Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Discutii generale (https://forum.4tuning.ro/392-discutii-generale.html)
-   -   Cum trebuie sa se auda muzica intr-o masina (https://forum.4tuning.ro/392-discutii-generale/6176-trebuie-auda-muzica-masina.html)

iondarie 01-07-05 12:57

in leg cu ce a scris saxo pot spune ca multa lume il va contrazice si pe buna dreptate oricum parerile sunt impartite dar dak nu e nevoie de boxe pe spate atunci de ce mai sunt fabricate si comercializate? ca sa nu mai ne intrebam dc ce toate head-uniturile au 4canale!

in privinta manelelor (mentionez le detest cu exceptia momentelor de mahmureala unde nu mai detin controlul) ce putem spune ca dak ne mai plangem mult ca nu au bass o sa se adapteze oameni si la cerinta asta ca se pricep la ciordeala destul de bine! maine poimaine auzim din negativul melodiei strazile o manea :D

DaciaMustang 03-07-05 03:30

Quote:

in leg cu ce a scris saxo pot spune ca multa lume il va contrazice si pe buna dreptate oricum parerile sunt impartite dar dak nu e nevoie de boxe pe spate atunci de ce mai sunt fabricate si comercializate? ca sa nu mai ne intrebam dc ce toate head-uniturile au 4canale!
iondarie, nu ai facut decat sa rastalmacesti ce am spus eu...merci oricum, dar cred ca s-a inteles si varianta mea :)
dj81bas, ce te face sa sustii ca pioneer ts-a2010 si ts-a2510 nu sunt difuzoare bune? stii cat costa? le-ai vazut? le-ai ascultat? le-ai ascultat pe o masina? le-ai ascultat pe toate 4 pe masina mea??? daca nu, atunci nu le subestima; am dedus ca tu ai muzica mai buna pe masina, dar nu rade de altii care poate nu au bugetul tau si nici de ale lor \"no-name-uri\"; pot sa-ti spun doar ca isi merita totzi banii, cu sau fara amplificator dedicat.
Quote:

orice om poate sa arunce 2-3amplifuri + 1-2sub si niste boxe si sa urle masina aia de la doua semafoare distanta dar defapt nu prea conteaza de unde se aude conteaza cum se aude! dak lumea ar intelege chestiile astea
iondarie, daca tot \"orice om poate sa arunce 2-3 amplifuri + 1,2 sub\", arunca si tu la tine (daca nu ai deja) si spune-ne daca sunt sau nu bani aruncati (lasand la o parte ca pentru un om de rand, dar pasionat de muzica, conteaza un pic diferenta de bani intre 2 si 3 amplifuri); si sincer, parerea mea e ca, daca la tine in masina \"te poti auzi om cu om\" la volum tare, asta e din cauza ca volumul nu poate sa acopere decibelii emisi de corzile vocale...incearca sa dai mai tare (daca ai cu ce) - no offence, daca ai cu ce, inseamna ca ai un auz multilateral dezvoltat, care separa vocea live de sunetul de pe cd/caseta...

blak 03-07-05 09:23

Parerea mea este ca....saxo aici greseste.... Luam exemplu un sistem 5.1 ..home cinema...
Are 4 sateliti centru si subwoofer... Oare de ce sunt 4 sateliti+centru? Pt ca sa ii imprastii prin camera si sunetul sa vina din orice directie..si ca ureche sa nu isi dea seama din ce difuzor se aude sunetul... acum mai nou sa ajuns la 6.1 , 7.1....
Stereo nu prea mai e la moda... oricum eu prefer tot statie + boxe decat sistemele Home Cinema....
Si in masina e la fel....
Iar pe DaciaMustang il inteleg de ce a vrut 4 difuzoare... Pur si simplu cred ca ii place sa asculte la un volum mai ridicat..si doar 2 difuzoare pe spate nu il multumeau..oricum am auzit acele pioneer de 20cm si pot sa zic ca se aud f bine...

viperu 03-07-05 10:02

exercitiu de imaginatie:

la un concert se pun boxe si in spatele spectatorilor ?

la un film se asculta muzica stereo ?

ideea este in felul urmator

la masina s-au pus 4 difuzoare ca sa auda si cei din spate...

punct.

la sistemele audio de pana la un anumit nivel, daca ai boxe in spate exista un sentiment de ambianta...

la sistemele audio de inalta fidelitate, daca-ti vine sunet si din spate e ca si cum ai asculta muzica cu ecou gen lautari...

sunt foarte putine headunit-uri care stiu sa faca un fel de \"surround\" pentru boxele din spate...

am facut tot felul de experimentari cu boxele in spate si pana la urma tot cu fade full front am ajuns sa ascult muzica...

viperu 03-07-05 10:05

Re:

Quote:

Originally Posted by \"blak\"
Parerea mea este ca....saxo aici greseste.... Luam exemplu un sistem 5.1 ..home cinema...
Are 4 sateliti centru si subwoofer... Oare de ce sunt 4 sateliti+centru? Pt ca sa ii imprastii prin camera si sunetul sa vina din orice directie..si ca ureche sa nu isi dea seama din ce difuzor se aude sunetul... acum mai nou sa ajuns la 6.1 , 7.1....
Stereo nu prea mai e la moda... oricum eu prefer tot statie + boxe decat sistemele Home Cinema.....

