Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Generalitati tuning (https://forum.4tuning.ro/23-generalitati-tuning.html)
-   -   marime anvelope, cum afecteaza performantele? (https://forum.4tuning.ro/23-generalitati-tuning/141591-marime-anvelope-afecteaza-performantele.html)

boost_ionut 21-02-10 09:46

Re: marime anvelope, cum afecteaza performantele?

Quote:

Originally Posted by cozmin23 (Post 3099040)
daca am avut jenti pe 14 si acum am pe 15 cum imi afecteaza performantele?
astept si eu un raspuns

Fiind mai grele jantele....

capricosti 21-02-10 10:32

In general schimbarea rotilor de la 14'' la 15'' sau chiar mai mult, NU afecteaza performantele masinii, din contra: le poate inbunatati :!::D Trebuie avut grija in primul rand ca sa nu se schimbe diametrul rotii :!::!::!: , iar asta este posibil utilizand cauciucuri cu talon mai mic pe jantele mai mari. Trebuie avut grija si de ET-ul jantelor, alfel pot apare unele probleme:
-fie pot freca rotile la partea interioara (in telescop)
-fie pot freca spre exterior (in bordura aripilor)

Daca vreti sa stiti cat sunt de compatibile ''rotile noi'' cu cele initiale (care le aveti pe masina din fabrica) trebuie tinut cont de 3 dimensiuni :
-ex : 185/70/13 sunt compatibile cu 205/50/15. Se pot pune si mai late dar atunci trebuie sa fie talon mai mic (225/45/15)
Exemplul de mai sus este de la masina mea, si pot sa garantez ca performantele masinii n-au scazut deloc :D , din contra ;) am castigat in stabilitate in viraje rapide si aderenta la demaraje si franare. Si nici consumul de combustibil nu s-a schimbat.

Exista pe net site-uri unde puteti afla cat sunt de compatibile dimensiunile rotilor in functie de latimea si diametrul jantelor (6j x 13; 6,5j x 15; 7j x 15; 8j x16, etc) , precum si echivalenta cauciucurilor in functie de cele 3 dimensiuni (latime, talon, diametru):!::!::!:

Incercati sa accesati ''Calculator jante si cauciucuri'' tastati in tabel cotele actuale, pe urma cotele care vreti sa le puneti, si aflati daca sunt echivalente sau diferite...

cozmin23 21-02-10 10:36

Quote:

Originally Posted by capricosti (Post 3108082)
In general schimbarea rotilor de la 14'' la 15'' sau chiar mai mult, NU afecteaza performantele masinii, din contra: le poate inbunatati :!::D Trebuie avut grija in primul rand ca sa nu se schimbe diametrul rotii :!::!::!: , iar asta este posibil utilizand cauciucuri cu talon mai mic pe jantele mai mari. Trebuie avut grija si de ET-ul jantelor, alfel pot apare unele probleme:
-fie pot freca rotile la partea interioara (in telescop)
-fie pot freca spre exterior (in bordura aripilor)

Daca vreti sa stiti cat sunt de compatibile ''rotile noi'' cu cele initiale (care le aveti pe masina din fabrica) trebuie tinut cont de 3 dimensiuni :
-ex : 185/70/13 sunt compatibile cu 205/50/15. Se pot pune si mai late dar atunci trebuie sa fie talon mai mic (225/45/15)
Exemplul de mai sus este de la masina mea, si pot sa garantez ca performantele masinii n-au scazut deloc :D , din contra ;) am castigat in stabilitate in viraje rapide si aderenta la demaraje si franare. Si nici consumul de combustibil nu s-a schimbat.

Exista pe net site-uri unde puteti afla cat sunt de compatibile dimensiunile rotilor in functie de latimea si diametrul jantelor (6j x 13; 6,5j x 15; 7j x 15; 8j x16, etc) , precum si echivalenta cauciucurilor in functie de cele 3 dimensiuni (latime, talon, diametru):!::!::!:

Incercati sa accesati ''Calculator jante si cauciucuri'' tastati in tabel cotele actuale, pe urma cotele care vreti sa le puneti, si aflati daca sunt echivalente sau diferite...

multumesc de raspuns

valy91 22-02-10 22:16

Am vazut si eu diferenta in "comportament" a masinii la schimbarea jantelor. De la 216/60/r16 la 255/45/18. e o diferenta mare la tinuta de drum. Cat despre consum nu e asa mare diferenta

Alex_pitesti 03-12-10 22:00

pot pune 225/50/17 daca am 225/45/17?afecteaza cu ceva masina din punct de vedere tehnic?

cozmin23 04-12-10 10:59

am verificat si eu pe net cu un calculator de jante si cauciucuri si mi-a dat o diferenta foarte mica de viteza,1-2 km/h intre ce aveam si ce am acum...nici daca stiam nu schimbam asa de bine:)...+ ca acum se simte putin o schimbare la stbilitate,in bine.

capricosti 09-12-10 11:01

Quote:

Originally Posted by Alex_pitesti (Post 3867789)
pot pune 225/50/17 daca am 225/45/17?afecteaza cu ceva masina din punct de vedere tehnic?

In cazul tau diferenta va fi de +3,55 %. Indicat ar fi sa nu se depaseasca 2,5 %. Rotile 225/45/17 au raza 317,15 mm iar cele de 225/50/17 au raza de 328,4mm, deci sunt mai mari pe raza cu 1,1 cm, respectiv 2,2 cm in diametru.

Diferenta care apare nu ar avea de ce sa afecteze tehnic masina, dar vitezometrul si contorul de km iti vor indica ceva mai putin decat in realitate, asa ca va trebui sa adaugi +3,55 %. EX: daca vitezometrul iti arata 100km/h, in relitate vei avea 103,55 km/h, sau la 130km/h +3,55=135km/h reali, etc...
Sau cand vrei sa afli cat iti consuma masina va trebui sa tii cont ca la km indicati de contor mai trebuie sa adaugi aia 3,55 %. Ex: 450 km la bord inseamna 465 km reali (450+3,55%=465), asa ca va trebui sa calculezi consumul de combustibil pe 465 km ca sa afli consumul real.

Bogdan_mb 16-12-10 11:07

Intrebare intrebatoare, merge anvelopa de 235/40 pe janta de 8.5j r18 ? Are cineva o poza cu combinatia asta pentru ca sunt curios cum arata ?

All times are GMT +2. The time now is 09:43.

- Copyright 2026 4Tuning