![]() |
Re: suspensie si tinuta de drum
Quote:
tu ce crezi, ca eu pot sa-mi fac piesele exact care le vreau eu ca masina sa fie perfecta? nu, am un numar limitat de producatori, care fac un numar limitat de produse. cand vreau sa-mi inbunatatesc un aspec la masina, intru pe forumuri, si vad ce foloseste majoritatea, si ce folosesc aia care se duc la curse, si de ce... decid daca imi trebuie ceva extrem sau ceva mai normal si gata... nu imi trebuie decat sa inteleg de ce piesa aia ajuta si cum, si asta doar daca vreau eu, daca nu pot sa fiu lenes, las pe altu sa o puna, si eu doar conduc... deci chiar si in cazul ala absurd de tot in care eu nu as sti nimic, ce as simti in scaun, mi-ar fi confirmat de ceilalti care au folosit exact aceasi piesa si au simtit si ei aceasi diferenta... si cand absolut toata lumea isi iubeste barele de stabilizare, nu am nici cea mai mica idee de ce tu ai fi impotriva... dar in fine, daca tu imi zici ca ultimii 6 ani eu mi-am pierdut vremea la pista de fiecare data, si cu fiecare masina cu care am mers, si ca ce simt eu sunt bazaconii, atunci e ok, te las sa crezi ce vrei, si iti urez spor la cursuri :lol: din cate stiu eu cu cunostintele mele limitate, SUV-uri gen Land Rover au bare de stabilizare hidraulice, sau reglabile cumva, ca la curbe mici sa lucreze mai putin, si la curbe mari sa lucreze la maxim, si au un rol absolut vital in masina si in senzatia de drum... toate masinile serioase au bara pe spate si pe fata, iar alea varza si mici de tot, cumva se multumesc numai cu bara pe fata... de ce oare? ma opresc ca serios, nu pot sa inteleg cum poti sa fi impotriva acestor bare... e imposibil sa conduci o masina modificata asa si sa nu simti instantaneu diferenta, si nu o sa gasesti vreo persoana care sa zica altfel |
hexer, la ce masina lucrezi daca nu te superi? pare interesant proiectul, dar pare complicat ca naiba
|
Quote:
Este o dacie 1100, deocamdata inca nu stiu la ce putere va ajunge, depinde de ce cutie pot sa fac. Deja vin discurile de frana custom fata spate ventulat cu gauri si perforare plus multe alte. Sa vedem la ce ajungem. |
@bloodfart
In mod sigur nu a inceput si nici nu se va termina dinamica cu mine, vreau doar sa iti spun ca pe forum-uri circula foarte multe mit-uri care sunt departe de adevar. Sunt publicate chiar si carti, vezi "Tuning for dummys", in care sunt povestite aberatii. Si inca o chestie: nu tin de loc sa te lamuresc ca am dreptate. Este dreptul tau sa nu ma crezi si sa faci altfel. In principiu, atunci cand e vorba de competitii nu trebuie sa avem focus-ul principal pe ce simtim ci pe ce arata cronometrul. Daca nu ar fi asa, nu ai avea nevoie decat de pilot si de mecanic la orice cursa, pilotul ar spune ceva de genul "pune arcuri mai tari pe spate" si am termina balciul cu ingineria curselor. Daca arunci o privire pe site-ul www.prorally.ro, o sa gasesti un link care se numeste "Tehnic" in care am inceput sa explic cate ceva despre dinamica, in asa fel incat anumite lucruri sa poata fi mai usor intelese. Acolo vei gasi o descriere a modului in care se comporta anvelopele si vei intelege probabil si ce influenta au in final barele antiruliu. cam acelasi lucru il vei gasi si pe un site mai vechi al meu, www.geocities.com/a_filep2002 Tu simti la ora asta in masina ca nu se mai inclina atata, chestie care iti da mai multa siguranta si ai implicit timpii mai buni. Avand in vedere ca faci o mare parte a transferului de masa foarte rapid cu o bara rigida, nici nu mai apuci sa soliciti amortizorul calumea, ceea ce te face sa pierzi destul de mult. M-am uitat la filmele tale si mi se confirma ceea ce iti povestesc aici. Daca esti atent, anvelopele incep sa "scartaie" destul de repede si destul de tare, adica sunt solicitate din prima un pic peste limita. Daca ai citit multe pe internet, ai vazut ca