La sistemele 5.1 coloana sonora este special mixata si masterizata pentru a fi redata pe 5.1 canale. Pentru a asculta muzica pe un sistem 5.1 este nevoie de DSP-uri gen 5.1 music, matrix, pop, etc care de fapt _adapteaza_ muzica gandita a fi cantata pe 2 canale in mod 5.1... si o face lamentabil...

stereo zici ca nu este la moda pentru ca multa lume nu stie de fapt cum se aude un sistem stereo adevarat...

dj81bas 03-07-05 16:30

DaciaMustang:eu nu am spus ca nu fac galagie difurile tale. eu ma refeream la calitate. poti sa pui 20 de difuri ca nu o sa se imbunatateasca calitatea ci doar o sa se auda mai tare si atat. cu banii de pe 4 difuri prefer 2 adevarate si puternice cu o amplificare pe masura. iar referitor la cele 4 difuzoare pe care le ai pe spate, stereofonia la tine este nula.
Si crede-ma ca sunt o gramada de firme peste pioneer-le tale si la pret asemanator. la banii care ai ajuns tu cu difurile pe spate plus amplificari iti faceai un sistem component pe 3 cai + filtre si un amplificator iar calitatea era peste. iar daca tu imi spui mie ca o pereche de difuzoare nu erau suficiente pt un difuzor de bas de 250rms nu stiu ce sa mai zic.

DaciaMustang 03-07-05 22:05

dj81bas, tare se poate auzi cu aproape orice, dar la mine se aude si bine; nu ma laud ca nu-mi sta in fire, dar difuzoarele chiar sunt bune, au 90 respectiv 100w rms.
la subwooferul pe care il am nu erau suficiente nici 4 difuzoare pe medii/inalte, masina fiind si foarte mica si rezonanta frecventelor joase fiind mai mare decat puteau acoperi mediile; adica se putea si asa, dar eu nu eram multumit cu multe joase si putine medii si inalte, acum acopar cam toata gama.
nu stiu daca merita mai mult sa-mi iau componente amplificate, nici pe-alea nu aveam unde sa le montez ca sa dea tot ce pot ele...daca as putea sa le schimb pe-alea mari cu inca o pereche de 20 cm, as putea sa le amplasez mai bine, dar am vazut intre timp masina lui KrushX care are ceva asemanator in spate (ma refer la partea care-i acopera juma' de luneta) si m-am hotarat sa fac si eu asa ceva (imobilizarea suportului, mocheta, antifonare etc.) 10q KrushX pt idee!

saxo 03-07-05 23:38

@GrimReaper si iondarie
In plus la ce a spus viperu ( injurati-ma ),vreau sa adaug ca intr-o masina sau camera NU se va auzi BINE decit dintr-un singur loc !
NU poti face NIMIC sa se auda corect din mai multe locuri !!
Setarile care se fac sunt functie de distanta la care se afla ascultatorul de fiecare difuzor in parte.NU are legatura cu nivelul ce spun eu acum ci cu TIMPUL necesar sunetului sa ajunga de la difuzoare la ascultator .
Asta e valabil si in masina si in casa,fie ca e sistem stereo fie dolby cit o fi el.
In masina e mai delicat datorita spatiului mic si a multiplelor reflexii si fazari,etc....
Probe au facut si altii si noi.....
NU exista masina de competitie SQ cu difuzoare pe spate ! ( a nu se confunda masinile de competitie cu cele de show )
SQ nu inseamna INCET !,SQ inseamna si ca la volum mare nu deranjeaza pentru ca se aude CLAR.
Revenind la povestea difuzoarelor pe spate,este intr-adevar util sa ai si acolo pentru situatiile cind ai pe cineva pe locurile din spate.Cind esti singur sau numai cu cineva in fata,faceti teste si va veti convinge ca e MULT mai bine fara ele.
Ca o sugestie,acordati CEA mai mare atentie difuzoarelor fata !!!
Daca fata nu suna bine,toate eforturile si cheltuielile vor fi inutile.

blak 05-07-05 01:14

Ma scuzi sa-ti spun viper ca la sonorizari se pun cati mai multi sateliti...
Intr-o discoteca daca observi este inconjurata de sateliti deoarece... muzica trebuie sa se auda aproximativ la fel de clar si tare in toata incaperea..subwoofer-ul se pune de obicei in colturi... pt ca se aude mai bine..iar frecventele de joase urechea umana nu percepe de unde se aude frecventele joase... ca cele de inalte...
La concerte ce sa daca te-ai uitat tu afara la unele concerte au sateliti si in spate sau pe mijlocul multimii....
Mie mi se pare ca pt cei din spate aud mai bine cu 4 difuzoare decat 2.. iar dacia mustang nu are difuzoare slabe...
Si mie se pare ca urechea umana face mai greu diferenta..
Acu depinde difuzoare cu cross-over separat..... nu e regula ca daca e un kit cu cross-over si difuzoare
sa se auda mai bine...
Oricum in muzica sunt o groaza de elemente care participa pt calitate...
Eu ma ocup cu sonorizari de nunti,botezuri,majorate, baruri ,etc
Eu sunt de parere ca in romania nu exista o masina facuta pt SQ.. in primu rand ca la o masina de SQ se munceste mult si nu o face oricine... In primu rand se lucreaza la ea cu multi ingineri de sunet.... Nu doar cativa care stiu despre muzica cum stiu si eu cate ceva din fiecare..montat..ales ,etc....

