Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   VERSUS AUTO (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto.html)
-   -   Motor de maşină vs motor de motocicletă (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto/217336-motor-masina-vs-motor-motocicleta.html)

GTR 01-11-10 09:14

Re: Motor de maşină vs motor de motocicletă

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3774063)
Nu rade de ceea ce nu intelegi,omul are perfecta dreptate.Si daca studiezi mai atent fizica aia pe care o pomenesti o sa realizezi si tu asta.Toat la generala ai invatat formula impulsului P=MxV...adica impulsul este egal cu, masa inmultit cu viteza.Practic in motor asta se intampla.

Daca ai avea si ceva experienta practica,in afara de teorie,ai sti macar ca o volanta usurata scade cuplul motor,usurarea intregului sistem biela-manivela de asemenea scade cuplul motor dar favorizeaza turatia.

Puterea unui motor otto este strict legata de cuplu si turatie....pentru un anume motor sa zicem X,care are 100cp,in momentul in care scade cuplul trebuie sa cresti turatia pentru a mentine puterea de 100cp....si vice-versa...daca vrei sa scazi turatia,dar sa pastrezi puterea va trebui sa maresti cuplul....

Si spre surprinderea multor teoreticieni,in functie de motor, conteaza chiar si greutatea sasiului in anumite conditii de mers...si asta pentru ca acel sasiu cu cat este mai greu are o inertie proprie care ajuta motorul intre schimbarile de trepte....dar asemenea lucruri nu se citesc pe wikipedia,se invata pe strada atunci cand vrei mai mult de la masina ta si cauti orice solutie posibila pentru a realiza asta.

Eu nu cred ca mai am ce sa vorbesc cu voi ca sunteti paraleli rau cu fizica.

Puterea este data fix si strict de explozia din camera de ardere, in rest absolut toate componentele in miscare mananca din putere - prin frecare si greutate - piston, biela, ambielaj, volanta, jante, etc.

De-asta se usureaza componente ca volanta sau jantele.

Usurearea intregului sistem biela-manivela nu scade cuplul cu nimic, cuplul este dat strict de explozie si nimic altceva.

Daca sistemul biela-manivela il arunci de pe bloc, da, el cu cat va fi mai greu cu atat va accelara mai tare, dar in cazul unui motor ele este static si trebuie pus in miscare si cu cat este mai greu cu atat va fi nevoie de mai multa forta pentru rasucire.

Ca o analogie iti dau exemplu mersul pe bicicleta, in care explozia esti tu care pedalezi si angrenajul biela-manivela sunt pedalele cu foaia mare, este normal ca daca-ti montez niste pedale de 5kg si o foaie de 10 kg o sa accelerezi mai greu decat cu niste pedale de 1 kg si o foaie de 1 kg. Efectul de inertie este impotriva accelerarii.

Gixer 01-11-10 11:09

Quote:

Originally Posted by Giully4u (Post 3773935)
Gixer, "prietene", ai vorbit ca un american prost. Nu te dai cu "raciuri sub 1.8" ca ti`e frica sa iti rupa fasu` un r5 facut sa fie ieftin.

Eh, numai am vrut sa-l enervez putin pe preacocosul asta ipocrit, care nu e deacord cu pusul unui motor mare de motocicleta pe un trancarici de masina cu motor mic ca si a lui, da isi tuneaza trancariciu cu tractie fatza si umfla imensul motor de 1.4 sa-l faca de drag-reising sa faca el benveuri :tenisclap :peace:

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3774577)

Puterea este data fix si strict de explozia din camera de ardere, in rest absolut toate componentele in miscare mananca din putere - prin frecare si greutate - piston, biela, ambielaj, volanta, jante, etc.

Usurearea intregului sistem biela-manivela nu scade cuplul cu nimic, cuplul este dat strict de explozie si nimic altceva.

Daca sistemul biela-manivela il arunci de pe bloc, da, el cu cat va fi mai greu cu atat va accelara mai tare, dar in cazul unui motor ele este static si trebuie pus in miscare si cu cat este mai greu cu atat va fi nevoie de mai multa forta pentru rasucire.

Ca o analogie iti dau exemplu mersul pe bicicleta, in care explozia esti tu care pedalezi si angrenajul biela-manivela sunt pedalele cu foaia mare, este normal ca daca-ti montez niste pedale de 5kg si o foaie de 10 kg o sa accelerezi mai greu decat cu niste pedale de 1 kg si o foaie de 1 kg. Efectul de inertie este impotriva accelerarii.

Da-le pace, astia crec ca, cuplul sta ascuns in sherul din volanta si vibrochen.....au vazut prea multe filme cu C Norris :-P
....asta e simptom la oameni care s-au dat numai cu raciuri de masini, si li s-o parut lor ca daca nu era turat motorul si cica tragea atunci fix cuplu motor e miezul!!!
Ceea ce zic ei mai sus e inertia motorului, care conteaza numai la faptul ca o sa aiba o frana de motor mai slaba :lol:

Ai dat perfect exemplul cu bicicleta cu greutatile alea......un ciclist profi ar scoate din ea probabil un 80Nm cuplu, dar maxim 1.5Cp cu care mai mult de 50-60kmph nu ar putea merge chiar la o aerodinamica de cursiera!

dj05fmx 01-11-10 17:21

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3774951)
Da-le pace, astia crec ca, cuplul sta ascuns in sherul din volanta si vibrochen.....au vazut prea multe filme cu C Norris :-P
....asta e simptom la oameni care s-au dat numai cu raciuri de masini, si li s-o parut lor ca daca nu era turat motorul si cica tragea atunci fix cuplu motor e miezul!!!
Ceea ce zic ei mai sus e inertia motorului, care conteaza numai la faptul ca o sa aiba o frana de motor mai slaba :lol:

Ai dat perfect exemplul cu bicicleta cu greutatile alea......un ciclist profi ar scoate din ea probabil un 80Nm cuplu, dar maxim 1.5Cp cu care mai mult de 50-60kmph nu ar putea merge chiar la o aerodinamica de cursiera!

domnule C noris. vad ca iarasi cu papagalu mare p-aici, chiar nu vezi ca esti penibil, m-am saturat dreac de bagatori de seama si datatori cu parerea,. prietene nu ai nici o treaba, esti varza, nu sti mecanica, nu sti ce inseamna un motor sti decat sa citesti niste pliante. nu m-am dat numai cu raciuri de masini, crede-ma am masina pe care probabil nu ti-o permiti dar nu este interesanta pt curse, asta da randament si are farmecul ei, asta mi-am permis-o sa o batjocoresc pt curse tu imi spui mie de raciuri si ai avut un BMW prapadit :)) daca l-ai avut si p-ala...ti-am zis ai dreptul sa mai latri ceva in momentul in care ai fi raspuns provocarii mele sa ne dam nu sa te tragi pe fese ca l-am dat, da cand il aveam spargeam tot si faceam si dregeam. acum deja e personal si e mia mult decat sa incerc sa iti demonstrez ca nu ai dreptate desi stai cu manualul de fizica in brate... aici vbim de masini lasati dreacu biciclistii, exemplu prost.!!! vbim de modificari, curbe de avans, unde e fizica in curba de cuplu la dyno ala pe care l-am pus???? ups, nu prea se aplica sau nici macar nu stiti sa o interpretati??? daca ai avut un 525i esti Dumnezeu??? prietene esti inca unu din bagatorii de seama de pe forumul asta si chiar nu pot sa ma abtin sa nu iti spun oficial ca esti Varza, nu ai nici o treaba cu mecanica sau masinile sau modificarile...totul este in capul tau si esti penibil la fel ca si afirmatiile tale.