virajele sunt impartite de obicei in 3 sectoare - intrarea, zona de rulare si iesirea. In principiu, primul si ultimul sector sunt influentati in mare masura de amortizoare, acestea controland viteza cu care masa amortizata incarca rotile exterioare virajului. Bara stabilizatoare este importanta primordial in a 2-a parte si are influenta bineinteles si pe primul si al 3-lea sector. Gandeste-te in felul urmator: cu cat intaresti mai mult o bara, cu atat transferul de masa este mai mare si mai rapid pe puntea respectiva. Daca ai inlocui arcurile cu cate o bara rigida, nu ai mai avea nevoie de bara antiruliu si masina ar fi practic incontrolabila pentru ca ai transfera masa instant inspre exterior. Din aceste considerente, recomand sa schimbi bara mai la urma decat arcurile, amortizoarele si anvelopele. Daca montezi primele 2 mai rigide, vei creste oricum rezistenta la ruliu a masinii, asa ca trebuie sa vezi daca ai neaparata nevoie de bara antiruliu mai rigida sau suplimentara. Desigur, fiind una din cele mai ieftine optiuni de a reduce ruliul masinii, este foarte des utilizata dar fara a fi folosite avantajele complete ale acesteia, in combinatie cu arcuri si amortizoare serioase. @Hexer Ideea cu brate de carbon nu e rea, trebuie doar sa fi extrem de atent deoarece carbonul poate fi solicitat optim doar intr-un anumit fel, adica in cazul tau ar urma sa fie suficient de bun la indoire si supere. Dar daca il soliciti la compresie, ai pierdut, se face tandari. Asta e marele dezavantaj. Calculele le poti face linistit cum ai sugerat, prinderile originale trebuind sa reziste. As recomanda doar intarirea acestora in caroserie si folosirea unor suruburi de rezistenta ridicata. Cu cat faci bratele suspensiei mai scurte, cu atat o sa ai modificari mai mari ale caderii si convergentei pe cursa efectiva a rotii. Ideea asta nu este de loc buna pentru ca faci masina mai putin buna. Dupa cum ti-am zis, ai grija la unghiuri si dimensiuni de genul deportului. Tabla o poti modifica ca sa montezi oricum rotile pe care le vrei, trebuie doar sa ai grija sa se potriveasca peste frane, sa ai distanta minima intre janta si orice piesa a suspensiei cam 10 mm si sa nu dai cu janta in bieleta de directie atunci cand virezi maxim rotile. Daca ai probleme, trebuie montate stop-uri in caseta de directie sau undeva pe suspensie. Doar ca o sa pierzi din raza de virare importanta in oras. |
Quote:
in viata de zi cu zi nu mergi ca la conuri.... mie imi place cat de stabila e masina si la curbe lungi si rapide, de genul cand esti pe o rampa lunga de autostrada... unde inainte fundul incepea sa alunece, acum toata masina sta ca pe sine de tren... de asemenea, sigur, daca faci o masina pentru liniute nu ai nevoie de bare, si daca faci o masina dedicata pentru pista o sa ai coilovers sau o combinatie de arcuri/amortizoare specifice pentru masina ta, si poate nici atunci nu ai nevoie de bare de stabilizare, ca restul suspensiei se ocupa de asta... DAR.. majoritatea dintre noi, inclusiv persoana care a itnrebat, folosim doar arcuri de la vanzatori, care le vand chipurile ca racing, dar in general sunt doar versiuni putini mai tari si mai scurte decat ce avem acuma... deci, o persoana normala, cu arcuri sport, si amortizoare sport, mai are inca o gramada de loc de imbunatatire, deci pentru noi astia de rand, zic eu ca toti avem de castigat... bine, ca sunt cazuri exceptionale e una, dar 98% dintre noi nu suntem cu nimic exceptionali, deci vrem doar ceva misto pentru zi cu zi, si din cand in cand cate o iesire pe cate un circuit... normal ca ce zici tu e perfect corect tehnic, dar ce zic eu e ca trebuie sa combinam totusi si cu practicul ca sa ajungem la ceva util si profitabil |
Quote:
|
bloodfart, cand ti-ai modificat suspensia, ai schmbat bara antiruliu odata cu arcurile sau la o data diferita?
