![]() |
Re: Boxe HERTZ ????
1- e +
2- le insemni 3- inca nu 4- intelegeti odata pentru totdeauna ca ieftin si bun nu s-a inventat inca. Decit sa arunci 100 lei ( sau cit oi fi dat pe stricaciunile alea ), mai bine te foloseai de 300 ! |
Avand in vedere ca salarul e foarte mare in romania..si am dat putin mai mult de 100..dar ce mai conteaza acum :)
Ms mult ca te-ai deranjat sa imi raspunzi la toate intrebarile. |
Pai d-aia imi pare rau, ca ai aruncat banii aia ....
|
Quote:
Nu stiu cu poli sper ca i-am nimerit. Firele de la masina sunt colorate, in drepta am unul galben cu verde si celalat galben cu negru iar partea cealalta verde cu rosu si galben cu albastru. Am pus verdele la plus si negru minus, respectiv rosuplus albastru minus. Cum as putea sa imi dau seara ca e bine? |
Ma bucur ca suna bine.
O solutie simpla sa vezi daca polaritatile nu sunt inversate e sa muti balansul de pe stinga pe dreapta si invers. Daca la "mijloc" observi scadere de bas, insemna ca un difuzor e inversat. |
Am facut acest lucru si difuzorul din dreapta se aude curat dar cu bass mai putin, iar cel din stanga se aude mai "infundat" cu bas dar mai incet.
Deci am schibat firele intre ele la cel din stanga, cand dau pe balance R/L se aude la fel, dar.. cand balance'ul pe mijloc dispare bass'ul complet. De ce? :) |
Daca pe mijloc dispare basul, inseamna ca polaritatea unuia e pusa pe dos. Pune la loc cum era inainte.
Am impresia ca unul din difuzoare are ceva. |
Aha, bine, am sa le inversez la loc. Oricum chiar si asa sunt multumit de cum se aude.
Ms mult petru ajutor! |
Stie cineva cine e distribuitor oficial in ro. pentru dif. Hertz, un nr. de telefon , email? Multumesc
|
i-a legatura cu userul SAXO!
|
Quote:
|
Quote:
|
Saxo un nr de telefon sau id ceva sa te contactez cand vreau sa imi iau si eu boxele?
|
|
Interesante DSK-165. Imi puteti spune (cei care le aveti) in ce incinte le tineti? Ma uit pe fisa lor Thiele Small si vad ca au un Vas destul de mare (23l), la un volum de incinta de 7-8l ar scoate ceva bass de calitate... Nu le-am auzit niciodata, dar as fi curios cum le montati...
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
In mod special cand vine vorba de cele doua masini pot sa-ti spun ca: 1) Golf-ul 6 are panouri metalice mai rigide in constructia usii. 206-le e ceva mai firav. 2) Golf-ul "inchide" mai bine usa cu un panou metalic, spre habitaclu, iar difuzorul are suprafata buna de contact la montaj. 3) Golf-ul are panoul de usa ("plasticul" interior) mai rigid si mai bine fixat. Acesta nu vibreaza la fel de mult deci, nu atenueaza la fel de mult. 4) La punctele 2) si 3), intuiesti corect, 206-le sta mai prost. Motiv pentru care difuzorul canta aproape in conditii de free air. Si cam da... doar din astea se trage diferenta. Prespun ca vorbim de ambele masini in 4 usi oricum. Singurul capitol la care sta mai bine 206-le este pozitionarea difuzorului, in fata pozitiei de ascultare, pe usa. La Golf ai midbass-ul in fund, pentru simplul fapt ca usa e "gandita" pentru un sistem de 3 cai. Deci probabil ca in Golf suna mai bine bas-ul, dar la capitolul medii cred ca e deficitar doar din cauza pozitiei difuzorului (in cazul in care vorbim de un set pe 2 cai). Pentru ambele masini exista solutii de "reparare". Dar discutia e ceva mai complexa. Fara parametrii T/S si simulari de incinte. :) |
Multumesc. Am văzut o soluţie de compromis cu un panou interior făcut din ceva gen dynamat, o să īncerc aşa. Asta dacă nu găsesc nişte boxe cu Qts 0.707, care am īnţeles că se pretează la free air... Toate bune.
