Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Editare Foto (https://forum.4tuning.ro/534-editare-foto.html)
-   -   TEHNICA : Tips/Tricks/Tutoriale (https://forum.4tuning.ro/534-editare-foto/36401-tehnica-tips-tricks-tutoriale.html)

tox 29-02-08 16:17

Incadrarea subiectelor in poze

Am vazut multe critici in legatura cu subiectul asta, si recunosc ca si eu am probleme in ceea ce-l priveste, dar nimeni nu spune exact CE anume e gresit, si UNDE sa fim atenti data viitoare cand pozam un subiect

Cateva intrebari:

- Cum anume se incadreaza subiectul daca e personaj, masina
- Ce fundal ar fi potrivit pentru asemenea subiecte (pesonaje, masini, personaje pe masini, etc)

Pe aceasta cale ii rog pe cei mai experimentati sa scrie un mic tutorial pentru a ne ajuta pe toti sa fim mult mai artisti/profesionisti in pozele pe care le facem, majoritatea dintre noi din pasiune si hobby.

Multam!

tox 03-03-08 09:15

Re: Incadrarea subiectelor in poze

incep eu, dupa ce am mai studiat in weekend, vad ca nimeni nu se baga:

- la incadrare, poza se imparte in 3 linii verticale si 3 orizontale e de preferat ca subiectul sa fie la intersectia unora dintre linii (9 puncte de interes)

- simetria in poza NU este de preferat (distanta egala a subiectului fata de 2 obiecte din poza)

- de preferat in functie de background si subiect, cand se pozeaza, sa nu se obtina efecte de gen: (cum era la mine in poze, calea ferata care se termina intr-un boschet), jumate de stalp de iluminat ce "iese" din plafonul unei masini, etc.

no limits design 03-03-08 23:03

Re: Incadrarea subiectelor in poze

eu multumesc pentru sfaturi....deocamdata eu nu pot da sfaturi

shantzu 03-06-08 13:56

Re: TEHNICA : Tips/Tricks/Tutoriale

Quote:

Originally Posted by mpa (Post 1568508)
Poti usor sa o obtii si noaptea cu expunere lunga, F mica si focus pe manual :(. Esti la prima abatere.

post luat de pe topicul lui bmwfan (victor)

si cum imi dau seama daca e sau nu focus pe subiect ?:rolleyes2
am incercat si nu am fost impresionat de rezultat :oops:

mpa 03-06-08 14:15

trial by error

vio[s] 15-12-08 00:31

2 Attachment(s)
Cum se fac pozele de mai jos ?

Asa se scot direct din aparat sau editare ?

3S-FE 15-12-08 01:37

4 Attachment(s)
daca arunci o privire in EXIF ( click dreapta pe poza, properties/summary/advanced) afli cam tot ce ai vrea sa stii despre cum a fost facuta poza

- e facuta cu un Nikon D300 printr-un un obiectiv Nikkor AF-S 12-24mm f/4G IF-ED DX

- a tras cam de la 1.5-2 metri de subiect si in afara de degrade-ul de pe portiunea de cer poza nu pare sa fi suferit alte efecte speciale ;)

singurul motiv pentru care poza asta nu e o absoluta ratare este obiectivul, la 12mm(18 pe D300) distanta focala, obiectivul curbeaza foarte puternic imaginea si distorsioneaza forma masini

nu sunt fotografii prea reusite, am marcat pe una din poze cateva chestii care sar in ochi

- fundalul arata ca dracu

- masinile din preajma si fotograful se reflecta pe suprafata masinii

- diafragama f inchisa, la f/16 campul de profunzime se extinde la infinit in spatele subiectului, mult mai mult decat e necesar,in plus la diafragma asta obiectivul pierde din claritate din cauza efectului de difractie, un f/8 ar fi fost suficient

in principiu ca sa faci o poza ca asta n-ai nevoie de prea multe cunostinte de fotografie, doar vreo 1500 de euro

bafta

2fast4u_DK 16-12-08 13:03

2 Attachment(s)
Am si eu o intrebare:Cum pot face pozele ca in prima poza?in photoshop pot face dar presupun ca e facuta direct cu camera foto.Stiu si eu sa fac ca luminile sa se miste iar restul sa se vada clar(poza a2-a....e doar de incercare).Multumesc!

