![]() |
Re: Cum se face cu adevarat.
pai shanztule platon nu stie ce e ala sau nu stie sa explice...
radiatorul raceste apa care este in motor...adica apa care racetse motorul este racita la randul ei de aer rece in fata masinii ...e clar e caterinca:)))) e rece:))) si daca e rece e bine :)) ca ce e rece s eraceste...intelegi tu... si intercoolerul raceste aerul care intra in tubina si apoi in motor. pt a fi mai dens. |
deci sunt 2 lucruri total diferite - comun este doar rolul de a raci :)
si o masina turbo le are pe amandoua - si radiator si intercooler ? acum ca ati facut topicul nu mai scapati de mine :twisted: |
pai cam orice masina are radiator... cele racite cu apa, cel putin, ca mai sunt si masini care au motoare racite cu aer (porsche mai vechi, pana in 2004, skoda alea vechi, dacia 1100...destule)..dar astea mai nou oate au radiator ca altfel nu are cum sa se raceasca motorul.
o masina turbo de generatie noua, trebuie sa aiba si intercooler, pt ca sa aiba randament maxim. adica turbina sa lucreze la putere maxima si cu fiabilitate buna. cu cat intra aer mai mult sau mai des cu atat mai puternica masina este. si la aspirate, de asta s epune filtru sport. am mai postat de cateva ori linkuri cu explicatii despre intercooler. sio mai postez diseara daca rveti. intercoolere sunt de 2 feluri: frontal -FMIC si lateral -SMIC. cu cat raceste mai bine, cu atata are randament mai mare. |
Quote:
|
ahammm.....deci am vazut acum ceva timp un Logan 1.5 dci cu intercooler,deci sa inteleg k ala avea si turbina???:rolleyes2
|
habar nu am .....kiar pana la urma DCI e sau nu turbo???,k asa am citit si eu pe o brosura de la Logan......
|
dCi E TURBO
crezi ca doar super turismul de 1,7 DTI e turbo? |
aaaa....da mah eu asa credeam k ala e singuru motor Diesel turbo...ntz ntz ntz....si TDDI ce dreaq inseamna k am vazut la Focus?
|
min, sa nu fi fost radiatorul... sau ala de clima
fery...sigur e turbo? |
caruciorul meu de cumparaturi e turbo
|
Quote:
|
neah..............lasa-ma cu Turbo Diesel Common Rail Injection........eu zic de TDDI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
TDDI este vechea generatie de motoare diesel de la ford...un fel de SDI de la VAG fata de TDI...
TDCI fata de TDDI este o evolutie in performante rafinament si consum de carburant |
poi nu e acelasi lucru k SDI fatza de TDI e Diesel aspirat...iar TDDI fatza de TDCI ar fi tot cu turbo nu!!?!?! "T".........
|
Loganul de 1.5 dci nu are turbo,doar cele de la 80 cp in sus au torbo park (si aici ma refer la renault nu la logan) dupa cate am citit, loganul de 1.5 dci are decat compresor(eu asa stiu) iar masina aia avea si intercooler,e vb despre loganul acela cameleon culoare albastra,deci dak are intercooler inseamna k acum persoana aia i a montat si turbo??