|
Quote:
Si daca se preteaza la free air ce o sa se intample? O sa se miste ceva mai controlat, o sa duca poate ceva putere in plus... dar cu eficienta si randamentul obtinut in free air ce facem? :) Ca alea nu vin din Qts-ul ala de 007... sau cat era. ;) Fa usile bine din prima, nu mai pierde vremea cu studiul parametriilor T/S, in special pentru aplicatia asta. Inca o chestie. Bine e sa cumperi MUZICA sau SUNET dupa ce AUZI. Ca nu sunt carti, sa le cumperi cu lectura, pentru lectura. La cum abordezi tu problema ai toate sansele sa-ti cumperi difuzoare cu parametrii optimi si rezultate finale... discutabile. PS: Daca tot nu stapanesti subiectul, de ce nu mergi la un atelier care sa te serveasca? |
Am fost dar nu am găsit pānă acum nici unul care să mă lase să īncerc boxe pe uşi. Le ţin sigilate īn cutii :( Iar pe stand au 2-3 perechi care sună rău şi oricum nu mediul īn care sunt expuse nu reproduce pe cel din portiera maşinii.
|
Quote:
Majoritatea, probabil si aceia la care ai mers nu au suficiena experienta in car-audio si nu pot anticipa nici macar in mic procentaj sansele ca acele difuzoare sa sune bine in sistemul tau astfel nici nu se mai obosesc sa iti ofere auditia pe care o doresti tu. Problema este si mai complexa! Nu poti scoate o pereche de difuzoare dintr-un pachet de pe raft si sa le instalzi pe automobil, avand asteptari foarte mari de la ele de la primele miscari ale membranei! De obicei centrele car-audio ce ofera posibilitatea de a asculta pe sistemul clientului, pentru probe, anumite difuzoare, ofera difuzoare de pe stand, difuzoare "rodate". Si apoi mai intervine si costul operatiunii. Te intreb de curiozitate, cat esti dispus sa platesti unui centru car-audio pentru operatiunea ce necesita 1-2 ore... pentru a -ti oferi testul/proba pe care o doresti, fie ca vei cumpara sau nu acele difuzoare? Produsele costa bani dar si timpul costa bani! Precum ti s-a explicat, acorda maxima atentie pregatirii portierelor si apoi orienteaza-te catre difuzoarele pe care le-ai ascultat pe un alt automobil, cat mai apropiat ca model si sistem cu al tau. |
Quote:
Pe de alta parte, am cautat de am innebunit referinte despre ce boxe considera unii ideale pt masina asta, dar toate parerile sunt si subiective si combatute. De aceea am zis ca decat sa fac trial&error mai bine sa incerc o abordare mai in cifre si de aceea m-am dus spre T/S. Am schimbat pana acum 3 perechi de boxe pe masina si n-am fost multumit. Am antifonat usile cu 2 straturi de hushmat, boxele se aud mai bine ca si claritate insa bassul e tot la fel, ca o tigaie. Toti imi recomanda Dieci DSK insa le-am auzit acum o zi la un amic si nu sunt cine stie ce. Site-uri cu review-uri obiective nu prea sunt (ceva ceva pe talkaudio.co.uk ). Multi bani de investit in incercari sincer nu prea am. M-am oprit asupra unor Pioneer TS-A171CI care au primit un review f bun si sa vad ce iese. Daca nu, ma las pagubas. Nu inteleg insa care e secretul masinilor VAG (VW, Audi, Skoda etc) si cum reusesc cu niste boxe ieftine sa se auda asa bine, de parca ar avea bass reflex. Poate cineva mai priceput imi poate spune... Ii multumesc lui Relaxx pt explicatiile de pana acum. |
Quote:
Problema e "la tine", ca nu ai incredere, si crezi ca netul, teoria citita pe el, si caracteristicile difuzoarelor iti vor rezolva problema. Daca si tu recunosti ca pe unele masini pana si difuzoarele ieftine suna decent, nu ti se pare extrem de simplu sa intelegi unde trebuie umblat la masina ta ?? Mergi la un atelier competent ( cum ti-a sugerat si IM ), si in loc sa le ceri probe inutile cu nus ce difuzoare, roaga-i sa te ajute ! |
Quote:
Sunt deja offtopic aici, consider ca nu e bine sa mai continui. |
Quote:
Lucrurile bune costa. Lucrurile proaste costa si mai mult. |
Intre timp am elucidat si misterul usilor VAG: bass reflex. Nu insonorizare, nu panouri, nu bani multi la "meseriasi" care iti trag o ciunga scumpa pe usi si dupa aia dau din umeri ca "asa e facuta masina". Poate ajuta vreodata cuiva.
