Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   RALIURI - COASTA - RALLY SPRINT - CRR (https://forum.4tuning.ro/585-raliuri-coasta-rally-sprint-crr.html)
-   -   Cand au inceput circuitele in Romania? (https://forum.4tuning.ro/585-raliuri-coasta-rally-sprint-crr/159581-inceput-circuitele-romania.html)

TG53 13-03-14 11:32

Re: Cand au inceput circuitele in Romania?

Hi John vezi asa de usor te poti insela,si noi am fost la inceput foarte bucurosi cu cele 84 kg,dar la sfirsit am fost total deprimati si dezamagiti fiindca greutatea finala a fost aproape 600kg,deci aproape 180 kg peste limita citi metri numai stiu,teava a fost de diferite dimensini,am folosit teava si pentru brate suspensie,spoiler,samd cred ca la sfirsit au fost cca.120m,dar am mai folosit ceva si pentru constructia unei remorci
Ca exemplu monococa din tabla de aluminiu,al doilea Easter pe care lam construit ulterior a adus pe cintar ceva peste 40kg,deci jumatate,dar mai mult despre al doilea easter mai tirziu

john17 13-03-14 18:58

Pai daca scadem 1/2 din greutatea sasiului de teava tot raman 140kg peste minim! Inseamna ca restul pieselor atarnau f greu si ar fi fost mai important de redus acolo, mai ales masele nesuspendate...
Cat a cantarit cel mai usor Easter romanesc?

TG53 13-03-14 20:14

ai dreptate,dar din pacate primul easter a fost supradimensiomat,toate piesele au fost prea masive,dupa primul an de cursa,peste iarna am usurat unde am putut cca.8okg dar cu aproape 520 kg tot foarte greu.asta ma determinat sal vind lui Cioca,dar timp de doi ani am concurat cu el si am invatat foarte mult
Cel mai usor Easter romanescnu stiu care a fost,daca il credem pe Bibiri Cornel monococa lui a avut sub 420 kg cu motor Lada el zice ca a mai adaugat balast nu stiu.Monococa mea cu motor Dacia,reductor si cutia cu 5 trepte a avut cu cele mai usoare roti 425 kg fara balast.Cu al 3 lea Easter TG86 cu motor Lada 1300,cutia 5 trepte secventiala am fost undeva intre 425- 430kg.Asta este cam totul ce stiueu,poate mai apare unul,altul cu alte noutati

cornel1955 14-03-14 09:19

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5679345)
ai dreptate,dar din pacate primul easter a fost supradimensiomat,toate piesele au fost prea masive,dupa primul an de cursa,peste iarna am usurat unde am putut cca.8okg dar cu aproape 520 kg tot foarte greu.asta ma determinat sal vind lui Cioca,dar timp de doi ani am concurat cu el si am invatat foarte mult
Cel mai usor Easter romanescnu stiu care a fost,daca il credem pe Bibiri Cornel monococa lui a avut sub 420 kg cu motor Lada el zice ca a mai adaugat balast nu stiu.Monococa mea cu motor Dacia,reductor si cutia cu 5 trepte a avut cu cele mai usoare roti 425 kg fara balast.Cu al 3 lea Easter TG86 cu motor Lada 1300,cutia 5 trepte secventiala am fost undeva intre 425- 430kg.Asta este cam totul ce stiueu,poate mai apare unul,altul cu alte noutati

Ai face bine sa ma crezi pt ca monococa primita de la voi in '88 era incarcata cu tot felul de ranforsari interioare din fier care eu leam dat jos si a ramas numai aluminiu...schimbatorul de viteze adica timoneria era din teava de dural de aviatie, cremaliera era de trabant modificata, prinderile la bascule leam facut exterior totul subdimensionat sa vad daca se rupe si crap sau nu :) ...nu sa rupt nimic si nu am crapat! Carenele erau modificate din 4 mm grosime la 1 mm, cu fibra de carbon de care numai putini auzisera pe vremea aia. Radiatoare de Skoda din aluminiu. Piulitele de pe masina erau taiate la jumatate iar suruburile mai groase erau gaurite(cineva o sa spuna ca eram nebun...DA!!! pt ca fara un pic de nebunie nu faci performanta). Monopostul are specificat in fisa de omologare "LESTAT", daca o mai exista prin arhive ??? Lestul consta intro bucata de plumb de 20 kg turnata dupa forma botului in fata pompelor de frana si ambreiaj. Asta ma ajutat foarte mult la aderenta pe fata :D ....La tine Tibi numai intermediarul avea 20 de kg...deci asa sta batalia cu kilogramele ! In poza de mai jos se vad prinderile pt bascule care sunt exterioare