P S :acum are in jur de 85 cp,poate chiar mai mult,cu intercooler,dar asa se auzea pe forum |
pt shanztu:
Intercooler-ul este montat (si necesar) doar pe masinile cu admisie fortata de aer. Cele 2 principale moduri de admisie fortata de aer sunt folosirea unei turbine sau a unui compresor mecanic (mai exista si alte moduri cum ar fi solutii hibride, multi-turbina samd) Deoarece aerul este comprimat de turbina (sau compresor) si deoarece turbina (compresorul mai putin) este incinsa aerul comprimat se incalzeste puternic (peste 100 de grade celsius) si are tendinta de a se decomprima micsorand sau chiar anuland aproape efectul. Pentru a preveni acest lucru se monteaza un radiator aer-aer numit si intercooler, charge-air-cooler sau in Germana Ladeluft-kuhler. Pozitiile de montaj standard sunt 3, in ordine descrescatoare a preferintei producatorilor: a. In fata, lateral (SMIC = Side Mounted InterCooler) b. In fata, central (FMIC = Front Mounted InterCooler) c. Cu priza de aer sub capota (in general SUV-uri) Cea mai eficienta pozitie pentru racire este FMIC. Cu cat aerul admis este mai rece, randamentul motorului termic va creste, si in plus cu cat aerul este mai rece cu atat temperatura postcombustie este mai mica si stresul intern al pieselor interne ale motorului este mai mic ducand la o fiabilitate mai buna. Din pacate un intercooler este o piesa scumpa si de aceea o vreme nu s-au montat pe turbo-diesel-uri sau s-au montat intercooler-e mici si montate lateral. Ideal este ca un intercooler sa aiba suprafatele scaldate de gaze (cea interioara si cea exterioara) cat mai mari dar si volum cat mai mic si cadere de presiune cat mai mica. Aceste tendinte sunt antagoniste si de aceea trebuie gasit cu grija compromisul ideal. Suprafetele mari permit schimbul cat mai eficient de caldura, volumul cat mai mic micsoreaza turbo-lag-ul dar duc inerent la o cadere de presiune mai mare micsorand randamentul de supra-alimentare. Prezenta intercooler-ului sau chiar a unui intercooler mai mare decat cel din fabrica mai poate avea si o utilitate de salvare a motorului de la un dezastru hidraulic. Mai exact situatii in care turbina "se face praf" si se pierde o cantitate mare de ulei in admisia de aer (cantitate mare = 1,5L - 2L de ulei) ar insemna moarte sigura a motorului fara intercooler pentru ca ar ajunge direct in motor gripandu-l si indoindu-se biele etc. etc. S-au intamplat cazuri cand intercooler-ul a retinut (impreuna cu tubulatura aferenta) acest ulei. Tot legat de intercooler trebuie spus ca eventuale neeteanseitati la intercooler sau la tubulatura lui (post turbo cel putin), la TDI cel putin, se pot observa si prin usoare scurgeri de ulei. Multi necunoscatori atunci cred ca intercooler-ul este un racitor de ulei ceea ce nu este. Uleiul este de fapt doar un film subtire depus pe interiorul traseului de aer. Uleiul acesta provine din 2 surse: a. CCV b. Turbina Sunt pierderi naturale (normale) de ulei si nu trebuie sa ingrijoreze decat daca gasiti ceva gen 50-100 ml de ulei in intercooler sau mai mult. Atat CCV-ul (recircularea gazelor de carter - inevitabil cu vapori de ulei) cat si lagarele turbinei sunt imperfecte si "pun" ulei putin in tubulatura si intercooler. mai exact http://en.wikipedia.org/wiki/Intercooler Intercooler marit singur nu mareste puterea nici raspunsul la acceleratie. Daca are volum intern mai mare atunci chiar intarzie raspunsul la acceleratie. Este necesar sa se upgradeze cand nu mai este suficient aer pentru a putea arde motorina injectata, la fel ca turbo marit. Daca puneti turbo mai mare si/sau IC mai mare si nu mariti cantitatea de motorina injectata (doar prin chip custom se poate face decent lucrul asta) atunci nu castigati absolut nimic la capitolul performanta. Poate la fiabilitate generala. si daca tot am extras de pe forumul vw, uite un link mai exact http://vwforum.vwforum.ro/index.php?...hl=intercooler despre Influenta FMIC-ului asupra temperaturii motorului |
dciu de 1.5 de 65 are turbo... platoane tddi .. inseamna turbo diesel duratorque ... eu cunosc pe cineva are are un focus cu motorul asta puterea este 90 de cp... ( nu stiu ce puteri mai are motorul )
|
dci dupa logan de 65 (mai nou vad k ei ii dau 70 :))) nu are turbo,ci compresor,nu ai mers cu unul,sa vezi k nu "fluiera" nik la motor ;)
|
"direct common rail cu turbocompresor si schimbator aer - aer" sursa www.dacia.ro
|
"directa common rail + turbo cu geometrie variabila " 1.5 dci 82 cp 100 cp... sursa www.renault.ro
|
"directa cu common rail sferic + turbo" 1.5 dci 70 cp .. sursa www.renault.ro
|
mda, s-a dus dracu' si topicul asta. gogu02 si feryboy incercati si voi sa cititi inainte sa postati.