A doua chestie: ai pus bare antiruliu modificate in fata si in spate? |
Hexer, m-am mai gandit la ce ai spus cu bratele de carbon si ideea mi se pare tot mai proasta. Daca nu reusesti sa faci piese care sa fie bune atat la controlulrotii cat si la solicitarile de pe strada, va trebui sa faci piesele probabil mai grele decat unele din metal. Iar asta nu are voie sa se intample.
|
Quote:
Referitor la masina, in vremea lui era aproabe cea mia buna in curse. Daca pot sa fac si mai bine, asta inseamna ca am facut ceva remarcabil. Masina este munca de diploma, daca pot sa fac ceva din ea, insemna ca sunt un inginer relativ bun. |
Quote:
Da, porobabil si eu abandonez idea: brat din carbon, sunt prea multe factori de luat in sema, trebuie multe teste facute, asta insemana multi bani in plus...si nu neaparat justificat. Eu dupa roti proiectez ansamblul de disc frana si etrier, asa incat sa intre peste acesta janta de competitie (intre etrier si janta ramane 5mm de distanta). In conditi normale am sa rulez pe jate renault 16ts dublate (renault 12 gordini), astea fiind din tabla, o sa am loc mai mare intre janta si etrier, cam 15mm. Ca sa intre aceste jenti fara flanse trebuie sa scurtez sau reproiectez bratul de directie + cu asta castig si manevrabilitate mai mare (raza mia mica de virare) ceace in conditi extreme sau la drift e foarte important. Pentru catva care nu inteleg de ce vreau sa latesc masina din bratele de suspensie, motivul es una foarte simpla, daca mijlocul jantei nu este la locul proiectat original devine instabil masina (deci la curse este exlus flansele si jentile care ies foarte tare afara) ramane o singura optiune, butucul sa fie mai afra. Acuma vine urmatoarea intrebare: "De ce vreau sa fie mai lata masina?" Raspuns simplu, cu cat pot sa fac mia lata masina cu atat cobor centrul de greutate, asta inseamna stabilitate mult mai mare. Acuma vine urmatoarea intrebare: "De ce nu copor suspensia masinii?" Raspunsul e, dupa o valoare nu am unde sa mai coboara masina fiindca se intampla ce sa intamlat cu SENA...masina a ajuns pana la pamant, aderanta pierduta...restul va las voua sa ghiciti. Sau pur si simplu nu mai pot sa ma umplu cu masina pe drumuri publice numai cu greutati mari... |
Quote:
2: normal ca amandoua... daca te uiti la toate mesajele mele, de la primul, mereu am spus sa le schimbe pe amandoua ca sa pastreze balantul masinii.... numai la prima masina am luat intai bara din fata, si dupa vreo luna si pe aia din spate, ca atata lume pe net mi-a zis ca cica nu vrei bara uriasa in spate... varza... diferenta tot s-a simtit si a fost misto, dar dupa mine nu se compara cu barele si mai mari. daca sti sa conduci, nu ai ce probleme sa ai de la bare intr-o masina normala... e foarte usor sa te obisnuiesti cu noua tinuta de drum |
Quote:
daca iti place sa faci singur, fa-ti capota si portbagajul din fibra de sticla... doar fata de dinafara, fara a copia partea interioara... le faci niste balamale, si le pui pe masina cand te duci la curse.... nu ar trebui sa-ti iasa la mai mult de 2-3 kilograme... vrei sa fie doar forma, nu sa fie rezistent sau altceva... eu asa le fac la clientii care au masini dedicate pentru pista, sau care sunt seriosi la capitolul intreceri: 3 straturi de carbon, si piesa prinsa cu balamale noi... iese cu mai bine de 5 kg mai usor decat o piesa de "carbon" care o cumperi de la o firma de tuning, fiindca alea sunt de fapt din fibra de sticla, si numai stratul de deasupra e carbon ;) |
Quote:
Prima oara sa fie gata masina, cu tablarie perfecta, totul la linie. Cand e gata facem matrita dupa aripi, capota si cam tot ce merita si nu tine nimic numai aspect. Sper ca nu depasesc greutatea originala a masini (760kg, ce este mult mai putin decat orice alta din categorie). Deci sigilare, incalzire, subwoofer exlus :( La fel si pasageri :D |
Quote:
|
Vom vedea la ce ajungem cu proiectul, cat de radical va deveni.
