![]() |
Re: Catalizator. scos sau nu !? ajuta ?!
sa pierzi talonul daca te opreste reareul.
|
Avantaje si dezavantaje atunci cand scoti catalizatorul...
Catalizatorul se scoate numai la masinile de liniute,drift,rally etc...deci la autoturismele ce au lagaturi cu motorsportul. Masina fara catalizator va urca mai repede in turatii de la aproximativ 3500 rpm dar isi va pierde cuplul de la turatie joasa!Asta se poate remedia cu o resoftare sau "chiptuning" cum stie toata lumea. Adica de la 1500rpm o sa tragi de ea....iar cand va ajunge la cuplul maxim(depinde de masina,motorizare, etc) ex. 3500 rpm va trage mult mai tare ca inainte. Un mare dezavantaj este daca te opreste RAR-ul in trafic!Iti ia talonul!Sau cand o sa mergi la ITP si nu ai relatii acolo nu o sa iei itp-ul. Alt dezavantaj ar fi cresterea consumului intre 1-3% in majoritatea cazurilor! Deci, in cazul tau catalizatorul ar trebui sa ramana la locul lui.Asa masina va urca constant si normal in turatii. |
La masinile cu o singura lambda, numa lucruri bune se intampla cand scoti catalizatorul (in afara de poluare).
Urca mai repede in ture, are cuplu cel putin la fel (la mine mai mare decat da fabricantul, masurat pe dyno), trage mai bine, are cai mai multi (in cazaul meu 8, impreuna cu scosul intermediarei). Nu mai ies gazele. Nu scoate fum mai mult si nu trebuie sa miroase fumul a benzina. Daca se intampla asta, pentru primul caz consuma ulei si pentru al 2-lea in principiu nu functioneaza lambda corect. Nu crste consumul, din contra scade putin. Am catalizatorul si intermediara scoase de vreo 30.000 de km, la un motor aspirat de 1,6, 16v cu o singura lambda. Masina dupa cum am spus a fost si pe stand dyno si la test de gaze. |
| All times are GMT +2. The time now is 22:32. |
- Copyright 2026 4Tuning