Iar faza cu difuzoarele pe fata care a zis-o saxo..conteaza enorm de mult difuzoarele de pe fata....
Acum revenind la sistemele 5.1 e adevarat ca au decodoare...
Dar un sistem 5.1 de fapt ce este ? 5 amplificatoare la fel sau 4 amplificatoare la fel si centrul mai puternic si un amplificator mono pus pe un subwoofer si mai puternic decat celelalte de 2-3 ori..care sunt proportiile...
Deci in total 6 amplificatoare...
Eu am auzit un sistem foarte bun stereo..si nu se compara cu 5.1 ... Un 5.1 puternic facut...se aude mult mai bine... in primu rand ca sunetul te inconjoara...
Am auzit sistem stereo:
Amplificator tehnics(2x100W) + boxe JBL Ti600
AMplificator MacAUdio (2x500W) sateliti eminence...mixer behringer vmx200..cd player pioneer cdj800
Si sa nu imi zici ca sunt slabe ca am ascultat si marantz ,harman cardon,etc
Daca observi tu boxele de DVD sau Computer 5.1 daca le-ai desface au 6 amplificatoare cum am zis mai sus.. nu au decodor nimik...
Iar dolby sistemul e aparut prima oara prin anii 80` de atunci sa mai dezvoltat..si e pt taierea frecventelor mai inalte...zgomot de fond,etc cel putin asa stiu eu...
Si tot la parerea mea raman ca 4 difuzoare se aud mai bine ca 2... din 2 motive..deoarece acopera mai bine masina... si in principal 2 difuzoare se aud mai bine cu toate ca difuzorul celalalt este mai mare ca putere ca celelalte...
Acum puteti zice ce vreti voi..eu mi-am exprimat parerea..nu ca tin cu cineva...
Bafta la facut sisteme audio in continuare...

blak 05-07-05 01:19

Inca ceva mai am sa adaug..care acu mi-am amintit... la un film nu se foloseste stereo deoarece .... in primu rand nu face parte subwoofer-ul...
In al doilea rand 5.1 a fost facut ca sa se auda efectele cat mai real....
Ultimul lucru de efectul quadrofonie ai auzit?

saxo 05-07-05 05:23

-Vorbim de muzica in masina si muzica pe CD-uri e stereo !.
-Stereo inseamna inregistrare cu 2 microfoane.Redarea neputind se se faca evident decit TOT cu 2 difuzoare !!!!
-NU vorbim de instalatii multimedia cu dvd-uri si sisteme dolby la care codarea se face pentru fiecare difuzor in parte !!!
-In discoteca NU poate fi vorba de STEREOFONIE,ci de multa GALAGIE...
-Quadrofonia parca era ceva acum niste zeci de ani..
Hai sa nu deviem de la subiect,sa raminem in domeniul SQ cu sursele care sunt 100% STEREO si sa vedem ce se poate face sa se auda mai bine in masinile noastre.
Va rog evitati discutiile off-topic !!!

p.s.
In ro exista masini pregatite SQ.S-a muncit MULT si s-a reusit intr-o oarecare masura sa se obtina ceva.Asteptam competitiile cu arbitri ADEVARATI care sa spuna la ce nivel se ridica acele masini.

blak 05-07-05 11:24

Este adevarat ca am fost off-topic.. dar am spus ce aveam pe suflet...
Eu din cate stiu stereo insemana 2 amplificatoare mono...
Deci 2 intrarim mono = stereo sau gresesc?
Oky gata sa revenim la SQ...

saxo 05-07-05 13:07

CORECT !,stereo inseamna 2 canale mono.Dar mai inseamna ca ambele canale sunt codate la inregistrare de ceea ce capteaza FIECARE microfon in parte,iar la redare va RECOMPUNE imaginea de spatialitate tocmai prin redarea a ceea ce au inregistrat microfoanele.
Din cauza asta daca se face ORICE procesare IN PLUS pentru mai mult de 2 CAI,se cam alege praful de imaginea de spatialitate.
In toate concursurile de car-audio,una din probele principale este cea in care se verifica \"STAGE IMAGE\",adica auditorul trebuie sa identifice cit se poate de clar pozitia surselor se sunet pe scena,inclusiv distanta pina la ele !!!!
Pai stau eu si intreb:daca sunetul vine SI din spate,ce imagine de scena mai poti avea ???
Daca se intelege lucrul asta,MULTE instalatii audio vor fi simplificate,vor costa mai putin si vom avea mai multe masini cu un sunet curat.

yulasinio 06-07-05 18:34

Quote:

Daca observi tu boxele de DVD sau Computer 5.1 daca le-ai desface au 6 amplificatoare cum am zis mai sus.. nu au decodor nimik..
Imi pare rau ca ma amestec si eu ,dar tin sa te contrazic...Sistemele 4.1;5.1 au intr-adevar 4 respectiv 5 ampl + unul pt sub dar au si un sistem de decodare a sunetului.Daca te uiti cu atentie au intrare de semnal de la dif surse(TV,Radio,etc...) si pe care este capabil sa-l transpuna in 4.1(5.1).....deci cine realizeaza chestia asta?
In legatura cu \"cearta\" voastra in privinta dif spate.....eu zic ca nu are rost sa va mai contraziceti....fiecare dintre voi are dreptate in punctul lui de vedere...cum am mai spus,fiecare isi creaza sistemul dupa propiile lui gusturi si idei.
Quote:

sa raminem in domeniul SQ cu sursele care sunt 100% STEREO si sa
aici am o nelamurire...ce vrei sa spui prin stereo? ca tu nu folosesti numai 2-a dif in fata? ce faci cu celelalte 2-a iesiri de la head?

