![]() |
Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..
Quote:
„Tehnologic“ vorbind, operaţiile de şlefuire decurg cam în felul următor: 1. În funcţie de abrazivitatea iniţială, începi şlefuitul cu hârtie abrazivă pe bază de oxizi de aluminiu sau siliciu (cea cu stratul abraziv de culoare albă sau roz) cu granulaţia 90... 270; 2. Dupa ce ai uniformizat întreaga suprafaţă, schimbi hârtia abrazivă cu una mai fină (începând de la granulaţia imediat următoare (90, 120, 140, 160, 180, 210, 240, 270). Este recomandată o astfel de prelucrare pentru şlefuiri din ce în ce mai fine; 3. Când ai terminat şlefuirea cu granulaţia 270, schimbi hârtia abrazivă cu una cu granulaţia de 320, pe bază de carbon (stratul abraziv de culoare neagră); continui în felul acesta pâna la o granulaţie de 420. 4. După terminarea şlefuirii cu 420, treci la una cu 480; începând cu granulaţia aceasta, înainte de şlefuire umezeşti bina suprafaţa de prelucrat; periodic ştergi cu o cârpă udă reziduurile, având grijă ca suprafaţa să rămâna mereu umedă. 5. Continui în felul acesta cu abrazive din ce în ce mai fine până la ultima granulaţie (1800 sau chiar 2400). 6.După ultima şlefuire, stergi foarte bine întreaga suprafaţă prelucrată; după uscare, aceasta va avea un aspect lucios; 7. Când suprafaţa prelucrată este complet uscată, o tamponezi cu pastă pentru lustruit fibră de sticlă cu granulaţia 50 şi începi lustruirea. Pentru operaţiunea aceasta şi următoarele este recomandat un polizor unghiular (flex) cu turaţie reglabilă sau o maşină electrică de găurit, tot cu turaţie reglabilă; pentru ambele utilaje ai nevoie de dispozitive de lustruit din pâslă (se găsesc la aceleaşi unităţi comerciale unde se vând scule electrice). Turaţiile necesare sunt cuprinse în domeniul 60... 300 rot/min. 8. Etapele următoare sunt identice, în observaţia că pastele de lustruit folosite au granulaţia 100, rerpectiv 150. 9. În final, se obţine o suprafaţă perfect lucioasă. OBSERVAŢII: A. La folosirea maşinii de şlefuit, nu este necesară apăsarea ei pe suprafaţă, simpla greutate a sculei fiind suficientă. Viteza de deplasare pe suprafaţă este în jur de 5... 10 cm/sec; recomand curse cât mai lungi şi viteze relativ constante. B. Dacă după şlefuire urmează vopsirea, nu mai este necesară depăşirea granulaţiei de 800 şi nici lustruirea suprafeţei, dar ca ultimă operaţie este necesară ştergerea bine a suprafeţei cu o cârpă înmuiată în nitrodiluant. Pentru relaţii suplimentare -> PM Mult succes! |
merq mult mmarian e prima data cand aud de pasta pt lustruit ...ai idee cum se keama in "termeni de magazin" si cam de unde se cumpara? ...da , am de gand sa vopsesc suprafata respectiva dar daca tot exista minunea asta de pasta nu crezi ca pt un finisaj extrem este totusi necesara? in cazul asta as putea sa folosesc eventual un plastic primer si sa renunt la spritz chit...ce zici ? ....banuiesc ca acea pasla despre care vorbesti este cea care se foloseste la polish....
merq mult mmarian e prima data cand aud de pasta pt lustruit ...ai idee cum se keama in "termeni de magazin" si cam de unde se cumpara? ...da , am de gand sa vopsesc suprafata respectiva dar daca tot exista minunea asta de pasta nu crezi ca pt un finisaj extrem este totusi necesara? in cazul asta as putea sa folosesc eventual un plastic primer si sa renunt la spritz chit...ce zici ? ....banuiesc ca acea pasla despre care vorbesti este cea care se foloseste la polish.... |
mmarian stii cumva unde pot sa gasesc materiale 3m sau de la alta firma pt a face un polish de calitate?
