Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Generalitati tuning (https://forum.4tuning.ro/23-generalitati-tuning.html)
-   -   Discuri de frana (https://forum.4tuning.ro/23-generalitati-tuning/42114-discuri-frana.html)

AlliedComposites 03-07-07 23:16

Re: Discuri de frana

nu cred, cred ca sunt doar fierbinti...

cand se incinge materialul de suprafata la placute, se face ca o glazura... deci cand apesi pe frane scartaie pana se duce materialul ars de la suprafata placutelor... deasta ziceam ca ajuta discurile cu santuri, ca mereu rad suprafata placutei deci ai mereu material bun si sunt gata sa prinda bine de la inceput

Hexer 04-07-07 01:25

Quote:

Originally Posted by bloodfart (Post 980193)
bai, e grozav ca pe supermasini au super frane, dar zimi tu mie cum le faci sa se potriveasca pe masina ta??? crezi ca astea sunt unviersale? crezi ca tu o sa poti sa pui discuri de 25cm pe dacie si frane cu 8 pistoane??

habar n-ai ce vorbesti... doar fiindca se face piesa, nu inseamna ca chiar poti sa pui tehnologia aia pe orice masina...

1: da normal ca discurile se incalzesc de frecare, nu sunt prost... dar se pare ca tu habar n-ai despre cat de mare variatie e intre placutele de frana... daca sunt facute sa reziste la temperaturi uriase, ghici ce, o sa continue sa mearga bine mult dupa ce s-a incins discul... gandeste si tu putin... discu se incalzeste, si transfera caldura in placute... placutele se incing si ele... placutele o sa se dezintegreze mult mai repede la caldura decat un disc din metal... baga un cutit in placutele de frana si rupi o bucata... da cu un ciocan cat de mare vrei intr-un disc si ce o sa se intample? o sa-l indesi putin unde ai lovit dar altfel atat.... SAU, gandestete, dintre placute si frane, care se uzeaza primu??
2: da bravo, dar cum maresti tu suprafata fara sai ai problem cu cum montezi etnierul? A da, iti iei si altlele dealea nu? asa, si pe ce exact le montezi?? in aer? iti sudezi tu alte puncte de montare? VARZA! foarte putine masini au loc sa-si puna frane mai mari fara sa coste o mana si-un picior...
si doar fiindca rotorul o sa fie UN PIC mai rece, dar asta nu inseamna decat ca e mai putina caldura care sa incalzeasca placutele.
4: sigur, e sa scoata praful, dar inca un motiv pt a avea santuri sau gauri esta ca santurile taie mereu in placute, si inlatura materialul care s-a ars pe placute pt ca sunt expuse la temperaturi mari (se face ca o glazura pe frane, si santurile o shlefuie ca sa ai mereu material bun... in schimb, viata placutelor scade)
7. daca tu ai nevoie de mai mult de 1 pt masina ta de zi cu zi, poate ca franele tale sunt varza si ar trebui sa-ti pui niste placute adevarate... a dar stai, tu esti prea preocupat sa-ti bagi discuri noi cand n-ai nevoie

PS: mai copile, nimeni nu a zis ca nu e bine za ai frane cat mai marfa, cat mai mari si cu cat mai multe pistoane...

lasama sa-ti dau mura-n gura despre ce ajuta la oprire

-tipul de placute de frana
-tipul de cauciucuri care le ai si latimea lor
-greutatea masinii
-furtune de frana invelite in metal (scuze, nu stiu inca exact pe romaneste... steel braided lines)
-si in sfarsit rotoarele...

Dacia 1100 fata-spate are discuri de 250mm :-) dar ma rog...

In general la masinile VAG, Mercedes si BMW se poate monta usor frane brembo de oricare vrei (2-4-6-8 pustoane, si se da kit pentru a pune), numia sa intre sub janta.

Nu stiu de ce asi fi mai mult copil decat ut...dar ma rog, poate este super destept...peste toti de aici...poate.

Cu mura-n gura...discurile conteaza mult mai mult decat crezi tu 9mai ales materialul si marimea lor). Invata ceva fizica (mai bine ceva mult mai complex, ceva ce invata inginerii).

ps. placutele nu prea schimb marimea, nu sunt din metal...in schimb discutile sunt, si la temperatura mare deterioriaza (daca sunt fortate cereodara se incalzesc peste 7-800 grade) Cele din fabrica nu sunt facute ca sa mergi ca nebunul, pur si simplu nu tin, va face exact ceace despre ce discutam (nu este facut dintrun material care sa suporte calcura mare pentru mult timp, este mai ieftin asa...)