ti-am zis trebuie sa trimiti acel manifest catre producatorii masinii tale si sa ii mustrezi deoarece sunt asa preacocosi si ipocriti si nu vin sa te pupe in fund sa le spui cum sa faca cu motorul ala de motoreta... ti-am zis nu s-a pus nici un motor de motoreta vreodata pe masina de fabrica, nu ai nici o treaba daca stiai ce inseamna lipsa volantei sau ambreiaj ud sau cutie fara sincroane ti-ai fi dat seama de ce. daca am cunostinte si practica f multa inseamna ca sunt prea cocos. sunt cocos pt ca imi permit sa te provoc sa te vad cum te chitai si aberezi si iti arati adevaratul caracter las.... treaba e f simpla si se face pe pista...dar nu ai cu ce... asta e problema. nu ai cu ce este f simplu, si nici macar daca aveai prieteni nici ei nu ar vrea sa se dea in locul tau!!!

sti de ce imi tunez motorul de 1,4l/ pentru ca pot, pentru ca stiu, pentru ca imi permit. am o masina raciugoasa, sunt un sarac lipit dar tu nu ai cu ce sa te dai cu mine, si nu poti sa imi combati provocarea decat cu povesti cum zburai tu cu bmwu cu cilindree megafantastica 2500 si rupeai duda in dieselari... si cand e vba sa arati ceva sau sa faci acum ciu ciu!!! deci prietene esti ciu ciu... si daca ai avea bmw-ul tau de 2500 as avea un seat diesel pt tine, facut de noi corigentii la fizica sa vedem cum stai cu el.. dar da imi aduc aminte nu mai ai masina...ufff pacat. ce conduci acum??? spune drept STI/evo sau cel putin M3??

da sunt asa sarac in tara asta Romania ca nu imi permit alta masina decat o raciuga de R5GTT ...tu ce iti permiti ????? astept raspuns

salut!

dj05fmx 01-11-10 17:37

Quote:

imi pare rau ca nu mai vrei sa vbesti cu noi. chiar nu am vrut sa ma intelegi gresit nu am nici o tenta negativa spre posturile tale, si nu spun ca partea de fizica nu este corecta in ceea ce spui tu, chiar am fost corigent la fizica, insa in realitate si practica nu este chiar asa de simplu si un motor nu raspunde unor anumite modificari respectand formula ta...este intru-totul corect la partea cu explozia in cilindru iar faptul ca inertia interna a componentelor in miscare ale unui motor se opun accelerarii este intru totul adevarat, tocmai d-asta se usureaza pistoanele si bielele si volanta pentru a accelera mai repede motorul (creste in ture) nu pentru mai multe ture... zona rosie ramane aceeasi, insa in momentul cand usurezi f mult motorul pierde capacitatea de a tine curba de cuplu ridicata deoarece intertia interna a motorului face ca motorul sa se invarra intre exploziile 1432, adica 1 singur piston invarte motorul pe rand, inclusiv pe celelalte pistoane care sunt in diferite stadii PMS urca coboara comprima aspira evacuaza etc. ei in momentul in care usurezi f mult componentele in miscare perioada de timp ce trece de la o explozie la alta motorul sufera niste varfuri negative in cuplu implicit si in putere in aceste momente din functionarea lui intervin aceste componente in miscare impreuna cu intertia lor despre care spuneam mai sus. . teoria ta cu buciclistul se aplica unei forte aplicate liniar, nici un motor indiferent de cilindree nu va da cuplu sau putere liniara, fiecare piston in parte munceste pt asta,are o compresie si o rata de comprimare independenta, daca s-ar face un dyno unui motor fara cutie si fara sa fie pus pe masina (se face asta la straini) graficul ar iesi precum cardiograma, deoarece ansamplul transmiei si alunecarile roata rola nu ar mai amortiza forta fiecarui piston ce impinge. revenind la curba de cuplu, aceasta sufera niste caderi (varfuri) deoarece motorul este afectat intern si nu este ajutat de intertia componentelor si se foloseste f mult din puterea geenrata de explozia din cilindru doar pentru functionarea lui tocmai de aceea in ruma usurarii in general se creste relantiul deoarece merge atat de imprastiat incat nu mai este in stare sa tina mersul de relanti. sper ca m-am facut inteles mai bine acum si sa nu crezi ca te compar cu GIXI king, conform posturilor tale incerc si eu sa raspund pe cat de usor de inteles posibil. am un service si ma ocup de modificari pt motoare de f mult timp, mai ales pt modificari de performanta, iar ceea ce spun este captat din experienta si observat modificarile ce le sufera performantele motoarelor in urma fiecarei interventii... sper sa nu crezi ca nu merit sa mai vbim. imi plac posturile argumentate. salut!!

beck 01-11-10 20:58

Quote:

......

Daca sistemul biela-manivela il arunci de pe bloc, da, el cu cat va fi mai greu cu atat va accelara mai tare....

muhahahahaha

si daca da din aripi????poate isi ia zboru...

sincer, ti-as da premiul Nobell.

p.s. http://ro.wikipedia.org/wiki/Acceler...%9Bional%C4%83

GTR 01-11-10 22:38

Quote:

Originally Posted by beck (Post 3776643)
muhahahahaha

si daca da din aripi????poate isi ia zboru...

sincer, ti-as da premiul Nobell.

p.s. http://ro.wikipedia.org/wiki/Acceler...%9Bional%C4%83

in conditii ideale este foarte adevarat ce zici tu, dar in cazul de fata mai sunt fortele de frecare care influenteaza acc. (in atmosfera nu sunt conditii ideale).

cangri 01-11-10 22:45

Pentru ce ai vrea motor de motocicleta pe masina?
Pentru consum mic?
Pai atunci ia-ti un Prius sau altceva electric.
Stiati ca un BMW Efficient Dynamics are acelasi consum ca si un Fiat 500 cu motorul ala de 2 cilindri?

Gixer 02-11-10 10:02

Quote:

Originally Posted by dj05fmx (Post 3775796)
domnule C noris......

salut!