yamahaer1cip 06-07-05 18:58

sa se auda toate cat de cat egale claritate la maxim si fara distorsiuni :lol: :wink: nu e nevoie sa iti vibreze tabla fidelitate la maxim :wink: bafta si respect

saxo 06-07-05 20:56

@yulasinio
Nici vorba de \"cearta\"....Important e sa se inteleaga cit mai bine despre ce e vorba cind vorbim despre sound in masina.
Rolul forumurilor nu e sa arate fiecare cit de TARE e,ci in urma discutiilor,cei care urmaresc discutiile sau participa la ele,sa-si imbogateasca cunostintele in domeniu.
Divergenta de opinii duce in final la clarificarea lucrurilor si la imbogatirea cunostintelor !!!.Cunostinte care ajuta la realizarea sau la detinerea unor sisteme audio cit mai performante. ( a nu se confunda cu sisteme neaparat SCUMPE !!! )

In masina mea cu care merg zilnic NU AM difuzoare pe spate.Singurele difuzoare sunt:un sistem de 16,5 pe fata si un sub de 12\" in compresie,ATIT !!!
Daca in masina pe care o aveti,fata suna cel putin civilizat,incercati sa dati fader-ul TOT pe fata si veti avea o surpriza placuta .......

Deathman 06-07-05 23:45

So, vin si ma intreb : \"scriu pe perete loc de dat cu capu si ma pun sa ma nenorocesc\" pt ca mi-am luat boxe si pe spate ? Raspunsul meu e nu. Atata timp cat eu sunt multumit, cel care vine la mine in masina ii incantat de cum suna, indiferent ca-i incet data muzica, sau tare, eu SUNT multumit de ce-o iesit.
Saxo vb din perspectiva omului care-si doreste perfectiunea. Eu unul mi-as dori-o, dar costa prea mult pt mine in momentu asta. Sincer intr-un fel mi se pare ciudata ideea, poate pt ca n-am testat-o niciodata.
Si acuma sa-mi zic parerea mea referitor la topic : Cel mai mult conteaza pt mine sa-mi placa cum se aude. Atata timp cat pot sa ascult un blues si sa zic : da, am si bas curat, medii frumoase, iar inaltele au un sunet cristalin si cald sunt multumit; dar si cand vin cu un breakbeat si-i dau in gura pana la 80%-85% din putere si mi se aude totul clar sunt multumit.
Ideea mea : fiecare isi face sistemul dupa cat il tine buzunarul, dc EL/EA e multumit totul e perfect, dar dupa aia sa nu vina sa se contrazica cu unul care are experienta si sistem de 10 ori mai scump ca el ii miezu. Sper sa nu se simta nimeni, n-am facut aluzie la nimeni, mi-am spus parerea mea, atata tot.. Ceea ce mi se pare normal sa faca respectivul e sa ceara sfaturi de la cei care stiu mai multe de ce e asa, cum sa faca etc... Cu ocazia asta il intreb pe Saxo : din cauza stereofoniei (numai 2 canale) zici tu sa se puna numai boxe fata ? Dar atunci pt ce mai sunt si canalele spate ?

saxo 07-07-05 00:31

Corect,asa e,important e sa-ti placa tie,si fiecaruia in masina lui.
Povestea cu 4 difuzoare in masina sta in felul urmator:
-Difuzoarele pe spate sunt foarte utile daca:
1.Se intimpla des sa ai pe cineva si pe locurile din spate !!!!!!.
2.Nu poti sau nu-ti convine sa cheltuiesti pentru prepararea usilor fata.
3.Nu poti sau nu vrei sa cheltuiesti bani pe un sub.
4.Nu ai pretentii FOARTE mari.
Deci iata ca sunt multe motivele pentru care se monteaza si se vor monta mereu difuzoare pe spate.
Este un compromis la capitolul calitate sunet vs practic,si uneori e de preferat sa faci rabat la calitatea auditiei in favoarea satisfactiei celor din spate.( exista solutii si pentru asta, FADER-ul..... :D )
Dupa gustul MEU,masina ar trebui sa fie atit de bine preparata incit sa nu fie nevoie de sub !!!! Dar asta e mai greu si trebuie sa te ajute MULT si masina....
In final fiecare masina trebuie facuta dupa gustul si nevoile celui ce o foloseste.
Ca noi vorbim despre cum e CEL MAI BINE,e cu totul altceva dar intelegerea fenomenului car-audio ne ajuta sa configuram sisteme cit mai aproape de adevar si pe gustul fiecaruia.
La intrebarea referitoare la stereofonie si dif spate,raspunsul este DA,din cauza asta.

Deathman 07-07-05 01:18

Ah, si inca o chestie : inainte de toate trebuia facut un Poll despre sursa de pe care se asculta muzica 8) . Ca sa citez pe un om de pe alt forum, degeaba bagi tu totul de calitate si te stresezi sa iasa ca la carte, dc vii cu un cd-u (audio facut din mp3, sau mp3) care-i codat la 128 kb/s ca nu rezolvi NIMIK. La SQ ORIGINAL CD-s rule.
Si ca un offtopic, am citit ca mult zic ca tu ai decodare pe X biti, ca io pe Y biti si vin sa intreb : pt ce ai frate decodare super desteapta, dc sursa care o decodezi ii de proasta calitate ? :wink:

saxo 07-07-05 01:31

Asa e,si din pacate pentru multi ( sa vezi citi ma vor injura....) SQ e TOTAL incompatibil cu MP3 !!! sau wma,etc....
Adevaratele HU-uri NU citesc MP3 !!!!
Si uite asa ai scapat de kb si codari... :lol:

sfigmo 07-07-05 07:22

Ma bag si cu cu cateva cuvinte aici desi inca sunt adormit...dar incerc sa lamuresc cate ceva...Referitor la difuzoarele din spate, parerea mea e ca ele sunt doar pentru pasagerii din spate...ele au si rolul de a \"umple\" sunetul intr-o masina dar va suna atunci ca si intr-o camera unde avem un sistem cu 4 boxe puse in colturi, fara a putea distinge sursa sunetului...eu personal sunt adeptul montarii difuzoarelor in fata, obtinerea SOUND STAGE-ului asa cum ar trebui sa fie la un concert, o opera, o sala de teatru...acici e insa mult de lucru...trebuie montate difuzoarele din fata in asa fel incat sa reusesti sa ii urci pe cei ce canta pe bord...este greu psa ii faci sa cante in fata ta tinand cont ca majoritatea masinilor au difuzoarele montate la picioare in panouri...trebuie intervenit cu alte difuzoare, cu DSP-uri, cu inovatii pentru prinderea tweeterelor astfel incat sa impingi fiecare cantaret la locul lui...e greu de facut asta...sunt unele CD-uri special facute pentru a regla si pozitiona difuzoarele...este cate un nene pe acel CD care spune ca se afla la 10 metri de mijlocul scenei in stanga...ei trebuie pus un prieten la 10 metri in stanga masinii si pus sa vorbeasca...ideea e sa ajungi sa il auzi pe nenea de pe CD la fel ca si pe prietenul respectiv...si asa si in dreapta, si in centru samd...niciodata la un concert nu se va sta cu spatele la scena...asta revenind la difuzoarele din spate si rolul lor...pt mine ele sunt utile cand se merge la padure si se sta cu usile deschise pentru a asculta muzica si nu dorim consumarea bateriei datorita amplificatorului de subwoofer...recunosc ca o pereche de ovale montate in spate vor avea mai mult bass decat cele din usi...dar nu asta e rolul lor...adica bassul nu trebuie obtinut din ovale ci exclusiv din subwoofer...ma refer la sub 80Hz...cam atat...bafta

:) 17-07-05 02:34

E clar ca pentru fiecare din noi cuvantul CLARITATE insemna altceva.Eu care nu am afinitati muzicale nu fac diferenta dintre un mp3 de 192 si nici chiar si mai jos si o melodie de pe un cd original.Si inca ceva: eu nu cumpar cd uri originale (incurajez pirateria :)) !) iar in trefic chiar ca nu mai conteaza indiferent de cate straturi de Dynamat ai iar daca chiar vreau sa ascul o data la calitate superioara ascult acasa :) Lumea care a postat pe intrebarea asta se imparte in doua categorii si din cauza asta acest topic va naste divergente continuu :) oamenii se impart in fani sq si fani spl parerea mea: este FOARTE dificil sa le ai pe amandoua asa ca divergentele nu au cum sa dispara.Eu cred ca ar fi mai bine ca discutia sa se imparta oarecum in doua :cum trebuie sa se auda muzica intr o maina sq si cum in una spl,astfel fiecare sa se orienteze spre ce doreste si dupa ce a ales ce i se potriveste sa o faca cat mai bine. EU SUNT FAN SPL !

NILS_BUCURESTI 17-07-05 02:38

! FAN SPL ! :D

NILS_BUCURESTI 17-07-05 02:42

Ar fi marfa sa se poata vota si fiecare ce este fan sq/spl.Asta ar ajuta destul de mult pe cei ce se ocupa cu acest domeniu importatori/distribuitori etc

saxo 17-07-05 08:53

Daca e s-o luam ca atare,intr-o masina de SPL NU poti asculta muzica,si asta datorita faptului ca la o asemenea masina partea de medii-inalte reprezinta citeva procente sau NU EXISTA.
Ex:la EMMA o masina de SPL trebuie sa aibe macar 2 dif. pe fata atacate macar de aparatul de bord.La dbDrag NU exista DECIT BASUL !!!.
Astea sunt instalatii special facute pentru competitii unde scopul e ca masuratoarea sa arate CIT MAI MULT !
Ce am facut noi in Ro pina acum e sa facem masini de SQL ( nu stiu daca s-a reusit...),adica munca in proportie de 80% a fost pentru Calitate si restul sa se poata obtine si un scor la SPL....
Cu putin noroc vom putea merge destul de curind la concursuri adevarate de SPL si -poate- de SQ in Romania.
Concluzia pe care eu o trag e ca intrebarile de la inceputul topicului ar fi totusi cele mai potrivite.

killar 07-08-05 14:58

Dupa parerea mea muzica in masina trebuie sa se auda clar, adika sa fie de toate medii, inalte si bass. e strasant in trafic sa iti bubuie continu ceva in cap. Eu am un JVC kd-g801 cu 4 boxe alpine shi un sub+statie magnat. Am reglat in asa fel incat din boxe sa iasa doar medii shi inalte. Prefer ca in trafic sa dau bassul la volum mai mic iar atunci cand sunt in parcare si vrea cineva sa vada ce poate sistemul dau sa bubuie. Mie asa mi se pare normal. E doar parerea mea.

ReLLaXX 08-08-05 03:21

Black...desi cu ceva intarziere, vreau sa aduc cateva corectari celor spuse de tine. Din experienta, nu din rautate. :)

Ai spus:
Ma scuzi sa-ti spun viper ca la sonorizari se pun cati mai multi sateliti...
Intr-o discoteca daca observi este inconjurata de sateliti deoarece... muzica trebuie sa se auda aproximativ la fel de clar si tare in toata incaperea..subwoofer-ul se pune de obicei in colturi... pt ca se aude mai bine..iar frecventele de joase urechea umana nu percepe de unde se aude frecventele joase... ca cele de inalte...