TG53 14-03-14 12:40

in primul rind ma bucur ca ai iesit din birlog,in al doilea rind cea ce scrii despre monococa este adevarat,in fata noi am avut amortizoarele in interior cu un system de bascula+ranforsari interioare.
Reductorul a fost si el greu eu am avut de gind sal dau afara si sa montez si eu un motor de Lada.Din pacate,asa cum am mai scris odata,undeva mai sus monococa mea a avut foarte multe fisuri in tabla de aluminiu eu am renuntat foarte greu la monococa,fiindca idea a fost amea constrctia din tabla,dar nu am avut incotro,o noua constructie din aluminiu singur nu am putut realiza.
Am o intrebare si asi fi foarte bucuros daca miai raspunde monococa ta a avut fisuri in tabla sau nu?

cornel1955 14-03-14 15:29

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5679594)
in primul rind ma bucur ca ai iesit din birlog,in al doilea rind cea ce scrii despre monococa este adevarat,in fata noi am avut amortizoarele in interior cu un system de bascula+ranforsari interioare.
Reductorul a fost si el greu eu am avut de gind sal dau afara si sa montez si eu un motor de Lada.Din pacate,asa cum am mai scris odata,undeva mai sus monococa mea a avut foarte multe fisuri in tabla de aluminiu eu am renuntat foarte greu la monococa,fiindca idea a fost amea constrctia din tabla,dar nu am avut incotro,o noua constructie din aluminiu singur nu am putut realiza.
Am o intrebare si asi fi foarte bucuros daca miai raspunde monococa ta a avut fisuri in tabla sau nu?

Eu sunt ca ursul...hibernez...pe vreme nasoala nici pe aici nu am chef sa ies ! Monococa nu a avut nici o fisura dar nu a mers decat un sezon...pana la revolutie cand mam lasat de sportul asta....a mea era asamblata cu o solutie gen poxipol intre table si nituita cu nituri pop dar putine la numar si iam mai dat eu vreo 500-1000 in plus in punctele de unde am scos ranforsarile din fier si compensate cu mici "petice" din aluminiu de 3 mm...ar fi interesant sami spui unde ai avut fisurile si cam cat de mari erau...adica daca structura de rezistenta era afectata....ma refer in principal la semi sasiul pe care era prins motorul si cutia, la cele 4 puncte de prindere...voi face un desen cum am gandit eu prinderea si a iesit foarte usoara dar si fragila in acelasi timp...
Te salut cu drag de la mare departare !

cornel1955 14-03-14 16:35

1 Attachment(s)
uite si o schita de prindere a semisasiului de monococa cu scuze pt desen...teava era teava de scaun de Dacia luata de la uzina, aceiasi teava din care am facut primul Easter si toti au zis ca se va rupe...nu sa rupt nimic nici in romania nici in CPP si cred ca primul (cel de la avatar)mai merge si azi la Augustin Damian, mustaciosu' ala simpatic

TG53 14-03-14 23:27

multumesc Cornele,pentru raspuns,este exact cum am banuitsi anumenomocaca mea a fost prima si calitatea tblei a fost alta.Noi am adus tabla de la Slatina,primele 2 foi pentru cele doua jumatati leam primit imediat,celelalta 8 citeva zile mai tirziu ca model am indoit primele doua stinga,dreapta al meu si am observat deja atunci mici fisuri,care la celelalte nu au aparut tabla a fost ceva mai moale
fisuri mai mari am avut in colt unde afost fixat sasiul ajutator,dar cele mai periculoase au fost in dreptul umerilor,in fata rolbarului fisuri transversale,nu dea lungul.Si monococa mea afost nituita si lipita cu lipici doua componente putea ca dracu asta a fost problema mea ghinion

john17 15-03-14 06:37

A untura de peste putea lipiciul ala :-)
Solutia lipirii foilor de tabla intre ele cum ati gasit-o? Stiu ca Lotus lucra asa, insa nu retin cand anume au inceput. Se construiau atunci masini de competitie din tabla de Al lipita?
Daca a iesit Cornel din hibernare presimt ca se anima topicul! :-)