Taci mai ca esti degeaba......vb ca o moara stricata :lol:

Gixer 02-11-10 10:08

Quote:

Originally Posted by dj05fmx (Post 3775839)
imi pare rau ca nu mai vrei sa vbesti cu noi. chiar nu am vrut sa ma intelegi gresit nu am nici o tenta negativa spre posturile tale, si nu spun ca partea de fizica nu este corecta in ceea ce spui tu, chiar am fost corigent la fizica, insa in realitate si practica nu este chiar asa de simplu si un motor nu raspunde unor anumite modificari respectand formula ta...este intru-totul corect la partea cu explozia in cilindru iar faptul ca inertia interna a componentelor in miscare ale unui motor se opun accelerarii este intru totul adevarat, tocmai d-asta se usureaza pistoanele si bielele si volanta pentru a accelera mai repede motorul (creste in ture) nu pentru mai multe ture... zona rosie ramane aceeasi, insa in momentul cand usurezi f mult motorul pierde capacitatea de a tine curba de cuplu ridicata deoarece intertia interna a motorului face ca motorul sa se invarra intre exploziile 1432, adica 1 singur piston invarte motorul pe rand, inclusiv pe celelalte pistoane care sunt in diferite stadii PMS urca coboara comprima aspira evacuaza etc. ei in momentul in care usurezi f mult componentele in miscare perioada de timp ce trece de la o explozie la alta motorul sufera niste varfuri negative in cuplu implicit si in putere in aceste momente din functionarea lui intervin aceste componente in miscare impreuna cu intertia lor despre care spuneam mai sus. . teoria ta cu buciclistul se aplica unei forte aplicate liniar, nici un motor indiferent de cilindree nu va da cuplu sau putere liniara, fiecare piston in parte munceste pt asta,are o compresie si o rata de comprimare independenta, daca s-ar face un dyno unui motor fara cutie si fara sa fie pus pe masina (se face asta la straini) graficul ar iesi precum cardiograma, deoarece ansamplul transmiei si alunecarile roata rola nu ar mai amortiza forta fiecarui piston ce impinge. revenind la curba de cuplu, aceasta sufera niste caderi (varfuri) deoarece motorul este afectat intern si nu este ajutat de intertia componentelor si se foloseste f mult din puterea geenrata de explozia din cilindru doar pentru functionarea lui tocmai de aceea in ruma usurarii in general se creste relantiul deoarece merge atat de imprastiat incat nu mai este in stare sa tina mersul de relanti. sper ca m-am facut inteles mai bine acum si sa nu crezi ca te compar cu GIXI king, conform posturilor tale incerc si eu sa raspund pe cat de usor de inteles posibil. am un service si ma ocup de modificari pt motoare de f mult timp, mai ales pt modificari de performanta, iar ceea ce spun este captat din experienta si observat modificarile ce le sufera performantele motoarelor in urma fiecarei interventii... sper sa nu crezi ca nu merit sa mai vbim. imi plac posturile argumentate. salut!!

Bravo "ainshtain" tocmai ai schimbat legile fizicii.....si te mai muri ca te-a lasat profu de fizica sa ramai corigent....cand ti-a auzit debitari de genu nici nu avea ce sa faca altceva....ca sa te treaca pe tine cu 4.5 trebuia sa dea la restul clasei 10 ca sa pastreze proportile :lol:

GTR 02-11-10 10:33

După debutul dieselului, aşteptat în primăvara anului viitor, constructorul francez Renault va aduce în 2012 şi un nou motor pe benzină, cu trei cilindri. Unitatea TCe de 900 cmc va fi oferită cu mai multe versiuni de putere, cuprinse între 90 şi 115 cai. Supraalimentarea şi injecţia directă, completate de un sistem start-stop, vor face ca emisiile de CO2 să se situeze sub 100 de g/km.

GTA 02-11-10 20:58

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3777886)
Bravo "ainshtain" tocmai ai schimbat legile fizicii.....si te mai muri ca te-a lasat profu de fizica sa ramai corigent....cand ti-a auzit debitari de genu nici nu avea ce sa faca altceva....ca sa te treaca pe tine cu 4.5 trebuia sa dea la restul clasei 10 ca sa pastreze proportile :lol:

Incearca sa nu mai tulburi apele pe aici.Posturile tale nu spun nimic,in concluzie lasa-i pe cei care sunt interesati de acest subiect sa isi spuna parerile pro sau contra fara sa mai fie nevoiti sa citeasca si balariile debitate de tine.

Si lasa-ne cu inderdependenta dintre putere si cuplu pentru ca doar ti-am explicat in posturile anterioare in ce fel cele doua valori sunt interdependente.

Daca nu ai nimic destept de spus,mai bine taci...va parea ca macar gandesti.

Gixer 02-11-10 22:51

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3779796)
Incearca sa nu mai tulburi apele pe aici.Posturile tale nu spun nimic,in concluzie lasa-i pe cei care sunt interesati de acest subiect sa isi spuna parerile pro sau contra fara sa mai fie nevoiti sa citeasca si balariile debitate de tine.

Si lasa-ne cu inderdependenta dintre putere si cuplu pentru ca doar ti-am explicat in posturile anterioare in ce fel cele doua valori sunt interdependente.
Daca nu ai nimic destept de spus,mai bine taci...va parea ca macar gandesti.

Nu tulbur nimica decat eventual prostia crasa si trufia specific romaneasca, si nu jignesc pe nimeni, doar imi exprim pareri cand se poate interpreta asta!

Cu faza asta mai bine faceai tu asta, asa ai spulberat orice indoiala :lol:
Oricum flash news pt astia ca tine de o tin mortis cu cuplul, de fapt este vorba numai si numai de puterea dezvoltata(la diesel fiind mai jos in ture, si de-acolo cu povestile cu cuplu)....orice motor termic se bazeaza pe bilantul de energie in principiu, si anume din cata "zeama" ai ars(dozata de acceleratie) in unitatea de timp si cata energie cinetica utila s-a obtinut din aceasta(30-35% in general)....daca intelegeti bine, daca nu, nici nu va mai obositi oricum sa dati replay la ce am zis.
....in rest noi sa fim sanatosi si feriti de accidente!

GTA 03-11-10 01:36

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3780141)
Oricum flash news pt astia ca tine de o tin mortis cu cuplul, de fapt este vorba numai si numai de puterea dezvoltata

Vad ca ai mai studiat intre timp...hai ca usor,usor poate reusesti sa inveti ceea ce spui ca de fapt ai invatat pe la scoala.

Tu ai dreptate mai sus,dar numai pe jumatate.Intr-adevar,puterea motorului este data strict de capacitatea acestuia de a arde cat mai mult combustibil intr-o unitate de timp data.

Dar nu credeam ca un inginer cu diploma sa ignore faptul ca un motor termic pe langa putere(KW) mai are si forta de tractiune,sau cuplu,adica (J sau NM).Eu te inteleg cand spui ca totul tine de "big bang-ul" din camera de ardere....dar dupa explozia aia se intampla ca pistonul sa preia o parte din energia exploziei si sa o transforme in lucru mecanic prin intermediul sistemului biela-manivela si mai departe prin transmisie la roti...si abia atunci obtii acea energie cinetica despre care vorbesti tu.

Balbaiai ceva de "energie cinetica utila 30-35 % ".......sunt convins ca de fapt ai vrut sa spui randament efectiv si este 33-50% la diesel si 25-33% la benzinare.

Mai sus zicea cineva despre intretinerea cuplului motor de catre componentele interne ale motorului,afirmatie pe care tu si GTR ati luat-o in ras....

Permite-mi sa te lamuresc si despre acest aspect.Am stabilit mai sus ca randamentul efectiv nu este 100%,adica o parte din energie se pierde odata cu evacuarea gazelor,alta parte prin transferul termic dintre motor si agentul de racire,o alta parte se pierde prin transmisie si o alta parte este inmagazinata de catre componentele motorului aflate in miscare(piston,bolt,sigurante,biela,arbore,volant) .

