Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Subwoofere (https://forum.4tuning.ro/390-subwoofere.html)
-   -   bass (https://forum.4tuning.ro/390-subwoofere/19857-bass.html)

blak 18-07-06 14:55

Re: bass

Cred ca gresesti enorm in legatura cu tubul si incinta acustica .... sa le luam pe rand una cate una :
1. TUB-UL - o incinta standard tip bass reflex , folosita cel mai des pentru un sistem "ieftin". Functioneaza,aproape orice difuzor in ea si suna acceptabil in tub. Diferenta dintre incinta si tub se face de la anumite puteri sau in functie de difuzor, fata de cum se comporta in tub. Punctul forte la tub sunt undele stationare care sunt mai mici ca la incinta .
2. Incinta Bass Reflex - Nu cred ca oricine este in stare sa isi construiasca incinta pentru difuzorul sau.
Sunt curios cand ai facut incinta ta .... ai calculato? sau ai facuto la plesneala?
Incinta se calculeaza in functie de T/S , ca sa sune ceva,nu se folosesc volume mari si gata suna.... trebuie conceputa in raport cu performanta/volum.
Degeaba fac un volum de 300 litri daca difuzorul meu suna mai bine in 60 litri .... un exemplu.
In functie de volum si tipul difuzorului se acordeaza incinta.
3.Eu zic ca este diferenta dintre JBL GT410 si GT4-12 ... numai teoretic GT4-12 are un castig de +3db fata de GT4-10 .... gandestete... impinge mai mult aer fiind de diametru mai mare!
Acelas exemplu pot sa il am si la GT4-15 ... Aceste difuzoare sunt model vechi ,din cate stiu eu au fost inlocuite de seria GTO(GTO1202d,etc).
Magnat in opinia mea este sub JBL cel putin la partea de difuzoare...

quick_5hifter 18-07-06 19:30

1 Attachment(s)
Pai:
1.poate spui si DE CE tubul, peste anumite puteri, nu mai e bun...pentru ca pal-ul ala de 0,7 cm se poate sparge daca dai in el cu prea multi wati, asta ar fi unul dintre motivele pentru care nu suport tubul. al doilea motiv ti-as recomanda sa-l constati singur: testeaza un JBL GTO 1200B si un JBL GTO 1200T...presupun ca stii ca unul e tub iar altul e incinta (pentru mine tubul nu e incinta, e AMBALAJ DIN CARTON PRESAT, dupa cum am mai zis); de asemenea, presupun ca stii ca ambele folosesc acelasi tip de difuzor - JBL GT4-12 ->> daca le poti asculta pe ambele consecutiv, sa-mi zici si mie cum ti se par ;)
2.incinta mea nu o facusem la plesneala, calculasem 113 litri, dar mi-au iesit la exterior aproape 110, cu cativa litri mai mica decat recomandase JBL pentru o incinta bass-reflex la GT4-15, si acelasi litraj il recomanda multe alte firme, pentru subwoofer de 15 inci, la un bass-reflex (cand am zis sa fie cat mai mare incinta, ma refeream sa nu fie chiar de 2 litri :lol: )
3.o mica diferenta exista intre gt4-10 si gt4-12, pentru ca intr-adevar misca mai mult aer gt4-12, dar asta din cauza diametrului difuzorului, pentru ca ele au de fapt aceeasi excursie a membranei si diferenta de doar 2 inci, pe cand gt4-15 are excursie mai mare decat ambele; diferenta intre gt4-15 si celelalte (la diametru) este de 3, respectiv 5 inci , iar litrajul recomandat de jbl pentru fiecare dintre ele este, daca nu ma insel, 38L, 50L si 113L - toate in varianta bass-reflex 8) -> de aici si diferenta de pret intre gt4-10/12/15: 10 costa 2 milioane, 12 costa 2,5 milioane, iar 15 costa 3,6 milioane :!:
-si intr-adevar sunt model mai vechi gt4-rile, dar sunt mult mai bune decat noile gto-uri; cu toate ca astea noi au 3 variante de impedanta, ele sunt confectionate din materiale mult mai proaste si din aceasta cauza am si returnat 2 bucati gto 1202d, inainte sa le probez ca lumea
-intr-un post anterior am zis ca gt4-12 in incinta originala se auzea - la mine in masina - mai bine decat un gt4-15 in incinta facuta de mine; unul dintre motive ar putea fi faptul ca gt4-15 in incinta de 113 litri sa fi fost cam mare pentru tico :rolleyes2 , iar alt motiv sa fi fost ca iesirea portului de aer se cam lipea de hayon (inca o data iti spun ca era calculata, inclusiv diametrul si adancimea portului de aer corespundeau cu recomandarile JBL - vezi foto atasat)

bad_boy2k 18-07-06 19:57

alo...alo.... mai usor ma baieti. nu suntem aici sa ne certam ci sa ajutam pe cineva. da, tubul este din carton presat iar pentru pretul lui e bun ( cu alte cuvinte mai bun decat nimik ). iar diferenta intre 10" si 12" provine de la diferenta de volum de aer... adik suprafata conului*excursia. nu prea mare, dar este si se simte mai ales la cat de bine coboara in frecventa.
scuze de off-topic si sugerez sa ajutam omul asta totusi... oke?