Numarul satelitilor nu este intamplator. \"satelit\" este denumirea generala a boxelor care reproduc frecventele de la kick-bass in sus. Tipul acestora depinde de aplicatie si de sistem, existant multe modele si configuratii posibile, de la clasicul 2 cai la sistemul de 3 sateliti pentru acoperirea frecventelor low-mid/mid/high. Numarul si tipul lor depinde de dispersia orizontala si verticala dorita precum si de distanta de acoperire. Avand in vedere aceste caracteristici se face si pozitionarea lor. Se urmareste acoperirea spatiului vizat si in nici un caz obtinerea unei imagini stereofonice perfecte. Majoritatea sistemelor de putere mare (concerte, etc) compun sunetul la peste 10-15 metri de boxe, pastrand pe cat posibil un raspuns linear pe o distanta cat mai mare. De aceea ai multi sateliti si de aceea de multe ori o sa vezi incintele aranjate pe inaltime si nu insirate pe latime. Sub-wooferele se pun in colturi pentru a beneficia de asa numitul room-gain, care creste presiunea acustica cu costul coloratiilor din sunet. Deci nu se aude mai bine dar se aude mai tare. Si asta se urmareste de obicei. Si acasa pozitia boxelor ar trebui sa fie cat mai ferita de colturi, care la randul lor pot creea unde stationare si alte mici inconveniente pentru urechea audiofilului. Dar asta e altceva. In concluzie, numarul nu garanteaza calitatea. Cat despre cluburi, in Romania nu se poate discuta de intalatii care urmaresc in acelasi timp calitatea si puterea. Nu in adevaratul sens al cuvantului. Deci nu are legatura cu subiectul.

Ai spus: La concerte ce sa daca te-ai uitat tu afara la unele concerte au sateliti si in spate sau pe mijlocul multimii....

Acei sateliti sunt fie de control pentru echipa de sunetisti care este undeva in mijlocul multimii (daca te-ai uitat atent le-ai vazut cortul ala cu multe butoane :lol: ) sau pentru reducerea deelay-ului intre scena si pozitia de ascultare. Acolo lucreaza procesoarele de sunet si nu boxele. Daca crezi ca e usor sa aduci sunetul in N puncte in acelasi timp pe un stadion de 35.000 de persoane, mai gandeste-te. Este enorm de lucru la partea de aranjare si reglare a sistemului. Nu e asa simplu cum pare.

Ai spus: Eu sunt de parere ca in romania nu exista o masina facuta pt SQ.. in primu rand ca la o masina de SQ se munceste mult si nu o face oricine... In primu rand se lucreaza la ea cu multi ingineri de sunet.... Nu doar cativa care stiu despre muzica cum stiu si eu cate ceva din fiecare..montat..ales ,etc....

Ai dreptate partial. Indiscutabil la partea cu inginerii de sunet. Dar se lucreaza si se incearca. Si asta e mai bine decat nimic. Cand se va renunta la ideea de One Man Team si la orgoliile caracteristice competitiei acolo unde ea nu ar trebui sa existe, vor exista salturi calitative impresionante. Dar pana atunci, asteptam.

ReLLaXX 08-08-05 03:49

Ai spus: Acum revenind la sistemele 5.1 e adevarat ca au decodoare...
Dar un sistem 5.1 de fapt ce este ? 5 amplificatoare la fel sau 4 amplificatoare la fel si centrul mai puternic si un amplificator mono pus pe un subwoofer si mai puternic decat celelalte de 2-3 ori..care sunt proportiile...
Deci in total 6 amplificatoare...
Eu am auzit un sistem foarte bun stereo..si nu se compara cu 5.1 ... Un 5.1 puternic facut...se aude mult mai bine... in primu rand ca sunetul te inconjoara...

Sunetul multicanal fie se emuleaza cu diverse encodere si decodere care \"lucreaza\" sunetul stereo, ceea ce duce la obtinerea unui rezultat rezonabil dar si la pierderea calitativa fie se lucreaza din stadiul de mastering. Fiecare instrument si sunet primeste un canal de redare, o proportie, tonalitate si intensitate in asa fel incat sa sune bine in multicanal. Dar sunt extrem de putine materiale lucrate cu adevarat bine. SACD-urile si DVD-urile sunt momentan singurele variante pentru multicanal audio. Numarul amplificatoarelor folosite la redarea acestui tip de format si puterea lor de lucru este irelevanta. Depinde de mult prea multe variabile, cum ar fi producatorul, tipul aparatului sau nivelul tehnic al acestuia. Aici am putea discuta prea multe. Sunetul si inregistrarea corecta nu te \"inconjoara\" niciodata pentru simplul fapt ca la inregistrare trupa nu se invartea in jurul pupitrului de sunet si la concert instrumentistii si solistii nu fugeau prin sala. Ca suna \"interesant\" e altceva. Dar nu e real si nu e corect, tehnic vorbind.

Ai spus: Am auzit sistem stereo:
Amplificator tehnics(2x100W) + boxe JBL Ti600
AMplificator MacAUdio (2x500W) sateliti eminence...mixer behringer vmx200..cd player pioneer cdj800
Si sa nu imi zici ca sunt slabe ca am ascultat si marantz ,harman cardon,etc
Daca observi tu boxele de DVD sau Computer 5.1 daca le-ai desface au 6 amplificatoare cum am zis mai sus.. nu au decodor nimik...