Ma rog,ar dura o vesnicie sa te lamuresc la modul academic despre acest aspect asa ca o sa ma rezum la exemplul dat de GTR ...cel cu bicicleta

El zice ca "Ca o analogie iti dau exemplu mersul pe bicicleta, in care explozia esti tu care pedalezi si angrenajul biela-manivela sunt pedalele cu foaia mare, este normal ca daca-ti montez niste pedale de 5kg si o foaie de 10 kg o sa accelerezi mai greu decat cu niste pedale de 1 kg si o foaie de 1 kg."

In principiu are dreptate,dar tot fizica dar si practica ne spune ca acel sistem biela-manivela de 15 kg va inmagazina energie atata timp cat asupra lui se exercita lucru mecanic constant(explozia).Adica,intr-adevar vei accelera mai greu pana la o viteza X,dar odata ajuns acolo vei avea nevoie de mai putina energie pentru a mentine acea viteza tocmai pentru ca vei folosi energia inmagazinata de cele 15 kg de fier aflate in miscare.

Ma rog,exemplul este oarecum disproportionat si tocmai de aceea pentru motociclete motoarele sunt proiectate diferit fata de cele pentru autoturisme.

dj05fmx 03-11-10 08:02

10 Attachment(s)
Quote:

Nu tulbur nimica decat eventual prostia crasa si trufia specific romaneasca, si nu jignesc pe nimeni, doar imi exprim pareri cand se poate interpreta asta!

Cu faza asta mai bine faceai tu asta, asa ai spulberat orice indoiala :lol:
Oricum flash news pt astia ca tine de o tin mortis cu cuplul, de fapt este vorba numai si numai de puterea dezvoltata(la diesel fiind mai jos in ture, si de-acolo cu povestile cu cuplu)....orice motor termic se bazeaza pe bilantul de energie in principiu, si anume din cata "zeama" ai ars(dozata de acceleratie) in unitatea de timp si cata energie cinetica utila s-a obtinut din aceasta(30-35% in general)....daca intelegeti bine, daca nu, nici nu va mai obositi oricum sa dati replay la ce am zis.
....in rest noi sa fim sanatosi si feriti de accidente!

cateva exemple aici de "prostie crasa si trufie romaneasca" si cuvintele astea venind de la unu care nu stie sa faca diferenta dintre raport de comprimare si compresie a unui motor, cand se gandeste la modificari se gandeste sa isi puna 2 "shaibe" la bujia de la scuter sa traga mai tare:grandmar: si crede ca daca vw a pus motor de 1000 pe polo el vine de pe motoreta ca are aceeasi cilindree :chick::chick: ... o poza face cat 1000 de cuvinte, asteptam poze cu scuterul spalat si saibuit la bujie :)

dj05fmx 03-11-10 08:05

10 Attachment(s)
inca ceva exemple de prostie crasa si bla bla bla...

dj05fmx 03-11-10 08:08

10 Attachment(s)
o da... sa vina demonstratiile cu shaiba!!

dj05fmx 03-11-10 08:12

10 Attachment(s)
Imi cer scuze admin/moderatori pentru posturile consecutive, daca pot fi contopite intr-unul singur este perfect.

Langa poza cu saiba de la bujie sa se ataseze si o poza cu carnetul de note din generala, materia fizica.

Promit solemn ca asta este ultimul meu post aici , chiar trebuie sa renunt sa-mi mai bag capul cu insignifianti...

Gixer 03-11-10 09:59

Quote:

Originally Posted by dj05fmx (Post 3780642)

Parca te-am rugat(defapt pe mai multi) ca, daca nu sunteti de-acord cu mine sa nu ma mai citati.....eh, asa am si eu dreptul sa va dau pedeapsa:
Ce-i cu cotetzele alea cu tractie fatza??!!! Tiuning garaj ha?! :lol:
Adica bai....motor de motocicleta pe masina e naspa.....pffffai ce prostie, o copilarie frate, nu fix precum faptul ca unflu raciu de 1.4 de pe ieftinatura si fac S-klassele de pfoaiaiaiai....ca defapt si 1.4 poate fi motor masina cu tractie fatza de drag-reising, chiar daca prostii aia de nemti si americani au cea mai slaba masina de drag cu motor V8 de vo 4L, adica TRIPLU si tractie spate sau integrala.... :tenisclap:drunk:

.....Exista multiquote daca nu stiai.

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3780411)
1.Dar nu credeam ca un inginer cu diploma sa ignore faptul ca un motor termic pe langa putere(KW) mai are si forta de tractiune,sau cuplu,adica (J sau NM).Eu te inteleg cand spui ca totul tine de "big bang-ul" din camera de ardere....dar dupa explozia aia se intampla ca pistonul sa preia o parte din energia exploziei si sa o transforme in lucru mecanic prin intermediul sistemului biela-manivela si mai departe prin transmisie la roti...si abia atunci obtii acea energie cinetica despre care vorbesti tu.

2.Balbaiai ceva de "energie cinetica utila 30-35 % ".......sunt convins ca de fapt ai vrut sa spui randament efectiv si este 33-50% la diesel si 25-33% la benzinare.

3.Mai sus zicea cineva despre intretinerea cuplului motor de catre componentele interne ale motorului,afirmatie pe care tu si GTR ati luat-o in ras....
Permite-mi sa te lamuresc si despre acest aspect.Am stabilit mai sus ca randamentul efectiv nu este 100%,adica o parte din energie se pierde odata cu evacuarea gazelor,alta parte prin transferul termic dintre motor si agentul de racire,o alta parte se pierde prin transmisie si o alta parte este inmagazinata de catre componentele motorului aflate in miscare(piston,bolt,sigurante,biela,arbore,volant) .
Ma rog,ar dura o vesnicie sa te lamuresc la modul academic despre acest aspect asa ca o sa ma rezum la exemplul dat de GTR ...cel cu bicicleta
El zice ca "Ca o analogie iti dau exemplu mersul pe bicicleta, in care explozia esti tu care pedalezi si angrenajul biela-manivela sunt pedalele cu foaia mare, este normal ca daca-ti montez niste pedale de 5kg si o foaie de 10 kg o sa accelerezi mai greu decat cu niste pedale de 1 kg si o foaie de 1 kg."
In principiu are dreptate,dar tot fizica dar si practica ne spune ca acel sistem biela-manivela de 15 kg va inmagazina energie atata timp cat asupra lui se exercita lucru mecanic constant(explozia).Adica,intr-adevar vei accelera mai greu pana la o viteza X,dar odata ajuns acolo vei avea nevoie de mai putina energie pentru a mentine acea viteza tocmai pentru ca vei folosi energia inmagazinata de cele 15 kg de fier aflate in miscare.

Ma rog,exemplul este oarecum disproportionat si tocmai de aceea pentru motociclete motoarele sunt proiectate diferit fata de cele pentru autoturisme.