Sa fac o masina de competitie trebuie multi bani, dar acea sa fie bun si legal si pe strada...inca atata. |
cat despre bratul ala din carbon... nu e greu sa faci un tub din carbon, si sa-l faci cat de tare vrei, si folosesti si kevlar si carbon ca sa nu se sparga (castile de motocicleta din carbon, folosesc de fapt mult kevlar exact din acest motiv)... ce nu imi este mie clar e, cum faci locurile unde se prinde bara la capete? ai o poza?
|
Quote:
e misto sa o faci macar odata in viata, e o experienta foarte misto si poti sa inveti o tona, deci o recomand la toata lumea, dar e un hobby scump de tot cand devi serios |
Am 2 masini, deci nu se pune problema, dar cu masina modificata vreau sa ma invart si in oras, nu numai pe remorca. Vreau sa joc cu ea, la stopuri plecari si de gen (evident intre conditi normale). Vreu sa folosesc masina cand vreau eu, joi ride in oras, pista, autistrada...cam pentru ce restul cumpara porsche, AMG, ///M si restul masinilor cu tendinte mai sportive.
Stiu ca pentru drift nu e cea mai buna varianta din cauza greutatii in spate. Pentru VTM ar fi mult mai bun, in rest motorsportul costa foarte mult. Nici nu sunt un pilot sau firma de tuning de competitie, vom vedea la ce ajung cu aceasta masina, sper sa adun experienta, mai totul o sa fie facut de mine, toate prelucrarea, proiectarea, calculatiile, piesele in mare masura, numai la departament de motor o sa fie un pic "tuning de calatog" (pistoane, biele, axe cu came), dar am vreme, inca 3 ani, nu ma grabesc nicaieri. |
In ceea ce priveste usile de carbon, mai exista o alternativa care te poate multumi atat pe strada cat si pe circuit. Ia piesele de tabla pe care le ai si pe care vrei sa le usurezi si du-te cu ele la o baie de acid. Acolo poate fi redusa grosimea tablei si a pieselor de rigidizare, fara a schimba forma, asa ca vei putea sa usurezi destul de mult usile, aripile si capotele. E mult mai ieftin decat sa refaci totul din carbon si ajungi la valori asemanatoare de greutate.
In ceea ce priveste suspensia, ai mare grija. Daca te-ai apucat deja in mod serios de lucru, poate ca ai strans deja niste date, cum ar fi pozitia originala a punctelor de pivotare a suspensiei, cele pe care le-ai insemnat in poza pusa undeva mai devreme pe forum. Daca le ai pe toate, ma refer la cele vechi, inclusiv punctele directiei - adica cel de prindere al bieletei pe fuzeta si cel de prindere al bieletei de cremaliera, offset-ul jentii, marimea rotii si bineinteles, ce planuri ai pentru masina noua, ma pot uita sa vad ce iese intr-un program de cinematica. Nu de alta, dar am impresia ca faci niste greseli, sau nu inteleg eu bine si ar fi pacat sa iti rupi gatul. |
In ce program sa iti fac desenul cu datele de marime exacte?
Sa fie acolo si datele de grosime sau numai layout-ul? Autocad sau Solidworks? Mersi mult pentru ajutor. |
Nu ma intereseaza decat punctele.
De exemplu, punctul de prindere al bratului fata inferior de fuzeta este la X = 100 mm, Y = 1200 mm si z = 300 mm. Asta imi trebuie pentru toate punctele de prindere ale bratelor, directie (adica cele 2 punte de care ti-am spus), cat de cat aproximativ mijlocul rotii si ET-ul jentii. Daca am uitat ceva, te anunt. Poti sa imi trimiti datele si in exel. |
cel mai usor e sa fac in autocad pe 2 palnuri.
20min is e gata :) Voi face si iriginalul si varianta mea. |
Quote:
|
1 Attachment(s)
Quote:
Ce este in alb e cel originalul. Ce e in posu e cum am gandit eu. Cerculetele sunt ori rotule de la fuzeta, ori prinderea bratului de caroserie. Modificarea unghiului de cadere creau sa realizez din miscarea rotulei de la bretul sus. Modificarea unghiului de fuga vreau sa modific din uniball, pe calatul celalat al bratului (asta evident la ambele) |
1 Attachment(s)
cateva date adaugate.
|
Asta e doar 1% din ce imi trebuie.