Hexer 04-07-07 01:45

Quote:

Originally Posted by bloodfart (Post 980242)
pe scurt, cel mai important lucru e ca placutele de performanta sunt facute sa reziste la caldura mare.. dupa mine, asta e primul pas in a inbunatatii orice sistem de franare, urmat de cauciucuri bune

Aici nu despre placute era vorba aici despre cateva discuri ovalizate, deteriorate, care vine din cauza caldurii...daca schimbi placuta caldura probabil nu va schimba...deci va avea probleme cu discul in continuare...

Cu placuta si cauciucul faci ceva, ceace reiese numai daca folosesti ca o masina de strada, daca folosesti mult mai sever franele nu ai facut nimic...numai marirea franei va avea efect, asta stiu din experienta, din pacate facem cateva frane pentru masini de curse, nu poti convinge ca habar nu am despre ce vorbesc...din pacate multi platesc pentru asta, poate si ei sunt idioti, a, si copii.

AlliedComposites 04-07-07 02:24

CAT DE DES se intampla sa ti se deformeze rotorul??? a zis ca ii se inmoaie franele cand le foloseste, nu ca ii s-au indoit discurile....

Hexer 04-07-07 02:31

Quote:

Originally Posted by bloodfart (Post 980755)
CAT DE DES se intampla sa ti se deformeze rotorul??? a zis ca ii se inmoaie franele cand le foloseste, nu ca ii s-au indoit discurile....

Rar, dar se intampla la masini standard folosite la ce nu sint facute.

ps. stiai ca masinile cu turbo sunt facute pentru a functiona cam...30 de secunde la forja...de acoolo in colo sunt mult, mult subdimensionate!!!

Quote:

Originally Posted by ameer (Post 917822)
Nu sunt ventilate si le-am schimbat odata deja pe garantie ca s-au ovalizat :sad: am mers prea tare pe ploaie. Si deja si astea au inceput sa imi faca figuri, vreau discuri aftermarket...

Si aici este problema, despre care vorbeam eu...citeste mai mult, nu numai primul post!

AlliedComposites 04-07-07 02:38

Quote:

Originally Posted by Hexer (Post 980676)
Dacia 1100 fata-spate are discuri de 250mm :-) dar ma rog...

In general la masinile VAG, Mercedes si BMW se poate monta usor frane brembo de oricare vrei (2-4-6-8 pustoane, si se da kit pentru a pune), numia sa intre sub janta.

Nu stiu de ce asi fi mai mult copil decat ut...dar ma rog, poate este super destept...peste toti de aici...poate.

Cu mura-n gura...discurile conteaza mult mai mult decat crezi tu 9mai ales materialul si marimea lor). Invata ceva fizica (mai bine ceva mult mai complex, ceva ce invata inginerii).

ps. placutele nu prea schimb marimea, nu sunt din metal...in schimb discutile sunt, si la temperatura mare deterioriaza (daca sunt fortate cereodara se incalzesc peste 7-800 grade) Cele din fabrica nu sunt facute ca sa mergi ca nebunul, pur si simplu nu tin, va face exact ceace despre ce discutam (nu este facut dintrun material care sa suporte calcura mare pentru mult timp, este mai ieftin asa...)

dacia are discuri de 25cm? wow impresionant! masina mea are frane de 11", deci cam exact la fel...

PS: placutele nu sunt gandite sa schimbe marimea, nimeni nu poate zice asta decat poate ingineri ca tine... **** mea, nici NU POTI sa pui placute mai mari si gata, ca nu o sa se potriveasca :rolleyes2

te rog eu, citeste asta intai si dupa spune-mi ce crezi
http://www.promini.com/technical/tec..._explained.php

AlliedComposites 04-07-07 02:43

Quote:

Originally Posted by Hexer (Post 980763)
Si aici este problema, despre care vorbeam eu...citeste mai mult, nu numai primul post!

scuze asta n-am vazut... daca nu sunt ventilate, nu ma mir ca s-au strambat... ma asteptam ca sunt model nou, ventilate si gata, cum sunt toate masinile acum... gresala mea... eu nu cred ca au nevoie de diametru mai mare, ci doar sa fie facute din materiale de calitate si sa fie ventilate...

dar daca nu i se strambau discurile, sunteti de acord ca placutele trebuie schimbate primele?

Hexer 04-07-07 02:48

Quote:

Originally Posted by bloodfart (Post 980779)
scuze asta n-am vazut... daca nu sunt ventilate, nu ma mir ca s-au strambat... ma asteptam ca sunt model nou, ventilate si gata, cum sunt toate masinile acum... gresala mea... eu nu cred ca au nevoie de diametru mai mare, ci doar sa fie facute din materiale de calitate si sa fie ventilate...

dar daca nu i se strambau discurile, sunteti de acord ca placutele trebuie schimbate primele?

In sfarsit. Vezi mai clar acuma, dar totusi nu ai citit primele pagini...baiatul habar n-are despre ce vorbeste, discurile sunt ventilate, nuami prea mici pentru 1.7 tone...