1. Cum adica pe langa putere....tu te auzi ce zici.....atata timp cat cele 2 marimi sunt interdependente, si am vazut ca si tu ti-ai dat seama, nu poti spune o asa mare prostie.....in fizica nu e cu Bianca lu Bote care azi e cu Bote maine nu mai e cu Bote; in fizica, o marime daca e interdependenta cu alta e interdependenta in toata existenta celor 2 indiferent de alti parametrii!
FORTA DE TRACTIUNE E DATA DE PUTERE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ....aiiiii domne feri!

2. Hehe, sa lasam teoria, dar da-mi tu un ex chiar si de cel mai nou diesel cu randament termic de 50% macar la volanta! Imi si cumpar maine o masina cu astfel de motor!!!! Noi la facultate in calcule foloseam maxim 42% si asta la commonrail, la clasic 38-40.....motorul de tractor pe care faceam calcule avea maximul 37.2% pe la 1400rpm :lol: Iar la benzinare am lucrat si cu 35% la inj directa ;)

3. Of domne, si energia aia de unde vine? de la D-zo??!!!
Tu defapt ce ai descris acolo e pe sistemul ce dai pe malai castigi la taratze.
Crezi ca degeaba se chinuie astia sa usureze mecanismul motor?! Pana si consumul scade, pt ca si fortele de frecare sunt mai mici.

HondaTM 03-11-10 11:14

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3780908)
Parca te-am rugat(defapt pe mai multi) ca, daca nu sunteti de-acord cu mine sa nu ma mai citati....

Este dreptul fiecarui utilizator al acestui forum sa citeze pe cine doreste si tu nu esti in masura sa le interzici acest lucru. Am facut cont pe acest forum doar pentru a avea posibilitatea de a-ti trimite acest mesaj prin care sa iti spun ca ai gresit de la bun inceput cu afirmatia montarii motorului de motocicleta, acesta nu este viabil pentru o asemenea lucrare, desi se poate fizic face acesta va ceda f repede din cauza uzurii excesive premature cauzata de greutatea ansamblului. Esti o persoana foarte ingnoranta si nu ai reusit sa raspunzi la provocarea baiatului cu renault 5 si nici nu ai adus argumente in apararea ta, nu ai facut altceva decat sa ataci persoanele ce incercau sa iti demonstreze argumentat unde ai gresit. Nu conteaza f mult ca are 1,4 litri masinile alea sunt destul de rapide in ciuda faptului ca au tractiune fata...nu se rezuma totul la acest aspect intr-o masina performanta fie ea si veche sau ieftina.

Si eu astept sa ne prezinti cum ai pus saiba la bujia de scuter, daca ai veni si ai arata/demonstra beneficiile acestui lucru te asigur ca ai fi privit altfel decat acum ca un ignorant ce nu este deschis explicatiilor documentate. Daca ai terminat facultatea de mecanica nu prea demonstrezi ca le sti pe toate.

O zi placuta

Gixer 03-11-10 12:27

Quote:

Originally Posted by HondaTM (Post 3781059)
Este dreptul fiecarui utilizator al acestui forum sa citeze pe cine doreste si tu nu esti in masura sa le interzici acest lucru. Am facut cont pe acest forum doar pentru a avea posibilitatea de a-ti trimite acest mesaj prin care sa iti spun ca ai gresit de la bun inceput cu afirmatia montarii motorului de motocicleta, acesta nu este viabil pentru o asemenea lucrare, desi se poate fizic face acesta va ceda f repede din cauza uzurii excesive premature cauzata de greutatea ansamblului. Esti o persoana foarte ingnoranta si nu ai reusit sa raspunzi la provocarea baiatului cu renault 5 si nici nu ai adus argumente in apararea ta, nu ai facut altceva decat sa ataci persoanele ce incercau sa iti demonstreze argumentat unde ai gresit. Nu conteaza f mult ca are 1,4 litri masinile alea sunt destul de rapide in ciuda faptului ca au tractiune fata...nu se rezuma totul la acest aspect intr-o masina performanta fie ea si veche sau ieftina.

Si eu astept sa ne prezinti cum ai pus saiba la bujia de scuter, daca ai veni si ai arata/demonstra beneficiile acestui lucru te asigur ca ai fi privit altfel decat acum ca un ignorant ce nu este deschis explicatiilor documentate. Daca ai terminat facultatea de mecanica nu prea demonstrezi ca le sti pe toate.

O zi placuta

Mai bine nu-ti faceai cont aici......si tu esti degeaba :-P .....spui niste prostii, de nu am timp sa polemizam pt fiecare in parte....defapt tot ce ai spus sunt fabulatii, si povesti auzite in reclame!
Eu nu am vrut sa starnesc nici un flame si de aceea am zis sa nu mai ma citeze...e dreptul lui sa ma citeze si sa-mi critice parerile si tot ce expune pe forumul acesta public, la fel de mult cum e al meu de a i le critica pe ale lui
si inclusiv tot ce pune pe forumul acesta public; deci si prin urmare, am dreptul sa spun ca renoiu lui e un raci cu motor mult mai stresat decat o motocicleta fie ea si super-sport. La fel poa sa zica si el ca BMW-ul meu era un cazan sau un tractor, eu chiar nici nu ma supar.....in tzara asta dupa cum si el a demonstrat-o prin poze cam totzi vrem sa facem din rahat bici si sa si pocneasca de cate ori vrem asta!
Se pare ca mai nou si astia de cica construiesc masini se iau dupa noi, si pun motoare tot mai mici pe conserve numa dade a polua mai putin si a prostii clientu si cu inca ceva reduceri pana la o anumita data sa-l ieie :x
D-aia ziceam ca, sa nu va mire daca pe viitor o sa puna un motor de moped pe ditamai "esiuviul" sau "jipanul" numa dade ii plati mai putin impozit pe el si a consuma mai putin.....:evil:

GTA 04-11-10 01:06

Quote:

1. Cum adica pe langa putere....tu te auzi ce zici.....atata timp cat cele 2 marimi sunt interdependente, si am vazut ca si tu ti-ai dat seama, nu poti spune o asa mare prostie.....in fizica nu e cu Bianca lu Bote care azi e cu Bote maine nu mai e cu Bote; in fizica, o marime daca e interdependenta cu alta e interdependenta in toata existenta celor 2 indiferent de alti parametrii!

Ai dreptate....in concluzie,la un motor termic, puterea este egala cu cuplul.Ai doi de trei...stai jos!!!

GTR 04-11-10 01:54

Pana la urma tehnologia motoarelor de moto este aproape identica cu cea auto, doar ca fiecare este construit in functie de necesitati.

Practic punerea unui motor de moto stoc pe o masina este perfect posibila dar nu este o solutie, nu este gandit sa traga peste 400-500 kg si asta ar afecta fiabilitatea care si asa nu este prea mare la un astfel de motor, in general sunt de mare turatie si ar fi destul de incomod de condus zi de zi un astfel de automobil, dar se poate opta foarte usor la motoare de 700-1000 cmc supraalimentate care sa fie mult mai placute si mai practice decat actualele 1000-1600 aspirate. Tehnologia a avansat enorm, surprizele nu intarzie sa apara si tendinta are o oarecare logica.