|
Quote:
"Ciunga" scumpa (cu interpretare diferita pentru oricine acel scump) eu personal o recomand chiar daca nu se monteaza un alt sistem audio, e bine venita din orice punct de vedere. "Meseriasi" care dau din umeri sunt probabil doar niste instalatori care nu sunt capabili sa dea niste sfaturi, indicatii (intr-un cuvant consiliere) inainte de a se apuca de o masina. "Meserias" care a trecut deja prin niste sisteme si care vrea sa te si ajute sa-ti reolvi problema nu doar sa-ti ia banii, gasesti greu . Revin la postul lui Rellaxx " Vrei sa-ti rezolvi problema ieftin si... nu se prea poate. :smile: Dar tine minte ca in experimentele cu care te convingi de acest lucru investesti de obicei mai mult decat in solutia optima. :wink: Lucrurile bune costa. Lucrurile proaste costa si mai mult." Valabil pentru majoritatea care se uita la cateva zeci de lei cheltuite in plus la un atelier specializat |
De la un nene de la reprezentanta :( Probabil ca atunci cand se indreapta vremea o sa ma conving si eu.
Quote:
Toate bune! |
Quote:
Ti-am explicat la un moment dat de ce suna bine usa de VAG. Nu exista alt raspuns. Dar daca vrei tu sa cauti... :) Quote:
|
Limitele respective sunt f stricte, deoarece o incinta de tip vented depinde f mult de parametrii T/S ai difuzorului (fapt combatut de meseriasi) si limitele matematice de toleranta ale volumului acestei incinte precum si a dimensiunilor venturilor sunt f mici. La una de compresie te mai poti duce 20-25% in sus sau in jos, dar pentru a avea compresie intr-o usa de masina e nevoie de incinta separata si etansa.
As putea spune ca in asemenea cazuri se face difuzorul pentru usa si nu usa pt difuzor :( Quote:
|
Quote:
Te legi iar de parametrii T/S. Ai o obsesie. Toate usile auto se comporta ca incinte bas reflex. Ti-am spus si de ce suna bine usa de VAG (in posturi anterioare). O incinta de tip vented POATE sa depinda de parametrii T/S. Sau se face un calcul cu un raport de volume, in anumite cazuri. Nici unul dintre modurile de abordare nu este valabil la o usa de masina. La nici o usa de masina. O incinta "vented" constanta (daca pot sa-i spun asa) presupune un volum fix/constant (pereti rigizi, care nu isi schimba forma, nu flambeaza, nu disloca volum prin miscarea unor componente interne) si un port/vent (sau mai multe) cu suprafata si lungime fixe care se stabilesc in functie de volumul incintei SAU parametrii T/S ai difuzorului. Asta ca sa ai macar ceva de care sa te agati cand gandesti o usa ca pe o incinta bas reflex/vented. Si in cazul usilor de masini.... nu e cazul. Nici acum nu am inteles ce vrei tu de fapt, motiv pentru care primesti informatia fragmentata. Sper sa gasesti ceea ce cauti (cumva). Tu astepti cumva vreun raspuns magic care sa te lamureasca? Nu exista. Un meserias bun o sa-ti pregateasca usa in asa fel inca sa-i imbunatateasca performantele acustice. Cu "ciunga" scumpa, cu fibra, cu lemn, cu paste vodooo, cu pene de strut, cu suruburi aiurite, cu coca cola si poate niste bucati de cablu argintat. Si depinde de la caz la caz. Cu cat e usa mai proasta, cu atat e mai mult de lucru. Nu inseamna ca la toate e mult de lucru. In fine... Sper sa gasesti ceea ce cauti. Ai un mod ciudat de a face acest lucru. Tu cauti ceea ce vrei TU sa gasesti, si nu ceea ce-ti trebuie de fapt. Poate functioneaza si asa. :) PS: Avand in vedere volumul mare de aer din usile auto si multitudinea de venturi (gauri), tind sa duc marea majoritate a difuzoarelor spre free-air. Deci, daca le mai privesti ca pe incinte bas reflex, gandeste-te la unele prost facute. Usa de la VAG e una dintre cele mai bine facute. Si chiar si aia se poate imbunatati MAJOR. |
PS: Tare aia cu forumul de audiofili. :lol: Daca simti cu adevarat inclinatii spre latura vodoo in detrimentul celei tehnice... Bafta multa. Acolo e de tine! :lol:
PS2: Acum 7 ani de acolo am plecat, migrand spre domeniul asta. E mai interesant sa asculti muzica decat sa asculti cabluri. Parerea mea. 8) |
Quote:
|
| All times are GMT +2. The time now is 20:59. |
- Copyright 2026 4Tuning