Daca era vorba numai de placute ai dreptate, asta e prima c eschimbi daca vrei ceva mai bun.
Eu ma pus pe o dacie 1100 etnieri de nissan 300zx...no aia este o schimbare mare!!! fata disc de golf 2 GTI modificat (mult, daca vede cineva de la rar sai itp est mort instantaneu...) spate de renault 16 TS.

AlliedComposites 04-07-07 02:55

dar cum reusesti sa pui frane mai mari? ... ma oftica ca nu stiu sa zic in romaneste, dar poate aflu acum...

deci, discul si etniera se monteaza pe un "spindel", si acel spindel are sudate pe el punctele de montare a etnierelor... tu ce ai facut, ai taiat alea si le-ai refacut tu? ca de obicei si kiturile de frane mari vin cu etniere noi si cate o data piese noi de montare.

mi se pare foarte belea faptul ca ai reusit sa faci asta, si deabia astept as aflu putin mai mult de la tine despre cum ai facut :)

Hexer 04-07-07 03:11

Quote:

Originally Posted by bloodfart (Post 980787)
dar cum reusesti sa pui frane mai mari? ... ma oftica ca nu stiu sa zic in romaneste, dar poate aflu acum...

deci, discul si etniera se monteaza pe un "spindel", si acel spindel are sudate pe el punctele de montare a etnierelor... tu ce ai facut, ai taiat alea si le-ai refacut tu? ca de obicei si kiturile de frane mari vin cu etniere noi si cate o data piese noi de montare.

mi se pare foarte belea faptul ca ai reusit sa faci asta, si deabia astept as aflu putin mai mult de la tine despre cum ai facut :)

Foarte simplu, am calculat fortele la ce trebue sa reziste o noul suport cu roti ce am si ma multiplicat cu 3, ca sa fiu sigur ca nu va rupe si facut din A38 (materiel care nu va fi asa de rezistent, adica mia repede indoaie decat rupe, rezista mai bine) Si suruburi speciale, acuma este cel putin 2 ori supradimensionate...deci daca va intampla ceva, sunt sigur ca Dumneroo va avea ceva de facut cu asta...
Discurile sunt taieta mijlocul in jur si facut un centru nou din Al, este legat cu 10 suruburi si gata.

Ps. nu este asa de simplu, dar in romana nu pot sa scriu mult mia complex, si oricum ar fi mai mult de 2 pagini, este o parte dintr-o munca de diploma.

AlliedComposites 04-07-07 03:22

discurile alea taiate in mijloc si cu suruburi ajuta mult la a reduce masa de rotatie a rotii si te fa face mai rapid!

deci pe scurt ti-ai fabricat tu o piesa ca sa ti se potriveasca etnierele mai mari nu? bravo :) romanii mereu sunt ingeniosi si-si mesteresc ei singuri... daca ca tara am aveam mai multi bani, am cuceri lumea :)

Hexer 04-07-07 03:32

1. Nu, este facut pentru ca punctele de prindere sunt total altundeva, la fel si locul discului. deci si discul si locul etnieriilor trebuia fi schimbat prinderea.
Oricum nu ar fi fost mai rapid dupa idea ta...

2. Unde am scris ca sunt roman...sau ca treiesc in romania...???

3. Cred ca mai toate firmele fac asa kitul...cu calculatii, teste, si rezultate...

AlliedComposites 04-07-07 03:36

1: da ma, exact asta ziceam si eu, dar de, sunt mai slab la exprimatii :-P

2:lol, sa sti ca chiar ma gandeam, "ma asta ce naiba n-are somn, e 3 dimieata in romania" :) Dar sa sti ca linga numele tau la ORas scrie cluj ;)

ameer 04-07-07 03:47

Quote:

Originally Posted by bloodfart (Post 980779)

Sunt ventilate discurile, am fost eu in necunostinta de cauza la primul post

AlliedComposites 04-07-07 03:55

Quote:

Originally Posted by ameer (Post 980816)
Sunt ventilate discurile, am fost eu in necunostinta de cauza la primul post

deci care e problema acuma atunci? ca franele devin moi dupa ce le calaresti nitel? ce masina e? ce frane (discuri/placute) ai acum pe ea? Ai ABS?

daca iti upgrade discurile, ia dealea cu santuri nu cu gauri... alea cu gauri facute ieftin au tendinta sa crape fiindca sunt slabite in zona gaurilor, si diferenta in oprire aproape e la fel....brembo sunt bune, dar sunt si alte marci de calitate, doar ti ne minte sa ai grija la alea cu gauri sa fie de calitate

daca chiar vrei frane mai mari, sugerez sa dai un google la masina ta + big break kit, si vezi daca face cineva un chit complet, dar pregatestete sa platesti din plin

All times are GMT +2. The time now is 17:43.

- Copyright 2026 4Tuning