![]() |
Re: Daciile vechi de raliu... niste poze...
Au iesit bine scanurile din carte.In carte exista si multe povesti interesante,care merita citite,asa ca popasane pune-te pe citit ca nu se stie cand iti cer cartea inapoi :lol:
Am sa mai scanez si eu niste articole cu poze din revistele Autoturism si le voi posta. |
Daciile vechi de raliu... niste poze...
O poza face cat o mie de cuvinte asa ca haide cu pozele:lol:
|
Costa 63 de lei cartea si se pare ca este disponibila la cerere:
http://www.librarie.net/carti/108703...colae-Cosmescu |
e foarte ciudat faptul ca dacile au fost net inferioare masinilor skoda ,in sensul ca cei de la dacia scoteau din motor de 1300 cm 125 CP iar cei de la skoda motor de 1286 140 CP ma refer la motoarele de serie aspirate ,ciudat prin faptul ca absolut din tot ce am citit despre modificarile aduse fiecarui motor de curse comparativ cu skoda 130 RS si LR sunt exact identice adika motoarele parca sunt identice.Ca sa fiu mai explicit singurle diferente care le-am sesizat intre ele find axul de came de 320 /300 la skoda si 345/335 la dacie si raport compresie 12:1 la skoda 10,5:1 la dacie
Nu inteleg dc nu a ajuns marca dacia pe vremurile acelea la fel de titrata ca masinile skoda,din cate stiu eu cam tot ce era la grupa de 1300 cm skoda castiga in mod frecvent..... The last racing evolution of the Skoda with rear engine: the "130 LR" of the 1984, strictly derived from the normal sedan, but boosted up to 130 hp/8000 rpm, for a max speed (according to the gearbox) of 220 km/h! It seems a quite humble in comparison with "monsters" as Lancia Delta "S4" and others...but it's only appearance: in fact, for many years, the rear-engine Skoda cars won the rally class up to 1300 cc., beating Opel, Fiat, Peugeot and many other Western cars. |
Nu inteleg dc nu a ajuns marca dacia pe vremurile acelea la fel de titrata ca masinile skoda
Ptr. ca noi am trait mult timp in comunism Ptr. ca suntem cu mult in urma europenilor Ptr. ca Skoda a fost cumparata de VW care a lansat Octavia, Superb, In timp ce Renault s-a multumit sa lanseze la Dacia o masina low-cost, Logan. Ptr. ca Skoda de pe vremurile alea era skoda skoda, pe cand la noi dacia era o copie ieftina a Renaultului. |
Quote:
|
pe cand la noi dacia era o copie ieftina a Renaultului.[/QUOTE]
Cam ciudat sa spui asta pe un forum unde sunt numai "copii ieftine"! Si nu eram o copie,eram o licenta...si nu eram deloc ieftina |
momentan reconditionez un motor de skoda 130 LR singurul din tara la momentul actual,am gasit asa in el ca sa explic de unde atata putere intr-un motor asa de mic....am vazut la inceputul posului ca N Grigoras ar fi fakut un motor de 300 CP din motor de 1,4 sincer personal mai mult de 142 CP nu am auzit sa se scoata dintr-un motor de 1,3 de skoda aspirat daca a existat asa ceva concret pe foaie ma indoiesc ca acel motor avea vreo fiabilitate si am sa incerc sa ma explic....revenind in motoru lde 130 LR am gasit asa
componente usurate : Volanta , fulie , biele , pistoane axul cu came de 320 /300 chiuloasa raport 12:1 cu supapa de admisie de 4 cm diametru iar cea de evacuare de 3 cm arpoape duble fata de supapele standard pistoane doar cu 2 segmenti doar ungere si foc si cu degajare de aer in capul pistonului. din ce am citit si am incercat sa ma documentez acest motor dupa fiecare cursa sau aproape dupa fiecare cursa era refakut complet in cazul in care se mergea in plaja maxima de RPM la skoda era 8000 rpm.Am gasit si poze in care cehi aveau pe ceasul de RPM un indicator care era setat sa stea la 5500 - 6000 rpm banuiesc ca sa limiteze uzura motorului.O mare parte din documentatia gasita de mine a fost si pe acest forum de aceea am spus ca motoarele nu difera foarte mult nici ca si conceptie nici ca performante si de aceea am spus ca nu inteleg dc nu a fost consacrata ca masina de raliu dacia in vremea respectiva. http://skoda.daves.cz/Skoda_130RS_ra...zeum_pod_lupou |
Quote:
Si nu eram o copie,eram o licenta...si nu eram deloc ieftina[/QUOTE] Cand am spus copie ieftina, m-am referit la piese. |
Quote:
Aici iti dau perfecta dreptate... |
14 Attachment(s)
Nu stiu daca au mai fost puse , imi pare rau daca mai sunt pe aici !
|
3 Attachment(s)
.......................
|
Cred ca le-ai gasit si tu de unde le-am luat si noi Buga.
|
Quote:
Scuze, nu stiam ca mai sunt pe aici ! Sarbatori fericite ! |
Oricum eu am o placere pentru masinile 101 si 103. Foarte frumos lucrate la exterior.
|
| All times are GMT +2. The time now is 08:11. |
- Copyright 2026 4Tuning