geamul si astepti sa se incalzeasca si apoi iara incepi sa vopsesti.. ;) (eu asa as face ) |
Incearca solutia sugerata de tine sa vezi ce se intampla cu vopseaua...asta ca sa nu mai spun ca se creaza condens instantaneu pe metalul caroseriei...
|
| All times are GMT +2. The time now is 09:11. |
- Copyright 2026 4Tuning