blak 18-07-06 21:08

Cunosc difuzoarele GT4 foarte bine, am muncit destul de mult la incinte pentru ele.... In legatura cu GT4-12 te asigur ca nu prea este mare diferenta intre incinta si tub... La JBL GT4-15 mi se pare enorm un volum de 113litri... e pentru camion folosit? :))
BTW un tub daca il modifici si pui inele pe interior de diametrul respectiv te asigur ca nu se va mai sparge...
In limita cunostiintelor mele eu unul zic ca nu este un ambalaj pentru difuzor!
Eu ti-am explicat cum se face o incinta , nu neaparat dupa specificatiile de la JBL , o incinta personalizata.... nu cred ca trebuie sa o iei asa personal :)

quick_5hifter 18-07-06 21:58

care "cearta", care "personal"???

eu nu ma cert cu nimeni, imi pare rau ca asa s-a inteles din posturile mele care reprezinta opinia mea in mare parte argumentata (ce-i drept contrara opiniei lui blak in legatura cu cateva detalii);

blak, litrajul de 113 nu l-am scos din burta, ci l-am luat din manualul pe care l-am gasit in cutia difuzorului...din moment ce nu se mai fabrica, pe site-ul producatorului nu mai pot fi gasite specificatiile pentru acest model, dar ca termen de comparatie, uita-te la specificatiile pentru JBL GTO 1502d si o sa gasesti litrajul ~99,3 (si tine cont ca acesta din urma este conceput pentru economie de spatiu - a se vedea "adancimea" redusa fata de predecesorul lui)

"BTW un tub daca il modifici si pui inele pe interior de diametrul respectiv te asigur ca nu se va mai sparge..." - tu ai zis-o, deci daca nu-l modifici se poate sparge ;)

spune-mi inca o chestie te rog: stii ca exista tuburi de 15 inci in comert, fara difuzor - daca nu crezi iti fac rost de poza - ai avea curaj sa montezi un gt4-15 intr-un asemenea tub? (presupunand ca sunt facute tuburile din acelasi material ca si tuburile originale JBL)

dar tu, in principiu, ai prefera un tub unei incinte din placi de mdf? pentru orice difuzor din lume

...si apropo, tubul costa mai mult decat incinta "home-made", dupa calculele mele

da, ai dreptate badboy2k, tuburile sunt mai bune decat...NIMIC :lol:

nu consider ca am facut off-topic, suntem pe sectiunea potrivita si eu am incercat sa ajut...poate s-a intrat prea mult in amanunte, nimic mai mult :-)

quick_5hifter 18-07-06 22:02

scuze pentru double posting, dar:

-nu pot sa cred ca diferentele dintre gto 1200t si gto 1200b ti se par mici

-litrajul de 113 recomandat de JBL este litrajul OPTIM, deci va suna cel mai bine pe ACEL DIFUZOR daca este facut cum trebuie

-in mare parte nu s-a inteles ce-am vrut sa spun, dar o sa ma opresc aici :evil:

blak 18-07-06 22:19

As avea curaj sa il montez la o putere de 250W RMS , care o pot considera o joaca de copii ... Stiu tuburile de 15" , dar nu cunosc constructia lor... detaliata... dar tot cred ca as pune...
Cand vorbim de puteri mari vorbim la peste 500W RMS parerea mea...

blak 18-07-06 22:21

Mi se pare enorm 113litri la un difuzor de 15" , un Hertz Mille de 21" are nevoie de 120 litri...

quick_5hifter 18-07-06 22:33

ok, am inteles pana aici, din discutia noastra, ca la puteri de pana la 250w rms tu preferi tubul....fiecare cu parerea lui, eu prefer altceva (cu toate ca prefer si eu 500w rms + :-) )

gt4 se apropie de free-air, de aceea are nevoie de spatiu mult ca sa sune bine

cred ca de la hertz la jbl e un drum cam lung....nu cunosc hertz prea bine, dar oricum e peste jbl la unele chestii (jbl il poti compara cu magnat, pioneer, directed audio...ca parametri si clase)

si poate hertz mille ala are nevoie de 120 litri in sealed

blak 18-07-06 22:38

Noup in reflex ;)

dj81bas 19-07-06 02:42

quick_5hifter: nu fa o comparatie hertz vs jbl daca nu cunosti produsele in cauza. sincer nu au nici o legatura una cu alta.
Nu a sustinut nimeni ca tubul e de rahat dar nici nu l-a ridicat cineva in slavi. tubul este doar o varinata ieftina pt bas intr-un sistem fara pretentii.
referitor la firma Hertz, sunt intradevar difuzoare care lucreaza f bine in litraje mici.

