Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Generalitati tuning (https://forum.4tuning.ro/23-generalitati-tuning.html)
-   -   Anti-Roll Bar - cum, unde, cat ? (https://forum.4tuning.ro/23-generalitati-tuning/34361-anti-roll-bar.html)

beck 25-02-09 15:45

Re: Anti-Roll Bar - cum, unde, cat ?

pan la urma stie vre-un cunascator de pe aici unde se gaseste teava cr-mo in romania?

john17 25-02-09 16:05

Discutii aprinse aici! Eu stiu asa: pt masina de strada nu se omologheaza, cele de curse au scris in carte "autoturism pt competitii" si au un regim special - ITP doar la RAR Bucuresti etc. Nici centurile de competitie nu sunt omologate pt strada. Rollcage-ul se fixeaza de elemente de rezistenta ale caroseriei - la autoportanta exista mai mult sau mai putin elemente preluate de la sasiuri si integrate in caroserie (lonjeroane, praguri, traverse). Nu este obligatorie intarirea sudurilor la caroserie pt utilizarea pe asfalt - eu n-am intarit nik la a mea care are 30 de ani si n-a crapat dupa >1000 km din care cca 250 in regim de cursa. Pt raliuri pe macadam da, trebuie musai intarita. In mod normal se face din teava trasa OL 45 (fier "mort") si nu MoCr, alea sunt fineturi facute d producatori consacrati pt utilizare profi, nu cred ca poti face artizanal asa ceva. In Ro sunt cativa care fac bine, preturile dupa stiinta mea incep pe la 500 euro, lucrarea nu e simlpa deloc. La rollbarul nedemontabil (sudat) fie se imbina traversa superioara de la parbriz intr-unul din modurile descrise in anexa J, fie se sudeaza prin golul parbrizului, fie se sudeaza inainte de a aduce partea frontala pe pozitie, solutii exista. Nu se desface in nici un caz "conserva".
P.S. e foarte "fun" de intrat intr-o masina cu rollcage, mai ales mandrele echipate de mers la Mall!

crywolf 26-02-09 15:00

cu fusta scurta eventual si roll cageu' cu bara oblica pe usa :) :) :)
intrebarea mea era retorica....de altfel.
Ideea e ca producatorii prezinta pe dfiecare masian in parte schita acelui cage ..... deci se poate copia. Numai ca uneori mai scump si mai greu sa il faci decat sa il cumperi :)

Bubu_021 27-02-09 09:35

cum zicea dl. adi popescu... roll-bar-ul ar trebui facut din pexal. se indoaie fara prea mari eforturi, se imbina usor, se poate monta pe masina fara sa trebuiasca date gauri in bord si greutatea sa este mica.

ps - pt cei care nu s-au prins, a fost o gluma.

gbry_el_05-RSG 02-03-09 19:43

https://forum.4tuning.ro/119-masina-mea-oltcit/42242-oltcit-club-11r-dj-05-rsg-under-construction/page-37.html a fost un tico...al meu din pacate.

calibrazor 02-03-09 19:45

Quote:

Originally Posted by gbry_el_05-RSG (Post 2113237)

cam batatorit

mihai1 09-03-09 21:57

veniti la mine fratiilor ca va fac cate rollcage -uri vreti ...bani sa aveti.
Ma ocup de ranforsat masini de caascadorii de 15 ani.Am citit cateva tampeni aici de mi se face greata.....dar astai Romania.......
Teav trasa , masina de indoit , aparat MIG MAG si multa munca.....in rest nu are de a face cu TICO MERCEDES sau alte replici acide roll cage este menit sa asigure o rigiditate mai mare si o protectie marita pasagerilor din masina , poti sai intaresti partile care le consideri vulnarabile in functie de riscurile la care o expui.una este sa te dai de-a rostogolul pe lateral si una pe fata spate.......... Se pot monta inclusiv rezervoare presurizate si intarite [de 4-5 mmm graosime] stingatoare automate ..... binenteles masina trebuie sa nu fie o coaja ruginaita pe toate partiile.... poate sa aiba rugina pe la podea sau alte locuri care nu are legatura cu structura de rezistanta..
Cele facute in Kit sunt cele facute in serie ....si tu alegi sa le fixezi fie cu sudura fie in suruburi [legaturi in suruburi sunt un pic mai slabe decat cele sudate]Partile sudate sunt cele care asigura prinderea de podea lonjeroane sau oalele suspensiilor [ caluti ...asa la denumim noi ....] iau forma caroseriei si la partea superioara sunt plati usurand prinderea barelor fie prin sudura fie prin suruburi.Sunt de acord ca fara scaun cu centuri in 4-5 puncte si casca rollcage nu te ajuta ba chiar poti sa mori dand cu capul de bari mai repede decat te astepti. la rasturnari noi legam si mainile pentru a nu iesi cu ele pe fereastra ......
In rest modele cate vrei pe net ........
bafta!:rolleyes2

mihai1 09-03-09 21:58

aaaa am uitat cam 1000 de euroi cel putin si vreo saptamana de munca cu masina in fata.......mea.Langa Buftea......

quick_5hifter 09-03-09 22:39

Quote:

Originally Posted by mihai1 (Post 2133362)
1)veniti la mine fratiilor ca va fac cate rollcage -uri vreti ...bani sa aveti......dar astai Romania.......

