![]() |
Re: Legea versus Centura de siguranta
Quote:
http://vl.politiaromana.ro/atentie_centura.html Esti obligat prin lege sa porti centura ca sa ai mai multe sanse la supravieturile bai supermanu-le cu carnet in buzunar! Asemenea specimene mai rar, las-o dreaq ba nene iti spun toti ce si cum da tu esti pe dunga ta si tot o tii intruna ca de ce esti obligat sa porti centura Da du-te ba nene si lasa-ne in pace cu tampeniile tale de 2 lei ca n-ai cum sa gandesti asa, e impotriva credintei,vointei ce vrei tu sa gandesti in halul asta |
Si crezi ca folosind un limbaj vulgar si agresiv o sa te faci inteles mai bine...iti da o aura de superioritate...te simti mai barbat daca vorbesti ca un ghiolaban needucat?...usor ca nu am jignit pe nimeni.
Daca eu in postul anterior am spus urmatoarele: "Toata lumea considera ca intrebarea mea a fost...."la ce e buna centura ca oricum nu o folosesc?"...pe cand eu am intrebat...."de ce sunt obligat sa o port?, ca doar am creier si stiu ca imi va salva viata in caz de accident"...".........................tu cum poti sa revi cu acelasi argument cum ca "centura imi salveaza viata"...sunt foarte constient de acest lucru...nu am negat ba chiar am incurajat la purtarea ei....dar nu aceasta era ideea topicului. Nu inteleg cum puteti sa ratati ideea principala deviind complet de la subiect. |
1. Accident frontal fara centura. Zbori prin parbriz dar supravietuiesti.
Urmari: Coloana lovita, maini rupe si cap spart -> Incapabil de munca, handicapat. 2. Accident frontal cu centura. Centura te opreste, airbagul se declanseaza, supravietuiesti. Urmati: Vanatai, te ustura ochii, julituri. -> Capabil de munca, intr-o saptmana iti revi. In cazul 1 statul cheltuieste cu tine milioane pentru recuperarea ta, apoi cu pensia de handicapat. Stiu ca d-aia platesti taxe, dar, deh... |
@JDV : Nu inteleg de ce te mai chinui cand vezi ca desi ai explicat ideea de "enspe" ori lumea tot o singura replica are de dat.
Asta e , nu toata lumea reuseste sa gandeasca peste un anumit punct , sa-si puna niste intrebari , doar asa de amoru' artei...nu vor sa gandeasca putin pentru ei , se complac sa gandeasca altii si ei doar sa urmeze. Majoritatea sunt doar niste oi intre alte oi. Cat despre intrebare in sine , nu cred ca exista vreun raspuns logic. Doar ca s-a gandit cineva ca ar mai strange niste bani din amenda de centura...asa cum strang bani din amenda ca vb la telefon si alte stupizenii. Si sa nu va aud cum sariti la gatu meu ca numa inconstientii vb la telefon sau ca poti produce accidente vorbind la telefon si ce altceva mai puteti inventa pe moment ca la fel de bine poti sa intrii pe contrasens mancand un sandwich sau cand bei cafeaua si pentru astea nu mai da nimeni amenda... Sau cand ai o pitzi langa tine si stai cu ochii in sutienu ei.... |
Intr-un accident unde nu s-a depasit viteza legala si cauza a fost neatentia, sa zicem, cred ca centura te ajuta sa ramai in viata.
Poate nu inseamna mult pentru tine, dar daca vinovatul este celalalt sofer eu zic ca este o diferenta intre incadrarea la vatamare corporala sau omor din culpa. Daca tu esti vinovatul accidentului nepurtatul centurii este clar ca este una dintre cele mai mici probleme ale tale in ceea ce priveste sofatul si conduita. Parerea mea este ca obligativitatea nu este facuta pentru ca tu trebuie sa traiesti pentru a plati taxe pentru ca purtatul centurii nu garanteaza supravietuirea 100%. Este doar o masura de preventie. Iti spun ca mai mare economie face statul daca mori inainte de pensie sau daca nu ai consuma banii asigurarilor de sanatate prin spitale. |
Quote:
|
Contributia TA pentru fondul de pensie aferenta salariului tau este de in jur de 10,5%, pe care o achiti tu ca angajat iar 20,8% este achitat de catre angajator.