Sa nu uitam ca Mercedes pregateste un motor de 1.8 l cu compresie variabila care promite sa fie cel putin la fel de performant cu motoarele de top de 3000 cmc.

Ei au declarat urmatoarele:
Rezultatul acestui „mariaj” este o unitate concept DiesOtto, în patru cilindri cu o capacitate de 1.8 litri. În ciuda acestei reduse capacităţi cilindrice, acest propulsor compact oferă performanţe deosebite. Puterea dezvoltată este de 175 kW/238 CP şi cuplul maxim de 400 Nm. Consumul, în schimb, este de doar 6 (şase!) litri de benzină (!) la 100 km. Iar aceste cifre nu sunt obţinute cu o maşină mică sau din categoria compactă, ci cu un vehicul din Clasa S de la Mercedes-Benz, cu nivelul de confort şi siguranţă tipic acestuia.

Eu nu vad unde este problema montarii unui motor de 800 cmc ~ 120 CP pe o masina de 1300 kg de exemplu. Ba chiar ar fi mai sportiv decat majoritatea motoarelor aspirate actuale de pana in 1600 cmc.

Giully4u 04-11-10 02:33

Nu e vorba de cilindree, ca e posibil si e o solutie foarte buna montarea unor motoare mici cu puteri mari, dar Gixer se bate cu pumnul in piept ca pe polo e motor de motocicleta, pt ca are 1000cmc, cupra, gti, vrs, type r si "alte raciuri" cu tractiune fata sunt besini, 1.4 e motor stresat si nu e performant chiar daca da mucu` la masini cu pretentii si tractiune spate care "rullz". A, si nu te impiedica nimic sa mergi cu 10-15000rpm prin oras cu masina dupa spusele lui. Si toti suntem prosti daca nu ii dam dreptate si nu ii spunem "saru`mana faraoane".

De motorul ala citisem acum ceva ani dar in ultimul timp n`am mai auzit nimic de el.

HondaTM 04-11-10 07:21

Quote:

Este valabil ceea ce spui tu doar intr-un anumit moment din functionarea mototrului. Masurarile de putere/cuplu pe dyno dau niste grafice care spun mai mult decat comportamentul dat de formulele astea. Nu este nici un bilant de energie, dupa teoria ta un motor ce are un maxim de 200 cai si cuplul aferent iar in rest graficul nu depaseste 80 cai este mai performant decat un motor cu grafic liniar constant peste 120cai. Sper sa reusesti sa intelegi ce iti spun, si sa nu consideri tot ceea ce nu reusesti sa intelegi ca sunt prosti.

Quote:

Adica bai....motor de motocicleta pe masina e naspa.....pffffai ce prostie, o copilarie frate, nu fix precum faptul ca unflu raciu de 1.4 de pe ieftinatura si fac S-klassele de pfoaiaiaiai....ca defapt si 1.4 poate fi motor masina cu tractie fatza de drag-reising, chiar daca prostii aia de nemti si americani au cea mai slaba masina de drag cu motor V8 de vo 4L, adica TRIPLU si tractie spate sau integrala....

Pai decide-te ori vrei motor de motocicleta pus pe autoturism sau vrei v8 de 4L american sau german??? Ori de o parte ori de alta? Am vazut masinile acelea, renault 5 gtt anume si sunt extraordinar de rapide nu inteleg de ce desconsideri masina omului si ceea ce a realizat el cu ea?? Ar fi mult mai constructiv din partea ta sa arati si tu ceva creat de tine, ai fi privit altfel nu doar ca o persoana ignoranta.

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3781176)
Mai bine nu-ti faceai cont aici......si tu esti degeaba

:-P .....spui niste prostii, de nu am timp sa polemizam pt fiecare in parte....defapt tot ce ai spus sunt fabulatii, si povesti auzite in reclame!

Si tu cine esti sa faci aceasta constatare? O persoana cu un scuter?

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3781176)
La fel poa sa zica si el ca BMW-ul meu era un cazan sau un tractor, eu chiar nici nu ma supar.....in tzara asta dupa cum si el a demonstrat-o prin poze cam totzi vrem sa facem din rahat bici si sa si pocneasca de cate ori vrem asta!

Arata-ne si noua te rugam ceva facut de tine. Orice

Gixer 04-11-10 09:34

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3783330)
Ai dreptate....in concluzie,la un motor termic, puterea este egala cu cuplul.Ai doi de trei...stai jos!!!

Ori turatia distrusu-le nu stii citi bine, esti chiar semianalfabet??!!!
Aha, deci d-asta interpretezi numai cum iti taie capul ala de diliu!

Quote:

Originally Posted by HondaTM (Post 3783480)
1.Este valabil ceea ce spui tu doar intr-un anumit moment din functionarea mototrului. Masurarile de putere/cuplu pe dyno dau niste grafice care spun mai mult decat comportamentul dat de formulele astea. Nu este nici un bilant de energie, dupa teoria ta un motor ce are un maxim de 200 cai si cuplul aferent iar in rest graficul nu depaseste 80 cai este mai performant decat un motor cu grafic liniar constant peste 120cai. Sper sa reusesti sa intelegi ce iti spun, si sa nu consideri tot ceea ce nu reusesti sa intelegi ca sunt prosti.

2.Pai decide-te ori vrei motor de motocicleta pus pe autoturism sau vrei v8 de 4L american sau german??? Ori de o parte ori de alta? Am vazut masinile acelea, renault 5 gtt anume si sunt extraordinar de rapide nu inteleg de ce desconsideri masina omului si ceea ce a realizat el cu ea?? Ar fi mult mai constructiv din partea ta sa arati si tu ceva creat de tine, ai fi privit altfel nu doar ca o persoana ignoranta.

3.Si tu cine esti sa faci aceasta constatare? O persoana cu un scuter?
Arata-ne si noua te rugam ceva facut de tine. Orice

1.Se vede ca habar nu ai cum merge o motocicleta puternica, daca ai fi mers cu una, si sa vezi ca si la 2500rpm are vo 40Cp, te-ai fi *** pt tine la cum vad ca esti de habarnist macar cu partea practica, desi nici la teorie nu treci clasa

2.Cum adica sa ma decid eu? Pai eu ma chinui sa umflu betejitu ala de renoi facut pt oameni saraci sa-l fac PT CE NU A FOST PROIECTAT ca sa fac benveuri sau reisarul de mai sus?!!!

3.Pai cui sa arat la niste nime ca tine si ca alalaltu? Nici sa mai polemizez cu voi nu meritati bai geniilor nerealizate :lol:

Heaven^ 04-11-10 09:42

Ma mir ca nu a inchis nimeni thread-ul asta pana acum... Oricum ca sa fiu un pic la subiect, a fost recent o emisiune auto pe discovery care arata modul in care motoarele de motocicleta si cele de formula1 dezvolta puterea. Nu o sa intru in amanunte, insa moderatorii subliniau faptul ca acea putere de n'shpe sute de cai este dezvoltata la rpm foarte multe in detrimentul cuplului, care este foarte scazut. In acelasi timp spuneau ca daca s-ar pune pe o masina normala de strada un motor de f1, aceasta ar avea randament minim, si ti-ar trebui antrenament sa reusesti doar sa pleci cu ea de pe loc. De fiabilitate nici nu vreau sa pomenesc... Deci pe scurt, nu merita.