|
3 Attachment(s)
primele mele piese.... :)... nu m-am apucat sa fac chesti mari... doar asa de teste ca sa vad ce imi iese... oul e pt pasti...sa vedeti voi ce va sparg ouole..
|
:lol:
ai avut matrita ptr ou...?! alealalte 2 ce ar insemna.....sau au fost de proba?! |
la ou am folosit matricata de ipsos...adica am copiat juma de ou pe lung si am dupa ce s-a uscat gipsul am scos uo si am pus fibra si am facut 2x.
triungiul ala e un col de la portiara mea de la masina...am copiat-o...nu aveam ce face... farfuria aia am facuto din 2 cercuri de diametre diferite si departate....am pus niste material pe ele si le-am intins apoi am dat cu rasina pe materila ca sa-si pastreze forma...am scos cercurile din interior si am bagat bucatele de fibra +rasina..... ala suport o greutate >90kg (a mea :) )....de ajuns pt un suport de boxe sau tweeter...... momnentan nu am nevoi de nimic....din cauza asta fac tot feluri de ***-uri :P ma gandeam sa fac aripile de la masina din fibra..ca sa fie mai usoara :)))) |
da frate si io ma gandeam sa fac barile la masina(dacia 1310 din 97) da am o nelamurire sa zicem asa-pun staniol,etc pe bara si dupa aia incep cu fibra si alte alea da acu vine partea care ma intereseaza-cand termin bara nu o sa fie mai mare ca originalu?!ca pun fibra peste asta de plastic si are o grosime-la sfarsit nu o sa fie mai mare ca originalu?!o sa vina fix sa o montez?!sau cum sa fac???!
sper ca ati inteles ce am vrut sa spun,si poate ma lamureste careva ca ma streseaza chestia asta cu dimensiunea |
Quote:
PS:eu am zis din perspectiva mea cam cum vreau eu sa fac!daca cineva mai experimentat stie o solutie mai usoara e rugat sa o spuna! |
1.modelul/mulajul este o piesa care are rol de suport pentru confectionarea matritei, este o piesa provizorie, pana cand se ia matrita, iar dupa aceea se poate arunca. in principiu, acest suport are exact aceleasi dimensiuni si forme ca piesa finala, care se pune pe masina;
2.matrita este o piesa care rezulta prin aplicarea fibrei direct pe mulaj, dupa ce in prealabil s-a asigurat o suprafata (pe mulaj) care sa permita apoi desprinderea matritei de pe mulaj (pasta de lustruit, zice lumea, dar eu n-am gasit asa ceva - sau varianta mai ieftina, dar mai dificila si de durata -> ceara de parchet, urmata de un strat de gel-coat); 3.piesa finala: se ia matrita de pe mulaj, se repeta procedeul cu ceara de parchet si cu gel-coat, se bate iar fibra in interiorul matritei, cu grija ca sa nu depasiti suprafata data cu ceara ca altfel se lipeste de matrita, si cam asta e tot. -unii folosesc termenul de "mulaj" cu intelesul de matrita, dar in fine, cred ca ati inteles ideea -piesa finala va fi copie fidela a modelului initial creat, cum am zis si mai sus -pentru a crea primul model, folositi o bara originala, iar ca sa o completati cu material pana ajungeti la forma finala, folositi lemn, pal, ipsos, LUT (de unde?), tabla, orice v-ar fi de folos pentru a-i da forma...sau cea mai scumpa metoda, spuma poliuretanica (in acest sens veti vedea ceva mai tarziu niste poze cu o bara facuta de mine&john, dar mai dureaza pana atunci, de-abia ne-am apucat) -la o dacie, piesa finala se va aseza bine pe armatura aceea metalica, iar sistemul de prindere va fi usor de confectionat, dar la alte masini poate deveni mai complicat...nu imposibil, dar complicat. si nu vreti sa ramana spatiu intre aripa si bara, sau sa faca "valuri" bara... |
lut cred ca poti sa te interesezi la un liceu de arta(sectie sculptura) acu cativa ani cu 200.000 asa luai un sac! quick_5hifter...am vazut munca ta si asta m-a determinat sa incep si eu ceva ptr masina mea!putina experienta in modelaj am (lic de arta)! si zic ca ar fi super daca ai posta aci cativa pasi mai detaliati ptr realizare cel putin pt elementu in sine+matrita! sper ca pe viitor sa fac si eu un costom made!
