![]() |
Re: Manuala vs. automata
Quote:
pana si masinile per ansamblu difera foarte mult la intervale de 10 ani, daramite un singur subansamblu. cred ca topicul se refera in general, la masinile de acum, daca mergi in show room si banul nu este o problema ce anume ai alege, comfort automatic sau agitatie manuala. :) daca esti satul de masini si trecut putin prin viata alegi automatic, daca esti flamand de viata si mai agitat de fire vrei sa ai batul tau. |
Quote:
Si am mai observat un lucru: cu automata sunt mult mai calm in trafic. Cand stau la cozi si conduc masina manuala ma enervez, tot timpul a 1a, scoate-o pe liber, calca ambreiajul; la automata ridic frana si calc frana (eventual o scot pe liber dar la cutia mea asta inseamna ca dai de schimbator putin in dreapta, iar ca s-o bagi in D putin in stanga si gata), sunt mai calm, rabd mai bine aglomeratia. |
Pai cam asta reiese din faptul ca nu mai ai rabdare prin Bucuresti :D ... Ca esti cam satul si voi bucurestenii aveti tot dreptul asta, adica am traversat de vreo 4 ori Bucurestiul si e crima, mai ales la ora de varf.
By the way, la manuala vs automata, luand caz general, fiecare are + si -, exact ca topicul interminabil benzina vs motorina, pana la urma eu is de parere ca tot dupa gustul fiecaruia e si dupa locul in care exploatezi masina (preponderent urban sau extra-urban) |
Quote:
|
Quote:
Ulei la fiecare 60k e recomandat sa schimbi la orice cutie. In rest, intretinerea este exact ca la o manuala pentru ca este o manuala robotizata. |
Quote:
|
Pentru Romania si numai pentru Romania, cutia manuala e mai buna, la ce drumuri avem, noroi, zapezi iarna, etc. Plus intretinerea cutiei automate care atarna greu la buzunar, 8-10 litri de ulei la 60000 km si un filtru, se mai duce radiatorul de racire la unele modele, etc.
|
In condusul cotidian automata este imbatabila iar scosul din D in N la semafor este de domeniul trecutului (hai sa nu mai vorbim de cutii de viteze automate de 20 de ani vechime).
Deasemenea si pentru un mers sportiv tot cutiile automate (unele) sunt mai rapide. Este foarte adevarat ca o cutie manuala iti da o anume satisfactie si de multe ori cand te joci cu o masinuta preferi manuala dar incet incet cutiile automate moderne te cam conving ca sunt superioare. Nu are rost sa vorbim de costuri de intretinere pentru ca in general sunt mai mici, nu mai mari si variaza in functie de producatorul cutiei, de tipul de cutie, etc. |
Quote:
La filmul asta te referi ? Pai tu nu vezi ca aia-s galbejiti ? Tu ai incredere in galbejiti ? Fac si aia reclama la masina cu schimbator automat. Au fost platiti ca sa faca reclama. Daca eram eu la masina cu schimbator manual, fii sigur ca ala cu automata nu ma intrecea. Is galbejiti, uitate la ochii lor, ca se vede cit is de smecheri. Nu cunosc GTI-u de la Golf. Cunosc doar Bmw-u, manual si automat. Automata e automata, indiferent ca e Golf sau Bmw sau alta marca. |
Quote:
Costurile de intretinere la o automata sint mai mici ? Nu-mi vine sa cred ce vad. Pe bune ? Cum ? Explicate. Demonstreaza. Eu n-am avut automata si nu stiu cum sta treaba ? |
Stai jos, Speedy Gonzales, ai nota 4. Cand oi schimba tu treptele mai repede ca o cutie cu dublu-ambreiaj, adica DSG, PDK, etc. atunci eu o sa ma inchin in fata ta, o sa te consider Zeitate. O sa fie un singur lucru pe care o sa il reusesti totusi in incercarea ta: o sa faci cutia aia sa cârâie ca o dacie cand bagi "R de la Racheta". In F1 e folosita automata ca nu aveau loc de schimbator, nu?
Apropo, vezi ca acele cutii despre care ti-am vorbit eu si altii pe topicul asta iti ofera posibilitatea sa schimbi MANUAL, cand vrei, din Padelele din spatele volanului. |
Imi lipseste cumva piciorul stang si mana dreapta?
Manuala!!!! |
Quote:
La masina mea de exemplu se schimba uleiul cu filtru cam odata la 100k de km indiferent de stilul de mers, adica cam 500 eur/100k de km. La manuala vorbim de kit ambreiaj + volanta (care daca ai ghinion si este volanta dubla cam sari in aer la preturi), care in functie de masina si de stilul de mers cad mai des sau mai rar. Mai nasol este cand iti cade cutia automata, reparatia capitala fiind intre 500 si 2000 de EUR, dar si asta depinde de intretinere, cat de cat stil de mers si mai ales de producator. Chiar si asa la ~ 200k de km costurile sunt echivalente, mai ales cand vorbim de mers spotiv la manuala. |
Quote:
Dupa o luna o sa te saturi sa dai la facalet si sa faci joc de glezne de 50 de ori intre 2 semafoare. |
Quote:
|
| All times are GMT +2. The time now is 19:45. |
- Copyright 2026 4Tuning