GTA 04-11-10 14:39

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3783723)

:lol:

Avem cuplu maxim 580Nm la 3750Rpm,puterea maxima este atinsa la 5500Rpm iar limitarea este la 6000rpm.

Dupa informatiile de mai sus calculeaza-ne te rog puterea motorului,domnule P=CxT

Heaven^ 04-11-10 14:44

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3783723)
1.Se vede ca habar nu ai cum merge o motocicleta puternica, daca ai fi mers cu una, si sa vezi ca si la 2500rpm are vo 40Cp, te-ai fi *** pt tine la cum vad ca esti de habarnist macar cu partea practica, desi nici la teorie nu treci clasa
2.Cum adica sa ma decid eu? Pai eu ma chinui sa umflu betejitu ala de renoi facut pt oameni saraci sa-l fac PT CE NU A FOST PROIECTAT ca sa fac benveuri sau reisarul de mai sus?!!!
3.Pai cui sa arat la niste nime ca tine si ca alalaltu? Nici sa mai polemizez cu voi nu meritati bai geniilor nerealizate :lol:

Doamne ce frustrat...

aleks 04-11-10 16:02

O rugăminte valabilă pentru toată lumea: evitaţi să vă jigniţi şi să vă comparaţi cu tot regnul animal, poate reuşim sa avem o discuţie constructivă, sau cel putin cursivă...

Gixer 04-11-10 17:26

Quote:

Originally Posted by Heaven^ (Post 3784436)
Doamne ce frustrat...

Sa-ti continui fraza? .....da esti :-P ......cu d-astia ca tine numai cu ba pe-a matii se poate discuta cu voi!
E ca si cum ti-as raspunde "si tu esti un PROST!" ....si atat fara altceva.

Quote:

Originally Posted by aleks (Post 3784580)
O rugăminte valabilă pentru toată lumea: evitaţi să vă jigniţi şi să vă comparaţi cu tot regnul animal, poate reuşim sa avem o discuţie constructivă, sau cel putin cursivă...

Eu nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar uita-te si tu cine incepe, inloc sa ma combata sau macar sa incerce ca si altii cu argumente(nu ma supar la putina caterinca referitoare la stiu eu, sa zicem cazanul meu de BMW de care abea am scapat acuma ca desteptu' de boc a crescut impozitul, ca prefer Aixamul de 400cc diesel ca masina de oras, si mi-as dori una da nu am atatia bani pt una buna....), astia de obicei baga o jignire pe modelul la handilaul(acuma ca a inceput el am dreptul si eu sa-l cataloghez) citat mai sus de catre mine.

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3784418)
Avem cuplu maxim 580Nm la 3750Rpm,puterea maxima este atinsa la 5500Rpm iar limitarea este la 6000rpm.
Dupa informatiile de mai sus calculeaza-ne te rog puterea motorului,domnule P=CxT

Hai sa iti arat cum se face, desi exista wiki si gugal pt asta :-P
Deci sa vedem puterea la 3750rpm:
Pc= 580*3750/7018 = 310Cp
Pt ca sa iti pot calcula puterea maxima trebuie sa stiu valoarea cuplului motor la turatia de putere maxima!
Totusi din experienta il aproximez aceasta ca fiind fata de cuplul maxim cam cu 10% mai mic, si anume sa dam o cifra rotunda: 530Nm
Astfel: Pmx= 530*5500/7018= 415Cp

Probabil o sa ma intrebi de unde e acel 7018.....este o constanta de corelare a unitatilor de masura respective, pe care mi le-ai dat, si se gasesc tot in forma asta in specificatiile tehnice a unui motor de la orice autovehicul, si anume: 1[Cp]=735[w] , 1[rpm]=60[rps]

GTA 04-11-10 17:38

Quote:

Originally Posted by Gixer (Post 3784778)

Hai sa iti arat cum se face, desi exista wiki si gugal pt asta :-P
Deci sa vedem puterea la 3750rpm:
Pc= 580*3750/7018 = 310Cp
Pt ca sa iti pot calcula puterea maxima trebuie sa stiu valoarea cuplului motor la turatia de putere maxima!
Totusi din experienta il aproximez aceasta ca fiind fata de cuplul maxim cam cu 10% mai mic, si anume sa dam o cifra rotunda: 530Nm
Astfel: Pmx= 530*5500/7018= 415Cp

Probabil o sa ma intrebi de unde e acel 7018.....este o constanta de corelare a unitatilor de masura respective, pe care mi le-ai dat, si se gasesc tot in forma asta in specificatiile tehnice a unui motor de la orice autovehicul, si anume: 1[Cp]=735[w] , 1[rpm]=60[rps]

Raspunsul corect era 280kw.

Herbas 04-11-10 17:42

Tocmai voiam sa zic 381 cp, e vorba de un V8 Amg de 6 litri nu?

Vreti si formula dupa care am calculat eu? :))

Gixer 04-11-10 17:50

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3784818)
Raspunsul corect era 280kw.

Ma rog, 280kw= 380Cp......inseamna ca, cuplul la turatia de putere maxima era: 380*7018/5500= 485Nm. Avand valorile astea, se mai pot calcula coeficientele de elasticitate si adaptabilitate a motorului, si in functie de acestea se pot obtine la orice turatie vrei tu atat C cat si P ;)

GTA 04-11-10 18:29

Quote:

Eu vroiam de fapt sa ajung cu domnul Gixer fix la momentul in care acesta o sa-si contrazica afirmatia de mai sus.Adica sa calculeze puterea in functie de cuplu si nu invers.

Cuplul si puterea sunt intr-adevar doua marimi interdependente,dar cum pentru a calcula puterea unui motor doar dupa forta eploziei necesita calcule extrem de complicate care implica o gramada de variabile s-a ajuns ca puterea sa fie determinata in functie de cuplu si turatie,cum dealtfel orice dinamometru masoara cuplul si nu puterea.

Se stie ca in afara de forta exploziei cuplul mai este direct proportional cu cursa pistonului si alezajul(capacitatea cilindrica).

In concluzie,la un motor dat de 800cc-1000cc-1400cc-pana la cele mai mari se urmareste maximum de performanta si fiabilitate raportat la consum si costurile de productie(implicit cele de comercializare) in functie de sarcinile pe care respectivul motor trebuie sa le indeplineasca.

Pe scurt daca pui motor de 1L de 200cp si 150nm(moto) pe un sasiu de 1300-1500kg vei obtine o cotineata galagioasa,nefiabila si prea scumpa pentru ceea ce ofera.

Cum la fel daca pui un motor de 2L T (auto) de 200cp si 300nm pe o motocicleta la prima bruscare a acceleratiei daca nu rupe aderenta risti sa te dai peste cap....

Heaven^ 04-11-10 22:46

[QUOTE=Gixer;3784778]Sa-ti continui fraza? .....da esti :-P ......cu d-astia ca tine numai cu ba pe-a matii se poate discuta cu voi!
E ca si cum ti-as raspunde "si tu esti un PROST!" ....si atat fara altceva.

Nu te-a jignit nimeni... A fost un compliment! Aberezi foarte mult...