|
ok ms quick_5hifter & frozzen,o sa incerc sa fac ceva dar nu acum ptr ca plec din tara,da cand vin o sa fac 100% ca dau de bani etc
de inteles am cam inteles cum sta treaba si la matrita si la fibra,am fost la un baiat care mai face cate una alta din fibra si mi-a explicat cate ceva da si el e "incepator"(nu face lucruri complicate sa nu se inteleaga altceva).....aprox :D quick_5hifter am o presimtire ca o sa te caut sa vb mai in detail salut si ms ca ati raspuns asa rpd :D |
daca as avea lut...poate m-as apuca sa fac ceva mai creativ.... ma trecea gandu si la chit de geamuri :)
|
lut dala de se fac vazele alea pictate pe la tara?!despre ala e vb sau e altu special?!
sa stii ca cred ca ar fi bun si chitu de geam da e scump al draq,si mai ai avantaj ca ala nu se intareste nici dupa 20 de ani:D poate ne lamureste careva mai experimentat |
Quote:
|
da' lutul nu trbuie sa fie ars k sa se intareasca??? ce facem , il bagam in cuptor?! :))
|
Quote:
ajunge daca sta la soare, insa crapa si devine sfarimicios,de aceea la tara se folosea ca armatura ,paie. Spuma poliuretanica este cea mai de calitate si durabila optiune.Pe o matrita de baza se depune spuma si apoise prelucreaza dupa dorinta. |
nu se crapa pt ca nu il pui in strat gros,scheletu se face din lemn sarma etc apoi se umple cu lut moale si incepe distractia(scluptatul in lut,o sa aveti nevoie de niste cutitase),dupa care se finiseaza cu apa,apoi sse lasa la uscat ,nu la soare pt ca il forteaza si atunci incepe sa crape daca sunt portiuni groase iar dupa ce s-a uscat il finisati(chituit ,slefuit )din nou pana ajunge la forma finala(exact cum tre sa arate piesa finala)
|
eu in liceu foloseam "caolin" era f mijto de modelat dar nu am gasit pe nicaieri...astfel ca am folosit rigips pt ca aveam de facut o suprafatza mare si asta se intareste f repede (trebuie lucrat in cantitati mici ex: o cutie de margarina) altfel nu apuci sa folosesti toata compozitzia ca se face beton....(asta este bine pt ca ,castigi timp dar este mai nasol la finisare ca se intareste f repedee si cam bagi munca de degroshareo) alta solutzie mai usor de procurat ar fi ipsosul ...acesta are timp de intarire mai lent dar pe suprafete mari trebuie sa pui mai multe straturi deci sa astepti mai mult....probabil ca ar fi o solutie sa le folosesti combinat (ipsos-rigips) pe astea le-am folosit eu si din motivul asta vorbesc despre ele...probabil ca exista si solutzii mult mai elegante(lutul) dar nu stiu de unde se poate procura :(
|
Quote:
Caolina este materialul de baza pt. portelan.Deci daca aveti o fabrica de portelan in zona da-ti atacul .;) |
turbojack...i think u have loads of things to teach us....go on.....poate ne spui si ceva despre lutul galben...de pe unde se poate procura si eventual cum se prepara..dar sa nu spui ca se gaseste prin spatele casei sau prin nus ce gropi de pe la marginea orasului ca am mai auzit si nu ma ajuta cu nimik...poate exista ceva asemanator ambalat la saci sau nus... ceva tre sa fie sa inlocuiasca lutul ala....am vazut kiar pe la tv cum faceau makete de dimensiuni reale ale masinilor si foloseau