Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   VERSUS AUTO (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto.html)
-   -   Aspirat vs Turbo vs Kompressor (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto/311261-aspirat-vs-turbo-vs-kompressor.html)

GTR 03-06-12 16:37

Re: Aspirat vs Turbo vs Kompressor

Orice fel de supraalimentare exista nu se mai numeste aspirat. Aspirat este motorul care isi trage aerul prin depresiunea creata de piston, in rest nu conteaza ca este carburator sau injectie, astea sunt gestiuni ale cantitatii de combustibil, nu ale aerului.

RVL 2000 14-06-12 00:36

Exista unul cu "sexul" incert, de fapt nu tine doar de motorul propriu-zis, asa numitul "forced induction" care e aspirat "pe loc" sau la viteze mici si devine supraalimentat la viteze mari.

ryoraul 03-10-12 20:07

Explicati-mi si mie cum functioneaza twin turbo.

TURBOSS 04-10-12 20:30

Quote:

Originally Posted by ryoraul (Post 5196577)
Explicati-mi si mie cum functioneaza twin turbo.

twin=gemeni, daca ma pot exprima asa, inseamna 2 turbine exact la fel. turbinele lucreaza amandoua in aceelasi timp.
bi-turbo= 2 turbine 1 mai mica care intra la turatie mica, iar a 2 turnina care este mai mare intra la turatii mai mari. cea mica o antreneaza pe cea mare.

la unele masini bi-turbo sau twin-turbo nu respecta specificatiile de mai sus. parca la bmw aveau un twin turbo care de fapt este un bi-turbo.

RVL 2000 08-10-12 01:08

Quote:

Originally Posted by TURBOSS (Post 5197977)
cea mica o antreneaza pe cea mare.

??!?!?!?! Cam cum asa?
P.S. a doua turbina lucreaza la sarcini mai mari nu neaparat turatii.

iulica097 25-05-13 22:19

Quote:

Originally Posted by RVL 2000 (Post 5201341)
??!?!?!?! Cam cum asa?
P.S. a doua turbina lucreaza la sarcini mai mari nu neaparat turatii.

cea mica trage la ture mici , iar cea mare trage la ture mai mari . Oricum kompressor rules...

OPELISIMO 26-05-13 12:25

ce modificari(in afara de soft) treuie aduse unui aspirat pt a se monta un kompresor, pt ca turbo implica prea multe schimari.

iulica097 26-05-13 13:49

Quote:

Originally Posted by OPELISIMO (Post 5482199)
ce modificari(in afara de soft) treuie aduse unui aspirat pt a se monta un kompresor, pt ca turbo implica prea multe schimari.

depinde , daca montezi unul mai slab trebuie sa pui intercooler si alte bujii , daca vrei putere schimbi si evacuarea cu una marita din inox , poate si pistoanele si alte interne .

ryoraul 26-05-13 19:05

Daca vrei putere multa probabil trebuie sa schimbi si ambreiaj,cutie de viteze, planetare.

iulica097 26-05-13 19:15

Quote:

Originally Posted by ryoraul (Post 5482596)
Daca vrei putere multa probabil trebuie sa schimbi si ambreiaj,cutie de viteze, planetare.

asa e , si mai sunt o groaza .

RVL 2000 28-05-13 11:18

Quote:

Originally Posted by iulica097 (Post 5481851)
cea mica trage la ture mici , iar cea mare trage la ture mai mari . Oricum kompressor rules...

Daca n-am spus, repet: turbina functioneaza cu flux de gaze care e creste si cu sarcina nu doar cu turatia, de aici raspunsul surprinzator al motorului turbo (reducerea lag-ului) cand vrei sa accelerezi in deal dupa ce ai rulat cu viteza constanta.

shadowro 29-05-13 14:22

Performante nu ai sa scoti cu kompressor.
Din acest motiv , nici o masina serioasa nu foloseste kompressor.

Existe turbine de noua generatie cu care se fac puteri foarte mari si care au totusi lag extrem de mic ( vezi noua generatie garrett - gtx ).

Unii se intreaba de fiabilitatea unei turbine.
Raspuns : e fiabila invers proportional cu meltenismul soferului.

Tibylica 28-06-13 18:48

Pai turbo ii mai bun ca ai consum mai mic si putere mai mare! La o masina cu un 2.0 turbo poti sa ai atatia cai cat ar avea una de 3.0 aspirat - aprox da priceput-ati ideea! Cum sa nu fie bine? Aspiratele is expirate ca nevasta-mea! Mai putin si gata cu ele tata!

phaeton 28-06-13 19:35

Frantz, tu esti tată ??

Tibylica 29-06-13 10:36

Quote:

Originally Posted by phaeton (Post 5513687)
Frantz, tu esti tată ??

Nu :shock:

ViorelP 01-07-13 07:43

Fie ca ne place sau nu, usor usor motoarele aspirate de putere mica (cele de uz casnic) vor disparea.

iulica097 01-07-13 10:16

da dar ele sunt cele care au facut istorie prin fiabilitatea si costurile mici de intretinere ale unui aspirat .