Nu ai inteles exact ce vreau de la tine... Cuplajele/rotulele au niste coordonate, x,y si z. Ce imi trebuie mie este sa iei masina veche, asa cum e, la inaltimea normala, cu rotile drept inainte, cu sau fara a fi cineva in masina, dar sa imi specifici. In plus, ar fi interesant sa sti sa imi spui dimensiunile rotilor, ce fel de jenti sunt pe ea, ce rigiditate au arcurile si urmatoarele chestii: - de exemplu, bratul inferior din stanga fata are 2 puncte de prindere de caroserie si unul de fuzeta. Sa zicem ca iei calea de rulare ca inaltime 0 (adica z = 0), mijlocul axei fata ca x = 0 si centrul masinii Y = 0. Atunci punctul de prindere al bratului aflat in fata are de exemplu cota: X = -50, Y = 850, Z = 400 iar punctul posterior are X = 250, Y = 850 si Z = 420. La fel, pentru punctul de prindere al bratului inferior de fuzeta, aceleasi puncte pentru bratul superior. Urmeaza ampatament, ecartament. bieleta de directie se prinde de fuzeta intr-un punct si de cremalera in alt punct... coordonatele.... punctele arcului si ale amortizorului punctele de prindere ale barei stabilizatoare etc, etc. |
E....m-am prins idea, adica ce date vrei.
Asta numai pe banca sau cel putin la un loc unde este la nivel masina. Din pacate janta numai dupa fuzeta pot sa fac, fuzeta numai dupa brate, si arcurile+amortizorul cand totul e gata. A, si inainte de tot trebuie sa fie gata sasiul. Deci date iti pot sa dau in proportie de +-10%, max traiectoria suspensiei si a rotii pot sa analizez, fiindca si greutatea o sa fie schimbata. Pana la urma numai dimensiunile fuzetei (ce am dat) si locul punctelor de suport pe caroserie pot sa dau (ceeace am dat la fel), in rest totul o sa fie schimbat si suspensi in mare parte reglabila in toate directiile. Cat de bine reprezinta calculatorul realitatea? Sau iti da numai cateva date de urmat? |
suspensii sport si componente racing cu TUV si ARTC www.d2racingsport.ro
|
Hexer, ca sa faci ceva ce are cap si coada, trebuie sa procedezi cu totul altfel decat ai inceput tu.
In principiu, daca sti pentru ce vrei sa folosesti masina, te apuci sa faci calcule de cum ai vrea sa arate curbele de convergenta, cadere, Ackermann, cum sa arate unghiurile de sprijin la accelerare si franare, unde iti vrei polurile momentane la ruliu si alte amanunte de genul asta. Una din cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le sti inainte de a te apuca de treaba este ce cursa a rotii veri sa ai pentru ca sa poti calcula restul bine. De exemplu, pe circuit ai probabil ceva de genul +/- 30 mm iar daca mergi pe Nürburgring Nordschleife iti trebuie +/- 100 mm iar pe strada ai putea sa mergi cu cel putin +/- 150 mm, chiar mai mult. Avand in vedere ca tu zici ca ai fuzeta data, trebuie sa pleci de la fuzeta si si alegi articulatiile bratelor suspensiei pe sasiu in asa fel incat curbele de mai sus sa iasa asa cum iti doresti. Abia dupa aceea vei construi sasiul in asa fel incat punctele de prindere ale suspensiei sa fie cat mai rigide si tinand cont si de restul constrangerilor pe care le ai date de masina pe care o vrei. Asa vei putea sa iti faci si sasiul in asa fel incat sa poti modifica polurile momentane de ruliu sau cum se sprijina masina la accelerare sau la franare, in functie de ce vrei sa obtii la cursa in care mergi. Tocmai de aceea am zis ca pentru tine ar fi bine sa vezi ce caracteristici are Dacia 1100, sa sti in totalitate cum se comporta piesele si sa te orientezi un pic in functie de asta. Cand vei avea masina cat de cat gata, vei putea aprecia ce mase amortizate si neamortizate ai, vei cunoaste datele cinematice corecte (pentru ca sunt calculate de tine) abia atunci te vei putea apuca sa calculezi arcurile, amortizoarele si bara antiruliu. |
Ai dreptate in toatalitate.
