Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Discutii generale masini (https://forum.4tuning.ro/27-discutii-generale-masini.html)
-   -   Are ceva daca tin mana pe schimbator cand conduc ??? (https://forum.4tuning.ro/27-discutii-generale-masini/40513-tin-mana-schimbator-conduc.html)

22VIN 23-05-07 17:16

Re: Are ceva daca tin mana pe schimbator cand conduc ???

nu cred ca are nimic... stau de obicei cu mainile pe volan dar mai uit una si pe schimbator :))) atata sa nu te uiti la el cand schimbi ca noobii :))) il stiu p eunu care se uita la schimbator :)) i-am zis sa si-l ia acas sa si-l puna pe birou sa doarma cu el in pat ca poate asa nu se mai uita

sKyNeT 23-05-07 17:38

faza cu uitatul la schimbator am patit-o si eu cand faceam scoala de soferi in primele sedinte :))))))

fuzzy 23-05-07 17:55

in oras in trafic e mai bine sa tii o mana pe schimbator fiindca iti paralizeaza mana de la atatea "drumuri" de la volan la schimbator dar in general este bine sa tii amandoua mainile pe volan... nu de altceva dar cu toate servodirectiile din lume daca dai peste o groapa sau ceva cu roata nici mama directiilor asistate nu te tin pe drum daca ai viteza maricica...
oricum depinde si de tine ca sofer... pana la urma da-i dreptate pana tace... pe urma o sa ii treaca :))

Gabriel_xenon 26-05-07 03:17

hehehe...azi mi-am luat cotiera...asa k nu mai o tin p schimbator :P

NT33EXE 28-05-07 15:33

cam tot aia e...
asa cum spuneau si alti forumisti, nu e nici o problema in oras, la viteze relativ mici. da la 160-180 sau mai mult daca ai luat o denivelare si da din fund masina sau altceva nu te vad prea bine cu o mana...

johndoe21ro 28-05-07 16:19

Am auzit dar nu stiu sa argumentez suficient de bine ca se uzeaza discul de ambreiaj daca exercitezi presiune pe nuca schimbatorului..... Si eu obisnuiesc sa conduc asa de multe ori si mana dreapta pe volan mi se pare foarte incomoda si daca conduc numai cu o mana, stanga mi se pare mult mai precisa si mai naturala ca dreapta. Totusi un condus responsabil implica foosirea ambelor maini. Cat despre frana de motor .... am citit mai inainte ... folosirea ei in situatii de urgenta este o prostie pe care culmea ... cei de la scolile de pilotaj o propovaduiesc cu ignoranta idiotului. Oamenii buni ... daca aveti ABS (cu atat mai mult daca aveti ESP) folositi frana de picior .... Va garantez ca iese cu scart folosirea "eficienta" a franei de motor iar pierderea aderentei in conditii precare de aderenta este iminenta. Daca aveti Dacie .... da ... s-ar putea sa fie mai utila ... dar cati dintre noi mai au Dacie sau masina fara ABS . Daca faceti un munte si sunt serpentine multe si nu vreti sa topiti discurile la coborare ... da ... folositi frana de motor ... sau oriunde este cazul ... dar nu in situatii de urgenta.

turbojack 28-05-07 23:43

Quote:

Originally Posted by johndoe21ro (Post 922150)
Am auzit dar nu stiu sa argumentez suficient de bine ca se uzeaza discul de ambreiaj daca exercitezi presiune pe nuca schimbatorului..... . Cat despre frana de motor .... am citit mai inainte ... folosirea ei in situatii de urgenta este o prostie pe care culmea ... cei de la scolile de pilotaj o propovaduiesc cu ignoranta idiotului. .

Citi kilometri ai facut in viata ta la bordul unei masini in regim de raliu?
Te referi la scoli de pilotaj sau de soferi,deoarece sint doua lucruri diverse si oricum, cei ce explicau asa ceva au ars mai multa benzina decit tine.
Levierul de comanda schimbator, nu are nici in clin nici in mineca cu discul de ambreiaj.
Frina de motor este eficienta chiar si in situatia frinarii de urgenta pina la o anumita limita ,chiar daca ai ABS,ESP,ASR si alte sisteme complicate.
Daca ai carnet ar trebui sa stii ca la orice frinare se apasa prima data frina si abia apoi ambreiajul,timpul dintre cele doua fiind in functie de circumstante.
Pilotii frineaza cu motorul retrogradind in treptele de viteze ,in acelasi timp cu frina de serviciu.Oare sint mai fraieri si prost pregatiti decit un cutarica ce "se da pe net" si NFS ?

sKyNeT 29-05-07 00:50

turbojack hai sa nu fim chiar asa rai, si-a dat si omul cu parerea...nu a facut nimic rau...

turbojack 29-05-07 01:00

Quote:

Originally Posted by sKyNeT (Post 923021)
turbojack hai sa nu fim chiar asa rai, si-a dat si omul cu parerea...nu a facut nimic rau...