2)TICO MERCEDES sau alte replici acide

3) la rasturnari noi legam si mainile pentru a nu iesi cu ele pe fereastra ......

1)Vezi ca ai gresit sectiunea... putin mai jos e sectiunea "bazar" unde poti sa prezinti ce vinzi si sa-ti faci reclama.

2)Pai eu pentru Tico am si deschis topicul, ca Tico aveam in momentul ala si in Tico voiam sa nu mor. N-avem toti masini cum auzi tu pe la idolii tai. Si apropo: alt exemplu chiar n-ai gasit si tu? Cate Mercedes-uri cu rollcage ai vazut in viata ta? :rolleyes2

3)Si-acum iti returnez replica: "asta-i Romania", ati ajuns sa legati pilotul de volan... in tarile civilizate exista cortina in dreptul geamului. Daca lua foc masina, murea ars legat de volan, dar cu mainile intregi? :rolleyes2

In rest, ceea ce ai spus s-a mai scris deja, deci multumim pentru ajutor!

mihai1 10-03-09 05:33

Scuze ... de reclama dar asa suna topicul cat, unde, cum sau asa ceva..... cat de mercedes eu am facut 2 ....hahhahah...iar rezervorul de aiai este presurizat.... nu are ce sa ia foc....

inca odata scuze....

crywolf 10-03-09 07:43

nu e vorba de reclama. Bine ca macar stii unde sa mergi dac ai nevoie. Si la o masina, tot timpul este ceva care sa ia foc ;)

Kent8 10-03-09 10:35

se taie plafonul, se sudeaza ce ii de sudat, apoi se pune inapoi plafonul.
cam asa se intampla la masinile de raliu/curse, dar nu toata lumea face asa !

morpheusmaster 11-03-09 00:53

Quick observ eu sau ai inceput sa fii cam rau? :)) Nu vezi ca omu are si el 4 posturi...nu fi rau cu el...e inceparet...vrea si el sa isi spuna parerea...

Si da...o sa creasca si consumul....o sa creasca si greutatea....o sa se schimbe multe...si demarajul daca pui pe o masina cu motorizare mica...se schimba multe....si confortul...etc etc...

mihai1 11-03-09 06:50

greutatea variaza de la 30 -55 kg. cam jumatate fata de un pasager......daca vreti intrebati si eu va rspund in masura in care pot da un raspuns.....

crywolf 11-03-09 13:11

se paote si fara deschiderea conservei ;) vezi ca este explciat intr-un post anterior.
Asta cu taiatul plafonului eu unul o consider poveste .

SiloS@1300 06-04-09 13:01

Unde gasesc anexa J ?

john17 07-04-09 08:42

Pe fia.com - technical regulations sau cam asa ceva

Kent8 07-04-09 14:44

da, la masinile de curse se taie plafonul
altfel nu ai cum sa sudezi sub pavilion teava.
dl thomas abraham a taiat plafonul in italia cand si`a montat roll`bar`ul.
mai stiu cativa piloti din campionat care au taia plafonul
www.autorally.ro faceti`va cont si intrebati acolo pilotii cum si unde se paote face.

mihai1 07-04-09 21:13

da pe FIA te duci la tehnical si iei normele care iti trebuie in functie de grupa de concurs...

mihai1 07-04-09 21:17

SAu la sport ,regulation si apoi in partea drepta ai diferite grupe......Spor la treaba.

aleyx_oltcit 07-10-09 20:46

pana la urma..rar-ul cat iti ia omologarea la un rool-bar?

darkorange 22-10-09 23:07

Salutari! Am si eu o mica mare intrebare! De unde pot comanda si eu bara de Crom Molibden 4 (din romania), marime 25,4 mm diam si 2.4 mm camasa? Va multumesc anticipat.

Swat-Cat 14-07-14 11:22

same question.. unde gasesc Crom Molibden

mihai1 14-07-14 12:26

Crom molibden cum vreti voi sa cautati nu o sa gasiti NIODATA .
datorita faptului ca comercianti au cu totul alta denumire la teava respectiva. ea are in fisa tehnica caracteristiiciile respective.exact ca in FIA ....apendix.

mihai1 14-07-14 12:35

Quote:

Originally Posted by darkorange (Post 2743054)
Salutari! Am si eu o mica mare intrebare! De unde pot comanda si eu bara de Crom Molibden 4 (din romania), marime 25,4 mm diam si 2.4 mm camasa? Va multumesc anticipat.

ALo aia e teava de apa ..la baie..un tol...minim e 38mm cu 2,5mm grosime.pana la 50mm cu 2mm grosime.
350N/mm2
Iar la rollbarul principal de la 42 sau 45mm in sus.
Bafta !
E mai simplu asa cum v-am spus un google la FIA downlowd cu apendixul respectiv in functie de categoria masinia is va uitati pe el ori de cate ori aveti nevoie.

All times are GMT +2. The time now is 15:28.

- Copyright 2026 4Tuning