Punctul de pensie in 2013 este de 762 lei. Daca tu zici ca 10,5% din salariul tau brut, pe 40 de ani de munca, iti acopera o pensie de cel putin 762 lei/luna timp de 20 de ani, esti un caz fericit. Te asigur ca un pensionar normal, nu beneficiar de pensii speciale, consuma mult mai mult decat contribuie, motiv pentru care fondurile pensiilor de stat sunt in degringolada in toata lumea si se incearca trecerea spre fondurile private. Iti poti cauta alta cauza pentru care statul "te lucreaza" pe la spate si te vrea viu, ca asta cu taxele... |
Quote:
Statul castiga de pe urma ta pana in momentul in care mori..chiar si apoi ca tot iti trebuie loc de veci (ironic loc de veci ca si ala e cu chirie)... Toate astea costa bani..si o parte din banii aia tot se duc la stat. |
La fel de bine poti sa mergi in alta tara si sa cumperi de acolo. Sau sa te calugaresti. Consumul tau nu intra la bugetul de stat. Taxele de pe urma consumului tau da. Restul e profit al privatilor.
Ca sa consideri insa ca o atitudine globala inceputa in anii 70 prin Australia este menita a te tine pe tine in viata ca sa poti alimenta... pana la urma tot nevoile tale (gen scoala, sistem de sanatate, politie, armata etc. - astea sunt alimentate numai din orice mai putin contributiile si taxele platite de angajati) mi se pare tras de par. Daca s-ar dori cresterea masei de consumatori s-ar incuraja natalitatea, s-ar perfectiona serviciile medicale, s-ar face autostrazi, nu s-ar impune purtatul centurii de siguranta... Eu continui sa cred ca motivul oferit de tine este de domeniul fantasticului pentru ca nu este sustinut de realitate. Asta e parerea mea si atat. |
Quote:
Eu cred ca puterea statului vine din micile detalii pe care noi le scapam. Oricat de mult ai merge pe firul consumului-profitului o sa ajungi la un moment dat tot la stat...indiferent de unde ai scos banii o parte din ei sunt ai statului si nu ai tai. Multumesc de raspunsurile calculate si ca nu ai reactionat ca si gorila din posturile anterioare. |
De ce esti obligat sa porti centura de siguranta in conditia in care e viata ta si faci ce vrei cu ea!?
De fiecare data cand recitesc aceasta tampita intrebare mi se ridica sangele in cap in mare forta! In primul rand asta este o lege, o lege creata de mai multe creiere la un loc! De ce aceste multe creiere au facut o asa lege? Au stat ei intr-o dupa-amiaza calduroasa de vara si s-au gandit ca aceasta centura care are prenumele DE SIGURANTA iti poate salva viata, chiar daca tu tii sau nu la ea chiar daca tu esti constient sau nu! Inca o data, nu stiu cum sa-ti mai explic in alt fel ca sa intelegi ca traiesti intr-un stat democratic unde LEGILE ar trebui respectate! Daca nu iti convine poti sa traiesti in padure! Intrebarea ta nu are nicio noima, si observ ca sunt cativa care te incurajeaza dar nu faci decat sa rada lumea de tine. Nu conteaza sub ce forma pui intrebarea asta pentru ca pur si simplu este o intrebare foarte cretina si idioata! Intrebarea ta defapt este: de ce trebuie sa ma supun legii si nu de ce sunt obligat sa port centura! |
Quote:
Este ilegal sa merg fara centura deoarece cineva a considerat ca vrea sa imi salveze viata chiar daca eu nu vreau ca acel cineva sa aiba legatura cu siguranta mea.....o alta lege spune ca este ilegal sa te sinucizi....cu alte cuvinte, in mod legal nu ai control asupra propriei vieti. Ti se pare in regula aceasta situatie? Quote:
Daca tu esti de acord cu toate legile inseamna ca traiesti intr o lume feerica...o adevarata utopie. Problema e ca mai sunt oameni ce privesc imaginea dintr un plan indepartat...si ajung sa vada o panorama de idei, actiuni si reactii diversificate ce se bat cap in cap la un moment dat. Eu as propune neutralitatea (((neutralitatea nu inseamna eliminare ci faptul ca nu mai are caracter obligativ))) centurii de siguranta...atat timp cat nu pun pe altul in pericol daca nu o port si mai ales atat timp cat NU MI S-A CERUT PAREREA despre acest lucru, nu pot sa o consider o lege dreapta....asta nu inseamna ca nu o respect. |
Quote:
|
In urma cu vreo 10 ani, nu exista obligativitatea purtarii centurii de siguranta in oras ci doar in afara localitatii, ce s-a schimbat in tot acest timp ? cum au gandit-o ? ce legi fizice s-au schimbat ? SAU au ramas iarasi fara bani la buget si au inceput sa ne ``hinghereasca``pentru binele nostru...