lut(sau cel putin asa arata) si il frezau cu un "CNC" de iesea masina aia giugiuc adeca "profesional mode"....si sa nu i-mi spui ca aia luau lutul din back yard....sau poate stie cineva cine are "CNC" cu fir de nikelina pt polistiren sau "mus" sau ce dreq se mai foloseste...cineva tre sa stie mai multe despre matritze....aia care fac spoilere&stuff (cei care lucreaza cantitati mari)sigur nu folosesc spuma...sau copiaza toti modele facute gata folosind spoilere originale??????????erau destui pe forumul asta care vindeau in draci kituri pentru zeci de modele masini la preturi rezonabile....eu daca as fi facut un spoiler dupa metodele mele sau ale lui quick 5hifter sigur nu as fi vandut cu 2 mil bucata...
|
am si yo o intrebare.... ca incepator( inca in stadiu de cercetari)
ma gandeam la urmatorul proces: sa folosesc spuma poliuretanica (daca caree folosita la izoalatzii pe la case, la temopane, etc) sa umplu actualul spoiler/bara si poma adn se usuca sa scot "mulajul ala din bara si sa ma pun pe langa el , sa mai sculptez, tai, mai pun .etc(e vorba de imaginatie) si porma sa pun chestia asta cu fibrei de sticla. problemele mele sunt:-cu ce sa dau pe spoiler inainte sa torn spuma ca sa nu se lipeasca -si cu ce sa dau pe matrita asta de spuma ca sa nu se dizolve cand pun substantele. -e o solutzie buna gandirea mea (mi se pare maisimplu)sau trebuie sa incerc cum atzi zis voi??? |
Quote:
-am muncit in draci sa-l fac, cu toate ca nu se vede si nici nu arata cine stie ce, materialele bagate in el au costat si alea mult peste cele 2 milioane de care ai zis (in primul rand la baza s-a folosit o bara de tico, intreaga, deci buna - ~500 mii - care a fost taiata, apoi fibra propriu-zisa, cam de 1 milion sa zicem, apoi chitul de fibra si cel de finisaj, care depasesc inca un milion, si manopera pentru finisaj care in final a ajuns la peste 2 milioane....deci un minim de 450 ron INVESTITI in prelucrarea ei, bani pe care nu i-ar da nimeni ca sa cumpere aceasta bara....) concluzia se imparte in 2: 1)daca gaseam de cumparat o bara de genul celei pe care am facut-o eu, de la cineva specializat, mai mult ca sigur ma costa in jur de 3 milioane gata finisata si mult mai buna ca rezistenta; 2)daca o gaseam de cumparat, sigur nu eram singurul posesor al unei astfel de bari....ceea ce pentru mine reprezinta singura satisfactie din toata treaba asta (cu toate ca nu e foarte reusit modelul) -ar mai fi ceva de zis: sunt incepator, bara asta a fost prima mea creatie in domeniu si urmatoarea promit ca va fi mult mai reusita! in curand veti vedea! turbojack, ma alatur celorlalti si te rog si eu sa dai cateva detalii despre aplicarea spumei pe un suport (in linii subtiri, in linii groase, circular, in mai multe etape etc) si despre metoda folosita pentru a separa fibra aplicata de spuma (adica am observat eu ca fibra aplicata direct pe spuma, chiar daca spuma e finisata bine, nu iese uniforma, iese denivelata si implicit greu de finisat si incarcat) -de asemenea mai am rugamintea sa ne spuna cineva cum se aplica acea solutie alcatuita din nestrapol si un praf anume (praful se numeste aero.....?), solutie care are rolul de a inlocui chitul, fiind mai rezistenta, dar mai greu de slefuit....nu e vorba de gel-coat, ci de altceva...multumesc anticipat! si imi cer scuze pentru lungimea exagerata a postului! Quote:
|
Quote:
|
turbojack, ma alatur celorlalti si te rog si eu sa dai cateva detalii despre aplicarea spumei pe un suport (in linii subtiri, in linii groase, circular, in mai multe etape etc) si despre metoda folosita pentru a separa fibra aplicata de spuma (adica am observat eu ca fibra aplicata direct pe spuma, chiar daca spuma e finisata bine, nu iese uniforma, iese denivelata si implicit greu de finisat si incarcat)
-de asemenea mai am rugamintea sa ne spuna cineva cum se aplica acea solutie alcatuita din nestrapol si un praf anume (praful se numeste aero.....?), solutie care are rolul de a inlocui chitul, fiind mai rezistenta, dar mai greu de slefuit....nu e vorba de gel-coat, ci de altceva...multumesc anticipat! si imi cer scuze pentru lungimea exagerata a postului![/QUOTE] un raspuns aveti aici daca stiti ceva italiana:http://www.prochima.it/download/manuals.htm Lut ,nu stiu unde puteti gasi.Dar...acum exista tot felul de lianti gata preparati folositi in constructii (pt.gresie faianta de ex.),cu uscare ultrarapida,mult mai buni decit ipsosul,care iti permit si un timp de lucru mai indelungat.Se poate aplica in mai multe straturi acest ciment,iar intre straturi o foaie de sirma fina cu ochiuri de 5-10 milimetri ar fi binevenita pt. armatura. Nu tineti cont ca o copie se poate face atit pe fata cit si pe dos.;) Atentie la spuma poliuretanica deoarece este de mai multe densitati.Se recomanda cea mai compacta deoarece se prelucreaza mai usor. Elementele mari si complicate (spoilere de ex.) se pot face (de fapt doar asa) din matrite multiple,interschimbabile (pt. diversitate). |
5 Attachment(s)
mai...sa fiu sincer...eu m-am apucat cat de cat...la producerea unui spoiler pt dacia mea...eu am facut un schelet din metal...pe care o sa prind niste tabla pt locurile pline...nu cred k m-am facut inteles dar o sa revin cu niste poze...dupa asta o sa aplic spuma poliuretanica pe ce am facut...spuma neprelucrata la exterior o sa o potrivesc pe masina...iar dupa aceea o sa ma apuc sa modelez forma spoilerului...pentru a finisa partile drepte ale spoilerului o sa cumpar un suport pt hartie abraziva care se atasaza la flex...si pt eventualele prize de aer sau goluri etc...dintr-un cablu de frana de mana (sau de ambreiaj) o parte se prinde in mandrina bormasinei iar in partea cealalta o sa confectionez un sistem de prindere pr o mika freza...si/sau o piarta de rectificat pt a finisa...dar promit k o sa revi cu poza k sa ma fac inteles...pana atunci bafta in tot ce faceti
cam asta vreau sa fac(va rog fara critici in privinta v.t.-ului k nu prea le am) sa-mi spuneti ce parere aveti...spoilerul...dupa cum v-ati dat seama nu e propria-mi creatie...este luat d p un sky...:D |
good luck!eu ti-as recomanda sa faci o masca calumea ptr inceput!e mai mica...te obijnuiesti...prinzi experienta..nu te apuca de ceva super greu de la inceput!