|
daca tot e la moda dieselul si credem ca putem discuta civilizat, facem un versus intre TDI -eu, DTI-paltonu', dci-fery & vibe si trosnelile de japoneze :P - tre. va tine?!
cu informatii, tipuri de modificari... la ce putere s eurca..blah blah . chiar sunt curios cum stau alte dieseluri la modificari hardware. renault, opel...diesel cele mai puternice de strada la ce putere exista, si cum au fost facute. in afara de TDI mai stiu un Alfa 147 jtd ridicat pe la vreo 180-200 de cai cu turbina nou. alte masini diesel nu mai stiu. dar nu vreau avioane facute de proiecte sau prototipuri. vreau exact cazuri reale de diesleuri de la alte firme modificate hardware.. |
si incep eu, cu un link de la o masina din UK< care m-a impresionat f mult.
mai am destule VAG eu, dar vreau sa vad ce aveti si voi.. sunt si din RO destule dar nu sunt descrise chiar asa de atent. http://uk-mkivs.net/forums/thread/891964.aspx si asta http://uk-mkivs.net/forums/thread/825005.aspx si aici descrierea masinii unui prieten de al meu, prezent si pe 4t, dar acolo este descrisa mai bine, asta ca sa vedeti ca se poate si in RO. http://vwforum.vwforum.ro/index.php?showtopic=13919 sau acesta, care la ora actuala este unul dintre cele mai puternice TDI, fiind urcat la vreo 22-230 PS. http://www.insomniaracing.org/phpw/i...page&PAGE_id=8 si aceste este pe cale sa devina... http://www.insomniaracing.org/phpw/i...age&PAGE_id=63 avand la ora actuala ~ 200 de cai. masina este prezentata mai pe larg aici http://vwforum.vwforum.ro/index.php?showtopic=16231 |
Quote:
|
Bogdan nu sunt fan diesel... deci nu pot sa intru in ``cursa`` :)
|
ok, pai am crezut ca stii exemple. dar lasa ca sigur salveaza fery situatia.
nu vreau masini iesit din fabrica puternice, gen Q7 V12 TDI., vreau modificate. |
nu stiu nimic pe tema asta bogdan.
intradevar stiu despre TDi-uri despre care am citit pe forum si la care poate te referi si tu...dar dCI se pare ca nu prea se inghesuie lumea sa schimbe injectoare intercooler turbo soft ca sa scoata ceva mai mult din ele. si parera mea e ca nu se merita cel putin pt 1,5 unde cilindreea e destul de mica...la 1,9 cine stie...uite ca mi-ai dat o tema pt acasa |
pai hai ca mai sunt si alte dieseluri, 2.2 de la opel si ford... la renault si si ele mai mari cu siguranta.
mai am aflat de un clio de 80 de cai care tot are planuri mari. dar deocamata..decat cip. |
oricum tin sa spun ca am ramas placut impresionat de ce au scos englezii/ portughezii aia din o ibiza de 130 de cai. au ajuns la 277 de cai.
si stiu ca si fabia avea cateva exemple...dar nu le mai gasesc pe toate. oricum, se pare ca orice TDI de 130-150 de cai poate fi dus asa sus. in RO avem deja 2 care au trecut la 220 de cai. din pacate amandoua sunt d evanzare, pt ca prop doresc ceva mai puternic si alt proiect. |
va dau un exemplu de tractoras cu cilindree mica si care face multe. motorul de pe accent si getz 1,5 crdi 110 cp, cu resoftare probabil 130.
|
sunt 2 seaturi leon S1 in craiova; amandoua sunt 4x4, unul este tdi iar celalalt este 1.8(parca) turbo benzina... ambele sunt modificate graaaav de tot, si rup foarte multe masini; nu stiu exact cati cai au, nu am avut curiozitatea sa intru in polemici cu proprietarii, dar se zice ca aprox 280 are cea pe benzina si undeva la pe langa 200 cea diesel... sper sa nu vorbesc prostii...
ideea e ca se poate, le-am vazut pe ambele la treaba si e jale cu ele. |
da, pai 1.8T e un motor f fiabila. sunt modele duse la 350-400 de cai si care merg zilnic si in weekend sunt alergate pe track, in state.
tre, da...dar eu vb de motoare care au suferit modific mai mari decat cip. |
| All times are GMT +2. The time now is 05:26. |
- Copyright 2026 4Tuning