este doar o constatare nu doresc sa intru in polemica cu nimeni :!: |
@ JDV : referitor la cei care nu inteleg ce vrei tu de la lume cu acest topic ... ignorance is bliss :lol:
|
Acele persoane care au crezut ca este mult mai bine pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, sa poarte centura de siguranta au gandit-o nu pentru un om care nu gandeste ci pentru toti. Faptul ca tu nu vrei sa porti centura respectiv sa nu te supui legilor in vigoare asta nu inseamna ca cineva iti controleaza viatza!Sunt niste aspecte care vad ca tu chiar nu le pricepi in orice fel ti le-as explica!
Nu stiu daca este ilegal sa te sinucizi, nu m-am gandit la asa ceva pana acum!Dar daca este ilegal sa faci lucrul acesta, la fel, pentru ca prin idiotenia ta de ati lua viata poti pune in pericol si pe altii, sau poti sa le cauzezi diverse traume! Desi cred ca TENTATIVA de sinucidere POATE este ilegala, fapta in sine deja savarsita nu stiu cum ar putea fi pedepsita(eventual sa te invie si sa te incarcereze) Deci citeste si tu cuvant cu cuvant si ma rog la Dumnezeu sa intelegi odata ce am scris eu si ceilalti aici! |
Quote:
Din moment ce spun ca nu sunt de acord cu legea dar o respect ca nu am incotro....de ce mai dai quote....sa raspunzi la ce...la intrebarea caruia i am oferit deja raspunsul?... Quote:
Eu cred ca la protestul din iarna lumea a iesit defapt pentru faptul ca se plictiseau in casa...sau acel om ce a sarit de la etajul parlamentului in timp ce se autoincendiase...probabil din lipsa de ocupatie a facut acest lucru... |
Hai ma lasa-ma k n-ai treaba cu viatza esti PA, serios vb .. nu`ti mai raspund ca vad ca bati campii mai rau
|
Quote:
|
Quote:
Legile in principiu au o logica, daca in unele cazuri nu o gasim, in cazul de fata este banala, si foarte buna. Ignoranta (conform dex): Faptul de a ignora IGNORÁ vb. a neglija, a nesocoti, a omite. Sa construim un caz banal: Vorbim de un tata care are un fiu pe care-l creste si iubeste, dar este mai prost sau mai nebun, mai teribilist, ignorant, etc. si nu prea il asculta. Degeaba ii spuine tatal "fiule, sa-ti pui centura de siguranta) ca el considera in prostia lui ca ce rost are centura de siguranta, este incomoda, urata, ingradeste putin miscarea, etc.. Si uita asa fiul sau ignorant are un mare accident si moare. Atunci un tata se gandeste de 1 miliard de ori ca centura de sigurata poate i-ar fi salvat viata. Si uite asa, cum e si vorba pe care o repet: "Cand esti mort, nu stii ca esti mort. E greu doar pentru ceilalti... La fel si cand esti prost..." (asta are 2 insemnatati pentru tine) Deci daca tu mori, poate tie sau noua nu ne pasa, dar parintilor tai DA. Si uita asa s-au gandit niste oameni sa dea o lege buna, corecta si logica (pentru unii), iar logica ar fi urmatoarea: Daca tu nu a grija de viata ta, incercam sa avem noi. Asta ar trebui sa se intample in mai multe domenii si cu mai multe masuri legislative, dar multe masuri sunt mai complicate, mai greu de reglementat si/sau ignorate de legiuitori. De fapt cam asta este rolul legilor, sa te fereasca pe tine de relele altora