alexcump 16-12-08 16:28

Scrie mai sus. Poti face asa ceva cu un iso mai mare.(800..1600)

Corectati-ma daca gresesc.

shantzu 16-12-08 17:31

Quote:

Originally Posted by 2fast4u_DK (Post 1924135)
Am si eu o intrebare:Cum pot face pozele ca in prima poza?in photoshop pot face dar presupun ca e facuta direct cu camera foto.Stiu si eu sa fac ca luminile sa se miste iar restul sa se vada clar(poza a2-a....e doar de incercare).Multumesc!

La fel cum ai facut si poza a doua poti sa o faci si pe prima , in maree aceasi tehnica.
In Primul rand iti trebuie o strada circulata noaptea( acum e mai ushor ca se intuneca mai devreme) si un trepied.Setezi un F mai cu valoarea mai mare ( 10 , 12, 14 , etc ) si timp de expunere mai lung 10 sec , 20 sec , 30 sec si ISO minim .
Dupa parererea mea , cel mai bine e sa ai timpu de expunere cat mai lung , sa treaca mai multe masini :lol:
O sa pun mai incolo cate poze exemplu

2fast4u_DK 16-12-08 17:55

Mersi mult :D voi incerca sa vad ce iese

D0ryN 18-12-08 21:20

Quote:

Originally Posted by vio[s] (Post 1921340)
Cum se fac pozele de mai jos ?

Asa se scot direct din aparat sau editare ?

efectul se numeste fisheye...se face cu un obiectiv/filtru special...
dar se poate face si in photoshop...
selectezi portiunea...(cerc, oval, paralelogram) > filter > distort > sheperize

3S-FE 19-12-08 14:34

fisheye se cheama tipul de obiectiv nu efectul de distorsiune

iar Nikkor 12-24 -ul cu care este facuta poza nu este un fisheye, este un zoom wide cu un grad moderat de distorsiune sferica

http://www.photozone.de/nikon--nikko...w--test-report

asta este un fisheye si daca te uiti la pozele de la sfarsitul articolului o sa vezi ca gradul de distorsiune la un fisheye este MULT mai mare

D0ryN 19-12-08 14:37

Quote:

Originally Posted by 3S-FE (Post 1930945)
fisheye se cheama tipul de obiectiv nu efectul de distorsiune

iar Nikkor 12-24 -ul cu care este facuta poza nu este un fisheye, este un zoom wide cu un grad moderat de distorsiune sferica

http://www.photozone.de/nikon--nikko...w--test-report

asta este un fisheye si daca te uiti la pozele de la sfarsitul articolului o sa vezi ca gradul de distorsiune la un fisheye este MULT mai mare

gradul de distrorsiune in photoshop se poate regla de la 0-100% in functie de necesitati...

3S-FE 19-12-08 15:00

chiar daca aplici Spherize pe o poza n-ai sa obtii in veci pururi efectulde perspectiva pe care il da obiectivul asta decat daca unghiul de cuprindere corespunde, adica distanta focala e suficient de scurta(12mm in cazul de fata), e o problema de fizica(optica) elementara

iar pierderea de claritate cand aplici Spherize e catastrofala, practic distrugi imaginea

=> o poza la calitatea (tehnica nu artistica :p) celei pe care o vezi n-o sa o poti obtine in nici un caz in Photoshop, nici pe departe, exista un motiv pentru care obiectivul ala costa 1000 e euro

All times are GMT +2. The time now is 07:29.

- Copyright 2026 4Tuning