![]() |
Re: Aspirat vs Turbo vs Kompressor
Orice fel de supraalimentare exista nu se mai numeste aspirat. Aspirat este motorul care isi trage aerul prin depresiunea creata de piston, in rest nu conteaza ca este carburator sau injectie, astea sunt gestiuni ale cantitatii de combustibil, nu ale aerului.
|
Exista unul cu "sexul" incert, de fapt nu tine doar de motorul propriu-zis, asa numitul "forced induction" care e aspirat "pe loc" sau la viteze mici si devine supraalimentat la viteze mari.
|
Explicati-mi si mie cum functioneaza twin turbo.
|
Quote:
bi-turbo= 2 turbine 1 mai mica care intra la turatie mica, iar a 2 turnina care este mai mare intra la turatii mai mari. cea mica o antreneaza pe cea mare. la unele masini bi-turbo sau twin-turbo nu respecta specificatiile de mai sus. parca la bmw aveau un twin turbo care de fapt este un bi-turbo. |
Quote:
P.S. a doua turbina lucreaza la sarcini mai mari nu neaparat turatii. |
Quote:
|
ce modificari(in afara de soft) treuie aduse unui aspirat pt a se monta un kompresor, pt ca turbo implica prea multe schimari.
|
Quote:
|
Daca vrei putere multa probabil trebuie sa schimbi si ambreiaj,cutie de viteze, planetare.
|
Quote:
|
Quote:
|
Performante nu ai sa scoti cu kompressor.
Din acest motiv , nici o masina serioasa nu foloseste kompressor. Existe turbine de noua generatie cu care se fac puteri foarte mari si care au totusi lag extrem de mic ( vezi noua generatie garrett - gtx ). Unii se intreaba de fiabilitatea unei turbine. Raspuns : e fiabila invers proportional cu meltenismul soferului. |
Pai turbo ii mai bun ca ai consum mai mic si putere mai mare! La o masina cu un 2.0 turbo poti sa ai atatia cai cat ar avea una de 3.0 aspirat - aprox da priceput-ati ideea! Cum sa nu fie bine? Aspiratele is expirate ca nevasta-mea! Mai putin si gata cu ele tata!
|
Frantz, tu esti tată ??
|
Quote:
|
Fie ca ne place sau nu, usor usor motoarele aspirate de putere mica (cele de uz casnic) vor disparea.
|
da dar ele sunt cele care au facut istorie prin fiabilitatea si costurile mici de intretinere ale unui aspirat .
|
Nu a spus nimeni ca nu au facut asta. In ritmul asta ar fi trebui sa pastreze ce a fost inventat prima data, inclusiv roata de caruta. Nu faceai pana. Acum ai jante, cauciucuri, o gramada de bani costa ambele.
Este un pas inainte, nu inapoi. Nu stiu de ce lumea priveste cu "ura" motoarele turbo. Ca un motor turbo nu mai este la fel de fiabil cum este un benzinar, din punctul meu de vedere este un mit fals. Vezi motoarele turbo de generatie veche ('89 ca18det) care si in ziua de azi, inca isi fac loc pe strada. Problema sta la utilizator care exploateaza gresit un motor turbo. |
Quote:
|
Quote:
Frantz e putin "sub" Tybylyca ub materie de masini :D |
Nu compara motoarele de f1 cu ce avem pe strada deoarece este cu totul alta tehnologie.
Gandeste-te ca 1.0 turbo are 90 cp/litru, care este echivalent cu 180 cp/2 litri, ceea ce nu este o cifra chiar atat de rea, de drastica. Evident ca fiabilitatea are de suferit. Asta este compromisul. Dar, eu tind sa cred ca atata timp cat motoarele turbo de cilindree mica vor fi exploatate corespunzator, ca la carte, probleme vor fi intarziate. Totusi, sunt masini de strada, de familie, care vad zona rosie probabil...niciodata sau foarte rar. Pentru o masina ce se vrea a fi sport, evident ca este necesar un minim 1800cm3, ca sa incepem sa discutam de masini nu de trotinete cu turbine de dimensiunea unui melc. |
am si eu o intrebare...dintre un motor sa zicem de 1.8 turbo si unul de 2,5 aspirat la aceeasi cai putere care ar consuma mai mult in conditii de utilizare sportiva,1.8T sau 2.5 aspirat,cineva mi-a spus ca 2,5 ul ar consuma mai putin eu cred ca invers......
dar acu sa nu incepeti cu depinde de cat ii turbina pe 1.8 ca daca ii mai mare sau mai mica bla bla.....una de marime medie montata pe masina din fabrica si acum daca am spus un motor de 1.8T nu am zis audi neaparat....egal care |
Salut.
Tot timpul am mers pe principiul cilindree mai mare => nevoie de o cantitate mai mare de combustibil pentru a arde. Bine ca acum nu mai suntem in epoca trecuta. Totul este calculat electronic, bla bla bla, dar si asa, la fel consider, 2.5 aspirat ar consuma mai mult decat 1.8T. |
| All times are GMT +2. The time now is 10:18. |
- Copyright 2026 4Tuning