Aici e mai complicat. :lol: Technics si JBL nu au legatura cu sistemul stereo bun. Poate la nivel de high-end in cazul ambelor marci. Dar nici asa nu cred. MacAudio sunt amplificatoare romanesti bune. Satelitii aia Eminence erau (probabil) Senia, facuti in Ro. Eminence nu produce BOXE. Nici un satelit din seria lor nu are raspuns corect in frecventa prin lipsa atenuarii varfurilor de sensibilitate a difuzoarelor si prin lipsa corectoarelor de faza pe filtre. Suna tare, dar nu suna bine. Mixerele Behringer din seria VMX au cele mai proaste corectii disponibile pe piata. Nu cred ca este sistem care sa poata sa sune bine cu ele. Marantz si Harman & Kardon suna bine de pe la vreo 30 de mil bucata incolo, cand e vb de amplifuri. In rest, e de nivel de amator sau audiofil pasionat, dar nu inrait. Exista si exceptii. Dar pe langa astea mai ai nevoie de multe ca sa asculti CORECT muzica. De mult prea multe.
Daca te astepti sa gasesti decodoare vizibile, o sa-ti mai ia ceva timp. :lol: Decodorul este practic un Digital/Analog Converter care face ajutat de un software decodarea digital/analogica din semnal stereo in semnal surround. Este un chip mic si smecher. Si uneori bun. :wink:

Ai spus: Iar dolby sistemul e aparut prima oara prin anii 80` de atunci sa mai dezvoltat..si e pt taierea frecventelor mai inalte...zgomot de fond,etc cel putin asa stiu eu...

Dolby Laboratories sunt niste baieti care de pe la sfarsitul anilor 70 s-au gandit sa faca ei o treaba buna. Sa repare ceea ce strica aparatura de concept nou ce folosea excesiv componentele tranzistoriate renuntand la componentele discrete. Primul lor produs cunoscut a fost filtru Dolby B care atenua semnificativ zgomotul de fond ducand in acelasi timp si la o pierdere mare din frecventele de inalte. Era de fapt un filtru trece-jos mai complex. Mai apoi au aparut Dolby C si HxPro care au fost mult imbunatatite. Dar acestea nu au legatura cu Dolby Surround, aparut mult mai tarziu si care face cu totul si cu totul altceva. In concluzie, Dolby este un brand si produsele lor sunt multe si variate.

ReLLaXX 08-08-05 04:01

Ai spus: Si tot la parerea mea raman ca 4 difuzoare se aud mai bine ca 2... din 2 motive..deoarece acopera mai bine masina... si in principal 2 difuzoare se aud mai bine cu toate ca difuzorul celalalt este mai mare ca putere ca celelalte...
Acum puteti zice ce vreti voi..eu mi-am exprimat parerea..nu ca tin cu cineva...

Imaginea stereofonica se compune cu difuzoarele din fata, in nici un caz ajutata de cele din spate. Se discuta aici despre acest lucru, nu despre acoperirea cat mai buna a spatiului din masina. Asa cum spunea si saxo, punctul de auditie optim poate fi numai unul, indiferent de spatiu. Si intreadevar cea mai mare problema este alinierea in timp a sunetului in punctul de auditie optim, adica cel al ascultatorului vizat. Iti dai seama ca daca reusesti asta, se va auzi foarte bine si in restul masinii. Dar nu perfect. :wink: Si ca sa obtii asta tot sunetul trebuie sa vina din fata, exact cum spunea si saxo. O referinta in domeniu pentru pasionati si cunoscatori este BMW-ul lui Earl Zausmer care in 5 ani de participari in competitiile de SQ a castigat 90% din titluri, cu acelasi sistem, fara modificari ulterioare. Sunetul vine intregral din fata, inclusiv din cele doua sub-uri de 15 toli, montate tot in fata. Sa mai spuneti ca nu se poate. :wink:

Quadrofonia este altceva. Este punctul de unde a pornit sunetul surround. Inregistrarea si redarea se facea pe 4 piste, din care doua erau cele stereo si 2 erau de completare cu sunete si tonuri de ambienta pentru obtinerea unei senzatii de spatialitate. Comercial vorbind a fost un esec, existand prea putine materiale inregistrate astfel, majoritatea amplificatoarelor quadrophonice lucrand de obicei stereo, neavand surse pe 4 piste. A fost, a murit, lasati-l asa. :P

NILS_BUCURESTI 02-09-05 01:44

ReLLaXX...citesc si ma minunez de cate stii depre toate astea si mai mult ,la doar 23 de ani :shock: .Sa bem pentru asta! :drunk:

ReLLaXX 02-09-05 02:00

S-ar putea sa bat campii... :lol:

PS: Bere fara alcool pt mine daca tot bem. :P

mrc 25-10-05 17:00

iata ce suna bine.

dupa parerea mea, in masina niciodata nu se va auzi bine punct.
asta pentru ca habitaclul este un spatiu cu o acustica infioratoare indiferent de cate dynamaturi are.
stie cieva cat de mult conteaza acustica din punct de vedere al auditiei? ei bine, unele pareri sustin ca proportia este de 50% boxe 50% acustica.
aruncati o privire la boxele astea
http://www.jrrshop.com/product_info....oducts_id=2199
si spuneti-mi daca mai sustine cineva ca la el in masina se aude bine.
evident ca \"binele\" depinde de la persoana la persoana, iar eu am vorbit din punctul meu de vedere.
sper ca nu am deranjat pe nimeni, iar daca am facut-o imi cer scuze.
doresc tuturor auditii cristal:)