ViorelP 01-07-13 12:14

Nu a spus nimeni ca nu au facut asta. In ritmul asta ar fi trebui sa pastreze ce a fost inventat prima data, inclusiv roata de caruta. Nu faceai pana. Acum ai jante, cauciucuri, o gramada de bani costa ambele.
Este un pas inainte, nu inapoi. Nu stiu de ce lumea priveste cu "ura" motoarele turbo. Ca un motor turbo nu mai este la fel de fiabil cum este un benzinar, din punctul meu de vedere este un mit fals. Vezi motoarele turbo de generatie veche ('89 ca18det) care si in ziua de azi, inca isi fac loc pe strada.
Problema sta la utilizator care exploateaza gresit un motor turbo.

iulica097 01-07-13 12:33

Quote:

Originally Posted by ViorelP (Post 5515819)
Nu a spus nimeni ca nu au facut asta. In ritmul asta ar fi trebui sa pastreze ce a fost inventat prima data, inclusiv roata de caruta. Nu faceai pana. Acum ai jante, cauciucuri, o gramada de bani costa ambele.
Este un pas inainte, nu inapoi. Nu stiu de ce lumea priveste cu "ura" motoarele turbo. Ca un motor turbo nu mai este la fel de fiabil cum este un benzinar, din punctul meu de vedere este un mit fals. Vezi motoarele turbo de generatie veche ('89 ca18det) care si in ziua de azi, inca isi fac loc pe strada.
Problema sta la utilizator care exploateaza gresit un motor turbo.

a nu doar vroiam sa spun ca aspiratele nu vor fi uitate niciodata . Cat despre motoarele mici turbo...nu prea sunt de acord cu ele , sunt motoare mici fortate cu supraalimentare , credeti ca este "sanatos" pentru un motor atat de mic un volum foarte mare de aer ? Aduceti-va aminte de vechile motoare de f1 1.2litri 1200cp care rezistau doar o cursa . Pentru o asemenea putere este nevoie de o camera de ardere mult mai mare , degeaba se baga aer fortat in motor daca nu se poate comprima mai mult decat ii permite spatiul cilindrului , ei vor sa sfideze legile fizicii sau poate este o chestie de marketing , fac experimente , le fac cat mai putin fiabile doar pentru a ne lua noua banii . De motoarele alea vechi de care spuneti dumneavoastra...da sunt fiabile deoarece turbina are presiune mica si nu baga aer peste limita ci doar de cat are nevoie pentru a rezista si a nu se produce pagube in acel motor . Asta e doar parerea mea nu il luati ca pe un post ofensator .

lord_wader 01-07-13 13:01

Quote:

Originally Posted by phaeton (Post 5513687)
Frantz, tu esti tată ??

:lol::lol:
Frantz e putin "sub" Tybylyca ub materie de masini :D

ViorelP 01-07-13 13:09

Nu compara motoarele de f1 cu ce avem pe strada deoarece este cu totul alta tehnologie.
Gandeste-te ca 1.0 turbo are 90 cp/litru, care este echivalent cu 180 cp/2 litri, ceea ce nu este o cifra chiar atat de rea, de drastica. Evident ca fiabilitatea are de suferit. Asta este compromisul. Dar, eu tind sa cred ca atata timp cat motoarele turbo de cilindree mica vor fi exploatate corespunzator, ca la carte, probleme vor fi intarziate. Totusi, sunt masini de strada, de familie, care vad zona rosie probabil...niciodata sau foarte rar.
Pentru o masina ce se vrea a fi sport, evident ca este necesar un minim 1800cm3, ca sa incepem sa discutam de masini nu de trotinete cu turbine de dimensiunea unui melc.

vali23b 24-12-13 15:58

am si eu o intrebare...dintre un motor sa zicem de 1.8 turbo si unul de 2,5 aspirat la aceeasi cai putere care ar consuma mai mult in conditii de utilizare sportiva,1.8T sau 2.5 aspirat,cineva mi-a spus ca 2,5 ul ar consuma mai putin eu cred ca invers......
dar acu sa nu incepeti cu depinde de cat ii turbina pe 1.8 ca daca ii mai mare sau mai mica bla bla.....una de marime medie montata pe masina din fabrica
si acum daca am spus un motor de 1.8T nu am zis audi neaparat....egal care

Radu_Toretto93 25-12-13 09:47

Salut.
Tot timpul am mers pe principiul cilindree mai mare => nevoie de o cantitate mai mare de combustibil pentru a arde.
Bine ca acum nu mai suntem in epoca trecuta. Totul este calculat electronic, bla bla bla, dar si asa, la fel consider, 2.5 aspirat ar consuma mai mult decat 1.8T.

All times are GMT +2. The time now is 10:18.

- Copyright 2026 4Tuning