si chiar si de relele tale! Ca nu se intampla asta asa cum are trebui, este alta poveste, dar in cazul de fata este exact ce trebuie. Pe de alta parte ilegalitatea sinuciderii (in SUA parca) are si ea o logica simpla: Foarte multe sinucideri au fost cu ajutor - sfat, pastile/substante, incurajare, etc.. Cat timp nu era ilegala, cei care au contribuit la asta nu puteau fi trasi la raspundere, prin declararea ei ca fiind ilegala vor fi raspunzatori penal si cei ce au ajutat la o asemenea fapta iresponsabila. |
Atunci de ce s-a mai inventat trecerea de pietoni daca u ai discernamant si stii cand sa ii dai prioritate pitonului, daca vrei ii dai daca nu nu. Asa si cu centura.
|
Quote:
Si eu din cate stiam legea obligatoriu trebuie sa fie impartiala in absolut orice caz....iar o lege bazata pe sentimentele parintilor mei fata de accidentul meu nu mi se pare chiar impartiala. Am mai spus si o repet....centura salveaza vieti...dar nu ma obliga sa o port...obliga fabricantul sa o monteze...iar folosirea acesteia sa ramana decizia soferului. |
Quote:
|
Quote:
1. De ce sunt eu obligat sa ma opresc la culoarea rosie a semaforului? De ce sunt eu obligat sa circul in anglia pe stanga si in romania pe dreapta? 2. Impartiala da , dar tu vrei sa fie "impartiala in favoarea ta" 3. Pai folosirea acesteia ramane decizia ta. Amenda pentru nepurtarea acesteia ramane decizia politistului. Legile sunt facute in favoarea cetatenilor , nu in favoarea cetateanului. |
Quote:
|
Quote:
1.b. Circulatia se face pe stanga sau pe dreapta...insa acest lucru este simetric pentru ambele tari. 2. Daca stai sa gandesti fraza ce am scris cu un post mai sus o sa realizezi ca nu era vorba de faptul ca vreau sau nu sa fie "impartiala in favoarea mea" ci impartiala fata de sentimente umane. Deci ai dat quote la acea fraza dar raspunsul tau nu are legatura cu ea. 3. Realizezi ca eu am explicat de cel putin 5 ori ca nu o sa incalc legea chiar daca am aceste idei insa tu tot insisti pe acest lucru nu?...ca sa nu mai zic ca nu ai oferit macar un (1, unu) contra argument asupra ideilor mele ci repeti lucruri puerile ce nu fac decat spam si un topic mai lung. Tu mi ai spus ca nu e bine sa fac aia, aia , aia si aia...fara argumente solide. Data viitoare va rog...luati fiecare idee in parte apoi incercati sa aduceti argumente cat de cat la subiect nu intrebari fara sens. |
Domnilor problema cea mai mare care il deranjeaza pe JDV este faptul ca statul vrea sa il tina in viata ca pe un soarece de laborator,pe un scenariu bazat pe teoria conspiratiei in care fiecare cetanean e o oaie de muls si de asta nu doreste el sa fie obligat sa poarte centura,ca i se pare ca asa e tinut in viata fortat,si practic altcineva ii decide lui soarta in bine(adica i se vrea binele ,ca sa nu moara lipit de parbriz) doar pentru a avea inca un platitor la stat,iar el nu doreste sa simta ca traieste doar pentru a servi statul prin contributiile dansului.Eu cam asta inteleg din tot ce a raspuns pana acum,fiindca stie si el clar ca centura salveaza vieti,legea este lege si trebuie respectata...