|
dacia aia ar putea arata kiar interesant daca o sa se tina seama de detalii de imbinari finisaje etc....(adevarul e ca si poza aia avantajeaza clar masina..din perspectiva asta "okioasa" arata kiar belea...:)
|
ma gandesc ca ar fi cel ma isimplu cu spuma poliuritanica sa faci model si pestesa arunci fibra. decat sa stai sa faci model apoi matrita ,etc dar sigur e o mare pb la felul cum reactioneaza spuma cand intra in contact cu substantele care le aplici cand modelezi fibra. ma interesa cum izolez spuma intarita de resutul, cum iau model de pe spoilerul care il am acolo (cel stock de pe dacie ) si chiar as vrea sa nu il stric pala ca nu se stie ce iese sau cat dureaza pana fac ceva care sa arte bine. ce fac- mai cumpar un spoiler??? jacum ni mi se pare asa greu dar conteaza foarte mult ca am experientza =zero :D
|
tare rau x-ray, ms pentru sfatri.cand mai ai timp, mai da si tu o "fuga" pe aici. ESTI TARE
am si eu o intrebare, panza se aplica in interior sau exterior? |
exterior
asta am inteles io din ce am gasit pe net |
1 Attachment(s)
Quote:
Poti imbunatati putin marginile cam asa: |
adik la ce te referi...sa fac mai bine photoshopul sau la ce...sry dar nu am inteles...cat despre imbinari m-am gandit bine si am ajuns la un rezultat...acum trebuie sa vad si practic...modelul o sa-l fac din spuma,o sa pun fibra peste el, si dk i-mi place cum a iesit o sa fac o matrita dupa el...asa in caz k o sa pateasca cv...apropo o sa pun o poza sa vedeti si voi cum fac spoilerul asta :D o sa radeti o ora...oricum i-l fac de la 0 :D
|
Quote:
asteptam poza |
[QUOTE=MaTzA]adik la ce te referi...sa fac mai bine photoshopul sau la ce...sry dar nu am inteles...
ma refeream la unghiul din care este facuta poza...accentueaza f tare perspectiva si da un aer de "bad motherfucker" stii tu... |
:D inseamna k am talent la facut poze :D :D :D sau a fost o intamplare...eu i-l intrebam pe turbojack la ce se referea :) k la el nu am inteles...oricum acum nu vreau sa incep sa ma laud sau sa fac postul asta pt mine k am fak altul aici https://forum.4tuning.ro/697-arhiva/19511-gimmy.html dar se pare k a fost mutat la vt oricum o sa deschid altul la "masina mea/dacia" cand o sa fac spoilerul fata
|
Quote:
La cele doua prize de aer laterale ma refeream ,sa le elaborezi ceva mai sofisticat ca in poza ce ti-am aratat,sa nu fie doar ca doua gauri taiate in foaie cu flexu. |
2 Attachment(s)
aaaaaaaaaaaaa...nuuuuuuuuu...pai ce fac : sar din lac in putz??? uite-te cum e acum masina...vreau sa-l fac exact cum e in poza (dk te uiti se vad k sunt definite) apropo cam cate tuburi de spuma credeti k i-mi trebuie k sa fac asha cv tinand cont k vreau sa-l scot putin inafara ca un spoiler normal de dacie adik asha k in poza
|
Quote:
Vrind ,nevrind va trebui sa faci un fel de cofrag de baza pt. spuma, din lemn sau ce vrei tu,pe care vei sufla spuma.Unul tub mare este de ajuns,insa sa nu incerci sa o nivelezi cu nimic,laso asa cum iese din tub pina se intareste. |
am facut un schelete din metal pe care o sa aplic spuma...cat despre spuma...am incercat un tub si sincer cred k or sa-mi trebuiaska 2-3-4...depinde de care gasesc
|
parerea mea e ca nu e buna deloc spuma....am incercat sa fac un mulaz cu spun si a iesit un ***.. la mijloc spuma nu s-a intarit.... cel mai bine e sa faci un mulaj tot din fibra de sticla... ca la carte.
|
| All times are GMT +2. The time now is 17:36. |
- Copyright 2026 4Tuning