![]() |
Re: diametru vs. cursa
M-am prins de faza cu 0.39, si mie mi-a iesit la fel calculand "bratul mediu" adica procentul (39%) din raza cotului arborelui calculat pe toata miscarea lui de la TDC la BDC. Dar cand inmultesti o fortza exercitata asupra unei arii iese cu totul altceva. Asta m-a "intrigat" cel mai mult, iar pe deasupra, nush care din cei ce postam aici pot lua in calcul toti factorii care ar fi strans legati de motificarea b/s ratio intr-un motor. Cei de mai sus sint doar putini din cei existenti, posibil sa fie si simpla inertie mai mare a masei rotative care ar necesita un impuls mai mic pentru continuarea miscarii in acelasi regim (cel putin la turatie mica, atunci cand frecarile cu lagarul datorate turatiei sint inca tolerabile) si inca cel putin 50 de factori de care nici unul de aici nu are habar ca macar exista. Altfel cum s-ar explica de ce un Slant 6 are la 1500 un cuplu de diesel...
Da race, pe aceeasi jumatate ai avut si tu dreptate cu forta transmisa final arborelui, dar pe cealalta jumatate ai omis sa iei in calcul toate celelalte variabile care sint strict legate de acest raport si care pot influenta semnificativ comportamentul motorului pe regimul de turatie. Jos, la sub 2000-2500, exista un avantaj clar, care e negat la peste 4000. Nu cred ca putem sa avansam discutia din acest punct fara sa ne bazam in primul rand pe supozitii. |
| All times are GMT +2. The time now is 20:31. |
- Copyright 2026 4Tuning