|
Quote:
In mare ti-a explicat GTR . Pentru ca oameni sunt in general ignoranti....si au senzatia aia de miserupism... P.S Quote:
Noi sau mai bine zis eu privesc lucrurile din perspectiva : societatea aia , grupul ala...etc si primeaza nevoile grupului nu ale individului. Nu toata lumea intelege : de ce e bine sa ai cauciucuri de iarna Aderenta mai buna implicit franare mai buna implicit directie mai buna ....etc implicit siguranta ta ...implicit a mea/noastra ca si grup.....ei vor stii decat ca "asa spune legea" sau "n-ai cauciuc de iarna?Amenda date draq'" Poate pe tine nu te intereseaza de ce e bine sa ai triunghi reflectorizant/veste in masina si stii decat ca "asa spune legea". Nu ma intelege gresit , si eu imi pun intrebari de genul asta , dar nu legat de lucruri evidente... |
Ce topic reusit ai facut ! Spun asta pentru ca scoate la suprafata exact structura societatii : elitele care chiar pot sa gandeasca (sub 15%) , mediocrii si submediocrii. Vorba aia "multi da prosti".
Ca de obicei, aceia care nu inteleg nimic zbiara mai tare, aia cu vederea ingusta nu concep alte pareri decat ale lor, cei care chiar isi folosesc creierul te inteleg indiferent daca sunt de acord cu tine sau nu. Ma intreb cati din cei ce sunt asa vehementi in legatura cu purtatul centurii o si poarta, eu in trafic vad ff foarte putina lume cu centura, s-or fi strans toti pe topicul asta. Este limpede de ce masele sunt asa usor de manipulat cand citesti cateva raspunsuri din acest topic. Crede si nu cerceta ! Toate legile sunt perfecte pentru ca sunt legi, nu ? Dar nu ne uitam de cine sunt date aceste legi, cine sunt parlamentarii geniali care le concep, ce motiv sta in spatele lor. Ce este ingrijorator este caracterul tot mai restrictiv al legilor. Dar pe oi nu le deranjeaza asta, lor le place sa fie dirijate si sa fie scutite sa gandeasca. Nici eu nu cred ca statului ii pasa de mine si de aceea ma obliga sa port centura. Daca ii pasa de cetateni le facea autostrazi sa nu moara zeci de mii de oameni in accidente frontale, asigura un sistem sanitar decent in care oamenii nu mor de la o mana rupta si multe altele. Referitor la utilitatea centurii nu sunt deloc convins de utilitatea ei, pentru locurile din fata, in schimb o consider necesara pentru pasagerii din spate, in scopul protejarii celor din fata. Ganditi-va ca cazurile in care oamenii si-au rupt gatul sau au fost decapitati din cauza socului provocat de impact, cati nu au ars in masini sau cati nu au fost striviti. Din pacate nu se discuta aproape deloc de cum trebuie sa stai intr-o masina, pozitia mainilor, a picioarelor, de ce trebuie sa faci pentru a amortiza socul in cazul in care vezi ca un impact este iminent. |
Voiam sa scriu ceva dar nu am nimic relevant de scris. Treaba e relativa. Acum multi ani frate-meu care nu purta centura si statea in spate a scapat cu viata intr-o masina rupta in 3 bucati . Taica-meu la fel a fost proiectat in afara fara sa fi avut centura si volanul a trecut prin scaun! La ce le folosea centura?!Acum ma bucur sa i vad acasa! Am mai fost si eu in masini in care centura ma salvat de un cap spart sau macar am economisit un parbriz . Port centura intotdeuna dar in unele situatii nefericite probabil ar fi mai bine sa nu o am.