La ce am gandit eu: deja am punctele de sprijin, cele originale pe ambele capete (pe una caroseria pe cealalta fuzeta), eu vreau numai brate mia lungi care sunt reglabile si amortizorul care lucreaza mai mult fata de cum e acum. La brate eu vreau sa reglez: -unghiul de inclinare laterala a pivotului (acuma e 9^30 grade) prin asta unhiul de carede (acuma a 1^40) -ungiul de fuga ( acuma e 9^30) Daca pot sa joc cu aceste 2 unghi eu o sa fiu fericit. In rest bratul de sus sa aiba aprox 2/3 din lungimea celui de jos, eventual un pic si mai scurt ca sa am avantajul ecesteia. Stabilizatoare reglabile cu bucse din plastic. Cred ca dupa unghiuri se vede ca parca masina asta ar fi fost facut la altceva decat numai pentru strada. La multi masini acutale nu sta asa de bine situatia. |
1 Attachment(s)
Cam asa arata in prezent.
a: 9^30 b: 9^30 c: 1^40 |
dacia 1100 avea tamburi si in fata, sau are discuri?
|
fata-spate disc de diametru 260mm :D
|
Quote:
|
nop.
Era prima masina de serie care avea disc fata-spate :D Daca te uiti la gradele suspensiei fata vezi ca sunt mult mia mari decat la cele actuale de strada (in afara de camber ce e pozitiv :( eu vreau camber negativ 2-3 grade) Deci am motive de ce am ales aceasta masina :) |
nu uita sa rotesti cauciucurile mai des cu camber asa de mare... si la -1.5, dupa o vara de mers si niste abuz la pista, la una dintre masini mi se vedea clar ca jumatatea interioara de la alea din fata era mai tocita...
altfel, misto de tot ca avea discuri deja... probabil tot o sa vrei sa pui din alea ventilate insa nu? |
La mine nu se pune problema cu cauciucuri, pe puntea fata am max 350kg, e in spate motorul si totul :) si oricum gasesc ieftin pe 13"
20 de euro e un slick de F3 folosit la jumate, vara e perfect. Despre discuri, da o sa fie ventilate si facute dupa cerintele mele, am gasit o firma care face discuri in priductie mica, si sunt in stare sa faca exact ce imi trebuie. Problema mea actuala e ca nu gasesc etrieri ce imi doresc. |
si ce motor poti sa pui pe ea?
|
pt audi:
ma nu de cearta, dar sa sti ca m-ai facut sa ma tot gandesc de cand ziceai ca amortizorul nu lucreaza destul, etc... iti amintesti tu... dar uitandu-ma acum la niste filme am regasit un vechi film de al meu, cu un VW rabbit, care chipurile era facut special pt autocross (popice :-P ) si tipul concura in competitii... nu stiu de ce mi se parea mie asa de rapid, fiindca acum nu-mi mai pare... deschide astea doua videouri in doua ferestre separate, si pornestele pe amandoua. Poti sa pornesti VW-ul primul, tot nu conteaza... http://ca.youtube.com/watch?v=H6v-7eFcZCA http://s59.photobucket.com/albums/g3...t=DSCF0622.flv serios, chiar nu stiu, dar cica sasiul la masina asta e foarte bun, si cica barele de stabilizare uriase care le am sunt excelente pentru ea... aici nu avea decat cauciucuri de 225/45/17, arcuri tein-h, si bare (29mm fata, 22mm spate). Considerand cat de mult in fata lui sunt acuma chiar a inceput sa ma roada pofta de a-mi pune ciolovers-urile pe masina, dar din pacate aici iara a nins ... :( |
Daca bugetul si bun simtul nu ar face limite, orice :D
Vreu ceva de renault (macar ceva din gama), din pacate o cutie care suporta 3-400 cai ar costa foarte mult si ar trebuia sa refac toata puntea spate. Deci ramane motoare de renault cu 150-200 cai aspirat din 2.0 (R19, clio sport ori de megane) in mare masura acceasi motoare numai fiecare tunat la dorintele producatorului, mai modific si eu cateceva si un Stand Alone EMS. |
| All times are GMT +2. The time now is 22:34. |
- Copyright 2026 4Tuning