ReLLaXX 25-10-05 17:08

mrc... Dynamat-ul are rolul lui. Daca e sa vorbim de acustica in general, e una. Dar aplicarea regulilor generale se face diferit in fiecare caz in parte. Sunt camere de bloc cu 50.000 EU in aparatura care au acustica mai infioratoare decat a unor masini preparate. Subiectul este mult mai amplu decat crezi. Si poti sa realizezi asta doar dupa ce studiezi atent cazuri aparte care au avut destula atentie si grija in pregatire. Dar sa stii ca se poate. E foarte greu, dar se poate. :wink:

Exista cel putin o masina in Ro care suna bine, dupa cele mai multe standarde. Cu mult mai bine decat multe spatii de auditie in care am ascultat eu diverse aparate. Si vor aparea exemple mult mai bune. Ai putina rabdare. :)

saxo 26-10-05 20:31

@mrc
Spui: \"habitaclul este un spatiu cu o acustica infioratoare indiferent de cate dynamaturi are\" CITA dreptate ai !!! Pai vezi tu,( scuza-ma ca te tutuiesc....sper ca nu te superi...) tocmai aici e \"provocarea\" si de aici apar MARILE probleme la car-audio.
Asta e de fapt principalul motiv pentru care majoritatea masinilor suna PROST spre FOARTE PROST.....Si e foarte firesc.
Calitatea difuzoarelor e pe planul 2 la o sonorizare auto.NU ca nu ar conta,dar conteaza mult mai mult prepararea masinii si rezolvarea problemelor de acustica din habitaclu.Cite table si geamuri care reflecta sunetul ai intr-o incapere ?? sau cite camere de auditie au 3 metri patrati ?? Sau cite incinte de casa sunt din tabla si fara posibilitatea de a le orienta sau modifica volumul functie de difuzor exista ??
Ai pus un link cu niste incinte de casa care sunt convins ca sunt deosebite,dar exista si altele mult mai scumpe si vor fi mereu..Ribbon-uri sunt si pentru auto,dar COSTA,si nu sunt pentru a fi puse pe matiz cu HU Sony,...intelegi ce vreau sa spun....La SIAB erau ribbon-uri pe un Subaru dar sunt convins ca nu le-au remarcat multi...
Din pacate,in momentul asta,daca o masina nu face BUM tare !! inseamna ca suna prost...( pentru marea majoritate ).
EXISTA afara masini care suna EXTRAORDINAR.Nu-i deloc usor,mai avem multe de invatat,dar SE POATE,si asta-i important.

mrc 27-10-05 00:54

saxo

ma bucur ca exista oameni cu adevarat pasionati si care chiar stiu niste chestii despre sonorizare. iti doresc succes in lupta ta cu acustica masinii (cred ca mai degraba as spune acustica masinilor pt ca am impresia ca nu te ocupi doar de masina ta)
sper ca spusele mele nu te-au suparat. am declarat ca in masina nu se va auzi bine niciodata din simplul motiv ca stiu cat de greu este sa realizezi o camera de auditii decenta, iar realizarea acestei camere inr-o masina este mult mai dificila intrucat limitarile sunt mult mai multe( inca nu am vazut pe nimeni care sa-si tapeteze greamurile cu material fonoabsorbant lol )
in alta ordine de idei trebuie sa recunosc ca ale mele cunostinte intr-ale acusticii nu prea se resfrang si asuprea acusticii auto, o categorie aparte.
ceea ce ma bucura este ca am vazut ca pe-aci sunt multe de invatat si am de gand sa imi imbogatesc cunostintele (sper si cu ajutorul tau)
acestea fiind zise, doresc tuturor auditii cristaline

ReLLaXX 27-10-05 01:04

mrc...bine ai venit. De invatat mai are toata lumea de invatat. Retine doar ca o informatie e cu adevarat valabila de abia dupa ce este testata in practica. Ce vreau sa spun ca e anumite cunostinte de acustica si sunet s-ar putea sa nu se aplice in masini. Asta au invatat mai multi oameni pe acest forum, inclusiv eu. Sper sa te acomodezi repede cu goana dupa decibeli si soundstage-uri create pe un parbriz. Ce sa faci....e boala grea. :wink: 8)

Nautilus 27-12-05 00:46

Re:

Quote:

Originally Posted by \"saxo\"
Din pacate,in momentul asta,daca o masina nu face BUM tare !! inseamna ca suna prost...( pentru marea majoritate ).

Si nu numai masinile - revista CHIP a testat la un moment dat un sistem de difuzoare 2.1 considerate(de ei) \"profesionale\", care, au recunoscut, pentru un ascultator obisnuit ar suna ca dracu', fiindca redau toate notele in mod natural, in timp ce la codarea unui mp3 se accentueaza unele frecvente si se elimina altele; iar consumatorul invatzat cu mp3-urile nu va intelege de ce inaltele nu-i mai zdrelesc timpanele si basii nu-i mai pulseaza in stomac, va spune ca difuzoarele sunt proaste :D :P

~Nautilus

bassmaster 27-06-08 19:41

Re: Cum trebuie sa se auda muzica intr-o masina

eu am 7 basi , NICI UN TWEETER si 20 DE DIFUZOARE

NILS_BUCURESTI 25-07-08 02:46

Re: Cum trebuie sa se auda muzica intr-o masina

Eterna si fascinanta discutie :D Am votat si eu :p

All times are GMT +2. The time now is 21:56.

- Copyright 2026 4Tuning