...Am mai auzit pareri intre oameni cum ca "adevaratii smecheri" nu poarta centura :) aia care nu o poarta de smecheri probabil au femei care ii tin in lesa si macar in masina vor sa se simta liberi :) |
@manta_xe
In calitate de creator al acetui topic daca spuneam lucrurile ce le ai spus tu (care sunt 100% adevarate) incepea lumea sa ma injure ca la usa cortului...oricum unele gorile au mai sarit gardul pe acest topic. Multumesc ca ai spus acest adevar in locul meu. Deci cum as incerca sa o intorc voi tot la acelasi raspuns va opriti...."e obligatorie deoarece iti salveaza viata." Aveam de gand sa scriu cel putin 30 de randuri in care sa reiau aceleasi intrebari si argumente...dar imi dau seama ca degeaba scriu....ca oile oricum nu inteleg si accepta ce vine de la "cioban" (conducerea politica) fara sa se gandeasca. Bai frate...macar de aveam 6 7 useri care sa inteleaga drracu macar intrebarea centrala...din 15 20 cati ati postat...abea 3-4 au inteles despre ce e vorba....lucrul asta nu ma face decat sa imi intareasca si sa imi demonstreze ideile despre controlul prin supunere oarba a maselor. Respect voua celor care ati reusit sa va ridicati capul din pamant si sa priviti in jur...nu multi reusesc sa o faca....exemple sunt mult in posturile de mai sus. |
Quote:
Pe mine unul nu ma intereseaza exceptiile : gen 1/100 scapa cu viata fiindca nu purta centura.Ma intereseaza lucrurile dovedite , si cum dovezile arata ca in majoritatea ( si nu ma refer la 50+1 % ) cazurilor centura face diferenta intre viata si moarte...de ce vorbim de anumite cazuri cand au scapat ca nu au purtat centura?Voi chiar credeti ca asa este motivul pentru care au scapat?Doar pentru simplul fapt ca nu au purtat centura? Sau cei care lucreaza pe santier si sunt obligati sa poarte casca de protectie ?Doar isi risca propia lor viata nepurtand casca , nu? |
Quote:
In general orice decizie ia un om (si nu vorbim numai de legi) este luata corect cand se pun in balanta avantajele beneficile vs dezavantaje, pagubele, riscul, etc.. In cazul de fata putem enumera asa: Avantaje/beneficii: - procentaj foarte mare in salvarea vietilor (mai ales de cand masinile au devenit mult mai bine gandite si mai sigure, nu vorbim de junghiuri) - evitarea leziunilor, loviturilor, ranirilor la impact mai mic Dezavantaje: - putin incomoda, pana te obisnuiesti cu ea - pierzi 5 secunde sa o pui sau sa o scoti - poate sifona putin camasa/bluza (cand este cazul) - design Deci daca punem in balanta avantajele si dezavantajele, procentul in favoarea avantajellor este covarsitor ca importanta fata de niste mofturi, basini, figuri, comoditate, etc.. Deci decizia de a da o lege in acest sens are logica si importanta, este o lege corecta si utila. Iar mintea voastra ingusta (este o constatare, nu o parere), a ta si a savantului care a creat topicul asta cretin nu poate sa gandeasca singura logica descrisa mai sus, trebuie explicata ca la copii mici. Te mai apuci si mai si aberezi cu parlamentarii, politicienii, etc. intr-un caz care de data asta chiar este corect si are logica, referitor la o lege care exista cam in toata lumea, nu numai in tara noastra. "Greu la deal cu boii mici." . P.S. Eu pe voi doi chiar va sfatuiesc sa NU purtati centura, poate cine stie, deveniti niste exemple pentru utilitatea centurii de siguranta. |
Quote:
Nu sunt ideile unora, nu sunt sondaje, sunt statistici reale, logice si demonstrate. Sunt curios sa vad unde te-ai legat de legile cretine din tara asta, unde le-ai combatut si comentat, ca la combatut legi normale, logice si universal valabile esti foarte bun, doar ca nu ai argumente logice. In definitiv te rugam noi, NU purta centura de siguranta, ca nu ti-o pune nimeni cu forta. Si poate ne pui si noua in balanta avantajele si dezavantajele acestei legi, ca sa vedem cat de logica sau ilogica este. Te invitam sa-ti injectezi si niste heroina in vene, ca nu o sa te opreasca pe tine o lege stupida care-ti ingradeste libertatea. . |
@GTR
Daca vrei iti las un pm cu numarul meu de telefon sa iti explic verbal poate asa intelegi cat de cat ca ce imi zici tu mie aici nu are legatura cu ce am afirmat eu. Tu in ce ai scris pana acum nu ai facut decat sa sustii faptul ca toti soferii inclusiv tu sunt inapti de a isi asigura singuri protectia...statul obligand la purtarea centurii doar ca se simte responsabil pentru noi. Spre exemplu:..daca de maine se dizolva aceasta lege, si centura nu mai este obligatorie...tu o sa o mai porti sau nu? Caz A: Daca o porti in continuare la orice deplasare inseamna ca nu ai avut nevoie de lege in prima instanta. Caz B: Daca nu o porti nu demostrezi decat faptul ca esti incapabil de a intui un eventual accident in care ai putea fi implicat...centura eventual salvandu-ti viata. Concluzie: daca esti inapt sa conduci un autovehicul in siguranta si consideri ca trebuie sa iti dea altul "mura`n gura" de ce mai ai permis? Astept sa revi cu argumente sa imi combati logica de "sinucigas retardat cu apucaturi eventual sataniste, ce vrea decat sa deranjeze ordinea ce ne a fost impusa cu forta"....cum ma consideri tu cel mai probabil |
Quote:
Tu pui o intrebare la care nu exista raspuns sa te satisfaca. Ti s-au oferit cel putin 10 raspunsuri,de la Adam si Eva si pana la statisici si chestii evidente. Prin intrebarea pe care o pui, nu dai de inteles decat faptul ca inauntrul tau tu nu accepti ideea de a fi fortat sa porti centura de siguranta. Cel mai simplu raspuns pentru intrebarea ta este felul cum s-a stabilit o unitate de masura. De ce nu certi acum savantii care au stabilit ca unitate de masura secundele sau gradele sau kilogramele s.a.m.d ; Este practic o concluzie de comun acord la care s-a ajuns,ca este mai sigur si mai bine pentru orice persoana ce se afla la volan,sa poarte centura de siguranta; este un compromis daca vrei sa il numesti asa: vrei sa folosesti masina? atunci foloseste centura pentru ca stii si tu ca are un avantaj in caz de accident. Nu o porti? atunci ia amenda,ca ai riscat nepurtand centura(poate sari prin parbriz,iar la viteza cu care vii,ranesti si pe celalalt sofer care poate purta centura-> in caz de accident frontal) Gandeste mai deschis si mai limpede: nu este facuta legea sa iti ingradeasca tie drepturile,ci cat sa te tina in viata in caz ca esti incostient,sau nu. (poate tu vrei sa porti centura,ca stii ca este ok si tii la viata ta,dar in anume zi uiti sa o pui,si te opreste politita-> iti iei amenda si asa vei fi sigur ca data viitoare vei verifica de 2 ori daca ai centura pusa; ca un reminder este aceea amenda) Daca tu in sinea ta nu gasesti intelegere pentru modul in care s-a propus obligativitatea purtarii centurei de siguranta, atunci topicul este inutil pentru ca niciodata nu vei primi raspunsul care sa te multumeasca. (evident,exceptie facand cele care iti tin partea) |
Daca nu porti centura si esti implicat intr-un accident NU MORI NEAPARAT.