Pe aici citesc destui ce nu sint asi intr-ale condusului si pot lua de bune asemenea aberatii.Frina de motor este un aspect major in timpul cit esti la volan si folosita adecvat,cunoscind putin masina ,te ajuta sa iesi din situatii limita mai bine decit sisteme electronice auxiliare,pe care daca le ai,coroborate cu o pilotare corecta ar duce la mult mai putine accidente grave pe sosele.Majoritatea accidentelor se intimpla din cauza greselilor,neexperintei ,neatentiei si teribilismului ieftin.

sKyNeT 29-05-07 01:14

stiu si am citit multe posturi interesante de ale tale (tot respectul) dar eu ma refeream ca nu e o solutie sa ii batjocorim. mai bine ii contrazicem si le spunem de ce nu e bine. se discuta undeva pe forum parca ca ar fi bine ca la un sign in sa se faca si un test de cunostinte minime....ce bine ar fi daca s-ar pune in practica:rolleyes2

Nicknamed_13 29-05-07 07:19

Sincer nu cred ca are absolut nimic daca tii mana pe schimbator....asta daca nu te lasi pe el....Dar daca doar il tii in mana....e ok.
Probabil ca tatal tau vrea ca tu sa fi cat mai concentrat la condus fara sa incepi cu pozitii ciudate.
Dar fiecare sofer are pozitia, stilul si modul lui aparte de a conduce.....Personal eu am o gramada de stiluri...depinde de ce chef am, de cat de obosit sunt, de trafic si drum sau chiar si de masina pe care o conduc. Eu merg intr-o mana cu cealalta pe schimbator cand trebuie sa merg incet si sa schimb des primele 3 viteze.

johndoe21ro 29-05-07 10:20

Da, bai TurboJack .... ai dreptate. Ieri tocmai mi-am luat carnetul dar prefer sa conduc bicicleta lu fiu-meu. SUnt plin de admiratie fata de spusele tale si imi cer scuze ca mi-am postat si eu parerea. Ar trebui sa nu mai posteze atata lume atata timp cat oameni cu experienta ca tine pot da ei singuri sfaturi. Stiu ... ma uit la WRC mereu si sunt plin de admiratie cand te vad cum conduci ca un as. ....

Vorbeam de scolile de pilotaj ... asa cum am spus. Si in privinta franei de motor m-am referit (asa cum spuneam la situatii limita si asta numai in cazul automobilelor moderne care au ABS, ASR, ESP bla bla bla). Orice sofer poate sa incerce pe carosabil ud sa bage o frana de motor violenta si va vedea ca daca are masina buna (nu bicicleta ca mine) va rupe aderenta ..... sau ... pe uscat vor scartai rotile .... iar in conducere sportiva ... oricine stie ca asta nu e bine. Cat despre faza cu discul de ambreiaj ... nici eu nu sunt de acord cu ea ... dar printre mecanici am auzit ca ar uza discul de ambreiaj ... n-am zis ca e corecta ideea ... eu doar am postat-o asa cum au postat si altii ce au auzit.

johndoe21ro 29-05-07 10:44

Cred ca ar trebui sa se faca un test de bun-simt la d-nul italian care isi conduce panda-ul wrc non stop si ca atare este singurul in masura sa isi dea cu parerea despre ale condusului. Hmm .... credeam si eu ca asta e un site cat de cat serios unde poti afla informatii ... le poti impartasi si asta in limitele bunului simt fara a sarii smecherasii la gatu tau ...

turbojack 29-05-07 21:28

Quote:

Originally Posted by johndoe21ro (Post 923375)
... poti afla informatii ... le poti impartasi si asta in limitele bunului simt fara a sarii smecherasii la gatu tau ...

Ai perfecta dreptate ,insa inainte spuneai asa: "... cei de la scolile de pilotaj o propovaduiesc cu ignoranta idiotului ".
In general nu se posteza despre lucruri/ ipostaze "din auzite".
In al doilea rind nu se scrie asa cum spuneai mai sus fara argumente ,nici macar daca ai avea acasa citeva cupe de raliu cistigate.
Si ca sa inchidem subiectul frinei de motor ,care este de mult off-topic,niciodata nu schimbi intr-a doua la 120 km/h pentru a rupe aderenta,decit daca ai tractiune spate si vrei sa iei o curba ac de par in derapaj sau in "drift" ca tot e la moda termenul. Sa faci asa ceva in mod normal ,este nebunesc si fara sens.Frina de motor incepe atunci cind lasi pedala de acceleratie,nicidecum doar in cazul in care retrogradezi 3 trepte de viteza deodata.Punct.
Referitor la subiectul topicului ,pozitionarea mainii pe schimbator poate avea ceva repercursiuni asupra cutiei de viteza sau senzorilor doar in cazul cutiilor tiptronic,SMG si altele de gen,insa in prea mica masura.O asemena teorie este greu de verificat daca nu chiar imposibil.In consecinta aceasta pozitie este in functie de stilul de condus sau circumstantele rutiere,fiind doar una din multe altele.

pHlow 29-05-07 21:43

Quote:

Originally Posted by Outrageous (Post 901892)
Nu degeaba iti spune la scoala sa conduci cu 2 maini pe volan.Daca ii asculti pe cei cu creierul cat o "nuca" de pus pe volan o sa ajungi sa conduci cu picioarele.Stai sa te loveasca unu din fata usor si sa ai doar o mana pe volan sa vezi ce gust bun are bucata aia de plastic.

Pentru cazul ala exista centura de siguranta... care e mult mai folositoare .. + nu imi spune ca stai u incordat tot timpul... poate cand ai diar**.. Si eu tot cu o mana conduc.. ma simt f. bine.. nu e vb de figuri ...

All times are GMT +2. The time now is 16:05.

- Copyright 2026 4Tuning