TG53 15-03-14 09:26

in anii cred ca 1978-1980 ultimele F1 Renault au fost asa construite tabla de AL nituita si lipita am avut pe acea vreme citeva magazine in limba franceza cred ca editate de Renault foarte bune si cu multe poze .lipiciul avea numai functia de a amortiza vibratziile tocmai ca sa nu apara fisuri caroserie din tabla de AL numai lipite nu cred ca au existat cel putzin eu nu cunosc partea mecanica o preluau niturile

cornel1955 15-03-14 12:26

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by john17 (Post 5679855)
A untura de peste putea lipiciul ala :-)
Solutia lipirii foilor de tabla intre ele cum ati gasit-o? Stiu ca Lotus lucra asa, insa nu retin cand anume au inceput. Se construiau atunci masini de competitie din tabla de Al lipita?
Daca a iesit Cornel din hibernare presimt ca se anima topicul! :-)

Noi o numeam A+B si mirosea ca dracu', dar ne faceam treaba cu ea...Lotus a mers pe solutia asta lipici+nituri cand alerga Graham Hill, lipiciul tinea tablele si erau un fel de ranforsare dar niturile preluau socurile mecanice, momentele de torsiune etc...am iesit intradevar din hibernare dar am rugamintea sa nu ma mai supere cineva pe aici ca am un mesaj off-topic pt ei...poza de mai jos :))

TG53 15-03-14 13:16

cu asta nu nimeresti nimic ca nu ai nici macar o luneta,HaHaHa gluma
banuiesc ca este o constructie proprie sau?
cea ce priveste constructia primului Easter intre timp a construit si Costica cadrul afost mai usor avind deja un model si el a organizat o trupa de soc,mecanici,un sudor,strungar am construit impreuna multe piese in comun pentru ambele masini si asa a mers relativ repede pina au stat masinile pe roti.
in curind merge mai departe

cornel1955 15-03-14 13:47

Trimitemi tu o luneta :)) dar chiar nu am nevoie...cu primul Easter ai dreptate, eu lam facut din poze vechi din Sport si Tehnica, nu aveam nici o documentatie...nimic si totusi am reusit sa facem ceva in tara asta "pe genunchi" in timp ce altii aveau la dispozitie conditii de uzina....

TG53 15-03-14 22:32

Cornele,asa este pe genunchi si cu ce am avut la dispozitie exact de asta mam hotarit sa descriu mai amanuntit ca sa stie lumea.Eu am sa continui si asi fii bucuros de ajutorul tau,insa eu am sa descriu asa cum a fost,cit imi mai amintesc,sar putea ca adevarul sa supere pe unul sau altul dar asa sint eu

cornel1955 16-03-14 05:52

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5680211)
Cornele,asa este pe genunchi si cu ce am avut la dispozitie exact de asta mam hotarit sa descriu mai amanuntit ca sa stie lumea.Eu am sa continui si asi fii bucuros de ajutorul tau,insa eu am sa descriu asa cum a fost,cit imi mai amintesc,sar putea ca adevarul sa supere pe unul sau altul dar asa sint eu

Stai linistit ca nu se va supara nimeni ca vorba romaneasca cine se supara i se taie nasul cine nu se supara i se taie p... Oricum trebuie sa recunoastem toti ca pionieratul la formula Easter au fost cei mai frumosi ani ai nostri si chiar daca am muncit pe branci, neam certat cu familia si am inventat tot felul de solutii pt performanta, fara nici un fel de documentatie sau calcule de rezistenta...am fost niste cobai cu voia noastra....Nea Fane Iancovici saracu' spunea ca nu sar urca pe asa ceva ca astea sunt cosciuge pe roti...astea toate au ramas acolo in arhive si mai putin in arhivele romanesti si asta este trist...dute pe www.puru.de si ne vei gasi acolo pe toti prin pasiunea Dlui Ray Puruker pt cursele de odinioara...sper sa nu se supere cineva pt adresa dar este singurul site unde am gasit cele mai multe info despre pilotii romani...la noi nimic sau foarte putin si mai mult ce sicriem noi aici din ce ne mai aducem aminte...Apropo de inovatii Easterul din '89 a avut in cursa 418 kg dar era trecut la 421 ...hehehehehee !!! cine dracu ne cantarea atunci ? decat la Hungaroring neau cantarit in '86 dupa cursa...sauzim de bine ca belele curg !

All times are GMT +2. The time now is 20:27.

- Copyright 2026 4Tuning