Exista sanse foarte mari sa ramai fara dinti, fara maxilar, fara ochi, fara nas, exista sansa sa iesi de jumate pe geam si sa se rastoarne masina peste tine, sa iti taie o mana, sau sa te prinda sub masina si sa ramai un handicapat IN VIATA...hmm.. Sa nu mai vorbim de sansa sa fii aruncat din masina prin parbriz sau prin geamul lateral, vei fii scalpat instantaneu, sanse ca ramele geamurilor sa iti indeparteze carnea de pe fata sunt mari. In plus, daca nu esti singur in masina si nu ai centura, cand se deformeaza masina sau se rostogoleste masina exista sansa sa lovesti cu corpul tau ceilalti pasageri si sa ii ranesti la fel cum am descris la punctul anterior sau le rupi coloana vertebrala, sau efectiv sa ii omori cu propria greutate...au fost si sunt multe cazuri in care unii si-au omorat familia sau si-au distrus familia si ei au "scapat" cu handicap pe viata. De unde stiu astea si cum pot sa garantez ca ce spun este adevarat? lucrez in domeniul automotive safety, mai exact in proiectare centuri de siguranta. Legea nu este decat o urmare a logicii...mai bine porti centura decat sa ramai handicapat si/sau sa distrugi/omori pe cineva care e in masina cu tine. Ca si exemplu clar...in primul an cand mi-am luat carnetul, conduceam o Dacia 1310 si m-a lovit un audi din lateral dreapta, din cauza unghiului in care a intrat in coliziune impactul nu a fost foarte puternic. Cu toate astea, eu nu aveam centura si am fost aruncat de pe scaunul soferului pe scaunul pasagerului(eram singur in masina) si m-am lovit cu capul de rama si geamul din dreapta, evident dupa impact masina a continuat sa mearga, intrand pe contrasens.....de unde veneau alte masini.......deci...poarta centura ca se merita ;) |
M-am razgandit. Sunt de acord cu JDV si inca 2-3 baieti pe aceeasi idee. Totul e o MARE conspiratie a statului impotriva noastra a oilor. Am si un exemplu sa sustina ideea: de ce dau uneori de semafor rosu? Statul ma tine pe loc, cu ocazia asta masina consuma mai mult si astfel bag niste $ in buzunarul statului. Trecerile de pietoni ... nu le vad rostul nici astora decat sa dezvolte spiritul de turma ... toti sa mearga la gramada ca oile ... si mai am niste idei de-astea luminate, deja sunt pe ganduri. Hmmm.
|
Quote:
Eu in tinerete nu purtan centura de siguranta decat la drum lung, acum o port tot timpul. Nu este vorba numaid e mine sau de romani, s-a demonstrat ca fiind vorba de o lege, soferii si chiar si pasagerii iau mult mai in serios problema. Nu este vorba de a fi apt sau inapt, in general este vorba de a fi atent sau ignorant si aici nu vorbim numai de centura de sigurata, vorbim de atentia sau ignoranta omeneasca care nici macar nu tine de inteligenta. Sunt atatia oameni obezi sau anorexici, atatia oameni care nu au grija de sanatatea lor in general, atitia oameni care ignora miscarea, atatia oameni care fumeaza (eu inclusiv), atitia oameni care se drogheaza, etc.. Deci oamenii in general sunt foarte ignoranti, indiferent de IQ, cultura, inteligenta, etc.. In cazul de fata o lege banala pe multi dintre ei i-a facut mai responsabili cu ei. Mai mult ca sigur ca fara aceasta lege (care si asa este respecatta partial), mai mult de 50% din soferi nu ar fi folosit centura de siguranta nici macar la drum lung, mai ales cand vorbim de tineri, care in general sunt mult mai teribilisti si ignoranti. Cand o lege poate sa impulsioneze o stare de normalitate, nu poate fi decat de laudat. . |
Quote:
Daca atunci cand este liber stai degeaba la semafor si arzi timpul si benzina, pune in balanta atunci cand este aglomerat cat timp pierzi si cata benzina arzi. Legile nu sunt pentru cazuri particulare aberante, cum ai dat tu mai sus, ele teoretic sunt la modul general. Daca vrei sa vezi circulatie fara semafoare, uita-te in tarile din lumea a 3-a sa vezi ce haos si ce nenorocire este acolo. De fapt, la cum pui problema, acolo e de tine. |
| All times are GMT +2. The time now is 04:36. |
- Copyright 2026 4Tuning