ReLLaXX 19-07-06 05:11

dj81bas... Quick_Shifter facea exact opusul unei comparatii intre Hertz si JBL si spune clar ca desi nu le stie din proprie experienta isi da seama ca sunt peste cele din urma.

Black compara aceste produse raportate la litrajul necesar.

Blak....vezi ca te contrazici. :) Nu e bine sa te arunci in discutie de dragul polemicii. Daca difuzorul ala cere 113 L si producatorul spune asta, trimite-le un mail celor de la JBL si spune-le ca incinta aia ti se pare prea mare. Dupa care ia si adresa celor de la Kicker, ca acolo ai si mai mult de reclamat. :lol:

Cum spuneai si tu, parametrii unui difuzor dicteaza in mare parte incinta ideala. Dureroasa si comparatia JBL vs Hertz mai ales cand bagi Mille 5400D in discutie. Contrazice tot ceea ce stii si ceea ce ai spus pana acum. Si sa nu ne uitam peste preturi ca uitam sa scriem corect. ;)

Eu zic sa va pastrati realismul si sa ramaneti la ceea ce se stie deja. Nimeni nu spune ca nu exista alternative, dar sa le gasim totusi in aceeasi gama de pret/calitate/posibilitati.

PS: Blak... Cand o sa te vad cu un tub in masina o sa-ti iau afirmatiile in serios. ;) Si te rog personal sa nu-ti pui unul doar ca sa te iau in serios. :lol:

blak 19-07-06 07:52

Eu ma referam la volumele cerute ... nu faceam o comparatie... ;)
Cs1200T? Este in tico acum :))

Off-topic : Te rog sa iti pui tub de maine in masina pentru ca am pe tico :) :D

pufi 19-07-06 11:28

Am impresia ca va agitati degeaba pentru niste difuzoare din gama de jos fara nici un fel de pretentii.
La astfel de produse cutia, ca incinta e mult spus, nu are mare importanta,difuzorul de 15" e jenant nu numai ca parametrii dar mai ales ca sunet singurul factor ce justifica existenta lui este pretul care este intradevar mic.
Daca se fac comparatii cu pocnitori noname sau cu subproduse de larg consum din aceeasi gama de pret, poate pare un difuzor decent chiar bun, dar cine are idee de cum ar trebui sa sune un sub, difuzorul e ceapa.
Acum pot sa confirm ca CS1200T suna mai bine decit GTO1200B in incinta originala MDF , incinta fiind facuta sa ocupe spatiu cit mai mic volumul este redus fortat portul reflex e o gluma proasta, in tub suna mai tare si mai jos in cutie are ceva control mai bun dar suna spart,sec si nu are amploare.Ambele incinte folosesc difuzorul GT4.12.

ReLLaXX 19-07-06 12:11

Pufi....prima ta impresie gresita este cea ca ne agitam. Sau nu sunt destul de vizibile :lol: si ;)? Le facem mai mari? :lol: Restul impresiile iti sunt impartasite mai mult sau mai putin, cu exceptia afirmatiei ca in cazul unui difuzor slab incinta nu prea are importanta. Daca citeai cu atentie noi ne refeream la cele construite si nu cele de fabrica. Caz in care, incinta e singura sansa ca acea "pocnitoare" sa iasa cu "membrana sus" in lume. :lol:

Blak.... sigur ca da. Tu nu comparai difuzoarele. Doar volumele. :lol: :lol:
Compari mere cu pere si iti pare rau ca nu au gust de visine? Cum spuneam, sa revenim! :lol: Cat despre faza cu Tico... Nu am zis ca mi-as pune tub. Cred ca saraca masina simte asta ca pe o jignire profunda fata de ce a avut pana nu demult. Poate la urmatoarea etapa se supara si te lasa fara parbriz. :)

Daca se aduna prea multe discutii pe langa, facem curatenie si trimitem totul la un alt topic bine cunoscut de batut campii cu bestialitate si placere. Haideti sa incercam sa ramane on topic (desi nu se pare ca ne dorim asta). Ne-am cam departat de subiect si de concluzii utile.

All times are GMT +2. The time now is 22:17.

- Copyright 2026 4Tuning