Gixer 05-11-10 00:00

Quote:

Originally Posted by GTA (Post 3785013)
1.Eu vroiam de fapt sa ajung cu domnul Gixer fix la momentul in care acesta o sa-si contrazica afirmatia de mai sus.Adica sa calculeze puterea in functie de cuplu si nu invers.

2.Cuplul si puterea sunt intr-adevar doua marimi interdependente,dar cum pentru a calcula puterea unui motor doar dupa forta eploziei necesita calcule extrem de complicate care implica o gramada de variabile s-a ajuns ca puterea sa fie determinata in functie de cuplu si turatie,cum dealtfel orice dinamometru masoara cuplul si nu puterea.

3.Se stie ca in afara de forta exploziei cuplul mai este direct proportional cu cursa pistonului si alezajul(capacitatea cilindrica).
In concluzie,la un motor dat de 800cc-1000cc-1400cc-pana la cele mai mari se urmareste maximum de performanta si fiabilitate raportat la consum si costurile de productie(implicit cele de comercializare) in functie de sarcinile pe care respectivul motor trebuie sa le indeplineasca.

4.Pe scurt daca pui motor de 1L de 200cp si 150nm(moto) pe un sasiu de 1300-1500kg vei obtine o cotineata galagioasa,nefiabila si prea scumpa pentru ceea ce ofera.

5.Cum la fel daca pui un motor de 2L T (auto) de 200cp si 300nm pe o motocicleta la prima bruscare a acceleratiei daca nu rupe aderenta risti sa te dai peste cap....

1. Unde dai si unde crapa?.....defel, o putm lua cum vrei tu, in fizica nu e ca si in relatii amoroase cu Bianca (lu' bote), azi esti cu ea, maine te-a parasit, in fizica marimile si legile de relationare intre ele nu se schimba in veci!

2.Da, dinamometrul masoara numai Cuplul, pt ca pt puterea totala ar trebui sa blochezi instant motorul cu ceva riscand distrugeri ale sale si a aparatului de masura, dar mai simplu inmultesti cuplul obtinut cu turatia citita de pe turometru, si cu asta basta.

3.Aici te contrazic partial: mai nou se urmareste doar consum si poluare mica, impozite si taxe mici pt masina, si fiabilitate, la limita pacalitului in mod profitabil al clientului! :x

4. Si totusi exista automobil de serie si mai slab chiar daca mai usor: Matiz si Damas(deci chiar si dubitza)...asta ca sa nu vb din nou de Aixam ;) ...unele sunt chiar in productie de masa!

5.Si totusi exista de serie(limitata ce-i drept) Boss-Hoss V8 cu cuplu mult mai mare la roata decat o masina si putere de supercar a motorului :twisted:

Nici eu nu-s deacord cu motoare mici pe masina, dupa cum am mai zis..motor sub 1800cmc deja il categorisesc de motocicleta(poate de aici si confuzia cum ca as fi de-acord cu ele) si nici nu are ce cauta pe conserve! Dupa mine o masina onorabila, cu personalitate trebuie sa aiba un motor de 2500cmc la benzina sau commonrail nou, sau 3L la un Td mai vechi....desi si un 3.0i ar fi bun :D

@Heaven, daca nu poti fi ontopic nu ma mai cita si nu te mai lua de mine!

HondaTM 05-11-10 09:11

Quote:

Originally Posted by Heaven^ (Post 3784436)
Doamne ce frustrat...

Quote:

Originally Posted by Heaven^ (Post 3785819)

Nu te-a jignit nimeni... A fost un compliment! Aberezi foarte mult...

Nu va mai bateti capul cu el. nu e nici el decis, se da dupa stanga pe dreapta si nu e in stare decat sa faca flame-uri.

Curba de cuplu de cine este decisa la o masina in turatii?, ca tot le sti pe toate dar mergi cu un scuter ? Raspunde-ne te rugam mare cunoscator. problema este ca s-ar putea sa nu se gaseasca pe wikipedia nici pe goole, ca vorbesti de damas si matiz... arata-ne cunostintele de student preminat la fac de mecanica te rog!! de ce motoare cu aceleasi cilindree si transmisii cu pirdere de aprox 18% dezvolta curbe de cuplu diferite. (lasa timpii de deschidere injectoare, marime si rata de comprimare la o parte)

Cum nu ai putut sa ne arati ceva facut de tine si nu copiat de pe net, astept cu mare interes sa vad daca reusesti sa raspunzi, la fel cum GTA ti-a demonstrat prin cuvintele scrise de tine ca nu ai nici o treaba...asteptam si de data asta sa demonstrezi cat de mari sunt cunostintele tale in domeniu de iti permiti sa tratezi asa ceilalti membrii ai forumului.

Gixer 05-11-10 21:21

Quote:

Originally Posted by HondaTM (Post 3786484)
Nu va mai bateti capul cu el. nu e nici el decis, se da dupa stanga pe dreapta si nu e in stare decat sa faca flame-uri.

Curba de cuplu de cine este decisa la o masina in turatii?, ca tot le sti pe toate dar mergi cu un scuter ? Raspunde-ne te rugam mare cunoscator. problema este ca s-ar putea sa nu se gaseasca pe wikipedia nici pe goole, ca vorbesti de damas si matiz... arata-ne cunostintele de student preminat la fac de mecanica te rog!! de ce motoare cu aceleasi cilindree si transmisii cu pirdere de aprox 18% dezvolta curbe de cuplu diferite. (lasa timpii de deschidere injectoare, marime si rata de comprimare la o parte)

Cum nu ai putut sa ne arati ceva facut de tine si nu copiat de pe net, astept cu mare interes sa vad daca reusesti sa raspunzi, la fel cum GTA ti-a demonstrat prin cuvintele scrise de tine ca nu ai nici o treaba...asteptam si de data asta sa demonstrezi cat de mari sunt cunostintele tale in domeniu de iti permiti sa tratezi asa ceilalti membrii ai forumului.

Tu intretii flame-urile, asa ca mai bine taci draq, ca habar nu ai cum sa te porti pe un forum, se vede dupa faptul ca ti-ai facut cont aici numai sa ma ataci!....nu-ti convine, da-mi pace, sezi frumos ca esti cam nou p-aici....ma ataci, iti dau inapoi aceeasi moneda, ba chiar si cu dobanda de camatari :-P

Ce o demonstrat ma?, esti dus rau cu capu!!!!.....tat povesti cu curbe de cuplu de care TU CHIAR HABAR NU AI!!!!!!! .....bea apa si te culca, nu-i nimic interesant aici pt tine :D

Manasel 05-11-10 21:22

hello!?
Quote:

Originally Posted by Manasel (Post 3768672)
poate sa-mi spuna cineva diferenta intre uleiul de motocicleta in 4timpi si cel de masina?se poate folosi ulei de motocicleta pe masina?imbunatateste performantele?

cangri 05-11-10 21:26

gata mah va dau eu verdictul final.
se poate dar nu e fiabil.
STOP
sa inchida cineva topicul ca sa nu se mai injure astia pe aici.

All times are GMT +2. The time now is 21:30.

- Copyright 2026 4Tuning